最近好興養生,連打邊爐都要養生😂事源係見到朋友推薦,湯底好似好正咁,夏天都要補補我同友人兩個叫左東方美人鍋,淨係睇料已經好吸引,原隻烏雞係裡面,食落竟然唔老!桃膠係近來平價養顏嘅熱門食材,😂🤡平時用係甜品多,估唔到放湯底都好夾極上雪花肥牛 呢款油花比較多,牛味都重嘅,同埋切得好薄,所以我一次過可以幾片一齊食😀蝦丸係手打丸個種,咬落去完全feel到佢有落蝦入去打,又彈牙又有蝦嘅甜味水蓮餃餡料好多,以菜為主,所以成個餃嘅感覺都係清新,食多幾粒都好似唔會肥🤓即炸脆響鈴,每次呢種咁高質嘅湯底必叫🤔貪佢可以吸曬湯係精華,而名符其實係即炸,勁脆冇陣炸左好耐嘅怪味關廟麵 香港少機會食到,係台灣其中一種手工麵。食落去比麵線粗身,較有咬口但都好滑,同埋佢加埋湯底食,直頭係碗好高質嘅麵順帶一提,呢到嘅侍應好細心,友人一跌筷子就有人送上乾淨嘅筷子😂真係眼明手快

2018-08-22 37 瀏覽
說到台式火鍋, 大家不外乎會想起麻辣鴨血粉鍋和酸菜白肉鍋, 但其實養生鍋底也很值得嘗試的!所以今次就ORDER左兩款湯底 (HK$ 168)1/ 酸菜白肉鍋2/ 寧神養生鍋雙拼鍋底都係收較貴個鍋底既錢, 所以識食一定係叫雙拼先抵!而酸菜白肉鍋仲可以追加一次鍋底食材! 都幾高CP值~台式火鍋既湯底真係沒得輸, 淨飲個湯底已經好正!兩種湯底中,我比較偏好寧神養生鍋,藥材補而不燥! 岩哂女仔飲!而火鍋材方面選擇唔算多, 但大路既都有得叫, 如手打丸,肥牛, 餃類….我地ORDER左# 極上雪花肥牛 (HK$168)- 份量唔多, 4個人每人2-3塊到!! 但真係靚牛肉黎! 牛味濃郁, 且油脂分佈平均!# 御選梅花豬 (HK$118)# 即炸脆響鈴 (HK$68)- MUST ORDER ITEM!!! 即炸真係沒得輸! 我地好食到仲ENCORE左一份LOL- 記得唔好浸太耐! 3秒到就好拿返上黎!- 配酸菜白肉湯正D!# 千層凍豆腐 (HK$48)- 一開始就落等舊豆腐浸滿哂D湯汁真係超正!# ½份鵝肝墨魚丸 (HK$48)# ½份黑松露蝦丸 (HK$48)# 自家製水蓮餃 (HK$80)-

所以今次就ORDER左兩款湯底 (HK$ 168)
1/ 酸菜白肉鍋
2/ 寧神養生鍋

雙拼鍋底都係收較貴個鍋底既錢, 所以識食一定係叫雙拼先抵!

而酸菜白肉鍋仲可以追加一次鍋底食材! 都幾高CP值~

台式火鍋既湯底真係沒得輸, 淨飲個湯底已經好正!

火鍋材方面選擇唔算多, 但大路既都有得叫, 如手打丸,
肥牛, 餃類….

我地ORDER左

# 極上雪花肥牛 (HK$168)

# 御選梅花豬 (HK$118)

# 即炸脆響鈴 (HK$68)

LOL

- 記得唔好浸太耐! 3秒到就好拿返上黎!

- 配酸菜白肉湯正D!

# 千層凍豆腐 (HK$48)

- 一開始就落等舊豆腐浸滿哂D湯汁真係超正!

# ½份鵝肝墨魚丸 (HK$48)

# ½份黑松露蝦丸 (HK$48)

# 自家製水蓮餃 (HK$80)

- 魚皮餃, 韭菜豬肉水餃都食過唔少, 但水蓮餃都係第一次聽同第一次試~

- 水蓮其實係一種蔬菜, 口感有少少似馬蹄,爽爽脆脆咁, 配埋豬肉都好FRESH!

# 台灣A菜 (HK$78)

- 台灣空運直送, 所以CP值真係好低~

- 其實即係油麥菜, 食落都唔係好食得出中國同台灣產既有咩分別LOL

飲品方面, Like 佢地FB PAGE仲可以FREE一杯咸檸七, 配火鍋岩哂~

2018-08-02
2018-08-20 1317 瀏覽
其實對打邊盧不算熱衷,因總是覺得湯底一般都很油膩,實際上不太享受到食物的味道,但一次試過養心殿后就有點不同,所以今晚朋友的生日飯,又選擇了佐敦的分店貫徹的中國風設計養生殿的食材總是較高一班, 就算飲品也有較少有的黑糖烏梅汁及菊花圓肉露今晚的都不是食肉獸, 所以點了大量鮮蔬, 很多還是地道的台灣出品, 配上養生殿有名的滋補湯底, 最合適不過我們點的是美人鍋湯底, 材料都是桃膠, 烏雞,杞子南棗等等養生食材, 未加入火鍋食料前記得要先喝一碗, 到最後又再喝一碗, 就品嚐到兩種滋味; 還有最後記得別忘記吃湯中的烏雞, 也是非常鮮嫩, 我們吃得一點也不浪費今晚唯一點的肉- 極上雪花肥牛, 非常嫩滑海鮮系列就叫了日本牡蠣 , 鮮味, 即使在火鍋燙了一段長時間, 仍然濃郁味道蔬菜控點了雜錦蔬菜盤, 鮮甜三蔬及唐生菜, 不說笑的, 基本上所有菜類都非常新鮮, 自己尤其喜歡秋葵及萵苣, 新鮮的味道直攻味蕾老油條即使放桌上個多小時才吃仍然非常脆口,炸芋頭就要相反, 放在湯裡愈長時間愈吸收更多湯汁精華, 吃時有芋頭的特殊軟綿, 滲出鮮味湯底, 不得了在其他火鍋店比較少有, 鮮甜紫淮山麺第一次試, 口感帶點
貫徹的中國風設計

今晚唯一點的肉- 極上雪花肥牛, 非常嫩滑
在其他火鍋店比較少有, 鮮甜紫淮山麺第一次試, 口感帶點爽爽的, 有點像蒟蒻, 吃得出淮山的味道
另外兩個必點的海鮮類- 黑松露蝦丸及蟹籽墨魚滑
  • 紫淮山麵
  • 美人鍋
  • 老油條
  • 極上雪花肥牛
  • 炸芋頭
2018-08-19 56 瀏覽
今日同朋友喺佐敦附近搵嘢食,知道喺c出口附近有間樓上打邊爐唔錯,於是就同朋友上去試下。 上到去餐廳裝修好特別,好似古時候喺客棧入面嘅感覺,而且坐位坐得比較鬆動,兩個人坐落去就啱啱好。 上面有六款唔同嘅湯底,我哋揀咗寧神養心鍋,入邊有唔同嘅中藥,鮮雞,豬肉同埋魚,淆制咗四個鐘頭而成的。 另外我哋仲叫咗墨魚滑,洞庭烏冬,手製水餃,極上雪花肥牛同埋蔬菜拼盤。 等咗一陣湯底送上,入面有一隻好大嘅烏雞,同埋有一個大嘅魚頭,分別放咗喺鍋嘅兩邊。 極上雪花肥牛有12塊,全部都好新鮮好美味,墨魚骨都好鮮好彈牙,個烏冬口感都好好,配上個湯底一流。

2018-08-15 1393 瀏覽
閨蜜生日當然要相聚, 下著雨的天氣打邊爐最好不過; 閏蜜極力推介之前試過的養心殿, 今晚就選了在佐敦的分店裝修是中式的設計, 座位之間用通花屏風相隔, 令客人有少少私人空間之餘也讓地方看來更寬敞調味料等放在近大門位置讓客人自選, 很有趣的不像其他火鍋店有很多不同款式, 這裡只有簡單的五款, 而且全是味道很單一, 或清淡的醬料, 應該是想讓客人可以細味到食材及湯底的真鮮味, 不要被調味料喧賓奪主閏蜜極力推介美人鍋湯底 ($188) , 因為材料是有美顏滋陰最好的桃膠, 烏雞, 還有明目的杞子南棗等等, 全女班的晚上當然是美顏至上的選擇; 先嚐嚐未加火鍋材料的湯底, 清淡的湯底帶著雞的香味, 有點像媽媽煲的補湯, 吃一啖烏雞, 雞肉非常嫩滑, 只吃這個已經很好味道了閏蜜們這晚只叫了一碟極上雪花肥牛 ($188), 其餘都是蔬菜海鮮類, 單看價錢還覺得這牛會不會有點貴, 不過呢, 吃下去就知真的好吃, 輕輕在湯上燙幾秒剛好, 吃在口牛味鮮但咬口軟綿, 薄薄一片的也齒頰留香, 不太吃牛的我也忍不住吃多幾片海鮮類叫了鮮味的日本牡蠣, 黑松露蝦丸及蟹籽墨魚滑, 另外就是幾款不同的蔬菜盤, 菜味鮮且

美人鍋

海鮮類叫了鮮味的日本牡蠣, 黑松露蝦丸及蟹籽墨魚滑, 另外就是幾款不同的蔬菜盤, 菜味鮮且爽口; 還有一個千層凍豆腐, 放在湯裡吸盡湯底味道, 非常滋味
美人鍋
2018-08-15 70 瀏覽
同朋友7點半黎到,但原來7點半前埋單有7折.....真係sosad了唔緊要,都照食! 3個人點左一份美人鍋,係鳥雞湯,飲落好甜,似係藥材既味,雞味唔太濃鳥雞有完整一隻,幾大份,同埋見佢藥材都好足料!3個人點左款野食,埋單都1200有多....講真,唔係平! 質素上只可以話係正常,收得咁既價,佢既食物質素值呢一個收費最好食係蟶子皇! 接近蚊一隻,買二送一,又大又飽滿,而且鮮甜十足,其他不過不失建議7回半前埋單或9點後入庭,有折會平好多

鳥雞有完整一隻,幾大份,同埋見佢藥材都好足料!
3個人點左款野食,埋單都1200有多....
建議7回半前埋單或9點後入庭,有折會平好多
2018-08-13 62 瀏覽
今晚朋友約食飯,好友安排好,齊人就一起上樓。餐廳座位闊,食飯講笑舒服,而火鍋店燈光較暗,氣氛好好。台式火鍋湯底勁足料,今次叫了美人鍋,有原隻烏雞和桃膠。水耕菜唔知係咩菜,所以叫了,原來係沙律菜。沙巴龍躉斑,魚肉鮮甜又滑。手工丸拼盤,每款有兩粒,有六款口味。食了梅菜豬肉牛,似食緊梅菜肉餅。而芝士牛肉丸,小小芝士味不是太重味。韮菜餃子好大粒,韮菜勁多。還叫了鴨血和手切牛肉。湯底越煲就越好飲,好鮮甜。牛肉肉質軟身每人還叫了鹹檸7,食火鍋飲柸凍飲就夠晒爽。

台式火鍋湯底勁足料,今次叫了美人鍋,有原隻烏雞和桃膠。

水耕菜唔知係咩菜,所以叫了,原來係沙律菜。

沙巴龍躉斑,魚肉鮮甜又滑。

每人還叫了鹹檸7,食火鍋飲柸凍飲就夠晒爽。
2018-08-13 77 瀏覽
同兩位朋友傾開話想食火鍋,於是就諗起最近大熱嘅台式火鍋店!近近地就揀咗佐敦嘅分店去試一試先😍朋友係辣妹子😆所以叫咗半邊麻辣火鍋!我本身好鍾意飲魚湯,所以眾多湯底裏面我揀咗養寧神養心鍋$168😍主要見到餐牌話呢款湯底由20斤鮮魚加上川芎、白芷、天麻、當歸、烏雞用4小時精製而成!好吸引,湯料中有半隻雞同一整個大魚頭,好足料,一嚟到每人飲咗兩大碗湯先!好鮮甜,好重藥材味感覺好滋補,佢哋唔食魚頭,所以我一個人食晒💓好滿足呀!日本蠔$138 一客有六隻,尚算鮮甜肥美,不過不失!極上雪花肥牛$188質素比較一般,冇牛味,件數亦唔多,有點小貴!追加一碟本地手切牛$238明顯牛肉味濃啲啲,脂肪比較多所以有入口即溶嘅感覺!下次直接叫呢個就得啦!上:冬瓜件$48下:山水滑豆腐$38其實就是超市買的山水豆腐🤣海中蝦$188鮮甜爽口彈牙!非常新鮮!

日本蠔$138
一客有六隻,尚算鮮甜肥美,不過不失!

極上雪花肥牛$188
質素比較一般,冇牛味,件數亦唔多,有點小貴!

追加一碟本地手切牛$238

上:冬瓜件$48

下:山水滑豆腐$38
其實就是超市買的山水豆腐🤣

海中蝦$188
鮮甜爽口彈牙!非常新鮮!

• 寧神養心鍋
2018-08-12 80 瀏覽
之前同事話食lunch 套餐有燉湯、配菜同菊花杞子茶送,仲免加一服務費,終於品嚐到啦!位於佐敦吳松街聖地牙哥酒店對面有間台式養生鍋,唔止淨係食養生鍋,午市仲有10幾款套餐。上到去地方好大,,用多幅屏風格住枱與枱之間,充滿古色古香feel 。我哋點左鹹香雞肉操撈麵同汁煮安格斯肥牛飯,先嚟一盅燉湯,用料豐富,用咗好多參鬚同烏雞燉成, 入口清甜甘香。配菜有三款,雖然份量唔多,但三款都好滋味😋汁煑安格斯肥牛配三色椒同🍄,肥牛醃得入味質感嫩滑好夠鑊氣。鹽酥雞肉操撈麵,雞肉炸到鹹香凸出,香氣四溢,另配碗肉操麵,肉操用秘製醬炒成好入味,撈勻啲麵一齊食令舍夾👍。杯杞子菊花茶味濃郁,甜度適中,夠晒寶👀又清熱氣,啲餐只係百幾蚊真係好抵。

配菜有三款,雖然份量唔多,但三款都好滋味😋

汁煑安格斯肥牛配三色椒同🍄,肥牛醃得入味質感嫩滑好夠鑊氣。

2018-08-12 43 瀏覽
雖然而家係八月,熱屎辣辣,但係個心癢癢好掛住台灣嘅養生火鍋呀😂😂😂所以琴晚嘅拍拖晚飯就一於揀左你~~~~《養心殿》黎止止痕😋一坐低未幫襯佢就先黎幫襯左個廁所先😛點知發現廁所門口有支漱口水可能用,真係幾得意同貼心喎❤️加分! (雖然我冇用😝)然後到參觀佢地嘅醬料區醬料選擇唔係太多,唔知係咪唔想我哋點太多醬,要專注響佢地個鍋嘅原汁原味呢,由於本人太愛炸蒜,如果可以提供埋有炸蒜就perfect池了😍至於裝修同環境,呢度環境就暗暗地,好似台灣「無x鍋」咁,好有台式養生鍋店的格調,但亦因為咁難免有少少難叫侍應,好在人手都幾多😆好啦,戲肉來了~~~~野食選擇方面應有盡有🤤,幾經爭扎選左養生鍋(不過我蠢左,唔記得可以鴛鴦鍋😭試唔到佢個麻辣湯底😭,不過全個鍋都係養生鍋其實係抵啲😆因為雙併係收貴果個錢😂)講番個養生鍋,十分足料,好有人蔘,成條蔘呀!!!愛蔘人事勿錯過;另裡面仲有好多鴨血同千層豆腐(原本諗住叫,好彩無叫😍,如果唔係就double左了)叫左個蔬菜籃$68,墨魚滑$88,手切牛(細)$238;我就最鍾意個手切牛,好有牛味😍!蔬菜籃兩人方量岩岩好;墨魚滑都好彈牙,加埋上面啲蟹子口感幾豐富!正!仲有

然後到參觀佢地嘅醬料區

好啦,戲肉來了~~~~

仲有呢個邪惡炸午餐肉$58, 大王食到津津有味🤤,怕肥嘅我都忍唔住食左3件🤪

仲比我地發現打卡有野飲送,我地梗係無走寶啦😝

埋單夾埋$748,一人$374都ok, 唔算超平但食物有質素,下次有機會多啲人食會抵啲😉

後續:
出左門口先發現原來7:30前離座有半價😱😱😱😱(打擊mode),大王話見到9:00後都好似有(我就無留意到),下次我會醒目了😌😌😌
2018-08-09
  • 手切牛肉
2018-08-12 47 瀏覽
一大班人過黎食就梗係乜都叫蟹棒,農場野菌,野生竹苼,白玉蘿蔔,豬粉腸,香菇貢丸,台灣A 菜,唐生菜,霜降肉眼肥牛,手切牛肉,羊肉etc.值得推介下佢個“加拿大象拔蚌”,真係好鮮甜,有切片同切粒,一上枱5夠一分鐘已經俾我地清晒,忍5住叫多碟😍其他d 海鮮幾夠鮮味,個蠔同蝦都好大隻,淥嘅時間岩岩好加上佢個麻辣湯底,好味👍👍👍👍👍仲有佢d丸,尤其是個黑松露芝士丸,手打,夠彈牙,仲好香黑松露味🤤蟶子皇我地都叫左一人地隻,熟左自己會甩殻,啖啖肉😋😋野飲方面叫左 1. Stiegl Grapefruit - 啤酒黎,重果香味,易入口2. 苦瓜汁 - 足料嘅,但太苦🙊3. 1 jar jar 嘅菊花圓肉靈 - 清熱feel, 岩晒打邊爐🤔食物大部份都唔錯,稍嫌定價略高
一大班人過黎食就梗係乜都叫

蟶子皇我地都叫左一人地隻,熟左自己會甩殻,啖啖肉😋😋

野飲方面叫左
2. 苦瓜汁 - 足料嘅,但太苦🙊

🤔食物大部份都唔錯,稍嫌定價略高
加拿大象拔蚌
加拿大象拔蚌
小妹對這間台式火鍋念念不忘今次帶妹友們一起用餐始終打邊爐還是多人的好,因為湯底的費用可以各人一起分擔~~小妹發現只要like店家fb就可以有贈飲一杯我有酸梅湯或咸檸7選擇最重要是這裡可以以一個價錢選兩個湯底以價錢高的為準一次嘗到兩種滋味我們選了酸菜白肉鍋和寧神養心鍋$168酸菜白肉鍋還配送一碟酸菜白肉添極上雪花肥牛$188肥瘦均衡肉貿鮮嫩,牛肉味濃郁好正御選梅花豬$118肉味濃 非常適合涮肉貿鮮嫩,又不油膩又好咬口打邊爐怎可少了即炸響鈴$68脆卜卜 不油益我們前後叫了兩份 實在太惹味左:水蓮餃$80(一份)爽脆 皮薄涵靚 正!中:黑松露丸 $48(半份)黑松露味濃濃的右:鵝肝丸$48(半份) 鵝肝味較淡 失望台灣直送A菜$78新鮮爽脆 鮮甜台灣直送 質素有保證
小妹對這間台式火鍋念念不忘
今次帶妹友們一起用餐
始終打邊爐還是多人的好,因為湯底的費用可以各人一起分擔~~

最重要是這裡可以以一個價錢選兩個湯底
以價錢高的為準

一次嘗到兩種滋味
我們選了酸菜白肉鍋和寧神養心鍋$168

酸菜白肉鍋還配送一碟酸菜白肉添

極上雪花肥牛$188

肥瘦均衡肉貿鮮嫩,牛肉味濃郁
好正

御選梅花豬
肉味濃 非常適合涮

肉貿鮮嫩,又不油膩又好咬口

打邊爐怎可少了即炸響鈴$68

脆卜卜 不油益
我們前後叫了兩份 實在太惹味

左:水蓮餃$80(一份)
爽脆 皮薄涵靚 正!
中:黑松露丸 $48(半份)
黑松露味濃濃的
右:鵝肝丸$48(半份)
鵝肝味較淡 失望

• 即炸響鈴
  • 雪花肥牛
  • 御選梅花豬
2018-08-09 143 瀏覽
好朋友生日食飯,愛食台式火鍋的她,今晚當然由她決定,先來美人鍋湯底,養顏又補身。湯底好足料,有全隻烏雞,杞子火腿和好多桃膠。桃膠話有豐富膠原蛋白,唔知真唔真。但湯一滾齊齊飲碗靚湯,桃膠口感似食雪耳爽爽地,既然話係養顏,當然食多幾次。隻烏雞好滑,好友話滾多陣變湯渣,鍾意食就立刻食。生日飯話要食好些,所以每人叫了一隻蟶子皇,好大隻⋯肉厚又甜,好新鮮呀火鍋當然唔少得靚牛肉,還點了千層凍豆腐。牛肉雪花又多又均勻,未食睇見就知係靚牛肉啦!而凍豆腐勁索汁,平時食痳辣火鍋就最入味。今次放補湯都唔錯,個湯底越滾就越甜,我足足飲了四碗湯,飽晒

蟶子皇

火鍋當然唔少得靚牛肉,還點了千層凍豆腐。
牛肉雪花又多又均勻,未食睇見就知係靚牛肉啦!

手切牛肉
千層凍豆腐

2018-08-08
蟶子皇
手切牛肉
千層凍豆腐
2018-08-09 45 瀏覽
去完台灣返嚟總會掛住台灣嘅火鍋,上網搵到呢間打邊爐好多正評,決定去朝拜😆不得不介紹佢哋嘅湯底,有六種選擇,比較多人推介麻辣鍋、寧神養心鍋同美人鍋,我揀咗麻辣鍋同埋寧神養心鍋。Btw麻辣鍋可以追加鴨血😋而寧神養心鍋真系有2個魚個系個鍋度,好重料👍🏻我哋都叫咗手切牛肉,大同細嘅分別系,細嘅肉係四両,大嘅肉係六兩,侍應話分別唔大通常大家都係嗌細😋我哋亦都帶咗海鮮拼盤蔬菜盤,鵝肝墨魚丸。海鮮都算新鮮,唔會鯹。最後仲有甜品送,係芋圓糖水😋
最後仲有甜品送,係芋圓糖水😋
2018-08-08
2018-08-05 48 瀏覽
同媽咪行完佐敦來左呢度食台式火鍋台灣出名食養生火鍋同香港唔同嘅係台灣d火鍋出名係d湯底靚可以飲埋我地叫左養生鍋拼美人鍋一邊有烏雞一邊有人蔘、紅棗同杞子兩個湯底都好補啊湯底真係好有份量我地唔敢叫太多野因爲淨係湯底都超豐富d菜好新鮮鮑魚好彈牙同鮮味平民美顏之寶:桃膠啊水餃d料好新鮮同包得好飽滿底果d係寬粉條第一次食好滑啊寬粉條索晒湯底嘅精華好好味呀黑松露蝦丸又香又彈牙抵啊!如果可以早d來平好多啊facebookshare同打卡有野飲送啊原來呢個小工具係用來淥麵嗰陣時用好貼心啊呢度環景好古色古香d野好好食同有益值得再來

同媽咪行完佐敦

來左呢度食台式火鍋

台灣出名食養生火鍋

同香港唔同嘅係台灣d火鍋出名係d湯底靚

可以飲埋

我地叫左養生鍋拼美人鍋

一邊有烏雞

一邊有人蔘、紅棗同杞子

兩個湯底都好補啊

湯底真係好有份量