2019-06-16 992 瀏覽
好耐冇食Omakase喇,之前同客黎食過「靖」覺得唔錯,所以今日book左同朋友黎呢度lunch!餐廳除左有丼外,仲有刺身、壽司選擇,而我就揀左壽司九貫,由師父發板,唔駛諗就可以等食真係爽!小食 - 脆魚片配沙律醬開頭真係以為係一塊普通既餅乾,點知一食發現佢有好香既魚香味,塊餅好脆,點啲沙律醬真係好好食,好特別呀!前菜 / 沙律先黎新鮮爽脆既沙律,同埋雜錦魚生粒,配以芝麻醬酸酸甜甜好開胃!之後就開始壽司九貫,第一至三貫之帶子壽司/金目鯛壽司/深海池魚壽司先從右開始食起,由淡至濃先由帶子壽司食起,帶子非常鮮甜,口感爽口,師傅已經加左少少調味,所以我地唔駛加任何野都已經好好味!金目鯛壽司金目鯛有美美的橙紅色,未食見到都開心!魚味較淡帶油脂感,味道鮮甜,加些蘿蔔蓉可以增加味道層次!深海池魚壽司深海池魚魚味較濃,肥美鮮嫩,口感爽口彈牙,而且回甘味強,果陣回甘徘徊在口腔內真是一種享受!之後有海膽壽司/手釣池魚壽司/中拖羅壽司今次由左開始食起手釣池魚壽司質感比較厚實,魚味濃郁中拖羅壽司中拖羅壽司色澤亮麗,油脂分佈平均,非常肥美,口感幼嫩,入口即溶,鮮甜無比,回甘力強,油脂跟回甘香味徊旋在口腔內,真

餐廳除左有丼外,仲有刺身壽司選擇,而我就揀左壽司九貫,由師父發板,唔駛諗就可以等食真係爽!

小食 - 脆魚片配沙律醬
脆魚片配沙律醬

前菜 / 沙律
前菜 / 沙律

先從右開始食起,由淡至濃
帶子壽司

金目鯛壽司
金目鯛有美美的橙紅色,未食見到都開心!
魚味較淡帶油脂感,味道鮮甜,加些蘿蔔蓉可以增加味道層次!

深海池魚壽司
深海池魚壽司

之後有海膽壽司/手釣池魚壽司/中拖羅壽司

今次由左開始食起
手釣池魚壽司
手釣池魚壽司質感比較厚實,魚味濃郁

中拖羅壽司
中拖羅壽司色澤亮麗,油脂分佈平均,非常肥美,口感幼嫩,入口即溶,鮮甜無比,回甘力強,油脂跟回甘香味徊旋在口腔內,真令人回味!

海膽壽司
海膽軍艦
海膽壽司粒粒飽滿呈金黃色,可見很肥美,口感滑溜creamy,味道鮮甜帶點甘甜

最後一round有火炙赤鯥魚壽司/拖羅筋壽司/右口魚邊壽司 + 吞拿魚蓉飯

赤鯥魚壽司
赤鯥魚魚質幼嫩,一咬落去果種滑溜既口感真係好正,再加埋燒過既魚邊,脆口又香

右口魚邊壽司
左口魚邊就比較常見,右口魚邊都係第一次食!魚質同樣幼滑,食落去比剛才既赤鯥魚更加之滑,仲多左份油脂感,非常好食!

拖羅筋壽司
油脂感強,口感creamy!

最後係吞拿魚蓉飯
吞拿魚蓉
吞拿魚蓉飯上有蔥花、日式蘿蔔粒,令整個飯好香,吞拿魚蓉配上豐富既魚油,令整個口腔都感到好rich

食完九貫壽司,仲有茶碗蒸
茶碗蒸
蛋味香濃,而且蒸得非常之滑,基本一放入口就自然滑入口腔,又香又滑,蛋蒸內仲有瑤柱、冬菇、蟹肉等,材料十足,非常鮮甜!

麵鼓湯
最後湯返碗熱辣辣既麵鼓湯,好c服!

甜品有抹茶雪榚,話咁快去到尾聲,真係好滿足呀!
脆魚片配沙律醬
海膽軍艦
吞拿魚蓉
  • 金目鯛
  • 中拖羅
  • 海膽
2019-06-10 97 瀏覽
朋友介紹""靖""呢間壽司好鮮味,又知我喜歡食日本料理,便來試下,地方不算大,入門口便見到廚師們輕鬆地整緊壽司, 面向客人講解介紹壽司,有點像去了日本感覺,侍應生有禮貌招呼,還介紹今日有咩好嘢食,我就最中意廚師發板😊叫了壽司九貫(2客)和老公每人一客。😋🎈🎈✨✨✨✨先來過頭盤油甘魚沙律清清味蕾先和鱈魚乾。鱈魚乾望落似餅乾, 再點埋沙律魚子味道配搭香口,鱈魚味濃有點似壓碎咗嘅魷魚乾。食慾大增開始進入yummy yummy😋😋首先是帶子,金目雕,平靜魚。帶子好鮮味👍金目雕香滑清淡👍平靜魚一啲都唔平靜😂好爽口👍再配埋子薑成個味蕾都好特別,子薑好食呀 還給多我哋一客添, 好窩心❤又細心👍跟住魷魚,吞拿魚,鱈魚。拖羅入口即溶化回味😋回味😋👍👍燈燈燈凳✨終於我至愛的海胆,吞拿根,油甘出場喇!我嘅至愛海膽終於出場,鮮味味到呢😍多一嚿就好啦😂 食材新鮮又鮮味😋拖羅魚根有點咬口好特別啊!😋當然唔小得尾場的蒸蛋和味噌湯配搭啦!還有甜品焦糖大福😋👍油甘魚沙律清清味蕾先鱈魚乾👍😍下次來呢個一定要試帶子,金目雕,平靜魚魷魚,吞拿魚,鱈魚。海胆,吞拿根,油甘出場喇!鮮味到不得了
✨✨✨✨
先來過頭盤油甘魚沙律清清味蕾先和鱈魚乾。
食慾大增開始進入yummy yummy😋😋
首先是帶子,金目雕,平靜魚。
帶子好鮮味👍金目雕香滑清淡👍平靜魚一啲都唔平靜😂好爽口👍
跟住魷魚,吞拿魚,鱈魚。
拖羅入口即溶化回味😋回味😋👍👍
燈燈燈凳✨終於我至愛的海胆,吞拿根,油甘出場喇!
當然唔小得尾場的蒸蛋和味噌湯配搭啦!
還有甜品焦糖大福😋👍

油甘魚沙律清清味蕾先

鱈魚乾👍😍下次來呢個一定要試

帶子,金目雕,平靜魚

魷魚,吞拿魚,鱈魚。

海胆,吞拿根,油甘出場喇!

鮮味到不得了

2019-06-10 87 瀏覽
之前去完日本,食完當地嘅廚師發板壽司,返到香港就好掛住,所以就喺香港搵咗間壽司店食廚師發板。於是就揀咗呢一間網上面評分幾高嘅靖壽司,睇下佢咩料。於是我地點左$270一位嘅廚師九貫。前菜有燒魚乾,沙律,涼拌帶子裙邊。入正題了,第一set嘅壽司游咗自由係帶子,平整魚(應該係咁讀,除非唔係)味道口感好似池魚王,同埋左口魚口感好軟滑同油脂好多。之後就係海膽軍艦,中拖羅,同埋池魚王。海膽非常之新鮮,中拖羅新鮮肥美,池魚王係一般嘅彈牙同埋魚味鮮甜。之後就係赤身,銀鱈魚,燒比目魚。赤身非常濃郁嘅吞拿魚味。銀雪魚壽司就好少食但係真係好好味,因為肉質非常嫩滑入口即溶油分好高,而且上面有啲醬油喺度已經唔使調味,呢舊好食到吾識形容。燒比目魚燒到啲油脂味出晒嚟,肉質好似銀鱈魚,但係就冇銀鱈魚咁滑。驚你唔夠飽,就有一個細嘅吞拿魚茸飯,本人一向都唔係好鍾意食呢一種飯,但係佢調味個嘅吞拿魚茸就非常之好味,飯嘅溫度亦都控制得好好, 加埋黃蘿蔔一齊食非常之配合。跟住到個湯同茶碗蒸,茶碗蒸好滑而且裏面嘅材料好豐富好多蟹肉仲有銀杏同冬菇。到到最尾有一個好好食嘅曲奇雪糕俾你添。總結成餐飯真係非常之有heart。雖然睇落個壽司

於是我地點左$270一位嘅廚師九貫。

前菜有燒魚乾,沙律,涼拌帶子裙邊。

到到最尾有一個好好食嘅曲奇雪糕俾你添。

總結成餐飯真係非常之有heart。雖然睇落個壽司嘅樣好簡單好普通,但係你可以食得出佢飯嘅溫度,握壽司嘅功夫,同埋上面嘅醬油調味都恰到好處,首先唔會過冷或者過熱, 食落好舒服,同埋醬油味道唔會太過火,就係日本餐廳就算係呢一個價錢都未必食到呢一種嘅質素,而香港有啲餐廳做廚師發板可能賣相方面真係落咗啲功夫,但係整出嚟真係冇乜心, 求其將啲料加埋一齊就算,同埋材料冇咁新鮮,但係呢一間真係食得出有心嘅壽司
  • 九貫壽司
2019-06-09 111 瀏覽
朋友介紹,話靖Sushi Jin超級抵食,食材勁新鮮,咁就同老公們去尖沙嘴行街,順道試下。食個廚師發辦。睇左MENU, 其實午餐選擇唔算太多。 但我同老公都毫不猶豫選擇廚師精選壽司九貫,之前係一D日本餐廳食過,比哩度貴好多。可能因為靖係樓上店,租金平掛,哈哈。所以我都覺得好抵食。而且廚師發辦,食材就由師傅決定,食佢拿手同食材最好既SUSHI。前菜及沙律前菜係醃左既角切魚生,都好新鮮爽口,好開胃。跟住師傅就出場啦。佢好年青,但完全感受到佢對日本壽司既熱誠。當第一次壽司做好,放係我地面前,佢好細心咁介紹食材,做法,同配搭唔同既醬料。我好唔客氣一啖食落口,壽司飯的醋酸度適中,魚超級鮮味。北海道柚子帶子壽司:柚子帆立貝比我係日本食既仲甜,超肥超JUICY。金木鯛 7色芝麻 紅心蘿蔔:平時出邊唔多有得食,顏色好靚,配上七色芝麻,所以特別好味。平鯖魚壽司,口感爽口,味鮮,最完美係配左個即磨柚子汁,第一次食咁清新既壽司。深海池魚壽司,脂肪同魚肉平衡合適,濃滑的肝醬配搭,完全係人間極品。辣味拖羅壽司,拖羅是厚切的,入口溶化,齒頰留香。BB銀雪魚壽司,肉質特別嫩,好味。北海道馬糞海膽軍艦,海膽多到完全溢
食個廚師發辦。

前菜及沙律
前菜係醃左既角切魚生,都好新鮮爽口,好開胃。

我好唔客氣一啖食落口,壽司飯的醋酸度適中,魚超級鮮味。

辣味拖羅壽司,拖羅是厚切的,入口溶化,齒頰留香。

BB銀雪魚壽司,肉質特別嫩,好味。

北海道馬糞海膽軍艦,海膽多到完全溢出,超級多同豐富。海膽激鮮,甜味食足。

火炙赤目魚壽司,平時我最鍾意食火赤炙,哩個壽司仲燒埋魚皮,所以比之前食過既火炙仲好味。

右口魚壽司,赤甘鯛肉質鮮嫩軟滑,入口味道鮮甜清爽。

吞拿魚醬油漬壽司,我平時少食吞拿魚,哩個吞拿魚味媭濃,再加左少許芝麻,好味。

小食:燒鱈魚干,仲係熱辣辣,好香口。

手卷 – 拖羅蓉手卷
拖羅蓉手卷內有拖羅蓉,十分多,仲有天婦羅碎,所以入口肥美但又香脆,人生食過最好味既手卷。

茶碗蒸
清香簡單,好好味。

麵豉湯
吃過壽司後,係麵豉湯,好有日本的感覺。
甜品

是日甜品為雪糕,是海盬雪糕,甜咸適中,很不錯。

午餐價錢非常合理,最重要是質素十分高,難怪朋友極力推介,所以我都會推薦俾人。
2019-06-08 59 瀏覽
好耐無食過咁好味又有質素既壽司,公司同事果然無介紹錯👍入到店舖眼見只有數十個位,地方不大,但坐多一陣已經坐滿客人,大多數都是訂座的。最鐘意食壽司既我,即刻點了一份壽司九貫😋先黎了一份沙律🥗同小食,什錦魚粒沙律加入了芝麻醬,非常滋味。第一碟上了三件壽司🍣店員建議由左至右食起,帆立貝壽司肉質細甜無比👍深海池魚壽司🍣鮮甜爽口👍拖羅入口即溶,食落魚油甘香肥美,好食到仲想食多一件😋鯛魚加入了小量海膽醬食落非常特別😋海膽壽司🍣海膽分量多,食落甘香鮮甜,一d都吾腥😋赤睦魚壽司有小小煙熏味道,非常嫩滑口感都幾特別😋茶碗蒸,雞蛋蒸得好滑加埋呢碗麵豉湯,呢餐午餐真係好滿足😋😋😋
好耐無食過咁好味又有質素既壽司,公司同事果然無介紹錯👍

2019-06-07 60 瀏覽
想食omakase,又想性價比高,就一定番黎呢到。午市真係好抵食。出面一個商務午餐仲可能貴過呢度。Omakase壽司九貫 270一位,邊度揾。前菜已有三個,分別是香脆魷魚片、雜菜沙律,和呑拿魚他他,份量少少剛好又開胃。壽司有以下幾樣:帶子加柚子汁針魚+菜醬平正魚+紅心籮蔔 七彩芝麻深海池魚+魚乾手釣池魚中torobb銀雪魚海膽金目鯛+炸甘荀全部都好食,食材新鮮,再加上師傅心機配搭,令各種壽司更加特别,之後仲有湯、蒸蛋同甜品,大大大滿足。

Omakase壽司九貫 270一位,邊度揾。
壽司有以下幾樣:
中toro
bb銀雪魚
金目鯛+炸甘荀
2019-06-05 69 瀏覽
在尖沙咀返工,一到食飯時間每次一想到食壽司,一定提早打電話去位於赫德道呢間靖訂位。每次嚟到都是例牌點壽司九貫😋 先來前菜-青瓜沙律,酸酸地好開胃。 帶子壽司-帶子非常厚肉,超鮮甜新鮮👍 海膽壽司-最正係海膽,放了三層,本身一啲都唔腥,仲要勁多! 拖羅壽司-超厚身,魚油既香味真係超正! 深海池魚-師傅刀工一流,切得好薄,肉質爽甜。 金目鯛-壽司飯同魚比例啱啱好,入口可以食到新 鮮魚的肥美,入口即溶,真係超滑😋 茶碗蒸-蛋蒸得好滑好香 最後食埋甜品綠茶雪糕,呢個午餐簡直超滿足😋😋😋
先來前菜-青瓜沙律,酸酸地好開胃。
帶子壽司-帶子非常厚肉,超鮮甜新鮮👍
海膽壽司-最正係海膽,放了三層,本身一啲都唔腥,仲要勁多!
拖羅壽司-超厚身,魚油既香味真係超正!
深海池魚-師傅刀工一流,切得好薄,肉質爽甜。
金目鯛-壽司飯同魚比例啱啱好,入口可以食到新
鮮魚的肥美,入口即溶,真係超滑😋
茶碗蒸-蛋蒸得好滑好香
最後食埋甜品綠茶雪糕,呢個午餐簡直超滿足😋😋😋
2019-06-02 73 瀏覽
之前食過一次lunch,食物尚算可以,覺得以這個價錢食到這樣的sushi都算底食。所以再次book枱同屋企人一齊食午餐。一個星期前book定,一行5人。因為餐廳地方細,table只可以坐4個人,所以我要求安排3個坐table,2個坐sushi bar枱。當時職員話無問題,接受booking。今天上午大約11am,職員突然打電話來話,他們有師傅嘅客人將會遲一點到,所以要求我們5個人坐一張table枱。我即時拒絕,但職員話就算我們1pm準時到,都不會有sushi枱給我們。之後我話我們可以晚一點到,但職員話咁要到1:45至2pm至可以俾枱我們。最終我們cancel booking,因為非常不滿安排。非常失望,這樣嘅服務態度,絶對無可能在任何一間高級餐廳可以見到!

2019-06-02 80 瀏覽
都係朋友介紹,所以放假黎試下。黎到哩間日本料理店食omakase ,佢全間餐廳位置唔多,但有幾位專業既廚師serve大家。一入門,見到一張日本長枱,專為omakase而設既座位,可以見到廚師專注為你準備美食。一坐低,就選左九件壽司既omakase.前菜首先有刺身沙拉。跟住九件壽司都超好味,魚肉新鮮,做法有特色,完全唔係一般日本料理店水可以食到。九件壽司包括有:北海道帶子壽司配柚子醬金木鯛壽司7色芝麻 紅心蘿蔔平鯖魚壽司池魚壽司配炸大葱辣味Toro壽司BB銀雪魚壽司北海道馬糞海膽壽司赤目魚壽司右口魚邊壽司吞拿魚手卷最後仲有蒸蛋同面豉湯。甜品係海鹽雪糕。來這裏最重要的目的是要品嚐大家都稱讚既新鮮魚材,但估唔到真係鮮味爆棚,簡值係人間極品。其他的師傅們非常健談,也是omakase其中一個令人吃得愉快的重點。
都係朋友介紹,所以放假黎試下。

前菜首先有刺身沙拉。
九件壽司包括有:

北海道馬糞海膽壽司
赤目魚壽司
右口魚邊壽司
吞拿魚手卷

最後仲有蒸蛋同面豉湯。

甜品係海鹽雪糕。

2019-06-01 92 瀏覽
去揾個尖沙咀番工既朋友食飯,佢話呢間野正。十二點鬆啲上去,目測約十個位左右,午市唔訂定位應該就無得食。Omakase壽司九貫 270一位 價位係抵食價。先有前菜,好脆嘅魷魚片,點啲汁;又有菜沙律;同埋吞拿魚他他,好味又開胃。帶子加柚子汁針魚 菜醬第一次食針魚,應該係🤔,配個菜醬,肉質算係爽身少少嗰種,鮮又唔鯹,幾驚喜👍🏼👍🏼平正魚 紅心籮蔔 七彩芝麻色彩配搭好靚,眼睛也享受着。手釣池魚中toro超肥味Bb銀雪魚好香同超超超滑海膽滿瀉咁滞之後仲有手卷蒸蛋同麵豉湯,飽飽!全部吃得出食材新鮮,師傅又有心機去配搭配料和食材,用很值得的價錢吃得出驚喜,很滿足。
Omakase壽司九貫 270一位 價位係抵食價。

帶子加柚子汁

針魚 菜醬

平正魚 紅心籮蔔 七彩芝麻
色彩配搭好靚,眼睛也享受着。

手釣池魚

中toro
超肥味

Bb銀雪魚
好香同超超超滑

滿瀉咁滞

之後仲有手卷蒸蛋同麵豉湯,飽飽!

2019-05-27 95 瀏覽
女朋友個朋友介紹左呢間新開左冇幾耐嘅既靖頭盤首先來個,明太子青瓜-濃濃既明太子,再加上青瓜嘅清新海膽豆腐-嫩滑嘅豆腐,配上清甜嘅海膽,質感更加幼滑慢煮南瓜-由於係低溫烹煮,原汁液更香濃南瓜味池魚,剝皮魚,螢光魷魚最緊要岩時令,魚夠哂肥,油份足夠粒貝加上黑椒同檸檬汁,令粒貝肉質更鮮甜連皮吞拿魚,蘿蔔絲輕輺用火熨一熨,令魚油更香大拖羅入口即溶,夾埋紫蘇葉更香鮑魚,子持魷魚子持魷魚,固名思義,係有好多魚春既魷魚就好似食左好多魷魚落肚咁,但一啲都唔溜燒魔鬼魚鰭口感特別,肉質好爽海膽一口咬落去,比濃濃既海膽包圍住唔捨得吞鰝蝦,蝦子本身肉質已經夠爽脆再加上新鮮蝦子,多幾重口感用火炙過令魚油更為突出肉汁瞬間鎖係肉入面,好滿足赤鯥第一次食呢種魚,估唔到燒左表面都唔會影響到佢本身果種感覺,值得推介食完哂所有主食,加埋呢三個甜品就岩岩好綠茶芝士蛋糕柿蜜瓜大滿足
女朋友個朋友介紹左呢間新開左冇幾耐嘅既靖

頭盤首先來個,
明太子青瓜-濃濃既明太子,再加上青瓜嘅清新
海膽豆腐-嫩滑嘅豆腐,配上清甜嘅海膽,質感更加幼滑
慢煮南瓜-由於係低溫烹煮,原汁液更香濃南瓜味

池魚,剝皮魚,螢光魷魚
最緊要岩時令,魚夠哂肥,油份足夠

粒貝
加上黑椒同檸檬汁,令粒貝肉質更鮮甜

連皮吞拿魚,蘿蔔絲
輕輺用火熨一熨,令魚油更香

大拖羅入口即溶,夾埋紫蘇葉更香

鮑魚,子持魷魚
子持魷魚,固名思義,係有好多魚春既魷魚
就好似食左好多魷魚落肚咁,但一啲都唔溜

燒魔鬼魚鰭
口感特別,肉質好爽

海膽
一口咬落去,比濃濃既海膽包圍住
唔捨得吞

鰝蝦,蝦子
本身肉質已經夠爽脆
再加上新鮮蝦子,多幾重口感

用火炙過令魚油更為突出
肉汁瞬間鎖係肉入面,好滿足

赤鯥

食完哂所有主食,加埋呢三個甜品就岩岩好
綠茶芝士蛋糕

蜜瓜
大滿足
2019-05-25 93 瀏覽
啱啱去完日本旅行,仲係好想食日本野,所以帶咗男朋友黎食呢間出名煮正宗日本菜既餐廳我地叫咗兩份壽司九貫,我地食完好推介大家黎到既話要食呢款set lunch!! 今次主要想講下九件壽司之中我覺得最好味既五件第一件係金目鯛壽司,上面配上紅心蘿蔔。呢件壽司比我嘅感覺係清新第二件係炙燒銀鱈魚壽司,配上魚子醬同白松露。松露味好重,但係你又會感覺到嫩滑嘅銀雪魚肉質第三件係虱目魚壽司。佢有好香嘅魚油味第四件,亦係我覺得最好味既,係有半板海膽既軍艦可以一口咁食曬有半板海膽既壽司,係人生既一大幸福呀海膽既鮮甜程度同之前喺東京漁市場食過既一模一樣,好厲害最後一件係入口即溶既右口魚邊。第一次食右口魚,平時食開左口魚,估唔到右口魚係入口即溶!甜品有柚子味既雪糕,裏面有一粒粒嘅柚子肉,清甜嘅味道

第三件係虱目魚壽司。佢有好香嘅魚油味

第四件,亦係我覺得最好味既,係有半板海膽既軍艦
可以一口咁食曬有半板海膽既壽司,係人生既一大幸福呀
海膽既鮮甜程度同之前喺東京漁市場食過既一模一樣,好厲害
甜品有柚子味既雪糕,裏面有一粒粒嘅柚子肉,清甜嘅味道
2019-05-24 78 瀏覽
今次喺呢間餐廳食lunch真係大滿足 ,而且lunch嚟講食呢啲高質素嘅壽司真係好抵, 我哋叫咗壽司九貫, 而且仲包埋 沙律 ,湯,茶碗蒸同埋一球雪糕 ,食完好飽好滿足。平時我食壽司都係只會揀幾件嚟讚下,但係今次一定要每件都讚,因為件件壽司都係精華,全部都整得好出色。第一件係赤貝壽司。赤貝鮮甜可口顧然重要,但係佢上面加咗啲清檸上去可以話係畫龍點睛, 青檸更加可以帶出佢清新嘅味道,再加埋少少wasabi嘅辣味真係配合得相當之好。我都係第一次試, 佢上面嘅材料有少少鹹鹹哋,未試過可以鹹同清甜嘅味道一齊食,又可以提升到味覺嘅層次感。深海池魚向來都係會加柚子醋 ,但係今次真係不必要 ,完全可以食到深海池魚嘅鮮味,上面加埋少少蔥, 令佢可以更加可口。呢個係金目鯛 ,上面加咗少少蘿蔔喺度, 蘿蔔固然清甜, 同金目鯛有意想不到嘅夾。我向來都好鍾意炙燒,亦都好鍾意銀雪魚,但係就未試過炙燒銀鱈魚,今次真係大驚喜。上面仲加咗啲白松露同埋魚仔醬,又係另一番食法, 白松露味都幾重,但又蓋唔過銀雪魚嘅鮮味,而且銀雪魚好嫩滑,食落去充滿住油香。拖羅向來都係好普通嘅壽司,一般係出面食我都食到有啲腥味, 但係今次食就

拖羅向來都係好普通嘅壽司,一般係出面食我都食到有啲腥味, 但係今次食就一啲腥味都冇,平時我唔係好鍾意拖囉,今次一食就愛上咗。

赤鯥魚都好特別 , 佢嘅乳質好嫩滑上面嘅脆口加埋赤鯥魚嘅嫩滑,又可以增添一份口感。

呢個海膽軍艦真係好邪惡, 每個軍艦上面, 有足足半板嘅海膽一,啖食落去真係好有滿足感。 食到好多海膽嘅鮮甜味 ,一啲腥味都冇 ,鍾意食海膽嘅朋友一定要嚟試,未見過可以半板嘅海膽擺上去一嚿壽司度,一啖食曬佢。

呢個係右口邊魚, 平時食左口邊魚就聽得多,右口邊魚就好少。右口邊魚肉質比較嫩滑,而且入口即溶,今次用炙燒嘅方法做壽司,一食落去就溶喺口裏面。

沙律都好清新, 雪糕我試咗海鹽味雪糕 ,佢第一啖食落去嗰陣有少少嘅鹽味,但係慢慢咀嚼嘅時候就多咗一份牛奶嘅味道,好特別,都好好味。

總括嚟講,喺度食壽司真係好高質 ,二百幾蚊已經可以食到咁多款嘅壽司,而且款款都係精華所在,所以好值得嚟試下。
2019-05-22 70 瀏覽
朋友之前食過晚餐話好掂,跟住就拉我黎試下佢嘅lunch😁首先黎個沙律清新一下!北海道帶子,有柚子係上面,本身隻帶子已經夠肥美,柚子子簡直係錦上添花。針魚配紫菜醬,鮮甜中帶有一點鹹剝皮魚又有人叫沙鯭,搭上自己嘅魚肝,美味加倍。吞拿魚配紫菜醬同埋色芝麻,相得益彰。中拖羅入口充滿油香,十分肥美。北海道BB銀鱈魚輕微火灸過,帶出油香之餘亦唔影響嫩滑程度。馬糞海膽好新鮮,入口甘甜鮮味,享受!赤睦魚配炸甘荀,口感豐富。右口魚邊一向係我最愛之一,充滿油香仍然嫩滑,口感亦都獨特。吞拿魚蓉手卷有多種配料,包括天婦羅脆,層次分明。最後有雪糕做甜品。
朋友之前食過晚餐話好掂,跟住就拉我黎試下佢嘅lunch😁
首先黎個沙律清新一下!
針魚配紫菜醬,鮮甜中帶有一點鹹
剝皮魚又有人叫沙鯭,搭上自己嘅魚肝,美味加倍。
吞拿魚配紫菜醬同埋色芝麻,相得益彰。
中拖羅入口充滿油香,十分肥美。
北海道BB銀鱈魚輕微火灸過,帶出油香之餘亦唔影響嫩滑程度。
馬糞海膽好新鮮,入口甘甜鮮味,享受!
赤睦魚配炸甘荀,口感豐富。
右口魚邊一向係我最愛之一,充滿油香仍然嫩滑,口感亦都獨特。
吞拿魚蓉手卷有多種配料,包括天婦羅脆,層次分明。
最後有雪糕做甜品
2019-05-21 1016 瀏覽
呢日出尖沙咀行街中午男友bk咗呢度食壽司開心Lunch定食選擇好多食咗壽司定食好有質素以呢個價錢嚟講Cp值好高前菜、沙津菜同刺身都好新鮮我同男友都叫咗$270嘅9貫壽司set先嚟帶子、池魚同左口魚全部食材都好新鮮、師父刀工亦一流賣相靚之餘味道亦都好好帶子口感爽彈又鮮甜簡單用少量醬油作調味已好足夠左口魚肉質好有彈性放咗香蔥同醋粒做調味感覺好清新壽司飯亦煮得剛好、少少微溫唔會過酸師父好大方放滿咗鮮甜嘅海膽口感細膩味道鮮甜濃郁、少少回甘味好正中拖顏色充滿光澤口感味道非常鮮嫩魚味突出亦有油香醬油吞拿魚、魚味香濃不肥不膩鱈魚同鱸魚口感細滑、燒過嘅表面帶少少焦香同充滿魚油香拖羅溶加天婦羅脆脆拌壽司飯幾種口感同味道加埋好香口好好食茶碗蒸好滑最後仲有雪糕食加埋一都唔洗三百蚊就食到咁高質嘅壽司定食唔怪得知當日去咁客滿想食真係要預先bk枱了
呢日出尖沙咀行街

中午男友bk咗呢度食壽司
開心

Lunch定食選擇好多

食咗壽司定食好有質素

以呢個價錢嚟講Cp值好高

前菜、沙津菜同刺身都好新鮮

我同男友都叫咗$270嘅9貫壽司set

先嚟帶子、池魚同左口魚
全部食材都好新鮮、師父刀工亦一流

賣相靚之餘味道亦都好好

帶子口感爽彈又鮮甜

簡單用少量醬油作調味已好足夠

左口魚肉質好有彈性

放咗香蔥同醋粒做調味感覺好清新

壽司飯亦煮得剛好、少少微溫唔會過酸

師父好大方
放滿咗鮮甜嘅海膽

口感細膩味道鮮甜濃郁、少少回甘味好正

中拖
顏色充滿光澤

口感味道非常鮮嫩
魚味突出亦有油香

醬油吞拿魚、魚味香濃不肥不膩

鱈魚同鱸魚口感細滑、燒過嘅表面帶少少焦香同充滿魚油香

拖羅溶加天婦羅脆脆拌壽司

幾種口感同味道加埋好香口好好食