2013-08-23 126 瀏覽
好友生日,聽說這店是米芝連之選,齊齊來食返餐。先點了個山班魚湯,湯水煲得很濃,魚的鮮味配合其他材料,一絕!水煮魚不夠spicy,但夠麻夠香,魚肉冇骨。魚湯娃娃菜,也十分好。值得一提的是紅豆沙,用陳年陳皮煲的,食落後,喉嚨涼涼地,很好。
2013-08-18 115 瀏覽
選址了位於尖沙咀棉登徑的中菜館「雲來軒」飯局,之前沒有甚麼頭緒,那就乾脆懷著一顆愉快放鬆的心情去品嘗美食就好了。來到門面,見到貼了不少大廚與名人的合照,看來餐廳也有點來頭。是晚十二人飯局,可以試盡一系列大菜。頭盤先有「胡麻鮮准山」、「蒜泥白肉」及「口水雞」,都是頗令人有新鮮感。我最愛的是「胡麻鮮准山」,爽脆淮山條沾上麻醬、檸檬汁及蜜糖,相當醒胃。「口水雞」肉質出奇地滑,不太辣的,可惜分量甚少,一碟只有約三至四人份量,放底的只是青瓜,我們最後安哥多一碟。「金磚豆腐」很好意頭,我愛啊!嫩滑豆腐炸得金黃,外脆內軟,輕易奪取我的雄心 (?!)「辣酒煮花螺」這道花螺都是大隻的靚貨,肉很肥美,但辣酒的調味相當威士忌,帶點苦。另外我也在花螺中找到一隻寄居蟹呢!黑豚肉是「雲來軒」另一主打食材,是晚試了「黑豚肉叉燒」及「黑豚肉咕嚕肉」。說真,用黑豚肉做叉燒的肉質是頗鬆化;咕嚕肉則將甜酸醬汁掛滿,甚香脆,而且它的擺盤形成一個「U」字!到「快樂的小雞」系列出場。鎮店的「亞保皮脆炸子雞」,必要預訂,用了大廚名字做菜味,信心十足。用的是新鮮雞,是正宗炸子雞製法,用香料醃製後塗上麥芽糖,風乾後再炸透,雞皮是非常脆
「金磚豆腐」
「辣酒煮花螺」
用的是新鮮雞,是正宗炸子雞製法,用香料醃製後塗上麥芽糖,風乾後再炸透,雞皮是非常脆,肉鮮嫩,全場小圈子投票,它是全晚最好吃的一道菜!
「上湯芥蘭燴雞雜」,物盡其用,味道反而沒想象中鮮,芥蘭也有點苦。
菜類點了「雞油豆苗」,「上湯杞子花膠菜心」。
豆苗嫩綠好吃,杞子花膠則很有養生 feel,可以連湯喝啊。
最後押軸的海鮮類,有「豉椒蟶子皇」:
蟶子皇很肥美,用豉椒的製法很惹味,不錯啊。
「花雕蛋白蒸大花蟹」
重點絕對的是蛋白,蟹的精華全都跑到那裡,花蟹肥大肉厚,吃得出是新鮮貨。
來個「福建炒飯」包底,賣相一般但新鮮熱辣,我覺得出奇地好好吃!
最後的甜品有「招牌三十年陳皮紅豆沙」、「桂花糕」,「壽包」:
再次謝謝各位,帶來如此美味,歡笑聲不絕的快樂飯局!
2013-01-26
  • 胡麻鮮准山
  • 金磚豆腐
  • 亞保皮脆炸子雞
2013-08-18 207 瀏覽
朋友請吃生日飯,一起試這間位於尖東的粵式酒家~我們一行12人,吃了11個菜,款款都水準以上,當中還不乏精緻及創意~蒜泥白肉卷,上枱時我們都不肯定這是什麼菜式,第一次見這樣present的蒜泥白肉呢~擺盤很有誠意,兼顧了美感~ 這樣的菜式必然是「相機食先」呀XD味道也十分不錯~ 中間的沙律菜中和了蒜泥白肉的油膩,令它沒那麼重口味~大漠風沙鮮蟲草牛肉卷,第一次見牛肉卷包蟲草呢~ 很滋補的感覺^^大蝦蒸蛋,賣相一流。請客的話會非常得體~蝦球大大粒,蛋蒸得剛剛好,讚!咖喱豬仔脾農夫包,名字是我亂取的啦~ 又是上枱令我們驚喜的菜式~不過味道未算驚喜,如果人數不多的話就不建議點了(畢竟麵包比較佔胃的空間)看Openrice時已知道這裡的招牌菜是30年陳皮紅豆沙,所以在選甜點時我們大多數人都選擇紅豆沙~我本來不特別愛紅豆沙,所以也不算非常期待...結果是驚為天人的美味!!煮得非常綿~ 起哂沙~ 好香陳皮味但又不會太搶風頭~ 真的非常推介!!!!!有兩位同行的朋友點了楊枝金露,賣相很可愛,哈哈。總的來說,我十分欣賞雲來軒,因為除了食物水準十分不俗外,從它們的擺盤及在菜式上的創意就可以看到它的誠意。而且
朋友請吃生日飯,一起試這間位於尖東的粵式酒家~
蒜泥白肉卷

大漠風沙鮮蟲草牛肉卷
大蝦球蒸蛋
大蝦蒸蛋,賣相一流。請客的話會非常得體~
蝦球大大粒,蛋蒸得剛剛好,讚!
30年陳皮紅豆沙
楊枝金露
有兩位同行的朋友點了楊枝金露,賣相很可愛,哈哈。

總的來說,我十分欣賞雲來軒,因為除了食物水準十分不俗外,從它們的擺盤及在菜式上的創意就可以看到它的誠意。而且,價錢十分合理(我們吃了11個菜,當中還包括蟶子王,也只是二百三一位),很值得大家去試試啊^___^
2013-08-17
蒜泥白肉卷
大漠風沙鮮蟲草牛肉卷
大蝦球蒸蛋
30年陳皮紅豆沙
2013-08-12 34 瀏覽
最近飲食網站上有一間風評不俗的中菜館叫雲來軒,有次光顧豚王尖沙咀店時,無意間發現原來該店正位於豚王對面,位置挺好找。當時心想有機會一定要來試試,碰巧有位blogger在此店辦了一個飯局,二話不說便應邀而來。當晚眾多菜式當中,以下是我最喜歡的數款菜式:奇珍脆異果 ($78),即金沙炸南瓜條,入口香脆,味帶鹹香,縱使手上沒有冰凍啤酒,但香口炸物總是人見人愛。黑黃金沙參海玉竹燉龍躉頭尾 ($58 / 位),黑黃金指的就是黑蒜頭,生吃味道帶酸甜,蒜味較淡,卻不帶辛辣,據說對身體有益。湯頭帶藥材的味道,甘香濃郁,以紫砂茶壺盛載,既別緻又保暖。蝦瑤浸白玉 ($98),夏天吃瓜類最合時宜,冬瓜條飽吸魚湯的鮮甜,鋪面的蝦乾還增添鹹香與咬口,平凡中見驚喜。鮮蟲草花貢杞蒸斑球 ($198),斑塊肉質尚算嫰滑,而且吃得到魚味,與蟲草花同吃,其菇菌味與斑塊挺相配。魚湯海皇瀑瀑飯 ($138),侍應在上桌時才注入魚湯,脆米吸收魚湯的鮮甜後仍然脆卜卜,配料中的蝦、帶子及斑塊同樣有鮮味,深得眾人讚賞。招牌三十年新會陳皮紅豆沙 ($28 / 位),紅豆煲到「起沙」,入口綿滑,更充滿陳皮的芳香。當然不是每道菜式也完美無

當晚眾多菜式當中,以下是我最喜歡的數款菜式:
奇珍脆異果 ($78)
黑黃金沙參海玉竹燉龍躉頭尾 ($58 / 位)
蝦瑤浸白玉 ($98)
鮮蟲草花貢杞蒸斑球 ($198)
魚湯海皇瀑瀑飯 ($138)
招牌三十年新會陳皮紅豆沙 ($28 / 位)

當然不是每道菜式也完美無瑕,以下是相對普通的菜式:
黑魚籽蜜味糖心蛋 ($68)
黑魚籽蜜味糖心蛋 ($68),糖心蛋的蛋味不算香濃,而黑魚籽與蜜糖汁的配搭也顯得有點格格不入。
火舞弄太子 ($138)
火舞弄太子 ($138),帶子與西芹的味道四平八穩,不過跟火龍果與蜜瓜等水果之間沒甚火花,是相對普通的一道菜。
紅甜菜西檸雞 ($138)
紅甜菜西檸雞 ($138),混入紅菜頭煮成的西檸汁顏色吸引,其甜味使檸汁的酸味不會太霸度。雞塊以香煎的做法代替平日常吃的油炸版本,不過稍嫌肉質有點乾身。

整體味道令人滿意,而且店內裝修摩登,坐得舒服,席間得知店子還有一道以新鮮雞所做的炸子雞,下次一定要試試。

用餐優惠
試食活動
奇珍脆異果 ($78)
黑黃金沙參海玉竹燉龍躉頭尾 ($58 / 位)
蝦瑤浸白玉 ($98)
鮮蟲草花貢杞蒸斑球 ($198)
魚湯海皇瀑瀑飯 ($138)
招牌三十年新會陳皮紅豆沙 ($28 / 位)
2013-08-08 102 瀏覽
今日放工同朋友食大餐,由於我一直好想試呢間中菜但係成日唔齊人,今次終於有得試啦!我一早就訂左位所以一去到就入得,侍應亦安排左卡位俾我地,坐得舒舒服服。我最想試嘅就係呢個懷舊濟公焗蟹砵,第一次係雜誌見到已經覺得好特別,自己又從來未試過咁樣食蟹喎,openrice見都多人食,真係充滿期待黎咖!!好彩冇令我失望,主要肉蟹配雞蛋、再加入配料陳皮絲、咸蛋黃粒同油炸鬼片,超級多材料。焗到金黃色,賣相好吸引,味道方面同賣相一樣好。我地先食啲蟹肉再慢慢撈飯食埋啲蛋、咸蛋黃粒同油炸鬼,好滿足,真心推介必試菜式!呢款水芺蓉蒸明蝦球係侍應小姐介紹,本來都唔多想又多碟蛋嘅菜,不過話係TVB節目嘅得獎菜式就試下啦。碟蛋好大碟,一黎到我地都嚇左一跳,口感方面真係極度嫩滑,仲有啲蛋香,廚師果然係堅呀!好想問下佢係點蒸到咁輕咁滑頭盤胡麻鮮淮山,感覺特別,無諗過淮山可以同麻醬一齊食,仲要係頭盤,胡麻醬好濃好香同時淮山夠爽口清甜,夾得幾好,做前菜夠開胃朋友至愛,因為唔夠分,我只係食左小小,都唔錯幾新鮮唔似冰鮮通菜用石鍋上,未埋檯已經聞到好香,熱熱咁食好正
今次終於有得試啦!我一早就訂左位所以一去到就入得,
侍應亦安排左卡位俾我地,坐得舒舒服服。

超級多材料。焗到金黃色,賣相好吸引,味道方面同賣相一樣好。
我地先食啲蟹肉再慢慢撈飯
食埋啲蛋、咸蛋黃粒同油炸鬼,好滿足,真心推介必試菜式!
口感方面真係極度嫩滑,仲有啲蛋香,廚師果然係堅呀!
好想問下佢係點蒸到咁輕咁滑
頭盤胡麻鮮淮山,感覺特別,無諗過淮山可以同麻醬一齊食,
仲要係頭盤,胡麻醬好濃好香同時淮山夠爽口清甜,
夾得幾好,做前菜夠開胃
朋友至愛,因為唔夠分,我只係食左小小,都唔錯幾新鮮唔似冰鮮
通菜用石鍋上,未埋檯已經聞到好香,熱熱咁食好正
2013-08-08
2013-08-04 134 瀏覽
又是與 "教練W" 聚會的時候。猶記得 "教練W" 只愛啤酒與酒精成份低的雞尾酒,已好多年沒跟他喝酒了,不過酒不喝,也可以喝湯,因為湯水是我們共同喜愛的。我選擇了之前到訪過的雲來軒。前菜是青豆角與蝦乾。青豆角蒜香撲鼻、軟腍適中、嚼感不凡;蝦乾脆口鮮香、惹味醒神,佐酒佳品。蝦乾與青豆角一配,一剛一柔,好想來杯 Whisky!想起上一次潮而不脆的蜜味合桃,這回的豆角與蝦乾真的吃得滋味,可惜我的 Whisky........!"教練W" 愛湯,其實我也何常不是,所以近年我多安排中餐與他共享,將平日的品酒變成品湯,絕對也是一件樂事!雲來軒的紫砂茶壺燉湯為人津津樂道,不過 "教練W" 選來了明廚阿保靚湯,即是瑤柱椰子老雞豬腱湯,我大概也明白"教練W" 的心態。瑤柱椰子老雞豬腱湯用上稍大的紫砂湯鍋盛載,份量較多,較為適合我倆的要求。湯料中亦見紅蘿蔔、沙蔘等,此等清潤的材料,當然適合夏天飲用,要滋補的話,慢著,秋冬還未到呢!瑤柱椰子老雞豬腱湯味道清醇,猶如餐前酒一樣使人感覺輕快,不會重重地壓著味蕾,"教練W" 也相當滿意。不過作為湯王的他,大抵只嫌份量太少,落單時經理提示此湯份量豐盛,不適合二人享用

我選擇了之前到訪過的雲來軒。
前菜

名廚亞保靚湯
瑤柱椰子老雞豬腱湯味道清醇,猶如餐前酒一樣使人感覺輕快,不會重重地壓著味蕾,"教練W" 也相當滿意。不過作為湯王的他,大抵只嫌份量太少,落單時經理提示此湯份量豐盛,不適合二人享用,或許他從未真正見識過湯王與湯后的威力,一湯鍋才六碗半的湯水,只屬我倆容湯量的冰山一角,多來一鍋,也當能應付自如!
琥珀牛柳粒
"教練W" 挑選了琥珀牛柳粒。看到賣相儼如一朵彩雲,除與雲來軒的名子極為匹配之外,同時也叫人食慾大增。

在雲來軒用餐,絕不用懷疑牛柳粒的質量,如同上一回的體驗,牛柳粒同樣鬆軟富彈性,但亦是當中最濃味的食材,與青怡的西芹形成一個強烈的味覺層次,再加上兩端的琥珀 (合桃),蜜甜脆口,桃香滿溢,使得這道琥珀牛柳粒更具靈魂,如能伴以馥香的竹鶴21年 Whisky,定有著衝上雲霄之快感!
紅甜菜西檸雞
雲來軒推出了不少吸引的夏日新菜式,紅甜菜西檸雞是當中之一。紫紅的紅菜頭醬汁與頂著檸檬片的淡黃雞件,顏色誘人,更將主題呼之欲出。我特別喜愛紫紅的紅菜頭醬汁,頓時令我聯想到醇美的紅酒,還有彷彿聽到玉置浩二性感的聲線在哼出酒紅色的心。
紅甜菜西檸雞
縱使雞件令人有著迷魂的氣質,斷不能只看不吃!一試更不得了,雞皮雖不至於香脆,但雞肉卻特別的嫩滑、彈性豐富,再配以淡淡的鹹香;雞件雖厚,但絕不會令人感覺負累,反而好想親它幾口。紅菜頭汁調得非常恰好,擁有紅菜頭天然的色調,另配以檸檬汁,不但芳香,且能去除紅菜頭原有的菜腥味。加上不過份的甜度,令紅菜頭醬汁更加清新自然,令人有著莫大的驚喜!

千萬不要遺留雞件下片狀的紅菜頭,雖帶有少許天然的菜腥味,但紅菜頭營養價值之高,對身體是非常有益的。
接近晚上十時,客人陸續的離開,這刻的雲來軒才稍覺安靜下來,椅子才可放膽地向外伸展。密麻麻的桌子像插針似的,與吱吱喳喳的噪音代表什麼?於我而言,正好代表食客深深被雲來軒的思潮澎湃雲端新煮意打動著,這股勁就如飽滿帶甜的餐後酒般,使人得到深長的滿足感!

品嚐雲來軒創意豐富的菜式,彷彿使我也投進了如幻如夢的境地,莫非我吃醉了?

不過我依然記得,當晚為品湯而錯過了的特價蟶子皇,這正好為我找來再訪雲來軒一個美麗的借口!

ワインレッドの心 (酒紅色的心)

もっと勝手に恋したり

2013-08-01
前菜
琥珀牛柳粒
2013-08-03 193 瀏覽
因為之前食左幾餐生日飯既關係, 去到正日已經諗唔到食咩...而且短時間內訂位亦有難度於是上左table map, 訂雲來軒有位而且有9折!聽聞老闆係「大廚出馬」既得獎者, 所以都有啲期望雖然店員一路介紹食海鮮, 但係由於未試過食呢間就費事叫到咁貴蜜味溏心蛋 (7/10): 有青瓜,蜜糖做底, 都幾開胃, 不過個人覺得有些微偏甜話梅雞 (8/10): 用石頭鍋上, 雞好滑而且汁好好味, 可以送飯!領獎蝦仁芙蓉蛋 (7/10): 蝦仁肉質彈牙, 蛋白好滑, 如果多人食會好啲, 4個人食份量太多...檳城四方盒 (7/10): 基本上係咖哩, 微辣, 不過個人覺得最好食係麵包, 因為吸哂啲汁!啲姐姐成日都過黎斟茶而且都幾熱情 成日問我地好唔好食 又幫我地切野 : )9折後約$600以4人中式晚餐黎講唔算貴而且餐牌上款式多可以食多幾次!總體上唔錯唯一係地點響內巷附近有停車場唔識入既亦可以泊中間道, 行去都好近!
而且短時間內訂位亦有難度
於是上左table map, 訂雲來軒有位而且有9折!
聽聞老闆係「大廚出馬」既得獎者, 所以都有啲期望

蜜味溏心蛋
話梅雞
領獎蝦仁芙蓉蛋
檳城四方盒

啲姐姐成日都過黎斟茶
而且都幾熱情 成日問我地好唔好食 又幫我地切野 : )

9折後約$600
以4人中式晚餐黎講唔算貴
而且餐牌上款式多
可以食多幾次!

總體上唔錯
唯一係地點響內巷
附近有停車場
唔識入既亦可以泊中間道, 行去都好近!

2013-07-30
蜜味溏心蛋
話梅雞
領獎蝦仁芙蓉蛋
檳城四方盒
2013-08-02 189 瀏覽
德國朋友來港, 好客得很, 佢揀左間中國餐廳, 雲來軒, 相信好日我都唔會黎食.首先叫左湯飲, 日本花菇雞腳燉螺頭, 用個壺裝住, 好得意, 倒落個小茶杯度~ 清甜, 唔係好油, 好有菇同螺味~, 但雞腳唔夠入味.之後食叉燒, 唔肥, 腍, OK 然後有士多啤梨蝦球, 好味! 值得推介! 士多啤梨既甜酸味甜味較重, 蝦球既蝦味加上果味, 同埋肉質口感好好, 鮮甜爽彈~ 未試過士多啤梨配蝦呢個搭法, 但呢次嘗試竟然係咁正!再黎炸茄子, 好味, 好多好多蒜蓉, 配上外脆內豐富的茄子~ 好味~ 但食完有點口渴.仲有仲有就係野菌溫室小南瓜, 無預期中出眾, 口感不過不失, 味道普通, 溫度可再熱少少.整體來講呢餐唔錯, 但略貴, 士多啤梨蝦球真係食過番尋味!

日本花菇雞腳燉螺頭
之後食叉燒, 唔肥, 腍, OK
叉燒

士多啤梨蝦球
炸茄子
野菌溫室小南瓜
整體來講呢餐唔錯, 但略貴, 士多啤梨蝦球真係食過番尋味!

2013-05-19
日本花菇雞腳燉螺頭
士多啤梨蝦球
炸茄子
2013-07-25 218 瀏覽
喜愛傳統既我,有時又喜歡新派菜,因會有些新驚喜,令到餐飯更加完美。在創作中整個菜式的配合是一件很難做得好,又要加添新元素,整件實在很苦惱(我已身在其苦惱中)。最近朋友介紹介我到這間新派菜,他說不錯很啱我咬!好!一於同個女人去咬下!上到去裝修清雅很多小擺設,很多油畫,不帶一點俗氣。GOOD!坐下來我女人又發揮佢強項,"亂叫"!金磚豆腐:外脆內軟,入口乾爽不油再加上一些黑芝麻,小小的黑芝麻更令這個平凡的炸豆腐更香。正!水準之作!四川魚香有機茄子:其獨具特色的烹魚調味方法再去炆有機茄子,濃郁鹹、酸、甜、辣、香、鲜加上葱、薑、蒜味。再配上有機茄子,這個魚香味也不會蓋過有機茄子的蔬菜味,這道菜足以令我吃3碗白飯!迷網陳村咕嚕黑豚肉-用上了上等的黑豚肉,無豬氣味,加上酸酸甜甜的咕嚕汁再改良了用上蕎頭皮蛋,令到口感多加幾樣層次。白飯又要添多一碗。魚湯海皇瀑瀑飯 - 呢個飯真係精彩絕倫。帶子、鮮蝦、斑塊、冬菜、蔥花及脆口的米飯。再加上夠滾熱辣既鮮美濃郁魚湯,淋在其中,即刻香氣撲鼻。食落去更齒頰留香。魚湯味道更歷久不散。真係回味無窮。整晚菜式可以用色香味俱全,將傳統菜加以改良,成功俘虜我的口。這間店子可

坐下來我女人又發揮佢強項,"亂叫"!
四川魚香有機茄子
迷網陳村咕嚕黑豚肉
魚湯海皇瀑瀑飯
整晚菜式可以用色香味俱全,將傳統菜加以改良,成功俘虜我的口。這間店子可以好值得一去再去。
題外話/補充資料: 還有很多菜式,很想去試。相信會有很多驚喜!
30 分鐘 (堂食)
2013-07-25 487 瀏覽
真係好多人 好在訂左枱 話說係網上(openrice個網)訂有9折坐位就差D 對住個門口服務就真係—流食野係唔錯 個豆腐同個白肉呢兩個小食真係好好食 個師傅好有心機做主菜就都係差無幾 個湯都足料 棒棒骨都唔錯 蒸蛋好滑招牌三十年新會陳皮紅豆沙堅係唔錯 陳皮直情融唒落去 呢個真係好推介 !老實講其實野食係真係好食 不過嫌鬼左一點咁上下價錢都滿座 好食程度唔洗講啦都會再去 不過係大時大節先去
坐位就差D 對住個門口
日本花菇雞腳燉螺頭湯
棒棒骨
水芙蓉蒸明蝦球
2013-07-21 110 瀏覽
朋友話朋友介紹,所以前來—試,星期五,8:30pm去到,上到已滿晒,仲有幾抬等緊心諗有冇咁full吖, 無訂枱,於是等左40分鐘,安排左卡位,唔錯。伙記們都很忙,生意真係好好,服務—流,虫草花牛肉卷 一放上枱已經好香,買相很靚 D牛肉超好食,好香肉汁味,D肉入口即溶好香滑,魚湯暴暴湯~ 魚湯很鮮甜, 唔seng, D飯趣卜卜, 每粒飯都好入味. D飯加上湯嗰一刻好個引(雖然唔係咩新款菜式, 但係勝在足料好味)日本花茹燉响螺湯... 味道偏淡(個人意見, 朋友話好味), 但係賣相很優雅看到Meun覺得大廚應該花左好多心思令天平淡既餸菜變成驚喜
餐前小食~~ 炸蝦干
虫草花牛肉卷
日本花茹燉湯
魚湯暴暴飯
看到Meun覺得大廚應該花左好多心思令天平淡既餸菜變成驚喜
2013-07-19
40 分鐘 (堂食)
虫草花牛肉卷
魚湯暴暴飯
2013-06-30 62 瀏覽
2個人食左5碟點心, 一碟炒面, 總括食物既質素都幾好…係OT既一點安慰…個人比較欣嘗佢既燒腩仔, 外皮夠脆, 肥瘦均勻. 馬拉糕比較有深刻既印象, 香甜鬆軟…其他點心好食但唔會話好特別…仲有肉絲炒面底勁脆….

題外話/補充資料:
2013-06-29
  • 燒腩仔
  • 馬拉糕
星期六既早上本應繼續睡眠當中, 可惜老細急召番公司, 帶住疲勞既身軀上班, 早上開完一個長會, 老細就話一齊食晏, 其實真係唔係好想, 因為同老細食晏都係等於繼續OT, 只係變左一個LUNCH MEETING, 幾美味既食物都會因此而有點失色… 2個人食左5碟點心, 一碟炒面, 總括食物既質素都幾好…係OT既一點安慰… 個人比較欣嘗佢既燒腩仔, 外皮夠脆, 肥瘦均勻. 馬拉糕比較有深刻既印象, 香甜鬆軟…其他點心好食但唔會話好特別…仲有肉絲炒面底勁脆….
2013-06-23 117 瀏覽
為迎合夏季的來臨,多間餐廳也推出了夏日餐牌,以清爽的菜式來抵抗炎熱的氣溫,在尖沙咀名聲正日漸響噹噹的雲來軒也相應推出一些清爽的菜式,配合他們的名字,感覺特別清新,便與一眾食友到來一嚐。先以「奇珍脆異果」及「黑魚籽蜜味糖心蛋」來作頭盤,前者以香濃惹味的咸蛋黃包著甜美的南瓜,香脆可口,咸中帶甜,美味。後者則是清新一點的,但也以咸鮮出眾的黑魚籽來配襯澆上蜜糖的糖心蛋,強烈的對比。現在非常流行的功夫燉湯,不單止賣相高雅,更能以紫砂茶壺來保溫,使每一口湯頭也保持熱度。這個「黑黃金沙參海玉竹燉龍躉頭尾」湯色較深,味道亦較濃烈,因用上了好比黃金般矜貴的黑蒜。黑蒜的功效除了比一般大蒜的功效強上百倍外,更能被人體迅速吸收,對於經常因流汗捐失大量體力而導致的疲勞療效更佳,能迅速恢復疲勞,而且具有抗氧化的能力。這道藥膳燉湯不但美味,更有上佳的藥效,不錯的選擇。一道濃湯後,清新輕怡一點的「火舞弄太子」正合胃口,相對是簡單了一點,但爽脆的青芹配上爽口的帶子這對永恆的拍檔是清爽的象徵,可是旁邊的幾球生果,加入來炒不知會不會更好,因有點格格不入的感覺。「鮮蟲草花貢杞蒸斑球」又是另一道藥膳,有健脾益氣的功效,斑塊吃來
奇珍脆異果
黑魚籽蜜味糖心蛋
黑黃金沙參海玉竹燉龍躉頭尾
黑黃金沙參海玉竹燉龍躉頭尾
火舞弄太子
「鮮蟲草花貢杞蒸斑球」又是另一道藥膳,有健脾益氣的功效,斑塊吃來爽口嫩滑,配上鮮蟲草花及杞子,輕輕帶出了魚的鮮甜,簡單不造作的一道。
鮮蟲草花貢杞蒸斑球
「紅甜菜西檸雞」一改以往顏色單調不吸引的問題,以紅菜頭天然的深紅色點綴了煎得金黃香脆的雞件,紅紅黃黃較平常的吸引,而且底下墊有一塊紅菜頭,不但令酸甜更平衡,更令質感多了一份爽口。
紅甜菜西檸雞
肉類吃多了,就以蔬菜為主的「蝦瑤浸白玉」,鮮甜香濃的上湯,充滿了蝦乾及瑤柱的鮮味,令浸在其中的冬瓜吸收所有精華,香甜味美。
蝦瑤浸白玉
最後的一道「魚湯海皇瀑瀑飯」是全晚令人拍案叫絕的亮點,香脆的瀑瀑飯焦撞上超甜美的魚湯,再加些冬菜及蔥花,口感豐富,已是無懈可擊,相對令其中的帶子、蝦球及斑塊頓變成配角,吃完後還想加添多一碗。
魚湯海皇瀑瀑飯
甜品是這兒的名物「招牌三十年新會陳皮紅豆沙」,以三十年新會陳皮製作,甜度適中,那份陳皮的幽香歷久不散,配上起沙的紅豆,不錯。
招牌三十年新會陳皮紅豆沙
另外一款「椰香萬壽果」,那橙白對比的外觀已十分吸引,吃來更是甜美,濃厚的椰香配上清甜的木瓜,美味。
椰香萬壽果
這兒為了迎合夏日,菜式上無論構思及味道上皆作出適當的調整,清新開胃,令眾人皆是捧著肚子走,美滿的飯局正是如此。
奇珍脆異果
蝦瑤浸白玉
椰香萬壽果
2013-06-21 74 瀏覽
一大顆人的聚會 朋友在openrice 看到這間評分都幾高 所以就提議來試下訂左7點半 我們一行7人 佢地仲安排左房 未講食評之前 真係要講D題外話初時因為未齊人 唸住叫定幾個小食先 大約7點35分下單 然後到8點鐘再叫埋D主菜等左好耐 大約8點25分先黎得一個小食於是我地同餐廳反應 轉頭有個男經理入黎 第一句就同我地講:最初我地覺得好奇怪 點知後來佢就係度講話我地8點05分先下單 態度仲好差我地當然很氣憤 明明坐低已經即刻order個經理即刻係度又講話餐廳得2部機入單 要排隊落單但係要排半個鐘至落到單?? 真係令人費解……然後個經理仲要係度話講左一大輪 最後我地都唔想同佢嘈叫佢快點處理我地既菜單就算 每一個菜式都隔好耐先黎到9點45分左右先黎齊所有野 真係等到人都訓著咁制講番正題 我地order左以下既菜式小食蒜泥白肉 - 將D生菜卷左係蒜泥白肉中間, 然後淋上少少辣汁 食落幾開胃口水雞 – 個汁同平時食開既口水雞有d唔同, 不過反而意外既係放在底部的青瓜都幾好味涼伴海哲頭 – 一食落已經覺得唔夠凍 冇咩特別金磚豆腐 – 豆腐上灑上少許黑芝麻然後炸到金黃色 豆腐都幾滑主菜士多啤梨骨
於是我地同餐廳反應 轉頭有個男經理入黎 第一句就同我地講:[你地一定好肚餓啦!]
我地當然很氣憤 明明坐低已經即刻order
個經理即刻係度又講話餐廳得2部機入單 要排隊落單
但係要排半個鐘至落到單?? 真係令人費解……
然後個經理仲要係度話講左一大輪 最後我地都唔想同佢嘈
叫佢快點處理我地既菜單就算 每一個菜式都隔好耐先黎到
9點45分左右先黎齊所有野 真係等到人都訓著咁制

講番正題 我地order左以下既菜式

小食

涼伴海哲頭 – 一食落已經覺得唔夠凍 冇咩特別

主菜

士多啤梨骨 – 肉排配上士多啤梨醬煮出黎既汁 幾開胃, 如果加d新鮮士多啤梨落去炒 應該會仲好
花膠妃子浸時蔬 – 我地叫左白菜仔 得好少花膠 味道亦比較淡
水煮魚 – 佢地用左貴花魚 個汁都ok 但係d魚真係好”鞋”=.=
古法蒸蟹砵 – 好似幾特別 平時都只係食過焗魚腸之類 用蟹做真係第一次食 入面都有一隻蟹 不過可能混埋肉碎一齊蒸 搞到個蟹好似冇咁鮮味 但加左少少香菜 味道可以
三杯雞 – 用煲仔上 未食已經聞到好香 但食落又好似太油
蒜香牛柳粒 – 本身我唔食牛 朋友話食落都ok
魚湯窩米線 – 餐牌上寫住話係用東星班既魚肉 加上菜同雜菇 再配上魚湯底 飲落個湯底都幾鮮味 不過魚肉就一般

D菜式大至上比一般餐廳細碟 味道還好 但服務態度真的奇差 所以我地全部人一致結論係唔會再黎 埋單合共1700元左右
2013-06-20
  • 蒜泥白肉