2014-01-11 2871 瀏覽
一班喜愛中菜既朋友, 已經食得太多金山, 新斗記, 打邊爐.........要在油尖旺區搵間有特色既中菜餐廳又不是一般酒樓排檔, 真係幾困難, 左揀右揀見到雲來軒都好多笑評, 又BOOK到位, 所以就試試.  位於K11後面棉登徑既高檔酒吧街既食店那邊, 招牌夠大都易搵, 地理位置十分好, 旺中帶靜.  店子不是太大, 光線充足, 8點到達已FULL HOUSE, 唔BOOK位都唔知要等幾耐.   我們有7位朋友, ORDER了6餸1甜品, 份量都夠食不會的的骰骰:1. 金磚豆腐 $78 ~ 配以炸蒜香粒, 同其他食店既炸豆腐一樣咁滑, 薄薄一層粉漿包著滑滑豆腐, 最佳佐酒小食.2. 皇牌燒鵝半隻 $278 ~ 未食前對佢興趣不大, 但一食就覺得個汁好味, 肉質又唔鞋, 皮下又不會有太多肥膏3. 窩粑士多啤梨骨 $138 ~ 有創意, 但士多啤梨味不太突出, 肉質較實4. 米皇杞子浸時蔬 (中) $256 ~ 濃白色上湯杰杰地飲得出真係上湯, 因我們7人, WAITER提議我們加大SIZE變中SIZE, 所以這是double價錢.  咁的而且連個兜都大個好多, 好似一隻船咁大隻.5.

皇牌燒鵝半隻
窩粑士多啤梨骨
米皇杞子浸時蔬
5. 滋補木桶水晶雞(半隻) $158 ~ 原本想叫話梅雞, 但原來係夏令食品, 冬令既雞就是這味滋補雞, 原來用上新鮮雞, 配以黨心杞子煮成, 桶裏好多汁,食落帶微微藥材味, 有些醉雞感覺, 雞肉真是滑的, 我好喜愛當歸藥材味, 所以好回味這味菜. 讚!! ^o^
滋補木桶水晶雞(半隻)
6. 水芙蓉蒸明蝦球 $148 ~ 賣相好靚, 旦白好滑好似那炸豆腐, 味道較清淡, 蝦球肉質頗可.
水芙蓉蒸明蝦球
7. 30年陳皮紅豆沙(窩) $118 ~ 不見紅豆粒, 只食到沙沙的紅豆蓉, 真是紅豆沙,好好味, 反而我係被這沙吸引而不是那30年陳皮, 當然那陳皮絲在當中又真是香的.  食了成晚, 除了那藥材雞外, 這個紅豆沙才是主打菜.  ^o^
30年陳皮紅豆沙
題外話/補充資料: - 上菜速度好快, 碟子都好大隻, 所以唔夠位放, 好似要食得好急, 因為一食完waiter即收餐具清理枱面等上甜品, 唔知這些速度叫做好唔好. 不過那個藥材雞同紅豆沙真令我回味. - 自來酒開瓶費$100/支 - 女廁衛生要改善, 洗手盤地下好濕 >_<
2014-01-10
皇牌燒鵝半隻
滋補木桶水晶雞(半隻)
2013-12-23 2153 瀏覽
又係一家人食飯時間呢次簡左呢間食中餐 好彩有BOOK位唔使等好耐魚香茄子成日出面都食到呢間好在唔多油,食落唔肥膩女仔食都唔怕肥啦 聽個名就知架勢 出面D牛肉卷成日都包金菇,呢間就包鮮蟲草,夠哂特別蟲草咁有營養就岩哂小朋友同老人家食喇!屋企人至鍾意食蝦同蘆筍,一見到呢個都即刻話要叫黎食蝦球大大隻又彈牙,食落啖啖肉蘆筍爽口無渣,黑松露更加唔使講睇落好似腸粉,其實係好有營養既鮮淮山黎架加埋芝麻醬感覺好清新,又唔肥同多纖維冰鎮涼瓜個樣超靚,排到咁靚都唔忍心食TIM 個涼瓜涷涷地食又幾易入口平時唔食涼瓜既我都食左唔少 總括而言,呢間新式中菜館D菜又健康又得意,下次會再黎食!!
又係一家人食飯時間
呢次簡左呢間食中餐

好彩有BOOK位唔使等好耐
魚香茄子
魚香茄子成日出面都食到
呢間好在唔多油,食落唔肥膩
女仔食都唔怕肥啦

大漠風沙鮮蟲草牛肉卷
聽個名就知架勢

出面D牛肉卷成日都包金菇,
呢間就包鮮蟲草,夠哂特別
蟲草咁有營養就岩哂小朋友同老人家食喇!
黑松露蘆筍炒蝦球
屋企人至鍾意食蝦同蘆筍,一見到呢個都即刻話要叫黎食
蝦球大大隻又彈牙,食落啖啖肉
蘆筍爽口無渣,黑松露更加唔使講
胡麻鮮淮山
睇落好似腸粉,其實係好有營養既鮮淮山黎架
加埋芝麻醬感覺好清新,又唔肥同多纖維
冰鎮涼瓜
冰鎮涼瓜個樣超靚,排到咁靚都唔忍心食TIM

個涼瓜涷涷地食又幾易入口
平時唔食涼瓜既我都食左唔少

總括而言,呢間新式中菜館D菜又健康又得意,下次會再黎食!!
2013-12-04
10 分鐘 (堂食)
魚香茄子
大漠風沙鮮蟲草牛肉卷
胡麻鮮淮山
冰鎮涼瓜
2013-12-06 1677 瀏覽
好多朋友都介紹我,去尖沙咀雲來軒試下.之前打過幾次去訂星期五、六晚飯,都係Full booking.Book星期四,waiting list,後覆有位.晚上7:20分到, 嘩!! 內已爆滿.  装修豪華舒適,待應服務不錯.叫左以下:-話梅雞甜甜酸酸,雞肉有一股肉的清香,吾似冰鮮雞, 似新鮮走地雞,因真係好有雞味.(推介)黑松露蘆筍炒蝦球, 蝦夠爽又彈口, 露蘆筍幼嫩新鮮雞精的我又叫多味---炸子雞, 似新鮮走地雞咁有雞味就一定,雞皮上帶麥芽糖甜,特別香脆,乾後再炸正宗炸子雞製法大厨後來出黎話D雞風乾後再炸係正宗炸子雞製法 + Like今次三人去食,埋單5百幾.返啅指數甚高---好多野都想食

Book星期四,waiting list,後覆有位.

叫左以下:-

(推介)
黑松露蘆筍炒蝦球, 蝦夠爽又彈口, 露蘆筍幼嫩新鮮

雞精的我又叫多味---

大厨後來出黎話D雞風乾後再炸係正宗炸子雞製法
 + Like

今次三人去食,埋單5百幾.

返啅指數甚高---好多野都想食

炸子雞
2013-12-05
炸子雞
2013-12-04 1212 瀏覽
跟美國回來渡假的Uncle & Auntie晚飯,地點由我選,大前題是要食中菜,坐得舒服和方便傾計,亦不需吃得太奢華。諗諗,要合符以上要求,又唔想去連鎖店,不如去找亞保師傅吧!點菜就由我來負責,先來味金磚豆腐作小食。炸得金黃色的豆腐,咬落外脆內嫩滑,以椒鹽做法,香口惹味,令人吃完一件又一件,如果手頭上有杯啤酒,可以大口呷下,就發達了。其實我都是專門點選店方的招牌菜色,還記得上次嚐過得獎的水芙蓉蒸明蝦球,印象正面,今次再來翻兜。蛋白依舊蒸得嫩滑,蝦球不算十分巨大,卻爽脆,有點鮮味,大家都覺得可以。夏天時會吃酸咪咪的梅子蒸雞,更氣開始轉涼,便來味滋補木桶水晶雞。用上的是新鮮雞,肉質沒有嚡口之餘,還會吃到雞有雞味,亦滲出黃酒和藥材等味,但不會太濃,平衡得很好。雞什更加是我專攻的項目,潤腎都絕對不能放過。京城大蔥骨是服務生推介的新菜色,又即管一試。砂鍋上幾香口,排骨散發出陣陣花椒粉的麻香,但吃落絕不會太麻。很大件的排骨,連肥肉的部份甘香,只是瘦的位置有點兒韌,或許是較新的一款,師傅仍要時間去掌握。我哋都係食肉獸,吃完整份大蔥骨後,亦未夠喉,追加一客叉燒。能試下這裡的燒味水準,也不是壞事。半肥瘦

我哋都係食肉獸,吃完整份大蔥骨後,亦未夠喉,追加一客叉燒。能試下這裡的燒味水準,也不是壞事。半肥瘦的叉燒,肉質鬆化,蜜味很重,我是沒有問題,但對一般人來說可能是稍甜了一些。

多肉類,也要有蔬菜去平衡,上湯浸皇帝菜,色水翠綠,爽脆清甜,沒有渣,都唔錯。

最後,當然是甜品,來到雲來軒,自不然又是吃紅豆沙。店方標榜用上三十年的老陳皮,的確很香,紅豆煲得起沙,豆成渣,味道不俗,唯一要挑剔的就是不夠熱,始終是吃中式糖水的大忌。

經濟實惠的一餐,大家都吃得滿意,那我的工作又圓滿完成。
2013-11-25 852 瀏覽
食物味道一般,其實同出面其他酒樓甚至大排檔炒小菜差吾多,sell賣相較多仲有其服務態度極差 !!!!!不值得幫襯出嚟食飯食物質素固然重要,但俾完錢仲要受人氣,一句到尾「貼錢買難受」,名過於實,各位幫襯前三思……
仲有其服務態度極差
!!!!!不值得幫襯
2013-11-09
2013-11-15 1171 瀏覽
友人生日飯,中菜是我們這圈子的首選~ 有人推薦「雲來軒」地點遠離大街,有點難找到一坐埋位,友人話已落單,唔駛諗、等食,非常好!燒腩仔不過不失,金磚豆腐都唔錯大圍勁讚呢個話梅雞,但我覺得稍甜、唔夠酸、唔夠香,爭咁D...另外,大圍都欣賞呢個咖哩骨,但我覺得呢個組合有點過時,某D 大排擋都食到...肉同咖哩汁無交流,各自有各自既味道、無相扶相乘既效果咖哩汁亦都無乜特別,反而蘸包食仲好食過舊肉大肚婆無胃口乜都唔想食,食白粥,我都痴幾啖。白粥不錯,煲到米都化哂,又綿又滑,心機之作甜品有「30年陳皮紅豆沙」,大圍話苦、無陳皮既甘味,但我其實幾LIKE,可能食慣苦 XD除左"30年陳皮"呢個賣點,個紅豆沙亦無乜特別「桂花糕」都合格,甜一甜下,呢餐都好滿足
友人生日飯,中菜是我們這圈子的首選~ 有人推薦「雲來軒」
地點遠離大街,有點難找到
一坐埋位,友人話已落單,唔駛諗、等食,非常好!
燒肉
金磚豆腐
燒腩仔不過不失,金磚豆腐都唔錯
咖哩骨
肉同咖哩汁無交流,各自有各自既味道、無相扶相乘既效果
咖哩汁亦都無乜特別,反而蘸包食仲好食過舊肉
白粥
桂花糕
除左"30年陳皮"呢個賣點,個紅豆沙亦無乜特別
「桂花糕」都合格,甜一甜下,呢餐都好滿足
2013-10-15
白粥
2013-10-29 648 瀏覽
見今日星期六得閒就同屋企人來到呢間同事都讚好的酒家食晏,但係我來的過程有啲曲折,因為棉登徑原來分兩邊,我地行錯咗方向,所以好耐先找到。入到去佢的裝修同一般高級茶樓一樣,有啲卡位,又有啲大枱。我地四個人可以座卡位,個卡位其實可是坐到六個人,所以都坐得好舒服。講下個好有特色的螺湯,因為佢係位上的,你估下佢用咩上個湯?答案係紫沙茶壺同茶杯,仲有個盆一套咁上,只係睇都好有特色,而且個湯好清好甜,仲有鷄腳比你食,好好味呀。係茶樓大家都會燒賣,呢到係一個豪華版,佢有隻好大隻的鮑魚係到,整得好靚,有啲唔捨得食。仲有蝦餃,個皮好薄好好食。個斑球露荀,斑球炒得剛剛好,好嫩好滑,露荀就好脆,啲色已經好好睇,食落真係好好味。咁樣的質數,貴啲都抵啦!

螺湯
鮑魚燒賣
斑球露荀
咁樣的質數,貴啲都抵啦!
2013-10-12
螺湯
鮑魚燒賣
斑球露荀
網頁衝浪,偶見「雲來軒」的「笑面」多達七十餘個,不免食指大動。日前初試水溫,一行二人,點了兩菜一湯,一味招牌菜「迷網陳村咕嚕黑豚肉」,一味時令菜「油鴨雙冬羊腩煲」,一煲例湯。閒話不說,先論其招牌菜。一、咕嚕肉之魂,不在原料在火候「迷網陳村咕嚕黑豚肉」用的是黑豚肉這種好料,出品理應比一般咕嚕肉好。合格的咕嚕肉,應該即上粉、即炸、即下甜酸汁快兜,講求時間和火候的掌握。如此,甜酸汁才能滿滿地包裹著酥炸豬件,酥皮仍然香脆,豬肉仍然溫熱。可惜,我們在「雲來軒」吃到的,卻是豬肉不夠熱,粉漿酥皮已被甜酸汁浸得過久,不再香脆。坦白說,如果用的是普通豬肉,我看水準和街市熟食大排檔,其實相差不遠。與其花精神來搞個伴碟的米製迷網,不如花時間在處理好咕嚕肉的基本要求之上。二、羊爐火不紅,何足驅寒馭凍?白居易詩:「綠蟻新醅酒,紅泥小火爐。晚來天欲雪,能飲一杯無?」冬日圍爐,本一樂也。可有趣的是,「雲來軒」的「油鴨雙冬羊腩煲」,上桌前未有先煮滾,竟然還配上小酒精火燈。結果呢,先上的「咕嚕黑豚肉」已整盤吃盡,後上的「羊腩煲」卻仍未煮滾。召了侍應數次,到我們主動提出換GAS爐,才算了事。「羊腩煲」羊羶味重可喜,但汁底

一、咕嚕肉之魂,不在原料在火候

迷網陳村咕嚕黑豚肉

二、羊爐火不紅,何足驅寒馭凍?
白居易詩:「綠蟻新醅酒,紅泥小火爐。晚來天欲雪,能飲一杯無?」冬日圍爐,本一樂也。可有趣的是,「雲來軒」的「油鴨雙冬羊腩煲」,上桌前未有先煮滾,竟然還配上小酒精火燈。結果呢,先上的「咕嚕黑豚肉」已整盤吃盡,後上的「羊腩煲」卻仍未煮滾。召了侍應數次,到我們主動提出換GAS爐,才算了事。「羊腩煲」羊羶味重可喜,但汁底味道偏咸,僅夾了數著,剩下大半煲。有趣的是,菜色名為「油鴨雙冬羊腩煲」,吃罷卻仍未見一件半塊「油鴨」,究竟是汁底用油鴨烹成(所以才一味死咸?)、還是油鴨件通通躲在剩下的半煲之內?實在是耐人尋味。

三、侍應多言,店主必有失
還有一煲例湯未談。味道一般,無甚印象。可是,侍應不斷代客盛湯的熱情招呼,倒是印象深刻。上「羊腩煲」時,侍應又和我們閒話家常,細心地說砂煲和小爐SIZE配搭不當,容易弄翻,囑我們小心夾著。我心裡暗笑,這配搭不當你應和經理反映、新添合適SIZE的用具才對啊,怎會有向客人自揭瘡疤之理?我一向很怕樓上私房菜式餐廳的侍應,他們的過度熱情和貼身服務,令人大起雞皮疙瘩。而且,在這些餐廳遇上多言的侍應,機率很高。這種時運低的窘境,就像上了一輛長途的士,然後被逼聽司機說他的家庭瑣事一樣。信我,請這種侍應,其實是很趕客的。
例湯
結語、憑何客似雲來?看來是靠後台
遇到多言的侍應,唯一的好處是,可以在笑談之中,不動聲色地套出某些重要訊息。牆上的平板電視不斷重播著訪問「雲來軒」大廚的電視飲食節目,我指著問:「這大廚是老闊吧。」侍應答:「是,是。」問:「那另一位老闆呢,是什麼人?」答:「你怎知道還有其他老闆?不只兩個呢。」問:「那他們是什麼人?」。答:「幾個藝員明星嘛……」明白了。怪不得這店門口貼滿藝員、靚模,練馬師的撐場相片,又有電視節目的宣傳,又有節目主持人介紹……

我們對望了一眼,笑而不語,結帳拂袖而去。
這裡的名字是太座在Table Map搜尋時留意到出來的, 因為分数比較高, 而另一友人亦說在聽收音機時有節目主持人介紹過, 食物/菜式在某方面可以說増加了一點信心, 其他方面看臨場發揮吧! 這裡的週末晚餐時段分開兩段: 以八點半做分水嶺, 我們選了後半段即8點半入座那時段, 訂座6位, 但當天7點鬆d收到電話, 被通知枱已經準備好, 於是某一兩個朋友已經7點半到場,我同太座則大概於8點鬆d到, 但還有一位朋友真的要到8點半後方可到達, 由於臨近佳節餐牌上的食物亦被換走部份經濟貨色, 例如: 水芙蓉蒸蝦球被換成蒸生班球($228)我們只是叫了些比較普通的小菜, 並沒有叫什麼套餐, 菜式如下:金磚豆腐$78 應該是兩磚方塊豆腐開10件, 成本管理十分好控制.胡麻鮮淮山$78 跟炸豆腐同一價錢, 這個連油都可以慳埋, 手工料理乎? 但也只是切幾刀搞掂!先來了以上兩個小食, 因為還有朋友未到, 唯有邊食邊等啦, 到差不多9點之前十分鐘朋友到了通知店方可以起菜了,由於預先訂咗例牌嘅燒鵝 $168, 理應這燒鵝好快可以上枱吧! 可惜的是等了半小時, 期間跟女待應催了幾次, 只是斬幾下的例牌燒鵝無諗
由於預先訂咗例牌嘅燒鵝 $168, 理應這燒鵝好快可以上枱吧! 可惜的是等了半小時, 期間跟女待應催了幾次, 只是斬幾下的例牌燒鵝無諗過要等超過半小時以上, 千呼万喚始出來的其實賣相平庸之極, 無疑隻燒鵝幾有鵝騷味, 但還不是伴一個甜酸醬! 沒啥特別!
燒鵝之後陸陸續續之前叫上的包括:
迷網陳村咕嚕黑豚肉 $138由個名來看, ”迷網” 應該是指那片酥炸出來一片米白色類似伴碟的東西, 可惜平日都無乜人留意到佢嘞, 而同炒的配料有原粒蕎頭, 皮蛋同切到好細片嘅椒片, 可能陳村興用呢d配料炒豬肉, 但真係第一次見到有師博用呢d配料, 個豬肉是否黑豚唔清楚, 不過肉質都唔太肥炸功不錯, 功架是有的, 不過由名字至配料充分表現出”迷網”的一道菜式.
魚香大蝦球$138 大蝦球6大隻味道鮮明, 魚香亦調較得恰到好處, 如果送白飯隨時可以食兩碗,可惜友人J以中國人評中國菜的角度認為蝦只是暖的沒有新鮮熱騰騰的溫度算是不合格了.
鲜野菌濃湯浸時蔬$118 野菌其實只有一些普普通通嘅菇菇, 菜還可以保留有菜的青澀味沒有被濃湯掩蓋過.
在這三個餸之後我們再加了兩道食物, 因為這裡碟頭較細, 當然又是新一輪的等等等…..
石鍋灕江海鮮豆腐 $138 海鮮有蝦, 魚柳, 帶子薄片, 以一個微微辣的汁醬伴住大量的豆腐, 以此份量來說可以講是當晚第二大的一個菜式, 殿後的荷葉飯才是最大了.
鮮蝦荷葉飯$148 全晚最後一個菜式, 最有香味/鮮味亦交足料的荷葉飯, 食咗喱個飯先有點兒飽肚.
本來各道菜的味道頗有水準, 賣相以比較西式擺放只是一點小玩意, 份量小亦可以解釋為百物騰貴只要走去街市蕩一蕩就知道了, 但廚房出菜速度追不上可怎樣也講不過去, 而且是晚飯時間的9 ~10點, 三催四請也端不出一個例牌燒鵝會是什麼回事?
其中一個友人留意到在8點45分至9點20分左右待應完全沒有出過什麼菜?? 難道廚師全部趕完頭輪要休息半小時? 所以大家都只能夠”等” 或者”催”, 如果真是有這樣的一個休息時段可否預先同客人”單”一聲呢?

另一件令人不愉快的事件則是當最後兩個餸還未出來之際, 有個年青男待應拿住單走過來, 當然這種舉動是非常不智且無禮, 其中一個友人已經立即開口說: 菜未出晒不會埋單, 當然其他的我們亦跟他表示同一意願, 那男待應登時面有黑氣閃過, 有禮貌話夠鐘要截單及找數, 我們接過單後話check下張單就可以, 找數就唔會, 他就好無癮咁放低張單行了去做其他野了, 態度之差實在少見亦難以接受, 雖然見食友們對此店的服務反映都知道一二, 但今日得見其真身完全理解食友們氣結所謂為何?!

而途中再剎多一單出來, 正當大家在食荷葉飯之際, 又有另一個男待應收到某某指示埋來收野, 當他走到埋枱邊只見枱面只有半碟荷葉飯未食, 他竟然伸手出來想收走, 其中友人D隨即拋出一句: 重有半碟未食完你收乜野呀?? 他隨即縮手”閃人”! 但之後佢都來回行/望了2~3次, 聽到佢用不滿嘅語氣同其他人講 “收乜嘢呀?” 後來先知有人以為我們這枱仲未簽單叫他來收番張單, 但他埋到嚟唔見有單咪見乜收乜囉, 實在離譜! 但其實張單經已在上齊餸後, 有位女經理有禮貌咁埋來請我們簽咗, 並且已經收了回去.

當天的中午我們在旺角某大飲食集團的中菜酒樓也有同一CASE就是待應將單先拿過來, 但他們的語氣是溫柔地: 請客人先行對一下(確認)單, 並沒有提過“埋單呀唔該”嘅字眼, 呢D咪係有專業陪訓同無陪訓嘅分別囉, 客人當然明白係被叫: 埋單啦! 同一操作 – 高手同低手立見高下吧!

結論是這裡的男待應巧能是惹禍, 而女待應則負責陪罪, 好奇怪的配搭!

雖然菜做得不錯, 但這樣的廚房/ 待應唯有祝佢好運吧! 我們一次受夠了.
2013-09-14
  • 鮮蝦荷葉飯
13/09/2013 18:00-19:30是日跟父母及外婆一起食晚飯。小弟提議到這一間我一直想試的新派廣東菜菜館,希望可以嚐到一頓美妙的晚膳。一早已經訂了檯,即使早到了少許亦沒有甚麼影響。儘管只有四個人,但當天小弟整日未食過任何東西,極為飢餓,所以叫了不少的菜。(以下的菜色按照著上桌的次序排列)迷網陳村咕嚕黑豚肉個人認為是整晚最出色的一道菜。汁醬的酸甜適中,非常開胃。炸漿不會過厚,既能掛汁但仍依然保持脆身,食到最後一塊仍是不會變腍。豬肉的肉味濃郁,肥瘦比例亦相當合適,肉汁豐盈。配料有蒿頭,青椒及皮蛋,由於小弟並不吃以上所有的配料,所以無從評價。(至少沒有小弟最怕的入饌水果,菠蘿XD)琥珀安格斯牛肉粒牛肉的質素是挺不錯的,烹調亦恰到好處,不會太生或太老,鮮嫩多汁。琥珀則是不過不失吧,甜甜脆脆的。牛肉粒和西芹同炒,西芹亦算爽脆。算是普普通通吧,畢竟這味菜亦簡單的很難搞砸吧。薑汁炒芥蘭其實一點薑味也沒有,幸好芥蘭還算爽脆,沒有甚麼好談的。石鍋青胡椒日本牡蠣以一個很熱的石鍋上桌,即場爆炒紅蔥頭,並將蠔,一串串的胡椒以及蔥段等拌勻。蔥頭的香氣撲鼻,但是其實一點胡椒的味道或香味都沒有。那六隻蠔是
13/09/2013 18:00-19:30

(以下的菜色按照著上桌的次序排列)

迷網陳村咕嚕黑豚肉

琥珀安格斯牛肉粒

薑汁炒芥蘭
其實一點薑味也沒有,幸好芥蘭還算爽脆,沒有甚麼好談的。

石鍋青胡椒日本牡蠣
以一個很熱的石鍋上桌,即場爆炒紅蔥頭,並將蠔,一串串的胡椒以及蔥段等拌勻。蔥頭的香氣撲鼻,但是其實一點胡椒的味道或香味都沒有。那六隻蠔是挺鮮味多汁的,但是這味菜一點特色都沒有就向客人收取近二百元,太不值了吧。

亞保脆皮三黃雞
本來對這一味是相當期待的,畢竟在香港已經很久未食過對辦的雞了。唉,這些年來,雞有雞味變得是個奢望了。說得太遠了,還是說回這半隻雞吧,雞的肉是十分嫩滑,皮亦夠脆,皮下滲出黃黃的雞油,帶出一種獨特的油香味,但不會帶給人肥膩的感覺。可惜的是,不知是否雞種的緣故,肉是嫩滑,但是卻欠缺肉味,與坊間的冰鮮雞無甚分別,略為失望。

雲來三拼盤
有燒腩仔,日式芥末秋葵及糖心蛋。這小食拼盤是在經理的推介下才叫的。最令人驚訝的是,這個小食拼盤是遠遲於另外五個菜送上來的。這些小食的目的就是要讓人在正式食飯前開胃,刺激味蕾並引起食慾。現在卻是最遲上桌,整個感覺是不大對勁的。燒腩仔微鹹且皮脆,肥肉瘦肉層次分明,不俗。日式芥末秋葵,像漿糊般的秋葵配上略刺鼻的日式芥末,是挺開胃的,可惜是作為最後一道菜…….. 糖心蛋則沒有甚麼特別。

招牌遠年陳皮紅豆沙
招牌菜,叫了一人一碗。到達時,陳皮的香味撲鼻而來,令人食指大動。,但入口則沒有甚麼陳皮味。紅豆沙確是煲得起沙,亦不會太甜,合小弟的口味,但略嫌有點兒稀。三十八元一碗的價錢亦非人人所能接受

服務還算可以,但仍有地方需要改善。第一、可能因為小弟食頭輪,所以上菜的速度非常快,基本上是除小食外,其他菜是一次過上完。拜託,我們只有四個人,怎能吃得這麼快,結果就是菜很快就涼了。第二、盛菜用的碟很大,應該是為了作美麗的擺盤吧,但是桌子卻是那麼小,還要一次過把菜上完,令到整個桌面十分擠逼,肯定不是一件愉悅的事。

四個人連加一,人均消費達$325。坦白說,食物還算不錯,中等質素是有的,而是這樣的食物質素值不值得這個價錢呢? 而我相信小弟於短時間內都不會再去的了,窮人就是會著重性價比這回事嘛,肉疼呀XD
2013-09-13
2013-09-12 227 瀏覽
第一次在這寫評語就要給劣!真的忍不住!這家中菜舘的服務態度真的差! 我們幾位好朋友在這吃午茶,吃到尾段時,侍應走來說,提醒你們4點鍾要做清潔,那我們就快快把甜品吃完,免得阻他們,但點知食食下佢地熄哂d燈,成個場黑哂,而果時係仲未到4點,完全當我地唔存在,一d都唔尊重!另一枱食客都呆哂,佢地咁樣趕客法真係差不知所謂,食物質素又不好,又不停有蚊子在飛,還飛到食物裏,不值給到這種價錢,一定不會再幫襯。

2013-09-07
2013-09-04 211 瀏覽
 胡椒蠔個味唔出,好似就咁放係到 雞胸鞋口,食到係雪雞,安格斯牛河可以,牛好食,河不太油,叫做5樣野入面最好 燉雪梨一般,已經係整定既野,叫左重要半個鐘先有-.-蒸蟶子皇新鮮,點整都鮮味,無得輸

胡椒蠔個味唔出,好似就咁放係到

雞胸鞋口,食到係雪雞,
安格斯牛河可以,牛好食,河不太油,叫做5樣野入面最好

燉雪梨一般,已經係整定既野,叫左重要半個鐘先有-.-
蒸蟶子皇新鮮,點整都鮮味,無得輸

2013-09-01
2013-09-02 3258 瀏覽
Dinner here. Have read some comments here so we booked our seat. It was quite full so i'd recommend anyone to call in advance too. We reserved a soup but sorry i forgot its name, its the one with chicken feet.   Nice one. Tasted very concentrated and no MSG. Usually chicken soup would be oilybut this one wasnt. Good one. Yam with sesame dressing-- the signature entree of here. Indeed nice, very fresh yam, crispy and refreshing in mouth. However,   its order was missed out so it came so slow a

Yam with sesame dressing--
 its order was missed out so it came so slow after all the main dishes. The eating order was wrong so the feeling wasnt right.

Smoked egg-- this was just so-so.
 The eggs werent smoked enough, very light taste; the egg yolk was too pale, didnt taste so strong too; but it's too sweet, so it's weird....

BBQ pork-- it was good, soft and sweet.

Steamed egg with big prawn--
 it was the best dishes of the night! Very soft and silky! The egg slowly slipped down from mouth and went downwards! It must be a skill that every housewife is eagering for!  (At least i'm!)

Good food so why did i give a "OK"?
........... Service.

Our order was missed out and we called for the yam a few times.
Poor waitress just left "will check", without a glance to us nor our order slip. But then, she went away and did something else!  We waited another 10 minutes and called again.... Finally the entree came after we finished everything. We called for the bill,
the same waitress just slightly waved her hand then immediately she went away without following up. We waited and waited, then we called another waiter for the bill again successfully.
 So what was she doing??? She wasnt delivering any service nor attention to the customers at all!!! (I actually got her name but its too rude of me to disclose here)

Overall, good food bad service -- staff training is needed.
2013-08-29 289 瀏覽
五月四日 (星期六)是日是兩位媽媽首次見面先去吃個午餐,再去選媽媽衫想來想去,決定到不少常有明星駕臨的「雲來軒」飲個茶不知怎的,兩位媽媽就像失散了幾十年的姐妹一樣,滔滔不絕蟹籽十分爽口,入口肉汁爆出可惜豬肉餡欠煙韌,肉香略嫌不夠全肉沒骨的,喜不喜歡,見仁見智肉十分煙韌可口,不太油膩只是沒有豆豉作點綴,賣相略欠,味道則大致沒問題的金即是炸,銀即是蒸流沙程度以銀較好,包質地鬆軟金則較香口,內裡流沙餡十分飽滿架架仔仔媽咪在家也擅長煮理這味椒鹽九肚魚就是她也大讚這裡做得好炸漿不厚,吃到啖啖魚肉又炸得香口,值得推介!!!辛辣程度可接受最讚是雞肉,十分嫩滑就是連皮吃也不覺太肥膩蝦餃皮做得晶瑩剔透蝦仁爽口彈牙,挺鮮香的是兩位媽媽最喜歡的點心之一~兩款燒味併盤~豉油雞和貴妃雞皆不算太理想雞味略欠,也較薄身,沒什麼肉可吃燒腩仔和义燒就是強烈的對比义燒煙韌,肥瘦比例也甚理想燒腩肉帶咸香,皮香脆惹味若吃雙併,以义燒和燒腩仔為上算最初還怕她們沒話題誰知兩位媽媽談得非常投契我們就放下心頭大石,專心吃東東!!!
五月四日 (星期六)

是日是兩位媽媽首次見面
先去吃個午餐,再去選媽媽衫
想來想去,決定到不少常有明星駕臨的「雲來軒」飲個茶
不知怎的,兩位媽媽就像失散了幾十年的姐妹一樣,滔滔不絕
蟹籽鮮蝦燒賣
蟹籽十分爽口,入口肉汁爆出
可惜豬肉餡欠煙韌,肉香略嫌不夠
豉味一口小排骨
全肉沒骨的,喜不喜歡,見仁見智
肉十分煙韌可口,不太油膩
只是沒有豆豉作點綴,賣相略欠,味道則大致沒問題的
金銀流沙奶皇包
金即是炸,銀即是蒸
流沙程度以銀較好,包質地鬆軟
金則較香口,內裡流沙餡十分飽滿
椒鹽九肚魚
架架仔仔媽咪在家也擅長煮理這味椒鹽九肚魚
就是她也大讚這裡做得好
炸漿不厚,吃到啖啖魚肉
又炸得香口,值得推介!!!
川味口水雞
辛辣程度可接受
最讚是雞肉,十分嫩滑
就是連皮吃也不覺太肥膩
蝦餃皮做得晶瑩剔透
蝦仁爽口彈牙,挺鮮香的
是兩位媽媽最喜歡的點心之一
豉油雞|燒肉
貴妃雞|义燒
~兩款燒味併盤~
豉油雞和貴妃雞皆不算太理想
雞味略欠,也較薄身,沒什麼肉可吃
燒腩仔和义燒就是強烈的對比
义燒煙韌,肥瘦比例也甚理想
燒腩肉帶咸香,皮香脆惹味
若吃雙併,以义燒和燒腩仔為上算

最初還怕她們沒話題
誰知兩位媽媽談得非常投契
我們就放下心頭大石,專心吃東東!!!
題外話/補充資料: 用Tablemap訂枱,有九折優惠,就是免加一喇
2013-05-04
椒鹽九肚魚
川味口水雞
金銀流沙奶皇包
2013-08-25 170 瀏覽
網上見到食評比半島酒店某中菜廳高分打算試一試我地叫左魚湯海皇泡飯 海鮮少 湯又咸 脆脆飯又太多鮑魚燒賣粒鮑魚正常但個燒賣咬落又無肉味 又淋 似粉燒鵝皮不脆而且太油叉燒酥不錯帶子鳳尾餃咸個人認為食物偏咸 而且太油 不明白為何有4咁高分
網上見到食評比半島酒店某中菜廳高分打算試一試
我地叫左魚湯海皇泡飯 海鮮少 湯又咸 脆脆飯又太多