2020-10-13 1158 瀏覽
今日和女朋友到旺角購物,買了很多東西,亦感到有點累,所以想找一間坐得舒適,食得出色的餐廳來共進晚餐。這一間餐廳叫長阪燒,店員介紹數年前,他們是用牆上這些長板,把已經燒好的海鮮,奉上給客人,因而得名。但時至今日,他們已經改回用人手送上食物給客人,所以這些長板,現在只放在牆上作為裝飾。座位方面亦都非常寬闊,枱與枱之間隔着非常大嘅空間,衛生又舒適。店員介紹現在他們正在進行推廣,生蠔配白酒,價錢非常便宜,但由於我們昨天已經吃食了生蠔,所以今晚就決定不吃生蠔了。我發現他們會把各樣食材和海鮮,放在吧枱支持,客人可以在吧枱前點選,店員馬上會在旁邊的燒烤爐為我們烹調,很特別的模式。我們點了一些壽司,分別有三文魚腩壽司、劍魚腩壽司和中藍鯨吞拿魚腩壽司。三文魚腩壽司非常肥美,沒有魚腥味,像是入口即溶的感覺,是高質的三文魚腩才有的味道。特別要介紹的,是這一件中藍鯨吞拿魚腩壽司,吞拿魚腩是厚切的,肉質肥美鮮嫩,能夠食到濃烈的吞拿魚味道,非常高質。以前曾經吃過一些所謂的高質藍鯨吞拿魚,我是不能夠把整塊刺身吞下,總會有一些象‘筋’的東西吐出來。今次這一件藍鯨吞拿魚腩壽司,完全沒有這個問題,非常之好😍燒元貝,元貝非

三文魚腩、劍魚腩、中藍鯨吞拿魚腩壽司

中  藍鯨吞拿魚腩壽司

燒帆立貝

燒元貝,元貝非常新鮮,燒烤過程中元貝的肉汁,停留在外殼上面,元貝連鮮味的肉汁一同放進口內,將鮮味嘅感覺提升到另一個層次,鮮味至極。

燒帆立貝

元貝的品質,也是經過精心挑選,非常厚肉,口感一流。

和牛串燒
雞小肉串燒

串燒的品質亦很好,特別是和牛串燒。經過火燒後,和牛表面剛好熟了,但內裏大約是7成熟,保持了和牛的味道,又不會太韌👍🏻

日式叉燒拉麵

日式叉燒

最後,我們還點了一個义燒拉麵,為這一餐美味的晚餐畫上句號。拉麵口感較爽,而且湯底非常濃味。拉麵吸了湯底的味道,令我停不了口。

2020-10-08
三文魚腩、劍魚腩、中藍鯨吞拿魚腩壽司
中  藍鯨吞拿魚腩壽司
和牛串燒
雞小肉串燒
日式叉燒拉麵
日式叉燒
2020-10-10 70 瀏覽
這天朋友想吃日式料理,所以我們一同前往位於旺角的日式餐廳。這裡的環境挺精緻,而且有日本特色。最近,不能到日本。來到這裏亦算是望梅止渴。店家有提供茶、芥末、足夠的紙巾及牙籤;店員熱情好客。在環境衛生及服務上並沒有值得挑剔的。 食物方面,整體出色。前菜方面,我們吃了 蟹膏多士。光是蟹膏可能會覺得有點油膩,但配合多士,整體非常優秀。接下來是壽司。這裏的魚生亦算新鮮。不過,我最喜歡的是這裏的蛋壽司。這裏的玉子燒比較似雞蛋蛋糕,感覺很新奇有趣。我當日還有品嚐一些串燒,當中年糕是最優秀的!
這天朋友想吃日式料理,所以我們一同前往位於旺角的日式餐廳。

我當日還有品嚐一些串燒,當中年糕是最優秀的!
2020-10-09 90 瀏覽
我形容為這次是被犧牲了,這家餐廳位於旺角,距離地鐵站路程需要 七分鐘左右,地理上還算方便, 絕對是接受範圍之內. 餐廳位置開揚,十分容易找到.得知他一定是日本料理,當然和我想像的完全沒有出入,就是美味的日本料理. 當中一定是燒物更為出色, 但我這次主要吃的並不是燒物,全因為這天安排了朋友一同把酒談歡.食物方面,我最意想不到的就是餐廳供應的生蠔,看起來雖然不是太肥美, 但味道鮮味十足,也帶點淡淡的海水鹹味,配搭餐廳自家釀製的梅酒,可能更成一個 意想不到的美味.

2020-10-08 75 瀏覽
旺角想揾間靜靜地嘅餐廳嘆個lunch 。行行下見到呢個stand。餐廳主打日式嘢。價錢$68-$168 。豐儉由人。為食妹👧🏻最鍾意試新嘢。上2/f 試下先。😬窗邊位置私隱度幾高。個簾落咗簡直自成一角。甘我就可以好好享受呢個下午。❤️午餐款式都幾多。🈶️成三十幾款。❤️多多嘅你真係有排揀🤣為食妹👧🏻揀咗燒花魚🐟一夜干定食。🐟肉鹹鹹香香。唔洗點汁已經夠曬味道。呢條🐟嘅骨一大條。怕🦴嘅朋友大可放心食。👏👏
午餐款式都幾多。🈶️成三十幾款。❤️多多嘅你真係有排揀🤣
2020-10-08 71 瀏覽
今日放大假,約埋家姐去旺角食下野,刺激下疫情下嘅經濟😅;旺角 長阪燒之前家姐食過,餐廳環境、食物等質素都唔錯,所以今日特意帶我去試下😋。大約12:00去到,仲未到放午餐時間,所以去到即有位啦,餐廳近窗口位一排4人卡位,全部可以望街境,坐位亦舒適濶落,坐得幾舒服😃我地order左一份定食同一份壽司拼盤:燒汁羊架定食 : 前菜有和風沙律 、蜆肉麵豉湯、茶碗蒸;蜆肉好飽滿,加入麵豉湯另湯加多左一份濃濃嘅海鮮鮮味😋;茶碗蒸,食到中間有一粒又大又脆嘅蝦肉同雞粒,蛋蒸得又香又滑,真係好好味。再講下羊架,定食黎講有三件,份量算好多,聽侍應講係用紐西蘭一級靚羊架;口感佳肉質柔嫩,食落羊羶味唔算重, 肉質腍滑,咬到中間位置肉質呈粉紅,非常juicy,近根位置更香更油潤😋🍣壽司拼盤 - 藍鮨拖羅、劍魚腩、蔥粒吞拿魚蓉、芝士蟹捧、䲞魚、燒鰻魚.... 總括黎講壽司上面嘅魚生好新鮮,壽司飯都握得非常好,唔會一夾散晒咁,一口一啖岩岩好🍣。唔洗講最好食一定係拖羅,油脂分布算ok,食落冇根,入口容化,魚油味濃;劍魚入口好濕潤,味道最鮮。

我地order左一份定食同一份壽司拼盤:

燒汁羊架定食 :

2020-10-08 63 瀏覽
行經旺角,見到一間樓上日本餐廳☺️見到寫住半價優惠😮結果上咗去食🤓燒花魚一夜干定食🐟$78一夜干就係經過醃漬同風乾嘅處理方式☺️燒花魚真係好大條😚雖然比較多骨🙈但唔算難處理😸而且燒得非常香😋外層香脆,內𥚃肉質鮮甜😉配埋白飯、麵豉湯、小食同和風沙律🥗性價比高,真係抵食👍溫泉蛋烏冬😎$33爽滑彈牙嘅烏冬😌配上半生不熟的蛋白同蛋黃😛簡簡單單的配搭😏確實令人回味無窮😚火炙三文魚壽司🍣$16/2件柚子燒赤蝦壽司🦐$22/2件魷魚(海鹽)壽司🦑$18/2件日本菜,壽司永遠都係我至愛😛三文魚肥美,赤蝦夠鮮甜😉魷魚夠爽口,壽司整體都唔錯😋用料新鮮,價錢親民👍長阪燒 (旺角)旺角砵蘭街189號2樓
行經旺角,見到一間樓上日本餐廳☺️
見到寫住半價優惠😮
結果上咗去食🤓

燒花魚一夜干定食🐟$78

一夜干就係經過醃漬同風乾嘅處理方式☺️
燒花魚真係好大條😚
雖然比較多骨🙈
但唔算難處理😸

而且燒得非常香😋
外層香脆,內𥚃肉質鮮甜😉
配埋白飯、麵豉湯、小食同和風沙律🥗
性價比高,真係抵食👍

溫泉蛋烏冬😎$33
爽滑彈牙嘅烏冬😌
配上半生不熟的蛋白同蛋黃😛
簡簡單單的配搭😏
確實令人回味無窮😚

火炙三文魚壽司🍣$16/2件
柚子燒赤蝦壽司🦐$22/2件
魷魚(海鹽)壽司🦑$18/2件
日本菜,壽司永遠都係我至愛😛

三文魚肥美,赤蝦夠鮮甜😉

魷魚夠爽口,壽司整體都唔錯😋
用料新鮮,價錢親民👍

長阪燒 (旺角)
旺角砵蘭街189號2樓
2020-10-05 62 瀏覽
由於疫情不能去日本旅行,太想念日本居酒屋的美食。今天下班和女朋友一同去了這家有水準的長阪燒,主打串燒、海鮮。自家制免治雞肉棒將雞肉混合雞軟骨和洋蔥粒,配上燒汁再蘸一蘸生雞蛋汁,口感豐富又嫩滑。燒活海鰻坊間多數用豉油和糖蒲燒,這家用鹽燒烤活海鰻,表皮焦香撲鼻、香脆內軟,肉質鮮甜。日本直送雞小肉串雞肉超嫩滑,經過鹽燒,不單肥瘦適中,而且帶出甜味,超好吃!雞腎肉質彈牙有口感 ,嫩滑多汁 。 個人覺得最適合就是燒烤 ,配上店家的秘製燒汁,帶一點點辣。燒元貝、南非活鮑魚海鮮都直送包保新鮮,牛油配上高湯清酒燒,鮮甜軟嫩,肉質Q彈。

自家制免治雞肉棒

日本直送雞小肉串
雞肉超嫩滑,經過鹽燒,不單肥瘦適中,而且帶出甜味,超好吃!

雞腎

燒元貝、南非活鮑魚

• 免治雞肉棒
2020-10-05 64 瀏覽
今日去了旺角吃個高級日式餐廳,回味一下日本家鄉的味道。整體「長板燒」的CP值都好高,值得ENCORE再品嚐一番。首先,我們先點了招牌燒物:燒南非活鮑魚、燒元貝、燒活海鰻。新鮮的海鮮燒完特別鮮甜多汁,而海鰻的皮被燒到脆卜卜,魚肉又嫩滑。串燒方面,就點了雞小肉、牛舌、雞腎。當中雞腎和牛吞都好爽口,牛味重,色澤金香。我每次見到餐廳有都會點的免治雞肉棒,香脆的外皮加上雞軟骨的香氣和咬口,非常美味!最後,來碟飽肚的鹿兒島和牛炒飯。和牛粒雖然唔多,但炒飯粒粒分明,特別的香。

2020-10-04 77 瀏覽
今天和朋友在旺角吃午餐,去了朋友公司旗下的长板烧享受日式午餐。现在午餐时段寿司全部半价,實在非常划算。点了蚬肉面豉汤,寿司两盘约18个,4个海胆军舰寿司和一份集锦天妇罗。蚬肉面豉汤实在做得不错蚬肉非常多。而且汤的味道很清甜,絕對大贊👍👍寿司的水准跟日本所吃的绝对不相上下。绝对达到日本當地中上水平。飯粒軟滑程度適中。而且魚生片很新鮮。海胆寿司的海胆分量也很多。而且還有一点海水味道很新鲜。什锦天妇罗炸得不错,炸粉不是很厚。整体做得可以。另外服务员的服务也很好,服務非常周到。以後一定會再來。

海胆寿司的海胆分量也很多。而且還有一点海水味道很新鲜。

什锦天妇罗炸得不错,炸粉不是很厚。整体做得可以。

另外服务员的服务也很好,服務非常周到。以後一定會再來。
2020-09-28
2020-09-28 232 瀏覽
今天完成拍照工作累透了,就吃日本菜獎勵一下自己,之前已經有留意位於旺角的長阪燒,今天就來試試!餐廳供應的食品種類很多,有刺身、壽司、爐端燒、一品料理、天婦羅等等店員都很友善,向選擇困難症的我介紹他們的特色食品松葉蟹膏多士蟹膏裡含有蟹肉,有味噌的香味,配的多士烘得外脆內軟,用的是帶甜味的麵包燒元貝用的都是活元貝,吃到活元貝鮮甜的味道,還有有牛油香味牛舌串燒這個牛舌串燒牛肉味很濃,口感爽脆不會韌,加一點檸檬汁味道更有層次及解膩中拖羅壽司刺身片切得蠻厚,有點點入口溶化的感覺,以$65/件這個價位來說性價比高

餐廳供應的食品種類很多,有刺身壽司、爐端燒、一品料理、天婦羅等等

店員都很友善,向選擇困難症的我介紹他們的特色食品

燒元貝
用的都是活元貝,吃到活元貝鮮甜的味道,還有有牛油香味

中拖羅壽司
中拖羅壽司(每客一件)
2020-09-28
牛舌串燒
中拖羅壽司(每客一件)
剛入座無耐就比d侍應sell佢地間店既海鮮(但貴到無倫),講到好受歡迎,就算我地唔order都無所謂,反正一定賣得出。但前前後後比佢地chur左接近5次,每次我地都禮貌性咁話考慮下先,但真係不厭其煩食物只能夠話係不過不失,考慮返價錢既話就絕對唔值。而且d 侍應真係好有活力,我地剛食完d 野就秒速收走我地個碟,驚死我地坐得耐咁。最後3個人食成千蚊,一定唔會再食呢間ps. 真係好好奇點解會有咁多人讚好呢間店

最後3個人食成千蚊,一定唔會再食呢間

ps. 真係好好奇點解會有咁多人讚好呢間店
2020-09-18
2020-09-21 100 瀏覽
女朋友話今年冇得去日本,不如食間好味嘅日本餐廳等自己心情好啲啦!又岩喎,食完長阪燒,人都開心啲😋😋串燒日本雞肉大葱串用上燒汁去燒,不但惹味可口,而且雞肉十分嫩滑,配上日本大葱,口感層次即時提升不少,而且又唔會覺得膩,十分好吃。串燒雞腎雞腎肉質彈牙有口感 ,嫩滑多汁,完全唔會燒到乾爭爭,正👍🏼燒牛舌平時都好鍾意食牛舌,呢個牛舌簡直無得彈,夠厚身之餘,表皮燒到略脆,牛味濃郁但又唔會過韌。燒活海鰻肉質本身已十分高質素,不但結實爽口,更有濃郁鰻魚味,再經過師傅巧手燒烤,令到海鰻表皮略脆,但仍能保持肉質嫩滑,簡直是神來之筆。劍魚腩刺身肉白略帶漂亮的淡紅色,肉質柔軟脂肪多,鮮甜而不油膩,口感新鮮嫩滑。松葉蟹膏多士一上枱已經好吸晴,蟹羔鮮甜味美,鹹鮮味剛好,配搭濃郁牛油香味嘅多士,出奇地夾!燒三文魚飯團、燒明太子飯團最後叫咗兩個飯團,飯圑外脆內軟,配料好足夠,師傅手勢一流,飯唔會鬆散,食一個都夠飽

串燒日本雞肉大葱串

串燒雞腎
雞腎肉質彈牙有口感 ,嫩滑多汁,完全唔會燒到乾爭爭,正👍🏼

燒牛舌

劍魚腩刺身

松葉蟹膏多士

燒三文魚飯團、燒明太子飯團
2020-09-21
  • 松葉蟹膏多士
  • 刺身
  • 燒三文魚飯團
2020-09-21 76 瀏覽
疫情底下冇得去日本,唯有去間充滿日本氣氛嘅餐廳,食返個美味日本餐補返數。鍾意食刺身嘅朋友一定要黎試吓,餐廳會介紹時令食材,睇啱就可以同師傅講,即切即食!串燒雞🐤(日本雞皮、日本雞腎、日本雞肉大葱串)去日本餐廳又點可以唔叫雞嘅串燒呢?雞皮好脆口,同坊間嘅串燒店果啲燒極都仲係咁淋嘅好唔同,送酒一流👍🏼雞肉大葱串用上燒汁,好惹味,而且雞肉仲保持嫩滑。燒活海鰻肉質結實爽口,有濃郁的鰻魚味,再經過燒烤,皮略帶脆,內𥚃嫩滑。鹽燒三文魚餃魚鰭位置炸得鬆脆可口,咬落肉質相當嫩滑,而且充滿魚油香味,再配上附上的檸檬味醬汁,味道恰到好處。松葉蟹膏多士鍾意食蟹嘅人一定唔可以錯過,蟹羔鮮美,但又不會過鹹,塗上同樣香脆鬆軟的牛油多士,口感豐富獨特。冷稻庭烏冬烏冬爽口彈牙,特別在於佢嘅醬汁會配上一粒鵪鶉蛋,令到整個醬汁有蛋香味,烏冬入口更滑

串燒雞🐤(日本雞皮、日本雞腎、日本雞肉大葱串)

鹽燒三文魚餃

冷稻庭烏冬
2020-09-21
  • 松葉蟹膏多士
  • 牛舌
2020-08-19 183 瀏覽
這天我們開心姊妹淘相約聚會,傾談彼此近況。因為太耐冇見,所以真係傾到停唔到!這間餐廳是其中一位姊妹食過覺得好再建議我地去的。果然食物質素,環境都非常正。雖然位處旺角鬧市,但餐廳裡卻感覺寧靜舒服。我點了三彩丼定食,有葱粒吞拿魚蓉丼、海膽丼和三文魚帶子刺身丼,一次過滿足我三個願望。定食仲包括一份沙律前菜同一碗麵豉湯,係我最愛嘅配搭!刺身都很新鮮,好好味!我地一路傾一路食,唔覺唔覺店鋪都打烊了,店員友善的提醒我們。有機會會再嚟幫襯呢!

2020-05-01
2020-07-12 203 瀏覽
首先食咗生蠔套餐$148,有六隻好新鮮,係日本嘅宮城大島產~生蠔夠大隻而且好肥美,幾鮮甜,帶有海水味。飲品叫咗汽水~壽司叫咗平目魚、真鯛及蟹肉。每樣叫咗兩件~真鯛好鮮味,而且魚質幾爽口。平目魚口感林身,亦都幾鮮。蟹肉壽司,一絲絲蟹肉,蟹味鮮甜。日本金鯖魚,但有少少魚皮,魚質乾爽,面上有薑蔥唔會腥。松葉蟹多士,呢個我好鍾意食!多士夠香脆,放上松葉蟹膏喺多士面上,啖啖蟹黃味。串燒叫咗牛舌、牛胸腹及豚拖羅。牛舌係食串燒我一定會叫。牛舌燒完夠香,咬落爽口,牛味夠重!牛胸腹夠林,口感似平時食牛肉粒咁。豚拖羅肉夠林,但係唔會太肥,有豬肉燒過嘅香味,個邊邊脆脆地,好正!燒活海鰻肉質超肥美,口感好豐富,啖啖肉!又厚又肥美!最後叫左個野菜烏冬,烏冬係稻庭烏冬,所以幾好食,而且野菜清清地味道唔錯。餐廳環境日式風味,服務唔錯,食物高質!食得滿足又開心!

牛胸腹夠林,口感似平時食牛肉粒咁。

燒活海鰻肉質超肥美,口感好豐富,啖啖肉!又厚又肥美!

餐廳環境日式風味,服務唔錯,食物高質!食得滿足又開心!