餐廳: 銀座炎蔵燒肉
資訊:

2023-08-11 47 瀏覽
今日過左黎D2 Place呢面行下街,行到咁上下攰攰就搵下有咩好野食順便休息,所以揀左呢裝修幾靚睇下舒舒服服感覺又好新既燒肉食下,估唔到呢道既野食都好出色,真係好有驚喜。今晚叫左極致和牛二人燒肉套餐,首先係一客前菜沙律,之後重點炎藏和牛極致4點拼盤真係好完美,我覺得餐廳用既和牛,俾我喺日本食仲要好味仲要出色,餐廳建議龜之甲食先,之後就和牛芯芯,跟住食和牛鞍下,最後係和牛友三角。由牛味重既食先,到最後先係油脂味既牛,安排好細心,4款牛都入口即溶,味道真係頂級,真係好出色。跟住日本產雞肉三味又係好好味,日本既雞肉比起其他既雞肉更加滑更加嫩,好鮮味。上等牛舌味道都唔錯,份量都幾多。兩隻虎蝦好大隻又新鮮,蝦肉好彈牙。值得一提勁中意食個紫菜飯,好香既日本米用黎跟和牛雞肉一齊食真係好正。最後個牛奶味雪糕都好好味,真係好似平時日本d雪糕咁好味。

最後個牛奶味雪糕都好好味,真係好似平時日本d雪糕咁好味。
2023-08-08 73 瀏覽
和牛高質素、好味。適合下午同商務拍檔或、朋友聚餐。特色和牛部位可以選擇,海鮮和雞肉有特色,適合一家大細。環境氛圍舒服。不時有不同特色味道嘅雪糕做甜品👍👍👍特別喜歡芒果和士多啤梨味嘅雪糕🍦🍧😋

2023.08.06【8.6  日本產A4黑毛和牛衝擊味蕾@ 荔枝角 銀座炎蔵燒肉】需要心靈治療同時也在療癒他人我想這就是生命影響生命履行這生的使命吧2個人說出內心深處的感受,傷心事這樣的敘事有如剝洋蔥一層一層會流淚也用力 離開低氣壓的密閉空間到週末寵物天堂荔枝角D2 Place散散步看看主人與寵物的有愛互動心情好了不少走著走著看到銀座炎蔵燒肉好像複製了日本第一家感到餓了就來一個早一點的晚餐走進餐廳寬敞座位舒適還有和ChocolateRain Crossover 的畫作簡簡單單就點了一個極致和牛二人燒肉套餐第一個上枱的是前菜沙律 和 KimChi (近年正名為辛奇)當我們開始吃沙律時旁邊的顯示屏就開始了歡迎詞: ご来店ありがとう ございます~(謝謝您的來訪~)第2個到枱的是我們飲品明天上班我們都不喝大吟釀我就點了我最近很喜歡的菠蘿乳酸梳打她就要了巨峰提子乳酸梳打當中放了一片檸檬片增加維他命C,令激甜巨峰提子帶點酸,與乳酸更夾是日主角來了來了:和牛鞍下 くらした和牛芯芯 しんしん和牛内腿肉 まるかわ和牛友三角ともさんかく還有 上等牛舌日本産雞肉三昧 虎蝦隨著店員對燒網噴好掃好油開始日式燒

需要心靈治療同時
也在療癒他人
我想這就是生命影響生命
履行這生的使命吧

2個人
說出內心深處的感受,傷心事
這樣的敘事

座位舒適
簡簡單單就點了一個極致和牛二人燒肉套餐
當我們開始吃沙律時
旁邊的顯示屏就開始了歡迎詞:
 ご来店ありがとう ございます~
(謝謝您的來訪~)
第2個到枱的是我們飲品
不用蘸點調味用的醬汁與粉紅岩鹽
原味已引誘大家一口接一口
欲罷不能
幸有伴著紫菜碎的珍珠白飯
不然,一定超過減肥時肉類最適攝取量
再配著帶醋的生菜甜椒沙律
加上Kimchi
菜肉均衡好健康

當我已食好我那份牛
她還在細咬慢嚼好好品味品嚐她慢燒的靚靚和牛

我當然不會浪費調味用的醬汁與粉紅岩鹽
就用上我平日烹調經驗
一邊燒鷄肉,一邊將醬汁變身成為雞的靈魂調味
大蔥,翠玉瓜片,菇平在網上燒時,加點粉紅岩鹽,提升風味,增加香味
這番操作,香味令她加快食速,跟上我步伐,味蕾同心靈同頻共振
虎蝦就是新鮮

餐廳開始座無虛席
想體驗優質和牛
建議提前訂座

對我而言
店員殷勤服務,親切態度
是用餐體驗中

味道 ★★★

♡銀座炎蔵燒肉♡
♡荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓302號舖♡
2023-08-06
$548.6 (晚餐)
  • 和牛鞍下 くらした
  • 日本産雞肉三昧
  • 虎蝦
  • 菠蘿乳酸梳打
  • 巨峰提子乳酸梳打
喜歡吃日式燒肉的朋友注意囉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 來自日本東京的 🇯🇵銀座炎蔵燒肉,在香港D2 Place有開店耶😳~原來餐廳上年已開幕,今晚便約朋友來試試啦! 餐廳坐位寬敞,有大量卡位,坐得好舒服。雖然是燒肉店,但完全沒有油煙味😗,通風很好哦~ @極致和牛二人燒肉套餐🥩$988/2位包括: 前菜、沙律🥗、上等牛舌、和牛極致4點、日本產雞肉三味、虎蝦🦐、紫菜飯、軟雪糕🍦,份量十足。 沙律爽脆新鮮,調味不錯。 上等牛舌薄切軟腍,微微一燒就可以。 和牛極致4點🥩有 龟之甲、鞍下、貝身 和 羽下肉。我最愛羽下肉,肉嫩又肥美,油脂甘香。 紫菜飯鹹香,飯粒圓潤飽滿,好吃耶~
喜歡吃日式燒肉的朋友注意囉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!

雖然是燒肉店,但完全沒有油煙味😗,通風很好哦~

@極致和牛二人燒肉套餐🥩$988/2位

沙律爽脆新鮮,調味不錯。

上等牛舌薄切軟腍,微微一燒就可以。

紫菜飯鹹香,飯粒圓潤飽滿,好吃耶~
2023-08-03
2023-08-04 75 瀏覽
我和姐姐都好愛吃日本菜😚,每次未吃過的日本餐廳都好想試吓。最近才知道,原來銀座的炎蔵燒肉在香港有分店,我們就預約吃晚餐啦! 餐廳有好幾款套餐,二人、三人、四人都有,早知道就約多幾個朋友試吓啦😂。價格都合理,因為有和牛食呀! 我們點了極致和牛二人燒肉套餐❤️,有四款和牛、一款雞、一款海鮮、飯、沙律和甜品,好多嘢食呀! 和牛有龟之甲、鞍下、貝身、羽下肉,每件油花都好靚,當中羽下就最肥,龟之甲就幾有咬口。 虎蝦好大隻,又好彈牙。雞肉是日產,雞腿肉多汁,雞胸就比較結實。 食燒肉一定要配飯,飯好甘香的~ 甜品有軟雪糕🍦,都幾好食呀!
我和姐姐都好愛吃日本菜😚,每次未吃過的日本餐廳都好想試吓。

虎蝦好大隻,又好彈牙。

雞肉是日產,雞腿肉多汁,雞胸就比較結實。

食燒肉一定要配飯,飯好甘香的~

甜品有軟雪糕🍦,都幾好食呀!
2023-08-03
2023-08-03 63 瀏覽
慶祝生日當然要去食餐好,今次唔係油尖旺搵野食,去左荔枝角D2 Plaza食烤肉。我地揀左極致和牛二人燒肉套餐會包白菜辛奇、炎藏沙律、上等牛吞、炎藏和牛「極致」四點拼盤、虎蝦2本、日本產雞肉三味、兩客紫菜飯和雪葩兩杯。我地另外選了黑松白鹿純米吟釀飲返兩杯,入口唔算太辣,幾順口。先來白菜辛奇和炎藏沙律,炎藏沙律蔬菜新鮮,醬汁偏酸,勁開胃。炎藏和牛「極致」四點拼盤和上等牛吞四款為和牛貝身、和牛龜之甲、和牛笹身、和牛鞍下,材料件件新鮮,油脂分佈均勻,由其是和牛鞍下和笹身,前者過後,肉質勁滑,充滿油香,後者肉味勁濃,包埋紫菜飯和白菜辛奇更為滋味。虎蝦2本兩隻虎蝦上枱已開邊,等你更加容易烤熟,蝦肉肉質夠爽彈,味道濃郁。日本產雞肉三味雞肉肉質夠滑,烤到雞皮香脆就算唔沾醬都夠香口。最後是日甜品係芒果蘋果雪葩,原來兩種味道配埋一齊都幾夾,忍唔全食晒一杯。

我地揀左極致和牛二人燒肉套餐會包白菜辛奇

炎藏和牛「極致」四點拼盤和上等牛吞

虎蝦2本

日本產雞肉三味
雞肉肉質夠滑,烤到雞皮香脆
就算唔沾醬都夠香口。

2023-08-03 51 瀏覽
荔枝角D2食肆林立,就連和牛燒肉都有選擇 去左一間叫銀座炎藏燒肉極致和牛二人燒肉套餐前菜沙律炎和牛「極致」4點拼盤(龜之甲、和牛友三角、 和牛笹身 、和牛鞍下)4款特別名稱,色澤紋理好好,有油脂但唔會成口油淋淋,都有牛味日本產雞肉三味:雞腿肉、雞頸柳、雞胸應該採用是九州薩摩雞,就算食到雞胸部分,肉質都keep到唔乾柴!上等牛舌口感爽彈,如果再厚少少應該可以juicy d 虎蝦兩隻大蝦,預先幫我介好,方便燒,有鮮味 紫菜飯和牛配紫菜飯必須~時今口味軟雪糕芒果蘋果雪糕幾特別食到芒果味又有蘋果味檸檬雪芭味道好似食緊果隻超酸糖~巨峰乳酸梳打白桃乳酸梳打
荔枝角D2食肆林立,就連和牛燒肉都有選擇
去左一間叫銀座炎藏燒肉

極致和牛二人燒肉套餐
前菜沙律

炎和牛「極致」4點拼盤

(龜之甲、和牛友三角、 和牛笹身 、和牛鞍下)
4款特別名稱,色澤紋理好好,
有油脂但唔會成口油淋淋,都有牛味

日本產雞肉三味:
雞腿肉、雞頸柳、雞胸

上等牛舌
口感爽彈,如果再厚少少應該可以juicy d

虎蝦
兩隻大蝦,預先幫我介好,方便燒,有鮮味

紫菜飯
和牛配紫菜飯必須~

時今口味軟雪糕
芒果蘋果雪糕
幾特別食到芒果味又有蘋果味

檸檬雪芭
味道好似食緊果隻超酸糖~

巨峰乳酸梳打
白桃乳酸梳打
2023-07-26
其實係比門口和服相機吸引嘅 🤣 好彩出嚟,無人排隊,一直喺度玩,哈哈哈哈哈🐂 和牛“極致”四點盛+牛舌拼盤食之前會上個沙律,啱啱醒胃到7788就上主食,貼心幫我哋將啲嘅牛各部位擺喺一齊,擺盤超靚,牛肉油花均勻,入口即溶,質量真係冇得講 🥰 而且上果陣仲會介紹勒分別係咩(其實上面有標籤,唔記得咗都可以睇到吖 🤗) 真系成只掌咁大 🤩 鮮嫩嘅肉質,點一下醬料,包裹住泡菜同紫菜飯,又係另一種感受 🥰🐓 日本產雞肉三昧燒完之後脆卜卜嘅外皮,嫩滑嘅雞肉,就算唔點醬料都有超濃郁嘅雞味 😋🦐 海老2尾(虎蝦)超大只!!! 蝦線都去埋喇,好贊哦! 而且當我哋燒到差唔多,會走過嚟表示可以等等幫手燒蝦,好貼心,不過最後都鐘意自己喐手,話曬樂趣吖嘛 😝 但系!!! 食嗰陣發現竟然貼心到連蝦頭都分離架嘛,直接兩片肉一扯出嚟就可以吃到下😋 超贊嘅!!! 🍾POL REMY BRUT(Sparkling Wine)呢個系個套餐送嘅,真系成支上嚟,而且會放係冰桶,見你差唔多就會過離幫手斟滿,唔會阻到同朋友傾計,如果唔中意飲酒嘅話,有話可以換兩杯特飲吖 😏🍧 檸檬雪葩好鐘意呢個餐後甜品,清新嘅檸檬味為成餐飯畫上完美嘅

🐂 和牛“極致”四點盛+牛舌拼盤

🐓 日本產雞肉三昧

🦐 海老2尾(虎蝦)

🍧 檸檬雪葩
好鐘意呢個餐後甜品,清新嘅檸檬味為成餐飯畫上完美嘅句號😌

由於 🇯🇵 有店開過嚟嘅,所以裝修風格都系偏日系嘅,員工個個都好貼心好有笑容,而且我話斟酒想影個相,真系貼心會遷就 😘 全程會照顧到需要又唔會打攪到用餐。

睇到網上話食完身上都冇味,親身體驗果然如此!!! 🐂🍺 啊~次次食燒烤同打邊爐就最驚呢樣嘢🤪
2023-07-27 95 瀏覽
女朋友今日嚟做荔枝角係openrice呢間銀座炎藏燒肉,佢呢個商場都比較多嘢睇推薦大家可以過嚟看看,而且過嚟方便地鐵站行兩三分鐘就到。今日叫左和牛套餐,牛肉質素非常好前菜:炎藏沙律,泡菜。質素正常是很好的開胃菜主菜:特選和牛,牛舌,和牛龜之甲,和牛下部,仲有雞肉!兩隻大蝦鮮果牛肉部分牛肉,牛肉味濃郁非常推薦,建議七成煮!雞肉質素都比較好唔會太柴,大蝦是開變的容易熟透而且亦都新鮮,而且配埋紫菜飯甜品:芒果雪糕比較普通但係都叫有總括而言呢間餐廳我都會繼續光顧,分量和質素都會較好的推薦

前菜:炎藏沙律,泡菜。質素正常是很好的開胃菜

甜品:芒果雪糕比較普通但係都叫有

總括而言呢間餐廳我都會繼續光顧,分量和質素都會較好的推薦

2023-07-27
2023-07-06 395 瀏覽
約左朋友食飯突然有d掛住日本啲和牛見今日咁高興就揾間好食既和牛同朋友食朋友好怕旺區多人揾到依間位於荔枝角都好方便但又唔會太逼既地方見都好多好評就試下佢先餐廳完全冇油煙味店內裝修係日本風格座位寛躺舒適前菜係沙津同泡菜好大碟 酸酸地開下胃先仲有甜甜地既泡菜上等牛舌薄薄既牛舌本身已經調左味燒出黎牛舌會出牛油好香牛味 再加少少佢既燒汁黎食係錦上添花和牛極致4點拼盤和牛鞍下 和牛羽下 和牛貝身 和牛三角每款和牛大約有三油花均勻 入口即溶 和牛質素超好好似去左日本咁最鐘意食係和羽下同和牛三角入口超軟滑而好有牛香肉味濃厚 入口即溶 一啲都唔漏仲叫左個紫菜飯有芝麻同紫菜係上面 配埋牛肉一齊食冇得頂日本雞肉三味外皮香脆 肉質嫩滑脂肪同肉比例好好 唔會好多油脂虎蝦2隻虎蝦都大大隻時令口味軟雪糕係芒果味 好香好食到我地食到個碗好似洗完咁分別叫左杯白桃同提子乳酸梳打飲好完滿既一餐埋單 $1097.2唔洗買機票去日本就食到同係日本一模一樣咁好食既和牛銀座炎蔵燒肉荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓302號舖Shop 302, 3/F, D2 Place One, 9 Cheung Yee Street, L
約左朋友食飯

埋單 $1097.2
唔洗買機票去日本就食到同係日本一模一樣咁好食既和牛

銀座炎蔵燒肉
荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓302號舖
Shop 302, 3/F, D2 Place One, 9 Cheung Yee Street, Lai Chi Kok
營業時間: 11:30 - 15:30 17:30 - 22:00
2023-07-05
$548.6
2023-06-21 503 瀏覽
結婚周年記念,老公浪漫地接放工,就在公司附近的D2 Place 揾食,發現一間充滿日本江戶時代風格的日式燒肉店,燒肉發燒友的我,當然馬上入內打卡。裝修充滿和式風格,環境舒服,坐位都是卡位,舒適寬闊,細看店舖介紹,原來這間店鋪總店在日本東京銀座,返鄉下的時候從未去過銀座食飯(印象銀座食飯好貴)。職員非常專業,為我們介紹了三款黑毛和牛的稀有部分,和牛芯芯,和牛羽下,和牛鞍下。和牛芯芯肉質細膩柔軟、和牛羽下肉質有彈性,口感軟嫩,油脂飽油,和牛鞍下肉質軟嫩帶點Q彈,油花均勻,但又不會有”漏“的感覺。配上美味的紫菜飯,飯採用日本米煮,色澤均勻入口香軟,老公都忍唔住要添飯食完呢餐一定要減肥,之後再捲土重來,帶埋家人一齊再來食。

食完呢餐一定要減肥,之後再捲土重來,帶埋家人一齊再來食。
和牛芯芯,和牛羽下,和牛鞍下
2023-06-01
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
和牛芯芯,和牛羽下,和牛鞍下
2023-05-14 2299 瀏覽
If you are not fan of beef, then you will have limited choices here as me sosad, picked pork set but the quality is quite nice, honestly not many people eating here even during lunchtime, i think the price here actually you can go to other roast meat shop for buffet one already lolllPicked Hokkaido Pork Set Meal, pork one, having three different pork parts, one is pork ham having high level of fat ratio, just like bacon, and another two are thinner, they are all tasting good, the portion is quit

, the portion is quite satisfying haa
, but it’s seriously evil for me, eating firing foods as few as possible, i feel my throat a bit hurt right after finishing a meal
Hokkaido Pork Set Meal,
Hokkaido Pork
There’re salad and soup in your lunch set, the vegetable salad isn’t bad, having some kimchi in rice is good haa
, but the soup seem having too much MSG, drink a sip
salad and soup
salad
Rice
insides:
menu:
The food quality isnt bad here, but i guess you can easily find a buffet one for roast meat in similar price lol
Hokkaido Pork Set Meal,
2023-04-26 1518 瀏覽
第一次食呢間燒肉店,一入門口已經知道同普通燒肉店好唔同。首先唔會有油煙味,店內裝修日式風格,座位寛躺。可能今日係平日,所以唔多人,職員安排我地坐梳化卡位。我地叫左一個2-3人set,有4款唔同部位牛,2款豬,2款雞,一塊和牛扒。由於我地好鍾意食牛舌,所以額外再加1份牛舌芯。Set包左兩客沙律菜同少少Kimchi ,食完岩岩好上主菜,牛肉好新鮮,好鮮紅。最好食一款係“和牛友三角”肉味濃厚,入口即溶,又唔漏。食到中途,order左一個紫菜飯,總係覺得燒牛配飯係最正。之後開始食豬同雞,估唔到都有驚喜。特別係豬,有鮮甜肉味,燒肉店通常主打牛肉,冇諗過豬肉都咁好食。雞腿同雞柳,外皮香脆,肉質嫩滑。接住食終極和牛扒,職員教我地撈蛋漿食,不過我地覺得就咁食已經好好味。脂肪同肉比例非常好,唔會淨係食到油脂。不過可能太薄,我地燒既時間多左少少,但仍然咁好味。最後食埋牛舌芯,真係好好好味呀!牛舌芯係厚切,一啲都唔韌,爽口又有肉汁!溫馨提示鍾意食牛舌既朋友,建議俾多少少錢揀牛舌芯,因為menu有兩款牛舌,一款係普通特上牛舌,另一款係牛舌芯。呢個價錢食到高質燒肉,物有所值。

Set包左兩客沙律菜同少少Kimchi
,食完岩岩好上主菜,牛肉好新鮮,好鮮紅
。最好食一款係“和牛友三角”肉味濃厚,入口即溶,又唔漏
。食到中途,order左一個紫菜飯
,總係覺得燒牛配飯係最正
。最後食埋牛舌芯,真係好好好味呀
前菜
前菜
和牛扒
厚切牛舌芯
2023-04-20 1120 瀏覽
2023.04.09 dinner呢一晚想食燒肉,搵到呢間,可能復活節長假,好多人去晒旅行,好晏訂位都有,環境好好,又大又乾淨,我哋仲有卡位坐添😃 都係手機點餐,好方便!不過,手機同餐牌嘅菜名好似有少少唔同,有時想睇吓大啲嘅相,都有點難搵咁😝我哋先叫咗兩款燒肉:和牛內腿肉+日本產豚肩胛,加一個石鍋伴飯,新嚟唔想一次過叫咁多,好危🤪 加上對我哋嚟講,一次過都唔會食太多肉,兩碟肉都好靚,見到都開心,尤其是碟和牛😃 食到七七八八,就再叫多碟日本產雞腿肉,試埋雞肉!燒燒下個石鍋伴飯都到,好靚,睇得到用料新鮮👍🏼 快啲撈咗個飯先,因為怕食生蛋😝 好味呀😋全部肉類都好滿意,又新鮮又靚!一定會再嚟!😋😋👍🏼
2023.04.09 dinner

石鍋拌飯
全部肉類都好滿意,又新鮮又靚!一定會再嚟!😋😋👍🏼
和牛內腿肉
日本產豚肩胛
日本產雞腿肉
2023-04-09
$237.6 (晚餐)
石鍋拌飯
和牛內腿肉
日本產豚肩胛
日本產雞腿肉
2023-03-29 1018 瀏覽
🌈這是一間超高質素的日式燒肉餐廳,無論環境、座位、服務都很好。身為一間日本過江龍的燒肉店,燒肉的質素當然最重要了,今次試了一份 ‘’炎蔵和牛[極致]6點拼盤‘’,這個拼盤分別有6個不同部位的和牛,每款和牛大約有三至四片左右,油花均勻,入口即溶,和牛質素非常好,令人眼前一亮,絕對值得推介!
炎蔵和牛[極致]6點拼盤
炎蔵和牛[極致]6點拼盤