餐廳: 銀座炎蔵燒肉
資訊:

2022-11-15 448 瀏覽
D2 Place one 新開燒肉店,既然新開當然唔好放過試下佢同太太一齊去試,小試牛刀,叫咗一份 炎藏和牛極致6點拼盤 + 一份和牛炒飯極致 6點拼盤有6款唔同部位嘅牛,全部都好高汁,可以話入口即溶,食到我同太太都心心眼 相比之下和牛炒飯就失色少少店內地方都好闊落,一家大細應該都唔係問題。點餐可以直接用電話掃枱面個QR code,非常方便。絕對可以再 encore 期待下次試下佢地 d 燒牛脷 and 和牛西冷薄切大判燒* 門口仲有部機可以影 AR和服相

相比之下和牛炒飯就失色少少

2022-11-15
炎藏和牛「極致」6點拼盤
和牛炒飯
2022-11-12 550 瀏覽
食咗一餐非常非常嘈嘅飯晚飯來到先知道沒有酒牌,食燒肉最好的配搭飲品就是啤酒我又要落返去樓下7–11買啤酒餐牌上讓很多啦酒類飲品但應該在門口提醒大家要大家自備酒類飲品其實食物種類不算很多今晚嗌了一個咖喱飯也很早已經沒有了這間餐廳,應該係屬於中高價餐廳但所謂房間我估係一些VIP或者老闆時聲音非常之差,騷擾客人非常趕客!十分討厭!令到好食的食物,完全變成普通牛肉名氣過大,可能係新開張希望快啲檢討一下失敗!
食咗一餐非常非常嘈嘅飯晚飯
來到先知道沒有酒牌,食燒肉最好的配搭飲品就是啤酒
我又要落返去樓下7–11買啤酒
其實食物種類不算很多
今晚嗌了一個咖喱飯也很早已經沒有了

這間餐廳,應該係屬於中高價餐廳
但所謂房間我估係一些VIP或者老闆時
聲音非常之差,騷擾客人
非常趕客!
十分討厭!
令到好食的食物,完全變成普通牛肉
名氣過大,可能係新開張
希望快啲檢討一下
失敗!
2022-11-12
2022-11-10 565 瀏覽
一家大細推住BB車,估唔到地方好闊落,初頭都驚太窄唔方便,原來位同位之間夠晒距離,大家都坐得好舒服 自助點餐好方便,老公點完菜就到我自己點,又可以睇到點左乜,好方便,唔駛問嚟問去主角登場就係牛拼盤,上菜時侍應生好有耐性介紹邊樣食先令到個口感最好,款款都好香入口質感果然寧舍不同另一個推介就燒海蝦,隻隻都好大隻好爽口 最後一道燒西冷扒,侍應生會幫忙燒到最好,加埋隻蛋真喺好滑呀!一試難忘P.S.燒肉最怕有陣味,仲要湊住個BB,但係通風好好,食完返屋企成身仲好清新最緊要BB都乖乖坐得舒服,要俾個讚賞

另一個推介就燒海蝦,隻隻都好大隻好爽口

最緊要BB都乖乖坐得舒服,要俾個讚賞
2022-11-05
2022-11-06 763 瀏覽
母親大人生日呢啲日子,一定要食好啲,為方便姪女唔好出去咁遠,見到荔枝角呢間銀座炎藏燒肉, 睇佢哋社交網站話係日本銀座嘅直接分店,唔洗諗,訂位!!!店舖見我哋有個👶安排左房間比我哋,相當貼心🥰今次點左花@特盛,有六個A4和牛不同部位,有豚肉,雞,海鮮都有大虎蝦,魷魚,帶子,就佢現在價錢,相當抵食,要試真係要快!後加和牛舌,牛味油香濃郁,一定要叫海鮮好新鮮下!和牛西冷建議由店員幫手燒,之後點雞蛋食,作為今晚一個完美結束非常開心搵到呢間店,食品服務一流,一定要encore呀!!!

店舖見我哋有個👶安排左房間比我哋,相當貼心🥰

後加和牛舌,牛味油香濃郁,一定要叫

海鮮好新鮮下!

2022-11-06
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2022-10-30 1039 瀏覽
荔枝角新開燒肉店銀座炎藏。好像只有這一家。新店自然裝修新淨。這日是星期六中午。客人不多。卡位闊落坐得舒適。點餐用QR code,應該是大勢所趨。選了和牛里肌、雙併定食,後加一份牛舌。先來前菜和湯,奇怪前菜是泡菜,不是日式,湯不夠熱,但可接受。主菜上來賣相很好。和牛的粉紅色讓人垂涎。油脂分佈大致平均。燒一燒好快便熟了。入口當然香,但未到入口即溶那麼誇張。份量如果多一點便最好,尤其是牛舌份量薄切四片要100元有點偏高。米是日本米,送牛肉特別有口味。總的來說,餐廳是走中檔路線。適合商務聚餐。價錢不低,但食材也交足功課。
2022-10-29
2022-10-27 859 瀏覽
雖然日本已經開關, 但日本食物始終是香港人最喜愛的菜式之一。最近發現D2 Place 新開一間日本過江龍--銀座炎藏燒肉, 從外面望進裡面,裝修簡約並滲出濃濃的日本風味,看一看餐牌,價錢也適中,於是二話不說便預約試試。叫了幾款和牛試試, 其中一款必試"和牛西冷薄切"再加上一顆日本生蛋來入口,油脂滿溢,入口即融,簡直來一口味蕾大享受!  下次一定要來試試午市套餐,好像很抵食!
2022-10-25
係香港可以食到日本銀座炎藏嘅燒肉真係好,係荔枝角D2 place 位置方便,行完街、睇完戲去食真一流。餐廳內環境舒適,我地身形大份少少都唔會覺得迫。野食方面,因為啲肉用料夠靚,我地叫左不同部位及品種和牛,其中友三角、上肋肉等霜降和牛燒出黎真係好好食,油脂夠,入口即溶。仲有和牛西冷薄切大判燒,成塊大過手掌,大家見到都嘩嘩聲,真係未食先興奮。仲有其他海鮮盛合、豚盛合、雞盛合等俾你揀,我地四個人食到飽住走,下次再食
餐廳內環境舒適,我地身形大份少少都唔會覺得迫。

燒牛脷
燒肉併盤
2022-10-21
15 分鐘 (堂食)
燒牛脷
燒肉併盤
  • 和牛西冷薄切大判燒
  • 貝身
  • 芯芯
  • 龜之甲
  • 友三角
2022-10-24 671 瀏覽
日式燒肉,一向挺受香港人歡迎,早前於D2 Place開業的日本過江龍燒肉店【銀座炎蔵燒肉 】,肉類款式挺多,可以吃到高質和牛,稀有部位為賣點之一。基本全店的肉類品質都很高,不過,當天吃了很多款,以下兩種最印象難認。和牛西冷薄切大判判燒,雖然是薄切,但面積非常大,很容易就燒熟,和牛入口柔軟,肉質纖細,非常可口。另一款,是我去高級燒肉店很喜歡的三角,此店內名叫【和牛友三角】,此部位以油香聞名,看似小小一薄,但油香之豐富極之滿足,絕對一試難忘。如果再配合紫菜飯,會更具飽滿感,米飯吸收油脂後絕對誘人。店內空間感合理,不會太擠,另外,通風不錯,不太會有種自己也被燒的煙燻感,一班朋友聚聚,或者半公半私的小聚會也OK。據知午市有套餐選擇,更加實惠,可能找天再來吃吃。

據知午市有套餐選擇,更加實惠,可能找天再來吃吃。
2022-10-20
見到D2 Place有新開日式燒肉店,原來係日本過江龍燒肉店叫 #銀座炎蔵燒肉,原本係銀座,初登陸香港,啱晒我呢個燒肉控,即刻call齊幾個同事去試新嘢。我哋當日中午去食,裝潢走日式簡約風、環境寬敞舒適,剛巧當日比中午時間早去,有幸被安排坐在最入面VIP Room,私隱度較高。我哋叫咗下面4個黑毛和牛定食:L1: 和牛極致定食(3種):可以一次試齊好幾款和牛🤩L6: 和牛西冷薄切大判燒&赤身定食:可以叫店員幫忙燒,佢哋能夠掌握時間,等我哋品嘗最佳火侯的和牛😋L7: 和牛上等肋肉定食:入口即溶,無得輸😍L9: 北海道夢之大地豚肉盛合定食:豚肉不比和牛遜色😙同場加映:店舖門口有得玩AR和服拍照駅,可揀選自己喜愛嘅和服拍照,影完有QR code可以Download番張相,食完嘢再影埋相先走,大滿足🥰
L1: 和牛極致定食(3種):可以一次試齊好幾款和牛🤩
L7: 和牛上等肋肉定食:入口即溶,無得輸😍
L9: 北海道夢之大地豚肉盛合定食:豚肉不比和牛遜色😙

前菜
巨峰提子乳酸梳打
和牛上等肋肉定食
和牛西冷薄切大判燒&赤身定食
和牛極致定食(3種)
北海道夢之大地豚肉盛合定食
2022-10-17
和牛上等肋肉定食
和牛西冷薄切大判燒&赤身定食
和牛極致定食(3種)
北海道夢之大地豚肉盛合定食
2022-10-21 411 瀏覽
我自己好鍾意食燒牛肉,成日都想揾一間好味嘅燒牛肉餐廳😎咁啱係D2 行就見到呢餐廳外觀好精緻,同埋餐廳外面有Photo Booth 玩,所以吸引咗我入去試😄和牛西冷薄切 , 和牛助肉 , 和牛芯芯 同埋牛牛羽下 嘅口非常好,令到我好回味~ 真好好味~
我自己好鍾意食燒牛肉,成日都想揾一間好味嘅燒牛肉餐廳😎
早幾日同friend行D2Place見到銀座炎藏燒肉,喺門口都聞到人哋嘅燒肉味🤤望到menu價錢都ok就走入去試吓啦!我哋趁多人就嗌唔同肉share嚟食,其中嗰塊和牛西冷勁大塊,但我哋驚唔識燒會嘥咗舊和牛,就問職員姐姐可摸耳幫手燒🤣好彩有專業嘅職員幫手燒到啱啱好,食落油花比例啱啱好,唔會燒到乾爭爭咁!好味又抵食~~另外要讚吓餐廳嘅抽風做得唔錯!最怕燒燒吓肉燒到成面煙㗎嘛!呢間燒肉店回頭率極高,叫多啲人一齊燒肉,試哂成個menu嘅肉就正喇😆🫶🏻

另外要讚吓餐廳嘅抽風做得唔錯!最怕燒燒吓肉燒到成面煙㗎嘛!

2022-10-20
10 分鐘 (堂食)
2022-10-21 290 瀏覽
平時都中意去D2Place行吓不過成日都覺得無乜嘢好食~~最近唔止開咗MOS burger,喺佢對面仲開咗間由日本嚟嘅🌟銀座炎蔵🌟!之前去東京旅行嘅時候都有去過呢間食燒肉,一直對呢種滋味念念不忘🤤但又飛唔到⋯點知!!終於比我喺香港搵返佢~~今次同fd去咗食lunch 呢間餐廳有lunch set 提供,最平嘅A4和牛set都係$148起,仲有埋泡菜、湯同埋飯,真係超抵食!!今次咁耐無見炎蔵,一於就食豪啲叫咗個$298嘅和牛西冷配赤身定食,仲加咗個牛舌!個西冷和牛油香十足,輕輕燒香已經超嫩滑,佢仲配埋蘭王一齊上,個蛋香令個牛更嫩,建議必點😆牛舌輕輕一燒已又香又爽脆,係我最鍾意嘅味道呀🫶🏿好彩有點regular,否則真係怕唔夠個fd爭😆
平時都中意去D2Place行吓
不過成日都覺得無乜嘢好食~~

最近唔止開咗MOS burger,
喺佢對面仲開咗間由日本嚟嘅🌟銀座炎蔵🌟!
之前去東京旅行嘅時候都有去過呢間食燒肉,
一直對呢種滋味念念不忘🤤
但又飛唔到⋯
點知!!終於比我喺香港搵返佢~~

今次同fd去咗食lunch

西冷和牛薄切
牛舌

2022-10-21
西冷和牛薄切
牛舌
2022-10-21 209 瀏覽
估唔到荔枝角都搵到好嘢食.竟然喺D2 Place搵到間燒肉店.原來佢喺香港首間#銀座炎蔵燒肉#佢啲牛肉真係好正,入口即溶,😍Side dish 又好嘢味,入邊坐位又舒服,真係可以再encore!
估唔到荔枝角都搵到好嘢食.
竟然喺D2 Place搵到間燒肉店.
原來佢喺香港首間#銀座炎蔵燒肉#
佢啲牛肉真係好正,入口即溶,😍
Side dish 又好嘢味,
入邊坐位又舒服,真係可以再encore!
Beef
Side  dish
Beef
Side  dish
2022-10-21 238 瀏覽
炎蔵燒肉在日本很出名,難得在香港開了分店,午餐當然要來這邊吃。這次跟朋友點的是L1 和牛極致定食和L6 和牛西冷薄切大判燒&赤身定食,各點了兩個,額外點了一盤牛舌。先說肉的部分,牛肉的香氣都在口齒間徘徊,和牛很軟嫩而且肉味濃郁,牛舌口感Q彈,個人推薦L6的和牛西冷薄切,雪花分佈均勻,油脂豐富,尤其在沾上韓國雞蛋後口感更順滑。另外,以套餐的形式,沙拉、泡菜、肉品一應俱全,還有附上味增湯,可以吃的很飽,餐點CP值很高, 空間寬敞舒適不會人擠人的,還有專人代烤的服務。最重要的是,店裡通風做得很好,沒有油煙味。下次可以再去。
  • 和牛西冷薄切大判燒&赤身定食
  • 和牛極致定食
  • 牛舌
2022-10-21 203 瀏覽
唔知大家鐘唔鐘意食烤肉? 現在不用飛往東京,都可以隨時在香港享受真正的日本和牛燒肉大餐,是我最近在香港品嚐個勝價比極高的美食。呢間日式燒肉店位於荔枝角D2 place,環境寬敞,座位舒適,價錢亦都相宜,牛肉質素好好。品嚐日本原風味的日本燒肉,回想對上一次在日本食和牛大餐已經超過三年,可以在這餐廳再次吃到真正日本的風味感覺,十分滿足。日本炎藏,原來是日本人氣超高的和牛烤肉料理。餐廳提供日本高級和牛,和牛大紋路清晰如大理石,經炭火炙烤出油脂,肉質嫰滑,入口即化的奢華口感讓味蕾不再挑剔。套餐內還包含各式小菜和主食,搭配清爽解膩的香甜密瓜,讓您從這一口開始,愛上炎藏,愛上它們的和牛。每枱客人給予新鮮牛脂肪代替食油,目的是用最天然方式來濕潤燒烤的肉塊,更能適當地鎖定肉汁,增加天然油香配合特色醬汁。餐廳店員也提供專人燒肉服務,十分專業。可以坐定定品嚐多款日本和牛稀有部位,上等三筋、霜降牛腿肉、背側肉、三角五花、牛腿芯肉、牛肩肉,套餐有附沙拉、海鮮拼 跟牛等,三五知己過來燒一燒,真係一大享受😎。佢哋嘅和牛相當高質😍可以做到入口即溶嘅感覺,這間燒肉店絕對是荔枝角人氣燒肉之一!可以再來。