餐廳: 銀座炎蔵燒肉
資訊:

2025-06-03 553 瀏覽
上個月去到日本旅行,由於老婆食嘢偏向少食紅肉,而和牛一類油脂咁重嘅就更加唔啱,所以,一餐日式燒肉都無試。而日式燒肉都好一陣子無食過,搵番好此道嘅親友聚一聚兼食番餐。今夜,就嚟到「D2 Place One」嘅「銀座炎藏燒肉」探店,佢喺東京銀座嘅過江龍,主打日本和牛同多處罕有部位,值得一訪。一室傳統日式嘅木系環境,配以柔和燈光,感覺幾舒服,我哋被安排坐晌卡位,感覺寧舍闊落,最鍾意喺挨背加高咗個屏風,令前後嘅騷擾度大大減低。此外,近門口有個凍櫃,放滿唔同部位嘅和牛,望上去蠻吸引。餐具、紙巾、簡單嘅調味早已放好晌枱上,玄米茶亦由侍應緩緩送上,下單可用枱旁嘅二維碼。而烤爐抽風採用下抽式,且夠強力,所以,食完成晚都唔會一身油煙味,讚。講到食物選擇,單喺用嚟烤肉用嘅黑毛和牛就已經非常之多,有啲更喺稀少部位,睇圖都令人留晒口水。當然,食烤肉就仲有豚肉、雞肉、海鮮、野菜……等等供應啦。此外,食事、一品料理、飲品、酒類及2、3、4人套餐,都一應俱全。不過,掃二維碼進入點餐版面,會發現選擇仲會多啲。菠蘿乳酸梳打、草莓番石榴乳酸梳打 $42食烤肉咁熱焫焫,梗喺要飲凍飲啦,所以,我哋同樣揀嚟冰凍嘅梳打邊食邊飲。
,值得一訪。
此外,近門口有個凍櫃,放滿唔同部位嘅和牛,望上去蠻吸引。
菠蘿乳酸梳打、草莓番石榴乳酸梳打 $42

食烤肉咁熱焫焫,梗喺要飲凍飲啦,所以,我哋同樣揀嚟冰凍嘅梳打邊食邊飲。小弟向來甚好菠蘿,加埋乳酸,甜酸爽集於一身,襯烤肉真喺非常夾;而親友杯草莓番石榴乳酸梳打賣相靚仔,味道清新酸爽,配烤肉真喺無得輸。
菠蘿乳酸梳打、草莓番石榴乳酸梳打
炎藏和牛「極致」4點拼盤 $398

啲和牛有多款拼盤,揀拼盤當然比散點划算,我哋就點咗一份4點盛,唔使擔心唔知自己食咗乜,每款肉都有個牌仔介紹,包括:和牛上等肋肉、和牛肋肉、和牛龜之甲同和牛鞍下,睇到個賣相同啲和牛嘅色澤,已叫人心動。
和牛上等肋肉

有個「上等」二字,信佢喺好嘢嚟,試試佢先。睇上去油花好靚,加上厚切,燒到微焦,入口既有肉味,又有脂香,肉質細膩且極富肉汁,不失上等之名。
和牛肋肉

呢一款裁出嚟更厚身,外型就好似平常食韓燒嘅牛肋肉咁,但就切成一件件,而且,仲鎅晒花。比起和牛上等肋肉,呢個肉味更濃,口感軟腍有嚼勁,沾點鹽,肉味更突出。
龜之甲

好特別嘅名,唔止第一次食,個名都喺第一次聽,原來喺大腿一個位置。裁成薄切,輕輕焫一焫兩面就食得,油脂無咁重,肉質細緻嫩滑,油香跟肉香都較平衡。
和牛鞍下

又喺一個未聽過嘅部位,但賣相真喺吸晴,薄薄嘅一大片,油花如大理石紋般,稱為霜降更有意境。入口油香澎湃咁晌口腔湧流,甚有入口即化嘅感覺,沾上燒肉汁真喺一流。
海鮮三味 $188

食完4款和牛,可謂各有亮點,每款都好精彩。跟住落嚟,就唔少得試試海鮮,選呢款「海鮮三味」就最好,一份海鮮試晒帆立貝、虎蝦同大魷筒,睇見色澤閃爧爧就知新鮮貨,童叟無欺。
帆立貝

雪白嘅帆立貝喺連殼成隻擺晌爐上燒,燒至收收哋水就差唔多,入口口感鮮嫩,甚具彈牙感,此外,味道鮮甜帶點點海水鹹鮮味,絕對食得出喺新鮮靚貨。
虎蝦

超級大隻,真喺有成隻手掌咁大,燒至轉色,再焫一焫背脊厚肉位就食得,因為背脊位已鎅開,食用方便。咬落肉質爽口,甚富蝦嘅鮮甜味,蝦頭仲帶有少少豐腴嘅蝦膏。
大魷筒

大大隻魷筒已經剪成一圈圈,燒到焦黃,沾上燒烤醬汁再烘一烘,更加惹味,而食落柔韌有咬口,卻唔會好似軔到擦子膠咁,同樣好食。
蔬菜拼盤 $68

食咁多肉,唔食番多少少菜平衡吓好有罪惡感,一份蔬菜拼盤有齊多款蔬菜就最好喇。啲蔬菜燒過之後,跟平時灼菜、烚菜風味唔同,又跟炒菜唔一樣,有少少焦香味,而且,收咗水,粟米、南瓜更甜,菇菌更香。
石鍋拌飯 $88

淨喺烤肉、燒海鮮,怕唔夠飽,所以,嗌一客食事,簡簡單單叫咗石鍋拌飯,嚟到滾熱焫,飯面鋪滿唔同嘅蔬菜,夠營養又健康,仲加隻日本蛋,將所有食材撈勻,食味一流,飯底仲有少少脆口嘅飯焦。
石鍋拌飯
日本產柚子雪糕 $28、季節限家軟雪糕(芒果、蘋果味) $38

最後,追加兩客甜點作結。小弟覺得柚子雪糕比較有啲似雪葩,但估唔到,咪睇佢白潺潺,好香柚子味;而另一款軟雪糕好軟滑,淡雅嘅芒果同蘋果味,食落唔錯,仲灑上少少脆筒碎,添幾分脆口感。
日本產柚子雪糕、季節限家軟雪糕
總結而言,呢度唔單環境舒服、雅致,招呼好到位,侍應亦有禮,而食材喺極具質素,尤其主打和牛,牛肉控嘅朋友值得嚟一嚟。午市會供應一啲和牛燒肉套餐,相信性價比更高
石鍋拌飯
🥩銀座炎藏燒肉🥩每個月盡量安排一日不帶小孩的約會❤️ 今個月安排咗位於荔枝角嘅銀座炎藏燒肉😎吃到很多和牛稀有部位,大滿足🥰.🥩和牛極致定食(3種)$248廚師嚴選3個部位,選擇困難症嘅解決方法係,將問題交俾專業人士決定😂1️⃣龜之甲:第一次食,原來係和牛大腿四頭筋,油脂分布較少,口感清爽,食多玫塊都唔怕漏☺️2️⃣和牛肋肉:肉味更濃郁,油花更重,有嚼勁,食肉獸的摯愛😍3️⃣和牛友三角:牛腿肉中一個三角形的部位,油花極多(欣賞下佢優美嘅霜降紋),卻同時吃到瘦肉的強烈肉味,雙重享受💕.🥩和牛羽下。貝身燒肉定食 $198我仲專登google邊個位置比較油先order😎1️⃣羽下:和牛肩胛位置,油花分布如羽毛細緻🪶,口感軟嫩有彈性😋2️⃣貝身:和牛中腹接近腰脊位置,肉汁豐沛,吃著齒頰留香🤤.🍳月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48已經叫了定食(有白飯)還是要另外點的月見紫菜飯,總覺得吃和牛燒肉不能缺少它🙈 餐廳超有誠意地選用蘭王蛋,美麗的橙紅色蛋黃,蛋香撲鼻,這樣的蛋才經得吃生吃的考驗👍🏻.🍹白桃乳酸梳打 +$22🍹巨峰提子乳酸梳打 +22
🥩銀座炎藏燒肉🥩

吃到很多和牛稀有部位,大滿足🥰

🥩和牛極致定食(3種)$248

🥩和牛羽下。貝身燒肉定食 $198
我仲專登google邊個位置比較油先order😎
2️⃣貝身:和牛中腹接近腰脊位置,肉汁豐沛,吃著齒頰留香🤤

🍳月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48

🍹白桃乳酸梳打 +$22
🍹巨峰提子乳酸梳打 +22

2025-04-17
早幾日收工留咗喺荔枝角食同朋友食埋個晚飯先走估唔到D2 Place呢間燒肉真係唔錯👍🏻🥩 炎藏和牛「極致」六點拼盤 ($588)拼盤分別由和牛六個不同部位組成,每款都有三塊,分別係和牛龜之甲、和牛上後腰脊肉、和牛臀肉蓋、和牛貝身、牛友三角及和牛羽下。🐄🤠首先由屬於赤身部位既和牛龜之甲及和牛上後腰脊肉開始試起,雖然赤身部位油脂唔算好多但話哂都屬於和牛中的稀有部位,食落牛味濃郁口感清爽。😋跟住就到和牛臀肉蓋及和牛貝身啦,相對起之前果兩款,呢兩款既油脂會比較平均,食落肉質柔軟肉味甜香,如果想略為為和牛增添少許調味,可以沾上少量嘅燒肉汁或海鹽,更有風味。😋最後既和牛友三角及和牛羽下,應該係霜降和牛之中的佼佼者🤩對比以上果四款,呢兩款都係比較少見既和牛稀有部位,小編今次終於有機會試到啦!😜 和牛油脂就好似大理石紋一樣分佈得細緻均勻,食落無論油脂香及肉味層次都好豐富,小編仲建議可以沾上少量新鮮磨製既wasabi ,辛辣感令到肉味更加濃郁且可以減低和牛油脂帶黎既膩感。🔥🔥🥩和牛西冷薄切大判燒 ($238)大判燒黑毛和牛西冷大大塊,基本上每邊大火燒5-10秒燒到五成熟再沾上蛋漿食,入口牛肉柔軟油脂感十

🥩 炎藏和牛「極致」六點拼盤 ($588)

🥩和牛西冷薄切大判燒 ($238)
大判燒黑毛和牛西冷大大塊,基本上每邊大火燒5-10秒燒到五成熟再沾上蛋漿食,入口牛肉柔軟油脂感十足仲充滿蛋香,真係夠哂惹味。🤭

🍙 月見紫菜飯(配蘭王蛋)($48)
食得燒肉又點可以唔叫返碗白飯拌來一齊食,月見紫菜飯就可以一次過滿足晒小編幾個願望,日本米香加埋蘭王蛋香仲有紫菜,配埋和牛燒肉一啖放入口,的確係滋味無窮話咁快幾啖就食完碗飯啦。🍚🍚🍚
2025-02-10
10 分鐘 (堂食)
  • 炎蔵和牛[極致]6點拼盤
銀座炎蔵燒肉今次要介紹一間喺荔枝角嘅一間燒肉店叫「銀座炎蔵燒肉」,呢間燒肉店係來自日本東京銀座嘅過江龍,佢哋主打日本和牛同提供咗多款唔同罕有日本和牛嘅部位,燒肉店位於喺D2 Place ONE商場入面,入到去通道算闊落,輪椅人士去食都超級方便,店員好快就安排我坐適合輪椅嘅位置,一坐低店員會遞上2杯麥茶,呢間燒肉店係用QR Code落單,落單之後日本和牛就好快就上枱,不過個爐就比較猛火,好容易黐底,最後叫店員幫手搽油喺網上面,食完之後仲可以喺餐廳門口玩自拍機,果部自拍機只要望住鏡頭就會幫你著和服,都幾搞笑下!1.和牛上等肋肉定食+定食前菜$198+巨峰提子乳酸梳打$22(10/10)呢碟和牛上等肋肉定食套餐非常豐富,淨係食前菜都好豐富,前菜包括有泡菜、沙律菜同牛骨湯,叫咗定食套餐仲會有一碗日本米飯,至於和牛上等肋肉真係好味到不得了,叫得上等真係無叫錯,和牛上等肋肉嘅油花非常平均,牛味非常濃,咬落油脂非常香,每一舊和牛肋肉係厚切,肉質非常軟淋,和牛上等肋肉一共有6大舊,必叫之選!飲品叫咗巨峰提子乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身巨峰提子乳酸味道,如果落少d梳打水就更
銀座炎蔵燒肉

飲品叫咗巨峰提子乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身巨峰提子乳酸味道,如果落少d梳打水就更好飲!

2.和牛咖哩飯定食+定食前菜$118+菠蘿乳酸梳打$22(9.5/10)
呢碗和牛咖哩定食套餐都非常豐富,淨係食前菜都好豐富,前菜包括有泡菜、沙律菜同牛骨湯,至於和牛咖哩飯入面嘅咖哩汁甜甜地,辣度係微辣,和牛粒入口即化,完全唔韌,必叫之選!
飲品叫咗菠蘿乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身菠蘿乳酸味道,如果落少d梳打水就更好飲!

3.日本產雞腿肉$48(10/10)
呢碟日本雞腿肉肉質非常嫩滑,好新鮮無雪味,一共有3舊雞腿肉!

4.上等牛舌$98(8/10)
呢碟上等牛舌可能因為係薄切關係,我覺得比較韌咗少少,又容易黐喺網度,一共有6片上等牛舌,我自己本身比較鍾意食牛舌,今次呢碟上等牛舌有少少失望!

5.日本產柚子雪糕$18(10/10)
呢一球日本柚子雪糕比較有驚喜,食落真係有柚子果肉喺雪糕入面,雪糕好滑,必叫之選!

6.沖繩海鹽雪糕$18(9.5/10)
呢一球沖繩海鹽雪糕食落口有淡淡海鹽味,雪糕好滑,唔錯!

2人總共價錢$618.2,其他有加一服務費!

個人口味總評分:9.5/10

@ginzaenzohk

地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖

#銀座炎蔵燒肉 #燒肉店 #香港美食 #荔枝角美食 #荔枝角好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 日本產柚子雪糕
  • 日本產雞腿肉
  • 和牛咖哩飯定食
  • 和牛上等肋肉定食
🩵和牛極致定食跟定食前菜,包湯、沙律、泡菜、白飯,有3款和牛,每款都有3片,份量唔少!牛舌仲要係厚切,燒完咬開中間仲keep到軟淋口感☺️🩵石鍋和牛伴飯定食跟定食前菜,石鍋既配菜同和牛、生雞蛋好夾,有齊爽口、淋身既蔬菜,仲有好多飯焦😍🤤🩵追加和牛鞍下&和牛龜之甲我同朋友都係食肉獸,追加左兩份牛,和牛鞍下油花分布較多,入口比較軟嫩;第一次食和牛龜之甲,呢款油花分布少d,肉味較出👍🏻👍🏻
🩵和牛極致定食

🩵石鍋和牛伴飯定食

🩵追加和牛鞍下&和牛龜之甲

來自🇯🇵日本東京銀座嘅燒肉品牌🌟銀座炎蔵燒肉🌟 ,位於D2 Place,主打🇯🇵日本產A4黑毛和牛🐂及其稀有部位!🥩肉品高質,爐具嘅保養亦做得好好✨,好輕鬆就燒到外香內爆汁嘅美味燒肉😋!🥩炎蔵和牛「極致」6點拼盤 $588日本產A4黑毛和牛六拼,當中包含稀有部位!友三角 - 稀有部位之一,霜降嘅油花,肥美甘香!臀肉蓋 - 薄切嘅臀肉蓋,肉香同埋油香並重!鞍下 - 薄切極軟嫩,有一定嘅油香!貝身 - 有充足嘅油花,油脂嘅甘甜味好正!羽下 - 稀有部位之一,係肩肉入面霜降得最靚嘅肉!笹身 - 厚切嘅笹身,一咬勁爆多甘香嘅肉汁!👅上等牛舌 $98大大片優質牛舌,燒到有少少濃邊就最正!🐖日本產豚肋肉 $88豚肋肉嘅油花都靚到好似和牛咁!🥗蕃茄沙律 $48蕃茄爆汁香甜,沙律菜夠Fresh夠爽脆!🍚日本產白飯 $22/碗連埋燒和牛嘅肉汁一齊食,不得了!🍹菠蘿乳酸梳打 $42清爽微酸解膩,又夠消暑!

🥩炎蔵和牛「極致」6點拼盤 $588

日本產A4黑毛和牛六拼,當中包含稀有部位!
友三角 - 稀有部位之一,霜降嘅油花,肥美甘香!
臀肉蓋 - 薄切嘅臀肉蓋,肉香同埋油香並重!
鞍下 - 薄切極軟嫩,有一定嘅油香!
貝身 - 有充足嘅油花,油脂嘅甘甜味好正!
羽下 - 稀有部位之一,係肩肉入面霜降得最靚嘅肉!
笹身 - 厚切嘅笹身,一咬勁爆多甘香嘅肉汁!

👅上等牛舌 $98

大大片優質牛舌,燒到有少少濃邊就最正!

🐖日本產豚肋肉 $88

豚肋肉嘅油花都靚到好似和牛咁!

🥗蕃茄沙律 $48

蕃茄爆汁香甜,沙律菜夠Fresh夠爽脆!

🍚日本產白飯 $22/碗

連埋燒和牛嘅肉汁一齊食,不得了!

🍹菠蘿乳酸梳打 $42

清爽微酸解膩,又夠消暑!
2025-06-03
2025-06-15 0 瀏覽
D2 place 越嚟越多嘢食啦😙見到好多人嗌二人餐,包咗上面咁多嘢又係幾抵嘅,不過我冇咁中意食牛舌,就決定單點😗.🐮和牛「極致」4點拼盤$398呢個4點拼盤係和牛控嘅福音!四款唔同部位,由,廚師當日發辦,款款都好正,油花分佈均勻,燒一燒就可以入口啦~和牛質素好,入口即化又軟嫰😋雖然價錢唔算好平,但啖啖肉都好享受,油香同肉質完美平衡,性價比算高😎同埋食落其實都好飽肚😙.和牛羽下🐮見到其他食評話係必點部位,所以試吓😆呢個部位油花分佈靚,燒到半生熟,入口即溶,滑嫩又有彈性,油脂感岩岩好,而且有咬口😋幸福感滿滿🥰確實係拼盤之外一定要encore嘅靚肉,牛味濃又唔膩,推介💁🏻‍♀️因為格網乾淨,可以燒到一條條格紋好可愛好似漫畫咁樣😝.🐮和牛炒飯$128飯粒金黃,粒粒分明,炒得乾身但完全唔油膩!呢個位好驚喜🤩仲有好多和牛粒,由於唔油膩,所以好似鹹香中帶少少甘甜,好惹味,份量都大,兩個人share都夠飽🙌🏻.蔬菜拼盤🥬$68食燒肉通常我都鍾意點一個蔬菜拼盤,健康又解膩!新鮮蔬菜,入面有南瓜、粟米、冬菇、洋蔥、京蔥同翠玉瓜~燒完之後,蔬菜甜味更出,南瓜軟糯、洋蔥同京蔥甜甜地,冬菇仲有啲juicy口感。
D2 place 越嚟越多嘢食啦😙

🐮和牛「極致」4點拼盤$398

和牛羽下🐮

因為格網乾淨,可以燒到一條條格紋好可愛好似漫畫咁樣😝

🐮和牛炒飯$128

蔬菜拼盤🥬$68
食燒肉通常我都鍾意點一個蔬菜拼盤,健康又解膩!新鮮蔬菜,入面有南瓜、粟米、冬菇、洋蔥、京蔥同翠玉瓜~燒完之後,蔬菜甜味更出,南瓜軟糯、洋蔥同京蔥甜甜地,冬菇仲有啲juicy口感。燒完肉肉再燒啲菜,食落冇咁罪惡感🤣

嘢飲方面,叫咗兩個梳打~
巨峰提子乳酸梳打
飲落有濃濃嘅提子果香,酸酸甜甜好開胃,仲有啲氣泡感,解膩一流~

白桃乳酸梳打
白桃乳酸梳打同提子嗰杯有啲似,但桃味更清甜,帶點軟綿綿嘅白桃肉,飲落好舒服。鍾意桃味嘅朋友一定會中意😆
總結嚟講,呢度嘅和牛質素真心高,環境又舒適,點套餐就更加多d野試,有特別喜好就可以單點~
2025-06-14 0 瀏覽
晏晝去d2行市集,順便食晏,呢間燒肉店不得了,weekend 都有lunch set,仲要$68up套餐。最後叫左和牛西令燒肉套餐$298,及和牛肋肉定食$168。套餐有湯、沙律菜、白飯一大碗!西令和牛真係回味無窮,加點上生蛋漿,超級yummy,又薄又滑☺️☺️☺️點左個白桃梳打,味道唔太甜,乳酸味適中,幾好飲!另加特上牛舌$48有三大塊,好滑sur一聲入喉嚨😆食完身上味道又唔大,下次會再食套餐,好抵食!賣單人均$300都唔哂,飽到夜晚,好滿足!

點左個白桃梳打,味道唔太甜,乳酸味適中,幾好飲!
和牛西冷

特上牛舌

賣單人均$300都唔哂,飽到夜晚,好滿足!
和牛西冷
特上牛舌
  • 上等牛舌
剛剛出糧跟同事要慰勞一下自己,選了荔枝角D2這間日式燒肉店品嘗一頓豐富的午餐🥩喜歡這裡環境舒適又衛生,雖然是燒肉店但周遭環境都不油膩,值得一讚👍🏼午市套餐和牛霜.赤燒肉定食 $188牛肉是雪花不是太多,但色澤鮮艷🤤肉質較實得來很彈牙,亦不會感覺很油膩,追加 和牛鞍下 $88屬於「肩胛部」,是牛隻活動得較多的部位,因此油花細密卻不過肥,同時帶有赤身的濃郁肉味。和牛羽下,貝身燒肉定食 $198和牛羽下是牛肩胛部位中較軟嫩的位置,油花分布平均,入口即化。燒到微微焦香,油脂濃郁,配上白飯一流👍🏼追加 和牛助肉 $68接近背脊,因此運動量較少,但脂肪不會過多,經燒後牛肉油脂十分濃厚,搭配岩鹽或wasabi能平衡油膩感。

午市套餐

和牛霜.赤燒肉定食 $188

追加 和牛鞍下 $88

和牛羽下,貝身燒肉定食 $198

追加 和牛助肉 $68

位於荔枝角D2 Place ONE 3樓的銀座炎蔵燒肉是東京人氣和牛燒肉專門店的海外分店,主打日本A4黑毛和牛及罕有部位,為香港的燒肉愛好者帶來正宗日式燒肉體驗一踏進銀座炎蔵燒肉,餐廳的環境給人一種舒適且高雅的感覺。餐廳位於D2 Place ONE商場內,地點方便,交通便利店內以卡位為主,座位間距寬敞!店內裝潢走日式簡約風,木質元素搭配柔和燈光,營造出溫暖的用餐氛圍。 餐廳提供QR Code點餐系統,操作簡單快捷,點餐後食物上桌速度快,讓人感受到高效的服務-🔸炎蔵和牛「極致」6點拼盤 $588這款拼盤是餐廳的招牌菜,包含六款不同部位的A4黑毛和牛:芯芯、上後腰脊肉、上等肋肉、肋肉、笹身及臀肉蓋,完美展現和牛的豐富口感與油脂分布。🐮 和牛芯芯:屬於罕有部位,油脂豐富,入口即化,帶有濃郁的牛脂香氣,燒至五至七分熟最佳,保留軟嫩口感🐮上後腰脊肉:質地帶有嚼勁,適合喜歡有咬口感的朋友🐮和牛上等肋肉:厚切且油花均勻,牛味濃郁,肉質軟嫩,每一口都散發濃香的油脂味道,堪稱必點之選🐮和牛肋肉:比上等肋肉稍瘦,口感爽口多汁🐮和牛笹身:油脂較多,質地嫩滑,燒炙後油香四溢🐮臀肉蓋:這款部位相對少見,肉質結實

🔸炎蔵和牛「極致」6點拼盤 $588
🐮上後腰脊肉:質地帶有嚼勁,適合喜歡有咬口感的朋友
🐮臀肉蓋:這款部位相對少見,肉質結實但不韌,燒烤後外層微焦,內裡保持多汁,風味獨特
整體而言,拼盤的每款和牛都展現出高質素,油花分佈漂亮,燒烤後肉汁被瞬間鎖住,令人回味無窮。$588的價格對於六款罕有部位的和牛來說,性價比極高,適合多人分享

🔸日本產豚三味 $188
這款拼盤包含三款日本產豬肉,雖然不如和牛矚目,但質素同樣出色。豬肉口感鮮嫩,油脂適中,燒烤後帶有輕微焦香,搭配店內特製醬汁,味道更上一層樓。相比和牛,豚肉更輕盈,適合想平衡膳食的食客

🔸月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48
這款飯品以日本米飯為基底,配上濃滑的蘭王蛋及紫菜,簡單卻充滿日式風味。蘭王蛋的蛋黃香濃,與紫菜的鮮香完美融合,撈飯後口感滑順,是一道完美的燒肉配菜,能中和肉類的油膩感

🍇巨峰提子乳酸梳打 $42
這款飲品以巨峰提子為主調,帶有清新的果香,加了檸檬🍋,口感清爽
🍍菠蘿乳酸梳打 $42
菠蘿的酸甜味較突出,同樣適合搭配燒肉解膩

銀座炎蔵燒肉以其高質的A4黑毛和牛、罕有部位選擇及貼心的服務,成功將東京的燒肉文化帶到香港。炎蔵和牛「極致」6點拼盤無疑是亮點,質素媲美日本本土的燒肉店,強烈推薦給和牛愛好者及想體驗正宗日式燒肉的食客

就因為口碑, 决定幫手刺激吓本地消費, 今次這間烤肉餐廳, 實在令我有驚喜, 首先環境寬敞舒適, 不像一般的充滿油煙味裝飾窗明几靜, 實在值得一讚, 尤其他的服務店員的殷勤招待介紹與及不時留意客人的需要, 值得點讚, 當然最重要就是食物質素, order的食物份量適中, 而且賣相很吸睛, 味道也是高質的, 尤其必讚的是他是海鮮三味, 珍寶蝦肉彈牙有咬口, 帶子厚肉鮮甜, 魷魚爽脆, 再配一些涼菜及一個石頭鍋飯, 很完美的一餐用膳享受, 至於價錢實在以香港的消費指數, 個人認為CP值極高, 值得再捧場。

2025-06-11
D2嘅朋友一定知道呢間燒肉, 佢對正 mos burger, 盡頭係食越南 pho 嘅呢~平時 lunch 匆匆忙忙, 都係食包食pho,總羨慕行入鋪 可以慢慢嘆燒肉嘅人們… 今次 做完嘢, 我地終於決心慢慢歎~多謝你上半年嘅包容同照顧, 下半年請繼續努力~ 食咗靚牛牛, 一齊再努力加油!炎藏和牛「極致」6點拼盤 $588一次過可以試六個部位, 每個部位都有着唔同嘅質感味道, 真係各有特色~最意想唔到嘅係, 我哋兩個完全唔同口味嘅人, 竟然不約而同 都最鍾意和牛芯芯 呢隻細膩柔軟赤身肉~和牛友三角 $238係一隻牛中, 只能取得 10人份量嘅稀有部位黎; 係油脂分布適中嘅霜降牛肉啊~ 我哋都好鍾意佢柔軟軟香嫩嫩嘅口感呢~後: 月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48前: 紫菜飯 $32佢慢慢少量少量咁燒靚, 想靚牛燒到最好味, 好好呀, 真係好有心機!細味每部位嘅分別, 交流口感味道偏好, 係愛食嘅我地其中嘅生活樂趣黎~ 靚牛牛 輕鬆燒出網紋, 望落更有食欲呢!和風設計, 卡座空間感同隱私度都好好呀, 約會完全ok!行過過嘅人都會有印象, AR filter 自動著你和服

平時 lunch 匆匆忙忙, 都係食包食pho,
總羨慕行入鋪 可以慢慢嘆燒肉嘅人們…

今次 做完嘢, 我地終於決心慢慢歎~

多謝你上半年嘅包容同照顧, 下半年請繼續努力~
食咗靚牛牛, 一齊再努力加油!

炎藏和牛「極致」6點拼盤 $588

和牛友三角 $238

係一隻牛中,
只能取得 10人份量嘅稀有部位黎;
係油脂分布適中嘅霜降牛肉啊~

我哋都好鍾意佢柔軟軟香嫩嫩嘅口感呢~

後: 月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48
前: 紫菜飯 $32

佢慢慢少量少量咁燒靚, 想靚牛燒到最好味,
好好呀, 真係好有心機!

靚牛牛 輕鬆燒出網紋, 望落更有食欲呢!

和風設計,
卡座空間感同隱私度都好好呀, 約會完全ok!

行過過嘅人都會有印象, AR filter 自動著你和服

2025-06-03 120 瀏覽
今天放假打算去D2 Place行街,行街當然要填飽個肚先啦😂經過見到一間燒肉,好似日本嘅燒肉店,而且見到有午市定食,於是一於去試吓👍🏻午市定食 (和牛極致定食)3種由於選擇太多,打算叫呢種,有晒三樣嘢,每人都有機會可以食👍🏻定食套餐已經包括有麵豉湯,泡菜,柚子黑醋沙律及一碗白飯。所以已經非常豐富👍🏻終於嚟到和牛主食啦和牛龜之甲:三種入面最薄嘅一種,我個人覺得亦都係最好食,最有牛味🤤和牛羽下: 呢隻肉脂肪比較多,一咬落去好淋好香油脂味,送飯一流👍🏻和牛肋點肉:呢隻肉質會實啲,但都好好味,留意番唔好燒太耐,如果唔係會太韌。燒味琳魚乾追加咗一款小食,係原片既魚乾,職員會幫你燒埋剪埋,服務周到👍🏻菠蘿乳酸梳打呢杯菠蘿乳酸都好好飲,好有食菠蘿冰嘅味道😂整體餐廳環境坐得非常舒適👍🏻好有日本燒肉店嘅感覺。另外職員服務也很好,非常有禮。總體都值得推薦來這間店常常日式燒肉👍🏻

午市定食 (和牛極致定食)3種

定食套餐已經包括有麵豉湯,泡菜,柚子黑醋沙律及一碗白飯。
所以已經非常豐富👍🏻

終於嚟到和牛主食啦

燒味琳魚乾

菠蘿乳酸梳打
呢杯菠蘿乳酸都好好飲,好有食菠蘿冰嘅味道😂

2025-06-02
  • 和牛極致定食(3種)
牛魔王又出動喇!今次同friend特登搵食搵到荔枝角D2 Place嘅**銀座炎蔵燒肉**,呢間東京過江龍專做高質和牛,成間都係日式裝修好有氣氛,有罕見牛部位就係最大特色,今次就試勻和牛貝身、鞍下同友三角,真係大滿足! 和牛貝身第一碟就試**貝身**,睇啲肉紋就知道係好嘢,!輕輕燒一燒,入口即化唔使點嚼㗎!肉質滑到似豆腐花,仲帶淡淡甜味,好似食緊和牛版「棉花糖」,忍唔住追加多塊! 和牛鞍下跟住到**鞍下**,呢個部位嘅油花爆多!一咬落去,濃郁牛味攻陷成個口腔~質感似絲絨咁滑溜,加少少海鹽吊味,超邪惡友三角友三角口感超有驚喜!肉質彈牙得嚟帶嚼勁,似食緊高級牛𦟌,愈嚼愈出肉香,濃郁得嚟一啲都唔膩,食完仲有陣炭火焦香回甘。兩個人喪叫三個lunch set,每碟肉嘅口感都截然不同,貝身嘅柔軟、鞍下嘅爆汁、友三角嘅彈牙,最抵讚係火候控制一流,自己燒都零失手!

和牛貝身

友三角

放工同同事兩個人去食燒肉,同事想食高質嘅就嚟咗D2 Place呢間銀座炎蔵。見到有個花特盛($998)有齊和牛拼盤、海鮮、豬同雞非常吸引,個拼盤本身可以俾3-4人share,我哋兩個人唔加其他嘢食就覺得啱啱好。個拼盤仲會送每人一客沙律先清一清腸胃。和牛六點拼盤先講入面個和牛拼盤,有6個和牛嘅唔同部位,每款嘅油花分佈、肉質、味道都有唔同,整體嚟講都非常高質,肉質腍嫩。鞍下同貝身兩款油脂同肉嘅比例平均,上後腰脊肉同龜之甲肉嘅比例較高肉味較濃,笹身同羽下兩款就較多油花食落更腍更多油香。夢之大地豚三味另外有3款北海道夢之大地豚肉,包括豚頸肉、豚里肌同豚肋肉,豚肉好嫩,一d都唔會好乾。日本產雞肉三味而雞方面就有雞胸、雞腿肉同比較少見肉質爽彈嘅雞頸柳。海鮮三味除咗肉類,亦有3款海鮮。海老大大隻蝦肉爽口彈牙,帆立貝水嫩鮮甜,仲有原個魷魚筒,非常豐富。。。銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖。。

和牛六點拼盤

夢之大地豚三味

日本產雞肉三味
而雞方面就有雞胸、雞腿肉同比較少見肉質爽彈嘅雞頸柳。

海鮮三味

銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖