2017-06-27 112 瀏覽
在某一個晚上,位於尖沙嘴剛剛才開業的呢一間叫醉胡爐嘅餐廳,都屬於一間高級西日fusion菜餐廳,見到在大門口一個正中的位置放了幾個知名人士的花籃,再看入餐廳內,這裡的空間很大,品味的裝潢配置,令我禁不住便行了入去一趟。柔和的燈光配合優雅佈置的環境,整潔又寧靜 ,讓人輕鬆享受。連餐具都全黑的,要求一絲不苟,這點已很欣賞。價格偏高但可以接受,覺得物有所值。這道脆香蒜片焗小虎蝦,感覺讓人回味無窮的一道菜,除了感觀眼前一亮之外,新鮮的虎蝦入口爽甜,配上新鮮的沙律菜,構成了特別清新可口的感覺。板燒北海道珍寶帶子配3.6薯蓉,鮮甜而又厚身的帶子,間直無法抗拒的好味道!雖則薯蓉外觀看似不雅之物,但啖啖都軟腍且濃郁的薯蓉,充滿鮮香的味道,絕配!絕配!濃濃的牛舌串燒發揮了應有牛的味道,加少少的檸檬汁,鮮甜味更顯突出。小小的白鱔串燒會有淡淡的甜味和深層的鮮味走了出來,這串新鮮的鱔好重要,因為就是成品的關鍵。磯煮鮑魚飯釀鵪鶉,肉質柔嫩口感鮮甜,採用法國鵪鶉和南非鮑魚,仲有台灣珍珠米炮製。全用上等食材,慢火炆煮,一咬鵪鶉下去非常的有口感,鮮嫩多汁,肉質柔嫩細滑,鮮甜可口!只可惜鮑魚略為少了點,不易尋覓。珍珠米

柔和的燈光配合優雅佈置的環境,整潔又寧靜 ,讓人輕鬆享受。

連餐具都全黑的,要求一絲不苟,這點已很欣賞。
價格偏高但可以接受,覺得物有所值。

牛舌串燒
白鱔串燒
磯煮鮑魚飯釀鵪鶉,肉質柔嫩口感鮮甜,採用法國鵪鶉和南非鮑魚,仲有台灣珍珠米炮製。全用上等食材,慢火炆煮,一咬鵪鶉下去非常的有口感,鮮嫩多汁,肉質柔嫩細滑,鮮甜可口!只可惜鮑魚略為少了點,不易尋覓。珍珠米也恰如其分,沒有太乾身感覺。雖然這道菜要我們久等才送上,明白烹煮過程費工耗時,食後都覺得是值的!

磯煮鮑魚飯釀鵪鶉
題外話/補充資料: 那裡……..環境的優雅寧靜、食物的味覺享受及友善的服務人員,讓這次與朋友的聚餐,時刻都變得完美。 總結今次晚餐只有兩個字...…滿足!
2017-05-23
白鱔串燒
  • 磯煮鮑魚飯釀鵪鶉
2017-06-20 102 瀏覽
近柯士甸道原來開咗間日式餐廳,門面裝修都唔錯,又唔同嘅款式食物刺身、壽司、串燒、飯都有。 店舖整體都新,食物嘅味道、裝飾都不錯,服務有待改善。首先要咗兩個湯,一個係伊勢海老濃湯,另一個係溫室南瓜湯配松葉蟹肉,南瓜好甜,食出裏面亦都有一搵咗一啲松葉蟹,肉味道好好。海老龍湯有少少似龍蝦湯,味道也亦都唔錯。八爪魚柚子沙律,八爪魚肉有D靭,柚子唔算多,但係個沙律汁酸酸地幾好幾開胃。葫蘆甲羅燒,有個蟹鉗同鵪鶉春蛋起面,另外蟹肉喺裏面,撈埋食味道唔錯。醉葫蘆酒爆鮑魚,鮑魚唔算大隻,切起來大約四至五片,浸咗啲酒味道幾香,再加麻油嘅香味配搭唔錯。和風蟹肉松露酥皮卷,一捲捲酥皮整到好似玫瑰花咁,外觀唔錯,幾有創意。食落明顯有松露嘅味,但係蟹肉就不太明顯。A5飛驒牛串燒同荔枝豚肉捲,牛肉燒得熟咗少少, 豚肉加咗荔枝味燒,雖然啲味唔係好出,但都幾得意。新鮮活北寄貝,味道鮮甜、美味。牛舌串燒,燒起來都好林,剛剛好,味道亦唔錯。日本手羽,質感較香港的雞翼肉較實,都唔錯。一板海膽意大利飯,海膽唔算大,但係撈落啲飯食,加埋飯嘅濃味道,都幾嘢味。千呼萬喚始出來,製作需要約15-20分鐘,但係等咗起過一小時才上台,好明
近柯士甸道原來開咗間日式餐廳,門面裝修都唔錯,又唔同嘅款式食物刺身壽司、串燒、飯都有。 店舖整體都新,食物嘅味道、裝飾都不錯,服務有待改善。

海老龍湯有少少似龍蝦湯,味道也亦都唔錯。

新鮮活北寄貝,味道鮮甜、美味。
牛舌串燒,燒起來都好林,剛剛好,味道亦唔錯。
日本手羽,質感較香港的雞翼肉較實,都唔錯。
千呼萬喚始出來,製作需要約15-20分鐘,但係等咗起過一小時才上台,好明顯係中間服務有出錯,鵪鶉同飯嘅味道唔錯,只係中間服務影響到整體感覺。
最後叫了兩款甜品,一款係天使眼淚,裏面係一朶櫻花睇落晶瑩通透、幾靚,食落就似大菜糕。
另一款係青檸sorbet, sorbet上台嘅時候已經有少少容,但係味道清新又幾好味。
2017-05-24
2017-06-20 87 瀏覽
要談心的話一定要選擇環境乾淨又有情調的餐廳,這家醉胡爐可算是價錢和環境都非常合理的,除了那些海境和酒店裡的餐廳之外,這裡算是不錯的選擇。因為餐廳是中日意法Fusion菜的關係,可說是有驚喜又有新意,除了基本的魚生刺身之外,還有熱辣辣的焗飯燴麵等等,有日本的師父在吧台前即場處理魚生,即整即食。三文魚腩非常新鮮,剛好有優惠價好抵食,入口即溶!赤蝦同樣有優惠價,大大隻啖啖肉,鮮甜無腥味。原板海膽燴意大利飯可說是水準以上之作,原板海膽以火槍再燒一燒,更加能將鮮味逼出來,每粒飯粒都沾滿濃郁的醬汁,炒過的雜菌令味道提升,實在值得一吃!法國風合鴨肉辣炒意粉,炒至半乾身狀,辣道不高,辣味只是提升了意粉的層次,更加野味,鴨肉不是普通的煙鴨胸,而是真正的鴨肉,意粉軟硬適中,份量亦算多,一口接一口停不了。菠羅焦糖燉蛋非常特別,這是我第一次品嚐,原來偏甜的一道甜品,配搭起菠蘿的酸味,我個人欣賞這道菜的創意,可是還是比較喜歡原始的風味。

要談心的話一定要選擇環境乾淨又有情調的餐廳,
這家醉胡爐可算是價錢和環境都非常合理的,
除了那些海境和酒店裡的餐廳之外,這裡算是不錯的選擇。

除了基本的魚生刺身之外,還有熱辣辣的焗飯燴麵等等,
有日本的師父在吧台前即場處理魚生,即整即食。

三文魚腩非常新鮮,剛好有優惠價好抵食,入口即溶!
赤蝦同樣有優惠價,大大隻啖啖肉,鮮甜無腥味。

更加能將鮮味逼出來,每粒飯粒都沾滿濃郁的醬汁,
炒過的雜菌令味道提升,實在值得一吃!

法國風合鴨肉辣炒意粉,炒至半乾身狀,辣道不高,
辣味只是提升了意粉的層次,更加野味,
鴨肉不是普通的煙鴨胸,而是真正的鴨肉,
意粉軟硬適中,份量亦算多,一口接一口停不了。

菠羅焦糖燉蛋非常特別,這是我第一次品嚐,
原來偏甜的一道甜品,配搭起菠蘿的酸味,
我個人欣賞這道菜的創意,可是還是比較喜歡原始的風味。
2017-06-19 65 瀏覽
與朋友相約晚飯在醉胡爐,早前去過胡爐覺得不錯,聽店員一席言先知醉胡爐是姊妹店,就和朋友再戰!今次由朋友發辦,事關我遲到啦~睇menu後心想幸好不是我選,因為實在太多選擇了,五花八門!醉胡爐少不了一定是酒,點了一杯IPA,還不錯喝之後吾知係因為喝酒關係還是咋的,感覺冷氣不太夠的感覺。走時發現係我地個位無乜風口位!大拖羅併盤 $250/3切一向勁愛大toro,雖然好貴食,但難得同朋友相聚就點泥淺嘗,真係勁肥美!油脂滿滿係我既口腔!牛舌芯 $45串燒都係我一個最愛,其中牛舌更係必點。燒得剛好,爽口得泥吾會難嚼!月見免治雞肉棒 $38依個都好正,入面有少少脆骨又帶juicy!但點既醬油就有點咸~醉胡爐酒泡鮑魚 $88酒味可再更出啲,鮑魚就爽彈既!調味都正~量少了點!原板海膽燴意大利飯 $188最期待係依道,齋食意大利飯都正啵,海膽吾算好鮮甜但撈埋意大利飯就蓋晒海膽既味道了!最後仲有一個小驚喜,我地點左一個甜品叫蕃薯糖水,原來係分子料理甘present!好得意側邊既雪糕帶薑味大愛啊!而有一粒係啫喱,都帶點薑味,其餘係蕃薯粒~好特別整體都不錯,有啲都幾特別~但有點貴

醉胡爐少不了一定是酒,點了一杯IPA,還不錯喝
大拖羅併盤 $250/3切
油脂滿滿係我既口腔!
牛舌芯 $45
月見免治雞肉棒 $38
醉胡爐酒泡鮑魚 $88
酒味可再更出啲,鮑魚就爽彈既!調味都正~量少了點!
原板海膽燴意大利飯 $188
整體都不錯,有啲都幾特別~但有點貴
2017-06-18 102 瀏覽
My wife and I went there as we heard good thing about quail rice. Even with high expectation we were impressed with the rich flavor of the quail and rice. Cow tongue is also nicely grilled. Maurice

Maurice
Quail  with  rice
Quail  with  rice
2017-06-18 50 瀏覽
近年的母親節, 都習慣帶老媽找好吃又特色的食物, 今年也不例外, 帶予她去吃西日fusion菜.網上食友推介醉胡爐, 位置雖然在柯士甸道, 但位置較偏遠. 餐廳比預期中大, 樓底高, 座位也寬闊舒服. 餐廳提供不少fusion菜, 包括頭盤和主菜外, 也有供應傳統日式串燒和刺身. 為了讓老媽多吃一點不同的食物, 於是每個種類都點.醉胡爐酒泡鮑魚鮑魚一隻切成約六小片, 厚薄適中, 爽口而帶有淡淡的酒味, 沒有苦澀的味道, 不錯!黑松露野箘蟹肉酥皮花用酥皮做成玫瑰花形狀,  包住野箘、芝士、蟹肉, 上面放了黑松露,  賣相十分精美! 酥皮口感輕薄且脆, 但內裡的餡料卻很軟滑, 口感對比頗強烈. 黑松露的香味, 也令這個前菜生色不少.板燒北海道珍寶帶子配3.6薯蓉 北海道帶子大而肥厚, 外層煎得香脆, 內裡肉質嫩滑, 生熟剛剛好.  薯蓉加了3.6牛乳同煮, 口感比平常吃到的幼滑, 帶有香草和松露味,  單吃也十分美味!當晚侍應推介刺身買一送一, 所以點了來試. 刺身拼盤包括油甘魚, 牡丹蝦, 三文魚和生蠔, 份量也不少.三文魚腩十分肥美新鮮!生蠔比較瘦, 肉不多, 蠔味一般牡丹蝦雖然不是很

網上食友推介醉胡爐, 位置雖然在柯士甸道, 但位置較偏遠.
餐廳比預期中大, 樓底高, 座位也寬闊舒服.

醉胡爐酒泡鮑魚

黑松露野箘蟹肉酥皮花

板燒北海道珍寶帶子配3.6薯蓉
當晚侍應推介刺身買一送一, 所以點了來試.

刺身拼盤
包括油甘魚, 牡丹蝦, 三文魚和生蠔, 份量也不少.

三文魚腩十分肥美新鮮!

生蠔比較瘦, 肉不多, 蠔味一般

牡丹蝦雖然不是很大隻, 但味道鮮甜而肉質黏身

油金魚同樣鮮味

再來串燒時間:
煙肉廣島蠔卷
燒蠔尚有蠔汁, 不會很乾; 煙肉燒得尚香脆, 配蠔仔相當不錯.

燒白鱔(前), 燒牛舌芯(後)
白鱔尚算肉厚, 啖啖肉, 魚香不俗
牛舌芯比想像中軟腍

原板海膽燴意大利飯 $168
老媽常說沒吃過原板海膽, 所以特別點了這個原板海膽燴意大利飯. 上枱時,  原板海膽和意大利飯分開上, 可隨意將海膽放到意大利飯上.,金黃一片好吸引。

海膽雖然不是大片的, 但味道鮮甜, 沒有腥味.
意大利飯味道很creamy,  口感軟滑, 拌上海膽同吃, 十分匹配, 是意外好吃的fusion!

老媽對整晚的食物也很滿意, 服務也見殷勤, 頻頻主動加水, 下次會再來光顧.

2017-05-21
慶祝紀念
母親節
  • 原板海膽燴意大利飯
  • 燒牛舌芯
  • 刺身
  • 醉胡爐酒泡鮑魚
2017-06-17 54 瀏覽
嚟到食日本Fusion菜嘅餐廳,環境格局都係極具型格,而食物質素都係賞心享受。先有極尚吞拿魚腩,肥美厚身,魚油味自然香濃,真係至高無比嘅享受。呢度嘅串燒亦都即場明火去燒,就好似燒白鱔同燒牛舌心咁,前者燒得鱔皮脆卜卜,鱔肉又唔會乾,保持到爽脆嘅口感。而牛舌心選料優質,厚切所以咬起嚟有爽勁。而主菜方面,燒A5熊本和牛,淨係賣相都夠吸引,外面聞到香烤牛肉嘅香味,而中間肉嫩無比,果然係A5和牛級數。海膽意大利飯又係另一邪惡之選,原板嘅海膽件件飽滿,鮮味濃郁,而意大利飯用上湯精華泡製,兩者混埋一齊食,每一啖嘅海膽意大利飯都係令人滿足。分子料理番薯糖水,第一次咁樣品嚐番薯糖水,將番薯、薑、片糖等材料以份子拆細,味道比平時嘅更濃郁,係個唔錯嘅新嘗試。

2017-06-15
1K
自從轉了來尖沙咀上班後,到這邊用餐的次數也大增,畢竟尖沙咀的美食也不少。今晚來到尖沙咀金巴利道尾與柯士甸道交界的新餐廳«醉胡爐»用膳,整體感覺良好,食物也具質素。餐牌有兩頁,中/ 日/ 意/ 法式應有盡有,由前菜,沙律,湯,主菜,以至壽司刺身,串燒及甜品也有不少選擇,價位合理,比起旁邊韓國街的韓燒店來得划算。松露野菌湯 ($58): 黑松露香撲鼻,野菌香氣十足,還有大量野菌碎,蠻鮮香,加了少量忌廉,份量適中,使其滑得來又不膩。原板海膽意大利飯 ($188): 此用上了一板海膽,是足足一板海膽,超級邪惡,奢侈得很,但價位亦不高,性價比已勝。海膽鮮而甜,有種奶滑而入口半溶的感覺,相當豐富。意大利飯用上松露忌廉及野菌煮製,味道是能想像的,而且夠creamy之餘又不太膩,意大利飯煙韌有口感。牛脷芯串 ($45): 牛脷芯為牛脷中最爽嫩的部位,簡單以鹽和黑椒燒香,牛味香而濃,肉質爽而嫩,亦夠juicy,雖價位會比一般牛脷稍高,但也是值得。白鱔串 ($48): 共兩件白鱔,由於「鱔」並不便宜,此等價位亦算fair。白鱔相當肥美,嘗其鮮甜便知來貨新鮮,肉質幼嫩而富肉汁,真心幾好食。唯皮稍焦。焦糖鳳梨

焦糖鳳梨燉蛋 ($58): 原隻小鳳梨做的燉蛋也是第一次吃,光是gimmick已加不少分。燉蛋吸收了少許鳳梨的果香,帶微微菠蘿香,蠻特別的。燉蛋無錯是香甜,唯質感未及嫩滑,但整體不錯。
2017-06-14
2017-06-14 59 瀏覽
很少去食這類西日合壁的餐廳,這天就來個新體驗吧!這些燈好搶眼,忍不住要拍下照片。見到有bar檯可近距離看著師傅表演。一來到又被二人餐吸引到呢,就試試吧!黑松露野菌沙律,黑松露很香,而且完全遮蓋了野菌的青草味,西式的黑松露加日式胡麻醬沙律,美味!慢煮半熟吞拿魚,旁邊加了黑白芝麻,內軟外實,是頗特別的,西式的煮法配日式的吞拿魚。日本櫻花蠔刺身,很清甜新鮮。溫室南瓜配松葉蟹肉,這個太美味了吧,甜甜的南瓜湯加上大量的蟹肉,西式的湯加日本的蟹肉,下次再來不再點二人餐的話這個也將會是必點的。季節刺身盛合,材料新鮮,帶子還有彈性的,肉不是鬆散的,北寄貝也不是平常見的染得紅紅的那種,而是新鮮的紫色,三文魚腩很香,白吞拿魚和鯛魚還有應該是章紅魚都很新鮮。試過來這兩串串燒後,我深信下一次來我一定要叫串燒,喜馬拉亞山岩鹽燒黑豚煙腩肉和燒鹿兒島黑豚肋肉,我記得兩串都好好食,黑豚肉很彈牙,完全沒有豬的怪味,太讚了!原板海謄意大利燴飯,這個份量對於兩人來說有點多,因為意大利飯比較膩,雖然加了海謄一起食的話會減少膩感,但四人食的話會比較適合。但其實是很有新意的,而且海謄新鮮,總括是好食的。香蔥吞拿魚腩飯,除了吞拿魚
很少去食這類西日合壁的餐廳,這天就來個新體驗吧!

這些燈好搶眼,忍不住要拍下照片。

見到有bar檯可近距離看著師傅表演。

一來到又被二人餐吸引到呢,就試試吧!

日本櫻花蠔刺身,很清甜新鮮。

香蔥吞拿魚腩飯,除了吞拿魚蓉好新鮮好好味之外,這個醋飯跟平時的有點不同,除了有顏色外,那個酸味很特別很開胃,所以即使很飽了,我還忍不住把它全吃完!

最後甜品是醉愛老婆芝士tiramisu, 加了老婆餅的冬瓜蓉,其實構思不錯,不過我還是覺得甜了點。

這二人餐很滿意,這間我會再有下次的。

• 溫室南瓜湯配松業蟹肉
  • 黑松露野菌沙律
  • 喜馬拉亞山岩鹽黑豚煙腩肉
  • 燒鹿兒島黑豚肋肉
  • 日本櫻花蠔
  • 刺身
2017-06-14 47 瀏覽
黎到尖沙咀,發現呢間食Fusion菜既餐廳,都有師傅發辦食呢度地方好闊落食師傅發辦既好處就係唔洗諗,師傅幫你安排食物,而且一定有質素保證坐係Bar枱,可以睇住師傅整野食,都係一種享受黎先食啲小食,有牛蒡,蒜頭,左口魚邊,食落幾開胃鏗魚刺身鏗魚配上特製既醬汁,味道酸酸甜甜幾開胃刺身有大池魚,油甘魚,大拖羅啲刺身好新鮮,先由淡味魚食起,而最後既小拖羅油脂好充足,食完魚油既香味都充斥係個口內另外仲有幾款壽司,有帶子,海膽,拖羅蓉,其中有我最愛食既海膽海膽好豐滿,食落非常新鮮,非常Creamy食完好滿足拖羅蓉則係入口即溶食完刺身就食燒物即叫即燒,要啲時間等等串燒有雞串,草菇,青椒,車厘茄草菇好多水,雞串就可以點雞蛋醬食甜品就有醉愛老婆餅芝士餅其實就係tiramisu,入面加左老婆餅,夠創新之餘又增加左咬口而且酒番味特別突出,芝士層口感軟滑鳳梨燉蛋用菠蘿做碗,入面係蕉糖燉蛋,燉蛋中仲有好多菠蘿肉食落啖啖都有菠蘿既香味
黎到尖沙咀,發現呢間食Fusion菜既餐廳,都有師傅發辦食
呢度地方好闊落

坐係Bar枱,可以睇住師傅整野食,都係一種享受黎

先食啲小食,有牛蒡,蒜頭,左口魚邊,食落幾開胃

鏗魚刺身

鏗魚配上特製既醬汁,味道酸酸甜甜幾開胃

刺身有大池魚,油甘魚,大拖羅

海膽好豐滿,食落非常新鮮,非常Creamy
食完好滿足
拖羅蓉則係入口即溶

食完刺身就食燒物

即叫即燒,要啲時間等等
串燒有雞串,草菇,青椒,車厘茄
草菇好多水,雞串就可以點雞蛋醬食

甜品就有醉愛老婆餅芝士餅

而且酒番味特別突出,芝士層口感軟滑

鳳梨燉蛋

用菠蘿做碗,入面係蕉糖燉蛋,燉蛋中仲有好多菠蘿肉
食落啖啖都有菠蘿既香味
2017-06-14 40 瀏覽
「醉胡爐」是一間居酒屋,主打串燒與輕食,更有不同的酒,裝飾非常有心思,而且今日十分輕鬆舒適。溫室南瓜湯配松葉蟹肉$68 (Kim 子推介指稱8/10)廚師推薦的溫室南瓜湯配松葉蟹肉味道creamy且濃,松葉蟹肉質紮實鮮甜,水準不錯。炸一口芝士 $48 (Kim 子推介指稱8/10)非常creamy 及香口的一道前菜,細細件易入口。壽司盛八$268 (Kim 子推介指稱8/10)8件魚生壽司賣相一絲不苟,魚生非常新鮮,其中吞拿魚腩肥美又有層次,非常好吃。法國鵝肝$78 (Kim 子推介指稱8/10)鵝肝油脂豐富,外脆內軟滑。以魚片代替餅乾墊底,口感特別。胡爐甲羅燒 $88 (Kim 子推介指稱7/10)釀蟹蓋有手掌般大,非常足料蟹肉,味道濃郁。

溫室南瓜湯配松葉蟹肉$68 (Kim 子推介指稱8/10)

炸一口芝士 $48 (Kim 子推介指稱8/10)
非常creamy 及香口的一道前菜,細細件易入口。

壽司盛八$268 (Kim 子推介指稱8/10)

法國鵝肝$78 (Kim 子推介指稱8/10)
鵝肝油脂豐富,外脆內軟滑。以魚片代替餅乾墊底,口感特別。

胡爐甲羅燒 $88 (Kim 子推介指稱7/10)
釀蟹蓋有手掌般大,非常足料蟹肉,味道濃郁。

2017-06-14 44 瀏覽
如果大家平時會路經柯士甸路,唔知有無留意到醉胡爐呢個咁矚目嘅招牌。餐廳開業不久,睇落幾吸引。裝潢別緻之餘,餐廳正中心都有壽司吧枱,提供高質素嘅日式西式fushion菜。試左幾款串燒,重點推介A5飛驒和牛粒、牛舌芯仲有白鱔。和牛粒燒得剛剛好,未去到入口即溶但仍然外表香脆,入面肉質嫩滑,「牛油」味香濃。白鱔亦係出色之作。蒲燒鰻魚又或者豉汁蒸白鱔就食得多,呢度嘅燒烤一樣做得出色,烤得剛剛好,鱔肉滑嫩。牛舌芯即係牛嘅舌根部分,不單最富油脂香氣,肉質亦特別厚身有口感,越𡁻越香口。汁燒飯團外層加上醬汁燒得香脆,上面嘅檸檬葉同飯團內嘅梅子令味道更清新。除左串燒,我地再叫左一碟酒香脆乳豬。賣相精緻,乳豬板香肉嫩非常惹味。焦糖鳳梨燉蛋最後叫咗燉蛋做甜品,鳳梨清香加埋燉蛋一齊原來係好夾。每一啖都有清甜味道,係一個唔錯嘅句號。

除左串燒,我地再叫左一碟酒香脆乳豬。
賣相精緻,乳豬板香肉嫩非常惹味。

焦糖鳳梨燉蛋
最後叫咗燉蛋做甜品,鳳梨清香加埋燉蛋一齊原來係好夾。
每一啖都有清甜味道,係一個唔錯嘅句號。
2017-06-14 54 瀏覽
有一個中意齊齊搵食嘅另一半或者吃貨朋友係一件幸福事情,齊齊增肥無難度。行經柯士甸路,被醉胡爐嘅大大招牌所吸引。入面裝修同門面一樣精緻。一開始睇名以為係打邊爐嘅,原來食物種類包羅萬有,有日式、西式、串燒同fushion菜。二人套餐其實都好吸引,可以試到多款食物。不過當日我地兩個都比較想食串燒,就決定單點。串燒方面總共試左六款,牛舌、白膳、和牛粒、菠蘿、雞翼,仲有汁燒飯團。全部串燒都好滿意。值得一提係牛舌採用厚切方法,食落肉汁豐富又有咬口,外層燒得香脆,加少少檸檬汁更加惹味。白鱔串燒,我係第一次嘗試,估唔到食到新鮮嘅鱔味而且肉質爽脆。汁燒飯團賣相特別,紫菜脆身,飯團帶一點點梅味,味道清新。串燒最佳配搭,必然係冰涼透心嘅啤酒。門外已經一早𥄫到啤酒有買一送一優惠,可惜只得我中意飲。不過就咁單點亦唔算貴,一大杯draft kirin beer賣$58。食住串燒傾住計,再大啖大啖飲啤酒,爽快!當晚食得唔多野,但每樣野食都好滿意。甜品方面都幾特別,有個係分子蕃薯糖水,有試會都會想再試。我地最後再點一個焦糖鳳梨布丁($58)。將cream brûlée用菠蘿盛載,面層焦糖烤得香脆,菠蘿味十分香濃清新,
行經柯士甸路,被醉胡爐嘅大大招牌所吸引。

串燒方面總共試左六款,牛舌白膳和牛粒菠蘿雞翼,仲有汁燒飯團。全部串燒都好滿意。值得一提係牛舌採用厚切方法,食落肉汁豐富又有咬口,外層燒得香脆,加少少檸檬汁更加惹味。白鱔串燒,我係第一次嘗試,估唔到食到新鮮嘅鱔味而且肉質爽脆汁燒飯團賣相特別,紫菜脆身,飯團帶一點點梅味,味道清新

當晚食得唔多野,但每樣野食都好滿意。甜品方面都幾特別,有個係分子蕃薯糖水,有試會都會想再試。我地最後再點一個焦糖鳳梨布丁($58)。將cream brûlée用菠蘿盛載,面層焦糖烤得香脆,菠蘿味十分香濃清新,唔會太甜。

2017-06-14 125 瀏覽
筆者原本訂了餐廳與孩子的爸二人世界,但想想寶寶那天是人生第一次畢業,於是決定一起慶祝一番~醉胡爐地方寬敞,一進門是個偌大的吧枱,有壽司師傅在吧枱內即席預備刺身、壽司等,是與友人淺酌的好地方。其裝潢甚有格調,環境幽暗,吧枱兩邊每桌之間都有屏風,私隱度十足!三五知己談心大吃亦不怕會有旁人聽到/見到。有如此醉人氣氛的餐廳,竟然有BB凳呢!筆者表示驚訝!看過餐牌,雖然很想吃到慢煮吞拿魚,但帶著寶寶,又點了刺身,還是留著下次吧,筆者至今仍有點後悔沒點。餐廳主力是偏日式的中西日fusion菜。胡爐甲羅燒 $88在蟹蓋上盛載蟹膏、蟹肉絲,上面加隻生鵪鶉,其實小小的只有手掌大小的前菜,非常鮮味!一人一隻才夠喉。串燒 左起: 秋葵$28, 牛舌$45, 雞皮$28, 荔枝豚肉卷$38秋葵有點焦,較香口。牛舌好吃,不會太老。雞皮外層香脆,中央保留雞皮原有的質感。荔枝豚肉卷,並非原粒荔枝,所以可以一啖一件,荔枝味滲入豚肉,又惹味又開胃。板燒北海道珍寶帶子配3.6薯蓉 $98帶子大大粒!!筆者特意用包裝紙巾作比例。帶子肉質鮮甜嫰滑,醬汁濃郁美味,薯茸幼滑無比,與醬汁似乎融為一體。寶寶也吃了很多,碟子吃得乾乾淨
醉胡爐地方寬敞,一進門是個偌大的吧枱,有壽司師傅在吧枱內即席預備刺身壽司等,是與友人淺酌的好地方。

有如此醉人氣氛的餐廳,竟然有BB凳呢!筆者表示驚訝!

胡爐甲羅燒 $88
胡爐甲羅燒
秋葵有點焦,較香口。
牛舌好吃,不會太老。
雞皮外層香脆,中央保留雞皮原有的質感。
串燒左起: 秋葵, 牛舌, 雞皮, 荔枝豚肉卷
板燒北海道珍寶帶子配3.6薯蓉 $98
帶子大大粒!!筆者特意用包裝紙巾作比例。帶子肉質鮮甜嫰滑,醬汁濃郁美味,薯茸幼滑無比,與醬汁似乎融為一體。寶寶也吃了很多,碟子吃得乾乾淨淨。
季節刺身盛合 $198
師父決定合時生鮮刺身,因為沒有筆者愛吃的所以影響評分,但很新鮮,蝦也很鮮甜Juicy。
季節刺身盛合
海鮮野菜立魚湯鍋 $148
湯很鮮味!海鮮新鮮,豆腐滑溜。鍋已附有粗粉絲,因原來想給寶寶吃,所以加了一個烏東。
海鮮野菜立魚湯鍋
鍋加烏東 $28
烏東等了很久才到,鍋已熄火,可叫店員再加燃料點著。熱辣辣才好味呀!
鍋加烏東

原板海膽燴意大利飯 $188
此fusion在很多地方試過,但用到原板則較少。筆者未加海膽前曾分別試了兩者味道,意大利飯忌廉味濃,並添有菇類香味。海膽微腥鮮甜,在盛起一點飯給寶寶後,筆者將兩者融合,飯變成均勻的奶黃色,香氣撲鼻,試一口,忌廉汁混合海膽的甜味,鮮甜無比,令人一口接一口,有點不夠喉呢!

(右)波羅特飲, (左)蘋果汁 $48
波羅特飲=波羅沙冰,不算甜,似新鮮波羅味。
(右)波羅特飲, (左)蘋果汁

買單才看到這個special menu,好後悔沒看到,各位要睜大眼留意了。
胡爐甲羅燒
  • 雞皮
  • 牛舌
  • 串燒左起:秋葵
2017-06-13 43 瀏覽
<海膽控>原板海膽燴意大利飯188蚊Risotto with sea urchin好耐冇食過原板海膽 仲要連埋意大利飯 ! 🤓一次過滿足兩個願望 ! 👏👏意大利飯好煙靭 , 配埋少少白汁同菇又有口感又夠黏稠 ! 然後將少少香濃既海膽撈埋飯一齊食 味道出奇地match , 好正 😋無論外表同味道都好好!<鴨肉配意粉 系列>法國風合鴨肉辣炒意粉138 蚊Confit duck meat aglio e olio linguine in French style平時意粉🍝食得多 鴨肉真係比較少🦆, 鴨肉應該醃過同炒得好乾身 咬落去又帶點juicy . 意粉有好香辣椒同香草味 仲有蒜片洋葱調味! 食落好惹味 , 而扁意粉爽口彈牙 同微辣既醬汁同香濃既醃鴨肉好match ,值得一試!👏<燉蛋~鳳梨燉蛋>🍍🍍焦糖鳳梨燉蛋 58 蚊Creme brulee in pineapple燉蛋成日食 菠蘿味真係第一次 😯用原個細菠蘿做器皿, 嫰蛋上面有士多啤梨同藍莓 仲有一層脆脆既焦糖 入面既燉蛋都算幾香滑 除左夠蛋味外 仲帶有香濃菠蘿味 幾特別🤓 如果講燉
<海膽控>
原板海膽燴意大利飯188蚊
Risotto with sea urchin
無論外表同味道都好好!

<鴨肉配意粉 系列>

如果講燉蛋 味道未去到好滑 但勝左有菠蘿味夠哂特別加分🍍🍍

<串燒系列>
月見免治雞棒38
Chicken mince stick
呢間食店用左Chosyu(日本長州) 雞肉整🍖 , 肉質鮮嫰 而免治雞棒 仲加左d雞軟骨 有口感之餘 仲配埋生蛋撈甜醬汁🍳夠香滑 yummy!

白鱔 48 蚊
Eel
白膳切成長厚形 成條鹽燒 , 食落去皮夠脆但偏咸, 但入面既入就juicy多汁 剛剛中和番鱔皮既咸味 , 都燒得出色!😁

鹽燒手羽先 35 蚊🍗
Chicken wings
即係鹽燒雞翼 雞翼大隻夠香脆 一咬開皮入面香噴噴熱辣辣 . 中規中舉 合格!

<帶子同薯蓉既配搭>😍
板燒北海道珍寶帶子配3.6 薯蓉98 蚊
Pan field hokkaido jumbo scallop with mashed potato 98 蚊
薯蓉用左3.6 牛乳整, 好香滑 但又帶有薯蓉既層次感 食落去仲有淡淡 黑松露香味 ! 好有驚喜 ! 🥔🥔🥔
帶子大大粒 煎半生熟保留鮮味 食落帶有少少鮮甜 又燒得夠香, 外表一般 但味道估唔到甘襯 加分 🙂

2017-06-13