餐廳: 逸東軒
資訊:

2020-03-31 339 瀏覽
今日去左逸東軒食午市$38點心,嘆番壺高質嘅香片,4個人叫左9籠點心,點心size和數量絕對唔搵笨。點心唔逐個描述啦,我自己覺得必食嘅係帶子蒸燒賣,帶子又鮮又滑,反而比蝦餃更出色。同樣有帶子嘅瑤柱帶子菜苗餃都好食,每隻餃都飽滿,用料豐富。腸粉都非常值得叫,叉燒腸粉嘅皮夠薄,春風得意脆皮腸粉更係外面少見,似炸兩同鮮蝦春卷合拼,都幾夾!唯獨覺得麻麻地嘅點心反而係相對平價嘅馬拉糕。這次優惠抵食性價比高,優惠期延長至30/4,我都會再去!

這次優惠抵食性價比高,優惠期延長至30/4,我都會再去!
2020-03-29 318 瀏覽
Only yum cha here once and given there are limited picture posts about dinner food, we basically just ordered whatever looks good on the menu. 三椒沙薑雞焗飯was amazing! Tender juicy chicken baked with peppers and rice, rice is silky chewy but not too soft! Also, highly recommend the 龍班球, succulent and fresh taste! Unfortunately forgot to take pic because we were too hungry!!big ups to them for offering 30% off during this hard period

• 三椒沙薑雞荷葉焗飯
  • 露荀炒龍班球
2020-03-29 510 瀏覽
一開始入酒店有點難搵到位於逸東酒店地庫的中菜廳 - 逸東軒落到地庫見到優雅又時尚,望落都乾淨。服務員好快就帶到去我地BOOK左既位置。叫左鐵觀音,茶又香又回甘,有野溫暖住,唔錯。先來左個湯,滋陰一下,非常入味,好滿足。前菜叫左個招牌菜:話梅車厘茄 充滿話梅味既去皮車厘茄,入口清甜,不過唔知用左咩話梅呢,味道偏甜之後叫左兩個海鮮: 二弄玻璃蝦球同埋脆炸九肚魚前者比較出色,一蝦二食,彈牙有口感,就算用黎做陪襯既菜都好甜!後者就鑊氣不及大排檔,香但唔夠脆。最後來點肉:明爐蜜汁叉燒併脆皮燒腩仔叉燒肥瘦相間加上肉質鬆化,好味!燒腩仔皮脆肉嫩,有層次!下次要再來,試埋其他名菜=)
一開始入酒店有點難搵到位於逸東酒店地庫的中菜廳 - 逸東軒
落到地庫見到優雅又時尚,望落都乾淨。
服務員好快就帶到去我地BOOK左既位置。
叫左鐵觀音,茶又香又回甘,有野溫暖住,唔錯。

先來左個湯,滋陰一下,非常入味,好滿足。

前菜叫左個招牌菜:話梅車厘茄

之後叫左兩個海鮮: 二弄玻璃蝦球同埋脆炸九肚魚
後者就鑊氣不及大排檔,香但唔夠脆。

最後來點肉:明爐蜜汁叉燒併脆皮燒腩仔
叉燒肥瘦相間加上肉質鬆化,好味!
燒腩仔皮脆肉嫩,有層次!

下次要再來,試埋其他名菜=)
2020-03-25 393 瀏覽
好耐無飲茶了…諗住一盅兩件…點知最後叫到一檯都係😛呢度飲茶價錢都算貴貴地…不過食物質素幾高。 樣樣都新鮮熱辣…點左蝦餃…燒賣…Robert Go…腐皮卷…鳳爪…牛肉腸…肉絲炒麵👈呢個好味…銀絲細麵炸到好香口…個汁好細心咁分開上…咁就唔會浸到d麵都腍哂啦👍)…最尾黎個高力豆沙做個總結…味道係ok…可惜炸得比較油扣左分…如果大家平日lunch可以去到既話…而家有promotion好多精選點心都係賣緊$38😍😍食物質素…環境到服務都好好…👍👍
好耐無飲茶了…諗住一盅兩件…點知最後叫到一檯都係😛

腐皮卷
肉丝炒面
  • 肉絲炒麵
  • 帶子蒸燒賣
茶位去到$28/位, 算是正常? 我不懂怎計算出來, 點心方面全都有水準, 不過價格就相當高, 尤其是賀年點心全部是$60- 68, 在這個一開年就已經幾乎可以預知上半年唔會有咩好市道的環境下, 這樣進取的價格真的有吸引力嗎? 未幾大概三星期後這店也開始感覺到壓力下, 被迫推出38蚊嘅均一價點心但只做平日, 可能老板覺得還未須要走到最後一步吧, 當日推介係脆皮流沙包$60, 外皮炸出一層簿簿的金黃色脆皮, 流沙係真流沙而非一舊似流不流嘅物體, 唔過甜同油膩, 難得! 义燒腸粉$72依然係這裡嘅得意之作, 瑤柱菜苗餃一籠四只$69超過17蚊一只嘅菜苗餃當然係好食啦,乾貝帶子蛋白炒河$218 在這店算係抵食的一碟炒河了, 服務算係唔錯嘅!始終係酒店式,

脆皮流沙包
煎年糕
蠔豉大利燒賣
瑤柱菜苗餃
2020-02-01
脆皮流沙包
瑤柱菜苗餃
2020-03-21 286 瀏覽
逸東軒拎過幾年米芝蓮一星,今日特登黎試吓。海鮮芋角尺寸比一般芋角細少少,咬落去外皮香脆鬆化,芋泥好香芋頭味,海鮮唔會太鹹,唔會搶咗芋頭嘅清香,亦都炸得唔油膩,好食。合桃叉燒酥又係另一佳作,酥皮又香又鬆化,叉燒餡味道比較濃,配埋酥皮食啱啱好。叉燒酥上面嘅琥珀合桃亦都甜而不膩。唯一係上碟嘅時候有一粒合桃已經跌咗落嚟,非常扣分。脆皮素鵝聽講係抵食之作,但唔覺得好特別。鮮蝦腐皮卷嘅蝦肉幾多,蝦味幾濃,但係比較薄,口感差少少。麵醬蒸排骨味道太鹹,排骨份量少,冇肉味,肉質亦都唔彈牙,係全枱唯一食剩嘅嘢。黃耳珍菌素腸粉,上菜時見到腸粉個皮俾一般腸粉晶瑩剔透,食落第一啖係蒜頭味,再咬多啖係芫茜味,如果唔食呢兩種配料嘅人可能就唔適合嗌啦。

逸東軒拎過幾年米芝蓮一星,今日特登黎試吓。

脆皮素鵝聽講係抵食之作,但唔覺得好特別。

鮮蝦腐皮卷嘅蝦肉幾多,蝦味幾濃,但係比較薄,口感差少少。

2020-03-19 270 瀏覽
朋友帶我們到這家餐廳喝茶,幸好訂了五位,裡面裝修典雅,寬敞。先喝一口龍井,茶非一般的香,喜歡喝茶的我真的喝得盡興。餐牌顯示有三十八元點心。我們流了流沙包,外皮有點像炸饅頭,裡面確實流心,溫度更好,非常好吃😋炸芋角也非常香脆,裡面的芋頭很香軟。💕合桃叉燒酥也值得一試,上面有烤過的核桃,酥皮鬆脆,叉燒也惹味。朋友還叫了燒賣,燒賣上層是帶子,底層是蝦,也挺特別的。蒸排骨就有點失望了,因為份量太少了,排骨是入味的。值得推薦的還有金沙豆腐,外脆內滑,一絕。以為在酒店的茶樓喝茶也會很貴,想不到叫了那麼多東西每人只是一百三十左右。
先喝一口龍井,茶非一般的香,喜歡喝茶的我真的喝得盡興。
炸芋角也非常香脆,裡面的芋頭很香軟。💕
朋友還叫了燒賣,燒賣上層是帶子,底層是蝦,也挺特別的。
蒸排骨就有點失望了,因為份量太少了,排骨是入味的。
值得推薦的還有金沙豆腐,外脆內滑,一絕。
作為三八,遇上史上最強三八,唯一方法是用肚皮去還擊!一個價錢,三十款米芝蓮點心任您點,每款 HK$38,震憾得五籠三碟塞肚腩,再一次完美展現快樂地抗疫的格言!老公也給我招喚來了,一來他也愛吃、二來他食力強,光靠我個人搏雞之力,又怎算得上還擊呢!除了老公,現場十分熱鬧,還碰上幾位專程來捧場的朋友,大家少不了互相慰問的甜心時間!三十款點心包括蒸、腸粉、糕點、煎焗和小食,我們點了筍尖鮮蝦餃、瑤柱帶子菜苗餃、帶子蒸燒賣、XO 醬蒸鳳爪和迷你珍珠雞的蒸點!上點心的速度甚有效率,所以不用擔心大約個半小時的用餐時間,會出現太趕的情況!特別推介筍尖鮮蝦餃和瑤柱帶子菜苗餃,兩款也是皮薄餡靚的必食點心,而帶子蒸燒賣水準也不錯!XO 醬蒸鳳爪不會過份腍軟,質感迎合我倆的口味,若 XO 醬濃厚一點便更完美了!個人不太愛飽肚的點心,迷你珍珠雞的糯米與餡料的比例不錯,咀嚼起來上下兩層糯米與餡料,味道豐而不淡,亦不會因飯量過多感膩滯,唯一是糯米實是過腍了,更有點糊糊的口感!一客三條的鮮蝦腐皮卷是煎焗的點心,品嚐多款蒸點之餘,也增添一點酥香的樂趣!鮮蝦腐皮卷是炸工與火喉的體實,入口乾爽、脆香不油,餡料則是啖啖鮮蝦肉及

作為三八,遇上史上最強三八,唯一方法是用肚皮去還擊!

特別推介筍尖鮮蝦餃瑤柱帶子菜苗餃,兩款也是皮薄餡靚的必食點心,而帶子蒸燒賣水準也不錯!

鮮蝦腐皮卷是炸工與火喉的體實,入口乾爽、脆香不油,餡料則是啖啖鮮蝦肉及醬汁,舒暢兼無負擔的炸物,不錯也!

老公起初在質疑我不怕上火,但當一試金沙脆豆腐後,便馬上點頭並認同我的選擇!金沙脆豆腐口感輕快,外層鬆化薄脆、內層滑溜細嫩,完全沒有丁點油膩和焦燥的感覺,看似份量頗多的一碟,不消一會便消失了!

愛吃腸粉的老公,最後還追加了香蔥牛肉腸粉!腸粉皮細薄透合,配合滑溜的牛肉餡和甜豉油,可能招牌叉燒腸粉效果更出眾,但不用多說,食力與愛好的表現,一樣吃光!

去年的社會運動還未完結,今年再經歷武漢肺炎,更突顯出香港人頑強自救的性格!每個香港人也是阿信,人人也抱著命運是對手、永不低頭的精神!

處於逆境,人必須經歷艱苦磨練,然而各行各業也不例外,這刻我們在自救的同時,也要互救,更何況是美味抵吃的呼喚!
2020-03-17
10 分鐘 (堂食)
2020-03-19 295 瀏覽
今天和朋友去了支持逸東酒店。朋友找不到入口,其實在酒店旁邊小巷有個專門入口,進入口後坐電梯落一層即可。進餐廳前要先登記,客人頗多,幸好我們有訂位。入座前也要先量體溫,因此速度較慢。餐廳好大,有幾處不同的間隔,我們進了一個比較大的包廂。現在疫情影響下十分抵食,每碟只係$38。黃金脆豆腐份量唔多,上碟熱辣辣,但係調味唔均勻,可能係因為最尾先調味,有啲少鹽就好淡味,有啲椒鹽就啱啱好,同一碟味道都好大分別,品質控制略嫌遜色。另一碟係蘿蔔糕。XO醬味好淡,唔適合重口味嘅人食,蘿蔔糕再煎香啲就更好。比較鍾意帶子燒賣,口感豐富,帶子有鮮味,口感柔軟,配彈牙嘅豬肉好有層次,呢個好食。另一個推薦嘅係流沙包,佢有炸過個包,所以外皮比一般流沙包脆,裏面非常流心,奶黃好有鹹香味,趁熱食勁好食。買單計埋茶錢加一百零蚊一位,以酒店米芝蓮來講非常抵食。

現在疫情影響下十分抵食,每碟只係$38。

買單計埋茶錢加一百零蚊一位,以酒店米芝蓮來講非常抵食。
2020-03-15 467 瀏覽
米芝蓮一星中菜最近做緊七折晚市優惠,必定要試一試。叫的都是推介菜式,全部都很合胃口。前菜 話梅車厘茄去皮車厘茄,充滿話梅味又不失茄味,清甜醒胃,必食之選。湯 花膠杏汁豬肺湯大大塊花膠豬肺好滑,飲落完全冇味精海鮮 二弄玻璃蝦球彈牙有口感,一蝦二食,滿足不同人口味。主菜 蜂巢荔茸鴨外層鬆脆,芋泥幼滑,鴨肉軟嫩,層次豐富。甜品 芒果糯米卷皮薄煙韌,果味香濃,消解油膩,令此餐更為美滿。整體用餐體驗良好非常建議大家一家大細嚟食
米芝蓮一星中菜最近做緊七折晚市優惠,必定要試一試。
叫的都是推介菜式,全部都很合胃口。

前菜 話梅車厘茄

去皮車厘茄,充滿話梅味又不失茄味,清甜醒胃,必食之選。

湯 花膠杏汁豬肺湯
大大塊花膠豬肺好滑,飲落完全冇味精

海鮮 二弄玻璃蝦球

彈牙有口感,一蝦二食,滿足不同人口味。

主菜 蜂巢荔茸鴨

外層鬆脆,芋泥幼滑,鴨肉軟嫩,層次豐富。

甜品 芒果糯米卷

皮薄煙韌,果味香濃,消解油膩,令此餐更為美滿。

整體用餐體驗良好
非常建議大家一家大細嚟食
2020-03-14
2020-03-15 236 瀏覽
見到逸東軒係Facebook推介,而家做緊特價每款精美點心$38一碟,當然要帶屋企人嚟試吓米芝蓮食府啦!其實都唔係第一次幫襯,不過就係呢個疫情期間,真係少咗外出食飯,但只要做足衛生清潔,就冇有怕啦!可能因為而家多咗客人,反而服務質素一般,但所有點心及小食非常好味!尤其素鵝同埋炸豆腐!當然,重有蝦餃及帶子燒賣真係要必食啦!即叫即做即蒸,食物質素與以前正價冇分別,一定會再黎😋另外,鳳爪排骨,看似好普通的點心,卻做得非常入味,媽咪勁贊!
2020-02-27
  • 素鵝
  • 炸豆腐
2020-03-15 3506 瀏覽
上星期,突然一班朋友同事send段片同新聞話我知見報。全因呢個大部分點心都是$38的抗疫價優惠,當然,大家知道都是新聞見到的事,其實在討論區講關於佢嘅新聞,仲多仲好笑。例如有客人以為晚市都有點心提供,又有人以為$38任食點心,係一個價任食,前者誤會,我覺得都不算出奇,因為香港都真係有夜茶飲,後者的誤會,我想那位朋友應該諗多左,如果米芝蓮酒店一星食店$38有得任食點心,你應該無得book位,因為輪唔到我地去食。前晚個page又非常熱鬧,俾一班深色朋友圍堵,和報導之後嘅逸東軒一樣,紅到不行。算啦,唔好再講無謂野,講番個優惠真係好平,幾星期前剛巧周中放一日假先有機會同家人和朋友去食,而且多人先可以掃餐牌,人人都問我有乜食,不如寫俾大家睇。筍尖鮮蝦餃,大大粒蝦是當然的事,不過,相對呢個冇乜特色。朋友之前飲過茶就話呢度嘅帶子蒸燒賣麻麻地,我又覺得唔錯,雖然不是珍寶嘅帶子,但還可以啦,$38,絕對物有所值。陳皮牛肉球,正常水準,冇乜驚喜,又冇失望。瑤柱帶子菜苗餃就非常大件而且飽滿,一定不能錯過,即叫即整嘅熱辣辣。合桃叉燒酥係令人驚喜,本身對叉燒酥興趣不大,不過大家極力推介,試完之後真係冇失望。叉燒
上星期,突然一班朋友同事send段片同新聞話我知見報。

筍尖鮮蝦餃,大大粒蝦是當然的事,不過,相對呢個冇乜特色。

陳皮牛肉球,正常水準,冇乜驚喜,又冇失望。

叉燒包同酥皮叉燒焗餐包都幾好,可惜冇叫到流沙包,流沙包係所有人都推薦的,如果有機會,試下。

蒜蓉鮮蝦春卷,最容易俾人忽略的作品,好好食,炸得金黃香脆,好吃。

原個馬拉糕,懷舊野,不錯,有蓮香樓吃到的感覺。

鮮蝦腐皮卷都係十分之好嘅選擇,夠熱餡料夠豐富。

XO將蒸鳳爪同麵醬蒸排骨都幾好,絕對是好食的質素。

不過要讚嘅係一大堆小食,呢幾個選擇平時飲茶絕對係頂點以上,相對變得最抵食,而且全部都好好。

最喜歡那個脆皮素鵝 ,蒜泥茄子同芥香雲耳,另外金沙脆豆腐炸得好好。

Xo醬炒蘿蔔糕味道都幾好,不過我就覺得唔夠辣。

最後,講下其他朋友推介話必食嘅嘢,不過事先聲明,呢個冇特價,人人都話個叉燒好食到不得之了,當然勝過香港九成嘅中菜食肆,燒得好而且邊脆又甜度剛好,只不過我想像的超級好食有點點距離,個人最愛還是台北頤宮的叉燒。

由於我哋人多,叫左個炒飯同炒麵,感覺都幾好,當然酒店出品,要求會高少少,但都算合格,最緊要價錢真係唔算太貴。

最尾吃了千層棗皇糕,完美演繹結束今天的旅程。

還有幾個星期可以來試試,到三月尾,大家仲有機會,不過,大家記得星期一至星期五嘅茶市先有供應,不要來錯啊。

逸東軒
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
2020-02-26
2020-03-11 399 瀏覽
最近見有香港人推薦這間酒店的中菜點心軒做緊優惠,包括午餐(30款點心小食每款$38)及晚餐(全單7折),這間是米之蓮一星⭐️中菜軒好出名,今日大家中午有時間,所以早早訂了位來品嘗一下。由11點開始招呼客人,用餐時間是每枱1個半鐘,入坐前先幫忙每位客人探熱,出入口主要是一個,但可惜無特別指示,升降機到達又無指示,這個可以改善一下。環境寬敞又設計美麗,乾淨又舒適,餐具以中式套件,好靚好配合環境。服務讚,又快又有效率又友善,收碟上菜都快手。優惠30款每款$38,每款各有不同特色。首先選擇茶葉,款式好多,更有不同效果及作用,可以自行點選適合的;更有前菜豆乾炒豆小食,好香入味頂珍藏舊普洱濃郁唔苦,不斷加水都還是咁香濃,幫忙消滯,降膽固醇頂級雀舌香片清香易入口唔苦澀,有抗衰老作用,女仕好適合!食物方面,我們點了10款點心小食1. 帶子蒸燒賣帶子爽口大粒,在燒賣上面,下面大大的彈牙蝦、冬菇豬肉燒賣,是食過最好食的,一碟4粒,必食2. XO醬蒸鳳爪入味軟腍易咬的鳳爪,XO醬香而不辣3. 蜂巢海鮮芋角熱辣辣蜂巢脆卜卜又鬆化,內餡滿滿的芋蓉、肉碎、海鮮等,不過油膩了點,但好滿意好好味,一碟4隻,推薦4. 招

茶葉

優惠30款每款$38,每款各有不同特色。

頂珍藏舊普洱
濃郁唔苦,不斷加水都還是咁香濃,幫忙消滯,降膽固醇

頂級雀舌香片
清香易入口唔苦澀,有抗衰老作用,女仕好適合!

食物方面,我們點了10款點心小食
點心

1. 帶子蒸燒賣

2. XO醬蒸鳳爪
XO醬蒸鳳爪

入味軟腍易咬的鳳爪,XO醬香而不辣

3. 蜂巢海鮮芋角
蜂巢海鮮芋角

4. 招牌叉燒腸粉
腸粉好滑好軟,叉燒唔少又入味又香軟,必點

5. 瑤柱帶子菜苗餃
帶子瑤柱菜苗餃

菜苗餃好健康,外皮軟彈,帶子瑤柱蝦餡料,喜歡菜苗的香,一碟4粒

6. 筍尖鮮蝦餃
外皮彈、內餡蝦爽口配合筍尖!一碟4粒

7. 原個馬拉糕
原個馬拉糕

黃色好鬆軟好香蛋味,唔會太甜,切了一小一小角

8. XO醬炒蘿蔔糕
XO醬炒蘿蔔糕

炒得香酥,四邊都咁靚,配合芽菜、青椒、紅椒等,XO醬香口不會太辣,惹味

9. 芥香雲耳
芥末雲耳

芥末的香辣配上爽口雲耳,雲耳健康降血脂

10. 金沙脆豆腐
金沙脆豆腐

熱辣辣外脆內軟,豆腐好香滑軟軟,外皮脆又薄,推薦

香港人加油!支持支持香港人店!

2020-03-11
芥末雲耳
金沙脆豆腐
  • 招牌叉燒腸
2020-03-06 437 瀏覽
小弟簡唔屎都鍾意食餐好嘅,沉晚就去咗酒店嘅中菜廳度食。呢啲時勢底下,個中菜廳都有8成滿,算生意唔錯,原來有7折,抵食喎。沉晚食咗個叉燒,杏汁豬肺湯,薑蔥焗蠔同埋個豆苗。個叉燒可以揀瘦啲,肥啲定半肥瘦。我哋梗係叫叉燒嘅極品半肥瘦啦🤩講真,點會唔好味,舊舊都好有蜜味,有夠淋,但好有罪惡感😈個杏汁白肺湯,好清甜。唔小心掛住飲無照相。個薑葱焗蠔,嚟嘅時候勁熱,好香好惹味。我鍾意佢夠多葱,每隻蠔都好肥美。
小弟簡唔屎都鍾意食餐好嘅,沉晚就去咗酒店嘅中菜廳度食。

沉晚食咗個叉燒,杏汁豬肺湯,薑蔥焗蠔同埋個豆苗。

個杏汁白肺湯,好清甜。唔小心掛住飲無照相。

半肥瘦叉燒
薑蔥焗蠔
蒜蓉豆苗
半肥瘦叉燒
薑蔥焗蠔
蒜蓉豆苗
2020-03-05 632 瀏覽
📍 逸東軒佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層🔖米芝連點心$38/每款 優惠期3月1-31日星期一至五 記得要訂位❗️ ✨原隻鮑魚雞粒酥💰$78每位即叫即做 餡料十足 食落有d似雞批 但佢酥皮做得好鬆脆 鮑魚好Juicy 好match😍其餘點心都好好味✨帶子蒸燒賣,瑤柱帶子菜苗餃,蜂巢海鮮芋角👍🏻蜂巢做得好好 一咬落去個芋角外脆 餡料芋頭好粉 好好食!菜苗餃塊皮好薄晶瑩剔透 餡料豐富 好彈牙 ☹️唯一蒸棗紅糕 較遜色 吾夠煙韌 XO醬煎蘿蔔糕 普普通通 茶🍵菊花茶 好清香 佢係用茶包 好欣賞佢茶壺會有個爐一路助熱佢👍🏻
📍 逸東軒
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
✨原隻鮑魚雞粒酥💰$78每位
其餘點心都好好味
✨帶子蒸燒賣,瑤柱帶子菜苗餃,蜂巢海鮮芋角👍🏻
原隻鮑魚雞粒酥
2020-03-03