餐廳: 逸東軒
資訊:

2020-04-24 467 瀏覽
因為米芝蓮一星,$38一碟,趁有時間,特登嚟試試,質素味道還可以,但真係沒有太大驚喜。由於餐廳喺地庫,感覺侷促,本人最愛點心,但係點心味道真係沒有太大驚喜,蝦餃及糯米雞算係比較好食,茶反而真係非常好飲
2020-04-23 286 瀏覽
Awarded with 1 Michelin⭐️ consecutively, Yat Tung Heen (逸東軒) is home to great traditional Chinese cuisine, but with modern flavours. Barbecue pork, or commonly known as Charsiu (叉燒) is the one dish that you can find on every single table across the dining room. It’s succulent, flavoursome and so, so, soooo tender (even we opted for the skinnier and leaner).We ordered the crispy pekingduck 🦆 as well which was equally delicious. A similar, yet different crispy whole chicken 🐓(片皮雞) is a signature di

We ordered the crispy pekingduck 🦆 as well which was equally delicious. A similar, yet different crispy whole chicken 🐓(片皮雞) is a signature dish here that we will certainly try that out on our next visit😋 (we basically saw crispy-looking ducks and chickens coming out of the kitchen non-stop 🐓 🦆 🐓 🦆 🐓 🦆 🐓 🦆 🐓 and getting skinned)

Just because we’re lobster fans, we ordered a wok-fried lobster 🦞 but we recommend trying something else as it’s not the best dish in the house.

Don’t forget to accompany your meal with some veggies🌾🌿🌽🥬🥕🥦 for a balanced diet.

Seatings are extremely wide and spacious that you can certainly feel the government’s social distancing policies. Coupled with the old-Shanghai styled decors, the only criticism is its low ceiling height, owing to its underground location, that gives you a bit of ‘compression’ sense.

They are doing 3️⃣0️⃣% off dinner bills (on top of their BIG DIM SUM DEAL)❗️DONT MISS OUT THIS SPECIAL OFFER⌛️, especially when the food quality is so high there🤩!
  • 片皮鴨
2020-04-19 499 瀏覽
久違的逸東軒 - 裝修完後都較光猛,比以前熱鬧,實在太吵。可惜職員大部分都是男士,其服務態度大不如前,完全失去以往職員的細心服務態度招牌的馬拉糕,都完全不是馬拉糕,而是雞蛋糕。帶子燒賣 - 保持水準流沙包 - 保持水準茶葉的確是不錯,雖然收費每位$28(未計加一)
久違的逸東軒 - 裝修完後都較光猛,比以前熱鬧,實在太吵。
招牌的馬拉糕,都完全不是馬拉糕,而是雞蛋糕。

帶子燒賣 - 保持水準
流沙包 - 保持水準
茶葉的確是不錯,雖然收費每位$28(未計加一)
鮮蝦腐皮卷
流沙包和蝦餃
茶和小食
2020-04-19
午餐
2020-04-18 647 瀏覽
逸東軒貴為米芝蓮一星餐廳已好幾年,之前食過佢既晚市,今次就試下佢既點心環境不是平時酒樓好光猛那種,呢度燈光夠柔和,令人相當舒服XO醬炒蘿蔔糕蘿蔔糕煎得十分香脆,XO醬適中,不會太辣,一口蘿蔔糕食時亦都相當方便脆皮流沙包用上炸銀絲卷既方法整個落油鑊炸,加埋入面既流沙蛋黃,好香口香麻煎堆仔煎堆仔外脆內軟,炸得唔油膩,好食筍尖鮮蝦餃蝦爽口彈牙,皮不厚,不錯原隻鮮蝦蒸腸粉D蝦真係原隻上,仲要都幾大隻,新鮮好味帶子蒸燒賣呢款燒賣配搭出面較少有,帶子無老到,相信要唔同時間蒸先做到咁既效果,心機菜陳皮牛肉球平時牛肉球好少會食到陳皮既味道,陳皮既香有助去除牛肉既膻,味道幾夾麵醬蒸排骨排骨顏色偏粉紅,不過係熟晒既,麵醬蒸有種咸咸香香既味道豬脷蠔豉燒賣呢款相信是新年先有既點心,取其好意頭,味道同配搭都幾有新鮮感一星米芝蓮餐廳價錢算係十分平民,加上黃店點心餐廳真係不多,支持黃色經濟圈
環境不是平時酒樓好光猛那種,呢度燈光夠柔和,令人相當舒服

脆皮流沙包
用上炸銀絲卷既方法整個落油鑊炸,加埋入面既流沙蛋黃,好香口

香麻煎堆仔
煎堆仔外脆內軟,炸得唔油膩,好食

筍尖鮮蝦餃
蝦爽口彈牙,皮不厚,不錯

原隻鮮蝦蒸腸粉
D蝦真係原隻上,仲要都幾大隻,新鮮好味

麵醬蒸排骨
排骨顏色偏粉紅,不過係熟晒既,麵醬蒸有種咸咸香香既味道

2020-04-18 519 瀏覽
朋友上網訂左個特價餐,話好抵,帶我去食。最初諗住都係好似圍餐嘅質素,但原來真係好好食。我哋食嘅龍蝦盛宴,係餐廳本身個菜牌無嘅。一向都知逸東軒個叉燒好出名,無諗過真係咁好食,不論軟硬度鹹甜度都剛剛好,真係食豬有豬味,個龍蝦球係入面有料嘅,炸得好靚,話梅車厘茄有去皮,個梅味好香。龍蝦、燕窩嗰啲好食就唔洗講,個鮑汁又係一絕,我和朋友不約而同,幾乎連個汁都舔埋!食到個荷葉飯,佢唔會肥膩但又唔會鞋口,我真係一粒米都無剩。
我哋食嘅龍蝦盛宴,係餐廳本身個菜牌無嘅。
2020-04-09
2020-04-17 562 瀏覽
支持發聲既黃色酒店你又有冇見過💛😈佢個$38點心我想食好耐㗎啦 但係因為我成個三月都冇得Home Office😭之後佢個優惠又係星期一至五先有 所以一路都冇機會食 點知佢延長左個優惠去到四月尾 我就終於有得試啦😍佢個價錢以米芝蓮同酒店級數黎講又唔算太貴既 而且佢真係超良心 所有點心都超足料 真係物有所值 食得超滿足🥳🥳·明爐蜜汁叉燒$238呢一個超正 大家一定一定要嗌😍😍食第一啖嘅時候已經係覺得勁好食 佢係每一舊都係半肥瘦 個肉嘅比例勁好 完全唔會油膩得黎超好食 而且佢個醬汁係做到每一舊都好Juicy 好入味 超有層次感 而且亦都唔會un 肉質超正 強烈推介大家要嗌呀🤤🤤雖然佢好似有少少貴咁 但係絕對係物超所值 我自己超級鍾意❤️我哋直頭因為呢個叉燒決定之後要黎幫襯多一次🤣🤣·瑤柱菜苗餃$38呢一個又係超正 佢啲菜苗係好新鮮 而且個皮好薄 完全滿足到你對佢既幻想😂😂不過佢寫佢係瑤柱 其實佢係兩粒瑤柱 兩粒係蝦 hup我對蝦敏感😏😂😂但係佢個瑤柱好好食 個蝦我男朋友都話超級新鮮同彈牙😎•帶子蒸燒賣$38呢一個又係我見到大家食即刻bookmark咗嚟到一定要嗌嘅點心😍佢又係超正 個帶子好好食
明爐蜜汁叉燒$238

瑤柱菜苗餃$38

帶子蒸燒賣$38
呢一個又係我見到大家食即刻bookmark咗嚟到一定要嗌嘅點心😍佢又係超正 個帶子好好食 而且入邊啲肥豬肉都好正 不過佢又係太真材實料 入邊有勁多蝦 所以我有一半唔食得😂😂不過我男朋友話成粒啪入口個感覺好正 佢超級鍾意 鍾意食燒賣既一定要嗌😈
叉燒焗餐包$38
叉燒焗餐包

呢一個入邊嘅叉燒都係好食嗰種叉燒嚟嘅 不過唔夠你嗌一個例牌咁啖啖肉 始終切碎左keke🤣佢個餐包係做到超鬆化 咬落口個感覺超正 不過呢個一定要趁熱食 我哋有一舊就係驚太飽最後食就即刻冇咁好食🙊🙊

XO醬蒸鳳爪 $38
黃耳珍菌素腸粉$38
呢兩個我就覺得比較一般啦 都係好食嘅 但係就冇咁有驚喜同記憶點🤨佢個鳳爪個調味做得唔錯嘅 而且份量都幾多 個腸粉就因為我哋已經嗌咗好多叉燒 之後我又唔食得蝦 我男朋友又唔食牛所以我地無其他選擇🤣🤣我自己覺得佢個口感一般 入面啲菇粒個味唔係好出 相對上個餡料好似唔係好多🙊
#rbyeat
叉燒焗餐包
  • 帶子蒸燒賣
  • 酥皮叉燒焗餐包
  • 瑤柱菜苗餃
讚1. 龍蝦菜式既火喉好準,唔會老韌,調味都好開胃;燕窩龍蝦湯既味道非常濃郁,而且燕窩煮得好透身;頭盤既叉燒保持高水準,燒得鬆軟又肥香2. 環境超闊落,全場爆滿都唔覺得坐得好辛苦彈1. 鮑魚有啲韌左少少,糖水既銀耳都爽口左啲,好似煮得唔夠身

2. 環境超闊落,全場爆滿都唔覺得坐得好辛苦

2020-04-14 399 瀏覽
今日再去逸東軒,encore好食點心,再食咗幾個上次冇食嘅點心。Book 左都要等5-10分鐘左右,接待處又無椅子坐,同老人家黎唔太適合。焗叉燒餐包,一食落去覺得有啲太甜,但食到叉燒餡之後,感覺啱啱好,叉燒既咸同包嘅甜中和左,味道濃郁,皮薄餡靚,不過有個包明顯細d,點解???烤麩份量幾多,但一半暖,一半凍,比較失水準。味道偏淡,濃郁啲會好食啲。叉燒腸味道正常,未至於話好好食,但冇平時食嗰啲咁油膩。馬拉糕幾香奶黃味,好鬆軟,唔係紮實嗰隻口感,幾好食。叉燒酥係必嗌之選,差唔多枱枱都有嗌。酥皮香酥,叉燒餡味道濃郁,上面嘅琥珀合桃香脆,味道口感都非常之好。芋角比較油,食一粒夠晒。腐皮卷係炸嘅,邊位餡料較少,口感比較削。帶子燒賣味道普通,食唔到帶子鮮甜味。呢個海鮮角我無食,朋友話唔多抵食。另外要提一提,個後生高瘦嘅男侍應服務態度麻麻,點心上菜擺到冇雷公咁遠,又大力放碗碟,態度令人失望。年紀比佢成熟嘅態度就好好多,會主動話馬拉糕唔開蓋住,幫我地保溫。

叉燒腸味道正常,未至於話好好食,但冇平時食嗰啲咁油膩。

馬拉糕幾香奶黃味,好鬆軟,唔係紮實嗰隻口感,幾好食。

芋角比較油,食一粒夠晒。

腐皮卷係炸嘅,邊位餡料較少,口感比較削。

帶子燒賣味道普通,食唔到帶子鮮甜味。

呢個海鮮角我無食,朋友話唔多抵食。

2020-04-14
10 分鐘 (堂食)
1K
2020-04-10 15046 瀏覽
逸東軒為連續四年榮獲米芝蓮一星推介的食府加上位處旺區酒店的地庫,飲個茶都絕不是大眾平民價~疫情當下,飲食業經營艱難逸東軒自2月中開始亦推出優惠吸客,逾30款點心 一律每碟$38,優惠期暫訂至4月底因此,我才能受惠來到這樣高級的中菜館歎個茶啊!茶市分兩個時段:11am 及 12:45pm用餐時限為90分鐘提早3天預訂,也只能訂到11am的時段,12:45pm的時段已滿啊!入座後,點好茶,就奉上一小碟前菜及醬料前菜並非一些開胃的涼拌小食類是乾煸四季豆肉粒,味道輕淡茶就選了菊花茶,用保溫座座暖,保持茶的溫度餐牌內除了$38的點心小吃外,還有正價的燒味及粉麵飯等等11am的時間尚早,加上4人同行中有長者,大家都避免吃太飽滯而一概揀選點心!先呷一啖茶,菊花茶味道淡雅清香不存絲毫的苦澀味茶葉量恰好,加水加了好幾遍,去到用餐時段的後尾,茶味才開始轉淡!帶子蒸燒賣,帶子不算好厚身鮮甜,但質感仍保持嫩滑,不過蒸得過火燒賣內有蝦仁及豬肉,蝦仁大隻又爽口豬肉半肥,有咬口之餘,又滲出油香~很好吃!XO醬蒸鳳爪,鳳爪微微爽脆得來又易咬,與一般的軟稔質感存差異XO醬汁微辣,引起食慾,唯醬汁味道不算香濃!瑤柱帶子菜
逸東軒為連續四年榮獲米芝蓮一星推介的食府
加上位處旺區酒店的地庫,飲個茶都絕不是大眾平民價~
疫情當下,飲食業經營艱難
因此,我才能受惠來到這樣高級的中菜館歎個茶啊!

茶市分兩個時段:11am 及 12:45pm
用餐時限為90分鐘

入座後,點好茶,就奉上一小碟前菜及醬料
前菜並非一些開胃的涼拌小食類
乾煸四季豆肉粒
是乾煸四季豆肉粒,味道輕淡
茶就選了菊花茶,用保溫座座暖,保持茶的溫度

餐牌內除了$38的點心小吃外,還有正價的燒味及粉麵飯等等

先呷一啖茶,菊花茶味道淡雅清香
不存絲毫的苦澀味
帶子蒸燒賣
燒賣內有蝦仁及豬肉,蝦仁大隻又爽口
豬肉半肥,有咬口之餘,又滲出油香~
很好吃!
XO醬蒸鳳爪
XO醬汁微辣,引起食慾,唯醬汁味道不算香濃!
黃耳上素粉果
瑤柱帶子菜苗餃及黃耳上素粉果,兩者的外皮都晶瑩剔透
外皮夠薄夠靚,不易穿又不怎麼黏底
前者的餡料,味道較香,菜苗鮮嫩,瑤柱帶子的香氣又滲入其中
黃耳上素粉果就被比下去了~
春風得意脆皮腸粉
春風得意脆皮腸粉,豉油﹑甜醬﹑麻醬另外附上,可按個人口味酌量添加
腸粉皮包裹著春卷,春卷仍帶點微脆,春卷味道不會太濃太油膩
被澆了豉油及醬料的腸粉皮夾著一起吃,味道恰好~
腸粉皮不至於又薄又剔透,但也不會太厚太黏喉,整體不錯!
上海烤麩
上海烤麩,配木耳及花生
雖然烤麩的質感幾好,但醬汁味道不太對我的口味,缺乏了甜味
個人偏好蜜汁甜味的烤麩,吸盡甜味的烤麩才好吃
而且這道小吃,花生的份量偏多了一點!
原個馬拉糕

原個馬拉糕,在一般酒樓都難見到了!
馬拉糕質感軟綿清爽,不會過濕潤,吃下去並不黏牙
而且充滿蛋香及香甜味,不嗜甜者,可能會覺得略甜一些!
金沙脆豆腐
金沙脆豆腐,淡淡的椒鹽,配上炸蒜,增添香氣
豆腐外脆內嫩,裡層嫩漓得像吃豆腐花一樣,不用咬就能順喉嚥下!
這道小吃著實不錯!
最後上桌的是酥皮叉燒焗餐包及脆皮流沙包
叉燒包焗得鬆軟香口,酥皮外層鬆脆帶甜味,與叉燒餡的味道鹹甜夾雜
整個包不會膩!
脆皮流沙包
脆皮流沙包,就是有流沙奶黃餡的炸饅頭一樣!
外層香脆,但略為油一點
內層的麵包仍能保持鬆軟,流沙奶黃餡非常流心,混了點鹹蛋黃碎,帶點鹹香味,趁熱食一流!!

碟碟$38就能嚐到這質點心實在抵!!
質素較佳的連鎖酒樓集團,價錢相若,但質素絕對追不上呢~~
連同$28位的茶芥,每人才$135元左右
只有這段艱難時間才做到這樣的抗疫價呢~~
但當然也希望疫情能盡快結束吧!
2020-04-09
XO醬蒸鳳爪
原個馬拉糕
金沙脆豆腐
1K
逸東軒 #佐敦 #黃店 💛💛💛❗️米芝蓮一星中菜黃店咁正係邊度搵❗️由而家至到4月30號嘅星期一至五,所有點心都只係係$38🤩呢個價錢係一星級嘅中菜餐廳嚟講真係好抵,睇返平時個Menu大部份都要成$55-70㗎。加上Eaton Hotel都算係出名嘅黃酒店,即刻忍唔住book位去食💛! 所有點心都係$38 (不過茶芥就貴少少要成$28位)點心 必食指數由高至低春風得意脆皮腸粉✔️✔️✔️✔️✔️呢個真係第一次見😍係腸粉包着春卷,口感豐富,配埋甜豉油麻醬同埋甜醬,味道一流。特別欣賞春卷入面啲蝦🍤非常爽口彈牙!瑤柱帶子菜苗餃 ✔️✔️✔️✔️✔️好少嗌菜苗餃🥟但呢個真係有驚喜。個皮超滑又煙韌,入面嘅菜苗配埋瑤柱帶子好香,有少少爽口,的確美味。酥皮叉燒焗餐包✔️✔️✔️✔️呢個絕對係高質版叉燒包😍佢個酥皮係我食過最酥化❗️而且麵包夠晒鬆軟,成個叉燒包嘅口感一流。內裏嘅叉燒夠晒多,充滿蜜汁,鍾意食叉燒包嘅一定要嗌。帶子蒸燒賣✔️✔️✔️✔️將帶子擺係燒賣嘅面頭,非常之靚😍特別欣賞佢燒賣入面有好多隻蝦🍤🍤🍤非常足料!平時好怕酒樓啲燒賣精道滑潺潺又好重菇味,呢個就絕對冇呢個問題。豉油王炒腸粉✔️✔️✔️個名好似好普通,但腸粉炒到有鑊氣。配埋豆瓣
逸東軒 #佐敦 #黃店 💛💛💛
❗️米芝蓮一星中菜黃店咁正係邊度搵❗️

點心 必食指數由高至低

春風得意脆皮腸粉✔️✔️✔️✔️✔️

瑤柱帶子菜苗餃 ✔️✔️✔️✔️✔️

酥皮叉燒焗餐包✔️✔️✔️✔️

帶子蒸燒賣✔️✔️✔️✔️

豉油王炒腸粉✔️✔️✔️
個名好似好普通,但腸粉炒到有鑊氣。配埋豆瓣醬、麻醬、甜醬之後的確好食🤤。不過齋食就略嫌味道唔夠重。

千層棗皇糕✔️✔️✔️
去親茶樓都一定要食紅棗糕,呢一個紅棗糕紅棗味重,食得出係紅棗天然嘅香甜,而且層數比起一般茶樓食到幾多,做工精美🥰。不過唔知係咪攤凍咗,口感就有啲硬。

麵醬蒸排骨✔️✔️✔️
呢個排骨真係好滑🤩只係味道同一般食到嘅差唔多,唔算太有驚喜。

脆皮流沙包✔️✔️✔️
似炸饅頭,內裏的確流沙😍整體味道其實唔錯 但略嫌個包太厚,同個餡料係1:1。

XO醬炒蘿蔔糕✔️✔️
咁多個之中最失望就係呢碟炒蘿蔔糕,XO醬本身應該好香,但呢隻炒蘿蔔糕冇乜味,覺得可以再加多啲XO醬🤔不過好在蘿蔔糕都炒得幾脆嘅,而內裏就軟林林,口感還可以。

整體性價比: 3.9/5 ($38優惠期間)

整體來講味道不俗,每碟水準都唔錯,但又唔會好大驚喜,以$38來講都算值得一試🤤但原價嘅話就唔係好抵,所以大家趁佢仲有優惠嘅時候快啲去啦!
千層棗皇糕
2020-04-07 469 瀏覽
逸東軒晚市一向保持水準, 米芝蓮一星絕對是名不虛傳, 今次試下近期大熱既午市 $38 點心. 因為疫情關係, 見到所有服務員都做足防疫措施, 另外枱與枱的距離亦很遠. 落單後, 沖了幾杯茶後便很快上菜. 三人行點了數個 $38 點心, 另外當然亦點了餐廳招牌叉燒, 的確是值得為了叉燒到此一遊, 其他 $38 點心亦偶有值得回味的. 賽後檢討一致認為午市點心有水準, 但跟晚市比較還有一點距離, 若非招牌叉燒提分, 未必會想再次登門造訪. 另外, 某部份侍應服務水平需要提升才值得米芝蓮的名銜.

鳳爪
XO 醬炒蘿蔔糕
炸芋角
  • 叉燒
  • 芋角
佐敦米芝蓮一星中菜「逸東軒」推出「波士頓龍蝦8道菜套餐🦞」,多道海鮮菜式用料上乘、份量足🤩前菜三小碟做得出色👍🏻,當中的「名爐蜜汁叉燒」肉質軟嫩入味😋,「龍蝦丸」炸得鬆脆,龍蝦肉彈牙😍,「話梅車厘茄🍅」屬高質作品,話梅味不會蓋過車厘茄的清新!「金銀蒸蒜波士頓龍蝦」啖啖肉又彈牙,蒜蓉加甘甜鼓油非常美味❤️「白玉蒸龍蝦鉗」屬超大size🥰,底層滑豆腐及蒸蛋白配龍蝦汁香口嫩滑!「龍蝦湯海皇燴燕窩」用料足,有粒粒彈牙龍蝦肉和燕窩❣️「原隻十頭鮑魚」肉厚,溏心得來炆得淋軟也有韌度🧡「迷你鮑汁瑤柱荷葉飯」是我吃過最美味的荷葉飯,飯粒分明入味,一點也不乾身或過於油膩🍚甜品「南瓜球」外層Q軟,配上不過甜的紅豆餡;「牡丹酥」酥脆可口,再加糖水「雪耳百合燉萬壽果」,這餐海鮮佳餚吃得矜貴又圓滿🥰

「龍蝦湯海皇燴燕窩」用料足,有粒粒彈牙龍蝦肉和燕窩❣️

「原隻十頭鮑魚」肉厚,溏心得來炆得淋軟也有韌度🧡

肺炎疫情籠罩下,香港飲食業步入寒冬,即使高級食肆也深受其害,卻做就了我這一次以超抵價錢享受到米芝蓮一星中菜食府點心的機會。我說的是連續三年摘下米芝蓮一星榮譽的香港逸東酒店內的「逸東軒」。在三月份,它推出了一個名為「想點就點」的午市自選點心優惠,多達30款的點心小食(10款蒸點,5款腸粉,5款糕點,5款煎焗點心,5款小食),全部劃一收費 $38(未計加一),以原價動輒五、六十元以上一款點心,七、八十元以上一款小食計,確是十分超值。特別是這兒是酒店內的中菜餐廳,有舒適的用膳環境和周到的酒店級服務,難怪這次優惠推出之後,反應絕佳。這天坐於偏廳的我雖然一早在 11時這兒剛開始營業待客時便已來到,在拍照的時候大部分的桌子都還未有人,但慢慢地顧客便愈來愈多,到後來幾乎全場都坐滿人。吃傳統的粵式點心,蝦餃、燒賣、叉燒包、腸粉幾乎是必叫的,這天我雖然沒有叫腸粉,蝦餃、燒賣與叉燒包這三寶,我可是有吃的。這裡的「筍尖鮮蝦餃」大粒飽滿,蝦餃皮雖還可薄些,都不算很厚,蝦肉新鮮,蘸些豆瓣醬,特別好味。「帶子蒸燒賣」的亮點是那片放在燒賣最上層的薄片帶子,味道微甜的帶子,加上豬肉、蝦肉餡,便成為一道不平凡的點心。我
我雖然有吃叉燒包,吃的卻不是傳統的「蠔皇叉燒包」,而是較新派的「酥皮叉燒焗餐包」。這叉燒餐包的包底雖然稍硬,面層的酥皮也沒有當年點心名店「添好運」賴以揚名的出品那麼酥軟,水準仍然不錯。
還叫了另一款同樣以叉燒做主角的點心呢!是比「酥皮叉燒焗餐包」更加好吃的「合桃叉燒酥」。鬆化無比的酥皮外層,裡面同樣埋藏著蜜汁叉燒餡,叉燒酥上還點綴著一粒脆卜卜,甜滋滋的琥珀合桃,讓這美味的點心更加美味。
蜂巢海鮮芋角」的蜂巢狀外層炸得非常鬆化,裡面的海鮮芋頭餡軟糯可口,味道又不會過濃,水準甚佳。
金沙脆豆腐」份量不是太多,卻是精彩之作,薄薄的一層脆漿,不會一味死鹹,鹹度點到即止,內裡的豆腐滑溜得就像是「大良炸脆奶」中的鮮奶一樣,趁熱吃,絕佳。
這「想點就點」的午市自選點心優惠確實甚抵,不過它只在平日的星期一至五推出,而且用餐時間只有個半小時,要是想一試這優惠點心的滋味的話,便要留意了。
午餐
  • 金沙脆豆腐
  • 蜂巢海鮮芋角
  • 合桃叉燒酥
  • 帶子蒸燒賣
2020-04-02 5678 瀏覽
酒店中菜廳難得做優惠 平日晚市主餐牌七折把握機會黎試下佢地的招牌菜6度菜4份甜品人均都係$400有找食物又高質真係超抵食!呢度最出名一定係明爐蜜汁叉燒外面微焦蜜汁香甜 肥瘦均勻 肉質鬆化係我食過數一數二的靚叉燒🤩脆皮燒腩仔 同樣高質 超鬆脆帶鹹香另外頭盤小食試左避風塘九肚魚調味剛好帶微辣勁惹味九肚魚炸粉薄脆 魚非常嫩滑 超讚💯片皮鴨就食得多片皮雞你又食過未🤣原隻吊燒雞片出薄雞皮雞皮超香脆 皮脆肉嫩配上蒸薄包皮(薄度韌度都剛剛好)加少許青瓜大蔥同海鮮醬包來食雞沒有鴨咁肥膩所以食落冇咁漏 可以食多幾件仲有兩隻雞全翼食添 燒雞翼我自細就鐘意食😆個人覺得片皮雞比鴨更出色更好味😋至於雞的其餘部分當然唔會嘥啦呢度菜係燒雞二食 雞肉可以有4種煮法選擇我地揀左最惹味的#乾蔥豉椒燜雞乾蔥勁香 雞肉非常嫩滑入哂味 超正🤤砂鍋薑蔥乳香銀鱈魚甜甜酸酸有少少似咕嚕肉脆粉內的銀鱈魚好嫩滑 只是碟頭較細 只係得好幾粒銀鱈魚..大澳蝦膏唐心菜膽一上抬已經超香蝦膏味 用砂鍋上更覺惹味唐心菜膽真心高質 超爽嫩❗️用蝦膏炒鹹香鮮味十足!南乳一字排骨可算是唯一失望的菜式先是南乳味偏甜 排骨來說真係太大嚿 肉太多炆得好腍好腍但完
酒店中菜廳難得做優惠 平日晚市主餐牌七折
把握機會黎試下佢地的招牌菜
6度菜4份甜品人均都係$400有找
食物又高質真係超抵食!
叉燒併燒肉

九肚魚炸粉薄脆 魚非常嫩滑 超讚💯

片皮鴨就食得多片皮雞你又食過未🤣
原隻吊燒雞片出薄雞皮
雞皮超香脆 皮脆肉嫩
配上蒸薄包皮(薄度韌度都剛剛好)
加少許青瓜大蔥同海鮮醬包來食

我地揀左最惹味的#乾蔥豉椒燜雞
乾蔥勁香 雞肉非常嫩滑入哂味 超正🤤

甜甜酸酸有少少似咕嚕肉
脆粉內的銀鱈魚好嫩滑
只是碟頭較細 只係得好幾粒銀鱈魚..

一上抬已經超香蝦膏味 用砂鍋上更覺惹味
唐心菜膽真心高質 超爽嫩❗️
用蝦膏炒鹹香鮮味十足!
南乳一字排骨

避風塘九肚魚
乾蔥豉椒燜雞
擂沙湯圓
2020-04-01 486 瀏覽
•佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層•27101093•11:00-22:00打卡: 💛💛🤍🤍🤍味道: 💛💛💛💛🤍價錢: 💛🤍🤍🤍🤍交通: 💛💛🤍🤍🤍黃店嚟講逸東酒店係其中一間比藍絲搞嘅黃店佢哋嘅中菜有米芝蓮一星ga而且價錢都係大家afford得起嘅!太約200-400 一位而家午市仲有$38點心晚餐有7折優惠酒店業亦都大受重創大家可以多多支持!~FC篇-允許員工參與集會-公開支持反送中-餐廳裝飾食物display有文宣

•佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
價錢: 💛🤍🤍🤍🤍
交通: 💛💛🤍🤍🤍

黃店嚟講逸東酒店係其中一間比藍絲搞嘅黃店
佢哋嘅中菜有米芝蓮一星ga
而且價錢都係大家afford得起嘅!
太約200-400 一位
而家午市仲有$38點心
晚餐有7折優惠
酒店業亦都大受重創
大家可以多多支持!

~FC篇
-允許員工參與集會