餐廳: 逸東軒
資訊:

2020-03-02 3323 瀏覽
開始有第一單嘅呢日,大家比之前都謹慎咗,不過仍然有人都係爭啲衛生意識,唯有自己做好啲。同家人去食呢間,原來呢間係攞米芝蓮,咁就要試真啲。我見到個個職員都有戴口罩,望落都算係乾淨。農曆假前夕平日嘅夜晚,竟然都爆滿。衛生都唔錯,啲擺枱都企理。叫咗鐵觀音,茶係香,回甘都唔錯。芥末雲耳海蜇頭,128元。海蜇入味,小小芥末,開胃係幾好。話梅車厘茄,118元。呢個係必推,車厘茄去皮,話梅味幾重,但無損茄味,入口清甜,又係勁開胃,大家都有讚無彈。唔知點解咁想飲花膠杏汁燉白肺,188元(位),當然係好好飲,煮得非常入味,飲一啖好滿足。想叫咩家禽特色或出名嘅都無哂,唯有叫呢個明爐蜜汁叉燒,268元。砂窩和味銀絲中蝦,448元。蝦唔係呃秤,比我想像中大啲,粉絲味道夠,都索到啲汁,幾鮮味,而且份量都算ok。砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚,328元。呢個相對算抵食,銀鱈象本身唔平,每啖都好綿,而且都係肉,麵粉又唔會厚,剛剛好。高湯蝦球窩麵,288元。無錯,又係蝦,呢個蝦又有啲唔同,彈牙。吸咗啲高湯,仲有菇味,個湯算係清,撈出黎湯麵好好味。服務可以,分得有啲細,未能即時回應。

叫咗鐵觀音,茶係香,回甘都唔錯。

芥末雲耳海蜇頭,128元。海蜇入味,小小芥末,開胃係幾好。

服務可以,分得有啲細,未能即時回應。
2020-02-29 2866 瀏覽
38這個數字相信令不少男士也想入非非!但如變成38蚊亦足以令我也為之著迷,講緊是逸東軒新推出以劃一價$38的點心推廣,可以這超優惠價便吃到米芝蓮星級食府出品太吸引了吧!於是這天就速來到逸東軒享受38的誘惑! 由現在起至3月31日逢星期一至五午市便可享劃一價$38共30款的點心,我們甫坐下侍應便送來小食和豆瓣醬,連茗茶每位收$28我覺得挺合理。 30款點心當中更有5款小食可選,而我們則揀了香噴噴的金沙脆豆腐,外皮金黃香脆的豆腐內裡盡是滑捋捋的口感怎會不吸引呢!所以飛快地便被我們吃光光了! 之後是同樣香口的蒜蓉鮮蝦春卷,趁熱騰騰的吃一口真的十分香脆而且不油膩,而內裡更有不少爽口鮮味的蝦肉,沾小許喼汁吃便更加滋味喔! 吃過香口小食和點心後是時候吃蒸點了!第一款是車媽媽飲茶必吃的筍尖蝦餃,這兒的出品澄皮爽滑不黏牙,內餡是鮮爽甜美的新鮮蝦肉,還有我喜歡的筍尖成件事也十分出色。  另一款必吃的就是XO醬蒸鳳爪,淋身的炸鳳爪被香濃的XO醬重重包圍,食落惹味又過足口癮吃得太快慰了! 招牌叉燒腸粉內裡充斥滿滿的美味叉燒,腸粉質感也算可口但我覺得可以再滑溜些便更妙。 最

最後以原個馬拉糕作茶後甜品,馬拉糕質地鬆軟味道不甜膩,最重要油感不重吃得沒負擔,這頓人少試得不多款式!不知有否機會約齊好友一起掃餐牌呢?
2020-02-27
午餐
2020-02-27 3812 瀏覽
去年社會運動觸發的零售飲食業寒潮,本以為會隨著新一年的到來稍作緩和。沒想到緊接而來的,是大陸武漢肺炎疫情的大爆發。近在咫尺的香港首當其衝,每天都有感染個案新增,加上政府無能,未能為防疫做好把關,市民每天都要為買口罩買厠紙奔波,淪為國際笑話。疫情沒法受控,飲食業未能步出寒冬,更走進前所未見的冰河時期。打工仔留在家中工作,減少外出用膳。市民亦懼怕傳染疾病減少社交活動,令食店的生意額一落千丈,老闆門叫苦連天。肯恩與仮面們雖然亦減少了不少社交活動,但終日閉門作情報搜集,困於斗室過久鬱悶難當,許可的話還是希望可以到外出好好吃一頓飯舒緩情緒。疫情尚未受控,若果要到外出用饍,衛生環境還是重要的考慮因素之一。相較之下,酒店餐廳座位寬敞,員工受訓較為嚴謹,衛生意識亦相對較高,用膳受感染的風險相對較底。位於逸東酒店的逸東軒,入座率受到疫情的影响一定也不少,所以於二月中變陣推出了新的午市餐單,以較低的價錢吸引食客光顧,希望至少可以令食店在這艱難時段不需要暫時休業。新推出午市餐單,是一份包含了30款點心餐牌,分别有蒸點、腸粉、煎焗點心、糕點及小食類别。餐牌特別之處,是每項點心小食,劃一價錢每碟定價$38。貴為

貴為米芝蓮一星高級中菜廳,逸東軒午市點心的價錢基本上要四十多五十元起標,特點類點心如蝦餃甚至要$68要一籠。所以這份點心小吃每碟$38的餐單,提供的折讓可算甚為吸引。

除了$38餐單,午市還有其他數款特色點心、小菜及粉麵提供。這些點心及菜式的價錢比平日提供大概15%的折讓。

不過需要一提,這份餐牌不能與其他折扣一同使用,Langham  Supper Club會員的八五折優惠不能享用。

除此之外,優惠餐牌只在星期一至五提供,目標客群以仍需要到附近公司工作的上班族及佐敦街坊為主。

食店裝潢走新派摩登路線,之前一篇晚飯食文亦有提及過。相較晚市的暗黑風格,食店把午市時段的室內燈光提高了少許。大抵是遷就午市一些前來傾談商務的客人。午市還是正規一點較為穩妥,情調那事兒還有較適合留給晚市時段。

$28一位的茶芥,跟晚市時段一樣。茶壺保温座、小吃及豆瓣醬,高級中菜館規格。

是日約了四位朋友一同午聚,可以嚐到較多款款式的點心。

筍尖鮮蝦餃

每粒蝦餃都很飽滿,餃皮做得透薄,裏面釀滿一粒粒的鮮甜大蝦,口感彈牙。蝦餃做得對辦,不過如相片所見,四件蝦餃天一半地一半地放置在點心籠內,賣相有點不足,作為高級中菜館應該可以在這些細節上做得更好。

帶子蒸燒賣

燒賣由三層食材組合而成,分別是底下的蝦肉,中間的豬肉及上面的帶子。食材煮熟的時間不盡相同,所以蒸燒賣要拿捏的時間要很準乘。

燒賣大粒飽滿,真材實料,味道比蝦餃更為出色。

春風得意脆皮腸粉

腸粉粉皮包着鮮蝦春卷。炸過的春卷皮在蒸煮後仍能保留香脆口感,以一層帶豐富米香的粉皮包着,口感豐富,水準上乘。

蜂巢海鮮芋角

芋角炸得不油不膩,酥脆可口。芋泥與海鮮蓉內餡混為一體,入口即化,令人一試難忘。

海鮮鹹水角
海鮮鹹水角

可算是海鮮芋角的兄弟班,做法也頗為相同。不過由於海鮮芋角做得太出色,咸水角少不免給比了下去,變為副選。

脆皮素鵝

$38餐牌內最抵吃的不是蝦餃燒賣或腸粉,而是餐單上的小食類別菜式。這一碟脆皮素鵝,原價可要百元以上一碟。

跟一般的素鵝不同,食店的素鵝以腐皮做起後再蘸上一層粉漿,所以炸起後的素鵝多了一層鬆脆皮層,嚼下口感更見豐富細緻。

X O醬炒蘿蔔糕

廚師没有用上大量的X O醬去調味,以免蓋過蘿蔔的自身香味。

蘿蔔糕煎得外脆內軟,口感綿滑,辣勁伴隨咀嚼之際慢慢滲出,惹味可口,出色之作。雖然肯恩過年期間已經吃了不少的蘿蔔糕,當下再吃這道蘿蔔糕還是驚喜十足,百吃不厭。

蒜泥茄子

茄子本身味道不算是相當突出的食材,所以這碟菜色的重點,是那用以調味的蒜泥。

茄子去皮後煮腍,清爽的味道藉着吸收蒜泥的香味而得以提昇。厨師在調味細節上都是點到即止,保留食物的原味神髓。

酥皮叉燒焗餐包

叉燒包焗得鬆軟香口,味道鹹甜夾雜有緻,口感酥軟極緻,是逸東軒的名點,是必吃的點心之一。

原個馬拉糕

馬拉糕蒸得鬆軟不黏口且甚富奶黃香,熱棘棘上桌香氣四溢。

千層棗皇糕
千層棗皇糕

餐牌供應的甜品糕點款式不多,紅棗糕口感煙韌,味道清怡微甜,作為飯後甜消滯解膩也很適合。

結賬埋單每位不用$150,比平時的午市時段便宜了一大截。食店臨危不亂適時變陣,令食店午市的入座率大幅回勇,策略算是成功。

這份特別餐牌暫時只供應到三月尾,不過肯恩倒希望到那時候這份餐牌可以隨疫症得到舒緩而擱下,讓大家生活回歸正常。
2020-02-20
2020-01-26 710 瀏覽
讚1. 年初一去飲茶,真係要讚,服務好,倒茶叫點心都解釋得好2. 野食好味,素菜包、蝦餃、花膠豬手,點心到小菜都仔細,基本上無乜邊樣失準3. 第一次留意到,洗手間竟然有代表性別中立既公仔圖案,真心要寫個服字彈1. 野食的確出得好慢

1. 年初一去飲茶,真係要讚,服務好,倒茶叫點心都解釋得好

1. 野食的確出得好慢
2020-01-26 2913 瀏覽
《逸東軒》裝修多時鬆開過後還是第一次來,格局上感覺比較因此高級酒家、不過沒有想像到星期日中午一時左右已經差不多座無虛席以這個時勢來說應該月是很幸運。。。點心方面大致上分為HK$40多元至HK$60多元以我們當日點餐為例~春風得意腸粉HK$68內裹是包封油炸鬼,所謂外軟內脆來應用很是貼切~蜜汁叉燒酥HK$55酥皮鬆化加入豐满义燒餡席上老人家倒滿意~這個海鮮芋角HK$55又係另一道香口食品,泡炸得酥脆可口,現今的飲茶店舖不是每一家都有得吃真是很難得~婆参菜心鍋貼HK$65這個自己就沒有試,所以不予置評~對於面前的鮮蝦餃Hk$68自己就覺得中規中矩沒有突出咁,雖則蝦餃皮尚算晶瑩~選唱自己就覺得最喜歡還是這一個脆皮雞半隻HK$280.不過問心份量真是細了一點,有可能這隻是一隻妙齡雞而且正在發育中、肉質軟滑剛好雞皮上色亮麗入口皮脆~羗米鮮蟹肉蛋白炒飯HK$278.平平無奇而且自己就真是嚐不到有蟹肉味道,可能/或者真的已經拆碎到細無可細~帶子蒸燒賣Hk$65個人反而覺得幾滿意,豬肉爽身有口感,薄薄的帶子令燒賣一個平平無奇的點心帶出另一番鮮味~瑤柱菜苗餃HK$65.飽滿正常,菜肉比例六四分賬、自己對
春風得意腸粉

鮮蝦餃

脆皮雞半隻

羗米鮮蟹肉蛋白炒飯

帶子蒸燒賣

瑤柱菜苗餃HK$65.飽滿正常,菜肉比例六四分賬、自己對莱苗餃情有獨鍾,所以比分亦會比得鬆手~
瑤柱菜苗餃

這一籠香菇鯪魚球Hk$48就奉勸各位千祈不要點,又細又就珍、好像硬將未夠量的鯪魚球搓成一籠,搞到自己要的剔高眼鏡望清真偽~
香菇鯪魚球

整體上吃的食物還多只是挑上部份來跟食友分享、出品大部份都是中規中矩沒有太大驚喜,
價位來說已酒店名聲算是貼地、如果在佐敦/油麻地一帶多人聚會的平均消費都划算,
食評中還有數款點心怪我未能為大家一一評價,近排由於全港陷入疫情病緊急之時、怪自己未能集中精神一面寫一面評價,
希望事情快些平息令全球都得以安穩、搵食才真正得到快樂。
午餐
2020-01-12 2248 瀏覽
米豬蓮又亂比星啦每次有event想食好野都搵米豬蓮,其實主要都系心理因素有體面D,但真系起碼60%是失望的。今次有人生日去逸翠軒食lunch,先講服務-可能係地庫,一入去已經覺得樓底好矮,好吾舒服-訂了13人台,最後12人到,但張台其實真系吾大,加埋每張椅都太大,無論自己要起身,或者上菜,基本都很頂手頂腳,真係吾知道13人點坐-可能大部分waiter系freelance,吾系吾識做就系每事問,做事慢正常2/3。-所有燈光都係舊式燈泡,坐正下面好似燒雞一樣,比佢射住連睇野都辛苦。食物更失望,大把普通酒樓比佢好-蝦餃皮厚蝦吾爽-腸粉厚肉無味-叉燒菠蘿包睇外表已經粗糙,食落亦無菠蘿或者叉燒香味-帶子燒賣隻帶子好似假咁平滑同無味道,豬肉亦吾似新鮮豬-肉絲炒麵只有個肉絲羹似樣D,個麵又係無蛋味,乾增增-荷葉飯真係睇吾到有乜配料,亦無荷葉香-山竹牛肉比較正常-鼓油雞一開始話要等一個鐘,以為好野啦點知道仲大獲,吾敢話係眯新鮮雞,但隻雞吾滑同無雞味,鼓油比較鹹。
米豬蓮又亂比星啦

今次有人生日去逸翠軒食lunch,先講服務
-可能係地庫,一入去已經覺得樓底好矮,好吾舒服

食物更失望,大把普通酒樓比佢好
-蝦餃皮厚蝦吾爽
-腸粉厚肉無味
-叉燒菠蘿包睇外表已經粗糙,食落亦無菠蘿或者叉燒香味
-帶子燒賣隻帶子好似假咁平滑同無味道,豬肉亦吾似新鮮豬
-肉絲炒麵只有個肉絲羹似樣D,個麵又係無蛋味,乾增增
-荷葉飯真係睇吾到有乜配料,亦無荷葉香
-山竹牛肉比較正常

荷葉飯
鼓油雞
2020-01-12
2020-01-08 1404 瀏覽
同同事farewell飯就揀左就腳嘅逸東軒,由於野食係老細叫嘅我都唔知確實嘅菜式名,只能伴以圖片說明😅🙈呢碟係唔普通嘅叉燒,佢甜又燒得剛好,半肥瘦,唔會痴牙,同街市嘅無得比碟菜心炒得好林,夠鑊氣,唔會太油,好食呢8隻入面有4隻芋頭同咸嘅(唔記得咗),炸得香脆可口,樣貌精美,幾推薦你地試下,因為我食完仲想再食多幾個(難得嘅炸野都忍唔到口)仲有呢個釀茄子,上面嘅脆脆唔會油膩,點一點醬都唔會好咸,好味仲有好多食物相都冇影到,但係樣樣都係大師級好食😋
碟菜心炒得好林,夠鑊氣,唔會太油,好食

仲有好多食物相都冇影到,但係樣樣都係大師級好食😋
2020-01-07 1343 瀏覽
逸東軒啱啱喺2019年12月公布嘅米芝蓮又再蟬聯一星啦咁梗係要黎試下點解咁犀利啦首先好滋補咁叫左兩個湯花菇黃耳竹笙蒸燉菜膽花膠鮮杏汁燉白肺個豬肺湯超級正個質感好似牛奶咁 勁滑 花膠又大又腍野菌魚湯浸時蔬個魚湯非常鮮甜 加上當造嘅豆苗 超好味七味鹽燒羊鞍 呢個都幾驚喜羊鞍燒得外脆內軟 而且超級入味最後鮑汁瑤柱荷葉飯 味道香濃總括而言 食完超滿足 所有野都好味 無可挑剔環境方面 裝潢好古色古香而且座位闊落 坐得舒服我喺聖誕時去 仲咁啱俾我坐到聖誕樹隔離添
逸東軒啱啱喺2019年12月公布嘅米芝蓮

環境方面 裝潢好古色古香

而且座位闊落 坐得舒服

我喺聖誕時去 仲咁啱俾我坐到聖誕樹隔離添
2019-12-05 2767 瀏覽
逸東酒店大翻新之後, 就從很傳統帶老舊的商務酒店, 變得年輕了, Chill了不少. 內裡的食肆也變了很多, 特別是將B1層變成Food Court, 留下來的就是逸東軒和自助餐餐廳這兩家. 前者吃過幾次, 無論是午餐還是晚飯, 水準就是很平均, 叉燒和燒腩仔是必點的, 在這個沒有叉燒的晚上, 就是有點患得患失. 腩仔焦香味剛好, 脂肉層次分明, 沒有死鹹也沒有肉羶味, 就是燒腩仔要有的樣子. 七彩椒鹽羊鞍則是要其羶香, 配上椒鹽的惹味是沒有出錯的配搭, 以Medium Well燒成就是肉汁和肉質的平衡. 茘芋香酥鴨的芋層鬆化, 鴨肉口感實在, 一鬆一實就是另一種的層次感. 只是....為什麼我點菜老是如此不健康呢! (笑)
2019-11-06 3358 瀏覽
裝修後首次黎逸東軒食晚飯,之前多數都是中午飲茶水準穩定,近幾年都係米芝蓮一星餐廳,新裝修和餐具有一種古色風味,可惜樓底比較低聲音和壓逼感都比較大,今次人數不多所以叫的菜式較小雪梨瘦肉湯,清甜潤喉濃郁豬肉味非常足料北京填鴨配料新鮮,鴨皮脆但味道沒有太大驚鴨肉生菜包,鴨肉調味十足配合生菜恰到好處蠔皇冬菇炆節瓜.兩樣蔬菜都入味荷葉沙姜陳皮生煎雞飯,雞塊入口有陣陣沙姜香味,飯先炒後蒸,雞油和荷葉香味滲入飯中!
,今次人數不多所以叫的菜式較小

雪梨瘦肉湯

雪梨瘦肉湯,清甜潤喉濃郁豬肉味非常足料
北京填鴨

北京填鴨配料新鮮,鴨皮脆但味道沒有太大驚
鴨肉生菜包
鴨肉生菜包,鴨肉調味十足配合生菜恰到好處
蠔皇冬菇炆節瓜

鴨肉生菜包
蠔皇冬菇炆節瓜
荷葉沙姜陳皮生煎雞飯
2019-10-22 2923 瀏覽
飽足度💯既蟹宴😍.🌟第一次係香港食米芝蓮一星餐廳🤩環境舒服,唔會逼住晒完全冇壓迫感,仲要係食中菜都唔會好嘈,真係好難得,平時一退後少少張椅就會撞到後面個個人😂😂😂呢到真係坐得非常舒服😌但當然個收費係包埋🙊成個蟹宴有8道菜:1道前菜、5道蟹既菜式同2味甜品🥳.一黎就要講個✨大主角😍😍😍真係要嘩一聲 🤩 花雕雞油蒸膏蟹直頭係要用「驚豔」呢個詞語去形容🤤隻蟹唔係大隻但係啲膏係多到爆潙🥰加埋佢個無敵花雕雞油食完無啖啖回香🤤🤤🤤好香既酒味但一啲苦味都冇💕就咁飲係會有少少咸但都忍唔住就咁飲左幾羹😝食完呢個仲會有個蟹汁伊麵,善用埋啲汁去撈麵係1001分滿分,但食完呢個野老人家有感會爆血管😂其他小主角:有鮮味實肉蟹鉗加清淡既蛋白、芝士蟹蓋係好足料既蟹肉開頭仲覺太細,但食落係岩岩好,唔會太多😋蟹肉燕窩就比較普通,啲肉同燕窩既量唔算多🙈 一開始既前菜都非常唔錯咁簡左呢個時間最肥美既脆鼻涕魚、半肥瘦厚肉叉燒、話梅蕃茄非常開胃☺️甜品係芒果糯米糍加楊枝金露🥰.呢個餐係限時只做一個月去到10月尾就冇,大家可以用APP 或者直接打去book 😝話說第一次用APP book 野🙈仲好驚青咁打左去比逸東軒問清楚佢地係唔
飽足度💯既蟹宴😍

呢個餐係限時只做一個月去到10月尾就冇,大家可以用APP 或者直接打去book 😝話說第一次用APP book 野🙈仲好驚青咁打左去比逸東軒問清楚佢地係唔係有合作😆 先敢去落訂😁比左錢去到都唔駛再埋單👍🏻方面
2019-09-29 2823 瀏覽
今次阿姨召喚飲茶本來想去明閣,不過訂唔到位,最後轉咗去逸東軒。今日嘅亮點係鮑魚雞粒酥,推介嘅原因當然係因為我鍾意食鮑魚😛而且個餡係做得好食嘅,唔會係整到霉霉爛爛唔知食緊乜咁嘅👍🏻
2019-09-28 767 瀏覽
好即興咁約阿姨飲茶,阿媽又好善用張會員卡話要去逸東軒。今次我哋一行四人唔食點心食套餐,阿姨大愛前菜個車厘茄,佢哋咁鍾意食我將我嘅車厘茄送咗俾大家平時我對鱔係一般,不過個脆鱔都算好食嘅。海參鍋貼好多汁,我暗暗地爆咗啲喺枱面好彩冇俾人見到😛蝦餃燒賣都係我一貫嘅至愛,而今日嘅湯係西洋菜湯,正,我鍾意👍🏻蝦球二弄係我今次嘅大愛,蝦球超爽好滿足套餐最後嘅炒飯份量都唔少,飯炒得夠乾身,係好食嘅,食完飯係勁飽。甜品係豆腐花,不過我唔鍾意食豆腐花所以冇評語。總結係個午市套餐係抵食又好食
2019-09-28 669 瀏覽
啱啱攞到張會員咭梗係要去Langham旗下嘅餐廳食下嘢,試完明閣今次試下逸東軒先一行三人我哋點咗香葱牛肉腸粉,炸蝦角,叉燒包,帶子燒賣,蝦餃,海鮮菜苗餃,灌湯餃,擂沙湯丸,蛋散。個人最鍾意香葱牛肉腸粉同帶子燒賣,唔知點解個灌湯餃個樣好衰,但佢冇天多天嗰個咁好食,而擂沙湯丸個皮太淋啦,不推薦。
2019-09-28 1833 瀏覽
燕窩瑤柱海皇灌湯餃,我最喜歡吃,足料👍蝦腸的蝦原隻又大及爽脆帶子燒賣也不錯麵的汁及配料恰到好處服務一流又有禮貌茶香水熱環境裝修有特色,不過我喜歡比較光猛的燈光😜
燕窩瑤柱海皇灌湯餃,我最喜歡吃,足料👍
蝦腸的蝦原隻又大及爽脆
帶子燒賣也不錯
麵的汁及配料恰到好處
服務一流又有禮貌
茶香水熱
環境裝修有特色,不過我喜歡比較光猛的燈光😜
2019-09-28
下午茶