餐廳: 逸東軒
資訊:

2020-05-31 2683 瀏覽
同識咗十幾年嘅閨慶生,搵間坐得舒服啲嘅餐廳食餐好,所以我哋訂咗米芝蓮一星嘅「逸東軒」,因為有7折,哈哈。疫情下,我哋都好耐冇見,四個女仔,一見面已經好興𡚒,見到個餐牌,仲樣樣都話想食。研究咗個餐牌一陣,我哋點咗個套餐加3個菜式餸,一齊share:龍蝦盛宴套餐(每位$ 720,我哋點咗2人份量)$1440(套餐沒有折扣)共有八道餸菜,其中包括:兩道龍蝦有關菜式,金銀蒜蒸波士頓龍蝦,竹林白玉蒸龍蝦鉗: 龍蝦很新鮮,所以這2道龍蝦菜式,味道鲜甜美味,果然係米芝蓮級數。十頭鮑魚: 好名貴嘅菜色呀~,彈牙好味,但係好細隻。迷你鲍汁瑤柱荷葉飯: 呢個荷葉飯配料有瑤柱、蝦米、冬菇、雞肉等,幾足料,加上淡淡荷葉香味,唔錯。另外,散點了以下菜式:鳳梨咕噜肉$280賣相十分亮麗吸引,鳳梨的酸甜令咕噜肉變得不油膩。砂鍋薑蔥美國生蠔$298蠔飽滿大隻,蠔味濃,配上薑蔥很惹味。竹笙鼎湖上素$218木耳爽口,仲有好多唔同嘅菇菌加菜心,素味道也不錯。楊枝甘露$48芒果很香甜,配上酸甜柚子,很惹人喜愛的港式甜品。室内裝修及氣氛也很好,高級中菜餐廳格調,坐位亦舒適,四個女仔隨食隨傾,食得好開心,仲不時笑到卡卡聲,今晚大

疫情下,我哋都好耐冇見,四個女仔,一見面已經好興𡚒

十頭鮑魚: 好名貴嘅菜色呀~,彈牙好味,但係好細隻。

另外,散點了以下菜式:

鳳梨咕噜肉$280
賣相十分亮麗吸引,鳳梨的酸甜令咕噜肉變得不油膩。

砂鍋薑蔥美國生蠔$298
蠔飽滿大隻,蠔味濃,配上薑蔥很惹味。

竹笙鼎湖上素$218
木耳爽口,仲有好多唔同嘅菇菌加菜心,素味道也不錯。

楊枝甘露$48
芒果很香甜,配上酸甜柚子,很惹人喜愛的港式甜品

室内裝修及氣氛也很好,高級中菜餐廳格調,坐位亦舒適,四個女仔隨食隨傾,食得好開心,仲不時笑到卡卡聲,今晚大家都好開心滿意。
2020-05-28
2020-05-30 411 瀏覽
最近見到逸東軒推出一至五午市點心優惠,30幾款點心都係碟碟$38,難得最近平日得閒,一於試試呢一間連續四年獲得米芝蓮一星嘅食店!午市分別有11:00,12:45同14:30三個時段選擇,早一星期打電話book個陣,12:45時段已經冇哂位,而且店員話係冇預枱俾wall-in客人,大家記得早啲打電話去預訂啦!咁我地就book左14:30. 準時1430去到咁岩就開始入座, 環境都幾闊落, 坐得幾舒服. 總共叫左7樣點心. 鮮蝦腐皮卷 (唔記得影隻碟點心) 外脆內嫩, 有蝦味, 覺得呢一碟最好食.蝦餃燒賣就飲茶必叫既, 食落比普通酒樓既出色, 食得出食材係新鮮既, 但overall而言 就正正常常, 冇話突別驚豔. 黃金豆腐 就相對普通, 偏淡, 而豆腐味又冇話好出.XO醬炒蘿蔔糕 - 唔似其他酒樓炒咁落常見既XO醬 黎上色,  所以佢偏淡既色. 佢頂上會落少少XO醬, 本身蘿蔔糕就咁食都幾好食既, 夾埋XO醬一齊食就更加好味.表面炸過既奶黃包, 都幾好食. 外面脆皮, 入面有流沙. 唔錯. 但就油左少少.Overall而言, 2個人食左7碟 total 300蚊, 比一般酒樓出色, 但又

鮮蝦腐皮卷 (唔記得影隻碟點心)
外脆內嫩, 有蝦味, 覺得呢一碟最好食.
金沙脆豆腐
黃金豆腐 就相對普通, 偏淡, 而豆腐味又冇話好出.
XO醬炒蘿蔔糕
脆皮奶黃包

Overall而言, 2個人食左7碟 total 300蚊, 比一般酒樓出色, 但又想對未話好好食. 係優惠期間都算抵食既.
春風得意脆皮腸粉
2020-05-13
XO醬炒蘿蔔糕
脆皮奶黃包
2020-05-27 485 瀏覽
I'm quite fond of the dim sum here, especiallywith the $38 dim sum deal right now. My fav would have to be their 蜂巢海鮮芋角,whichis crispy and airy. The outer layer literally melts and crumbles in your mouthand is absolutely delicious. I love how theyfeature a lot of seafood in their dim sum, ranging from 筍尖鮮蝦餃,帶子菜苗餃,to 帶子蒸燒賣.Apart from the above mentioned, we also ordered some more traditional dim sum,e.g. 流沙包,酥皮叉燒包and 脆皮流沙包.Honestly they are one of the best in town but since I’m not really a fan o
蜂巢海鮮芋角

and is absolutely delicious.

I love how they
帶子菜苗餃,
to 帶子蒸燒賣.
e.g. 流沙包,
酥皮叉燒包
and 脆皮流沙包.
Honestly they are one of the best in town but since I’m not really a fan of dim
sum without seafood, I may not re-order them. Forgive me for digging in before
taking a picture of everything (as u can see in the 3rd pic 😛).

Apart from the food,
I really appreciate some of their thoughtful touch, eg warming our tea with
candles. Love the decor as well!

Would love to
revisit when I can actually secure a booking!
40 分鐘 (堂食)
蜂巢海鮮芋角
  • 帶子菜苗餃
2020-05-26 734 瀏覽
因為現在限聚令上至8人,所以約了朋友共8人到這裡晚飯。烤鴨,微暖皮少少脆,普普通通。鴨崧,炒得比較乾,一般。义燒,份量大,帶點肥,幾好味。燒腩仔,皮好脆,吾錯。粉葛鮻魚西施骨湯,真材實料,好濃烈。蝦醬唐生菜,煲仔上,惹味非常。薑汁芥蘭遠,薑味濃。瑤柱荷葉飯,好大個,又系比較乾。旦白杏仁茶湯丸,杏仁茶不太甜,湯丸就麻麻,個皮好削。馬拉糕,好有彈性,幾好。甜薄撐,皮脆餡料豐富,可惜份最細,每客得4小件,所以追加了多一碟。擂沙湯圓,冇試。埋單$2200/8位(現在晚膳散叫有7折),抵食。但好明顯待應人手嚴重不夠,所以茶壼加水也要揚手多次才有人應。
因為現在限聚令上至8人,所以約了朋友共8人到這裡晚飯。
烤鴨,微暖皮少少脆,普普通通。
鴨崧,炒得比較乾,一般。
义燒,份量大,帶點肥,幾好味。
燒腩仔,皮好脆,吾錯。
粉葛鮻魚西施骨湯,真材實料,好濃烈。
蝦醬唐生菜,煲仔上,惹味非常。
薑汁芥蘭遠,薑味濃。
瑤柱荷葉飯,好大個,又系比較乾。
旦白杏仁茶湯丸,杏仁茶不太甜,湯丸就麻麻,個皮好削。
馬拉糕,好有彈性,幾好。
擂沙湯圓,冇試。
埋單$2200/8位(現在晚膳散叫有7折),抵食。
2020-05-26
2020-05-24 430 瀏覽
疫情下既有抵吃的點心,我們便抱不嘗一試之心去試試。餐廳大旺場,我只能約到下午二時半那時段。點了酥皮义燒包和春風得意腸粉,勁讚!不愧是鎮店之寳,差不多人人都點。珍珠鷄,好一般,米多餸少,瑤柱帶子菜苗餃,很有內涵,惜澄麵外皮粉略稀,有些少失水準。總括而言,都算不過不失。可是餐廳實在客人多,午市分成三輪,侍應都忙得透不過氣,以致服務質素下降。在二時半這個時段,客人要在三時左右截單,有些急趕,以致我也不能多點多試,有些遺憾。

• 春風得意脆皮腸粉
  • 酥皮叉燒焗餐包
2020-05-23 398 瀏覽
疫情初期見好多Youtuber 介紹逸東軒的米芝連點心,每款都是$38,很多人蜂擁去試,我也被推介片吸引走去試試。4月尾疫情開始好轉,便致電book檯,但說所有4月的日子都訂滿,優惠並會延長至五月底,因此相約友人五月找個日子一齊去試試。我們約一星期前訂枱, 11點及12點九的時段通通爆滿,只有下午2點半可預訂,照殺!我們2:15左右到達,一推門入內,真的被嚇一跳,這裏是逸東軒嗎,狀況和一般茶樓冇分別,很多人,很混亂!狹小的等候空間企滿人,在疫情未完全過去底下,真的有點擔心,完全沒想像過這個時段也如此多人。幸好我們被安排到比較幽靜的角落,餐廳人手也算足夠,很快就有職員來問我們想喝什麼茶,我們點了鐵觀音,不知是否因貨就價,茶的質素很一般,比大型連鎖酒樓的貨色更差。由於我們不太肚餓,我們只點了五個點心,及一個據聞很出色的鮑魚千層酥($78)。不知是否客人太多,食物質素也受了影響,不如傳聞中的驚為天人,點心Size也很「精緻」,但也是好吃的。或者是我抱過高期望以致失望罷了!溫提:用餐限時90分鐘,分秒必爭!

溫提:用餐限時90分鐘,分秒必爭!
2020-05-21
2020-05-21 11670 瀏覽
每碟點心都係$38❗️超抵食book左好幾次終於book到30款點心一津$38 優惠做到五月尾咋酒店餐廳的服務又坐得舒服 真係冇得輸3個人叫左7樣點心另加招牌叉燒因為上次食過真係好出色就算係正價$238都必叫係貴既但超厚切勁鬆軟邊位焦脆蜜汁夠惹味咁高質的叉燒係值架❗️飲茶又點少得蝦餃燒賣每籠都有4件 其他酒樓通常都得3件咋蝦餃餃皮就麻麻地 太腍有點粉帶子燒賣就正 大大粒帶子裡面餡料好味包類就叫左我至愛的酥皮叉燒包墨西哥酥皮做得幾鬆化帶微微甜味同叉燒餡好夾至於邪惡脆皮流沙包原來好迷你 兩啖就冇左😂饅頭外面炸至金黃香脆 裡面有鹹蛋黃流沙流沙餡鹹香為主夾集少許甜味但就一點都不流沙 比較杰身 有少許失望最抵食莫過於小食類XO醬蘿蔔糕 上枱時見色澤白曬曬以為麻麻點知食落XO醬勁惹味 有落超薄粉漿輕輕炸過特別脆口仲有少少鹽係面吊味 好好食上海烤麩大大碟 醬汁香濃惹味烤麩索哂汁最正唔計正價的叉燒 每人都係大約$130真係太抵食啦 如果佢再extend優惠一定再去
每碟點心都係$38❗️超抵食

2020-05-13
帶子燒賣
上海烤麩
2020-05-21 384 瀏覽
本周和家長一起到老牌粵菜食府,位於佐敦逸東酒店內,連續三年摘星的米其林星級食府「逸東軒」用餐。餐廳內部裝潢構思來自十里洋場的海派酒館,融匯華洋風格,典雅別緻。這次是午餐時段去光顧,入座的人不算十分多,環境舒適寧靜,服務人員態度友善,茶品🍵細膩,點了雞絲粉皮做前菜,還有幾個即制點心🥧,個人認為都很出色,果然是名不虛傳。傳統的筍尖鮮蝦餃用料新鮮,燕窩魚翅灌湯餃味道鮮美,原只鮑魚雞粒酥充滿油香,酥脆的蜂巢海鮮芋角和脆皮流沙包也很合胃口,家長更表示這裡的芋角是眾多中菜館中最好的,個人覺得各款手工點心都盡顯師傅的功架👍👍推薦大家一嚐

• 脆皮流沙包
  • 筍尖鮮蝦餃
  • 蜂巢海鮮芋角
2020-05-17 442 瀏覽
#fridayla_jordan⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最近逸東軒真係超多人去食超full勁難book位🈵原因係有好多優惠星期一至五有每款都係$38既點心😍例如平時帶子蒸燒賣原價係要$65真係好抵而晚市都有七折👍我兩個優惠都試左真係超級無敵高質同抵食😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀除左多優惠重點係逸東酒店係黃色酒店🤩支持員工參與集會尊重員工的政治立場👍逸東軒仲要係米芝蓮一星🌟餐廳環境都好靚當然要大大力懲罰💰⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣ 想點就點點心💲38/每款 💭必食既有超級鮮甜既帶子蒸燒賣😋💭帶子用上新鮮帶子,超級矜貴💭咁抵梗係要encore多籠😎💭脆皮流沙包都係必嗌❤️💭個皮炸到金黃,好香脆,有d炸饅頭feel💭一咬開d奶皇流曬出黎,小心熱啊😘💭酥皮叉燒焗餐包牛油味香濃💭好鬆軟,好邪惡🤣💭筍尖鮮蝦餃同瑤柱帶子菜苗餃皮薄餡靚🥰💭春風得意脆皮腸粉d蝦超爽彈🦐💭不過珍珠雞唔建議叫,因為無咩餡料2⃣晚市推介既有💭好juicy既明爐蜜汁叉燒 💲238💭酸甜開胃既話梅車里茄 💲108 😍💭好大隻彈牙既二弄玻璃蝦球,分別係酸甜汁同蝦醬
#fridayla_jordan
逸東軒仲要係米芝蓮一星🌟
餐廳環境都好靚
當然要大大力懲罰💰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣ 想點就點點心💲38/每款
💭必食既有超級鮮甜既帶子蒸燒賣😋
💭帶子用上新鮮帶子,超級矜貴
💭咁抵梗係要encore多籠😎
💭脆皮流沙包都係必嗌❤️
💭個皮炸到金黃,好香脆,有d炸饅頭feel
💭一咬開d奶皇流曬出黎,小心熱啊😘
💭酥皮叉燒焗餐包牛油味香濃
💭好鬆軟,好邪惡🤣
💭筍尖鮮蝦餃同瑤柱帶子菜苗餃皮薄餡靚🥰
💭春風得意脆皮腸粉d蝦超爽彈🦐
💭不過珍珠雞唔建議叫,因為無咩餡料

2⃣晚市推介既有
💭好juicy既明爐蜜汁叉燒 💲238
💭酸甜開胃既話梅車里茄 💲108 😍
💭好大隻彈牙既二弄玻璃蝦球,分別係酸甜汁同蝦醬 💲438 🥳
💭極度惹味既砂鍋薑蔥爆乳香銀鱈魚💲288
💭脆皮乳豬鮮蟹肉炒桂花都好味,但比較油膩 💲380
💭其實最出名係片皮雞,可惜賣曬😭
💭大家可能要預約定或者book早d先可以食到
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥💯
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥💯
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #muffin #macarons #cheesecake #earlgrey #rose #lobster #salmon #rasberry #coffee
2020-05-14 488 瀏覽
疫症下呢間米芝蓮一星餐廳仍然無令人失望,因為家人是退休中菜主廚,所以出街食中菜唔係咁易岩口味⋯今次特登同家人一齊0係好耐無外出日子食餐好事前有刻意睇食評推介,擇左叉燒,海蝦粉絲煲做膽最大膽叫左個片皮雞,因為家中小孩最愛吃雞!雖然影唔切相,不過賣相都唔錯,如果片皮鴨食厭左可以一戰!因為一雞兩食我擇左雞絲炒麵,炒麵算好食,但太飽食唔曬!果然全餐係叉燒最搶手,係用梅肉部份黎整,多汁軟滑,但如果想要咬口的感覺就未必滿意!我最鍾意粉絲蟹煲,蝦係新鮮海蝦!非常鮮甜,蝦身大小剛好!如果全晚只食一個煲應該擇呢個!其實個前菜話梅蕃茄好好食!酸甜味道剛好,好醒胃~整體晚餐好豐富,令人滿足!
疫症下呢間米芝蓮一星餐廳仍然無令人失望,
因為家人是退休中菜主廚,
所以出街食中菜唔係咁易岩口味⋯
今次特登同家人一齊0係好耐無外出日子食餐好

事前有刻意睇食評推介,
擇左叉燒,海蝦粉絲煲做膽
最大膽叫左個片皮雞,
因為家中小孩最愛吃雞!
雖然影唔切相,不過賣相都唔錯,
如果片皮鴨食厭左可以一戰!
因為一雞兩食我擇左雞絲炒麵,
炒麵算好食,但太飽食唔曬!

果然全餐係叉燒最搶手,
係用梅肉部份黎整,多汁軟滑,
但如果想要咬口的感覺就未必滿意!
我最鍾意粉絲蟹煲,蝦係新鮮海蝦!
非常鮮甜,蝦身大小剛好!
如果全晚只食一個煲應該擇呢個!

其實個前菜話梅蕃茄好好食!
酸甜味道剛好,好醒胃~
整體晚餐好豐富,令人滿足!

叉燒
叉燒
  • 海蝦粉絲煲
當好多間酒樓集團都係藍/ 中資嘅時候☠️要揾到一間黃店飲茶真係唔容易連續四年榮獲米芝蓮一星推介嘅「逸東軒」就係一間黃得黎💛 食物亦有水準嘅中菜府😍佢嘅點心價位一向偏中高價但係佢由2月開始推出咗「想點就點」午市點心優惠😳平日午市時段去 30款點心一律每碟HK$38🥳.✨ 春風得意脆皮腸粉:爽滑嘅腸粉入面包住帶微脆嘅春卷 夠曬新穎👍🏻 春卷入面嘅蝦🦐亦好彈牙🤤✨ 脆皮流沙包:外皮炸至金黃色🧡 就好似香脆嘅炸饅頭咁🤣 麵包內層依然鬆軟😛 流心奶黃餡仲帶略略鹹蛋黃香味💦🤤⭐ 帶子蒸燒賣:燒賣頂部嘅帶子鮮甜 燒賣入面嘅鮮蝦同豬肉分量均衡 非常飽滿 味道有別於一般燒賣😜⭐ 筍尖鮮蝦餃:蝦肉鮮爽彈牙 加上筍尖令到口感更有咬口 但整體味道唔算話特別出色⭐ 黃耳上素粉果:純粹係因為好耐冇食上素粉果道叫咗haha 外皮晶瑩剔透 用料豐富.💬 總結:整體食物味道不俗 有水準但唔會話好大驚喜感 個人認為脆皮流沙包同春風得意脆皮腸粉相當出色🥰 環境清幽、燈光柔和 餐廳裝潢揉合現代及中菜元素 員工服務態度欣勤👍🏻 整個用餐體驗愉快☺️ 不過茶芥較貴 需要$28一位💸 而且亦有限時個半鐘用餐時間 所以對於想坐耐啲歎茶嘅
當好多間酒樓集團都係藍/ 中資嘅時候☠️
要揾到一間黃店飲茶真係唔容易
佢嘅點心價位一向偏中高價
但係佢由2月開始推出咗「想點就點」午市點心優惠😳
平日午市時段去 30款點心一律每碟HK$38🥳
💬 總結:
整體食物味道不俗 有水準但唔會話好大驚喜感 個人認為脆皮流沙包同春風得意脆皮腸粉相當出色🥰 環境清幽、燈光柔和 餐廳裝潢揉合現代及中菜元素 員工服務態度欣勤👍🏻 整個用餐體驗愉快☺️ 不過茶芥較貴 需要$28一位💸 而且亦有限時個半鐘用餐時間 所以對於想坐耐啲歎茶嘅話就會有啲趕了🤨 對照返佢餐牌上面點心原價就知道呢個優惠真係好抵🤩🤩 暫時優惠期限去到31/5 想去嘅話不妨趁有優惠一試啊😆
2020-05-08 411 瀏覽
好好食呀!!!(´▽`)我覺得最好食係佢個燒賣,上面擺咗一塊帶子,成粒都好滑,啲味好夾,蝦係原隻(´▽`)睇圖但其實我最鐘意係佢嗰個蛋黃炸豆腐,好食到震。佢嗰啲豆腐勁滑,有啲似山水豆腐咁滑,又細細塊,所以啲蛋黃啱啱好cover哂啲豆腐。。。外脆內軟,呀!!呢個真係真係太讚!個脆皮流沙包都好正,個皮係炸饅頭嗰隻,OMG,神級咬開,啲蛋黃流沙湧岀嚟。。。。無敵。。。。最勁係,佢有好多種茶,唔係剩係得香片嗰啲。又龍井,又牡丹王,又花茶。。。好特別,好鐘意(´▽`)一定會再去(´▽`)
好好食呀!!!(´▽`)

睇圖

呢個真係真係太讚!
蛋黃炸豆腐

個脆皮流沙包都好正,個皮係炸饅頭嗰隻,OMG,神級
流沙包

咬開,啲蛋黃流沙湧岀嚟。。。。

無敵。。。。

好特別,好鐘意(´▽`)

一定會再去(´▽`)
流沙包
  • 帶子蒸燒賣
  • 脆皮流沙包
2020-05-01 1389 瀏覽
酒店做到有態度,已是光顧好理由。其實首選想去食buffet,但中國武漢肺炎期間,始終覺得不適合,食住你嘅中菜先啦!其他食客的餸菜都似幾好味,但自己懶惰,偏向叫套餐,不用多看,選擇了$1388二人餐。我是菜人🥦🥒🥬🥕🍆🍅,但前菜豆角是絶無僅有,不討好的蔬菜之一,體諒它畢竟也是蔬菜,都吃下了。併盤~梅子車厘茄🍅配襯兩款較油膩的前菜,配搭細心,燒脯仔OK皮脆,但見隔離枱散叫叉燒,好似更加好味。白肺湯~水準之作,但我覺得可以更加濃厚。18頭鮑魚扣花菇~起初看見餐牌見18頭,心裏也很擔心。18頭?是否迷你得像家中魚缸內的小螺?上枱時發覺也不是太微型。鮑魚🐌及花菇🍄比較像家庭式的質素,沒有叫人着迷的美味。珊瑚玉石帶子~帶子新鮮、鮮甜二弄玻璃蝦球~新鮮優質的海鮮太多搞作,反而浪費食材。這對蝦🦐🦐是OK大隻的,但沒有非常鮮甜爽脆的口感,故比較喜歡酸甜汁那款,倒較惹味。高湯竹笙浸時蔬~🥬不需要太多文字,這一定是很穩陣的菜色,而高湯也都飲了幾匙。甜品~燉雪梨🍐入面好多雪耳,好潤。棗皇糕好濃棗味亦不過甜。成個餐份量並不太多,男士是否足夠?很存疑,似乎加少量米飯或一份包點較合理。再選一次,仍然會幫襯,但會散叫
酒店做到有態度,已是光顧好理由

其他食客的餸菜都似幾好味,但自己懶惰
,偏向叫套餐,不用多看,選擇了$1388二人餐。

前菜

燒腩仔、素鵝、話梅車厘茄

白肺湯~水準之作,但我覺得可以更加濃厚。
花膠杏汁燉白肺

18頭鮑魚扣花菇

珊瑚玉石帶子~帶子新鮮、鮮甜
帶子、豆腐

二弄玻璃蝦球

竹笙浸時蔬

甜品~燉雪梨🍐入面好多雪耳,好潤。棗皇糕好濃棗味亦不過甜。
芒果糯米糍、棗皇糕、川貝陳皮燉津梨

再選一次,仍然會幫襯,但會散叫。

總結~
招呼恰到好處,
吃得自在,
每枱距離遠,惟環境略暗有點侷促,食物質素未很突出。
光顧是一間屬於香港人的酒店
,值得一去,隨後仍可試試飲茶及buffet.
2020-04-11
燒腩仔、素鵝、話梅車厘茄
二弄玻璃蝦球
竹笙浸時蔬
芒果糯米糍、棗皇糕、川貝陳皮燉津梨
2020-04-26 752 瀏覽
兩條友去吃酒店中菜,懶得諗叫乜餸,直接叫Dinnet Set。現在限時推出龍蝦主題晚餐。首先有前菜三小碟。手打龍蝦丸中心有葡汁流出,我覺得有D怪,但友人就話好夾。另外,蜜汁叉燒和話梅車厘茄就是這裡的出名推介。叉燒腍滑帶香,非常美味。車厘茄既有梅味,又不蓋過茄味,酸酸甜甜,異常開胃。蒸龍蝦鉗火候剛好,肉質爽甜,蝦膏做汁配上底下的蛋白濃郁香滑。龍蝦湯燕窩羮,是成功的中西合壁的嘗試,鮮味的龍蝦湯沒有過鹹,加上滑溜的燕窩提升了湯羮的層次。金銀蒜蒸波士頓龍蝦,用的都是蝦膏豐滿,肉質彈牙。新鮮食材就是好吃。原來主菜除了龍蝦,還有十頭鮑魚。用中式炆煮做法,做得鮮味彈牙。吃了兩道主菜,若還未飽肚,還有荷葉飯。處理正常,飯粒分明。雪耳百合木瓜糖水,滋潤清甜,甚合口味。最後的甜點很有驚喜。吃過酒店中菜的都會知道通常的Petit Four都是曲奇、笑口棗、叉燒酥之類的小點。但這裡的是南瓜球和牡丹酥,南瓜球類似茶粿的口感,牡丹酥有多層的酥脆可口。其實今餐上網訂連加一茶介每人只是七百餘元,以酒店而言非常抵吃,而質素可媲美某些所謂更高級的餐廳。
首先有前菜三小碟。
手打龍蝦丸中心有葡汁流出,我覺得有D怪,但友人就話好夾。
吃了兩道主菜,若還未飽肚,還有荷葉飯。處理正常,飯粒分明。
雪耳百合木瓜糖水,滋潤清甜,甚合口味。
2020-04-26 684 瀏覽
3️⃣8️⃣逸東軒逢星期一至五午市時段,有「想點就點」的每款點心$38,因此相約摯友品嘗🔰帶子蒸燒賣,味道不錯,鮮蝦和豬肉均稱的配合,加上頂部是帶子,有別於一般的燒賣,外皮呈漂亮俐落的黃色🔰筍尖鮮蝦餃,筍尖是傳統的製作,相配鮮爽的蝦肉,入口juicy又好吃🔰蒜茸鮮蝦春卷,上桌即吃,已覺外皮不夠脆,吃到最後兩三件,更不濟呢🔰香蔥牛肉腸粉,餡料少,豉油味道又淡,整體味道一般😋蝦餃和燒賣質量好,味道4分是給這兩者,至於春卷和牛肉腸,個人覺得有待改善💡逸東軒燈光較為昏暗,個人都是喜歡較光亮的

餐具

帶子蒸燒賣

筍尖鮮蝦餃

蒜茸鮮蝦春卷

🔰香蔥牛肉腸粉,餡料少,豉油味道又淡,整體味道一般
香蔥牛肉腸粉

💡逸東軒燈光較為昏暗,個人都是喜歡較光亮的
2020-04-23
帶子蒸燒賣