逸東軒

資訊:

餐廳: 逸東軒
資訊:

2020-03-15 3452 瀏覽
上星期,突然一班朋友同事send段片同新聞話我知見報。全因呢個大部分點心都是$38的抗疫價優惠,當然,大家知道都是新聞見到的事,其實在討論區講關於佢嘅新聞,仲多仲好笑。例如有客人以為晚市都有點心提供,又有人以為$38任食點心,係一個價任食,前者誤會,我覺得都不算出奇,因為香港都真係有夜茶飲,後者的誤會,我想那位朋友應該諗多左,如果米芝蓮酒店一星食店$38有得任食點心,你應該無得book位,因為輪唔到我地去食。前晚個page又非常熱鬧,俾一班深色朋友圍堵,和報導之後嘅逸東軒一樣,紅到不行。算啦,唔好再講無謂野,講番個優惠真係好平,幾星期前剛巧周中放一日假先有機會同家人和朋友去食,而且多人先可以掃餐牌,人人都問我有乜食,不如寫俾大家睇。筍尖鮮蝦餃,大大粒蝦是當然的事,不過,相對呢個冇乜特色。朋友之前飲過茶就話呢度嘅帶子蒸燒賣麻麻地,我又覺得唔錯,雖然不是珍寶嘅帶子,但還可以啦,$38,絕對物有所值。陳皮牛肉球,正常水準,冇乜驚喜,又冇失望。瑤柱帶子菜苗餃就非常大件而且飽滿,一定不能錯過,即叫即整嘅熱辣辣。合桃叉燒酥係令人驚喜,本身對叉燒酥興趣不大,不過大家極力推介,試完之後真係冇失望。叉燒
上星期,突然一班朋友同事send段片同新聞話我知見報。

筍尖鮮蝦餃,大大粒蝦是當然的事,不過,相對呢個冇乜特色。

陳皮牛肉球,正常水準,冇乜驚喜,又冇失望。

叉燒包同酥皮叉燒焗餐包都幾好,可惜冇叫到流沙包,流沙包係所有人都推薦的,如果有機會,試下。

蒜蓉鮮蝦春卷,最容易俾人忽略的作品,好好食,炸得金黃香脆,好吃。

原個馬拉糕,懷舊野,不錯,有蓮香樓吃到的感覺。

鮮蝦腐皮卷都係十分之好嘅選擇,夠熱餡料夠豐富。

XO將蒸鳳爪同麵醬蒸排骨都幾好,絕對是好食的質素。

不過要讚嘅係一大堆小食,呢幾個選擇平時飲茶絕對係頂點以上,相對變得最抵食,而且全部都好好。

最喜歡那個脆皮素鵝 ,蒜泥茄子同芥香雲耳,另外金沙脆豆腐炸得好好。

Xo醬炒蘿蔔糕味道都幾好,不過我就覺得唔夠辣。

最後,講下其他朋友推介話必食嘅嘢,不過事先聲明,呢個冇特價,人人都話個叉燒好食到不得之了,當然勝過香港九成嘅中菜食肆,燒得好而且邊脆又甜度剛好,只不過我想像的超級好食有點點距離,個人最愛還是台北頤宮的叉燒。

由於我哋人多,叫左個炒飯同炒麵,感覺都幾好,當然酒店出品,要求會高少少,但都算合格,最緊要價錢真係唔算太貴。

最尾吃了千層棗皇糕,完美演繹結束今天的旅程。

還有幾個星期可以來試試,到三月尾,大家仲有機會,不過,大家記得星期一至星期五嘅茶市先有供應,不要來錯啊。

逸東軒
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層