最近發現咗一間喺將軍澳海濱附近嘅食肆,叫做赤本山。佢本身係Omakase餐廳,但喺10月中轉型做居酒屋,推出左更多款式嘅小食、熟食~雖然餐廳外觀唔起眼,但一踏入去就可以感受到日式風格。餐廳有席前位置同埋卡座,廚師都好友善,而且見到好多將軍澳嘅常客,睇嚟真係好受將軍澳居民歡迎!轉左Menu後,有更多唔同種類既食物選擇,我地問下廚師意見,每樣類別都叫左一啲黎試下:🍽️ 十勝薯仔沙律:呢個沙律係由廚師推介,一黎到,竟然係一杯雪糕?原來上面鋪滿脆口嘅薯片。裡面配搭美味嘅薯仔沙律,口感好特別。🍽️ 雪茄春卷:呢個春卷形狀似支雪茄,裡面原來係包住枝豆同蝦肉,好似煙灰既其實係竹炭岩鹽,外觀得意同時味道都好出色。🍽️ 味增牛筋煮:呢道菜用蘿蔔同牛筋一齊煮,牛筋咬勁十足,味增湯汁煮得好入味。🍽️ 辣肉碎麻醬伴手工麵:手工麵配上香辣嘅肉碎同麻醬,比出面既專食麻醬麵更出色。🍽️ 刺身三點:刺身依舊保持Omakase水準,肉質鮮嫩,廚師刀工亦好好,仲帶有微甜。🍽️北寄貝壽司、玉子壽司、粒貝壽司、 蟹肉蟹卵壽司:壽司我地揀左幾款平時既至愛,壽司飯依特別一讚玉子壽司,玉子好厚實鮮甜,粒貝更係用左原粒既北寄貝,比係出面既更大粒

🍽️北寄貝壽司、玉子壽司、粒貝壽司、 蟹肉蟹卵壽司壽司我地揀左幾款平時既至愛,壽司飯依特別一讚玉子壽司,玉子好厚實鮮甜,粒貝更係用左原粒既北寄貝,比係出面既更大粒更鮮味。

味道:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟

如果你想喺將軍澳搵間質素好嘅居酒屋,真係好推薦去試吓赤本山。餐廳位置唔多,記得去之前book定位啦~

📍 餐廳:赤本山
🌍 地址:港鐵將軍澳站 A2 出口, 步行約8分鐘
2023-10-19 47 瀏覽
將軍澳南真係好多好野食,今日去左播道書院行入d既日本菜,依家仲有得食居酒屋路線,有定食,真的好不錯,選擇又好多,而且餐廳環境好高檔,入到去有張長長嘅吧枱,可以望到廚師煮嘢食。裝修好有格調,好有日本feel。今次唔洗行到海旁已經有正野食,太好了!三文魚親子丼出色嘅刺身,新鮮嘅口感,鮮味十足,真的好值得回味,而且丼入面既刺身種類都不少,不錯!滑蛋吉列黑豚送上枱嘅時候仲。熱辣辣即叫即炸,黑豚外層香脆,咬落有質感,又唔會太靭。滑蛋好滑溜,同個飯好夾,味道真係好好味。芝麻雞翼即叫即製,食嘅時候仲燙口,外層香脆,味道十足,內層雞肉好嫩滑,正~赤本山,真係值得一去,食完你會有想再去既想法,因為真係好好既服務同質素。將軍澳好少咁高質既日本餐廳。

三文魚親子丼
出色嘅刺身,新鮮嘅口感,鮮味十足,
真的好值得回味,而且丼入面既刺身
種類都不少,不錯!

滑蛋吉列黑豚
送上枱嘅時候仲。熱辣辣即叫即炸,
黑豚外層香脆,咬落有質感,
又唔會太靭。滑蛋好滑溜,
同個飯好夾,味道真係好好味。

芝麻雞翼
即叫即製,食嘅時候仲燙口,
外層香脆,味道十足,
內層雞肉好嫩滑,正~

芝麻雞翼
🌟赤本山🌟係將軍澳嘅高級日式料理店🇯🇵,最近Fine Tune咗份Menu📖,晚市Omakase Set只需$800起,最貴都只係$880,計埋加一都唔過千,係新手體驗Omakase嘅必然之選👍🏻!🇯🇵本 $880/位包括🌽先付、🐟刺身四品、🔥御料理、🍣壽司七貫、🍣卷物、🍲湯品、🍮甜品🍱先付有清甜爆汁嘅🌽白粟米、酸酸哋滑溜溜嘅🌊水雲醋物、仲有清新嘅🍋青檸啫喱,都係用嚟warm up味蕾嘅!🐟刺身四品切成直條嘅🐚白象拔蚌,以岩鹽同埋青檸作調味,突顯貝類嘅清甜同埋爽口😋!肥美嘅🐟秋刀魚係秋天🍂必吃嘅食材,油香感滿滿,魚味香郁👍🏻!北海道嘅昆布森🦪真蠔size都幾大隻,蠔身肥嫩,入口勁綿滑🤩!岩手縣嘅帆立貝🪸,浸完薑蓉豉油再🔥燒至半生熟,包埋紫菜🍘一齊食,鮮甜度幾出!🔥御料理採用出名肥美嘅🇹🇼台灣馬友作一夜乾處理,🔥烤至皮脆肉嫩!🍣壽司七貫充滿魚油嘅縞鰺🐟,肉質爽嫩,十分鮮味👍🏻!以新魷魚🦑作為食材,更見幼嫩美味!季末嘅🪸石垣貝仍保持鮮嫩,輕輕一拍即大幅收縮,爽甜可口😉!近魚骹位嘅🐟中拖羅,特別肥嫩!魚味同埋油香同時兼備,正🤤!為保留🐚北寄貝軟嫩嘅口感,師傅👨🏻‍🍳刻意反轉再炙燒🔥,甜度勁出
🇯🇵本 $880/位

🍱先付

🐟刺身四品

🔥御料理
採用出名肥美嘅🇹🇼台灣馬友作一夜乾處理,🔥烤至皮脆肉嫩!

🍣壽司七貫
充滿魚油嘅縞鰺🐟,肉質爽嫩,十分鮮味👍🏻!
以新魷魚🦑作為食材,更見幼嫩美味!
季末嘅🪸石垣貝仍保持鮮嫩,輕輕一拍即大幅收縮,爽甜可口😉!
近魚骹位嘅🐟中拖羅,特別肥嫩!魚味同埋油香同時兼備,正🤤!
為保留🐚北寄貝軟嫩嘅口感,師傅👨🏻‍🍳刻意反轉再炙燒🔥,甜度勁出,效果非常好!
時令嘅生食級🐠真鯖魚魚味香郁,令人回味!
打成蝦滑嘅🦐甜蝦,鮮甜味被放大,唔錯!
來自🇯🇵北海道嘅根室白海膽,瓣身比較大,口感非常綿滑😋,滲出陣陣嘅清甜味,Nice👍🏻!

🍣卷物
拖羅太卷🐟味道層次同埋口感都好豐富,仲好肥美🤤!

🍲湯品|甜品
以魚湯同埋🍮焦糖布甸作結!
2023-10-06 47 瀏覽
朋友介紹個位呢一間Omakae抵食又高質,今次黎試試先,lunch 有唔同同價位或者有其他熱食單點,今次揀左($560/pp)軟殼蟹沙律🥗炸得脆而不膩茶碗蒸🥚好滑同鮮味,有雞肉同菇北海道金目錭薄切🐟魚味同又油份平衡,紫蘇提鮮同解膩三文魚子海膽杯🐟❤️❤️❤️,北海道白海膽,醬漬雪文魚籽味道偏甜☺️,再加左少少青檸皮,味道清新北海道鱈魚白子🐟呢個月份開同始有白子❤️,口感非常之creamy,配以酸汁啫喱,蔥花,七味粉,感覺更惹味真錭🐟油份味道平均深海深魚🐟好肥美靜岡縣金目錭🐟鮮甜嫩滑阿根廷赤蝦🦐爽口,鮮甜梭子魚🐟油份偏重,超香 北海道獅魚🐟肥美無比蝶魚邊🐟爽又有魚油香青魚🐟魚味濃,開始入秋油份更重池魚🐟魚鮮味濃郁中拖羅🐟甘甜,肥美,味道平均白海膽🐟Creamy,入口即溶鰹魚汁烏冬🍜煙韌❤️開心果雪糕💚綠有粒粒開心果😍

軟殼蟹沙律🥗
炸得脆而不膩

茶碗蒸🥚
好滑同鮮味,有雞肉同菇

北海道金目錭薄切🐟
魚味同又油份平衡,紫蘇提鮮同解膩

三文魚子海膽杯🐟

肥美無比

蝶魚邊🐟
爽又有魚油香

青魚🐟
魚味濃,開始入秋油份更重

池魚🐟
魚鮮味濃郁

中拖羅🐟
甘甜,肥美,味道平均

白海膽🐟
Creamy,入口即溶

鰹魚汁烏冬🍜
煙韌❤️

開心果雪糕💚綠
有粒粒開心果😍

2023-10-04 48 瀏覽
今日嚟到位於將軍澳澳南海岸SAVANNAH嘅赤本山,餐廳位置都幾隱蔽,不過呢度相當寧靜優雅,非常舒適,入到嚟仲有一個大大嘅吧枱位置可以近距離睇到師傅精巧嘅手勢。先付~北海道白粟米,非常清甜。之後食鹹香嘅紫菜白飯魚,白飯魚壓碎左之後連同紫菜炸,口感好酥脆。最後再有沙葛,代替吾係當造期嘅蘿蔔,沙葛咬落清爽多汁,味道酸酸甜甜好開胃。刺身四品~真鯛薄切晶瑩剔透,睇落相當吸引,真鯛鮮味再沾上酸酸地嘅醬汁,味道更加濃烈。~北海道白象拔蚌味道清甜爽口,鮮味十足,再加上岩鹽同青檸汁嘅調味,令到味道更加有層次感。~三文魚籽白海膽清甜得嚟creamy,另外師傅仲加咗少少青檸汁,中和左個味道,食落口甜而不膩回味無窮。~秋刀魚刺身時令當造,味道相當肥美,而且魚味濃郁,輕輕點上少少嘅醬汁,味道非常濃厚。御料理~吉列帶子呈現半山熟狀態,帶子同吉列嘅口感,令到整體食落好有層次感,帶子味道好鮮甜,亦可以沾上白松露醬,令到味道更香濃。壽司7貫~深海池魚,口感爽口,仲有特有嘅鹹香味。~鮫鰈魚魚邊,有出眾嘅油脂感,非常肥美。~新魷魚,其實就係魷魚BB,經過火灸燒完,識落更加有口感。~中拖羅,油脂感岩岩好,而且口感嫩滑。~醬

壽司7貫
~深海池魚,口感爽口,仲有特有嘅鹹香味。
~鮫鰈魚魚邊,有出眾嘅油脂感,非常肥美。
~新魷魚,其實就係魷魚BB,經過火灸燒完,識落更加有口感。
~中拖羅,油脂感岩岩好,而且口感嫩滑。
~醬油漬赤身,醬油漬之後,嘅保留左赤身濃郁嘅魚味,口感亦變得更加嫩滑。
~鯖魚,時令當造,口感較為滑身,魚味亦都更為香濃。
~甜蝦他他,有紫蘇花碎,味道更加提鮮,食落更加鮮甜,他他亦都更加帶出甜蝦嘅口感。

卷物
~紫菜白海膽,白海膽非常甘甜,回甘味十足。

湯付
~鰤魚岩岩入季,所以鰤魚熬出嚟嘅魚湯更加鮮甜濃郁。

甜品
~自家製朱古力慕絲蛋糕,口感又綿又滑,味道又吾會太甜。
2023-09-19
2023-10-02 26 瀏覽
最近迷上左食Omakase,所以會周圍揾有無D特別既Omakase試下。今次就去左位於將軍澳既【赤本山】,最特別之處係價錢比其他Omakase親民好多,平時食夜晚最怕都要起碼$1K起跳,【赤本山】兩個set都唔過$1K。今次就試左【本】set,包括先付、四款刺身、御料理、7貫壽司、卷物、湯同甜品。 先付:燒姬松茸、柚子山藥、醋漬水雲。姬松茸非常香、加少少鹽燒。柚子山藥爽脆、柚子味唔算太重。水雲似髮菜 酸酸滑滑。 鮫鰈魚刺身:油分重魚味唔算重、紫蘇花解膩。 中間火炙左嘅香味會重少少。 白象拔蚌:肉質爽口、加左岩鹽同青檸汁提鮮。會有少少腥味,不過好爽口。 三文魚籽杯(本身有海膽):因為我本身唔食海膽所以走左。三文魚籽好甜唔會太鹹、漲卜卜。加左青檸皮好清新。 秋刀魚:依家係當季,所以好肥美魚、魚味濃但唔腥。 吉利帶子配白松露醬:吉利皮味有少少濃蓋過帶子鮮甜,不過白松露好香。 真鯛:魚味油脂味都好平均、肉質爽甜 新魷魚:BB魷魚、肉爽、彈牙 金目雕:用左兩個步驟、先熱水逼出黎之後火炙。好香、肉爽甜。 石恒貝:上碟前師傅會先拍一下、肉質緊實、爽脆、清甜。 中トロ:半肥瘦 肉質
秋刀魚:依家係當季,所以好肥美魚、魚味濃但唔腥。
真鯛:魚味油脂味都好平均、肉質爽甜 新魷魚:BB魷魚、肉爽、彈牙 金目雕:用左兩個步驟、先熱水逼出黎之後火炙。好香、肉爽甜。 石恒貝:上碟前師傅會先拍一下、肉質緊實、爽脆、清甜。 中トロ:半肥瘦 肉質比較緊實、油脂味重 牡丹蝦:加左黑松露醬,蝦肉超級鮮甜軟糯 梭子魚:肉質會比較軟、皮炙左好香 北寄貝:燒2-3成熟會比較甜。用背面縮唔會縮太多、肉質爽口鮮甜 蔥花吞拿魚手卷:無咩蔥味、不過吞拿魚味濃
白味增魚湯:有少少鹹、而且魚味偏重
抹茶蛋糕:好creamy、抹茶味唔係太重

2023-09-29 30 瀏覽
呢間omakase應該算係性價比幾高嘅餐廳,$880「本」有齊先付、刺身、御料理、壽司、卷物、吸物及甜品。先付係用木盒盛載奉上,作為開胃前菜我覺得滑嘟嘟嘅日本水雲口感幾過癮亦好食。刺身做得非常出色,白象拔蚌味道鮮甜,北海道白海膽配魚籽真係超好味,濃郁嘅海膽香甜配上一咬超爆汁嘅大大粒魚籽,好想食多幾杯,至於生蠔入口好creamy,但最驚喜嘅係八爪魚,大廚話由早上開始已幫八爪魚做「按摩」,然後慢煮8小時,煮到極軟淋,醬汁亦非常入味。作為最重頭戲嘅御料理,係大聖子配極品鱘魚子醬,一粒粒晶瑩嘅金魚子醬及圓潤飽滿嘅黑魚子醬係口裡面破裂,釋放出豐富鮮味,大廚建議配少少辣粉食,味道更加突出。壽司嘅質素都唔錯,全部都好新鮮,跟住大廚嘅建議由淡味到濃味,越後越好食,火灸燒過嘅魷魚更加有口感,深海池魚有特別嘅鹹香味,帆立貝加點青檸汁味道更清新,鰤鱼肉質濕潤飽滿,海膽當然夠甘香鮮甜,金目鵰脂肪好豐厚肉嫩,燒左嘅北寄貝切得勁大粒厚身,大拖羅超級肥美完全沒有筋。然後係汁煮胡蘆瓜乾手卷,酸酸甜甜味道清新。豬骨湯味不算太濃,不過都飲到淡淡嘅肉脂香。最後甜品係焦糖布丁,質地比較結實,入口有蛋香,完美結束呢餐omaka

豬骨湯味不算太濃,不過都飲到淡淡嘅肉脂香。最後甜品係焦糖布丁,質地比較結實,入口有蛋香,完美結束呢餐omakase。
2023-09-26
2023-09-29 21 瀏覽
聽聞赤本山性價比高,今晚特登入將軍澳食飯!「本」套餐$880一位,有齊前菜、刺身、壽司、湯、甜品等,系幾抵食。前菜三款用木盒仔裝住,有日本栗米、水雲醋物同青檸jelly ,全部都系好refreshing嘅前菜,喚醒味蕾準備食大餐。第一道刺身系北海道鮫鰈,即系右口魚,師傅切咗兩個部位,腩位肥美,另外兩片配紫蘇花一齊食,口感清爽。之後就到時令嘅嘅秋刀魚,油脂豐富、魚味香濃,肉質有咬口,秋天真系一定要食秋刀魚。白象拔蚌師傅切咗粗條狀,加咗少少青檸、岩鹽,味道已經好鮮甜,口感爽脆,大家都好鐘意!接住嘅北海道昆左森生蠔都幾大只,口感比比一般嘅日本creamy啲,師傅配咗自家制酸汁提升鮮味,都幾夾。食完刺身就到壽司,食材全部都好新鮮!縞鰺即系深海池魚,肉質細緻,魚油豐富!文甲尤魚比較淡味~火炙嘅金目鯛油脂豐富,魚肉軟諗鮮甜!石垣貝同北寄貝兩款都好爽口清新大拖羅系最正嘅壽司,放入口咬一啖,油脂大爆發!!!白海膽味道清甜,唔算好濃味。之後仲有碎吞拿魚腩手卷,即刻叫師傅俾少啲飯😂 食完成餐凍嘢飲碗熱辣辣嘅魚湯,感覺好正。多謝師父今晚落力款待。
聽聞赤本山性價比高,今晚特登入將軍澳食飯!「本」套餐$880一位,有齊前菜、刺身壽司、湯、甜品等,系幾抵食。

食完刺身就到壽司,食材全部都好新鮮!

縞鰺即系深海池魚,肉質細緻,魚油豐富!

文甲尤魚比較淡味~

火炙嘅金目鯛油脂豐富,魚肉軟諗鮮甜!

石垣貝同北寄貝兩款都好爽口清新

大拖羅系最正嘅壽司,放入口咬一啖,油脂大爆發!!!

白海膽味道清甜,唔算好濃味。

之後仲有碎吞拿魚腩手卷,即刻叫師傅俾少啲飯😂
食完成餐凍嘢飲碗熱辣辣嘅魚湯,感覺好正。

多謝師父今晚落力款待。
2023-09-28
2023-09-29 503 瀏覽
記得第一次食omakase,就是去位於尖沙咀的KUNO花晨月夕,給了一個非常美好的回憶。原來KUNO店主在將軍澳都開了分店,一於去體驗一下! 身處遠離主戰場的將軍澳,賣點就是「價錢」💵,一樣的質素,卻以吸引的價錢作招徠,CP值爆燈!餐廳位於SAVANNAH,與地鐵站有點距離,都要行10-15分鐘。店舖門口非常低調不易察覺😆,入內是一個非常典型的日料店,只有吧枱,可容納10人左右,好有VIP的感覺。另外亦設有2間私穩度十足的小廂房。有三個套餐選擇:「赤」、「本」、「山」,選擇了套餐「本」 $880,是最豐富也是CP值最高!✨先付前菜是一道非常精美的寶盒,裡邊有幾道非常開胃且有特色的小菜,包括有1)🦪廣島蠔 ,加入了友馬山椒蠔肉肥美味道清新;2)用了紅菜頭汁 淹製而成的🍠沙葛 ;3)🦐瀨尿蝦,上面加了少許辣椒蘿蔔蓉,味道鮮甜;4)☕️水雲醋物✨刺身四品然後是續一送上各款刺身,每一款都用心製作,有味道有賣相,包括有1)🐟北海道鮫碟魚,加上了竹炭鹽和紫蘇花,油脂超級豐富,配搭紫蘇花帶點清新中和油膩感;2)🦪北海道白象拔蚌非常新鮮爽口,配上少許青檸汁和粉紅岩鹽更添鮮甜味道;3)🐟沙甸魚磯邊卷 當造

✨先付
🐟沙甸魚磯邊卷 當造 芽葱 明河(薑)解膩
沙甸魚鮮甜,味道層次豐富;
4)🦪汁燒北海道帆立貝,加紫菜包著,熱辣辣味道濃郁
壽司七貫
之後就是主角壽司🍣,用上了赤醋米,煙韌適中,多款壽司都會加上適當調味,令食材鮮味提升。
🍣岩鹽燒文甲魷魚 - 加上少許青檸汁,味道清新
🍣真鯛 - 白身魚之王,沾上了醬汁,味道平衡
🍣縞縿 - 即深海池魚,油脂豐富,加入了青柚皮,比較清新
🍣赤貝 - 非常新鮮,加上少少青檸汁增添清新味道
🍣大拖羅 - 油脂分布均衡,肥美到極點,上加了少許紫蘇花和紫蘇葉絲
🍣真鯖 - 魚皮經過輕輕炙燒迫出油脂,入口非常嫩滑
🍣鮟鱇魚肝 - 來自神隱島,使用清酒醃製,配上醃奈良西瓜,口感如芝士,入口即溶
🍣小肌 - 經過醃製,不會太酸或太魚腥,鮮甜
🍣白海膽 - 來自北海道,口感creamy如食雪糕一樣,味道清甜
✨卷物
然後是送上一個卷物,有吞拿魚蓉和醃蘿蔔,好味🤤
✨御料理
這次的料理是雞和釜飯。雞是麻雞,使用了中式做法風乾一晚,再用滾油淋致脆面,是心機之作!
釜飯加入了金蟹籽、炸京蔥絲、牛蒡絲、菇,口感層次非常豐富又好味!
✨湯
魚湯非常濃郁,鮮甜清香
甜品
最後以自家製的抹茶紅豆作結尾。大滿足😌
總結:$880 有這麼豐富的omakase,真的是CP值爆燈,一個很婇的體驗,誠意推薦👍🏻
2023-09-16
Omakase set 分別有赤、本、山,本比赤貴$80但多了刺身四品 ,御料理和卷物; 赤則比本多5件壽司;本以熱食為主照顧唔同飲食習慣既食客。為左試不同種類,選擇了- 本,因為呢個set 實在太豐富,所以要分兩個食評先show得晒。先付🌽白粟米多汁🐚廣島蠔用山椒醬油醃過,好入味,紫蘇花點缀多左分清新🥔沙葛分別用柚子醋,紅菜頭醋醃製,開胃刺身四品🐚白象拔蚌岩鹽青檸汁,爽脆,鮮甜🐟秋刀魚當造薑蔥豉油肥美, 師傅已經拔曬骨, 起得非常好冇整爛啲魚肉, 仲保持到魚肉嘅鮮味,有驚喜😚 🐚日本蠔Creamy,海水濃味,加左酸汁balance 🐟梭子魚用火槍燒咗啲魚油出嚟,更香口, 魚肉一梳梳的,好好味🍲食完又凍又爽口既刺身,上番碗超熱辣辣又濃厚魚湯,個胃好舒服! 寿司七貫⬆️北海道白海膽: 其實係食晒7年壽司先上,但成啖過實在太感動,要排第一。成口都塞滿晒海膽,味蕾品嚐到既時候海膽已融化左,果重份量感同滿足感係成正比的,保持到新鮮冇腥味,會為左佢番黎。🐟深海池魚:爽口又彈牙有啲似蒟蒻嘅口感, 又有魚嘅鮮甜,呢個有驚喜。🦑魷魚bb:切咗十字紋,食落有膠質果種將住個口,甜。🐚赤貝:正路,爽口,入面比

🌽白粟米多汁
🐚廣島蠔用山椒醬油醃過,好入味,紫蘇花點缀多左分清新
🥔沙葛分別用柚子醋,紅菜頭醋醃製,開胃

刺身四品
🐚白象拔蚌岩鹽青檸汁,爽脆,鮮甜
🐚日本蠔Creamy,海水濃味,加左酸汁balance

寿司七貫

🦑魷魚bb:切咗十字紋,食落有膠質果種將住個口,甜。

🐚赤貝:正路,爽口,入面比較多山葵,刺激!

🐚石垣貝:產自岩手縣比赤身口感唔同,係軟啲既爽,扇形嘅構造同口感,師傅會拍一拍先上碟,已經尾水,下次黎就冇得食了。

🐟池魚:用咗薑蔥點綴, 辟一辟腥味, 魚味比起其他魚更加重。

🐟鰤魚:6kg既油甘魚先至會叫做鰤魚, 因為通常都係野生冇可能養到咁大, 魚味豐富,油份大到好似食緊大拖咁,令我頭一次中意佢多過拖羅。

🐟長崎原半養殖大拖羅:口感比鰤魚更入口即溶, 大拖冇得輸。

卷物
江戶前產物 ,汁煮葫蘆瓜偏甜漬物遇上醋飯,酸酸甜甜,正好。

御料理
🐓燒麻雞,風乾先再燒皮脆肉嫩多汁。另外仲有碗釜飯,香菇味濃,面頭既魚籽晶瑩通透脆卜卜,米飯係軟糯煙韌中間,中意食飯既人表示好好食。

甜品
🍮宇治抹茶奶凍,只係紅豆有甜味,奶油甘香,完美的一餐收結。

店內坐位不多,bar 台大概十個位,但可以book房,氣氛輕鬆和諧,師傅好好笑容,可一又可再。
慶祝紀念
生日
2023-09-27 38 瀏覽
放完暑假,去旅行的節奏要停下來了。兩個老母唯有喺香港食 omakase… 今晚我哋就去咗赤本山。鮨店範圍不太,裝修簡潔,播住輕鬆嘅音樂,氣氛唔錯。我哋食咗「本」套餐,OpenRice 訂位有優惠,性價比高!先來前菜三款,最鐘意水雲醋物,加入wasabi調味,酸酸甜甜,係好開胃嘅前菜。然後就開始我哋好期待嘅刺身環節😍 第一道係來自北海道嘅鮫鰈,亦即係右口魚,肉質爽口,配紫蘇花一齊食,味道都幾夾。不時不食,當季嘅秋刀魚油脂充沛香濃,肉質爽身有咬口,好正!白象拔蚌味道好鮮甜,口感爽脆利落,配少少青檸、岩鹽已經好好食。北海道昆左森生蠔比一般嘅日本蠔creamy啲、海水味重啲,配上自家製酸汁都唔錯。之後有壽司:縞鰺、文甲尤魚、金目鯛、石垣貝、大拖羅、北寄貝、甜蝦他他同埋白海膽。縞鰺又叫深海池魚,白身魚當中算係油份重嘅魚,而且肉質細緻爽口,推介!金目鯛同大拖羅油脂都好豐富,大拖羅尤其甘香,食完真係齒頰留香。石垣貝又係好出色,食材非常新鮮,鮮味十足。最後食埋碎吞拿魚腩手卷、魚湯同甜品,真係飽到上心口!

鮨店範圍不太,裝修簡潔,播住輕鬆嘅音樂,氣氛唔錯。

不時不食,當季嘅秋刀魚油脂充沛香濃,肉質爽身有咬口,好正!

石垣貝又係好出色,食材非常新鮮,鮮味十足。

最後食埋碎吞拿魚腩手卷、魚湯同甜品,真係飽到上心口!
2023-09-21
2023-09-26 32 瀏覽
呢間赤本山新開張一排,朋友介紹話抵食,唔使$1000就已經可以食到海膽同生蠔🦪。作為foodie 既我,點可以唔試下。現時坊間閒閒哋夜晚食都過千。不過佢位置就會比較隱蔽啲,將軍澳站行過去都要少少時間,門口裝修比較簡潔,入面以吧枱為主,可以望住師傅一路整一路講解,好有互動。⛩️要左”本” 一人前$885首先會安排先付,佢上菜方式好特別係用一個寶盒咁打開🎁,可見賣相充滿心思,價錢抵食得來係有質素。師傅建議左至右吃,白粟米多汁爽甜,廣島蠔用上柚子皮代替檸檬,比較清新又可以去腥。最右係用上柚子醋腌沙葛,紅色用上紅菜頭,酸酸甜甜,令人開胃。刺身類: 🔹白象拔撲加了岩鹽代替豉油同青檬汁去腥味,更爽口清甜🔹選用當做秋刀魚,油分重都較肥美 🔹北海道真蠔🦪肥美肉厚,較濃味加左酸汁無咁咸🔹梳子魚鮮魚湯壽司類:🔹深海池魚 爽口油份徧重🔹魷魚 赤貝🔹鰤魚 野生 無咁油膩 🔹拖羅長奇縣 肉質較結實🔹真池魚 加薑蔥去腥 😍最令人驚喜就係北海道白海膽,師傅一啲都唔吝嗇,大啖大啖咁,食落去比較清甜,唔會滯最後佢仲有燒雞炒飯,同甜品。期間師傅仲會問你夠唔夠飽,但食到壽司嗰下已經食唔落炒飯😂 估唔到整體份量超級足了大食人士

⛩️要左”本” 一人前$885

刺身類:
🔹白象拔撲加了岩鹽代替豉油同青檬汁去腥味,更爽口清甜
🔹選用當做秋刀魚,油分重都較肥美
🔹北海道真蠔🦪肥美肉厚,較濃味加左酸汁無咁咸
🔹梳子魚鮮魚湯

壽司類:
🔹深海池魚 爽口油份徧重
🔹魷魚 赤貝
🔹鰤魚 野生 無咁油膩
🔹拖羅長奇縣 肉質較結實
🔹真池魚 加薑蔥去腥

最後佢仲有燒雞炒飯,同甜品。期間師傅仲會問你夠唔夠飽,但食到壽司嗰下已經食唔落炒飯😂 估唔到整體份量超級足了大食人士都啱晒!呢個價錢真係CP值高!
2023-09-26 326 瀏覽
赤本山 (將軍澳)📍將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07A號舖記得第一次食Omakase 就係去尖沙咀嘅花晨月夕!而今次我哋就去咗將軍澳新開嘅赤本山,而佢哋兩間都係同一個老細架!餐廳位置距離地鐵站唔算太近,亦都建議先用Google map set 好個導航先好行,因為對於區外人嚟講真係好易會行多咗冤枉路!赤本山雖然唔係開係旺區,佢嘅取勝之處就係性價比高,價錢比旺區開平好多,最貴嘅套餐都只係$880,而且都一樣非常豐富,食材亦都上盛嘅!🔆先付🔆🔹友馬山椒廣島蠔飽滿又肥美,加上友馬山椒更加開胃🔹日本沙葛用咗紅菜頭汁醃製,所以賣相好靚,呈粉紅色🔹瀨尿蝦瀨尿蝦用咗辣椒蘿蔔蓉再加入用瀨尿蝦殼整嘅汁醬🔹水雲漬物 用咗沖繩種,所以味道會帶酸🔆刺身四品🔆🐟北海道鮫鰈魚,薄切經過灸燒迫出油香再用咗竹炭鹽提鮮,連同紫蘇花一齊食可以中和油膩感🐚北海道白象拔蚌有原片同切條兩種食法,口感較清爽,加入岩鹽加青檸做調味🐟沙甸魚磯邊卷沙甸魚係今期當造,油份重!賣相都圓轆轆咁,呢種做法最特別係佢冇飯中間加入咗名荷同埋芽蔥,散發淡淡薑味🐚汁燒北海道帆立貝呢個以紫菜包住用手食,一絲絲元貝質感,鮮味
赤本山 (將軍澳)

記得第一次食Omakase 就係去尖沙咀嘅花晨月夕!

🔆先付🔆
🔹友馬山椒廣島蠔
飽滿又肥美,加上友馬山椒更加開胃
🔹日本沙葛
用咗紅菜頭汁醃製,所以賣相好靚,呈粉紅色

🔹瀨尿蝦
瀨尿蝦用咗辣椒蘿蔔蓉再加入用瀨尿蝦殼整嘅汁醬

🔹水雲漬物
用咗沖繩種,所以味道會帶酸
🔆刺身四品🔆
🐟北海道鮫鰈魚,薄切
🐚北海道白象拔蚌
有原片同切條兩種食法,口感較清爽,加入岩鹽加青檸做調味
🐟沙甸魚磯邊卷
沙甸魚係今期當造,油份重!
賣相都圓轆轆咁,呢種做法最特別係佢冇飯
中間加入咗名荷同埋芽蔥,散發淡淡薑味
🐚汁燒北海道帆立貝
呢個以紫菜包住用手食,一絲絲元貝質感,鮮味十足
🔆寿司七貫🔆
🍣岩鹽燒文甲魷魚
文甲魷魚本身清淡,所以師傅特登用岩鹽加青檸作提鮮
🍣真鯛
真鯛油份口感都比較平衡。日本人稱佢為白身魚之王,而家基本上一年四季都有
🍣縞鰺
口感同味道都同深海池魚好相似
用咗青檸汁做調味
比較厚身,口感較爽帶油份
🍣赤背
師傅上碟前輕輕拍打一下後會有輕微收縮效果,目的係令佢撐開,肉質會更加爽口,加咗少少青檸汁調味
🍣大拖羅
見到都嘩咗一聲!特大厚切大拖羅!
油脂極豐富,塗上少少醬油,亦都加咗紫蘇作解膩
入口即溶好香好正
🍣真鯖
鯖魚一般油份都比較強,質感比較嫩滑
所以加咗紫蘇絲作調和
用火槍輕輕燒咗一下可以令本身嘅銀皮魚味減少,而且味道更香
🍣鮟鱇魚肝
食材選擇較為上乘嘅鮟鱇魚肝
用大量Sake 醃製再進行蒸煮
面頭再加上西瓜漬,目的令到清酒味更出,以中和鮟鱇魚肝嘅油膩感。
有驚喜,因為口感似Cream Cheese,原來鮟鱇魚肝可以咁細滑!完全推翻以往對佢嘅印象。
🍣小肌
小肌係江戶時代嘅代表作,師俄做咗特別嘅處理,令到味道唔會太酸或太鯹。而且size愈細條就更加會帶多一點甜味。
🍣北海道白海膽
好少會食到呢種口感啲海膽,入口好Creamy, 而且本身都凍冰冰,感覺好似似食雪糕咁,而又不失鮮甜味。

🔆卷物🔆
🍣吞拿魚蓉蘿蔔
🔆御料理🔆
非常有幸可以食到師傅提早兩日預先準備嘅日本燒麻雞釜飯!
麻雞皮下脂肪比例低,有利於製造脆皮效果。
過程需要吊起一日嚟風乾,之後再用滾油焯表面以做出香脆效果。肉質好嫩滑又多汁!
呢道係心機菜式,要食就要早兩日預訂啦!

至於釜飯都有好多細細微位令到味道更加好食。
配料用到牛蒡、菇、金蟹籽、同埋炸京蔥絲去令到味道更豐富!如果唔介意重口味的話可以加埋豬油,味道完全係可以提升到另一個層次!
🔆吸物🔆
香濃魚湯,滾熱辣嘅乳白色魚湯好鮮甜,入邊仲有兩件整肥美嘅白身魚肉!
🔆甜品🔆
今晚嘅甜品係自家製綠茶紅豆奶凍!
師傅特登做咗低糖,所以食到最後都唔會覺得好太膩!
紅豆起晒沙而且布甸都好細滑!
2023-09-16
約左朋友黎將軍澳,打算一試成日爆場的omakase,離將軍澳站A2出口唔遠。但門面偏向低調,我同朋友差點錯過了。整體環境簡潔寧靜,除左吧枱位置,仲有小包廂,private程度高。難得同朋友仔飯聚,梗系嗌全場最貴啦!估唔到加埋一最貴都只不過是$880/位,性價比極高。入座後,就有一杯玄米茶提供,飲住茶睇住廚師們用心制作,感覺好chill‼️ #前菜🩷柚子蠔,肥美,帶有淡淡海水味,混合柚子味,鮮甜。🩷柚子沙葛,爽口微甘微酸。🩷瀨尿蝦,蝦肉飽滿,口感豐富。🩷水雲醋物,入口滑溜,中和之前所食之濃味。 #刺身🩷北海道白象拔蚌配青檸岩鹽口感爽脆新鮮,岩鹽帶出微微海水咸味,原隻青檸揸汁,清新青檸汁帶出甜味。🩷沙甸魚刺身,用沙甸魚當做卷物,太肥美啦‼️當中夾入鮮青葱解油膩,紫加了2-3粒蘇花,帶有淡淡紫蘇味道,入口超級滑溜。🩷秋刀魚刺身,當做入季,口感彈牙,肉質厚實,魚味濃無腥味,入口非常鮮甜‼️👍🏻🩷北海道昆布森生蠔,加入少量酸汁,肥美真。入口果質感好似食緊忌廉,味道淡淡的酸味,海水味唔算好濃。 #壽司系列#飯有赤醋🩷真鯛壽司,魚肉質感厚實,比較爽口。🩷炙燒松果切魷魚青檸壽司,口感少量漿口。🩷縞

#前菜
🩷柚子蠔,肥美,帶有淡淡海水味,混合柚子味,鮮甜。
🩷柚子沙葛,爽口微甘微酸。
🩷瀨尿蝦,蝦肉飽滿,口感豐富。
🩷水雲醋物,入口滑溜,中和之前所食之濃味。

#刺身
🩷北海道白象拔蚌配青檸岩鹽

#壽司系列
#飯有赤醋
🩷真鯛壽司,魚肉質感厚實,比較爽口。
🩷炙燒松果切魷魚青檸壽司,口感少量漿口。
🩷縞縿壽司,縞縿類似深海池魚,口感飽滿厚實,油感唔重。
🩷活赤貝壽司廚師拍一拍令佢收縮,口感爽脆彈牙,新鮮貝類的甜味。
🩷鰤魚壽司,味道似油甘魚!
🩷奄美大島大拖羅壽司,此部位系吞拿最肥三角位,齒夾留香,肥美油份足,但肥而不膩,入油即溶。
🩷手撕帆立貝壽司,表面加入青柚汁,有一梳梳的口感,塞滿成個口腔。
🩷池魚仔壽司,魚肉鮮甜。
🩷甜蝦他他壽司,蝦肉起膠,滿滿蝦味。
🩷利尻禮文產的白海膽,新鮮creamy,溶晒落口的感覺,非常滿足。
🩷碎蔥呑拿魚腩手卷,淡淡蔥味,袪除呑拿魚本身腥味,肉質肥美鮮甜。

#熱食
🩷燒麻雞配釜飯,麻雞油脂唔多,外皮香脆,釜飯配料好多,配上自家制豬油,油而不膩!
🩷𩶘魚湯,一定要趁熱飲,奶香味重,內有𩶘魚肉同葱白,非常鮮甜。

#甜品
🩷自家製抹茶奶凍,奶味香濃,奶凍軟硬適中,抹茶味足,紅豆夠粉,有菊花點綴,令奶凍有淡淡清香,中和口感。

📍赤本山 @ankayama_hk
地址: 將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07A號舖

2023-09-17
將軍澳嘅赤本山係日式鮨店,新Menu晚市Omakase Set只係$800起,當中不乏高級食材同埋時令海產,性價比超高!店員相處融洽,令場內充滿快樂嘅氣氛,用餐經驗良好!本 $880/位先付白粟米 - 爆汁清甜,係喚醒味蕾嘅良品!水雲醋物 - 酸爽開胃!青檸啫喱 - 微酸清新,get ready for 刺身環節!刺身白象拔蚌 - 切成條狀,更顯爽口!簡單以青檸同埋岩鹽去調味!秋刀魚 - 時令嘅秋刀魚,魚油勁充足,肉質爽嫩,正!生蠔 - 來自北海道嘅昆布森真蠔,蠔身肥美飽滿,溫和嘅海水味同酸汁勁夾,尾韻係令人愉悅嘅蠔鮮味,good!帆立貝 - 以薑蓉豉油漬過,再輕輕燒至半生熟嘅岩手縣帆立貝,甜美之中帶醬香!御料理鹽燒馬友 - 是日御料理係來自台灣嘅肥美馬友魚,一夜乾處理後再香煎,肉質變得緊緻,魚嘅鮮味亦頗為突出!壽司深海池魚 - 油份重,肉質卻爽口嘅縞鰺,鮮味十足!魷魚 - 採用年幼嘅魷魚,𠝹花炙燒過後,爽嫩甜美!石垣貝 - 超級新鮮,輕輕一拍已經收縮到差唔多反艇!中拖羅 - 近魚骹位置嘅中拖羅,魚味濃郁,同時有滿滿嘅魚油香,特別滋味!北寄貝 - 反轉再炙燒嘅北寄貝,保留住軟綿中帶一點

本 $880/位
先付
白粟米 - 爆汁清甜,係喚醒味蕾嘅良品!

水雲醋物 - 酸爽開胃!

刺身

秋刀魚 - 時令嘅秋刀魚,魚油勁充足,肉質爽嫩,正!

壽司
深海池魚 - 油份重,肉質卻爽口嘅縞鰺,鮮味十足!

魷魚 - 採用年幼嘅魷魚,𠝹花炙燒過後,爽嫩甜美!

石垣貝 - 超級新鮮,輕輕一拍已經收縮到差唔多反艇!

北寄貝 - 反轉再炙燒嘅北寄貝,保留住軟綿中帶一點爽口嘅口感,而甜味亦放到最大,really nice!

真鯖魚 - Seasonal嘅真鯖魚可以直接生食,仲好肥美!

甜蝦他他 - 打成蝦滑嘅甜蝦,鮮甜味變濃咗,份外美味!

白海膽 - 北海道根室白海膽,軟綿清甜,大滿足!

卷物
齊晒中拖羅、大拖羅、仲有拖羅蓉嘅太卷,口感豐富,味道可口!

湯品
熱辣辣嘅魚白湯,飲落圓潤甜美!

甜品
Ending係布甸加焦糖醬!