2023-10-25
最近發現咗一間喺將軍澳海濱附近嘅食肆,叫做赤本山。佢本身係Omakase餐廳,但喺10月中轉型做居酒屋,推出左更多款式嘅小食、熟食~雖然餐廳外觀唔起眼,但一踏入去就可以感受到日式風格。餐廳有席前位置同埋卡座,廚師都好友善,而且見到好多將軍澳嘅常客,睇嚟真係好受將軍澳居民歡迎!轉左Menu後,有更多唔同種類既食物選擇,我地問下廚師意見,每樣類別都叫左一啲黎試下:🍽️ 十勝薯仔沙律:呢個沙律係由廚師推介,一黎到,竟然係一杯雪糕?原來上面鋪滿脆口嘅薯片。裡面配搭美味嘅薯仔沙律,口感好特別。🍽️ 雪茄春卷:呢個春卷形狀似支雪茄,裡面原來係包住枝豆同蝦肉,好似煙灰既其實係竹炭岩鹽,外觀得意同時味道都好出色。🍽️ 味增牛筋煮:呢道菜用蘿蔔同牛筋一齊煮,牛筋咬勁十足,味增湯汁煮得好入味。🍽️ 辣肉碎麻醬伴手工麵:手工麵配上香辣嘅肉碎同麻醬,比出面既專食麻醬麵更出色。🍽️ 刺身三點:刺身依舊保持Omakase水準,肉質鮮嫩,廚師刀工亦好好,仲帶有微甜。🍽️北寄貝壽司、玉子壽司、粒貝壽司、 蟹肉蟹卵壽司:壽司我地揀左幾款平時既至愛,壽司飯依特別一讚玉子壽司,玉子好厚實鮮甜,粒貝更係用左原粒既北寄貝,比係出面既更大粒
🍽️北寄貝壽司、玉子壽司、粒貝壽司、 蟹肉蟹卵壽司:壽司我地揀左幾款平時既至愛,壽司飯依特別一讚玉子壽司,玉子好厚實鮮甜,粒貝更係用左原粒既北寄貝,比係出面既更大粒更鮮味。
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
如果你想喺將軍澳搵間質素好嘅居酒屋,真係好推薦去試吓赤本山。餐廳位置唔多,記得去之前book定位啦~
📍 餐廳:赤本山
🌍 地址:港鐵將軍澳站 A2 出口, 步行約8分鐘