2023-09-25
約左朋友黎將軍澳,打算一試成日爆場的omakase,離將軍澳站A2出口唔遠。但門面偏向低調,我同朋友差點錯過了。整體環境簡潔寧靜,除左吧枱位置,仲有小包廂,private程度高。難得同朋友仔飯聚,梗系嗌全場最貴啦!估唔到加埋一最貴都只不過是$880/位,性價比極高。入座後,就有一杯玄米茶提供,飲住茶睇住廚師們用心制作,感覺好chill‼️ #前菜🩷柚子蠔,肥美,帶有淡淡海水味,混合柚子味,鮮甜。🩷柚子沙葛,爽口微甘微酸。🩷瀨尿蝦,蝦肉飽滿,口感豐富。🩷水雲醋物,入口滑溜,中和之前所食之濃味。 #刺身🩷北海道白象拔蚌配青檸岩鹽口感爽脆新鮮,岩鹽帶出微微海水咸味,原隻青檸揸汁,清新青檸汁帶出甜味。🩷沙甸魚刺身,用沙甸魚當做卷物,太肥美啦‼️當中夾入鮮青葱解油膩,紫加了2-3粒蘇花,帶有淡淡紫蘇味道,入口超級滑溜。🩷秋刀魚刺身,當做入季,口感彈牙,肉質厚實,魚味濃無腥味,入口非常鮮甜‼️👍🏻🩷北海道昆布森生蠔,加入少量酸汁,肥美真。入口果質感好似食緊忌廉,味道淡淡的酸味,海水味唔算好濃。 #壽司系列#飯有赤醋🩷真鯛壽司,魚肉質感厚實,比較爽口。🩷炙燒松果切魷魚青檸壽司,口感少量漿口。🩷縞
#前菜
🩷柚子蠔,肥美,帶有淡淡海水味,混合柚子味,鮮甜。
🩷柚子沙葛,爽口微甘微酸。
🩷瀨尿蝦,蝦肉飽滿,口感豐富。
🩷水雲醋物,入口滑溜,中和之前所食之濃味。
#刺身
🩷北海道白象拔蚌配青檸岩鹽
#壽司系列
#飯有赤醋
🩷真鯛壽司,魚肉質感厚實,比較爽口。
🩷炙燒松果切魷魚青檸壽司,口感少量漿口。
🩷縞縿壽司,縞縿類似深海池魚,口感飽滿厚實,油感唔重。
🩷活赤貝壽司,廚師拍一拍令佢收縮,口感爽脆彈牙,新鮮貝類的甜味。
🩷鰤魚壽司,味道似油甘魚!
🩷奄美大島大拖羅壽司,此部位系吞拿最肥三角位,齒夾留香,肥美油份足,但肥而不膩,入油即溶。
🩷手撕帆立貝壽司,表面加入青柚汁,有一梳梳的口感,塞滿成個口腔。
🩷池魚仔壽司,魚肉鮮甜。
🩷甜蝦他他壽司,蝦肉起膠,滿滿蝦味。
🩷利尻禮文產的白海膽,新鮮creamy,溶晒落口的感覺,非常滿足。
🩷碎蔥呑拿魚腩手卷,淡淡蔥味,袪除呑拿魚本身腥味,肉質肥美鮮甜。
#熱食
🩷燒麻雞配釜飯,麻雞油脂唔多,外皮香脆,釜飯配料好多,配上自家制豬油,油而不膩!
🩷𩶘魚湯,一定要趁熱飲,奶香味重,內有𩶘魚肉同葱白,非常鮮甜。
#甜品
🩷自家製抹茶奶凍,奶味香濃,奶凍軟硬適中,抹茶味足,紅豆夠粉,有菊花點綴,令奶凍有淡淡清香,中和口感。
📍赤本山 @ankayama_hk
地址: 將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07A號舖