🥩🥩《貊炙MAEK JEOK》 古代人👨🏽‍🦳為了要保存動物🐷過身之後的肉質鮮嫩😙,都會以熟成方法🤓,令肉質不會變硬。現代人更勁😎,利用熟成櫃去控制溫度、濕度和時間,令肉更幼嫩更提鮮😋。今日跟住呀大人去試 Omakase 熟成肉😍。近門口位置,已經擺放了兩座熟成肉櫃,入邊放著不同日期、分類和重量的熟成肉🐷,好像焗緊桑拿一樣🤣🤣。🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷❤️ Steak Omakase HK$420@ X2❤️ Upgrade泡菜和牛炒飯 +HK$120❤️ 韓國鰻魚 $320 (時價)❤️ 苿莉花水果綠茶 /熱 HK$50❤️ 柚子檸檬梳打 HK$48🔹🔹▪️🔹🔹▪️▪️🔹🔹🔹▪️🔹▪️1️⃣💜 韓式餐前四小碟、生菜包及自家包飯醬🔺不得不提店家的自家製泡菜🥬!師傅話他們的泡菜,除了一般基本醃料外,還加了雪梨汁和蘋果汁,讓泡菜的味道更加清甜可口開胃!而且餐前幾小碟是可以無限添食的😋!2️⃣💜 吞拿魚他他🔺小編在6款Appetisers 中揀了吞拿魚他他🐟配洋蔥🧅忌廉汁!估唔到洋蔥🧅忌廉汁如斯清甜,和吞拿魚他他很夾!3️⃣💜 醃漬大蝦牛油果沙律🔺蝦、牛油果、青瓜、櫻桃蘿蔔、羅馬生菜🥬,很彩色繽
🥩🥩
《貊炙MAEK JEOK》

🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷

❤️ Steak Omakase HK$420@ X2
❤️ Upgrade泡菜和牛炒飯 +HK$120
❤️ 韓國鰻魚 $320 (時價)
❤️ 苿莉花水果綠茶 /熱 HK$50
❤️ 柚子檸檬梳打 HK$48
🔹🔹▪️🔹🔹▪️▪️🔹🔹🔹▪️🔹▪️

1️⃣💜 韓式餐前四小碟、生菜包及自家包飯醬

2️⃣💜 吞拿魚他他

3️⃣💜 醃漬大蝦牛油果沙律
🔺蝦、牛油果、青瓜、櫻桃蘿蔔、羅馬生菜🥬,很彩色繽紛的沙律🥗啊😆!粒粒大細切到剛剛好入口👍🏻,也比想像中大碟。

4️⃣💜 韓式三筋肉
🔺廚師👨‍🍳會在客人面前介紹食材的獨特性,之後就開始燒肉😋。他先用豬油膏慢慢擦鍋再落肉。三筋肉入口軟腍腍,多汁嫩滑🥰!

5️⃣💜 韓國五花腩
🔺好爽脆的肉🤩!師傅將它烤到超香!只點海鹽已經好味到暈😙!

6️⃣💜 和牛羽下肉
🔺牛羽下肉即牛肩部份,已斷筋位,入口超Juicy💦!小編覺得和三筋肉一樣,和生菜🥬、生蒜🧄和包住飯醬嚟食是最爽的😆!

7️⃣💜 小食燒物:白菇、杏鮑菇、燒菠蘿、韓國年糕
🔺燒熟成醬油牛肋肉之前,師傅會間燒小食給客人清清味蕾😋。原來白菇反轉,輕燒到自己出滿兜水,就可以一併水連菇食,好香好香👍🏻,味道似飲緊蘑菇湯一樣😆!

8️⃣💜 熟成醬油牛肋肉
🔺廚師上枱前已經將醃好的牛肋肉切成風琴狀💥!目的是要切開曬它的筋膜位,幼化肉的纖維🤓。肉質入口溶☺️!加上已醃醬油在前,根本不用再調味😚!肉汁和醬油互相牢牢鎖上🔓,肉汁和唾液在口裏翻騰,點解唔可以多幾塊啊師傅😭😭!

9️⃣💜 韓國鰻魚 $320 (時價)
🔺出乎意料之外咁彈身🤩!魚肉比師傅烤得金黃香脆!勁脆口勁彈牙🥳!又有魚脂香🥰!

🔟💜 水泡菜、餐後四小碟:
🔺為了讓客人清清味蕾,飯麵之前間了幾個小食😊,特別要提水泡菜。用少少醋水連少少瓜菜浸住食,酸酸甜甜小小辣,好鬼正!另外還有活魷魚🦑、魚仔乾、醃蓮藕和泡菜。

1️⃣1️⃣💜 平壤冷麵
🔺食到冷麵,其實個胃已full了十一成半!冷麵條中間蕎麥粒粒,麵質Q彈,配白醋和黃芥辣一齊食,爽!

1️⃣2️⃣💜 Upgrade泡菜和牛炒飯 +HK$120
🔺碎泡菜和牛蟹籽蔥粒炒飯,粒粒分明,炒得均勻,泡菜汁餵曬飯粒之中,啖啖濃郁夠曬韓feel!

1️⃣3️⃣💜 Drinks:
苿莉花水果綠茶 /熱 HK$50
柚子檸檬梳打 HK$48
🔺一大壼水果茶入面有好多不同嘅生果,開始飲時未出曬味,第二壺就完全飲到茶香果甜;柚子梳打味道天然,仲有粒粒果肉,有誠意!

🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷

🫑:貊炙MAEK JEOK
🥩:灣仔新鴻基中心一樓104,104A,105A
2021-11-02 39 瀏覽
今日做嘢過開灣仔,等埋朋友放工一齊食飯,我地有間bookmark咗一排嘅韓燒,終於呢日可以試下!呢到最吸引我地嘅係門前呢一櫃熟成牛🤤🤤餐廳主打28-45嘅熟成牛肉,自設熟成櫃,方便自家調節熟成進度。✨Steak Omakase selected Cuts $380/per one-韓式前菜有茄子、魚仔小食、泡菜湯、大蔥沙律、泡菜、大豆芽,所有前菜都可以追加,每款都好吸引,當中泡菜最啱我口味,味道帶點甜,辣度剛剛好,我地忍唔住refill左好幾次。大蔥沙律幾有特色,用蔥來做主菜再加d檸檬汁&雪碧,味道配合出色。-韓式蒸蛋韓式蒸蛋口感鬆軟,就好似棉花咁,而且入口充滿蛋香,仲有蟹柳蟹籽等配料,加上用石鍋上,熱辣辣好正!-自撰。朝陽小品(和牛他他)從未食過生牛肉嘅我,終於可以試下。店員教我地先將可生食用嘅雞蛋同和牛他他搞勻,之後再用紫菜、雪梨等包住食。和牛他他好滑溜,好鮮味,而且夾住雪梨一齊食,味道出奇地夾!好清甜而且唔膩。-肉類 (熟成醬油牛肋骨、薄切及厚切和牛羽下肉、五花肉)薄切同厚切和牛羽下肉既油脂分佈好完美,食落整個口腔充斥住濃郁嘅牛香,好好味!而我同朋友最愛係牛肋骨,肉質好腍滑,好重

-韓式前菜

-韓式蒸蛋

-自撰。朝陽小品(和牛他他)

-肉類 (熟成醬油牛肋骨、薄切及厚切和牛羽下肉、五花肉)
而我同朋友最愛係牛肋骨,肉質好腍滑,好重牛味,而且醃料非常入味,必食!!
佢地嘅肉類真係好出色,唔怪得見枱枱都叫呢個set啦!

-生菜包及自家包飯醬
燒肉加埋生菜夾住食,可以減油減膩,包飯醬似味噌,配燒肉好正!

-大醬湯配紫菜飯
好有韓式風味,熱辣辣。

-柑橘梳打 $48
-柚子檸檬梳打 $45
飲品酸酸甜甜,好清爽!

-甜品雪糕
朋友極度大讚呢個雪糕,好creamy + 好重雲尼拿味,超正!
2021-11-02 139 瀏覽
🌸灣仔韓燒🌸貊炙🔥華麗韓燒Omakase🇰🇷今晚到了一間位於灣仔的高質華麗主打韓燒Omakase的韓式扒房「貊炙」享受晚餐。餐廳非常寬敞舒適,座位寬闊,裝修優雅,還設有3間獨立而空間大VIP房,絕對是洽談生意的好地方。餐廳主打矜貴的28-45日熟成牛肉 ,這些牛肉的處理過程繁複,首先要設立熟成櫃並把牛肉放置在櫃內,再自行調整和貼心跟進熟成牛肉程序,因此每一件牛肉也具獨一無二味道。除了韓式肉食之外,扒房還會提供西式厚切熟成扒。肉食種類非常多元化。店員服務亦相當殷勤周到,會悉心為客人燒煮食物而且還會𣎴時替客人收拾餐碟及更換韓燒網❗我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟Steak Omakase Selected Cut 每位$420🥗醃漬沙律醃清沙律有青蔥翠綠生菜、香滑牛油果及鮮甜大蝦等豐富清新配料,味道清新怡人。🥬韓式前菜、生菜包及自家包飯醬套餐包括非常豐富的韓式前菜,包括青瓜、爽口蘿蔔粒及泡菜等。生菜包十分豐富,有爽脆蔬菜、青瓜、小蕃茄、青椒及蘿蔔條。自家包飯醬香濃惹味,配搭生菜包把烤肉包裹食用一流❗🐟吞拿魚他他吞拿魚他他是鮮味吞拿魚刺身配香濃芝士,吞拿魚肉質鮮嫩,入口即溶。🥩Steak O
🌸灣仔韓燒🌸貊炙🔥
華麗韓燒Omakase🇰🇷

熟成牛
我們一行2人共點了以下餐點:

🥗醃漬沙律

🥬韓式前菜、生菜包及自家包飯醬

🐟吞拿魚他他
韓式前菜、生菜包及自家包飯醬
🥩Steak Omakase
🐂熟成醬油牛肋肉
餐廳主打矜貴的28-45日熟成牛肉,份量十足,燒煮後完全不會靭,肉質鮮嫩,以秘製醬料醃製,相當入味,不用額外塗抺其他醬料已經非常惹味❗

🐂韓式三筋肉
韓式三筋肉油脂分佈均勻,燒煮後肉質仍意然相當軟淋,味道一流❗

🐂和牛羽下肉
和牛羽下肉呈厚切長條將狀,油脂分佈均勻,肉質鮮嫩肥美多汁,口感完全不會韌,十分滋味。

🐖韓國五花肉
韓國五花肉相當肥美,肉質嫩滑,肥瘦均勻的五花肉經燒煮後相當惹味❗

還有香甜菠蘿片、杏鮑菇及韓式年糕🤩
Steak  Omakase
🐠第二輪韓式前菜
吃完燒肉菜式後,便會奉上第二輸韓式前菜,包括惹味醃製魚乾、小蟹乾、脆口蓮藕片及冰凍開胃水泡菜。
🍲大醬湯飯
新鮮熱烘烘的大醬湯飯為韓式大醬、蘿蔔粒及鮮嫩牛肉等豐富配料烹製而成的傳統韓式料理,大醬湯香濃惹味,送飯一流❗
韓式大醬湯配飯
🍜平壤冷麵
少有的平壤冷麵,冷麵條冰凍涼快,有韓國香甜梨切片、熟雞蛋及蘿蔔片等配料,湯底味道清新。
賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
2️⃣🌟 追加 和牛羽下肉 $290
食過番尋味,再追加了肉質鮮嫩美味的和牛羽下肉❗️和牛羽下肉呈厚切長條將狀,油脂分佈均勻,肉質鮮嫩肥美多汁,口感完全不會韌,十金分滋味。
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
3️⃣🌟茉莉茶水果綠茶 $50
份量十足的一壺由茉莉茶、綠茶配合新鮮水果調製而成的香茶,茶味清新香濃回甘,帶陣陣水果清甜味❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️

4️⃣🌟提子梳打 $48
提子梳打帶有香甜提子味,有薄荷葉點綴,酸酸甜甜,十分開胃❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳的韓燒菜式相當高質,加上餐廳裝修典雅,提供熟成牛肉❗是灣仔一帶必到高質華麗韓式扒房之選❗
l
2021-10-27
10 分鐘 (堂食)
熟成牛
  • 是日熟成牛肉
  • 生菜包及自家包飯醬
  • 熟成牛肉
2021-11-01 44 瀏覽
—友人lunch成日經過都想試 標榜韓式扒房 主打熟成牛肉 門口擺咗個熟成櫃 寫滿日子轉入去仲有vip房 私隱度高又大幾啱business lunch每枱都係嗌steak omakase selected cuts($380)前菜有泡菜 水泡菜 茄子 醃蟹仔 大蔥沙律 芽菜 可以refill韓式蒸蛋滑溜輕盈蒸蛋 加上粒粒蟹子增加口感上枱時仲係熱騰騰 會好似煲仔飯效果變焦自撰 • 朝鮮小品 和牛他他 拮穿蛋黃撈勻和牛 變得份外柔軟且冇腥味紫菜包裹梨條 松子碎 辣椒 倍添風味和牛羽下肉多汁不膩 有微嚼勁 越食越香是日熟成牛肉店員介紹店內係28-45日熟成牛肉會因應需求跟進同調整熟成程序所以每嚿肉都會呈現其獨特嘅味道韓國五花肉建議配上生菜包及自家包飯醬 睇韓劇都係咁食 可以減膩食多d熟成醬油牛肋骨加入梨汁蘋果汁醃製 肉汁豐沛且油香濃厚同時感受到肉質嘅彈性同油脂嘅甘香和牛羽下肉(原味厚切)($290)如羽毛般細嫩油花平均分布 帶有細筋使其肉質有彈性與嚼勁既有西式厚切熟成扒亦有配韓式前菜風味平壤冷麵燒完肉 有水冷麵去平衡返加入醋同黃芥末去調味甜品仲有軟雪糕柑橘梳打($48) / 柚子蜜($32)

友人lunch成日經過都想試

建議配上生菜包及自家包飯醬
睇韓劇都係咁食 可以減膩食多d

加入梨汁蘋果汁醃製 肉汁豐沛且油香濃厚
同時感受到肉質嘅彈性同油脂嘅甘香
和牛羽下肉(原味厚切)($290)
如羽毛般細嫩油花平均分布
帶有細筋使其肉質有彈性與嚼勁
既有西式厚切熟成扒亦有配韓式前菜風味
燒完肉 有水冷麵去平衡返
加入醋同黃芥末去調味
甜品仲有軟雪糕
柑橘梳打($48) / 柚子蜜($32)
———————————————————
貊炙
2021-11-01 31 瀏覽
慶祝節日必到😎牛扒Omakase😚性價比100分🉐香港首間韓式熟成牛肉扒房啲間扒房啱啱登陸左香港無耐🙂之前見到社交平台 有人食過,見到賣相好靚而且價錢唔貴🥰襯住朋友生日即刻book枱試吓。一入門口,已經見到佢地有個好大既熟成櫃吊住一件件好大風乾緊牛扒。餐廳環境亦非常簡潔而且非常闊落坐得好舒服😌House Dry Age Steak 套餐 (650gram USDA 帶骨肉眼 $1100)韓國前菜6小碟用酒紅色既前菜碟裝住😍好得意。前菜有六小碟,最特別係醬油炸蟹仔非常好食🤩而且全部都可以refill🥰芽菜同泡菜味道亦調教得好好,唔會死咸😋前菜:和牛他他朋友第一次食和牛他他,佢都接受到!大讚一啲都唔腥,撈埋生雞蛋🥚,夾住紫菜同埋雪梨🍐入口非常順滑😚生菜包及自家包飯醬菜籃入面嘅菜量好多,而且種類都唔少🤩未飲已經非常吸晴😜韓式蒸蛋熱辣辣嘅蒸蛋,口感綿滑😚非常好食主菜: 650gram USDA 帶骨肉眼店員服務真係一百分非常之詳盡嘅解釋熟成牛既部分👍🏻長知識不少。而且仲會叫我哋影相,非常親切。全程都唔洗自己燒,佢會幫我地燒好,亦切好一口size,真係非常好!講返舊牛,店員非常用心燒邊位既部分,

House Dry Age Steak 套餐
(650gram USDA 帶骨肉眼 $1100)

韓國前菜6小碟

前菜:和牛他他

生菜包及自家包飯醬
菜籃入面嘅菜量好多,而且種類都唔少🤩未飲已經非常吸晴😜

韓式蒸蛋
熱辣辣嘅蒸蛋,口感綿滑😚非常好食

主菜: 650gram USDA 帶骨肉眼
店員服務真係一百分非常之詳盡嘅解釋熟成牛既部分👍🏻長知識不少。而且仲會叫我哋影相,非常親切。全程都唔洗自己燒,佢會幫我地燒好,亦切好一口size,真係非常好!講返舊牛,店員非常用心燒邊位既部分,食起上黎脆卜卜,但肉既部分又非常淋滑,肉味非常濃而且唔會漏,肥膏位置亦如店員所描述帶微弱嘅芝士味道,非常特別。

熟成醬油牛小排及豬腩肉
份量非常多,每樣有三件🤤醬油既味調教得剛剛好,非常有韓國醬燒風味🥺再夾埋生菜🥬夾住一齊食,又增加左清爽既口感

大醬湯飯
食到最後,其實都接近9成飽😂不過又估唔到啲個湯又幾好飲😋非常香濃既牛味加上蘿蔔,再送啖白飯😜非常正🤣🤣

和牛羽下肉$290
雖然得兩塊,但份量都好足夠。賣相亦好靚好新鮮!
入口即溶,點少少海塩同芥辣,非常好食😊😊

甜品:蜂蜜雪糕
食完咁多樣嘢😄食返杯雪糕🍦做總結非常滿足
韓國既Steak Omakase 比較少機會食,今次一於搵埋朋友來到灣仔貊炙品嘗。入到去,環境同其他韓國餐廳好唔同,西式柔和微暗燈光,座位舒適,挺有情調的。韓式前菜五小碟,擺盤好靚,有豆芽,泡菜等,任食添加的。和牛他他鮮牛肉上鋪左一直生蛋,撈均放係紫菜上再擺入口,真係好好味,味道好豐富,fresh。前菜都甘有質素,期待主菜上臺啦!Steak Omakase 一上檯,好有氣勢呢!🈶四款肉🥩,分別係是日熟成牛肉,和牛羽下肉 ,韓國五花肉和熟成醬牛肋骨,再附送厚切和牛羽下肉。職員好細心提我地燒既次序由左到右,因為油脂和味道濃度。點樣先燒每面燒分半鐘再翻面,再把肉四邊掃下,甘就可以燒到好滋味。四款肉,個人偏愛厚切羽下肉,厚切口感更佳。另外熟成醬牛肋骨,用了果醬調味,肉味嫩香多汁。韓式蒸蛋面上有蔥花,魚子和蟹肉,蛋好滑。湯飯,湯料好豐富:豆腐,紫菜,加埋飯,yummy。最後甜品蜂蜜雲呢拿🍯雪糕,不錯喔。整體而言,無論食物質素,環境,服務都出色,值得舌尖再遊!
韓國既Steak Omakase 比較少機會食,

今次一於搵埋朋友來到灣仔貊炙品嘗。

韓式前菜
五小碟,擺盤好靚,有豆芽,泡菜等,任食添加的。

和牛他他

前菜都甘有質素,期待主菜上臺啦!

Steak Omakase 一上檯,好有氣勢呢!

韓式蒸蛋
面上有蔥花,魚子和蟹肉,蛋好滑。

湯飯,湯料好豐富:豆腐,紫菜,加埋飯,yummy。

最後甜品蜂蜜雲呢拿🍯雪糕,不錯喔。

整體而言,無論食物質素,環境,服務都出色,值得舌尖再遊!

2021-10-31 30 瀏覽
天氣開始涼涼地,最適合就係食燒肉啦!!公司附近呢間韓式扒房, 之前次次經過都好想入去試吓, blue Monday一於就去食個晚飯!-一入去就見到呢一個dry aged steak既熟成櫃, 餐廳提供28-45日熟成牛肉, 我哋都係食肉獸, 想試多幾款唔同嘅牛肉, 就叫左$380/head steak omakase! -我哋一坐低就有機械人送餐俾我哋, 係六個韓式前菜, 唔夠食仲可以叫佢refill, 泡菜同埋茄子好好食! 用石鍋裝住嘅韓式蒸蛋熱辣辣, 蒸蛋好滑, 食落有好多配料全蛋紫菜包飯 令我諗翻起喺首爾街頭食嘅小食-重點黎啦, steak omakase主角係有熟成醬油牛肋骨, 韓國五花肉, 和牛羽下肉 , 最出色當然係醬油牛肋骨, 味道濃郁!-食完肉之後仲有最後嘅水冷麵, 可以中和一下韓燒嘅熱氣食完正餐仲有甜品係焦糖軟雪糕🍦好滿足

用石鍋裝住嘅韓式蒸蛋熱辣辣, 蒸蛋好滑, 食落有好多配料

全蛋紫菜包飯 令我諗翻起喺首爾街頭食嘅小食

食完肉之後仲有最後嘅水冷麵, 可以中和一下韓燒嘅熱氣

食完正餐仲有甜品
係焦糖軟雪糕🍦好滿足
2021-10-31 38 瀏覽
唔明點解咁多人讚?第一次幫襯,見新開又好多人like又話抵食($380套餐)所以試吓。不過原來依家佢已經改咗另一個套餐$420。套餐首先佢起個醃漬沙律,但其實食落似普通蝦沙律,食完個沙律等咗好耐都未有嘢上,唯有食住前菜暖下肚,不過泡菜好鬼咸,想refil另一碟小食又話無晒,咁唯有叫仕應refil其他有嘅小食,but叫咗幾次先至嚟,唔明點解D嘢可以上得咁慢,到主菜嚟喇,講真份量唔多,食完都唔飽,而且味道亦同出面韓國餐廳差唔多,所以如果同男仔嚟食要考慮吓,唯一係餐廳經理叫做殷勤D,上菜非常之慢同多甩漏,要吹好多次先上到菜,最後餐飯由6:30pm食到10:00pm都未到齊D嘢,最後唯有將未嚟D嘢帶走。🙄食到我仲以為去咗食法國菜😆D嘢慢到…..如果趕時間就千祈唔好去。咁嘅價錢咁嘅質素出面都有好多,唯一可取係坐得舒服。麻煩請提高一下效率。
唔明點解咁多人讚?
食到我仲以為去咗食法國菜😆D嘢慢到…..
如果趕時間就千祈唔好去。
咁嘅價錢咁嘅質素出面都有好多,唯一可取係坐得舒服。
麻煩請提高一下效率。
2021-10-27
慶祝紀念
生日
2021-10-31 267 瀏覽
早前約了朋友來這家吃晚飯,座位也預定了,結果因為颱風取消,實在很可惜。今晚終於有機會了,非常期待。因為大家對熟成牛十分熱愛,熟成燒肉還第一次。餐廳裝潢沈穩,以橙色和黑色為主調,燈光昏暗,氣氛還是不錯的。點了兩份廚師法辦套餐,有前菜、小吃、燒肉、主菜和甜品。🔻柚子蜜$32柚子蜜加入檸檬片,可以解膩。🔻荔枝梳打$42有荔枝果肉,喝起來很清爽。🔻 韓式前菜前菜有芽菜、小蟹、泡菜、蔥絲等,我最喜歡泡菜,醃得鹹甜適中,很美味。🔻和牛他他$215生牛肉加上生雞蛋和調味料,拌著吃,清爽的牛肉配上紫菜,口感煙韌,有嚼勁,味道很好。🔻原味厚切和牛羽下切$290肉的紋理非常漂亮,入口牛肉味道清爽,肉味濃郁。🔻生菜包及自家包飯醬🔻韓式蒸蛋熱呼呼一鍋,入口蛋味清香,口感輕透輕盈,不覺得有負擔。🔻自撰·朝鮮小品 店員介紹,我們從左上吃到右,最後才吃醃製肉。🔻熟成醬油牛肋骨牛肋骨經過蘋果醃製,很長一片,有一定厚度。入口牛肉香味非常突出,除了牛味,還有甜味,是一款濃味的出色肉。🔻和牛羽下肉這款和牛羽下肉較薄,入口油脂充沛,配蔬菜吃最好。🔻是日熟成牛肉這是28日風乾熟成牛,熟成牛肉非常厚大,又厚又實在,口感較實在,咬

點了兩份廚師法辦套餐,有前菜、小吃、燒肉、主菜和甜品

🔻柚子蜜$32
柚子蜜

柚子蜜加入檸檬片,可以解膩。

🔻荔枝梳打$42
荔枝梳打

有荔枝果肉,喝起來很清爽。

🔻 韓式前菜

🔻和牛他他$215

🔻原味厚切和牛羽下切$290
原味厚切和牛羽下切

肉的紋理非常漂亮,入口牛肉味道清爽,肉味濃郁。

🔻生菜包及自家包飯醬

🔻韓式蒸蛋
韓式蒸蛋

熱呼呼一鍋,入口蛋味清香,口感輕透輕盈,不覺得有負擔。

🔻自撰·朝鮮小品

店員介紹,我們從左上吃到右,最後才吃醃製肉。

🔻熟成醬油牛肋骨
熟成醬油牛肋骨

牛肋骨經過蘋果醃製,很長一片,有一定厚度。

🔻和牛羽下肉

這款和牛羽下肉較薄,入口油脂充沛,配蔬菜吃最好。

🔻是日熟成牛肉
是日熟成牛肉

這是28日風乾熟成牛,熟成牛肉非常厚大,又厚又實在,口感較實在,咬起來很有嚼勁,味道濃郁,油脂較少。

🔻韓國五花肉

五花肉入口非常香,配蔬菜吃正好。

🔻大醬湯配飯
大醬湯配飯

大醬湯味道較香濃,喜歡重口味的我表示很喜歡。

🔻甜品

甜品是軟雪糕,清一清口腔。

原味厚切和牛羽下切
2021-10-30 225 瀏覽
何謂Dry Aged,乾式熟成的牛扒就好像芝士和紅酒一樣,經過陳存過程令肉質和味道變到更香濃。因為牛經過屠宰後的6至12小時內肉質會變成完全僵硬,熟成或者Dry Aged就能將牛本身所含的蛋白酵素發揮作用,逐漸崩解牛肉的膠原組織及肌肉纖維,令牛肉自然軟化並大大提高嫩口質感。今天我就來試韓式Dry Aged Steak,Steak Omakase ($380/位)韓式前菜 - 水泡菜、大葱沙律、芽菜和茄子韓式蒸蛋 - 韓式蒸蛋是用鍋上,熱辣辣的,頂部放上了蟹籽和蟹柳絲,跟蒸蛋一前食,特別甜這個set 可以自選一款Appetizer,我哋就揀咗和牛他他。他他肉質非常嫩滑,配上生雞蛋一起吃,特別滑,味道不錯。Steak Omakase分別有和牛羽下肉,是日熟成牛肉,韓國五花肉,熟成醬油牛肋骨熟成醬油牛肋骨是最入味的,柔軟嫩口生菜包及自家包飯醬 - 用來配五花肉一齊食,大大減少了油膩感平壤冷麵 - 食完好清新甜品 - 雪糕菜單

今天我就來試韓式Dry Aged Steak,
Steak Omakase ($380/位)

韓式前菜 - 水泡菜、大葱沙律、芽菜和茄子
前菜

和牛羽下肉,是日熟成牛肉
是日熟成牛肉

熟成醬油牛肋骨是最入味的,柔軟嫩口

平壤冷麵 - 食完好清新

甜品 - 雪糕
雪糕

菜單

和牛羽下肉,是日熟成牛肉
2021-10-30 31 瀏覽
今晚同男朋友慶祝紀念日,黎左呢間食燒肉😋有和牛套餐食,開心😆😆韓式前菜有成7款,全部都任添,有我最鐘意既茄子即刻心心眼😍前菜有韓式蒸蛋同一款自選菜式,我地叫左和牛他他韓式蒸蛋熱辣辣上菜,仲有好多蟹柳肉和牛他他夠鮮甜,加蒜粒、蔥粒等紫菜包住食去左生牛既腥味之餘,都令口感味道更豐富跟住就係最期待既肉肉肉有和牛羽下肉、厚切和牛羽下肉、熟成牛肉、熟成醬油牛肋骨同五花肉,店員話最後先食醬油牛肋骨,因為佢最濃味,食左佢就試唔到其他肉既鮮味最鐘意熟成牛肉肉味更加集中,比一般牛肉食落更多汁、更香甜熟成醬油牛肋骨超大舊仲有生菜包同自家包飯醬,配五花肉真係一流!叫左杯白酒同柑桔梳打水,配燒肉超岩最後仲有甜品🥰🥰
今晚同男朋友慶祝紀念日,黎左呢間食燒肉😋
有和牛套餐食,開心😆😆

韓式前菜有成7款,全部都任添,有我最鐘意既茄子即刻心心眼😍

前菜有韓式蒸蛋同一款自選菜式,我地叫左和牛他他

韓式蒸蛋熱辣辣上菜,仲有好多蟹柳肉

跟住就係最期待既肉肉肉

最鐘意熟成牛肉
肉味更加集中,比一般牛肉食落更多汁、更香甜
熟成醬油牛肋骨超大舊

仲有生菜包同自家包飯醬,配五花肉真係一流!

叫左杯白酒同柑桔梳打水,配燒肉超岩

最後仲有甜品🥰🥰
2021-10-30 39 瀏覽
貊炙 (灣仔)聽朋友講灣仔有間食 Steak omakase 的韓式扒房,$380/位餐廳闊落空間感大,而且有3間vip房,用黎傾生意一流❤️💟韓式前菜5小碟前菜除泡菜,還有茄子🍆、醃蟹仔、大豆芽等,而且食完唔洗擔心唔夠,因為前菜係任添☺️但切記唔好浪費食物喔~💟Steak Omakase $380/位💟套餐前菜:和牛他他呢個套餐既前菜6選1,今次揀咗和牛他他🐮,2款紫菜夾著混入生雞蛋的和牛,好滑身😋💟肉類:熟成醬油牛肋骨係西式厚切熟成扒 ,需要28-45日熟成的牛肉 ,餐廳先設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,所以每舊肉都係獨一無二味道😋😋 💟 肉類:和牛羽下肉肉質非常嫩滑,有入口即化的感覺😋☺️ 2小片實在唔夠,於是再額外點了2大片厚切和牛羽下肉😆💟和牛羽下肉(原味厚切)$290店員服務周到,為小編用心烤製,在肉上放上Rosemary 一併燒烤,味道除了牛肉的鮮味,更多了香草🌿的風味~💟 肉類:韓國五花肉五花肉肥瘦均勻,用生菜🥬夾著一起食可以中和油份~💟韓式蒸蛋蒸蛋熱辣辣,份面加了蟹柳、菇等食材,要趁熱食🥰🥰💟茉莉花水果綠茶(熱)$50估唔到扒房有熱水果茶供應,而且容器別緻,茶杯像清酒🍶的
貊炙 (灣仔)

💟肉類:熟成醬油牛肋骨

💟 肉類:和牛羽下肉

💟和牛羽下肉(原味厚切)$290

💟 肉類:韓國五花肉
五花肉肥瘦均勻,用生菜🥬夾著一起食可以中和油份~

💟韓式蒸蛋
蒸蛋熱辣辣,份面加了蟹柳、菇等食材,要趁熱食🥰🥰

💟茉莉花水果綠茶(熱)$50
估唔到扒房有熱水果茶供應,而且容器別緻,茶杯像清酒🍶的杯子,茶壺🫖晶瑩剔透,淡淡花香味,還有一些檸檬、香橙🍊的果香~

💟荔枝梳打 $42
粉紫色💜很夢幻,大大粒荔枝肉放在飲品上,味道清甜~

💟 套餐主食:平壤冷麵
可以揀大醬湯/冷麵,今次揀了冷麵,店員很細心,等小編打完卡後用剪刀✂️將麵條剪成方餸食用的大小,味道清新,可以加入醋和黃芥末醬💕

💟精饌甜點:蜜糖牛乳軟雪糕
份量不少,滿滿的一杯,雪糕軟滑,牛奶味香濃,再加上清甜的蜜糖,完滿的一頓晚餐☺️

*需加一服務費
地址:灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖
2021-10-25
  • 和牛羽下肉
  • 是日熟成牛肉
  • Steak  Omakase
2021-10-30 27 瀏覽
無意中比我發現呢間韓式扒房《Maekjeok 貊炙》❤️第一次食燒肉Omakase,呢間主打西式厚切熟成扒,配韓式前菜☺️店員同我地講佢地既牛都係28-45日熟成牛肉 (先設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道)聽到呢到已經心心眼😍-我地揀左個steak omakase selected cuts套餐($380 per person),因為我地咩都想試下😜-韓式前菜坐低無耐就見到機械人同店員一齊幫我地上前菜🤖一共有六款前菜:醃製泡菜,水泡菜,芽菜,大蔥沙律,茄子,辣螃蟹,可以無限refill♾️ 第一次見韓國餐廳既前菜有辣螃蟹,好特別不過有d辣😂但又忍唔住食落去-生菜包及自家包飯醬食燒肉點可以唔用菜包住食🥬生菜包有生菜,紫蘇葉,沙律菜,青瓜,蘿蔔等等☺️超級多選擇,而且蔬菜好乾淨好新鮮👍🏻👍🏻-韓式蒸蛋熱辣辣,冒住煙咁上黎既韓式蒸蛋🥚只有韓國餐廳既蒸蛋先會用石鍋煮,可以keep住個溫度又唔會老,所以呢個一定要熱食,唔好擺到凍曬先食🤤入面有蟹柳絲,蟹籽,冬菇,香蔥,加埋蒸蛋一齊食,大人細路都中意💕-自撰·朝鮮小品(和牛他他)可以係六款朝鮮小品到揀一款,店員推薦我地揀和牛他他,果
無意中比我發現呢間韓式扒房《Maekjeok 貊炙》❤️
坐低無耐就見到機械人同店員一齊幫我地上前菜🤖
生菜包及自家包飯醬
超級多選擇,而且蔬菜好乾淨好新鮮👍🏻👍🏻
韓式蒸蛋

自撰·朝鮮小品(和牛他他)

可以係六款朝鮮小品到揀一款,店員推薦我地揀和牛他他,果然聽佢講係無錯架👍🏻
和牛他他係韓國好出名既生牛肉😆店員教我地首先將雞蛋同牛肉拌勻,然後用紫菜包住牛肉,梨,花生碎,辣椒,第一次食就愛上左😍
好想encore但要留番肚仔食肉☺️

總共有4款牛肉,岩曬我呢個牛魔王😈
店員教我地按順序食:和牛羽下肉—>是日熟成牛肉—>韓國五花肉—>熟成醬油牛肋骨
見到和牛羽下肉同是日熟成牛肉既雪花分布好平均,點埋醬料咬落去好juicy😋
韓國五花肉肥瘦均勻,配生菜食可以解五花肉既肥膩感🤤
熟成醬油牛肋骨係由蘋果,梨,醬油醃製,甜甜地岩曬我口味😆
仲可以燒埋秀珍菇,冬菇同年糕🤣
Korean special

有3款主食比我地揀,我地揀左平壤冷麵。
店員一上冷麵就已經幫我地剪開幾下方便我地食☺️,水冷麵有梨,青瓜,蘿蔔,雞蛋,可以配埋醋,黃芥末,酸酸甜甜,超級開胃👍🏻
特別提一提,呢間服務超級好,店員會主動過黎幫我地燒肉,而且上菜既時候又會介紹得好清楚👍🏻😆
走既時候比我見到3間獨立而且空間大既VIP房,決定下次黎encore 一定要bk間房,可以同朋友仔瘋狂傾計🥰
✅ MAEK JEOK韓國菜真係比較少食但今次就去食左韓牛 係韓式扒房💛位置係會展附近 雖然有少少偏遠 但絕對值得黎😆環境都係啲好高級既格調 佢哋有自設熟成櫃 用28-45日熟成牛肉會自行調整同跟住熟成程度 用心💛獨一無二㗎佢哋仲有3間VIP房 夠獨立之如空間又大 啱哂聚餐燈光較暗 而打燈位對正個爐到🌟見到Omakase set好抵食 可以試到唔同既韓牛🥰🔆Misiones 白酒 $88咁難得黎食啲咁chill 既嘢就當然要叫返杯酒飲下啦😆好容易入口 果味都比較重👍🏻🔆和牛羽下肉 (醬油) $290我哋都叫左一個用醬油漬既羽下肉超大塊 見到個油花都好靚添😀😀味道都好有牛香既肉味🔆 Omakase Set $380 呢個套餐真係有好多款唔同嘢食💛🟡首先有6款韓式前菜大豆芽 泡菜 水泡菜 茄子 魚干 蔥沙律當中泡菜同茄子最好食☺️泡菜唔會太咸 酸酸地好開胃茄子🍆係已經醃製左 就好似涼拌魚香茄子咁😆各款前菜食完仲可以無限refill添👍🏻🟡韓式蒸蛋佢係一用韓式鍋蒸的 份量都幾大㗎😆蒸蛋好滑 而且有淡淡既蟹味上面仲有蟹柳絲同蟹籽😛味道好清新 味精既感覺都冇👍🏻🟡朝鮮小品 和牛他他有幾款菜俾
✅ MAEK JEOK

之後就可以揀主食
大醬湯唔似以往係韓國餐廳食到既咁咸
味道最後會帶少少海鮮🦞味
入面既配料都有唔少蔬菜同牛肋條
全部都好入味 配埋紫菜飯食好夾!

🟡焦糖雪糕
最後甜品有焦糖醬牛奶雪糕
好creamy唔會太甜
食完咁多嘢加埋雪糕做總結真係好完美🥰

味道: 4.5/5
賣相: 4/5

地址: 灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖

2021-10-28 45 瀏覽
我朋友一向都好嘴刁,突然話想食韓國燒肉,就即刻上網幫佢搵咗呢間韓式扒房既Omakase,希望令到佢滿意😌😌入到餐廳,侍應都有介紹餐廳主要嘅肉質係28-45日熟成牛肉,由於係自行調整同埋有專人跟進熟成嘅程序,所以每一舊肉嘅味道都係獨一無二!餐廳裝修都呈現一種暗黑嘅格局,而且座位都好闊落,侍應仲話餐廳仲有三間獨立而空間大嘅VIP房,啱晒用嚟傾生意🤣🤣🤣🥩Steak Omakase Selected Cuts HK$380 (per person)呢個套餐包咗任食嘅韓式前菜,生菜,韓式蒸蛋,和牛他他(前菜四選一),同埋好靚既肉 (美國極級和牛,和牛羽下肉,韓國五花肉,及熟成醬油牛肋骨),大醬湯配飯同埋個甜品!🥗前菜小碟佢哋嘅前菜小碟總共有六款,包括大豆芽,水泡菜,醃茄子,泡菜,大蔥沙律,及醃小蟹仔!前菜仲可以無限refill,真係啱晒我!🍳韓式蒸蛋蒸蛋一開始都擔心會比較老,好彩食咗之後完全唔需要擔心呢個問題!配埋蟹籽同蟹柳一齊食味道加分!🐮和牛他他一直都好鍾意食他他,無論三文魚,吞拿魚定係牛肉,都抗拒唔到!牛肉蛋味好香,而且食到和牛嘅甜味!🥩燒肉真係唔可以唔讚佢哋啲肉!無論邊一款都好,啲肉燒

入到餐廳,侍應都有介紹餐廳主要嘅肉質係

🥗前菜小碟

🍳韓式蒸蛋

🐮和牛他他

🥩燒肉

真係唔可以唔讚佢哋啲肉!無論邊一款都好,啲肉燒完之後都好Juicy,牛嘅油脂部分完全散發到出黎,而且牛嘅肉尾都好突出!

🥘大醬湯配飯

呢個大醬湯我個人會覺得佢稍為遜色咗啲,冇乜特別!

後來食過啲肉之後因為實在太好味,所以我哋專登叫多一份和牛羽下肉 HK$290🤤🤤