2021-08-23 63 瀏覽
海鮮之中 蟹算係我鐘意食既呢一間位於銅鑼灣「蟹慶」就好吸引到我我地叫左個 蟹慶會席 (二人前) 首先係前菜 螢光魷魚 夠晒鮮味精選刺身選用日本新鮮魚生油脂分布均勻 食得出好新鮮!蟹肉蒸蛋面頭係蟹肉碎,三文魚子底下就係香濃滑蛋 好特別呀主菜當然係非常推薦:蒸毛蟹 見到蟹黃蟹膏好鮮明濃厚蟹味帶點甘甜肉質非常新鮮軟綿用黎蒸 都已經好好味啦!燒松葉蟹腳,鱈場蟹腳 大大隻蟹腳 肉好厚實最方便係師傅已經將蟹腳預先拆開 客人可以容易食蟹甲羅味噌燒醬料好濃 ,可以提升蟹味配蝦餅 口感真係一流仲有天婦羅🍤食松葉蟹釜飯 (重點介紹)上菜時 需要用蓋焗一焗再將其他配料 黑松露,蔥粒加入飯攪拌 放上蟹鉗肉濃郁香味撲鼻 加上醬汁配合好食到停唔到口啊當然唔少得有蜆味噌湯甜品:抹茶奶凍,蕨餅味道 外觀都好吸引㗎!
海鮮之中 蟹算係我鐘意食既
呢一間位於銅鑼灣
「蟹慶」就好吸引到我
我地叫左個 蟹慶會席 (二人前)

首先係前菜
螢光魷魚 夠晒鮮味

精選刺身
選用日本新鮮魚生
油脂分布均勻 食得出好新鮮!

蟹肉蒸蛋
面頭係蟹肉碎,三文魚子
底下就係香濃滑蛋 好特別呀

主菜當然係非常推薦:
見到蟹黃蟹膏好鮮明
濃厚蟹味帶點甘甜
肉質非常新鮮軟綿
用黎蒸 都已經好好味啦!

燒松葉蟹腳,鱈場蟹腳
大大隻蟹腳 肉好厚實
最方便係師傅已經將蟹腳
預先拆開 客人可以容易食

蟹甲羅味噌燒
醬料好濃 ,可以提升蟹味
配蝦餅 口感真係一流
仲有天婦羅🍤食

松葉蟹釜飯 (重點介紹)
上菜時 需要用蓋焗一焗
再將其他配料 黑松露,蔥粒
加入飯攪拌 放上蟹鉗肉
濃郁香味撲鼻 加上醬汁配合
好食到停唔到口啊

當然唔少得有蜆味噌湯
甜品:抹茶奶凍,蕨餅
味道 外觀都好吸引㗎!
2021-08-22 69 瀏覽
好耐冇飛日本🇯🇵掛住日本美食 😬朋友介紹位於銅鑼灣逸園中心蟹慶十分高質,攞咗消費卷當然要消費下啦 🤣店內感覺很日本feel特選會席二人前, 有上十度菜 見到餐牌都開心🥳日本文化,來杯冰凍啤酒Irion日本啤酒 買二送一,抵飲鴨胸沙律, 沒有太大驚喜,酸酸m咪咪,作為前菜很開胃.香煎鵝肝多士 非常厚切, 法包用上牛油烘脆 ,creamy口感非常不錯👍時令刺身 帶子、赤蝦、油甘魚、中拖羅有驚喜🤩 全部高質貨 珍寶size 非常鮮甜中拖肥美,赤蝦黏口黑魚子海膽蟹肉蒸蛋第一次食黑魚子茶碗蒸,鮮味!仲有海膽 幾款最愛的食材一齊 正呀🤤日本活毛蟹店員在魚缸即捉即蒸,可見新鮮程度!毛蟹係咁多品種當中最鮮的一款 仲有蟹膏,真係想日本飯伴住食🤭🤭松葉蟹肉蟹膏炒飯算是我食過最好食嘅日本吵飯了,每一粒飯都黏住蟹膏,濃沃嘅香味 ,仲有松葉蟹肉,每一啖都在回味🥰🥰喜之次聽聞日本喜慶節才吃到, 油脂豐富,位於深海,所以營養價值非常高超級 皮焦脆肉嫩滑,真係要讚一讚師傅😉滨燒鱈場蟹腳另外一種 風味,啖啖肉 沒有毛蟹鮮但係肉質就較為紮實,口感豐富🥳🥳汁物, 蜆肉麵豉湯,差唔多尾聲嘅時候飲番碗湯,真係唔錯芝士蛋糕 好可
好耐冇飛日本🇯🇵掛住日本美食 😬
店內感覺很日本feel

特選會席二人前, 有上十度菜 見到餐牌都開心🥳
日本文化,來杯冰凍啤酒
Irion日本啤酒 買二送一,抵飲

鴨胸沙律, 沒有太大驚喜,酸酸m咪咪,作為前菜很開胃.

香煎鵝肝多士
非常厚切, 法包用上牛油烘脆 ,creamy口感非常不錯👍

時令刺身 帶子、赤蝦、油甘魚、中拖羅
有驚喜🤩 全部高質貨 珍寶size 非常鮮甜
中拖肥美,赤蝦黏口

黑魚子海膽蟹肉蒸蛋

日本活毛蟹

松葉蟹肉蟹膏炒飯

喜之次

滨燒鱈場蟹腳

汁物, 蜆肉麵豉湯,差唔多尾聲嘅時候飲番碗湯,真係唔錯

芝士蛋糕 好可愛呀,蟹仔公仔伴蛋糕🍰很飽了😅終都會完全食曬哈哈🤣🤣

這頓算是我在香港食過最上乘嘅蟹宴了😌
上年已約定老公生日會日本度過 食佢最愛嘅毛蟹😍天氣不似預期,役情阻礙了旅行 唯有在香港慶祝🪅精挑細選之下,這間蟹慶 訂了特選會席二人前🤩位於逸園中心Basement一進門口已經見到游水毛蟹鱼缸, 立刻眼前一亮, 相信在香港可以食到游水毛蟹真寥寥可數裝修格局也非常日本🇯🇵仿如置身日本,店員服務也很稱心鴨胸沙律作為頭盆菜非常開胃,仲有螢光魷魚🦑味道香濃 爽口👍香煎鴨肝多士 也是我們的最愛之一, 非常厚分三啖先食得完, 油脂豐富,伴上 鬆脆多士 口感一流😍時令刺身有四款:帶子、赤蝦、油甘魚和中拖中拖肥美,入口即溶,魚油充斥口腔,赤蝦超大隻呢,帶子非常厚大一開二也非常之大粒,鮮甜、新鮮😋黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,將三種專貴食材融於一體, 一個奢華的蒸蛋,夾埋一齊,口感到非常好,滑淥淥😌主角來啦-日本活毛蟹Siza不算十分大,兩個人吃啱啱好!但係毛蟹當中已經算大size啦,店員會先將毛蟹畀我哋望一望,十分鐘到一上枱,已經香氣撲鼻!蟹味非常的濃郁!先食蟹膏,慎防凍了會有少少腥,快吃,非常濃郁 而且超級香濃,比其他種類蟹,都比不上🥰🥰蟹肉鮮甜扎實,每隻蟹腳都已經一開二非常方便食用👍再來另一款 浜燒鱈場蟹腳
上年已約定老公生日會日本度過 食佢最愛嘅毛蟹😍

天氣不似預期,役情阻礙了旅行 唯有在香港慶祝🪅
精挑細選之下,這間蟹慶 訂了特選會席二人前🤩

位於逸園中心Basement

裝修格局也非常日本🇯🇵仿如置身日本,店員服務也很稱心

鴨胸沙律作為頭盆菜非常開胃,仲有螢光魷魚🦑味道香濃 爽口👍

時令刺身有四款:帶子、赤蝦、油甘魚和中拖

主角來啦-日本活毛蟹

蟹肉鮮甜扎實,每隻蟹腳都已經一開二非常方便食用👍

再來另一款 浜燒鱈場蟹腳
超級大隻,蟹肉飽滿口感紮實鮮甜 加上浜燒嘅焦香味,另有一番風味

喜之次魚油豐富,滨燒就最啱喇
超驚喜,師傅功架一流,食材新鮮!魚皮燒到脆卜卜脆,魚肉嫩滑鮮甜,剛好熟☺️伴自家製醬汁 鮮度再度提升

蜆肉麵豉湯,清一清味蕾

松葉蟹肉蟹膏炒飯,超香呀😍炒飯粒煙韌,每一粒都伴住蟹膏香氣再加上松葉蟹肉炒飯已是一個上乘之作

已經好飽喇,最尾食埋芝士蛋糕,有隻蟹仔做裝飾好得意呀🤣🤣由頭蟹到落尾, 滿足至極

價錢不算平,但係真係值得重要時刻享受一下
仲有消費1000減300
酒類 二送一😝
2021-08-18
2021-08-18 135 瀏覽
朋友話好想食蟹所以揀咗銅鑼灣呢間蟹慶黎食餐全蟹宴先今次每人揀咗一個蟹慶會席第一道菜係前菜3點有蟹肉魚籽沙律、漬物、瑩光魷魚好開胃嘅前菜第二道菜係精選廚師發板刺身4點分別有赤蝦、鯛魚、帶子、深海池魚4款都好新鮮,色澤亮麗,又夠厚身食落爽滑肥美,正!!!第三道係蟹肉蒸蛋蒸蛋上面放咗蟹肉、三文魚子蟹肉鮮甜,蒸蛋滑嫩!第四道係蒸毛蟹超多蟹膏呀!蟹膏好香濃!食完蟹膏再慢慢食埋啲蟹腳蟹腳啲蟹肉都好鮮甜!第五道係天婦羅有天婦羅蝦、蟹棒、蕃薯仔、南瓜第六道係燒蟹腳大大隻鱈場蟹腳,食落有少少炭烤香味第七道係松葉蟹釜飯店員會幫忙加入黑松露醬攪拌加入黑松露醬之後好香,但都唔會搶咗蟹肉嘅鮮味👍🏻最後會有味噌湯同甜品
朋友話好想食蟹
所以揀咗銅鑼灣呢間蟹慶黎食餐全蟹宴先
今次每人揀咗一個蟹慶會席

第一道菜係前菜3點
有蟹肉魚籽沙律、漬物、瑩光魷魚
好開胃嘅前菜
前菜

第二道菜係精選廚師發板刺身4點
分別有赤蝦、鯛魚、帶子、深海池魚
4款都好新鮮,色澤亮麗,又夠厚身
食落爽滑肥美,正!!!
廚師發板刺身

第三道係蟹肉蒸蛋
蒸蛋上面放咗蟹肉、三文魚子
蟹肉鮮甜,蒸蛋滑嫩!

第四道係蒸毛蟹
超多蟹膏呀!蟹膏好香濃!
食完蟹膏再慢慢食埋啲蟹腳
蟹腳啲蟹肉都好鮮甜!

第五道係天婦羅
有天婦羅蝦、蟹棒、蕃薯仔、南瓜
天婦羅

第六道係燒蟹腳
大大隻鱈場蟹腳,食落有少少炭烤香味

第七道係松葉蟹釜飯
店員會幫忙加入黑松露醬攪拌
加入黑松露醬之後好香,但都唔會搶咗蟹肉嘅鮮味👍🏻

最後會有味噌湯同甜品
廚師發板刺身
天婦羅
  • 松葉蟹釜飯
  • 蟹甲羅味噌燒
2021-08-17 799 瀏覽
好姊妹被求婚了~我當然要跟她慶祝一番!我跟她都一樣喜歡食蟹,找餐廳時看到這家「蟹慶」就覺得最吸引,就即刻預約了。首先地理位置好方便,在銅鑼灣的澳門逸園中心地庫。到餐廳就看到幾乎滿座,幸好有預先訂座。餐廳除了有套餐外還有比較便宜的晚餐set,但我們要食豪一點,就選擇了「力二會席」二人前,套餐有各種蟹的料理,當中還有我們最愛的毛蟹!【前菜(三點)】有蟹肉沙律、螢光魷魚及青瓜牛蒡漬。首先蟹肉沙律的沙律醋好好味,酸醋甜甜,配搭清爽的新鮮蔬菜和鮮甜的蟹肉蟹籽,口感豐富又開胃!螢光魷魚帶點咸香,外層爽脆。青瓜牛蒡漬鹹中帶微微酸,好醒胃。【廚師發板刺身(四點)】有金目鯛、赤身、赤蝦及帶子。金目鯛的油脂含量適中,口感彈牙細嫩。赤身肉身紮實,赤蝦口感鮮嫩爽滑,而帶子更是肉厚鮮甜。【浜燒松葉蟹腳】份量都不少,而且蟹肉新鮮多汁,可以配搭醋汁,但單食蟹肉更能食到陣陣炭香,貼心的師傅將蟹腳剪開一半方便客人進食。【蟹肉蒸蛋】不得了,蒸得好嫩滑,而且蒸蛋中蘊藏著好多蟹肉,每啖都感受到蟹肉的鮮甜,加上三文魚籽更是口感一流。【蒸毛蟹】蒸活毛蟹絕對是今餐飯的主角,蟹肉細緻飽滿又紮實,單食更能食到蟹肉非常鮮甜,另外亦可配搭

【前菜(三點)】
有蟹肉沙律、螢光魷魚及青瓜牛蒡漬。

廚師發板刺身(四點)】
有金目鯛、赤身、赤蝦及帶子。
金目鯛的油脂含量適中,口感彈牙細嫩。
赤身肉身紮實,赤蝦口感鮮嫩爽滑,而帶子更是肉厚鮮甜。

【浜燒松葉蟹腳】

【蟹肉蒸蛋】

【蒸毛蟹】
蒸活毛蟹絕對是今餐飯的主角,蟹肉細緻飽滿又紮實,單食更能食到蟹肉非常鮮甜,另外亦可配搭蟹膏一起食,蟹膏極多而且咸香軟綿。師傅同樣有將蟹腳預先剪開,食用時輕輕一推就可以將蟹肉整條推出來。👍🏻

【蟹甲羅味增燒】
蟹膏配燒餅這個組合簡直完美,而且餐廳的味增調味不會過濃,輕輕提一提味更能食到蟹膏鮮美的咸香。

【極品蟹腳天婦羅盛合】
天婦羅包括有南瓜、大蝦、甜薯及蟹腳。外層夠薄脆!蟹腳炸得外層鬆脆內層多汁!好出色。

【吸物】
蜆肉味增湯,味道不會過鹹帶微微清甜。

【松葉蟹釜飯】
原個石鍋上菜,非常有氣勢。松葉蟹肉和三文魚籽鋪滿整個飯面。悶焗一會後職員就替我們加入黑松露醬和蔥花再攪拌均勻,微熱的石鍋將黑松露香味揮發出來。釜飯味道帶點蟹肉的鮮甜和魚籽的甘甜,而且飯粒粒粒分明,好好味。
甜品
包括有黃豆粉嶡餅和紅豆綠茶奶凍。黃豆粉嶡餅好煙韌,綠茶奶凍奶味香濃之餘又不會蓋過綠茶的味道。
2021-08-10
  • 蟹肉蒸蛋
  • 蒸毛蟹
2021-08-08 104 瀏覽
今天和朋友逛完sogo後,專誠光顧「蟹慶」。甫坐下便被它的裝潢所吸引,擺設以蟹為主題,座位上亦放了 蟹的毛公仔,還有桌上的小擺設,即時引起對蟹的食慾。看看餐牌,有不同的定食,可散叫或叫套餐。由於今天是慶祝朋友的生日,所以我們大破慳囊叫了一個蟹宴套餐。上菜了,先來個鵝肝多士和鴨胸沙律。先說說鵝肝多士,以往吃過 鵝肝留下不良的印象,因為味道太騷了,但這兒的鵝肝煎得外皮脆脆的, 最重要的是沒有那股騷味,所以我們 吃了整件。而沙律和鴨胸的配搭也不錯,沙律很新鮮。接著來個時令刺身 ,坦白說我不是太愛好刺身的人, 特別是魚類的刺身,但今次這個拼盤有兩種是魚刺身,初時也有點猶豫,但吃了一口覺得非常新鮮, 一點腥味也沒有,特別是我最怕的吞拿魚,因以往吃過有陰影,但今次的刺身拼盤完全令我改觀,非常美味。接著,再來個黑魚子海膽蟹肉蒸蛋, 怎可能這樣美味哦!而且材料十足, 並沒有取巧,很少吃到這樣配搭的蒸蛋,入口每啖都是黑魚子海膽和蟹肉, 我無法用更好的形容詞描述哩!既然說是蟹宴,怎少得一隻毛蟹呢?廚師未煮熟前,侍應先拿出來給我們拍照,蟹仍是活活的,非常生猛 ,煮熟上臺後的毛蟹,廚師已將它斬件,更細心的是已
接著,再來個黑魚子海膽蟹肉蒸蛋, 怎可能這樣美味哦!而且材料十足, 並沒有取巧,很少吃到這樣配搭的蒸蛋,入口每啖都是黑魚子海膽和蟹肉, 我無法用更好的形容詞描述哩!既然說是蟹宴,怎少得一隻毛蟹呢?廚師未煮熟前,侍應先拿出來給我們拍照,蟹仍是活活的,非常生猛 ,煮熟上臺後的毛蟹,廚師已將它斬件,更細心的是已將蟹腳和蟹鉗 破開,方便進食。
坦白說,吃完這隻毛蟹已覺得值回票價,因為實在太鮮甜了。
這個餐有A5和牛或喜之次讓我們選擇,由於朋友喜歡吃魚,所以選了後者,果然沒有選錯,魚燒得皮脆肉嫩, 配以獨特的醬汁,真的非常美味哦!
已吃得六成飽的時候,侍應奉上濱燒蟹腳,豐滿的蟹腳,啖啖肉的,最重要是非常鮮味,最能滿足嗜吃蟹的我。 最後還有松葉蟹肉蟹膏炒飯, 我真的沒有誇張,這是我吃過最美味的炒飯,啖啖也是蟹肉蟹膏,雖然已吃得很飽,但真的捨不得不吃,所以 唯有捧腹而回。吃得飽飽時,侍應竟然再奉上芝士蛋糕,今次我真的要投降了,只吃了半件就給了好友,我真佩服他,果然甜品有第二個胃呢 !總的來說,這個套餐實在令人難以忘懷,食材新鮮,份量十足,可為童叟無欺,絕無半點取巧,喜歡吃蟹的朋友,我誠意推薦。雖然價錢要二千多元但人一世物一世,總要試下極上美食哦!

2021-08-08 78 瀏覽
約咗同事吃晚飯,同事上網揀咗蟹慶大家都未試過。睇到食評介紹,唔錯,就食呢間啦!在 OpenRice 訂檯,Alipay 埋單,消費滿一仟,減三佰。在 OpenRice 睇到一個套餐,係七月份上載嘅,套餐價每位 $888,有半隻蒸毛蟹。好吸引!好吸引呀 😍 😁入座後,打開餐牌吓 😲 消費券一出,每位加一佰蚊 😱趕客嘅招數 😆 決定散叫 🤪三點刺身,有帶子,甜蝦和三文魚,全部好新鮮,好鮮味 👍蟹波波,啖啖都係蟹肉。蟹肉好爽口,超級滿足 😊 😋松葉蟹飯,好香,好好味 😋燒 A5 和牛肉眼,好滑好軟好 juice 👍😋全部食物都好好味 👍😋服務態度好好,友善,有禮貌 👍👍現場有一部自助售賣機賣清酒。90 分鐘清酒放題 @$198
約咗同事吃晚飯,同事上網揀咗蟹慶
大家都未試過。睇到食評介紹,唔錯,就食呢間啦!

入座後,打開餐牌
吓 😲 消費券一出,每位加一佰蚊 😱
趕客嘅招數 😆 決定散叫 🤪
三點刺身,有帶子,甜蝦和三文魚,全部好新鮮,好鮮味 👍
蟹波波,啖啖都係蟹肉。蟹肉好爽口,超級滿足 😊 😋
松葉蟹飯,好香,好好味 😋
燒 A5 和牛肉眼,好滑好軟好 juice 👍😋
全部食物都好好味 👍😋
服務態度好好,友善,有禮貌 👍👍
現場有一部自助售賣機賣清酒。90 分鐘清酒放題 @$198
燒 A5 和牛肉眼
  • 松葉蟹釜飯
  • 前菜三點
2021-08-07 88 瀏覽
剛收到政府的消費劵,和家人商量後,決定食得豪一點,便選擇了銅鑼灣的「蟹慶」。餐廳地方寬敞,處處都有趣緻的蟹形裝飾,充分突顯了“蟹”的主題。我們選了“二人特選會席套餐”,共有九道菜,真是「九大簋」。“香煎鴨肝多士”, 煎得外脆內流心,香濃嫩滑,夾住香脆的多士來吃最合適。“時令刺身”,有帶子、吞拿魚、油甘魚、大蝦......一個字形容---鮮。“墨魚子海膽蟹肉蒸蛋”, 墨魚子及海膽鮮味濃郁,加上蒸蛋又滑,味道絕配。“毛蟹(一隻)”, 店員先拿一隻生猛的毛蟹(北海道特產)給客人驗證。因為即叫即蒸的關係,所以肉質特別細嫩,加上又多蟹膏,非常甘香鮮甜。“喜之次”, 生長在西北大平洋的寒帶深海魚,被譽為「海中紅寶石」。外皮烤得香脆,脂肪特別豐富,肉質肥美。“浜燒松葉蟹腳”, 外殼被烤香,但肉質仍保持肥美多汁,爽口兼啖啖肉。“松葉蟹肉蟹膏炒飯”, 飯面蓋滿蟹肉和蟹膏,海鮮味突出,加上飯炒得很香,十分惹味。“汁物”,麵豉湯也不錯。“芝士蛋糕”,美味的餐後甜品,碟上有趣緻的蟹造型。芝士味濃,不太甜,合我胃口。這裏不但食物質素有水準,而且環境舒適,服務又好,的確物有所值。

我們選了“二人特選會席套餐”,共有九道菜,真是「九大簋」。

“汁物”,麵豉湯也不錯。

2021-08-06 62 瀏覽
蟹慶餐廳係好日系嘅裝修,仲有好多同蟹相關嘅佈置!一入餐廳就會見到一隻隻生猛嘅蟹係魚缸入面~ 呢間餐廳仲有$198 嘅90分鐘清酒放題,有唔同米種,釀酒水源,酒精濃度,同風格類型嘅清酒任君選擇,啱晒鍾意試新嘢嘅酒鬼!我哋叫咗蟹慶會席嘅力二會席set,二人前總共$1776~1.前菜(3點)前菜有沙律,螢光魷魚,牛蒡青瓜。沙律入面有蟹肉同蟹籽,又大碗又fresh。螢光魷魚真係第一次食,一啖食落口好滑~2.精選廚師發板壽司有四款刺身,分別係鯛魚,左口魚,帆立貝,同赤蝦。鯛魚味道較淡,魚肉緊實。左口魚較有嚼勁同魚油香。帆立貝厚身大粒。赤蝦一食落口口感較爽,咬多幾啖就會慢慢變得黏,個口感變化幾得意~3.蟹肉蒸蛋蒸蛋蒸得非常滑。蛋本身味道較淡,但因為入面有又咸又爆汁嘅三文魚子,絲絲嘅蟹肉,帶子粒,蔥同菇,所以整體口感同味道一啲都唔單調。4.蒸毛蟹簡單的蒸煮方法一向都係我最鍾意嘅海鮮烹調方式。首先要食咗蟹膏先,因為放得耐會腥。蟹肉好離殼,非常容易食。蟹肉仲非常鮮甜,肉質飽滿鮮嫩!點埋醋食更加惹味~5.浜燒松葉蟹腳+燒鱈場蟹腳用浜燒方式烹調蟹肉就較乾身同有炭香味~鱈場蟹腳粗長。松葉蟹肉質較彈牙又多肉,滿

我哋叫咗蟹慶會席嘅力二會席set,二人前總共$1776~

1.前菜(3點)

2.精選廚師發板壽司

3.蟹肉蒸蛋

4.蒸毛蟹

5.浜燒松葉蟹腳+燒鱈場蟹腳
用浜燒方式烹調蟹肉就較乾身同有炭香味~鱈場蟹腳粗長。松葉蟹肉質較彈牙又多肉,滿足!

6.極品海鮮天婦羅盛合
盛合入面有蝦,蟹腳,南瓜同小紫薯。小紫薯係我嘅最愛,一口嘅size,外面鬆脆嘅炸漿加上入面軟綿綿嘅口感,甜度高,好啱用嚟送酒!

7.吸物 - 蜆肉豆腐味噌湯

8.松葉蟹釜飯
釜飯入面有松葉蟹蚶、蟹膏、蟹肉、三文魚子等等~影完相後,店員會幫你將黑松露、芝麻同蔥撈入飯入面,再分成兩碗~

9.甜品
甜品包括啫喱同黃豆粉黑糖蕨餅。兩樣都係一口嘅size,唔洗擔心會好膩~
2021-08-04 182 瀏覽
好耐冇寫過食評,早前同兩個朋友一行三人去咗呢度晚飯,點咗佢哋個蟹慶會席 + $350 要埋個A5和牛扒,厨師發辦刺身温度適中,鮮味一般,反正目標係佢嘅蟹,蟹肉蒸蛋,鮮甜味濃,蒸毛蟹配蟹膏好正,入口甘香,邪惡到爆,正!燒蟹腳濕度剛好,又夠香及爽口!甲羅燒ok 啦,現成貨到到都差不多。A5 和牛個人覺得可以生少少。
厨師發辦刺身
燒蟹腳
甲羅燒
A5和牛
鍾意食蟹嘅我成日都好想試吓位於銅鑼灣澳門逸園中心地庫嗰間日本料理,無論每次經過都會俾店舖嘅地面門口裝修吸引住,唔使望餐牌只看門面裝修和店名就知呢間店主要食蟹。店內和風格局,座位舒適,而且有好多趣緻嘅裝飾。店內還放有一部自助式的清酒機,唔使$200就可以90分鐘內享有清酒放題,清酒愛好者一定唔可以錯過。一坐低就叫左份「力二會席」套餐,雖然價錢睇落好似幾貴,但係一次過可以食到三大蟹種(毛蟹、松葉蟹和鱈場蟹),還包咗好多我鍾意食嘅傳統日本菜式如刺身、釜飯、天婦羅等,足足不停食咗兩小時先至食完,其實覺得有啲超值。先來前菜(3點)醒醒胃,大大碟沙律菜,不但新鮮,還伴有三文魚子和蟹肉。牛蒡爽脆兼醃漬味濃。青瓜片酸酸哋好開胃。最特別嘅係醃漬咗嘅螢光魷魚🦑,第一次嘗試有啲驚驚地,怕佢嘅質感又黏又潺,但原來都幾爽口,而且又有好濃烈嘅酒味,幾特別嘅一道前菜。廚師發板刺身四款,鯛魚味道清淡而且爽口;凡立貝則較有口感和鮮甜;左口魚上符有鹹鹹地嘅三文魚子一齊食更顯美味;赤蝦彈牙兼味道鮮甜。蟹肉蒸蛋上枱熱辣辣,蛋又香又滑,除咗有蟹肉,還有三文魚子、靈芝菇,食到底仲食到帶子粒,雖然碗仔細細,但材料豐富,一啲都唔馬虎

廚師發板刺身四款,鯛魚味道清淡而且爽口;

蟹肉蒸蛋上枱熱辣辣,蛋又香又滑,除咗有蟹肉,還有三文魚子、靈芝菇,食到底仲食到帶子粒,雖然碗仔細細,但材料豐富,一啲都唔馬虎。

一入店舖就已經見到水缸養有幾隻毛蟹,終於等到佢上檯喇。如客人要求,蒸前侍應會將毛蟹先給客人觀賞,見到隻蟹手舞足蹈,客人都會興奮地舉起手機打卡一番。毛蟹淺啡色,整年有產,渾身被絨毛包覆,蟹肉飽滿,味道異常鮮甜,還嚐到海水味,蟹膏更讃,沾上蟹醋食更佳。侍應仲好細心咁提醒客人先食蟹膏以防放涼後有腥味。

接著就有浜燒鱈場蟹腳和松葉蟹腳。松葉蟹肉質細緻,而且啖啖肉。鱈場蟹不及松葉蟹矝貴,但勝在夠大隻,肉又多,所以都幾受歡迎。呢兩種蟹用嚟浜燒,有焦香味之餘,更加能夠突出蟹肉嘅鮮甜味道。

接着是我的最愛天婦羅,炸漿鬆脆可口。除了有彈牙嘅大蝦和美味嘅蟹柳和南瓜外,最特別是有軟糯香甜嘅小番薯。

第一次食蟹甲羅味噌燒,蟹殼盛滿蟹膏蟹肉和味增噌混合物,再用脆口的小蝦餅來伴食又幾美味,用嚟伴酒應該幾啱。

看餐牌吾知「吸物」是咩,再看看英文解釋原來係一碗美味可口嘅蜆肉味噌湯,挺有趣的名稱。

松葉蟹釜飯賣相吸晴,飯內除了有松葉蟹蚶,還有蟹肉、蟹膏、三文魚子、蓮藕粒等食材,再混入黑松露、雜色芝麻和蔥花一齊品嚐,無論口感或味道也十分豐富,食味也不俗。

最後還有啫喱杯和黑糖蕨餅作甜品,真的如日本人口吻,好幸福啊!

最後還要讃的是侍應很有禮貌和親切,令我們食得很開心😃
2021-07-28
1K
2021-07-27 80 瀏覽
今年大假沒有得回鄉,唯有放一兩日Hea吓,咁朋友就推介了這裡,在Sogo 旁邊嘅澳門逸園中心,行完Sogo當走了一轉鄉下啲百貨公司😜,跟住就係去這裡搵食,餐廳落一條樓梯就到,當然可以搭升降機啦,一入去就見到個魚缸裡面有大大隻嘅活毛蟹,陣間望望餐牌睇下有沒有佢先!座下望望餐牌內有好多唔同嘅選擇,有套餐或單點,今晚係好明顯係當自己在鄉下食餐勁質素高嘅選擇!所以見到呢個特選會席套餐都真係啱晒!好有在日本時食蟹嘅感覺!有剛才見到嘅毛蟹一隻!如果單叫一隻毛蟹都差不多係個餐嘅一半價錢,當然唔多想就佢啦!落單後,店員跟住先上鴨胸沙律,配埋螢光魷魚同漬物,大大片香軟入味嘅鴨胸肉質十分嫩滑軟熟,加埋爽口沙律菜,夠晒清新醒胃!而個螢光魷魚入口爆開個唔感覺好正!而帶點酸嘅牛蒡同青瓜漬物亦十分醒胃!接住就係份大大塊香煎鴨肝多士,超厚身嘅鴨肝,啲鴨肝油脂充滿在整塊鴨肝上,加埋塊香脆多士吸收了鴨胸嘅油脂,入口時煎得香軟鴨肝只溶化在口中嘅感覺十分滿足!再來就係個餐嘅時令刺身,內有四款時令新鮮刺身,有肉質細嫩,味道鮮美嘅連子鯛 ;魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香嘅拖羅;味道濃郁,肉質爽滑嘅赤蝦;味道鮮甜,口質扎實嘅

再來就係個餐嘅時令刺身,內有四款時令新鮮刺身,有肉質細嫩,味道鮮美嘅連子鯛 ;魚香持而恰到好處的魚油脂,非常甘香嘅拖羅;味道濃郁,肉質爽滑嘅赤蝦;味道鮮甜,口質扎實嘅帆立貝,真係令人十分回味!

跟住就係黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,一杯香滑蒸蛋上放滿了鮮甜蟹肉之餘,中間還有美味海膽,同埋柔軟嘅黑魚子在口中逐一爆開,海洋的鮮味盈滿味蕾,馥郁的香氣瀰漫口腔,讓人嘴角泛起滿足的微笑!

接住就係今晚主角毛蟹,店員先從魚缸取出給我望望,毛蟹生猛還會嘴郁郁,轉個頭就係折開蒸熟原隻上,師傅已經在蟹身蟹腳用刀切開一半,只需要用蟹叉慢慢刮,毛蟹鮮甜嘅蟹肉就一點都不漏完美地食完!而毛蟹嘅甘香滑溜蟹膏蟹膏十分濃郁鮮味,真係超多蟹膏,真係要慢慢食慢慢嘆!

再來燒喜之次,呢個亦十分出色,外皮脆而肉質嫩滑肥美,加上本身魚脂特別肥厚,肉質美味。入口口感肉質細嫩,個種膠原蛋白豐富嘅感覺,真係非常鮮美。

浜燒鱈場蟹腳,師傅細心已將蟹腳拆開,原條鮮甜嘅蟹腳,加上浜燒嘅香味,入口啖啖肉,又大又粗,十分滿足!

而哩個松葉蟹肉蟹膏炒飯亦十分足料,蟹肉混埋煙韌彈牙嘅米飯之餘,內裡還有香濃蟹膏一起炒,炒飯入口份外香濃煙韌!
再上埋個汁物,蜆煮麵豉湯,熱盪盪嘅濃味麵豉湯,加埋鮮甜蜆肉彈牙,作為最後一道熱食都算係一個唔錯嘅結尾!

最後還有件香濃嘅芝士蛋糕,香濃軟滑嘅芝士蛋糕旁配了隻蟹仔公仔,十分可愛!

整體十分滿意,一道道菜上,就好似在日時食蟹嘅感覺!而今晚隻毛蟹亦十分鮮味,原隻食真係令人十分滿足!
2021-07-27 56 瀏覽
放假不能到旅遊,唯有在港吃餐好的日本菜,今晚到了蟹慶。點了一個二人套餐$1776,已能吃到整隻北海道毛蟹!先來前菜、漬物盛、小料理螢光魷魚有一陣陣酸梅香,蟹子蟹肉沙律,配上柚子醋,很開胃。精選刺身厚切油甘魚,喜之次,有口感得來又有魚油香,赤蝦、帆立貝都很鮮味!蟹肉蒸蛋絲絲蟹肉加上原粒元貝,鮮味十足!主角蒸毛蟹,新鮮毛蟹只需清蒸,原汁原味,蟹都切好了,很方便食用!蟹肉蟹腳中間有很多蟹白,非常肥美!燒鱈場蟹腳新鮮蟹腳,肉實飽滿,非常鮮甜,烤完更會加上了一些焦香!天婦羅盛這道菜做得出奇地好,脆槳做得很薄,不會有油膩感😋甲羅燒配燒餅,十分邪惡,蟹膏非常香濃。松葉蟹釜飯每啖都有絲絲蟹肉,很滿足!最尾來個當做荔枝啫喱,和軟綿綿的蕨餅,在這裏懷緬一下日本菜也不錯!

放假不能到旅遊,唯有在港吃餐好的日本菜,今晚到了蟹慶。

點了一個二人套餐$1776,已能吃到整隻北海道毛蟹!

先來前菜、漬物盛、小料理
螢光魷魚有一陣陣酸梅香,蟹子蟹肉沙律,配上柚子醋,很開胃。
精選刺身

蟹肉蒸蛋
絲絲蟹肉加上原粒元貝,鮮味十足!

燒鱈場蟹腳
新鮮蟹腳,肉實飽滿,非常鮮甜,烤完更會加上了一些焦香!

天婦羅盛
這道菜做得出奇地好,脆槳做得很薄,不會有油膩感😋

甲羅燒配燒餅,十分邪惡,蟹膏非常香濃。

松葉蟹釜飯
每啖都有絲絲蟹肉,很滿足!

2021-07-25 92 瀏覽
今晚阿Sir請食飯,他個人特別喜歡蟹料理,我第一時間就想起銅鑼灣的 KANI KEI 蟹慶。我講笑咁話,北海道要食蟹將軍!大阪要食蟹道樂!香港要食銅鑼灣蟹慶!蟹慶🦀 以蟹料理作主題,每日直送新鮮美味的螃蟹,蟹迷可以一嚐日式蟹宴的滋味。位置就在 SOGO 旁邊的 澳門逸園中心地庫,交通方便。特選會席套餐 $2576 二人前以阿Sir的身價,Premium 的質素就對了。鴨胸沙律以前菜三品形式上檯,配搭螢光魷魚、漬物;鴨胸經過火炙再加一點蟹籽,味道香濃。新鮮 沙律菜清新爽口,酸酸甜甜,非常開胃。香煎鴨肝多士味道香濃嫩滑的鴨肝多士,鴨肝油脂都逼出來了,香氣四溢。配搭香脆可口的法式多士同吃,中和了油膩感,口感層次豐富。時令刺身拖羅、連子鯛 刺身 、赤蝦、帆立貝;當造的刺身入饌,肉質鮮嫩清爽。當中連子鯛最為出色,第一次吃連子鯛,由於只可用手去釣,未能大量捕獲,是鯛魚中較珍貴的一種。連子鯛 刺身顏色呈粉紅,肉質清爽,入口陣陣天然香氣,魚肉味道層次豐富。師傅精心挑選的刺身果然質素有保證,赤蝦、拖羅、帆立貝味道鮮甜,色澤油亮,肉質細膩嫩滑,令人齒頰留香。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋黑魚子、海膽味道濃郁鮮甜,蟹肉

特選會席套餐 $2576 二人前
以阿Sir的身價,Premium 的質素就對了。

鴨胸沙律

菜清新爽口,酸酸甜甜,非常開胃。

香煎鴨肝多士

時令刺身

黑魚子海膽蟹肉蒸蛋

黑魚子、海膽味道濃郁鮮甜,蟹肉口感濃厚,
蒸蛋嫩滑加上熱度十足,無比鮮味。

毛蟹

令人期待的原隻毛蟹,店員奉上鮮活毛蟹時生猛新鮮,忍不住要打卡呃 Like!然後送入廚房,果然蒸毛蟹之前見到大大隻份量十足的舞動毛蟹,視覺是震撼的。

金黃爆汁的蟹膏,肥美鮮甜,飽滿豐盈令賣相添上一點霸氣。廚師已將毛蟹硬殼都剪開了,令女生們食的時候更加方便,用小工具把蟹肉很容易的挑出來,入口啖啖肉。先來原汁原味的蟹肉, 新鮮毛蟹極為鮮甜。然後可以沾少許水雲蟹醋同吃,更能突出食材鮮味,也能提升蟹肉的鮮甜和醋香。

喜之次

阿sir唔食牛肉,所以今晚放棄鹿兒島A5和牛,選擇了喜之次,深海中的紅寶石,矜貴魚脂特別肥厚,肉質細嫩,膠質豐富,以海鹽燒便能品嚐到喜之次的原汁原味,魚皮燒到脆口,十分嫩滑美味,的確吸引!

浜燒鱈場蟹腳

浜燒蟹腳是日本的傳統食法,新鮮蟹腳即燒即食,用火燻香蟹腳,細心拆開蟹殼,輕鬆享用真正鮮嫩多汁的蟹柳,海水味濃厚, 蟹肉的鮮甜味道突出。

松葉蟹肉蟹膏炒飯

大量松葉蟹肉絲、蟹膏濃烈,滿口蟹鮮,日本米粒粒惹味飽滿,蔥花成為一碟香噴噴的炒飯,真係超高質。

汁物

麵豉湯有海蜆相伴,味道舒服。

芝士蛋糕

豐盛的蟹宴到最後就是完美的甜品,有可愛的小螃蟹陪伴,濃厚芝士味蛋糕,陣陣蛋香入口幼滑,幸福感滿溢。

SAKE Z 自助清酒機🍶🍶🍶
如果喜歡飲清酒的話,這裡設有一部 SAKE Z自助清酒機,盡情品嚐多款不同口味的特式日本清酒。

總括而言,香港都可以食到高質素既 日式蟹料理,配搭豐富,食材新鮮,物有所值,非常推介!

慶祝紀念
生日
  • 蒸毛蟹
2021-07-25 62 瀏覽
今餐係咁大個人食得最正又奢華嘅蟹宴😍 餐廳環境係日式風格,座位都闊落,坐得幾舒服😌 桌面上仲放咗個蟹仔擺設,望真啲,識郁嘅😃 原來係真嘅蟹仔,勁得意丫!😍 我地揀咗二位蟹慶會席 $1776 二人前前菜有蟹肉沙律,芝麻牛蒡,螢光魷魚🦑,新鮮又清新,幾開胃。精選廚師發辦刺身唔會只係得三文魚嗰啲咁普通,有鯰魚,鯛魚,赤蝦,帆立貝,樣樣都魚油脂香,好鮮味😃蟹肉蒸蛋滑溜溜嘅蒸蛋裏面配料有真蟹肉一絲絲,又滑又有口感😍蒸毛蟹(半隻)一坐低已經比我地影咗隻蟹生勾勾嘅樣,然後就拎去蒸。毛蟹果然好新鮮,蟹鉗已經全部剪開唒,食得好方便,配有一碟酸酸地嘅嘅醬汁點來食,好惹味😋浜燒松葉蟹腳四條燒蟹腳,又大條又多肉,塊蟹肉成條起食得好爽快😃 啖啖充滿燒香咗又帶點咸香味😃蟹甲羅味噌燒蟹膏係真蟹膏撈蟹肉,蟹味十足,香濃美味,配蝦餅食一流!松葉蟹釜飯呢個飯有專人幫手係石鍋上撈,可以揀芝麻,黑松露撈入飯中,一路撈香味一路飄過😃甜品有生果布甸同草餅兩人份,份量的骰啱啱好,好滿足😃另外仲有90分鐘清酒放題$198一位,鐘意飲酒嘅朋友仔啱哂😍

我地揀咗二位蟹慶會席 $1776 二人前

前菜
有蟹肉沙律,芝麻牛蒡,螢光魷魚🦑,新鮮又清新,幾開胃。

精選廚師發辦刺身

蟹肉蒸蛋
滑溜溜嘅蒸蛋裏面配料有真蟹肉一絲絲,又滑又有口感😍

蒸毛蟹(半隻)

浜燒松葉蟹腳

蟹甲羅味噌燒
蟹膏係真蟹膏撈蟹肉,蟹味十足,香濃美味,配蝦餅食一流!

松葉蟹釜飯

甜品
有生果布甸同草餅兩人份,份量的骰啱啱好,好滿足😃