2021-07-20 170 瀏覽
平日放假relax 下係銅鑼灣行下街,諗食午餐時懷念起日本蟹道樂,所以決定去蟹慶食。由於平日下午2時後,所以不需等位可直接入座。Order 左最豐富的set lunch 蟹御膳套餐有湯,沙律,蟹肉蒸蛋,蟹膏豆腐,忌廉蟹肉薯餅,天婦羅蟹棒烏冬,松葉蟹甲羅,吸物薯餅和蟹棒雖然是炸物,但炸得剛剛好,沒有油膩的感覺。蒸蛋非常滑溜,蛋香濃郁,配料有蟹肉魚子和元貝,很有鮮味。松葉蟹已拆肉,方便食用,但蟹肉份量再多點就好,有d 唔夠喉😂淡綠色的豆腐賣相似甜品,有淡淡蟹膏味。烏冬就正正常常,沒有什麼特別。呢個lunch 少少解除我思鄕之情啦,下次再黎食豐富d 的會席料理啦!
由於平日下午2時後,所以不需等位可直接入座。

Order 左最豐富的set lunch 蟹御膳
蟹御膳

薯餅和蟹棒雖然是炸物,但炸得剛剛好,沒有油膩的感覺。
蒸蛋非常滑溜,蛋香濃郁,配料有蟹肉魚子和元貝,很有鮮味。
淡綠色的豆腐賣相似甜品,有淡淡蟹膏味。
烏冬就正正常常,沒有什麼特別。

2021-07-16
午餐
蟹御膳
2021-07-16 1432 瀏覽
我同朋友呢排算多了工作又忙,預著有些煩麻人令人又煩躁,同朋友相約去食好野,大吃特吃,我同佢真係有心有靈犀,大家都想食海鮮,想約去到銅鑼灣揀野食,到最後選擇食蟹。去到之後選了蟹慶會席。【前菜(3點)】蟹肉魚籽沙律:醬汁酸咪咪非常開胃,蟹肉鮮甜。漬物:爽脆清甜,味道不錯。螢光魷魚:入口爆膏又鮮甜。【精選廚師發辦刺身】有四款廚師推介刺身,特別喜愛鯛魚,肉質鮮甜嫩滑,卷上三文魚子,鮮味倍加。赤貝外表呈燈紅色,色澤亮麗,肉質爽甜,海水以及鮮甜味濃郁,帶有獨特的濃厚海洋氣息。深海池魚比一般的池魚更鮮甜,肉質爽滑肥美,細緻鮮美。赤蝦非常鮮甜彈口,爽嫩美味。【蟹肉蒸蛋】蟹肉加上三文魚子放在蒸蛋上面,令到蒸蛋增添更多鮮甜味,蒸蛋嫩滑,蛋味香濃,仲有陣陣蟹肉鮮味。【蒸毛蟹(半隻)】原隻活毛蟹新鮮在魚缸即捉即蒸,毛蟹肉質鮮甜細嫩,而且非常多蟹膏,蟹肉呈一絲絲,配搭蟹膏既甘香,滋味完全表露無遺。【極品海鮮天婦羅盛】天婦羅盛有大蝦、蟹棒、紫薯仔、南瓜等等,外層粉醬脆薄,入口新鮮又熱辣辣,大蝦爽口彈牙,蟹棒鮮甜美味,南瓜香甜可口。【燒鱈場蟹腳】蟹腳肥美多汁,肉質鮮美,入口啖啖蟹肉,而且有陣陣炭烤香味,完全一試難忘

去到之後選了蟹慶會席。

【前菜(3點)】
蟹肉魚籽沙律:醬汁酸咪咪非常開胃,蟹肉鮮甜。
漬物:爽脆清甜,味道不錯。
螢光魷魚:入口爆膏又鮮甜。

【精選廚師發辦刺身

【蟹肉蒸蛋】

【蒸毛蟹(半隻)】

【極品海鮮天婦羅盛】

【燒鱈場蟹腳】
蟹腳肥美多汁,肉質鮮美,入口啖啖蟹肉,而且有陣陣炭烤香味,完全一試難忘。

【松葉蟹釜飯】
松葉蟹肉鋪滿飯面,店員會加入黑松露醬拌勻,味道更香加濃郁,黑松露味突出但又沒有蓋過蟹肉鮮味,配搭出色。

【吸物】
蜆肉味噌湯,味道比較濃郁,蜆肉鮮甜。

甜品
黃豆粉嶡餅 - 質地軟糯有咬口,味道香甜。
綠茶奶凍 - 茶味香濃嫩滑,奶味突出,超正。
2021-07-12
2021-07-14 120 瀏覽
平時經過都好想試吓呢間野,今日早放工就專登嚟試吓。懷着滿心歡喜嘅心情諗住試吓呢間野啦,點知中哂伏。叫咗一個鯖魚定食, $188得個細細舊。叫埋一個蟹定食258,即係都係俾埋啲cheap野,一啲都唔好食,仲要非常唔飽。哎呀最緊要係咩啊,等咗成半個鐘第一樣野先上跟住九個字嘅時候再上另外一道菜,真係激死人!一間懶高級嘅餐廳,野又唔好食,上菜仲要咁慢,都唔知點解啲人比咁高分。真係非常非常差,請各位都唔好幫襯。

2021-07-14 886 瀏覽
Social Media回顧旅行照,又再憶起已經2年多沒有外遊,太掛住日本,尤其北海道的蟹,好想好想食,今晚決定book間餐廳食蟹,好好回憶北海道的蟹味。餐廳門口已經見到非常生猛的活毛蟹,非常吸睛。我們最後決定各自order一個蟹慶會席一人前,因為比較貪心一點,想各款食物也可以品嚐得到。前菜三點蟹肉沙律 - 蟹肉鮮甜美味,蟹籽入口脆卜卜再配搭新鮮沙律菜,淋上酸甜沙律醋,特別醒胃。青瓜牛蒡漬 - 用醬油,芝麻等等漬過,作為前菜令人胃口大開。螢光魷魚 - 味道咸香鮮甜,入口滑嘟嘟,特別鮮味。剌身最上有鯛魚,味道比較清淡但加了三文魚籽,提升不少鮮味,深海池魚肉質鮮嫩可口,入口魚油甘香細膩,赤蝦蝦肉鮮甜彈牙,而赤貝肉質爽脆,鮮味十足。蟹肉蒸蛋蒸蛋面層鋪上滿滿的蟹肉,還有三文魚籽、蛋香味俱全,而且蒸得好滑溜,蒸肉鮮甜多汁,三文魚籽鮮味十足,超愛。蒸毛蟹最期待的蒸新鮮毛蟹,頭先order完套餐之後店員有拎隻新鮮毛蟹俾我們看看,之後就直接拎去蒸,原隻蒸毛蟹見到擺盤已經非常吸引,蟹蓋有滿滿的蟹膏,先細心地拆好蟹肉,再跟蟹膏一同放入口,蟹膏的甘香和蟹肉的鮮甜味充斥住整個口腔中,而另一個食法就沾上少少醋,

前菜三點
螢光魷魚 - 味道咸香鮮甜,入口滑嘟嘟,特別鮮味。

剌身

蟹肉蒸蛋

蒸毛蟹
最期待的蒸新鮮毛蟹,頭先order完套餐之後店員有拎隻新鮮毛蟹俾我們看看,之後就直接拎去蒸,原隻蒸毛蟹見到擺盤已經非常吸引,蟹蓋有滿滿的蟹膏,先細心地拆好蟹肉,再跟蟹膏一同放入口,蟹膏的甘香和蟹肉的鮮甜味充斥住整個口腔中,而另一個食法就沾上少少醋,醋味令到蟹肉鮮味大大提升,超正呀。

浜燒松葉蟹腳
松葉蟹腳燒到剛剛好,入口蟹肉鮮甜多汁,而且肥美厚肉,真的食得十分開懷。

蟹甲羅味噌燒
蟹味噌內裏拌勻了蟹肉,蔥花等等,先食一口味道香濃鮮味,再配上薄脆餅一齊食,口感脆卜卜,甘香美味。

松葉蟹釜飯
釜飯材料豐富,有松葉蟹肉、蓮藕、紅蘿蔔、三文魚籽等等,店員最後再拌入芝麻,蔥花,未食已經聞到香味,入口飯粒有濃濃蟹肉鮮味,每一口都充滿海洋味道,超大滿足。

最後點少得甜品,抹茶奶凍,口感滑溜溜,奶味香濃,抹茶味甘甜,而黃豆粉嶡餅食落軟淋,口感Q彈,冰凍又好味。

價錢雖然不便宜,但有活毛蟹,而且仲非常新鮮,久不久豪吃一次也不為過😆

最後發現原來自助清酒bar而家做緊promo,$198-1位,free flow 90分鐘,太遲發現已經食飽了,唯有下次再試試先。

• 松葉蟹釜飯
  • 蒸毛蟹
2021-07-07 81 瀏覽
疫情期間好掛住日本d蟹、冇得飛唯有喺香港食啦今次揀咗呢間蟹慶嚟食、主力係食蟹去到日本食蟹一定係食set、所以今次都唔例外兩個人叫咗一個特選會席套餐(PREMIUM SET COURSE)入邊包括有鴨胸沙律、香煎鴨肝多士、時令刺身、墨魚子海膽蟹肉蒸蛋、毛蟹1隻、鹿兒島A Five和牛或者喜之次、鱈場蟹腳鍋或浜燒鱈場蟹腳、松葉蟹肉蟹膏炒飯、汁物(即係湯)、芝士蛋糕雖然話就話鴨胸沙律、但係沙律入面都不忘有蟹肉。時令刺身入面有赤貝、赤蝦、池魚、拖羅。墨魚子海膽蟹肉蒸蛋、夠哂滑同熱、好好食。毛蟹真係好貼心、會剪開哂、完全只係刮d肉出嚟食、食完仲可以砌返成個形出嚟添呀!A5和牛入口即化、材料靚用最簡單嘅做法就係最好味。浜燒松葉蟹腳淡淡肉個飯到左嘅時候我已經飽到10成、不過都堅持食埋個飯先因為好多蟹肉好甜。期待下次可以一班人再嚟過、因為仲想試多啲。
疫情期間好掛住日本d蟹、冇得飛唯有喺香港食啦
今次揀咗呢間蟹慶嚟食、主力係食蟹
去到日本食蟹一定係食set、所以今次都唔例外

雖然話就話鴨胸沙律、但係沙律入面都不忘有蟹肉。

時令刺身入面有赤貝、赤蝦、池魚、拖羅。

墨魚子海膽蟹肉蒸蛋、夠哂滑同熱、好好食。

A5和牛入口即化、材料靚用最簡單嘅做法就係最好味。

浜燒松葉蟹腳淡淡肉

期待下次可以一班人再嚟過、因為仲想試多啲。
2021-07-07 63 瀏覽
呢個特選會席套餐好豐富,首先係鴨胸沙律,上面鋪咗滿滿嘅蟹籽,配上沙律醬汁,格外清新,仲有牛蒡同埋螢光魷魚。香煎鴨肝多士,鴨肝好大份,油香四溢,入口即溶,配上脆卜卜既多士,食到停吾到口。時令刺身,有四款刺身,全部都好新鮮!黑魚子海膽蟹肉蒸蛋賣相好靚,蒸蛋上面舖滿黑魚子,海膽同蟹肉,蛋入面仲有帶子等等嘅海鮮,好足料!毛蟹原隻上,餐廳已經預先剪好晒,我哋只要一拆就食得,唔會整污糟隻手,肉質鮮甜,好新鮮,配上日本醋,十分美味。鹿兒島A5和牛入口即溶,牛味濃郁,燒得啱啱好,配上兩款醬汁,層次更豐富。浜燒松葉蟹柳同松葉蟹肉蟹膏炒飯都好出色,炒飯嘅份量好多,而且入面有好多好多蟹肉,雖然已經好飽但係都想食晒佢。最後芝士蛋糕作為甜品,好香好軟滑,簡直覺得成餐飯都身置於日本!

時令刺身,有四款刺身,全部都好新鮮!

鹿兒島A5和牛
入口即溶,牛味濃郁,燒得啱啱好,配上兩款醬汁,層次更豐富。

2021-07-07 66 瀏覽
蟹慶地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫電話: 26021600===================== 一到中午成日見門口排曬人 ,等落地牢餐廳食飯中午set 由88元起,叫得蟹慶一要試佢架蟹set lunch ,有界羅蟹肉,蟹肉蒸蛋,蟹味豆腐,麵豉湯,烏冬,炸蟹肉薯餅同蟹柳蟹柳係魚肉就一般啦,個薯餅好creamy 但食唔出蟹肉。個冷豆腐有驚喜 入口好重蟹味又好滑,大讚。甲羅有蟹肉同海膽,都將鮮甜茶碗蒸滑身又多料,烏冬就非常普通啦!整體都唔錯,個女生如我食完都唔飽,份量真係偏小。
蟹慶
地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫
電話: 26021600

甲羅有蟹肉同海膽,都將鮮甜

茶碗蒸滑身又多料,烏冬就非常普通啦!

整體都唔錯,個女生如我食完都唔飽,份量真係偏小。
2021-06-28 96 瀏覽
在香港專吃毛蟹的餐廳不多,而蟹慶是其中一家主打從日本新鮮運來的毛蟹的高級餐廳,於是趁今晚慶祝朋友升職來吃晚餐。餐廳環境裝修富有日本風格,座位舒適寬落。餐廳在做推廣,$198/位就有清酒放題,可以自行任選,有18種口味的清酒。我和朋友選了$2576的二人前會席套餐。前菜三點有牛蒡漬物,螢光魷魚和鴨胸沙律。魷魚新鮮嫩滑,口感爽脆鮮甜。沙律菜爽脆新鮮,醬汁酸酸甜甜,是開胃之選。香煎鴨肝多士煎得香氣撲鼻,入口油脂香味散發,入口即溶,多士香脆美味。時令刺身賣相精美,有赤貝,赤蝦,拖羅,老翁等。拖羅切得很厚身,雪花油脂分佈平均,魚香甜濃郁,嫩滑無比。赤蝦大隻厚身,彈牙爽口,蝦味香甜。赤睇新鮮即開,鮮甜美味,口感爽脆可口。老翁魚肉彈牙,卷住魚籽一起吃。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋蛋滑溜無比,水潤香滑,蛋味香濃,配料豐富,有黑魚子,海膽和蟹肉等,用料矜貴,令鮮味很突出。蒸毛蟹 蟹醋 水雲最令人驚喜的主菜 毛蟹,整隻地蒸熟。蟹蓋有豐富的蟹膏,香滑濃味,令人吃不停口。蟹肉呈白色,絲狀而嫩滑,蒸得剛好熟,每一口都嚐到蟹的真正鮮味。浜燒鱈場蟹腳外殼燒得香脆惹味,很大隻,蟹肉肥美豐厚, 鮮甜無比,蟹肉帶點香烤點,很有層次

餐廳環境裝修富有日本風格,座位舒適寬落。

前菜三點

香煎鴨肝多士
煎得香氣撲鼻,入口油脂香味散發,入口即溶,多士香脆美味。

時令刺身
賣相精美,有赤貝,赤蝦,拖羅,老翁等。
拖羅切得很厚身,雪花油脂分佈平均,魚香甜濃郁,嫩滑無比。
赤蝦大隻厚身,彈牙爽口,蝦味香甜。
赤睇新鮮即開,鮮甜美味,口感爽脆可口。
老翁魚肉彈牙,卷住魚籽一起吃。

蒸毛蟹 蟹醋 水雲

浜燒鱈場蟹腳
外殼燒得香脆惹味,很大隻,蟹肉肥美豐厚, 鮮甜無比,蟹肉帶點香烤點,很有層次。

燒喜之次
用鹽鋪满面燒成,惹味而入味,肉質鮮甜多汁,厚肉而無骨,魚皮香脆而美味,點上特製醬油一起吃,味道很配搭。

芝士蛋糕
甜品是芝士蛋糕,厚身而結實,芝士味道香甜,滑溜美味,旁邊還一隻可愛的蟹仔伴碟,加分不少。
2021-06-28 1402 瀏覽
每當朋友聚會時談起去旅行這個話題, 大家總會首先想起日本, 然後便是它的美食, 今晚決定來了銅鑼灣這間蟹慶來懷念一下, 而且它的位置極其方便, 就在SOGO旁邊的澳門逸園中心地庫。店內空間感十足, 寬敞舒服, 整個裝修風格很日式, 座位上面還有一對很可愛的螃蟹毛公仔。SAKE Z 自助機想要吃得盡慶, 飲兩杯清酒便是最好不過, 蟹慶這裡設有一部SAKE自助機, 以清酒放題為主打, 讓你盡情任飲18款不同口味的特式日本清酒。鴨胸沙律大大片的鴨胸經過燒製及加了蟹籽後, 味道更香濃, 還有牛蒡漬物及螢光魷魚作點綴, 吸睛又美味。香煎鴨肝多士賣相討好, 鴨肝味道香濃又嫩滑, 煎的過程把油脂都逼了出來, 香氣四溢, 配以香脆多士, 可以減輕到油膩飽滯感。時令刺身雖然這裡是專門吃蟹的地方, 可以吃到時令刺身也相當令人興奮, 四款時令刺身赤貝, 赤蝦, 拖羅及老翁魚均由師傅精心挑選, 質素有保證。赤貝赤蝦及拖羅一般都會比較常見, 師傅刀功亦很深厚, 令刺身厚薄均勻, 味道鮮甜嫩滑。而今次的主角反而是老翁魚這種比較少見的魚類, 它全身都是鮮紅色的, 因有兩條鬍鬚而名為老翁魚, 它其實也是白身魚來的,
SAKE Z 自助機
時令刺身
雖然這裡是專門吃蟹的地方, 可以吃到時令刺身也相當令人興奮, 四款時令刺身赤貝, 赤蝦, 拖羅及老翁魚均由師傅精心挑選, 質素有保證。赤貝赤蝦及拖羅一般都會比較常見, 師傅刀功亦很深厚, 令刺身厚薄均勻, 味道鮮甜嫩滑。而今次的主角反而是老翁魚這種比較少見的魚類, 它全身都是鮮紅色的, 因有兩條鬍鬚而名為老翁魚, 它其實也是白身魚來的, 作為刺身當然最好不過, 清甜有嚼勁。
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
黑魚子及海膽的味道較為濃郁鮮甜, 加上蒸蛋的嫩滑及濃厚蟹肉的口感, 令它們可以互補不足, 味道層次感昇華。

蒸毛蟹
份量十足的毛蟹, 蟹身飽滿豐盈, 蟹肉量豐富, 蟹膏肥美鮮甜, 點一點加了水雲的蟹醋來吃, 更加能夠吊出蟹肉的鮮甜味。
喜之次
喜之次這種魚比起金目鯛更為矜貴, 因為它的魚脂特別肥厚, 使其肉質更加美味, 不單只難以捕捉, 而且一出海水會即刻死亡, 所以全世界吃到的喜之次魚, 都經過冰鮮或者急凍處理, 但卻無損其肉質細嫩且膠質豐富的特性。用少量海鹽來燒最能夠品嚐到它的原汁原味, 而且魚皮又燒得香脆, 的確吸引。
浜燒鱈場蟹腳
師傅細心地把燒好的蟹腳拆殼, 讓食客可以更輕鬆享用, 雖然經過浜燒, 但卻不會燒得很乾身, 蟹腳的海水味仍很濃厚, 因而令蟹肉的鮮甜味道更突出。
松葉蟹肉蟹膏炒飯
最後的一道菜是這碟松葉蟹肉蟹膏炒飯, 蟹肉配上蟹膏這個組合本來已是無敵, 以這個配搭拿來做出一碟香噴噴的炒飯, 又熱又惹味, 飽滿感更為提昇。
汁物
麵豉湯算是中規中矩, 沒有太大的驚喜。
芝士蛋糕
這隻螃蟹的造型非常卡娃伊的呢, 令芝士蛋糕增添了不少色彩, 而且這款芝士蛋糕味道亦很香滑濃厚, 作為今晚的甜品令人心情愉悅。
2021-06-27 39 瀏覽
男朋友好鍾意食蟹 所以今日係開銅鑼灣放工同咗佢黎呢間蟹慶度食蟹盛宴 我哋叫咗一個二人餐 裏面包括沙律前菜 刺身 蟹肉蒸蛋 蒸毛蟹 燒蟹腳 天婦羅 松葉蟹釜飯等等蟹肉蟹子沙律 我不嬲都鍾意呢種酸酸甜甜嘅沙律 開胃得黎又Refreshing蟹肉蒸蛋 個蛋唔會過熟 超級滑 加上面頭嘅蟹肉好新鮮鮮甜廚師發板刺身 共有四款 包括赤蝦赤貝油甘魚等 尤其以赤貝最為深刻 爽口鮮甜超新鮮蒸毛蟹 因為係二人分量 所以毛蟹係原隻上 職員好細心會幫你剪開曬d殼 方便你輕輕一刮就可以食到裏面一梳梳既肉 而家諗起都好想食燒蟹腳 熟度控制得好好 唔會燒到乾柴 仲有鮮甜肉汁極尚蟹腳天婦羅盛合 呢個天婦羅嘅炸漿夠薄夠脆唔會油膩 剩係呢樣已經為呢個天婦羅加分唔少 除咗有蟹腳之外 仲有南瓜同紫薯粒 到最後Ending仲有個飯 成個飯會喺你側邊蒸煮 除咗飯入面有嘅三文魚魚子同埋蟹肉之外 配料有可自行選擇加唔加嘅芝麻粒 松露醬同蔥 飯煮好之後 職員會幫你分好調好味 三文魚子咬落去爆汁 配埋蟹肉同飯 以澱粉質作結 包保你食得飽之餘又唔會膩除咗嘢食之外我亦叫咗杯櫻之丸特飲 個presentation好靚 除咗汽水既味道外亦飲到淡淡

蟹肉蒸蛋 個蛋唔會過熟 超級滑 加上面頭嘅蟹肉好新鮮鮮甜

燒蟹腳 熟度控制得好好 唔會燒到乾柴 仲有鮮甜肉汁

除咗嘢食之外我亦叫咗杯櫻之丸特飲 個presentation好靚 除咗汽水既味道外亦飲到淡淡嘅櫻花味 唔飲酒但又想飲特飲嘅朋友可以一試

2021-06-27 41 瀏覽
同女朋友都好鍾意食蟹所以黎左呢間喺銅鑼灣經過咗好多次都未食過嘅蟹慶試試 我哋叫咗一個蟹慶會宴二人前 有好多唔同種類嘅蟹料理 啱曬我哋呢啲有選擇困難症嘅人另外今次係第一次試Sake 機 餐廳做緊特價只需要198蚊就可以任飲90分鐘 好處就一定係可以一次過試到好多唔同嘅酒 我嗰日都應該試咗六七款 最鍾意嘅係01號 小山本家東京盛 雖然係純米吟釀 但採用山田錦 入口香 唔會太甜配蟹一流!如果鍾意精米度高啲 有越後櫻05 入口相比起細緻少少 同個名一樣醉樂無極!好 講返今日嘅戲肉 - 蟹。蟹肉蒸蛋 蒸蛋時間岩岩好 滑到入口即溶既感覺 我哋仲用咗蒸毛蟹嘅蟹膏配呢個蒸蛋食 味道一流蒸毛蟹 蟹殼裝住一大盤蟹膏 超鮮甜十分邪惡 毛蟹新鮮 蟹肉實淨彈牙鮮甜 啖啖肉燒蟹腳有松葉蟹同鱈場蟹揀 我就鍾意食松葉蟹 因為蟹肉會再鮮甜啲 而鱈場蟹就因為本身粗身啲 所以啖啖肉 各有各好味之處 至於蟹甲羅味噌燒就令我諗返起係日本食磯丸水產嗰陣嘅味道 濃濃嘅蟹味 配埋會跟上嘅蝦片仔 好味道最後以蟹肉三文魚籽釜飯同甜品oreo牛奶布丁作結 釜飯分量適中 配搭新鮮蟹肉同鮮甜三文魚籽 可以細嘗當中鮮味 而布丁唔會過甜 加埋or

好 講返今日嘅戲肉 - 蟹。

最後以蟹肉三文魚籽釜飯同甜品oreo牛奶布丁作結 釜飯分量適中 配搭新鮮蟹肉同鮮甜三文魚籽 可以細嘗當中鮮味 而布丁唔會過甜 加埋oreo脆脆 好好味

2021-06-27 60 瀏覽
好耐冇去日本玩啦,朋友玩帶我黎呢度感受一下係日本食蟹道樂的感覺。餐廳用上好多蟹的佈置,連座位也放上蟹形咕𠱸,枱上還有一個小樽放住小蟹仔,十分可愛。今次就食左個特選會席套餐。香煎鴨肝多士,鴨肝煎得好香口,油份唔會話好多,用上鹽同埋黑椒作調味,加上多士令口感豐富。毛蟹,睇落都幾大隻,店家已經幫忙開埋,而且蟹腳位置都已經剪開殼。蟹肉鮮甜,連唔識食蟹的朋友都可以自己食到,仲食得好開心添。喜之次,熱辣辣燒好呈上,魚皮燒到脆口,魚旗位置燒到脆卜卜,而且好有鹽份,魚肉嫩滑,十分美味。浜燒鱈場蟹腳,蟹腳鮮甜厚肉,非常多汁鮮甜,而且還有海水的咸味。面豉湯內有蜆肉,味道剛剛好而且帶點清甜,唔錯!芝士蛋糕,蛋糕是軟身那款芝士蛋糕,沒有餅底,口感不會太濃太漏,而且不會太甜,還附有一隻可愛的小蟹自粘土,非常可愛。

今次就食左個特選會席套餐。

面豉湯內有蜆肉,味道剛剛好而且帶點清甜,唔錯!

2021-06-24 45 瀏覽
二人前鴨胸沙律配上特有料汁,鴨胸肉單獨吃確實太膩,搭配了料汁和沙律,爽口了不少,大家不妨試一下看。香煎鴨肝多士鴨肝脂肪含量比鵝肝低!卡路里亦會低啲,食幾多都唔怕!烘底的多士配上香濃鴨肝口感層次甚佳。👍時令刺身刺身、壽司的可貴處,也就在於新鮮時令。不時不食,今日就有以下幾款。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋一家大細都必定會喜歡的菜式, 味道清甜,加上黑魚子 ,小吃多滋味毛蟹(一隻)所有毛蟹早上在日本市場包裝的時候一定是生猛的,經過飛機直航到港,能保證新鮮度
不論蟹肉或蟹膏都是滋味一流的日本北海道毛蟹。松葉蟹肉蟹膏飯因為是隔夜飯 ,所以粒粒分明,仲有蟹膏添,松葉蟹肉、仲有葱花,口感冇咁單調,食落好清新。芝士蛋糕汁物鹿兒島A5和牛不論口感、味道以及香味,在加溫至攝氏80度下,和牛散發最強烈的香味令人充滿期待,分佈均勻的油脂好像融化一般,慢慢在嘴裡化開。而且和牛富含美味的關鍵「油酸」,即使放涼了美味度依舊不減。浜燒鱈場蟹腳終於是最後一道菜式了,有著吃不完的感覺,啖啖蟹肉令人不停的想吃,它的鮮味十足,直得回頭

二人前

時令刺身
刺身壽司的可貴處,也就在於新鮮時令。不時不食,今日就有以下幾款。

毛蟹(一隻)
不論蟹肉或蟹膏都是滋味一流的日本北海道毛蟹。

松葉蟹肉蟹膏飯

浜燒鱈場蟹腳
終於是最後一道菜式了,有著吃不完的感覺,
啖啖蟹肉令人不停的想吃,它的鮮味十足,直得回頭
2021-06-24 79 瀏覽
二人前套歺鴨胸沙律這是一道非常簡單的鴨胸沙律,味道挺不錯👍,沙律菜不需要調味,因為煙鴨胸的味道較重,有機會想自己整一下香煎鴨肝多士鴨肝有那份入口即溶的幼滑質感,讓人難以忘懷,不過一次過吃完整塊鴨肝,卻是有點膩。所以通常會配法包或是多士一起吃。時令刺身其魚肉清爽鮮甜,油脂不會太豐厚,吃罷甘香不膩口。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋蒸蛋非常非常之嫩滑 ,簡直神來之作,內有蟹肉,非常鮮甜!毛蟹(一隻)毛蟹濃郁及深厚的味道留在舌尖令人一吃難停,旨味在心齒頰留香松葉蟹肉蟹膏飯鋪滿日本松葉蟹腳、蟹肉、蟹膏,加埋一齊係勁濃嘅海鮮味!芝士蛋糕汁物鹿兒島A5和牛經過燒烤後的和牛,去除了多餘的油脂,多了烤肉香。我不喜歡佔醬汁,這樣才能吃出和牛的精髓。浜燒鱈場蟹腳內質結實,極具咬口,只是燒完有點乾水

二人前套歺

鴨胸沙律
這是一道非常簡單的鴨胸沙律,味道挺不錯👍,
沙律菜不需要調味,因為煙鴨胸的味道較重,
有機會想自己整一下

時令刺身
其魚肉清爽鮮甜,油脂不會太豐厚,吃罷甘香不膩口。

黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
蒸蛋非常非常之嫩滑 ,簡直神來之作,內有蟹肉,非常鮮甜!

毛蟹(一隻)
毛蟹濃郁及深厚的味道留在舌尖令人一吃難停,旨味在心齒頰留香

松葉蟹肉蟹膏飯
鋪滿日本松葉蟹腳、蟹肉、蟹膏,加埋一齊係勁濃嘅海鮮味!

浜燒鱈場蟹腳
內質結實,極具咬口,只是燒完有點乾水
2021-06-23 637 瀏覽
🇯🇵疫情去唔到日本,估唔到係香港都食到高質素既🦀日式蟹料理餐廳🥰呢間餐廳比我想像中更加高質,餐單配搭豐富,食材新鮮🥳真係物有所值‼️今次帶媽咪去食佢最鍾意既蟹🦀連媽咪都食唔停口~非常推介~...▫️ 【 特選會席套餐】$2576(二人前)⭐️強烈推薦⭐️ 強烈推薦⭐️強烈推薦⭐️▫️鴨胸沙律呢款沙律非常開胃,用日式沙律醋做醬汁,酸酸味味,岩晒夏天食🥰而且鴨胸燒香過,味道更有層次▫️香煎鴨肝多士鴨肝係我其一樣至愛🥰毫無腥臭味,鴨肝油脂味重,再配搭香脆法式多士,中和肥膩口感,好食🥳▫️時令刺身刺身中共有4款😍每款兩件,包括有吞拿魚、赤蝦、帶子、油甘魚,味道鮮甜,當中赤蝦及帶子最為出色‼️▫️黑魚子海膽蟹肉蒸蛋蒸蛋本身味道就係清淡🥳但加上黑魚子及海膽,仲有蟹肉,令呢一度清淡嘅菜式增添無比鮮味😍▫️毛蟹海鮮清蒸就不嬲係最適合,呢個清蒸毛蟹😱採用新鮮活毛蟹,在配搭自家製水雲蟹醋,就算啖啖蟹肉都唔會怕食漏喉😊而且高質非常之正▫️鹿兒島A5和牛入口即溶嘅鹿兒島A5和牛🤩油脂味相當重,附上熱辣辣鐵板,隨着自己喜好控制和牛生熟程度🥰▫️浜燒鱈場蟹腳燒蟹腳😍除咗食到蟹腳嘅鮮甜味之外,仲有火炙過既香氣,同樣再沾上水雲蟹醋,鮮味更提升😊

▫️ 【 特選會席套餐】$2576(二人前)
⭐️強烈推薦⭐️ 強烈推薦⭐️強烈推薦⭐️

▫️毛蟹

▫️鹿兒島A5和牛

▫️浜燒鱈場蟹腳

▫️松葉蟹肉蟹膏炒飯
呢一款炒飯真係超高質😋有兩個小蟹鉗之餘,仲有大量蟹肉絲,炒飯有鑊氣,而且用日本米炒得粒粒分明,在配搭蔥花,好味‼️🥰

▫️ 麵豉湯及芝士蛋糕
最後兩道菜分別就係麵豉湯及芝士蛋糕,麵豉湯比較清淡,食到最後清一清味蕾,飲落好舒服,而且都有海蜆伴襯😍
而芝士蛋糕都好重芝士味,食完成餐飯再食埋呢個甜品真係好滿足🥳🤣
2021-06-22
慶祝紀念