2019-05-04 140 瀏覽
小妹又帶男友覓食去男友對食頗有要求與小妹口味又一太一致今次經好友推介的這間日式小店竟然合他大少爺口味深感安慰餐廳環境舒適寧靜貫徹日式餐廳佈置簡約的風格1.和牛漢堡丼$158男友點的和牛漢堡賣相十分吸睛男友說不錯特別是日本珍珠米加上日本新鮮雞蛋雞蛋汁包住粒粒珍珠米再加上少少和牛醬汁實在不得了!不過和牛就略嫌肉質一般 2.唐揚雞腿班戟考慮到想吃餐廳自家製作的軟雪糕所以便點了咸略的pancake非常驚喜的班戟 不要期望有梳乎厘的超鬆軟口感但薄薄的班戟想不到會做到綿密 幼滑的口感再加上特調檸檬醬汁 中和了炸雞的膩大推!炸雞亦非常不錯juicy而且不乾最後當然是甜品環節左面是焙茶咖啡軟雪糕右手面是美人軟雪糕不好含奶和蛋 是全素的食品而是由白米再加上甘酒製成但同樣有幼滑的口感比起一般雪糕低卡喔下次一家要試甜的米少班戟!
小妹又帶男友覓食去

不好含奶和蛋 是全素的食品
而是由白米再加上甘酒製成
但同樣有幼滑的口感

比起一般雪糕低卡喔

下次一家要試甜的米少班戟!
2019-04-28
  • 美人軟雪糕
  • 唐揚雞腿肉米粉班戟
2019-05-03 44 瀏覽
班尼迪風煙肉蛋配日式米粉班戟,米粉班戟以米粉代替麵粉製作的班戟好有特色,特別健康,口感夠鬆軟下午2:30後還有多款日式下午茶定食選擇~湯品: 芝士南瓜雜菜湯甜點: 甘酒美人軟雪糕,用豆乳大米製成食落黏性好強,豆味香濃,口感又香又滑~甘酒味慢慢滲出,唔太甜,幾好味🤗下午茶定食:炸雞咖喱烏冬,炸雞酥脆加上嫩滑雞肉配上層次豐富嘅咖喱🍛🍛🍛咖喱+烏冬+炸雞好香濃好夾;另雜菜清湯烏冬同樣好吃😋飲料: 抹茶甘酒拿鐵,抹茶甘酒拿鐵甜滋滋,好有層次,香濃好足值得來試試,且餐具很美麗!優質食材,精心料理,超讚的👍🏻
下午2:30後還有多款日式下午茶定食選擇~
湯品: 芝士南瓜雜菜湯
下午茶定食:
值得來試試,且餐具很美麗!
優質食材,精心料理,超讚的👍🏻
2019-05-02
下午茶
2019-05-03 32 瀏覽
班尼迪風煙肉蛋配日式米粉班戟,米粉班戟以米粉代替麵粉製作的班戟好有特色,特別健康,口感夠鬆軟下午2:30後還有多款日式下午茶定食選擇:湯品: 芝士南瓜雜菜湯,新鮮夠營養易入口甜點: 甘酒美人軟雪糕,用豆乳大米製成食落黏性好強,豆味香濃,口感又香又滑~甘酒味慢慢滲出,唔太甜,幾好味🤗下午茶定食:炸雞咖喱烏冬,炸雞酥脆加上嫩滑雞肉配上層次豐富嘅咖喱🍛🍛🍛咖喱+烏冬+炸雞好香濃好夾;另雜菜清湯烏冬同樣好吃😋飲料: 抹茶甘酒拿鐵,抹茶甘酒拿鐵甜滋滋,好有層次,香濃好足值得來試試,且餐具很美麗!優質食材,精心料理,超讚的👍🏻
下午2:30後還有多款日式下午茶定食選擇

湯品: 芝士南瓜雜菜湯,新鮮夠營養易入口
下午茶定食:
值得來試試,且餐具很美麗!
優質食材,精心料理,超讚的👍🏻
2019-05-02
下午茶
2019-05-02 1422 瀏覽
五一勞動節中午嚟到尖沙咀蒲,搵咗呢間餐廳醫肚。餐廳簡樸以淺色木系為主,有望牆/街景位,一個人食都唔會尷尬揀咗兩個三主菜定食,夠多嘢食得嚟碟碟精緻定食1 $128-豆腐拌菠菜夠曬健康又易入口照燒鳥雞肉嫩滑,雞皮燒得香脆豚角煮好入味,咸度剛好定食2 $128-雜穀飯比起白飯多咗啲口感,亦更健康三文魚南蛮漬食落好有魚油香蒲燒鰻魚鰻魚汁好重味!魚夠滑又唔會有骨仔飛龍頭好似獅子頭,但就用雞肉同入面有黑松露,食落好腍亦有淡淡黑松露香味餐包有自家製雪糕,係冇落雞蛋同牛奶,素食者都可以食咖啡京茶軟雪糕-咖啡加上京都焙茶,好香濃咖啡味,亦都夠creamy轉美人軟雪糕+$10-豆乳加甘酒,相當香甜,Kiwi我就鍾意呢隻味多啲冇咁重口味叫咗兩款甘酒飲品,唔好比個名呃到,甘酒係無酒精嫁,味道香甜又有營養甘酒紅豆冰$48-紅豆冰本身已經甜甜地,加上甘酒更加美味焙茶甘酒拿鐵$48-香濃焙茶味,又帶點甘酒嘅香味睇餐牌啲班戟都好吸引,可惜三點先供應,下次嚟試下先得!

揀咗兩個三主菜定食,夠多嘢食得嚟碟碟精緻
定食1 $128-
豆腐拌菠菜夠曬健康又易入口
照燒鳥雞肉嫩滑,雞皮燒得香脆
豚角煮好入味,咸度剛好

定食2 $128-
雜穀飯比起白飯多咗啲口感,亦更健康
三文魚南蛮漬食落好有魚油香
蒲燒鰻魚鰻魚汁好重味!魚夠滑又唔會有骨仔

餐包有自家製雪糕,係冇落雞蛋同牛奶,素食者都可以食

甘酒紅豆冰$48-紅豆冰本身已經甜甜地,加上甘酒更加美味

焙茶甘酒拿鐵$48-香濃焙茶味,又帶點甘酒嘅香味

睇餐牌啲班戟都好吸引,可惜三點先供應,下次嚟試下先得!
2019-05-01
2019-05-02 888 瀏覽
星期日尋覓新食事,知道有家蜜庵本膳以米粉代替麵粉做班戟,而且在宣傳照片見到一道咖哩和王牛漢堡班戟,未試過鹹吃班戟,覺得有趣,於是言行一致,出發!和式店子,簡約、光猛、整齊,出入以日語歡迎及送行,令客人感覺良好。下午茶時段,決定嚐一鹹一甜的班戟,再配上甘酒及軟雪糕。和王牛漢堡咖喱米粉班戟 $188 熊本産 100% A5和皇牛配特製香辣咖喱汁我唔知道以米粉做的班戟與麵粉做的有何分別,這個班戟就是鬆軟棉棉,新鮮好吃。的和王牛製的漢堡牛肉餅,咬落鬆軟多汁,偏滑不嚡但保持適當牛肉咬口,日本咖喱汁香濃。和王牛漢堡咖喱米粉班戟,這個組合成功,效果不錯。雙茶蜜糖米粉班戟 $98 自家製抹茶、焙茶、黑糖蜜三款蘸料,甜蜜而自然的蜜糖味道,能明顯分辨抹茶、焙茶及黑糖的風味。蜜.檸.薑 $38 甜蜜自然,杯內有少量檸檬及薑粒,倍增口感。之前不知道甘酒是什麼,Google 一吓馬上知,原來是有用酒粕做、亦有用米麹做的,後者價錢更高且不含酒精,相信是此店是用這一款。香蕉甘酒 Amazake $48飲落香蕉奶昔,點點米香,據說是健美飲品,味道可口,飲得安心。甘酒美人軟雪糕 $38  +  京茶咖啡軟雪糕 $38

下午茶時段,決定嚐一鹹一甜的班戟,再配上甘酒及軟雪糕。

和王牛漢堡咖喱米粉班戟 $188
熊本産 100% A5和皇牛配特製香辣咖喱汁

和王牛漢堡咖喱米粉班戟

和王牛漢堡咖喱米粉班戟,這個組合成功,效果不錯。

雙茶蜜糖米粉班戟 $98

蜜.檸.薑 $38

蜜.檸.薑

甜蜜自然,杯內有少量檸檬及薑粒,倍增口感。

香蕉甘酒 Amazake $48

香蕉甘酒 + 蜜.檸.薑

甘酒美人軟雪糕 $38  +  京茶咖啡軟雪糕 $38

甘酒美人軟雪糕,無蛋無奶的軟雪糕,這次,甘酒成份有點份量,比較剛才的香蕉甘酒,更感米香四溢,豆乳味香濃,質感非常軟滑,好吃!

同伴選了京茶咖啡口味,類似港式鴛鴦配搭,口感很滑,香郁咖啡的味道,幼滑不過濃。
米粉班戟與甘酒甜點幾有趣,不妨一試,店子環境舒適,食物有點新意,值得重臨看看午餐和晚餐會如何。

2019-04-28
蜜.檸.薑
香蕉甘酒 + 蜜.檸.薑
2019-05-01 70 瀏覽
經過這家位於尖沙咀的小店,看到了不一樣的班戟樣子。平時梳乎厘班戟就聽得多啦,可是以米粉代替麵粉製作的日式米粉班戟,則沒看過。他們家除了有除了有日式米粉班戟,還有多款日式定食選擇。因為我們下午茶時間到,有不少餐點選擇呢,感覺也很實惠。番薯芝麻pancake賣相十分漂亮又精緻的蕃薯芝麻pancake, 上面淋上了豆乳加上日本蕃薯醬的鮮忌廉,加上香濃的芝麻醬,入口細滑又香濃。加上了日本小蕃薯,多重配搭令甜品的口感和味道更豐富。開心果士多啤梨pancake招牌的米粉班戟被西西里農場開心果醬忌廉覆蓋,香綿不膩,連同當造的士多啤梨吃,酸甜清新。抹茶甘拿鐵和焙茶甘拿鐵混著茶的香氣與清淡的酒味,享受下午茶放鬆時刻,確是十分享受。

番薯芝麻pancake

加上了日本小蕃薯,多重配搭令甜品的口感和味道更豐富。

開心果士多啤梨pancake

抹茶甘拿鐵和焙茶甘拿鐵

2019-05-01 44 瀏覽
放假日一早去做完facial, 約咗舊同事飯聚, 跟住再去shopping, 通常都係夜晚先嚟尖沙咀, 估唔到日頭尖沙咀都好多平靚正嘅嘢食, 今次見到呢間小清新嘅日本餐廳就入去試下啦。餐廳嘅設計好年青化, 木色嘅傢俬令人有柔和同埋家嘅感覺。 open kitchen望入去都好整潔, 員工嘅制服令人又整齊嘅感覺。由於係午餐時間所以都有set。飲品都好清新㗎, 左邊嘅抹茶甘酒拿鐵, 味道淡淡地帶出抹茶嘅香味, 右邊嘅蜜檸薑, 呷一啖帶點點薑味亦不會太辣, 可以用不溫不火嚟形容。賣相都好精緻, 朋友話鰻魚好肥美, 三文魚凍食亦都不錯, 黑松露飛龍頭類似獅子頭嘅雞肉丸。由於我進行地獄式減肥, 所以叫咗蔬菜為主嘅配搭, 唔好以為食素好悶, 呢個盤上面嘅素菜全部味道都唔同。 第一次食茄子可以咁入味, 菠菜豆腐豆偏淡, 季節野菜鍋加左南瓜加壽喜燒汁, 未到偏甜, 第一次食十穀米, 原來都好好味。講返呢度嘅雪糕, 係全素嘅, 白色嗰杯係美人軟雪糕, 有啲似豆腐味 。另一杯係叫做咖啡京茶雪糕似咖啡味, 由於啲名太好聽呀我真係唔係好記得🤭。呢度仲有pancake食, 減肥成功後我一定要嚟呢度試下喺當慶祝。

由於係午餐時間所以都有set。

2019-05-01
2019-04-30 522 瀏覽
日本人出名長壽,健康嘅飲食習慣應記一功,今晚哈日友人帶我去呢間主打健康飲食嘅食店裝飾佈置以淺色木系作主題,相當和風系!餐牌上設有主食及小食類,食材大部份來自日本,以和洋色烹調方法,保留原有食物風味呢客係豚三味丼 - 三味即係西京燒豚,豚角煮,燒黑豚腸,有漬物及麵豉湯送未食先聞到豚肉香味,肉上有幾粒甜椒粒,一貫和食視覺系享受西京燒半肥瘦豚肉,燒至微微脆身,肉味幾出; 而燒黑豚腸就入口咇出肉汁,送飯好岩數!最後一味原來藏係飯入面,肉汁已經滲入飯粒中,亦可以整碎佢黎撈飯,都好好味!呢度仲有特色飲品,係外邊真係未飲過,以下呢2杯就係 :焙茶就飲得多,但加埋梳打就真係第一次飲,估唔到又幾夾喎,味道有焙茶香味但又有氣,健康過飲汽水,好岩夏天飲!今晚仲認識左咩係甘酒,全靠呢杯甘酒紅豆冰,原來甘酒並不含酒精成分,為天然發酵飲料,適合大人及小朋友飲用。飲用除左能夠保健養生,仲有美容功效!  採用日本產原粒大納言紅豆,味道真係一杯紅豆冰,紅豆已變成蓉,令紅豆味更出!呢度主食除左丼/烏冬外,仲有米粉班戟個人選擇呢客唐揚鷄腿肉米粉班戟鷄腿肉炸至皮香肉嫩,唔會食到一口油,點埋他他醬一齊食,好味程度再加多D每件米

裝飾佈置以淺色木系作主題,相當和風系!

未食先聞到豚肉香味,肉上有幾粒甜椒粒,一貫和食視覺系享受

呢度仲有特色飲品,係外邊真係未飲過,以下呢2杯就係 :

呢度主食除左丼/烏冬外,仲有米粉班戟

個人選擇呢客唐揚鷄腿肉米粉班戟

每件米粉班戟外型精緻得意,伴住碟邊一個跟一個,顏色吸引

口感鬆軟,配埋加拿大產100%有機楓樹糖漿,甜香味美,整個餐有咸有甜,作為主食都幾特別!

食完主食仲有空位,當然要食埋甜品啦......................

美人軟雪糕,豆乳配上甘酒雪糕,無奶成份,素食人士都食得

自家製入口好滑,味道帶有甘酒天然甜味,亦食到豆嘅香味!

呢客提拉米蘇芭菲,材料豐富,底層有RUM酒餅,芝士醬,中間有咖啡茶軟雪糕,邊位有咖啡寒天,頂部灑上有機可可豆,開心果碎

軟滑咖啡茶雪糕,連埋脆口可可豆一齊食,幾種味道都食到; 而咖啡寒天偏帶苦味,又另一番味覺享受; 而RUM酒餅拼芝士醬又係另一種味道,成客甜品層次及口感都各有不同,並不單係一個"甜"字!

食完呢餐,對於日本菜又有另一種體會

2019-04-30 36 瀏覽
晚飯後想來一點甜,突然想起之前報道介紹過這間主打日式米粉班戟的小店,就走過來試試!餐廳趁著櫻花期推出了期間限定的櫻花口味班戟,我們索性點一份『春和日麗』($108)試試!班戟上有粉紅的櫻花忌廉、櫻花小豆蓉及櫻花寒天,賣相充滿少女心。米粉班戟外形有點像熱香餅,與潮流大熱的梳乎厘班戟不同,用日本米粉製成的班戟並不著重空氣感,不過比一般普通班戟鬆軟,吃完不會覺得空虛,但又不會飽滯,食落帶少少米香,好食之餘又健康!男友原先都有擔心櫻花味道的食材味道會很人工,但這兒的櫻花配料甜而不膩,味道清香,櫻花忌廉入口軟滑,連同班戟一同吃口感更加濕潤。除了櫻花口味,我們還點了店內最受歡迎的開心果士多啤梨米粉班戟($138)。定價不便宜,但小店用料確實很有誠意,用上西西里農場開心果及日本產士多啤梨,將整個班戟擺得精緻吸引。我反而比較欣賞面頭綿密的忌廉,香滑無比,加上粒粒開心果碎,更添口感。日本士多啤梨酸酸甜甜,令人滿足。我從未聽過甘酒,但見到餐廳有多款飲品都有添加,好奇心下就點了一杯焙茶甘酒拿鐵試試。甘酒,此酒不同彼酒,餐牌介紹是飲用的神仙水,並無酒精成份,有養顏的功效。甘酒有一種獨特的味道,不過很容易入口,

我從未聽過甘酒,但見到餐廳有多款飲品都有添加,好奇心下就點了一杯焙茶甘酒拿鐵試試。甘酒,此酒不同彼酒,餐牌介紹是飲用的神仙水,並無酒精成份,有養顏的功效。甘酒有一種獨特的味道,不過很容易入口,整杯焙茶甘酒拿鐵味道和諧,茶味和奶香互相平衡,同時飲到甘酒的味道,非常特別的飲品,未試過甘酒的可以一試。
和日系朋友聚聚舊, 便找來這間最近越有名氣嘅🇯🇵日系咖啡店, 主打和洋料理和罕見嘅日式米粉班戟, 不但用料新鮮時令, 而且選料大部分採用日本食材, 製作認真,每道菜擺盤都相當吸晴,打卡一流!👍🏻 炸三文魚柳芝士菠菜汁伴烏冬($118) 炸三文魚柳外皮酥脆可口, 肉質軟嫩多汁, 熟成度拿捏剛好,不會過生或過熟~ 自家製芝士菠菜汁走健康路線, 芝士味不是重口味的那種,反之較柔和,不會過膩, 加上現打菠菜汁,感覺更清新, 伴讚岐烏冬彈牙煙韌,相當不錯嘅配搭!👍🏻😋 旁邊還有茄子、翠玉瓜、菠菜、車厘茄等蔬菜作配料,非常健康! 草莓黑魔法米粉班戟($138) 星星嘅魔法陣嘅賣相很有創意呢, 梗係要相機📷食先啦! 米粉班戟比普通班戟入口質感較鬆軟綿密, 用嘅唔係普通麵粉,而是用北海道粟米粉, 所以對「麩質」敏感嘅人士都可以放心食用!😏 自家製可可忌廉香濃軟滑, 朱古力味🍫十足,絕對唔係假朱古力味, 黑朱古力迷必試! 除左米粉班戟之外, 仲有加左日本🇯🇵甘酒嘅飲料和甜品, 都係店家特色美食! 日本🇯🇵甘酒為日本「超級食物」,
和日系朋友聚聚舊,
便找來這間最近越有名氣嘅🇯🇵日系咖啡店,
主打和洋料理和罕見嘅日式米粉班戟,
不但用料新鮮時令,
而且選料大部分採用日本食材,
製作認真,每道菜擺盤都相當吸晴,打卡一流!👍🏻

炸三文魚柳芝士菠菜汁伴烏冬($118)
炸三文魚柳外皮酥脆可口,
肉質軟嫩多汁,
熟成度拿捏剛好,不會過生或過熟~
自家製芝士菠菜汁走健康路線,
芝士味不是重口味的那種,反之較柔和,不會過膩,
加上現打菠菜汁,感覺更清新,
伴讚岐烏冬彈牙煙韌,相當不錯嘅配搭!👍🏻😋
旁邊還有茄子、翠玉瓜、菠菜、車厘茄等蔬菜作配料,非常健康!
炸三文魚柳芝士菠菜汁伴烏冬
草莓黑魔法米粉班戟($138)
星星嘅魔法陣嘅賣相很有創意呢,
梗係要相機📷食先啦!
米粉班戟比普通班戟入口質感較鬆軟綿密,
用嘅唔係普通麵粉,而是用北海道粟米粉,
所以對「麩質」敏感嘅人士都可以放心食用!😏
自家製可可忌廉香濃軟滑,
朱古力味🍫十足,絕對唔係假朱古力味,
黑朱古力迷必試!
除左米粉班戟之外,
仲有加左日本🇯🇵甘酒嘅飲料和甜品
都係店家特色美食!
日本🇯🇵甘酒為日本「超級食物」,
具有極高嘅營養價值,
雖然叫作酒,但實質上並無酒精,味道香甜。

抹茶甘酒拿鐵($48)
抹茶🍵拿鐵重抹茶的話很容易有苦澀味,
但加左甘酒嘅抹茶拿鐵香甜中帶甘香,
味道相當搭配!
抹茶甘酒拿鐵
檸檬塩高球($58)
燒酎中加左鹽、新鮮嘅冷凍檸檬🍋片和梳打水,
味道清爽refreshing。
檸檬塩高球
提拉米蘇芭菲($88)
芭菲用上咖啡京茶軟雪糕,
係京都焙茶配上咖啡、豆乳等天然材料製成,
焙茶香醇濃郁,
加上朗姆酒餅、可可豆、開心果和咖啡寒天,
口感十分豐富。
提拉米蘇芭菲
美人軟雪糕($38)
自家製軟雪糕,無奶無蛋,係全素食物,
同樣加入甘酒,
以豆乳和米取代了牛奶同蛋,
適合過敏人士及素食人士,
健康養生之餘,亦較低卡路里,
入口更香滑,口感更實在,
豆味香濃,餘韻帶點甘酒香,不錯👍🏻!
整體來說,
雖然價格不算便宜,
但用料十足,食物相當有質素!絕對值得一試!☺️
抹茶甘酒拿鐵
檸檬塩高球
提拉米蘇芭菲
2019-04-29 85 瀏覽
今日約咗舊同學出嚟食個tea吹下水,然後就因為上網見到呢間餐廳喺我地附近就去咗食喇餐廳比人嘅感覺好chill好舒服,加上光亮嘅燈光同簡潔嘅裝潢,令人有種小清新嘅感覺,會想繼續喺度坐耐啲得意嘅係飲品嘅名,全部都好有特色,而且睇完個成份感覺好養生。左,繁星之夜右,遊樂無罪繁星之夜係由有機阿薩姆黑茶,磨碎可可豆 可可豆殻,有機黑薄荷而成嘅茶包。鐘意飲茶比較濃嘅人一定會好喜歡,飲落有好天然嘅果香遊樂無罪係由有機可可豆,牛奶烏龍茶,甜葉菊而成嘅茶包。相比繁星之夜易入口,且聞落香甜,口感順滑,比起前者層次較多,個人鐘意呢杯多啲值得一讚嘅係,店員會主動問要唔要加水,咁想坐喺度幾耐都冇問題lu我地嗌咗個唐揚雞腿肉米粉班戟,哩度嘅班戟好特別係用日本嘅米粉、蛋、粟米粉同法國嘅發酵牛油造嘅本來以為會唔飽,完全冇諗過個份量可以做正餐!左邊係他他醬,右邊係加拿大100%有機楓樹糖漿而伴碟嘅係酸酸甜甜嘅檸檬醬汁,雖然佢唔係主角,但係點埋佢一齊食加曬分炸皮薄而脆,雞腿肉鮮嫩,肉質彈牙,咬開多肉汁,食嘅時候小心辣親條脷爽埋一齊、點晒三隻醬仲好食米粉班戟食落明顯同普通唔同,哩款比較厚質且飽肚,空氣感較少,真係可以做正餐

左,繁星之夜
右,遊樂無罪
鐘意飲茶比較濃嘅人一定會好喜歡,飲落有好天然嘅果香

遊樂無罪係由有機可可豆,牛奶烏龍茶,甜葉菊而成嘅茶包。

繁星之夜 遊樂無罪

本來以為會唔飽,完全冇諗過個份量可以做正餐!
左邊係他他醬,右邊係加拿大100%有機楓樹糖漿

唐揚雞腿肉米粉班戟

爽埋一齊、點晒三隻醬仲好食

米粉班戟食落明顯同普通唔同,哩款比較厚質且飽肚,空氣感較少,真係可以做正餐!
唐揚雞腿肉米粉班戟

食完鹹品當然唔少得女人嘅主菜甜品啦,我地兩個朱古力控就係比佢呢個草莓黑魔法米粉班戟吸引而嚟

草莓黑魔法米粉班戟
擺盤超靚,好有心思,真係好似有個魔法陣咁樣,超有少女心,打卡一流!

班戟有餐廳自家製濃郁法國Cocoa Barry可可醬,日本草莓,可可曲奇,可可忌廉,生朱古力

我朋友對果仁有敏感,所以我問清楚店員碟上一粒粒嘅係乜嘢。
原來嗰啲係純天然可可豆碎,真係冇諗過身為朱古力控嘅我地竟然有機會品賞到佢地嘅始祖,真係好有驚喜。而且店員話面頭嗰粒生朱古力比較濃所以要留到最後先食。
草莓黑魔法米粉班戟

好滿足,米粉班戟足足有六層

對於朱古力控嚟講我地都算高要求,因為我地太甜唔食,太重油膱味都唔會食!
而呢個班戟真係好啱我地心水,朱古力味係超級濃,加埋薄荷葉、可可豆同埋士多啤梨一齊食又係新感受,有種落完雨成個空氣都清新晒嘅感覺,一啲都冇誇張!睇嚟哩個魔法陣嘅功能係令我哋時空轉移去到郊外

可可豆碎味道好有趣,似係脆口嘅平時食開普通朱古力嘅濃縮版,冇咗普通朱古力嘅甜味但有好重嘅餘韻嘅口腔。
不過我地好唔乖咁冇聽店員講生朱古力要留到最尾先食,而生朱古力真係好濃烈,有丁點苦不過唔會澀,但我個人較中意加埋一齊食,咁樣個朱古力嘅濃度就會大大提升UPUPUP!

至於士多啤梨真係好清甜又重果味

同埋啲醬真係落得好足,食晒個班戟都仲有好多醬淨低,於是我地就好瘋狂咁食埋佢

呢餐每人$166嘅下午茶真係好豐富好滿足,呢個價絕對抵

總結以上,我覺得呢間餐廳打破咗我以往對健康、營養、同養生嘅定義,以前以為呢類食品全部都好難食又冇味,原來唔係,一樣可以好好食而且好有創意,長知識了!

2019-04-23
繁星之夜 遊樂無罪
  • 唐揚雞腿米粉班戟
2019-04-28 35 瀏覽
餐廳既環境優美,淡淡暖色既燈光照住全店,係呢個落雨既夜晚帶黎一絲溫暖,而台面有蠟燭裝飾加上bar台設計,最好就係傾下計。豚三味丼用咗三種唔同嘅豚肉, 西京燒豚、豚角煮、燒黑豚腸。豚肉稍為有d肥但又做到肥而不膩,腸既味道接近司華力腸,有別於一般食既香腸,賣相充滿唔同既顏色。咖哩和王牛pancake新鮮既配答,咖哩既香味已經滲入鬆軟既pancake入面。配上半生既和王牛漢堡,咬落去係香口既新鮮感,係真正A5和王牛嘅味道。檸檬酌高賣相特別既一杯飲品,幾片檸檬雪成冰凍狀態浸沒係梳打當中,當中有一條滴管係存放住甘酒,可以按個人需要加。刨冰有黑糖,綠茶,培茶三種糖漿可以隨意倒,份量作為甜品黎講都叫多。D冰係極幼碎冰,入口 鬆軟即溶, 夏天消暑良品。美人軟雪糕軟滑既雪糕充滿濃香既大豆味,雖然冇其他配料,但更加突顯佢既出色,為美好既一餐作出一個完美句號。

咖哩和王牛pancake

檸檬酌高

刨冰

2019-04-27 39 瀏覽
呢間小店非常多人推薦,我見風格同供應嘅食物都係我同朋友鐘意嘅類型,就帶埋佢過來一齊試下。相比起一街都係重口味嘅野,呢度主張清新,間唔中來一兩次當清清腸胃,等腸胃休息下都係好事。menu選擇都幾多,午市入座時都未有人,但坐低冇耐都已經八成滿座,其實呢類小清新風格喺香港都有一定嘅市場。午餐分「一主菜定食」、「二主菜定食」、「三主菜定食」,每份都有餐湯、沙律、白飯/十穀米,價錢係98/128蚊。主菜都分冷盤、炸物同鍋物,揀到我地頭都大埋。跟餐咖啡、梳打有優惠,仲可以加配甜品等。一份揀左二主菜,包白飯、餐湯、沙律、冷盤主菜同鍋物主菜,再追加左一杯latte,都好豐富。冷盤三選一,揀左南瓜豆腐醬油煮,鍋物主菜三選一,揀左黑松露飛龍頭。比起其他港式日本料理,呢度成份定食嘅味道都唔濃烈,走清新路線,完全無味精感,呢南瓜豆腐醬油煮幾特別,一咬落件豆腐必哂汁,口感好綿,唔係滑豆腐果種。黑松露飛龍頭幾得意,即係雞肉球,裡面加在少少黑松露吊味,泡喺湯中,仲有冬菇、菠菜,雞肉球扎實,肉質還好,唔會乾柴,健康野唔等如無味嘅,帶淡淡肉香。黑松露本身唔係我杯茶,我試左一啖,就由朋友食哂。我果份揀左三主菜定食,分別有

我果份揀左三主菜定食,分別有沙律、湯、雜殼飯,冷盤主菜係三文魚南蠻漬,炸物主菜揀左野菜天婦羅,最後鍋物主食就揀左豚角煮,最後仲包埋一杯雪糕。原本見樣樣野份量唔多,都驚會唔飽,但我食哂成碗飯,都真係幾滿足。

三文魚南蠻漬做得唔錯,幾入味呢。

野菜天婦羅亦係我覺得幾好食嘅,炸漿唔會太厚,脆得來唔會話好熱氣或者油淋淋。

我覺得豚角煮普普通通啦,其實味道ok嘅,佢有好入味,但又唔會鹹,之不過豚肉本身真係有啲老同柴,唔夠軟腍。

鐘意呢度可以揀雜穀飯,多個選擇。

三主食跟埋一杯雪糕,朋友果set就要加15蚊追加,都值得試嘅,因為佢地嘅雪糕自家製,無蛋無奶,分別有豆乳甘酒雪糕同京茶咖啡雪糕,做得唔錯,前者豆乳味香濃,後者茶味重,咖啡餘韻長。雪糕本身冰感較重,唔屬於細滑嘅類型,但食完一餐咁清淡嘅飯,用香濃雪糕結尾,唔錯。
2019-04-27 96 瀏覽
同朋友仔行行下街,發現左一間裝修好簡約既日式餐廳,於是就試下。晚餐既餐牌,價錢算中上價錢,而且係唔包飲品,想要飲野就要另外叫。而飲品價錢約30-40蚊左右。咁我同朋友都睇中左同一個餐,就係豚三味丼。豚三味丼個餐有前菜青瓜、麵鼓湯同主食。豚三味係指西京燒豚肉、豚角煮、豚肉腸。 西京燒豚肉 係圖中都見到肥膏同肉條理分明,食落去都好有肉汁。 豚肉腸 呢個食落去就冇特別,係普通腸仔既感覺。 豚角煮 係圖片係見唔到佢既蹤影,原因係食食下,先會發現原來係d飯既中間,有驚喜既感覺。不過,喜歡健康既我就麻麻地豚角煮,因為其實係類似東波肉,好肥啊。但鍾意食東波肉既朋友,就應該好鍾意,因為係燜得好臨,入口即溶咁。總結,食物質素、味道係唔錯。裝備好簡約,坐得都好舒服,bar枱果邊都有電制叉電,都算幾細心。但食物份量有點細,而且晚餐set係冇飲品,價位有點貴。

而飲品價錢約30-40蚊左右。

咁我同朋友都睇中左同一個餐,就係豚三味丼。

豚三味丼

個餐有前菜青瓜、麵鼓湯同主食。

豚三味係指西京燒豚肉、豚角煮、豚肉腸。

西京燒豚肉
係圖中都見到肥膏同肉條理分明,食落去都好有肉汁。

豚肉腸
呢個食落去就冇特別,係普通腸仔既感覺。

豚角煮

豚三味丼

總結,食物質素、味道係唔錯。

但食物份量有點細,而且晚餐set係冇飲品,價位有點貴。

2019-04-18
2019-04-27 42 瀏覽
尖沙咀日式和食店「蜜庵本膳」,主打日式米粉班戟,亦有多款日式定食選擇,整體感覺係走健康清新嘅和風口味。由於我係晚飯時間食,所以又食主菜又食甜品。豚三味丼($128)一次過食到三款豚肉煮法,分別係西京燒豚、豚角煮及燒黑豚腸,加上適量而唔過多嘅醬汁,帶清新嘅味道。和王牛漢堡咖喱($188)又想食正餐又想食呢度嘅主打米粉班戟,呢個鹹味咖喱就非常適合喇,日式咖喱香甜不辣,即使配上漢堡和王牛肉都唔會唔夾,一鹹一甜衝擊我嘅味蕾,都幾好味架。值得一提係塊牛肉漢堡好厚身,好足料。焙茶甘酒拿鐵($48)日本焙茶蜜配甘酒,第一次飲,原來甘酒就係冇酒精嘅健康飲品,味道甘甜,而且營養價值高!艾草豆乳($48)一樣有甘酒,仲有能理氣血、溫經脈嘅艾草,非常養生。美人軟雪糕($38)(右)自家製軟雪糕,無奶無蛋,係純素食物。由於以豆乳及米取代牛奶同蛋,雪糕黏性大、口感較實。入口有豆乳味,之後係有啲似白麵豉嘅甘酒味。咖啡京茶軟雪糕($38)(左)呢款雪糕就有啲似鴛鴦味,口感一樣好香滑。

由於我係晚飯時間食,所以又食主菜又食甜品

豚三味丼($128)

和王牛漢堡咖喱($188)

值得一提係塊牛肉漢堡好厚身,好足料。

焙茶甘酒拿鐵($48)

艾草豆乳($48)

一樣有甘酒,仲有能理氣血、溫經脈嘅艾草,非常養生。

美人軟雪糕($38)(右)

自家製軟雪糕,無奶無蛋,係純素食物。
由於以豆乳及米取代牛奶同蛋,雪糕黏性大、口感較實。

入口有豆乳味,之後係有啲似白麵豉嘅甘酒味。

咖啡京茶軟雪糕($38)(左)

呢款雪糕就有啲似鴛鴦味,口感一樣好香滑。

• 美人軟雪糕
  • 咖啡京茶軟雪糕