2019-01-06 42 瀏覽
近期見到莆田又推出海蠣特色菜,行街經過元朗,忍不住想要試下。有六種食法,任揀兩款價錢系188蚊。好似好抵咁。元朗呢間莆田店鋪面積比較大,裝修好有時尚感。店員的服務態度是不錯的 。👍我地揀左福建特色海蠣煎,酥炸椒鹽海蠣,另外仲點左出名的百秒黃花魚,主食系興化炒米粉。福建特色海蠣煎,餅底薄,香,脆,蛋味好香,海蠣好惹味,晤洗點任何醬汁已經好夠味。酥炸椒鹽海蠣,口感好特別,香口之余仲好有海蠣的鮮甜,好夠味。百秒花黃魚幾乎系每枱必點菜式,用左好多姜去腥味,系成功的,魚肉十分鮮嫩。興化炒米粉,好耐冇食莆田的炒米粉,呢款主食真系好受歡迎。米粉本身冇咩味,要加上莆田的秘制辣媽辣椒醬,味道就好掂了。最鐘意佢d配菜,花生米好香脆。

有六種食法,任揀兩款價錢系188蚊。好似好抵咁。

興化炒米粉,好耐冇食莆田的炒米粉,呢款主食真系好受歡迎。
米粉本身冇咩味,要加上莆田的秘制辣媽辣椒醬,味道就好掂了。
最鐘意佢d配菜,花生米好香脆。

2019-01-05
午餐
  • 百秒黃花魚
  • 興化米粉
  • 酥炸椒鹽海蠣
2019-01-05 89 瀏覽
見到好忙,所以落單後35分鐘才追追經理。佢地話d野 "黎緊"。然後聽到落單啊姐同另外一位大大聲講佢原來唔記得落單 😠追完大概8分鐘後就上菜,覺得ok。但每一碟都凍既....... 😡😡😡

然後聽到落單啊姐同另外一位大大聲講佢原來唔記得落單 😠

追完大概8分鐘後就上菜,覺得ok。

但每一碟都凍既....... 😡😡😡
莆田荔枝肉
芋香鴨
媽祖麵線
2018-12-29
45 分鐘 (堂食)
2019-01-04 33 瀏覽
莆田在很多地區也有分店,小編起初以為它是一間日本料理餐廳,畢竟店面用色多少帶有一點日式風格。話說回來,小編每次也與莆田擦身而過,今次終於決定要去嘗一嘗。首先説説環境,雖然莆田算是連鎖店,但店內寬敞舒適,不會「逼逼夾夾」,這點值得一讚。另外,店內裝潢設計甚有中式風格,同時帶點東南亞風情,十分雅緻。接下來就介紹一下它的菜式,以下有幾款菜式是小編認為必點的:1. 百秒黃花魚「百秒黃花魚」顧名思義是百秒已經完成,這使得魚肉保持嫩滑鮮甜。另外,這道菜的湯頭淡而清,不會搶走黃花魚的原味,加上骨少肉多,讓人能夠細意品嚐。2. 酥炒芋頭這是一道帶有濃烈農家風味的菜式,芋頭炒得外酥內軟,加上脆脆的外皮,十分香口。同時,芋頭的鹹香配以焦糖的甜,趁熱吃一流。3. 興化炒米粉這有別於一般的米粉,幼細得有如髮絲,一吃就能馬上感受到那種獨有的鬆韌感,讓人一試難忘!另外,米粉中有十多種配料如蜆和蝦等,提升口感和層次。4. 九層塔香燜海蠣與海蠣有關的菜式也是莆田的得意之作。這道菜中九層塔的香味包圍著每一隻海蠣,同時每隻海蠣均十分肥美。而最重要的是完全吃不到有沙,加上經過燜煮,寧捨惹味!5. 頭水紫菜海蠣煎蛋海蠣的份量

接下來就介紹一下它的菜式,以下有幾款菜式是小編認為必點的:

1. 百秒黃花魚

2. 酥炒芋頭

3. 興化炒米粉

4. 九層塔香燜海蠣

5. 頭水紫菜海蠣煎蛋

海蠣的份量十足,而且夠飽滿,配以經過煎香的蛋,味道特別合拍。這道菜的另一亮點是頭水紫菜,所謂的頭水紫菜即是每年首次收割的紫菜,因此亦份外美味!
2019-01-03 315 瀏覽
天氣太凍,所以近近地去商場的莆田用餐就算最方便了! 由於近日吃得太多煎炸熱氣食物,故要來了一壼菊花茶,味道芳香亦有清熱功效~ 原來最近莆田主推海蠣,養足300天,難怪每隻海蠣都如此飽滿呢~ 只需$188 便可從6款海蠣菜式挑選2款,都得超值呢! 江口家鄉海蠣湯 ($98) 海蠣湯以白醋及胡椒粉作調味,再加上份量特多且飽滿嫩滑的海蠣,伴以酸甜的蕃茄,令人相當開胃~ 福建特色海蠣煎 ($108) 香口惹味的海蠣煎,海蠣嫩滑鮮香,配以雞蛋來煎,簡單的食材已經很美味. 百秒黃花魚 ($69) 黃花魚魚肉相當嫩滑,鮮甜美味,喜歡吃魚的朋友別錯過! 興化炒米粉 ($82) 米粉炒得很乾身,配以爽口蝦仁、蜆、花生& 脆紫菜等,2-3人分享一客就最適合不過~ 酥炒芋芯 ($89) 感覺似甜品的一道菜,芋芯外皮香脆帶甜味,芋芯粉糯軟滑,個人都幾喜. 吃到飽飽,全身都暖起來,躲在商場吃喝玩樂是冬日的最佳節目!元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖31884850

江口家鄉海蠣湯 ($98)

福建特色海蠣煎 ($108)

百秒黃花魚 ($69)
黃花魚魚肉相當嫩滑,鮮甜美味,喜歡吃魚的朋友別錯過!

興化炒米粉 ($82)

酥炒芋芯 ($89)

吃到飽飽,全身都暖起來,躲在商場吃喝玩樂是冬日的最佳節目!

元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖

2018-12-31 51 瀏覽
一坐低就即刻有人上茶及前菜 今日係茉莉花茶 聞落好香茉莉花味 清新香味 前菜係滷水花生眉豆 滷得好入味 食得出煮左好耐 越食越想食滷豆腐酥炒芋芯又粉又棉既芋頭 外面包左一層糖衣 令到外層又甜又脆 帶點甜味 口感外酥內軟 百秒黃花魚成條魚都好滑 加左薑蔥煮 完全無魚腥味 味道清淡 無加入過多既調味料 魚肉鮮甜 又唔算多骨 啖啖肉 最適合我依d食魚唔係好叻既人去食興化米粉材料非常豐富有大蝦 搖柱 蜆肉 花生 紫菜 蝦乾 等 真係超足料 米粉好細好軟 同平時食開既米粉口感唔同 酥炸椒鹽海蠣椒鹽蠔 份量都幾多 一上菜就聞到陣陣香味 加左小小蔥同紅椒調味 外脆內軟 頭水紫菜海蠣煎蛋 由於加左鼓油係面 煎出黎唔係金黃色 外相無咁吸引 但一d都唔影響佢既味道 蠔仔係亮點啊 份量好足 而且飽滿 每次夾起煎蛋都會見到有蠔係入面 加埋鼓油 有淡淡鼓油香味 加埋蠔本身鮮味 絕對係絕配
一坐低就即刻有人上茶及前菜

酥炸椒鹽海蠣

頭水紫菜海蠣煎蛋

2018-12-31 115 瀏覽
大約半年前幫襯過,對百秒黃花魚念念不忘。今次一如既往,入夜後就入去幫襯,因接近晚飯時間,便等左十五分鐘先入座。今次繼續點了黃花魚,身體很小夠兩個人食用,經慢煮後肉軟嫩鮮甜,附帶一隻湯匙,可以連湯連肉一齊食,味道剛剛好,非常惹味。莆田所使用的海蠣,是由每天產地直送到港一共有6種烹調方法,而我簡左九層塔香燘海蠣及江口家鄉海蠣湯。海蠣湯還有蛋花,番茄,西蘭花。入口有海蠣既味道,幾乎每一嗒都有幾隻海蠣,經過乾燘後既海蠣,隻隻海蠣肥美及味道可口,而又食唔到有沙。全都值得推介。酥妙芋芯,呢個要趁熱吃,芋頭外脆內粉,再蘸上焦糖,都幾好食下。最後點了興化米粉,成份米粉幼身及鬆散,容易放進口裡及與朋友分享,加上有蜆、紫菜、花生、蝦等配菜,有口感及層次。
百秒黃花魚

莆田所使用的海蠣,是由每天產地直送到港
九層塔香燘海蠣

2018-12-29
九層塔香燘海蠣
興化米粉
1月1日要和姨姨去聚會,所以要去Yoho Mall買連身裙。來到Yoho Mall,不免又想去莆田吃午餐,尤其最近有莆田海蠣節,愛吃海鮮的的更想去品味一番。百秒黃花魚吃得到魚肉的鮮甜,口感非常細緻綿密,單純吃到黃花魚的原味。百秒黃花魚以明火即燜百秒,每次吃也感神奇,黃花魚沒多餘調味,只放入薑片把魚的鮮美提出來。酥炒芋芯以糖熱炒,形成焦脆的表面,一上桌即可聞到濃郁的芋頭香。熱騰騰的酥炒芋芯脆中帶綿密,鹹甜鹹甜,令人吮指回味。興化炒米粉幼如絲,雪白蓬鬆的米粉混合蝦肉,蜆肉,冬菇,豬肉,蛋絲,紫菜快炒,配色上生色不少,乾爽不油,香氣滿滿,簡單好滋味。酥炸椒鹽海蠣入口外酥內嫩,少許的椒鹽點綴,放進口裡細細咀嚼,海蠣就像美味的小炸彈於口中爆發其海味,不用沾點任何醬料,單吃已經十分美味。江口家鄉海蠣湯蠻特別的,我們均是第一次品嚐。江口家鄉海蠣湯混入些許白醋,胡椒,溫和的酸香感頗為對味,亦具有暖胃效果。肥嫩的海蠣伴隨湯中蛋花滑順極致,不會過份搶戲,大家喜歡極了。椒鹽豬手炸至脆脆的口感,聞起來香極了。酥軟的豬手輕輕一拉,膠質都表露無遺在眼前,骨膠原相當豐沛,骨肉分離,入口即化。若果覺得豬手太大塊的話,

椒鹽豬手炸至脆脆的口感,聞起來香極了。酥軟的豬手輕輕一拉,膠質都表露無遺在眼前,骨膠原相當豐沛,骨肉分離,入口即化。若果覺得豬手太大塊的話,可叫廚房分件,方便品味。
2018-12-29 38 瀏覽
Yoho Town 全天活動,晚飯當然不例外,早聞莆田是優質餐廳,今天終於有機會品嚐一番。環境光潔亮麗,舒適寬敞。今期餐廳堆介海蠣,特選兩款,看個究竟 😋😋九層塔香燜海蠣 $108,九層塔香味包圍著每粒海蠣,創新造法,十分成功👍💕海蠣粒粒熟透,這是跟一般餐廳最大分別,也是值得欣賞的。因海蠣會越煮越細,往往為求賣相,都沒有將其煮至熟透。另一款是福建特色海蠣煎 $108,蛋香四溢,海蠣嫩滑熟透,而且調好味道,不用再蘸魚露,免除邊咸邊淡的情況 👍👍百秒黃花魚 $69,莆田的得意之作,用一百秒煮好的黃花魚,魚肉極致嫩滑,賣相佳伴以鮮味的湯汁,性價比超高。👍👍興化炒米粉 $82,材料豐富,有蝦、花生、蛋、小唐菜、脆紫菜等等……;最重點還是幼滑的興化米粉,炒得乾身不黏口,好味道👍👍💕酥炒芋芯 $89,餐牌講明用芋心作材料,外酥內糯,趁熱一流。小小甜的脆外層,配以鬆化的芋芯,完全是簡單食材煮出真功夫。

環境光潔亮麗,舒適寬敞。

今期餐廳堆介海蠣,特選兩款,看個究竟 😋😋

2018-12-28 39 瀏覽
今日又試另一間新加坡過江龍,佢仲拎左米芝蓮大獎啊平日不算多人,職員姐姐又有好熱情,好快就安排入座,送上熱茶打開menu都好迷茫食咩好,係桌上有個廣告牌,原來而家佢地做緊海蠣的promo, 一於試下$188六選二,我地叫左個香酥炸蠣仔同一個蠣湯、因為見到個湯都有d蔬菜可以食下個酥炸蠣,好好食,好香口,但個口感又不會好油,同埋無食到啖啖脆漿,所以不會滯,然後個湯就有少少辣、同時俾蕃茄的酸中和返,好開胃,仲有個湯入面有好多蠣仔,好滑,又完全不腥、同酥炸蠣成強烈對比之後叫了一個炒芋芯、其實我對芋頭一般,不過老公想食,芋頭外層好似拔絲煮法咁,食落去甜甜地,脆脆地(建議要襯熱食,因為凍了就不脆),個味道又好好喎,想不到我都食完一舊再一舊另外點了一條黃花魚,細魚骨比較多要小心食,但條魚係好滑,最後叫了一個興化米粉,配上海鮮炒,好香,米粉好幼,同平時食開的廣東米粉好不同,值得一試
今日又試另一間新加坡過江龍,佢仲拎左米芝蓮大獎啊
平日不算多人,職員姐姐又有好熱情,好快就安排入座,送上熱茶
2018-12-27
2018-12-27 90 瀏覽
平時同朋友出街,唔係西餐都係西餐,呢排適逢冬至前夕,我地就應下節,食中式 —「福建菜」。餐廳係yoho一期,西鐵站出黎要上一層,大概係北京樓果層。呢度環境都幾stylish,牆身裝飾用左帶比人溫暖感既木飾面,餐桌方面就用左大理石同木既組合,樓底又好高,好有空間感。Menu方面,呢度有2-10人set同散叫menu,同一般酒樓做法類近。仲有個海蠣節promotion做緊,係6款菜式入面揀2個,$188,精打細算既我地揀左江口家鄉海蠣湯同頭水紫菜海蠣煎蛋。江口家鄉海蠣湯 ($188組合)餐牌話用養足300日嘅海蠣,每日產地直送到港,聽落好吸引咁。湯入面主要有蠔仔、蕃茄、蛋花、蝦仁、椰菜花等等,煮成濃稠的湯羹,口感豐富之餘又好鮮甜。紫菜海蠣煎蛋($188組合)份量都幾多,食落口感其實有d似蠔餅。蠔仔細細粒,份量好重手,每一啖都食到蠔肉,鮮味十足。加埋d紫菜,口感更豐富,而且食至到尾都冇沙冇殼碎,處理得幾乾淨,加分!百秒黃花魚($69)原來係指只需燜100秒就食得既黃花魚。呢條魚size唔帶,唔洗驚得2個人會食唔哂,魚肉嫩滑鮮甜,充分保留其鮮味。興化米粉($82)米粉比平時見到既幼好多,口感幼

江口家鄉海蠣湯
江口家鄉海蠣湯 ($188組合)

紫菜海蠣煎蛋
紫菜海蠣煎蛋($188組合)

百秒黃花魚
百秒黃花魚($69)

興化米粉
興化米粉($82)
米粉比平時見到既幼好多,口感幼滑,炒得非常乾身,又唔會有過多既油份,加上海鮮、紫菜、花生等,用料豐富。

酥炒芋芯
酥炒芋芯($89)
有d似潮州菜既反砂芋,外酥內糯,食落比較粉身。表面甜甜地,做甜品都幾適合。

總括黎講,呢間莆田都幾值得再黎,份量唔少,菜式選擇都幾多,特別最近做緊海蠣節,同一種食材,做到五花八門既菜式,好考師傅功架。駕上價錢唔貴,幾十蚊就有一道菜,等我下次帶埋屋企人黎,人多d可以試多d唔同菜式嘛!
2018-12-18
紫菜海蠣煎蛋
2018-12-26 362 瀏覽
今年平安夜要返工,收工之後會合昕昕、昕昕爸爸和兩大長老在YOHO MALL間莆田晚餐,因為昕昕好鍾意食呢度的黃花魚~~~一開始上了我喜歡的小食,原來左邊呢個係辣醬,怕辣的我只係覺得個器皿賣相特別所以影吓繼上次食過海蠣節推廣覺得抵之後,今次再來多次,首先上的是江口家鄉海蠣湯,昕昕好鍾意飲呢款湯,而長老就覺得d蠔仔好鮮甜~~~百秒黃花魚係昕昕必食~~~莆田荔枝肉,跟平時吃的咕嚕肉有少少不同,長老覺得好好食,大讚這裡的晚餐好好食福建特色海蠣煎,喜歡食蠔仔餅的我每次必食,長老大讚好食過百樂果d~~~金湯時蔬,昕昕爸爸必叫,金銀蛋的蛋黃吸引了昕昕,而我只愛吃中間的豆苗,因為整得夠爽唔會淋在莆田晚餐除咗價錢相宜外,最重要係可以儲亞洲萬里通里數,用openrice 連接儲分既快捷又方便,而且星期一係$1換到1里,咁我應該可以好快換到機票去旅行

百秒黃花魚係昕昕必食~~~

2018-12-24
慶祝紀念
平安夜
2018-12-21 44 瀏覽
去形點一期行街見到《莆田》門口新推出“莆田海蠣節”,就決定入去一試。餐廳樓底夠高,裝修得好雅緻,整體感覺光猛舒服。侍應先送上菊花杞子茶及香脆嘅紫菜作前菜。海蠣節推廣價$188 - 6選2,咁我哋就點咗其中嘅:九層塔香炆海蠣 - 香味十足,鮮甜嘅海蠣外包有一層薄身煙韌嘅滋味粉漿,配上香口惹味九層塔,滋味好食!福建特色海蠣煎 - 海蠣份量好足,餅身帶有蛋香及海蠣嘅鮮甜味,煎得乾身香口,外圍帶點香脆。除咗海蠣之外,我哋仲點咗:百秒黃花魚 ($69) - 以一百秒燜熟嘅黃花魚,魚肉鮮美、口感嫩滑、湯頭鮮甜,集鮮甜、嫩滑於一身,食魚之餘記得要飲埋啲湯。興化炒米粉 ($82) - 米粉十分幼細均勻,口感爽口中帶點煙韌,加上香口嘅肉絲、蝦米、花生、鮮甜嘅海蜆、帶子、蝦仁……等配料,炒得夠鑊氣又唔油膩,水準之作。酥炒芋芯 ($89) - 外面嘅糖衣香脆鬆化,芋芯夠粉,芋頭味濃,芋頭控必試!呢餐味道及整體感覺都實在唔錯,值得一讚

餐廳樓底夠高,裝修得好雅緻,整體感覺光猛舒服。

侍應先送上菊花杞子茶及香脆嘅紫菜作前菜。

海蠣節推廣價$188 - 6選2,咁我哋就點咗其中嘅:

除咗海蠣之外,我哋仲點咗:

呢餐味道及整體感覺都實在唔錯,值得一讚
2018-12-20 69 瀏覽
尋晚湊昕昕去YOHO MALL間莆田等埋爸爸一齊食晚餐,上星期六我和閏蜜帶咗佢去尖沙咀莆田食過黃花魚之後就話要再食過,昕昕爸爸決定遷就呢位小朋友去食魚今期莆田推廣的海蠣節簡直係我的至愛,一向喜歡食蠔仔的我之前成日去百樂潮州食蠔仔煎餅,今次莆田海蠣節推廣有$188兩款的優惠,平均每款$94,真係抵過去百樂食,相信我呢期我可以得閒就去食食食~~~由於呢度晚市都多人幫襯,我們去到要等一段時間,服務員給我們椅子方便等候~~~等了好一段時間可以坐梳化位,感覺夠晒舒服~~~前菜的紫菜好脆,在等食物上時我們就以此充饑~~~昕昕一坐在位就大叫食黃花魚,呢位小朋友真係超鍾意食魚,突然諗起我細個時都成日食老媽蒸的魚~~~酥炸椒鹽海蠣外面薄脆內軟,食落去唔會覺得硬仲有少少咸味,易入口之餘令我差點食唔停口~~~福建特色海蠣煎同樣都好好食,D蠔仔淋得來唔會太乾身,食落去感覺不錯~~~興化米粉,米粉好幼,食咗感覺好飽肚~~~酥炒芋芯,外甜內淡,食落去有口感~~~喜歡食菜的爸爸就點咗金湯時蔬,呢盆金盆其實係皮蛋湯,而時蔬係我最喜歡的豆苗,味道不錯,我都食過唔停口~~~聽昕昕嫲嫲講佢間中去莆田食下午茶,睇到份單張先知

等了好一段時間可以坐梳化位,感覺夠晒舒服~~~

前菜的紫菜好脆,在等食物上時我們就以此充饑~~~

興化米粉,米粉好幼,食咗感覺好飽肚~~~

酥炒芋芯,外甜內淡,食落去有口感~~~

聽昕昕嫲嫲講佢間中去莆田食下午茶,睇到份單張先知道下午茶都幾抵食,遲d昕昕晚餐應該有新選擇,唔駛成日去某一、兩間茶樓

2018-12-19
2018-12-20 48 瀏覽
今天約咗友人去元朗形點I 食中午飯,佢帶咗我去果間莆田,這𥚃裝修得明亮整潔,採光柔和,座位很舒服,特高樓底,所以沒有壓迫感,沒有多大談話噪音,而且服務員也很有禮貌,茶水無缺,剛剛坐下就送來兩杯熱羌茶,讓我們先暖胃!跟餐牌點了個興化米粉很幼滑的米粉,配以鮮蝦仁,蜆肉,花生米和紫菜,很可囗,用油很少,但米粉入口不會乾涸,蝦肉亦很鮮甜,值得一提是枱面那盅辣椒醬,混和米粉一起吃,更令原本清淡的米粉,味道提升!再來是江口家郷海蠣湯有蕃茄,芫茜,蛋花,𧐢仔,煑成的一窩湯,味鮮甜,又開胃!再來是酥炒芋心外面似有蜜糖甜味,芋蕊內𥚃很熱,很酥脆的口感,這個似飯後甜點多一些!再來是百秒黃花魚原來看餐牌介紹這個菜式的製作是一百秒時間把黃花魚煮熟,所以肉質幼滑不會老火!魚肉鮮甜,沒有腥味,而且魚湯味道鮮美,不要放過!兩人份量的菜式,十分充足和滿意,值得再來!

跟餐牌點了個興化米粉

再來是江口家郷海蠣湯

有蕃茄,芫茜,蛋花,𧐢仔,煑成的一窩湯,味鮮甜,又開胃!

再來是酥炒芋心

再來是百秒黃花魚

兩人份量的菜式,十分充足和滿意,值得再來!
2018-12-19
2018-12-19 59 瀏覽
黎到YoHo Mall食咩好•見到莆田做緊海蠣節•衝入去試下先•正所謂執輸行頭慘過敗家6種食法•$188可以揀2種•價錢相當吸引店員為每枱客人送上驅寒薑茶窩心江囗家鄉海蠣湯🥣Wow•好多海蠣牙•隻隻肥美•個湯配埋椰菜花同蕃茄•好鮮甜•👍🏻九層塔香燜海蠣目測30粒海蠣走唔甩•平時食開薑葱煮•九層塔煮海蠣真係第一次•味道又幾夾•百秒黃花🐠用百秒煮成•嫩滑無比•興化炒米粉米粉大大碟•炒得乾身唔會油淋淋•🦐新鮮彈牙•
6種食法•$188可以揀2種•價錢相當吸引
店員為每枱客人送上驅寒薑茶