莆田 (形點 I)

PUTIEN (YOHO MALL I)
7K
agape777
元朗美食:莆田
agape777
2025-09-02
關注
莆田PUTIEN(元朗形點店)米芝蓮一星福建菜今日同朋友專登過嚟元朗形點呢邊,試吓呢間人氣超高嘅莆田!果然係米芝蓮一星餐廳,晚市全場爆滿,好彩我一早打嚟訂定位~服務真係好好,店員笑容滿面,好細心又周到,值得一讚!餐廳主打新加坡風味福建菜,堅持用新鮮同優質食材,保留傳統閩菜原汁原味。必試招牌菜包括興化炒米粉同百秒黃花魚,今次我哋試咗幾款熱門菜,真係款款有驚喜!//黑金蒜燒鰻魚 一上枱已經聞到超香蒜味~鰻魚肉質肥美又唔腥,配上黑金蒜醬汁濃郁惹味,視覺同味覺都滿分!//酒香竹筒蝦 賣相好特別,用竹筒裝住大蝦,蝦肉爽口彈牙,帶淡淡酒香,個湯我飲到一滴都冇剩!//百秒黃花魚 果然係名不虛傳!魚肉超級嫩滑,蒸得剛剛好,鮮味十足,簡單而美味。香煎走地雞(半隻) 雞皮煎得香脆,肉質仍然保持嫩滑,唔會好油膩,好味!//興化炒米粉: 炒得夠乾身,米粉口感細滑,配料豐富,鑊氣十足~整體嚟講,每道菜都做得精緻有特色,份量足夠又唔會過鹹,仲有唔少地道特產同優惠。已經約定朋友下次再嚟試其他招牌菜~絕對係高質福建菜之選!餐廳: 莆田 PUTIEN(形點 I 分店) 地址:香港元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖小貼士: 餐廳人氣極高,建議預先訂座周末更加容易滿座!查看更多
興化米粉
莆田滷麵
頭水紫菜海蠣煎蛋
蝦苗拌頭水紫菜
興化炒米粉
hahi
午市一人餐唔錯!
hahi
2025-09-23
關注
呢間莆田餐廳嘅午市一人餐真係幾抵食,份量適中又唔會太油膩。食物新鮮,味道帶有地道福建風味,尤其係招牌燒肉同炒飯,味道香濃,入口即化。環境舒適,服務態度親切,令用餐過程愉快。總結嚟講,好味又抵食,好適合一個人輕鬆享受午餐。🍽️查看更多
午市一人餐
olivia3344520
念念不忘既活鰻
olivia3344520
2025-09-16
關注
活鰻真係食過返尋味,趁仲有鰻魚節,試多款菜式都好😙食過唔同分店,水準都keep到,不愧為米芝蓮級數餐廳,服務殷勤親切,不時為客人換碟加茶,好貼心🥰食完仲可以玩埋釣鰻魚遊戲,30秒內釣到魚就有小禮物一份,今次釣到扇同優惠券,下次再order一款鰻魚菜式有半價,好抵🤩普寧豆醬焗鰻魚 $168Encore再食😋先拌勻再食更香口,活鰻微焦口感爽彈,加埋普寧豆醬咸鮮提味,仲有大量香蔥大蒜焗製,真係勁香🤤黃金脆皮鰻魚尾 $158鰻魚尾炸至又薄又脆,加少少檸檬汁,點埋芥末豉油,清新解膩,魚尾連皮炸,仍保持到Q彈口感,火候掌握得好好,邪惡既水準之作大白菜燉軟豆腐 $128嗜湯必飲,足料鮮甜無味精,大白菜、軟豆腐、瑤柱、蟶子等食材加埋一齊,熬湯汁精華興化炒米粉 $118份量十足,用料豐富:花甲、蝦、紫菜、娃娃菜、小棠菜、洋蔥、冬菇、香芹、豆卜、瘦肉、花生等,米粉幼細柔軟,富有彈性,鮮味自然,點少少酸辣醬提升味道層次😋建蓮雪耳湯 $38食埋飯後甜品簡直perfect☺️紅棗、蓮子補血安神,雪耳潤肺養陰,唔會太甜前菜水頭紫菜勁鮮味😋脆卜卜,食到停唔到🥲邪惡查看更多
+ 6
alecto
jeng
alecto
2025-09-14
關注
福州炒米粉福州炒米粉以其獨特的風味和滑順的口感而受到喜愛。米粉的煮制剛好,不油膩,搭配新鮮的海鮮和時蔬,讓每一口都充滿香氣。特別是香菇與蝦仁的絕妙組合,增添了層次感,讓味蕾享受到豐富的滋味。煮黃花魚煮黃花魚的做法雖然簡單,卻極具風味。黃花魚肉質鮮嫩,煮後更加美味,湯頭清甜,帶有淡淡的海洋風味。配合香料和蔥姜,讓整道菜更添風味,十分適合搭配白飯,令人回味無窮。酒糟炸鰻魚酒糟炸鰻魚是此次用餐的亮點。外皮炸得金黃酥脆,內裡的鰻魚卻保持鮮嫩的口感。酒糟的香氣與鰻魚的鮮味完美結合,讓人一口接一口,根本停不下來。這道菜的獨特風味,讓人感受到傳統與創新之間的絕妙平衡。煎蠔餅煎蠔餅外脆內嫩,是一道非常受歡迎的小吃。每一口都能品味到新鮮的蠔肉與香脆的餅皮,搭配特製醬汁,更是提升了整體的口感。這道小吃不僅層次豐富,更讓人感受到海鮮的鮮美,強烈推薦。查看更多
666TONY666
出品非常好
666TONY666
2025-09-02
關注
精美小食 家鄉特色菜 小炒牛肉 梭子蟹 紅燒炸酥肉配白飯 蝦苗頭水半紫菜家常炆筍乾 糖心蛋 煎黃花魚配白飯 餐湯 曲是健康果汁 椰奶雪耳冰 家常豬蹄凍 兩個餐湯 出品非常好 配搭精緻 美味 讚查看更多
莆田午市一人餐
hkfoodie_Miruki
鍾意食鰻魚必試💕
hkfoodie_Miruki
2025-09-01
關注
😋 今日同媽咪去左元朗形點Shopping, 見到莆田推左新菜單,主打活鰻魚,即刻入去試下先🥰🍽️ 黑金燒鰻魚:蒜香爆錶,肉質滑到唔信!呢味真係重口味之選!鰻魚用黑蒜醬慢慢燒,外層燒到微焦,入面仲保持彈牙,啖啖都係油香同蒜香。醬汁又濃又甜,撈飯一流,食完真係想再叫多碗飯!🍲 午市一人餐:甜酸醬香煎黃花魚配燉湯黃花魚炸到金香穌脆,燉湯好足料🐚 福建蠔餅:外脆內嫩,鮮味爆燈蠔餅煎到金黃色,外面脆卜卜,入面又滑又鮮。配埋微酸醬汁或者蒜蓉,層次好豐富,真係一口接一口,唔停得口!🍖 莆田荔枝肉:酸酸甜甜,食完開晒胃呢味係莆田招牌!豬肉炸到香脆,入面又嫩又Juicy,醬汁酸甜啱啱好,仲有少少果香,好似食緊荔枝咁。無論配飯定當小食都一樣咁掂!查看更多
chito991
特色中式菜
chito991
2025-09-01
關注
最近見到莆田搞緊鰻魚節活動,有好多新款嘅鰻魚菜式,心思思黎試吓新菜式,仲好彩咁抽中咗鰻魚節菜半價券❗🐮小炒黃牛肉牛肉切得啱啱好,炒得香口又唔韌,啖啖都好惹味,送飯一流!🐟普寧豆醬焗鰻魚鰻魚焗得好入味,豆醬鹹香中帶少少甜,完全唔會搶味,反而令鰻魚更突出。魚肉滑溜溜,啖啖膠質感😛🥬金湯時蔬蔬菜吸滿金湯汁,健康又滋味!🐟砂鍋黃花魚湯黃花魚煲到出晒味,湯底清甜又有魚香,仲有啲豆香味濃郁嘅豆腐做配料,飲完成個人都暖晒。查看更多
crab crawl
辣得出色
crab crawl
2025-08-29
關注
辣汁帶出花蛤鮮甜,原煲上好惹味,熱度保持又不過火🔥,百吃不厭,就算不是伴飯吃也不會太重口味 ,配料如紅蔥芹菜九層塔也吃光光,Yum Yum甜品來一客必點的枇杷凍,既消暑又可清空味蕾,一舉兩得,正!查看更多
辣汁花蛤
Kath LeeLee
元朗好味中菜
Kath LeeLee
2025-08-29
關注
今日同屋企人去咗元朗YOHO食晚飯,就減咗間中菜餐廳食。而家餐廳做緊鰻魚節,我地叫左個黃金脆皮鰻魚尾!鰻魚尾外皮金黃酥脆,內裡卻保持著鮮嫩的肉質,每一口都讓人驚喜。搭配特製醬料,更是提升了鰻魚的鮮美,讓人欲罷不能,這道菜絕對是必點之選。之後我地叫左沙茶海鮮鍋!呢道鍋物讓人一試成主顧,濃郁的沙茶醬香氣撲鼻,湯底的層次感豐富。各種新鮮海鮮如蝦、鮑魚和蜆吸收了湯底的精華,口感鮮嫩,略帶辣味,讓人忍不住一口接一口。我地仲叫左芥蘭豆皮,呢道小菜清新可口,芥蘭的脆感與豆皮的柔韌形成了良好的口感對比!我地仲叫左個包菜飯,包菜飯的米飯鬆軟,包菜的鮮甜味道滲透其中,加埋海鮮嘅鮮味,讓人感到溫暖和滿足。最後我叫左杯桂圓檸檬烏龍茶,呢杯茶飲為整頓餐點增添了清新感。查看更多
+ 7
ifoodie_cat
鰻魚節又到了!勁好味
ifoodie_cat
2025-08-28
關注
莆田用材上乘選取當季時令海鮮今期係鰻魚🙌多種食法作為鰻魚控~即刻訂位!店內環境開揚舒適,每次來到必飲胎菊茶夠清潤!食物、環境各方面質素保持高水準黑金蒜燒鰻魚鰻魚新鮮肥美加入黑金蒜炆燒!鰻魚醬香味濃夠入味外皮帶點焦香配搭發酵黑金蒜!蒜香濃厚帶微甜味~小炒黃牛肉 下飯好選擇!黃牛肉感厚實微辣惹味大白菜燉軟豆腐 湯頭鮮美呈現奶白色湯汁~配上豆味濃香豆腐同新鮮大白菜口感豐富好開胃興化炒米粉棉軟細滑興化米粉配上多款配料炒製而成!材料豐富:豬肉、元貝、蝦仁、蟶子、豆腐、花生、雜菜等好足料莆田@hkputien#莆田 #將軍澳食咩好 #元朗美食 #元朗中菜 #鰻魚 #形點查看更多
kiki527
又有新菜式啦
kiki527
2025-08-21
關注
又出咗新菜單今次一於叫一個中意福建菜嘅朋友黎一齊試下餐廳環境樓底好高,而且啲位都幾闊,仲有好多卡位今期出咗大熱菜式「活鰻魚」,仲有幾種不同煮法,總有一款啱你口味黃金脆皮鰻魚尾鰻魚炸到金黃香脆,咬落香脆可口,雖然是魚尾,但肉質依然細嫩,同時保留鰻魚的鮮味及Q彈口感,配埋醬汁一齊食就更加濃郁福建海鮮滷麵濃郁嘅湯底,配埋海鮮味道鮮甜,仲可以啱啱好掛湯上海麵麵條非常之有咬口,軟硬度適中莆田煙皮扁食湯湯底帶清甜,扁肉皮薄餡靚,每啖一小口很滋味小炒黃牛肉一上枱就已經聞到撲鼻而來嘅泡椒香氣,黃牛肉同深圳食嘅湘菜煮法有少少唔同,呢款牛肉肉質比較厚同埋滑身少少,香香辣辣真係可以食成碗飯脆皮蒜香雞皮脆肉嫩且油香四溢,一上枱已經食到佢熱辣辣香氣撲鼻,咬落肉質柔軟,肉味香濃查看更多
yung cheong yin
聚會一流中菜😍
yung cheong yin
2025-08-15
關注
上次請咗同事食飯大家都話唔錯。餐廳燈光暖笠笠,氣氛啱晒聚餐。點咗幾道菜,全部有驚喜😆香煎走地雞(半隻)香煎走地雞一上枱好香,雞皮金黃脆口,肉質結實又 juicy,同事個個讚,話係最好食嘅煎雞!😍蒜蓉豆豉蒸鰻魚鰻魚蒸得嫩滑又爽口,蒜蓉豆豉香濃,調味啱好,撈飯一流。連唔敢食鰻魚嘅同事都食到停唔下來~家常豬蹄凍豬蹄凍晶瑩剔透,Q 彈唔膩,辣味好開胃,做前菜一流😗百秒黃花魚招牌黃花魚滑嫩清甜,簡單調味,突出鮮味,似即釣即煮,質素無得彈!🥹福建特色海蠣煎海蠣煎外脆內軟,海蠣爆汁鮮甜,蛋漿地瓜粉比例啱好,配醬超正👍🏻!查看更多
+ 6
kinfai.leonleung
扺食丫
kinfai.leonleung
2025-08-08
關注
想不到新加坡過江龍有如此吸引力,78港元的午餐,梅菜扣肉飯,飯量適中,梅菜夠香,肉質半肥瘦。好食。然而仲有自選小食3款,我點了青瓜,豆腐,半隻蛋。好滿足。燉湯用料足,好飲。奉上的茶,是菊花茶,甘甜好飲,成壺任飲。僅僅78港元,實在超值。重中之重:是沒有煩人的qr code,真人服務,更顯溫度。加一都抵喇。想不到新加坡過江龍有如此吸引力,78港元的午餐,梅菜扣肉飯,飯量適中,梅菜夠香,肉質半肥瘦。好食。然而仲有自選小食3款,我點了青瓜,豆腐,半隻蛋。好滿足。燉湯用料足,好飲。奉上的茶,是菊花茶,甘甜好飲,成壺任飲。僅僅78港元,實在超值。重中之重:是沒有煩人的qr code,真人服務,更顯溫度。加一都抵喇。查看更多
感謝顧客的厚愛與支持 莆田會一路保持良好的品質和優質的服務態度給顧客帶來滿分的體驗😘
2025-08-16
回覆
梅菜扣肉
joanneyyheung
有特色的新加坡福建菜
joanneyyheung
2025-08-02
關注
兩人晚饭,想吃有点特式的菜,所以吃这间。菜式有点特别,味道尚算不錯,小貴。吃了香煎走地雞,頗香囗。招牌菜普寧豆酱焗活鰻,味道尚可,肉貭偏淋,不是我喜爱的爽囗弹牙。金湯時蔬,一般。查看更多
感謝顧客的反饋,會繼續調整提升品質,讓大家能更好的享受莆田的味道 期待您的再次光臨莆田😊
2025-08-16
回覆
香煎走地雞,普寧豆酱焗活鳗,金湯時蔬
bf22fe2ebb794ee49
必食推介
bf22fe2ebb794ee49
2025-08-01
關注
位於元朗的莆田餐廳是一家令人驚喜的福建菜好去處。不論是家庭聚餐還是朋友聚會,餐廳都提供舒適宜人的環境與貼心的服務。菜式方面,招牌的莆田滷麵香氣撲鼻,麵條彈牙,湯底濃郁;而金銀蛋芥菜湯則清潤暖胃,是健康又美味的選擇。海鮮菜色如椒鹽九肚魚與醉蝦鮮嫩爽口,更是必點之選。餐廳對食材的選擇十分講究,讓人每一口都吃得安心又滿足。整體而言,元朗莆田餐廳不僅保留了地道的福建風味,還融入了現代感,令人回味無窮,是一家值得反覆光顧的好店。查看更多