2023-03-28 65 瀏覽
一人海鮮粥底火鍋🍲連獨X都可以食嘅一人火鍋🥹 講笑啫,其實我係同親愛的一齊食架🤪一個叫左 $218 九品芝麻套餐,有三點刺身、章魚燒做前菜☺️之後慢慢食既海鮮就有白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆、豚肉片、雞腿肉、三寶丸、時蔬拼盤。另一個就豪華啲,叫咗八府巡按$388 分別就係在於有龍蝦🦞、蟹🦀️、元貝、時令海鮮😎仲有啲炸物同埋肉係多啲嘅!!枱上面有清晰嘅指引,教你每一個海鮮要蒸幾耐,慢慢食吓食吓都食咗好耐時間,都幾開心!整體嚟講,蝦夠甜、龍蝦肉質彈牙👍蟹和蜆都有甜味、鮑魚嫩滑👍之後仲可以加埋啲粥底,索晒海鮮嘅鮮味
一人海鮮粥底火鍋🍲

之後慢慢食既海鮮就有白蜆、
蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆、豚肉片、雞腿肉、三寶丸、時蔬拼盤。

整體嚟講,蝦夠甜、龍蝦肉質彈牙👍蟹和蜆都有甜味、鮑魚嫩滑👍

之後仲可以加埋啲粥底,索晒海鮮嘅鮮味

⭐️九品芝麻套餐 每款套餐最大嘅分別就係喺海鮮嘅嗰個部份🦐 呢個有白蜆、蝦、鮑魚片、鮮魚片同大蜆💁‍♀️ 每個位嘅左下角都有個指示牌介紹每款食物蒸煮時間,撳個掣就可以調校,手殘都會識煮🤣 不得不蜆蜆肉口感非常飽滿,咬落咸香鮮甜,唔點醬汁都好好食😍至於肉類部份,可以喺牛雞豬中選擇兩款,牛肉大理石花紋好靚,未煮都已經肯定係好食🤪雞腿肉嫩滑無比,大推! 而跟餐嘅三粒丸都絕對唔頹,牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸都好特別🤩皮蛋貢丸將豬肉加入薑汁皮旦碎內餡而搭配成,第一次用蒸嘅方式食丸,心理作用好似健康啲⭐️八府巡按每款套餐嘅海鮮會比前者更豐富,呢款仲多咗龍蝦、元貝、蟶子皇以及貴妃蚌😍 元貝超大隻,鍾意食重口味嘅仲可以去醬料區佢加少少蒜蓉同埋蔥花 ,鮮味升級🆙 重頭戲龍蝦,肉質彈牙真心覺得成個餐好抵食,齋食海鮮都已經有少少飽, 真係好豐富👍一餐飯有齊晒刺身、海鮮、肉同粥麵,蒸海鮮除咗健康之外,亦都比較適合老幼同行去食,好適合一家人慶祝或者聚餐👩‍👩‍👦‍👦 如果有外國朋友嚟嘅話都幾值得帶佢哋一試
⭐️九品芝麻套餐

⭐️八府巡按

2023-03-27 53 瀏覽
今日去了銅鑼灣,朋友介紹我地去食一人蒸汽鍋,🤔一人一鍋仲要蒸汽,未食過!一入餐廳好似自修室,一格一格位個位前面都有一個小小的蒸鍋。我同朋友兩個人打開中間的簾就有兩人的我們點了八府巡按套餐$388三點刺身芝麻雞翼,雞軟骨餃子(各一)白蜆,蝦,鮮魚片,鮑魚,龍蝦(半隻),元貝,時令海鮮,蟹安格斯牛肉,雞腿肉,三寶丸,時蔬拼盤,魚湯米線九品芝麻套餐$218三點刺身,章魚燒(2粒)白蜆,蝦,鮑魚,鮮魚片,大蜆美國肥牛,豚肉片,三寶丸,時蔬拼盤,魚湯米線餐好快!一邊食一蒸,枱上有時間可以調,教好時間就可放心食。材料好新鮮好好味😋。
我們點了
八府巡按套餐$388
三點刺身
芝麻雞翼,雞軟骨餃子(各一)
白蜆,蝦,鮮魚片,鮑魚,龍蝦(半隻),元貝,時令海鮮,蟹
安格斯牛肉,雞腿肉,三寶丸,時蔬拼盤,魚湯米線

九品芝麻套餐$218
三點刺身,章魚燒(2粒)
白蜆,蝦,鮑魚,鮮魚片,大蜆
美國肥牛,豚肉片,三寶丸,時蔬拼盤,魚湯米線

餐好快!一邊食一蒸,枱上有時間可以調,教好時間就可放心食。
材料好新鮮好好味😋。

2023-03-27 29 瀏覽
銅鑼灣樓上特色餐廳有得食一人蒸氣,一個人獨自食都唔怕,真係一個人都可以盡興!同妹妹去食可以一齊傾偈又唔怕蒸海鮮步伐不一致。🌟 九品芝麻套餐套餐有三件刺身、 2粒章魚燒、3粒丸、時蔬拼盤同埋一籃海鮮,包括白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆,仲可以揀2款肉,要咗肥牛片和豬肉片🌟 內務總管套餐價錢貴多70蚊,不同的是有3粒日式炸雞,海鮮籃多咗半隻蟹,又有元貝同一款時令海鮮整盤海鮮籃送上好吸引!海鮮都好新鮮,鮮甜感十足,餐廳有調味區讓我們揀調味料,不過我就覺得原汁原味最好食最鮮甜!食完海鮮,侍應好貼心幫助去走水上面污糟物,然後放湯落面或粥。一人蒸氣就可以咁隨心食粥食米線都可以,米線要辣唔辣都得!

🌟 九品芝麻套餐

🌟 內務總管套餐

2023-03-27 42 瀏覽
你到銅鑼灣 真係好多新潮嘢食 今日就試咗 呢間叫船渦嘅餐廳 佢哋首創嘅一人一蒸鍋 即係啲海鮮食物上嚟自己落手 其實都幾好玩仲可以一邊食一邊飲酒傾計 以前都係店員幫我整嘅今次自己落手玩感覺都好好 你可以決定食乜嘢先喎我買咗呢個八府巡按 套餐有三點 刺身 北芪貝 金蝦 帆立貝 芝士雞翼雞軟骨 餃子主打海鮮就有 白蜆 蝦鮮魚片 鮑魚龍蝦半隻元貝選海鮮蟶子和 我自己另外買咗隻半隻蟹 肉類有安格斯牛肉串片 三寶丸就有牛骨濃汁 牛丸薑汁皮蛋貢丸招牌墨魚丸 健康嘅蔬菜拼盤 同甜品 湯可以放粥底或者麵底我就揀咗米粉 鮮魚湯底原味清清地 我就自己另外嗌咗一隻法國聖馬田生蠔 季節限定海膽同埋新力清啤 降下溫 呢度私隱度高好有氣氛可以同朋友再嚟

八府巡按 套餐有三點 刺身 北芪貝 金蝦 帆立貝

芝士雞翼雞軟骨 餃子

呢度私隱度高好有氣氛可以同朋友再嚟
2023-03-25 46 瀏覽
朋友極愛蒸海鮮,推介我去呢間主打一人一鍋蒸海鮮嘅餐廳試吓。餐廳晚市有四款套餐,價錢由$218至$588,基本上已經包咗刺身、海鮮、牛豬雞肉、丸類、蔬菜,仲有粥底或麵底選擇。如果想食豪少少,可以點$388或$598,有埋聖子、瀨尿蝦、龍蝦等海鮮。我哋點咗$218同$288餐各一,套餐入面嘅海鮮包括有鮑魚、元貝、花甲、蜆、蟹、蝦、魚等,另有牛丸、薑汁皮蛋貢丸同墨魚丸,仲有蔬菜拼盤。海鮮非常新鮮,肉質有彈性,充滿鮮味,尤其蟹肉鮮嫩,口感非常好。蝦同蜆肉都好食,蝦鮮甜,蜆肉質鮮嫩而且帶甜味。蒸完海鮮,店員仲會幫你加粥底,粥底吸收晒海鮮嘅精華,好鮮甜,食埋呢碗海鮮粥真係大滿足。每個座位都有自己嘅蒸鍋,可以按照自己的口味及節奏蒸海鮮,枱與枱之間仲有竹簾分隔,私隱度幾高,感覺好好。餐廳食物品質高,服務亦非常好,鍾意食蒸海鮮嘅朋友值得嚟食下。

朋友極愛蒸海鮮,推介我去呢間主打一人一鍋蒸海鮮嘅餐廳試吓。

2023-03-24 32 瀏覽
今日同朋友喺銅鑼灣行完街,就周圍搵下野食,想海鮮,上網睇到呢間餐廳,價錢唔貴,而且有好多海鮮選擇呢間餐廳的設計,就算一個人黎食海鮮蒸鍋,都唔會尷尬,成個圖書館咁嘅設計,幾多人嚟食都可以自成一各✨九品芝麻$218我哋叫咗佢最平嘅套餐,套餐已經包括刺身,炸物,海鮮,肉類,丸類,粥底,CP值非常高✨刺身有甜蝦,北寄貝,帶子,甜蝦夠新鮮鮮甜,肉質夠結實、帶子簿切易入口。✨海鮮有大蜆,鮮魚片,白蜆,鮑魚,大蜆同白蜆好鮮甜,一啲沙都冇,鮑魚煙韌彈牙大大隻,魚片鮮嫩多汁,蒸氣鍋下邊仲有一張紙,教你每樣海鮮要蒸幾多分鐘同埋有個計時器,十分窩心✨肉類,三寶丸肉類叫左豚肉片,肥牛,肥牛顏色好粉嫩,肉味濃,豚肉肥瘦均勻,三寶遠,分別有爆漿貢丸,貢丸,墨魚丸,貢丸肉汁流晒出嚟,香菇味好重,墨魚丸好新鮮蛋彈牙✨稻庭烏冬十分煙韌彈牙✨內務總管$288同最平嘅套餐分別係炸物不同,海鮮多了貴妃蚌,蟹🦀️(半雙),元貝,依個中價錢嘅海鮮餐CP值更加高,蟹有蟹膏,非常鮮味,最正係元貝,大大粒,厚實且呈圓,裙邊爽甜✨拉麵係細麵,可以吸晒魚湯嘅清甜味✨元貝$38最後encore左隻元貝,因為實在太清甜彈牙,好好食

✨九品芝麻$218

刺身

✨海鮮

✨肉類,三寶丸

✨稻庭烏冬
十分煙韌彈牙

✨內務總管$288

✨拉麵
係細麵,可以吸晒魚湯嘅清甜味

✨元貝$38
最後encore左隻元貝,因為實在太清甜彈牙,好好食

2023-03-24 26 瀏覽
同朋友行街,突然間想食海鮮就搵吓銅鑼灣有邊間好食!「滋味的海鮮蒸氣火鍋」全部都是活生生嘅海鮮,超新鮮超鮮甜。上爐既時候仲係識旭架!🦐🦐🦐🦐九品芝麻套餐$218* * 三點刺身(北奇貝,甘蝦,帆立貝)* 炸物 (章魚烧2粒)* 海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆- 肉類:美國肥牛/豚肉片 /雞腰肉(三選二)* 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸)- 蔬菜拼盤* 甜品以上套餐可配以下A. 粥底B. 麵底:米粉/米線/烏冬 +$3/拉麵+$3/出前一丁 +$3內務總管套餐$288禸務總管* 三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)* 炸物(日式炸雞3粒)* 海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、蟹(半隻)、元貝、
時会海鮮、大蜆* 肉類:美國肥牛 /豚肉片雞腿肉 (三選二)* 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸)- 蔬菜拼盤* 甜品以上套餐可配以下A. 粥底B. 麵底:米粉/米線/烏冬+$3/拉麵+$3/出前一丁 +$3推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
同朋友行街,突然間想食海鮮就搵吓銅鑼灣有邊間好食!

「滋味的海鮮蒸氣火鍋

九品芝麻套餐$218
* 三點刺身(北奇貝,甘蝦,帆立貝)
* 炸物 (章魚烧2粒)
* 海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆
- 肉類:美國肥牛/豚肉片 /雞腰肉(三選二)
* 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸)
- 蔬菜拼盤
* 甜品
以上套餐可配以下
A. 粥底

內務總管套餐$288

禸務總管
* 三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)
* 炸物(日式炸雞3粒)
* 海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、蟹(半隻)、元貝、
時会海鮮、大蜆
* 肉類:美國肥牛 /豚肉片雞腿肉 (三選二)
* 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸)
- 蔬菜拼盤
* 甜品
以上套餐可配以下
A. 粥底

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-03-23 40 瀏覽
🔸九品芝麻套餐 $218套餐包括:-北寄貝,甘蝦,帆立貝刺身-章魚燒兩粒-白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆-美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(我哋揀咗美國肥牛同豚肉片)-牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸 -蔬菜拼盤-甜品 我哋揀咗套餐配米粉,湯底係鮮魚湯底米粉係食晒所有嘢之後落入個鍋度煮😋個湯除咗有鮮魚味,仲有少少蒸完海鮮嘅味道 章魚小丸子脆皮,而且多章魚鮑魚都算大隻👍🏻新鮮,彈牙😍蜆肉冇沙,唔腥👍🏻牛丸係爆汁!薑汁皮蛋貢丸入面有皮蛋味,好特別整體嚟講三種丸都好好食👍🏻鮮魚片魚肉味道唔算濃,正常發揮除咗套餐,我哋都單點咗一啲海鮮 🔸蟶子王 $48 / 隻🔸扁蟶子 $28 / 6隻🔸鮑魚 $38 / 隻🔸元貝 $38 / 隻🔸安格斯牛肉 $48 / 碟海鮮整體都新鮮蟶子新鮮,而且有彈性冇腥味,洗得乾淨冇沙味道鮮甜😜扁蟶子幾好海鮮味,爽口我幾鍾意佢有少少海水味👍🏻呢個價錢來講,幾抵食安格斯牛肉好夠牛味有咬口,但唔會韌到咬唔開🔹環境:裝修好有特色,枱與枱之間會有簾隔住衛生得嚟,又有私隱度😙🗣另須加一服務費-人均消費:~$300-整體味道:7/10性價比:7/10-#船渦📍銅鑼灣謝斐道500號維安商
🔸九品芝麻套餐 $218
套餐包括:
-北寄貝,甘蝦,帆立貝刺身
-章魚燒兩粒
-白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆
-美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(我哋揀咗美國肥牛同豚肉片)
-牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸
-蔬菜拼盤
-甜品

我哋揀咗套餐配米粉,湯底係鮮魚湯底
米粉係食晒所有嘢之後落入個鍋度煮😋
個湯除咗有鮮魚味,仲有少少蒸完海鮮嘅味道
章魚小丸子脆皮,而且多章魚
鮑魚都算大隻👍🏻新鮮,彈牙😍
蜆肉冇沙,唔腥👍🏻
牛丸係爆汁!
薑汁皮蛋貢丸入面有皮蛋味,好特別
整體嚟講三種丸都好好食👍🏻
鮮魚片魚肉味道唔算濃,正常發揮

除咗套餐,我哋都單點咗一啲海鮮
🔸蟶子王 $48 / 隻
🔸扁蟶子 $28 / 6隻
🔸鮑魚 $38 / 隻
🔸元貝 $38 / 隻
🔸安格斯牛肉 $48 / 碟

海鮮整體都新鮮
蟶子新鮮,而且有彈性
冇腥味,洗得乾淨冇沙
味道鮮甜😜
扁蟶子幾好海鮮味,爽口
我幾鍾意佢有少少海水味👍🏻
呢個價錢來講,幾抵食
安格斯牛肉好夠牛味
有咬口,但唔會韌到咬唔開

🔹環境:
裝修好有特色,枱與枱之間會有簾隔住
衛生得嚟,又有私隱度😙

🗣另須加一服務費

人均消費:~$300
整體味道:7/10
性價比:7/10
#船渦
📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
2023-03-22 58 瀏覽
放工同友人去左食依間餐廳,店鋪入面都算多人,安全起見,建議訂枱。我地嗌左一個內務總管同埋八府巡按套餐,佢地既分別係有少少唔同,內務總管套餐係 日式炸雞,蟹,美國肥牛,而八府巡按套餐有 芝麻雞翼,雞軟骨餃子,鮮魚片,半隻龍蝦,蟶子皇同埋安格斯牛肉,睇下個人對海鮮或肉類有無要求再揀餐🤭 當然 有啲海鮮都可以再加錢嗌☺️我同友人都覺得 唔洗特別加餸都好夠食😍爭啲食唔晒,套餐既價錢絕對對得住個份量☺️啲海鮮好鮮甜,款式都算多,仲有埋張紙教你蒸幾多分鐘,唔洗擔心過老👍🏿如果想食海鮮,又唔想太貴,依間絕對係一個唔錯既選擇😋
我地嗌左一個內務總管同埋八府巡按套餐,
如果想食海鮮,又唔想太貴,依間絕對係一個唔錯既選擇😋
2023-03-22 38 瀏覽
星期五嘅晚上朋友訂咗船渦 食海鮮蒸鍋餐廳環境Privacy都幾高 設計可以任間開一人/二人/四人位等等就算自己黎食都完全唔會尷尬 haha餐牌有四款套餐選擇 清楚列明唔同價錢及包括嘅唔同食材 一覽無遺今次揀選咗八府巡按 $388 有8款海鮮因為想食龍蝦所以揀呢個套 $388包半隻龍蝦都算OK首先前菜會有刺身 - 北寄貝、甘蝦、帆立貝刺身夠新鮮 炸物- 芝麻雞翼及雞軟骨餃子炸物唔算油膩亦都非常香口 咬落去都脆 食得出唔係放左好耐個種到重頭戲海鮮~包括 龍蝦半隻、蝦、蜆、鮑魚、鮮魚片、元貝、同蟶子皇餐枱上面有guideline指導每款海鮮大概蒸嘅時間唔需要擔心蒸過龍或者唔知要蒸幾耐每款海鮮都非常新鮮 食落都非常鮮甜到肉類方面可選豬、牛、雞今次揀左安格斯牛同豚肉片 兩款肉類嘅質素都算唔錯 唔會過肥但就只有薄薄數片另外仲會有三寶丸- 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸個人比較喜歡牛丸 咬落十分juicy而薑味嘅貢丸就唔太合我口味最後可以揀麵或粥底,我揀咗粥底,職員會見你差唔到食到尾嘅時候幫你落但美中不足之處係佢只係將一碗半熟同調左味嘅飯/粥倒落去翻熱
星期五嘅晚上朋友訂咗船渦 食海鮮蒸鍋
就算自己黎食都完全唔會尷尬 haha

今次揀選咗八府巡按 $388 有8款海鮮
因為想食龍蝦所以揀呢個套 $388包半隻龍蝦都算OK

首先前菜會有刺身 - 北寄貝、甘蝦、帆立貝
刺身夠新鮮

炸物- 芝麻雞翼及雞軟骨餃子

到重頭戲海鮮~
包括 龍蝦半隻、蝦、蜆、鮑魚、鮮魚片、元貝、同蟶子皇

餐枱上面有guideline指導每款海鮮大概蒸嘅時間
唔需要擔心蒸過龍或者唔知要蒸幾耐

每款海鮮都非常新鮮 食落都非常鮮甜

到肉類方面可選豬、牛、雞
今次揀左安格斯牛同豚肉片 兩款肉類嘅質素都算唔錯 唔會過肥
但就只有薄薄數片

另外仲會有三寶丸- 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸
個人比較喜歡牛丸 咬落十分juicy
而薑味嘅貢丸就唔太合我口味

但美中不足之處係佢只係將一碗半熟同調左味嘅飯/粥倒落去翻熱
2023-03-21 2483 瀏覽
一路都好想食蒸海鮮和粥底火鍋,於是約朋友去食。佢之前食過呢間話好食,於是帶我黎食,開心。餐廳分為一人/二人空間。大家可以自己按自己嘅節奏去蒸海鮮,慢慢食。餐廳有不同的海鮮套餐選擇,由$218起到$568左右。每個位旁邊都有清楚指示各款海鮮的蒸煮時間,唔怕唔識煮野食。內務總管套餐+九品芝麻套餐三點(北寄貝、甘蝦、帆立貝)炸物(小丸子和炸雞)章魚燒香脆內軟,炸雞JUICY 。海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、蟹(半隻)、元貝、扇貝、大蜆、魚見到餐廳入面有水缸,海鮮生猛。蝦肉新鮮。鮑魚有咬口。扇貝爽口鮮味。白蜆和大蜆的份量多。食落去冇沙,肉質爽嫩。蟹新鮮,放落鍋時,仲食動。魚新鮮無骨肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)美國肥牛切得薄身,一分鐘就熟。雞腿嫩滑豚肉有驚喜。三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸非常彈牙職員會係你食到咁上下。就會落由南瓜和芋頭煮成的飯去煲個粥底。粥非常綿密。完完全全吸哂海鮮的精華。除左有南瓜和芋頭的甜外,仲有海鮮的鮮味。朋友揀左魚湯麵,非常滿足的一餐。蔬菜拼盤:粟米、鮮冬菇、南瓜, 金菇菜、生菜。當然仲要啤啤佢。
一路都好想食蒸海鮮和粥底火鍋,於是約朋友去食。

佢之前食過呢間話好食,於是帶我黎食,開心。

餐廳分為一人/二人空間。
大家可以自己按自己嘅節奏去蒸海鮮,慢慢食。

餐廳有不同的海鮮套餐選擇,由$218起到$568左右。

每個位旁邊都有清楚指示各款海鮮的蒸煮時間,唔怕唔識煮野食。

內務總管套餐+九品芝麻套餐
三點(北寄貝、甘蝦、帆立貝)

炸物(小丸子和炸雞
章魚燒香脆內軟,炸雞JUICY 。

海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、蟹(半隻)、元貝、扇貝、大蜆、魚

見到餐廳入面有水缸,海鮮生猛。

蝦肉新鮮。

鮑魚有咬口。

扇貝爽口鮮味。

白蜆和大蜆的份量多。
食落去冇沙,肉質爽嫩。

蟹新鮮,放落鍋時,仲食動。

魚新鮮無骨

肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)

美國肥牛切得薄身,一分鐘就熟。

雞腿嫩滑

豚肉有驚喜。

三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸非常彈牙

職員會係你食到咁上下。
就會落由南瓜和芋頭煮成的飯去煲個粥底。

粥非常綿密。

完完全全吸哂海鮮的精華。

除左有南瓜和芋頭的甜外,仲有海鮮的鮮味。

朋友揀左魚湯麵,非常滿足的一餐。

蔬菜拼盤:粟米、鮮冬菇、南瓜, 金菇菜、生菜。

當然仲要啤啤佢。
2023-03-21
今日想食清淡啲,就搵到依間船渦-蒸氣火鍋🍲蒸氣火鍋嘅特色就係用蒸氣嘅方式黎加熱同烹調食材,而蒸完海鮮嘅精華會滴落去蒸氣隔下面嘅湯底。好處係食材嘅鮮味同營養價值都能夠保留,同時仲可以減少油脂嘅吸收非常健康。餐廳嘅用餐環境唔錯,整體裝修簡潔大方,氛圍舒適仲有好好嘅 privacy,會有個竹簾隔住每一台嘅客人事不宜遲,睇吓個餐牌點餐先今次分別試咗九品芝麻同埋內務總管喺上菜前,職員就介紹返嗰邊有個醬料區,大家可以按照自己嘅喜好去揀調味料。先黎頭盤~ 帶子&甜蝦刺身鮮甜而唐揚炸雞炸得好juicy,有少少出乎意料之外,因為本身都係諗住主打食海鮮估唔到炸雞都做得幾好喎除咗海鮮之外佢哋都另外有配多種蔬菜~而肉類嘅選擇係有雞,豬,牛,個餐係可以揀兩種嘅呢度都係用QR code落單㗎,自己可以慢慢睇慢慢揀大家唔使擔心唔知道海鮮嘅蒸煮時間,因為餐廳有個表,好貼心咁話晒比大家聽🥰 可以將海鮮烹煮至完美熟度白蜆🐚好鮮甜,好夠味,完全唔洗落豉油但好可惜有1-2隻有沙🥲蝦🦐係用海中蝦,蝦頭有小小蝦膏,肉質彈牙而大蜆🌊,肉質比白蜆爽啲,加埋調味料更好味鮑魚🦪比想像中大隻,超有口感,不過記得蒸5分鐘好啦因為過熟嘅話會
非常健康。

餐廳嘅用餐環境唔錯,整體裝修簡潔大方,氛圍舒適
仲有好好嘅 privacy,會有個竹簾隔住每一台嘅客人

事不宜遲,睇吓個餐牌點餐先
今次分別試咗九品芝麻同埋內務總管

先黎頭盤~ 帶子&甜蝦刺身鮮甜

呢度都係用QR code落單㗎,自己可以慢慢睇慢慢揀

內務總管

白蜆🐚好鮮甜,好夠味,完全唔洗落豉油
但好可惜有1-2隻有沙🥲
白蜆

蝦🦐係用海中蝦,蝦頭有小小蝦膏,肉質彈牙

而大蜆🌊,肉質比白蜆爽啲,加埋調味料更好味

鮑魚🦪比想像中大隻,超有口感,不過記得蒸5分鐘好啦
因為過熟嘅話會有小小韌~

今次嘅時令海鮮俾咗黃金蚌🥇,好鮮甜同彈牙,完勝蜆類😂哈哈,最正係餐廳預先處理好蚌嘅內臟(平時見個啲係蚌肉側邊嘅黑色野)

蟹🦀️雖然得半隻,但係超大隻!仲要有蟹糕🥹睇下個蟹鉗就知道佢嘅份量😂

原來餐廳入邊係有個活海鮮魚缸,唔怪得知啲海鮮咁新鮮啦

食完海鮮之後我就再食咗少少肉類同丸類,最後食蔬菜去清一清個口腔😛發現原來蒸蔬菜🥬係超甜,下次係屋企都可以考慮下蒸菜,唔一定再係烚/炒菜啦

食到最尾,職員幫我安排咗魚湯烏冬,完全吸收哂成餐食物嘅精華呀
我揀咗麻辣味,而餐廳係將麻辣醬分開嘅,建議大家都可以試下用黎點海鮮嚟食,別有一番風味

內務總管
  • 內務總管套餐
  • 黃金蚌
2023-03-18 56 瀏覽
午市都可以食得好豐富,最緊要食得開心,今午就嚟到「船渦」位於銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓,午市蒸氣火鍋一人一鍋套餐,絕對冇得輸,枱上面標明每款海鮮及食物需要的時間,務求令客人享受到每款食物最美味嘅時候。《水師提督套餐》$128~炸物 :熱辣辣大大粒的章魚燒2粒。~海鮮:鮮甜大蝦2隻,鮮魚片,白蜆,大蜆都好鮮甜,半隻鮮甜又大隻肉蟹(+$10)~肉類三選一,豚肉片都幾大片。~特選蔬菜🥬有金菇菜、生菜、紹菜都好新鮮。《八府巡按套餐》$348~刺身:北寄貝、甜蝦、帆立貝刺身。炸物有炸得外脆內juicy的芝麻雞翼及雞軟骨餃子🥟海鮮超豐富有鮮甜白蜆元貝、爽口鮮蝦、厚切鮮魚片、彈牙鮑魚、仲有龍蝦半隻。~蔬菜拼盤:粟米🌽鮮冬菇、南瓜🎃紹菜 金菇菜 生菜🥬。~肉類三選二:安格斯牛肉及雞腿肉。~三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸。最後店員為我哋準備粥底,粥底吸收晒食物精華,超甜超好味。

《水師提督套餐》$128
~炸物 :熱辣辣大大粒的章魚燒2粒。
~肉類三選一,豚肉片都幾大片。
~特選蔬菜🥬有金菇菜、生菜、紹菜都好新鮮。

《八府巡按套餐》$348
刺身:北寄貝、甜蝦、帆立貝刺身
炸物有炸得外脆內juicy的芝麻雞翼及雞軟骨餃子🥟
~蔬菜拼盤:粟米🌽鮮冬菇、南瓜🎃紹菜 金菇菜 生菜🥬。
~肉類三選二:安格斯牛肉及雞腿肉。
~三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸。

最後店員為我哋準備粥底,粥底吸收晒食物精華,超甜超好味。
2023-03-14
  • 八府巡按
2023-03-17 52 瀏覽
香港人鍾意食海鮮就出晒名😆不過成日係出面叫海鮮都唔平,要就住就住,唔夠滿足。係銅鑼灣嘅蒸氣海鮮專門店船渦絕對可以滿足想大擦海鮮嘅慾望🤪🤪唔同level套餐包咗唔同款式海鮮,仲有炸物、肉類、蔬菜、刺身、粥或麵、飲品、甜品等,豐富到要捧住個肚走🤰🏻🤰🏻午市套餐更加實惠添🙌🏻呢度有魚缸養住啲海鮮,好新鮮。今次就試咗兩款午市套餐,自己海鮮自己蒸😎枱面寫上每款食物需要蒸嘅時間,禁幾個制就自動計時,都唔難操作👍🏻👍🏻八府巡按套餐、水師提督套餐三點刺身、芝麻雞翼、雞軟骨餃子、章魚燒炸物都有唔同款式,幾香口。八府巡按套餐會包埋刺身,帶子都幾鮮甜😗😗白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、龍蝦(半隻)、元貝、蟶子皇、大蜆八府巡按套餐比起另外個款主要多咗龍蝦🦞同蟶子,蜆類份量都幾多,海水味重,無沙,啱晒我呢個貝殼類愛好者😋😋龍蝦極大隻!上枱時仲郁緊,好生猛😏😏肉質爽彈,味道鮮甜,仲有啲膏幾正😚😚鮑魚超大隻呢,厚肉彈牙。元貝同大蜆同樣鮮味厚身,魚片好滑。全部唔駛點樣調味,齋食個海水味都夠滿足😛安格斯牛肉、雞腿肉、美國肥牛、三寶丸肉類質素都唔錯,牛肉肉味濃,雞腿肉啖啖肉卻好滑👍🏻👍🏻時蔬粥底、魚湯米線,翅骨濃雞湯食完海鮮最後

八府巡按套餐、水師提督套餐
三點刺身、芝麻雞翼、雞軟骨餃子、章魚燒

白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、龍蝦(半隻)、元貝、蟶子皇、大蜆

安格斯牛肉、雞腿肉、美國肥牛、三寶丸
肉類質素都唔錯,牛肉肉味濃,雞腿肉啖啖肉卻好滑👍🏻👍🏻

時蔬

粥底、魚湯米線,翅骨濃雞湯
食完海鮮最後可以加湯煮麵或煮粥,粥底帶點南瓜香甜味,米線好滑😗😗

海花螺
另外仲追加咗海花螺,鮮甜爽彈😍

竹蔗茅根海底椰、可樂Zero、雪米糍

人均消費:$300
推介指數(10分為滿分):8分