2023-04-13 47 瀏覽
一人一鍋蒸海鮮🌸九品芝麻🌟🌟🌟🌟朋友揀左九品芝麻,海鮮種類比較少,但白蜆同大蜆都好新鮮同鮮甜,完全唔會食到有沙,蝦好新鮮,鮑魚好彈牙,朋友揀左粥底,連同蒸海鮮既精華,粥都好鮮甜呀!🌸八府巡按🌟🌟🌟🌟小編揀左八府巡按,有好多唔同種類既海鮮,有半隻有膏既鮮甜彈牙既龍蝦,半隻肉質鮮甜蟹,超大隻扇貝,鮮甜彩貝、魚味重厚切既魚片、超重牛味既安格斯牛肉、雞肉嫩滑、薑汁皮蛋丸超爆汁,小編揀左米線原味底,尐米線好多,小編都有成兩碗呀!湯底超鮮甜好味。======詳情======船渦 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #香港美食探店 #香港探店 #蒸海鮮 #一人海鮮 #龍蝦 #九品芝麻 #八府巡按 #粥底 #麵底 #麻辣 #扇貝 #安格斯牛肉 #米線 #蟹 #鮑魚 #船渦
一人一鍋蒸海鮮

🌸九品芝麻🌟🌟🌟🌟

🌸八府巡按🌟🌟🌟🌟

======詳情======
船渦 (銅鑼灣)
================

2023-04-11
  • 八府巡按
  • 九品芝麻套餐
2023-04-12 42 瀏覽
特色銅鑼灣蒸氣海鮮火鍋,我又來啦🦀️🦐🐟船渦🚢環境十分有氣氛,就好似進入一間船屋一樣,再吃上新鮮海鮮,真係感受滿滿,好似真係係船屋吃海鮮,這也是我推薦來船渦聚餐的原因喔。這次同好朋友點了兩個蒸氣海鮮火鍋餐:1. 九品芝麻 $2182. 內務總管 $288前菜有炸雞🍗和章魚丸,還有刺身蝦🦐和帶子,先止止嘴癮,很快就整條海鮮船上桌,兩個套餐主要不一樣是內務總統有蟹🦀️,肉質鮮嫩有多膏,另外還有鮑魚,蝦,蜆等等,按照時間分配慢慢蒸氣鍋蒸,吃起來十分新鮮好吃。吃完海鮮,到肉類啦。有牛肉豬肉雞肉可以自選,還有丸子🍡和蔬菜🥬可以蒸,可以嘗試不同口味。最後吃完還可以煮麵和粥,食完真係飽飽,真係又豐富又抵食啊😋😋😋
特色銅鑼灣蒸氣海鮮火鍋,我又來啦🦀️🦐🐟
這次同好朋友點了兩個蒸氣海鮮火鍋餐:
1. 九品芝麻 $218
2. 內務總管 $288
2023-03-30
5 分鐘 (堂食)
心血來潮想食海鮮得一兩個人.又想食唔同種類銅鑼灣呢間一個人都可以享用嘅蒸氣火鍋真係FIT哂每枱都以日式竹簾作分隔,私隱度極高午市時段都可以好豐富.仲免加一✨八府巡按套餐 $348一次過食到唔同食材先嚟有三點刺身炸物,有芝麻雞翼、雞軟骨餃子即炸熱辣辣,外層炸得夠香脆,裡面keep到豐富肉汁海鮮相當豐富鮮魚片.龍蝦.白蜆.蟹.鮑魚.元貝.大蜆.海蝦超新鮮仲有安格斯牛、豚肉片.三寶丸蔬菜食到差唔多尾段店員主動添加粥底粥底吸收多種海鮮嘅精華,超級清甜食埋甜品,今餐非常滿足一定有下次

心血來潮想食海鮮
得一兩個人.又想食唔同種類
銅鑼灣呢間

一個人都可以享用嘅蒸氣火鍋真係FIT哂

每枱都以日式竹簾作分隔,私隱度極高

午市時段都可以好豐富.仲免加一

✨八府巡按套餐 $348
一次過食到唔同食材
先嚟有三點刺身

炸物,有芝麻雞翼、雞軟骨餃子

即炸熱辣辣,外層炸得夠香脆,
裡面keep到豐富肉汁

海鮮相當豐富
鮮魚片.龍蝦.白蜆.蟹.鮑魚.元貝.大蜆.海蝦

超新鮮

仲有安格斯牛、豚肉片.三寶丸
蔬菜
食到差唔多尾段
店員主動添加粥底

粥底吸收多種海鮮嘅精華,
超級清甜

食埋甜品,今餐非常滿足
一定有下次
2023-04-11
午餐
尋晚同個好姊妹去咗一間叫船鍋蒸氣海鮮火鍋餐廳慶祝生日漩渦顧名思義就係將所有材料放落去嗰個蒸氣鍋入邊一齊煮滾最後那個粥底就正正恍似在漩渦裏翻騰一樣這裏除了蒸氣火鍋他還是先送小吃給你小丸子尤其好吃😋一上菜的時候整盤海鮮真的放滿一條船首先講吓啲海鮮真係好新鮮尤其係我最愛嘅鮑魚非常爽口彈牙而蟹仲好來吃前蟹汁已經滿瀉出來肉汁鮮嫩無比鮮蝦亦都超新鮮彈牙3色丸真不是一般貨色最出名嘅品牌牛筋丸這個價格性價比超高因為這裏的海鮮真的很新鮮他們這裏還有自家的魚缸養活海鮮難怪這裏那麼多客
尋晚同個好姊妹去咗一間叫船鍋
因為這裏的海鮮真的很新鮮
他們這裏還有自家的魚缸養活海鮮
難怪這裏那麼多客
2023-03-30
5 分鐘 (堂食)
2023-04-07 66 瀏覽
一人蒸氣火鍋🍲感覺好特別!座位有竹簾間隔,感覺都幾有私隱呢度有四款套餐可以簡,由$218去到$598都有!我地嗌左內務總管($288)套餐,前菜包左小食炸物炸雞三件;三款刺身北寄貝、甘蝦,帆立貝都幾鮮甜!枱上有貼到溫馨提示每種海鮮要蒸幾耐,蒸海鮮可以保持海鮮本身嘅鮮味,套餐入面有白蜆、蝦、鮑魚、龍蝦🦞大蜆等值得一讚係啲蜆吐沙乾淨!全部都好新鮮肉質爽甜!肉類有豬牛雞三揀二,我點揀左肥牛同豚肉!一次蒸肥牛嚟食先知原來比起打邊爐烚吓烚吓,蒸牛肉更能鎖住肉汁同牛味更濃郁海鮮:丸類令我最深刻係薑汁皮蛋貢丸!食入口既薑汁味 再有皮蛋粒!好得意!蒸到接近尾聲時,店員會加湯去鍋底,加埋拉麵🍜配魚湯湯底好鮮甜!
一人蒸氣火鍋🍲感覺好特別!

我地嗌左內務總管($288)套餐,

前菜包左小食炸物炸雞三件;
三款刺身北寄貝、甘蝦,帆立貝都幾鮮甜!

汁同牛味更濃郁海鮮:

2023-04-06 64 瀏覽
今次黎到銅鑼灣食蒸汽粥底火鍋,揀左呢間係謝斐道既樓上鋪,地鐵站行幾分鐘就到,好方便!😌今次同朋友叫左八府巡按套餐,$388就有齊龍蝦、蟹、鮑魚、元貝、蝦、白蜆、鮮魚等等, 好抵食! 😉首先上既係刺身三點,有北寄貝、甘蝦、帆立貝,刺身算厚,而且新鮮!😆炸物就有芝麻雞翼同雞軟骨餃子,即點即炸,所以上枱仲係熱辣辣同好脆!😋之後就上左一大盤既海鮮!好震撼!隻隻海鮮都好大隻!手板咁大既鮑魚同蚌、長過隻手既龍蝦.. 最勁既係啲白蜆仲一路郁緊!超生猛! 放上蒸氣碟上面蒸,海鮮味原汁原味咁保留,食落好鮮甜又爽口!超正!🥰肉類揀左安格斯牛同雞腿肉,每樣三舊,食到呢度都夠晒飽!但係仲有三寶丸,我最中意係薑汁皮蛋貢丸,食落好有驚喜!最後仲有蔬菜拼盤,食番啲新鮮蔬菜平衡番!😄最後店員黎會落啲飯去個湯底煮成粥!咁有晒海鮮精華既粥就完成啦!真係食到捧住個肚走!🤣

最後仲有蔬菜拼盤,食番啲新鮮蔬菜平衡番!😄

2023-04-05 80 瀏覽
突然好想食清清地,諗起銅鑼灣船渦食下蒸海鮮,價錢又唔貴,200幾蚊個餐好抵食。今次黎食,超多人又爆場!人好多呀 。🥢內務總管套餐 $288首先有個前菜:三點刺身(北寄貝、甘蝦、帆立貝),之後就有海鮮拼盤:蟹,白蜆,大蜆,鮑魚,元貝,蝦,時令海鮮。之後就有有特色三寶丸(招牌墨魚丸、牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸)、自選牛/豬/雞 擇2 ,我地擇左美國肥牛x豚肉片,仲有埋蔬菜拼盤。小食就有炸雞! 超多野超滿足😋跟餐擇左出前一丁🤭🤭。🥢九品芝麻套餐 $218呢個餐都有三點刺身(北寄貝、甘蝦、帆立貝),之後海鮮就有:白蜆,鮑魚,大蜆,蝦,鮮魚片。今次3擇2就擇左美國肥牛同雞腿肉✌🏻特色三寶丸都有,同埋湯底擇左原味魚湯湯底配米線。。海鮮真心好鮮味,又有指引教我地煮幾耐,私隱度好高🙏🏻抵讚呀,再叫埋野飲都係$18支椰青水/津路烏龍茶🤭 。清清地既晚餐又唔貴,感覺好健康又多野食😍😍好正

🥢內務總管套餐 $288

🥢九品芝麻套餐 $218

清清地既晚餐又唔貴,感覺好健康又多野食😍😍好正
2023-04-03 64 瀏覽
好少見一人一鍋嘅蒸海鮮,揀咗個中間價位嘅套餐$288,套餐有刺身、炸物、海鮮、肉類、三寶丸、蔬菜併盤,最後仲有甜品,非常豐富,餐廳入面仲有個缸放海鮮,好生猛,蒸海鮮食原味就最啱,食得出好鮮甜,最後一定要留肚食返碗粥,好味道😋
九品芝麻套餐 $218白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆內務總管套餐 $288白蜆、蝦、鮑魚、半隻蟹、元貝、大蜆三點刺身北寄貝,甘蝦,帆立貝: 三樣都新鮮鮮甜章魚燒:估唔到咁高質!足料真係有章魚粒,即叫即整熱辣辣~日式炸雞:都幾大舊,外脆內嫩👍🏻 蜆好新鮮,海水味好重,完全無沙蝦肉質爽口,用竹籤串住,食嘅時候超方便魚片肥美無骨,清蒸就食到魚鮮味👍🏻蟹好多肉,尤其係蟹鉗位,好爽😍元貝珍寶size,高質之選,鮮甜到一個點💕肉類:美國肥牛、豚肉片、雞肉 全部都試晒~雞肉最有驚喜,好嫩完全無雪味三寶丸:牛丸、貢丸、墨魚丸推介墨魚丸,真係超正,彈牙足料超多墨魚粒~牛丸都好多汁爽口蔬菜拼盤:南瓜、翠玉瓜、粟米、冬菇、金菇、娃娃菜、生菜~樣樣都有粥底加咗南瓜、芋頭,再加上蒸完海鮮嘅精華,正到不得了👍🏻最後仲有粒雪米糍作為今餐完美嘅ending🤞🏻船渦 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

九品芝麻套餐 $218
白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆

內務總管套餐 $288
白蜆、蝦、鮑魚、半隻蟹、元貝、大蜆

三點刺身
北寄貝,甘蝦,帆立貝: 三樣都新鮮鮮甜

章魚燒:估唔到咁高質!足料真係有章魚粒,即叫即整熱辣辣~

日式炸雞:都幾大舊,外脆內嫩👍🏻

蜆好新鮮,海水味好重,完全無沙
蝦肉質爽口,用竹籤串住,食嘅時候超方便
魚片肥美無骨,清蒸就食到魚鮮味👍🏻
蟹好多肉,尤其係蟹鉗位,好爽😍
元貝珍寶size,高質之選,鮮甜到一個點💕

肉類:美國肥牛、豚肉片、雞肉 全部都試晒~
雞肉最有驚喜,好嫩完全無雪味

三寶丸:牛丸、貢丸、墨魚丸
推介墨魚丸,真係超正,彈牙足料超多墨魚粒~牛丸都好多汁爽口

粥底加咗南瓜、芋頭,再加上蒸完海鮮嘅精華,正到不得了👍🏻

最後仲有粒雪米糍作為今餐完美嘅ending🤞🏻

船渦 (銅鑼灣)
2023-04-03 104 瀏覽
見咁多好評又去試吓,環境偏昏暗,雙人位唔係面對面而係拍住坐嘅。用QR code 落咗個「八府巡按」套餐,都幾多嘢食。飲品要另叫,偏貴。頭盤有甜蝦,帶子,北寄貝 sashimi, 再嚟炸雞翼同炸餃。sashimi 都算新鮮,炸物就無乜味。之後上海鮮船,有龍蝦,鮑魚,聖子,扇貝,蚌,幾隻蝦同蜆。仲有肥牛,幾粒丸(牛/墨魚/薑汁肉丸)同一小籃蔬菜。全部食物蒸嘅時間已印咗喺枱上,跟返時間煮就ok。龍蝦,聖子,同埋蜆都算新鮮,蜆都幾肥。蒸肥牛都幾好食,牛丸同墨魚丸好好食。本來都好滿意呢一餐,點知枱面突然走隻小強出嚟,真係大打折扣!!! 叫咗店員處理隻小強,淨返蔬菜同粥底都唔敢再食,其實蒸完咁多海鮮都好期待個粥! 希望餐廳做好D衛生,食材係新鮮嘅。最後食埋個雪米糍就快快埋單走人。

2023-04-03 75 瀏覽
📍銅鑼灣-船渦第二次試呢一間蒸氣火鍋,感覺退步咗 但係呢個價錢可以食到新鮮嘅海鮮都可以推介一下♪( ´θ`)ノ🐟🦐🍤佢有幾個唔同嘅lunch set 呢個係入邊最平嘅 好似$128一份吧~ 就包左海鮮,菜同最後嘅粥或者麵🫧💦水師提督套餐我今次揀咗蟹~ 要加$10! 另外嗰啲就包晒喺個餐到🤍基本上全部海鮮都有鮮味嘅 但係我就嫌隻蟹嘅味道唔太好食 我覺得加錢轉聖子可能好食啲🥲🥲最後,我一定係揀粥!因為佢將所有上面蒸嘅海鮮,流晒啲精華落去🫧正!如果約咗朋友,但係又諗唔到食咩 又想試吓新嘢嘅話我覺得呢間係唔錯嘅!重點係價錢平性價比都高💗💗 ———船渦 @boatboatsteam 📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓(港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約2分鐘)
📍銅鑼灣-船渦

💦水師提督套餐

———
船渦 @boatboatsteam
📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
(港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約2分鐘)
2023-04-02 98 瀏覽
/阿肥🦁阿瘦🐰推介/阿肥🦁阿瘦🐰今次就去咗又有海鮮又有肉類嘅蒸氣火鍋餐廳。雖然唔係放題,但係都食得好飽好滿足🤤!🍛 內務總管套餐 $288分量十足,阿肥🦁阿瘦🐰都食到好飽。前菜有刺身三品同埋三件日式炸雞🍗。值得一讚嘅係炸雞係啱啱炸起,唔係炸完之後擺咗好耐嗰啲👍🏻。海鮮方面有白蜆、大蜆、蝦、鮑魚、蟹、元貝同埋蚌。海鮮整體而言幾新鮮,每款都大大隻,用最普通嘅清蒸加上少少豉油就已經好好食💯。枱面上亦有指示講你知每款海鮮要蒸幾耐,唔怕蒸過龍🤣。其中阿肥🦁阿瘦🐰最鍾意嘅係蜆,每隻都好飽滿同彈牙。蟹肉🦀都好鮮甜,仲有少少蟹膏,最後用嚟送粥都唔錯!肉類方面可以選擇雞🐔、牛🐮同埋豬🐷三款入邊嘅兩款。阿肥🦁阿瘦🐰三款都試晒,整體來講都唔錯。跟餐仲有蔬菜拼盤🥬,有粟米、冬菇同生菜,同埋三寶丸🍡。食蒸氣火鍋最緊要就係最後嘅粥底或者麵底🤓。阿肥🦁揀咗粥底,餐廳會喺蒸氣鍋下邊加啲南瓜粥。南瓜粥本身甜甜地,加埋之前海鮮肉類嘅精華好好食😋。阿瘦🐰就揀咗烏冬,同樣地都係吸哂啲海鮮精華😍!💸人均消費:$300📍 船渦 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓#fatthin_銅鑼灣#蒸氣火鍋 #海鮮火鍋 #海鮮 #food
/阿肥🦁阿瘦🐰推介/

🍛 內務總管套餐 $288

💸人均消費:$300

📍 船渦

#fatthin_銅鑼灣

#蒸氣火鍋 #海鮮火鍋 #海鮮 #foodie #food #銅鑼灣美食 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkig #hkigfood #吃貨 #銅鑼灣 #晚餐推介 #午餐推介 #銅鑼灣火鍋 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣邊爐 #美食推薦 #香港美食
2023-04-02 66 瀏覽
今次黎呢間船鍋,都係有friend極力推薦。咁睇返原來係一人鍋,所以即管一試!上到去,見到個環境都唔錯,雖然坐位都排得幾密,但一個人有既空位都幾多,一d都唔會逼。同埋佢設計到好靈活,人多人少都可以坐,就算一個人單機都唔係問題。睇完餐牌,揀左$288呢個餐,其實都已經幾食。首先出去拎醬料,應有既都有。咁當然唔會好款,大幾十款到。最緊要係醬油夠味但唔太咸,好多打邊爐就係衰係人個醬油度XD個Set有齊頭盤,蔬菜拼盤,肉類,海鮮拼盤同埋最後有個主食,我覺得Set得幾好,乜都有。🔸頭盤頭盤有少少刺身,同埋3件炸雞。我覺得好好呀,因為如果好肚餓,等佢蒸果時可以有野食住先!剌身都幾新鮮同埋有鮮味,炸雞都幾好食,都juicy唔會炸到過晒火。🔸海鮮拼盤海鮮全部都好高質,一定係新鮮架喇!白蜆夠肥,鮮甜冇沙,我地兩個人夾埋成20隻都冇一隻係死既。蝦夠大隻同鮮甜。肉蟹好巨型,多肉好鮮甜,不過個殼實在太硬太厚XD 鮑魚好大隻,有鮮味。🔸肉類有美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(3選1),同埋3寶丸。揀左牛同雞,雖然只係美國肥牛呢個級數,但都唔會太差,唔會太肥同幾有牛味。三寶丸有驚喜,有我最鐘意既薑汁皮蛋貢丸!濃汁牛丸都正

🔸頭盤

🔸海鮮拼盤

🔸肉類
有美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(3選1),同埋3寶丸。揀左牛同雞,雖然只係美國肥牛呢個級數,但都唔會太差,唔會太肥同幾有牛味。三寶丸有驚喜,有我最鐘意既薑汁皮蛋貢丸!濃汁牛丸都正,墨魚丸好好食。

🔸蔬菜拼盤
D蔬菜都好新鮮,特別係粟米,超級甜。同埋冇諗過D菜蒸來食都幾好食,口感保持到脆。

最後個主食,我地揀左湯米粉同埋粥底。個粥第一啖以為唔夠味,點知愈食愈鮮甜!另外個米粉係粗身好似米線咁,唔知係唔係俾錯左定點XD 魚湯加埋鍋底既精華,真係好鮮甜好正。食完好滿足!

船鍋真係改變左我對蒸氣火鍋既睇法!特別係一人一鍋絕對係好好既設計。
2023-03-31 71 瀏覽
火鍋🥘就食得多,一人火鍋都屢見不鮮,但唔知大家又有無試過一人蒸氣火鍋♨️,船渦係一間以海鮮為主的一人蒸氣火鍋餐廳,等你一個人都可以品嚐蒸氣火鍋,座位之間仲有竹簾間隔,等單身狗都可以享有私㊙️空間。每張枱都有列出各種食材的蒸煮時間⏰,讓你可以一嚐最鮮嫩的滋味😋。呢到提供幾種海鮮蒸鍋套餐,由$218至$598不等,小編同朋友就分別試左左九品芝麻套餐,內務總管套餐,另加一隻鮑魚,跟住枱上建議時間蒸就唔驚過熟啦🙌🏻。1️⃣九品芝麻套餐🍣三點刺身:北寄貝、甘蝦🦐、帆立貝🍢炸物: 章魚燒🐙2粒🐟海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆🥩肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)🍡三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸🥗蔬菜拼盤:娃娃菜、生菜、冬菇、金針菇、南瓜同粟米🍧甜品:雪米糍內務總管套餐🍣三點刺身: 北寄貝、甘蝦🦐、帆立貝🍢炸物: 日式炸雞🐥3粒🐟海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、蟹(半隻)、元貝、時令海鮮、大蜆🥩肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)🍡三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸🥗蔬菜拼盤:娃娃菜、生菜、冬菇、金針菇、南瓜同粟米🍧甜品:雪米糍價錢較相宜嘅九品芝麻SET海鮮同內務總管有少少唔一

1️⃣九品芝麻套餐
🍣三點刺身:北寄貝、甘蝦🦐、帆立貝
🍢炸物: 章魚燒🐙2粒
🐟海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、鮮魚片、大蜆
🥩肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)
🍡三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸
🥗蔬菜拼盤:娃娃菜、生菜、冬菇、金針菇、南瓜同粟米
🍧甜品:雪米糍

內務總管套餐
🍣三點刺身: 北寄貝、甘蝦🦐、帆立貝
🍢炸物: 日式炸雞🐥3粒
🐟海鮮:白蜆、蝦、鮑魚、蟹(半隻)、元貝、時令海鮮、大蜆
🥩肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)
🍡三寶丸:牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸
🥗蔬菜拼盤:娃娃菜、生菜、冬菇、金針菇、南瓜同粟米
🍧甜品:雪米糍

價錢較相宜嘅九品芝麻SET海鮮同內務總管有少少唔一樣😲,多左鮮魚片但就少左蟹🦀、元貝同一款時令海鮮,其他都大同小異,但不論邊款海鮮都保持到本身嘅鮮味👍🏻,可以見到餐廳有個大水缸分左好多格同養住啲海鮮,基本上就係你落單就撈上黎比你食所以絕對唔需要擔心唔新鮮🤪,雖然呢到可以自己調較火鍋醬汁,但個人覺得完全唔需要點已經好夠味😚一黎係呢度嘅海鮮全部都好新鮮可以食到佢地原本既肉質好爽甜,試諗下乜都唔加淨係清蒸既海鮮如果唔係夠新鮮邊個咁做🤥? 二黎就係海水原本少少既鹹味已足夠作提鮮作用😀,另外值得一讚嘅係貝殼類一粒沙都冇,蝦仲有蝦膏👏🏻

肉類就揀左肥牛同豚肉!無諗過原來肥牛🥓同豚肉片🐷都可以蒸熟仲可以咁好食❤️比起烚熟以蒸既方式更能鎖住肉汁令肉味更濃郁👍🏻 特別推薦呢到既三寶丸🍡,招牌墨魚丸、牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸,三種都好有特色,墨魚丸夠彈牙墨魚味重,牛丸牛味濃而不膻,薑汁皮蛋貢丸好重薑味仲會爆汁,真係唔小心比佢辣親啊!

最後仲有粥底或者麵底🍜可以選擇,如果唔想好似我咁淨食麵就記得可以留返蔬菜拼盤🥗放入湯一齊煮。魚湯湯底夠清甜,但個人比較想食濃味🤏🏻所以就去左醬料區加左啲辣椒油🌶️&芫茜仲有辣椒醬,一加落去成個香味昇華到另一個層次🫢,小編朋友聞到都忍唔住食左兩啖而粥底的話就會加埋南瓜🎃同芋頭一齊煮
  • 內務總管套餐
  • 九品芝麻套餐
2023-03-31 67 瀏覽
早排放假跟朋友食咗個豐富既海鮮午餐!!呢度主打食一人一鍋蒸海鮮既可單點,亦有多個套餐,價錢有平有貴~午市套餐價錢更抵,仲唔洗加一服務費添!!當日同朋友點左一份午市既「八府巡按套餐」,另外追加咗一啲配料同刺身,仲要左一份雜錦風味既雞湯烏冬齊齊share套餐中有備既刺身同小食炸物都唔錯~前者新鮮,後者香口之後有一大盤海鮮,非常豐富當中有齊海蝦、魚片、鮑魚、扇貝等等,仲有龍蝦同蟶子皇添!!每款海鮮都鮮甜爽彈,食完咁多海鮮都飽左6、7成不過呢度既三寶丸都非常彈牙,值得一試最後仲可以配上綿綿既粥底,正!!另外既雜錦烏冬都十分足料午市套餐仲有雪米糍做甜品,滿足!!!
早排放假跟朋友食咗個豐富既海鮮午餐!!

呢度主打食一人一鍋蒸海鮮

既可單點,亦有多個套餐,價錢有平有貴~

午市套餐價錢更抵,仲唔洗加一服務費添!!

套餐中有備既刺身同小食炸物都唔錯~
前者新鮮,後者香口

之後有一大盤海鮮,非常豐富

當中有齊海蝦、魚片、鮑魚、扇貝等等,仲有龍蝦同蟶子皇添!!

每款海鮮都鮮甜爽彈,食完咁多海鮮都飽左6、7成

不過呢度既三寶丸都非常彈牙,值得一試

最後仲可以配上綿綿既粥底,正!!

另外既雜錦烏冬都十分足料

午市套餐仲有雪米糍做甜品,滿足!!!