2024-03-13 937 瀏覽
今晚去咗船渦食蒸海鮮,環境好寛躺,而且職員服務都好細心。「九五之尊」套餐呢個係咁多個套餐裏面最豐富嘅套餐,入面有刺身、炸物、海鮮、肉類、蔬菜拼盤和甜品,可說是包羅萬有。刺身:款款都好新鮮,生蠔肥美,赤蝦鮮甜,而且仲有我最鍾意嘅海膽和帆立貝。炸物:餃子香脆,明太子雞翼味道夠特別。海鮮:海鮮真係超正!超新鮮!特別重點推介斑馬瀨尿蝦,上枱時仲郁下郁下,好生猛!其肉質鮮甜彈牙。另外,龍蝦好鮮甜,而蟹肉鮮甜多汁!澳洲M5和牛:和牛具有濃郁、鮮美的味道,其肉質細嫩多汁,帶有豐富的脂肪霜降,每一口都散發出濃郁的牛肉風味。「八府巡按」套餐另外一個套餐都好推介,佢有沙律、炸物、海鮮、肉類、肉丸等。海鮮款色都有好多,白蜆肉質鮮嫩;鮮蝦肉質具彈性;鮑魚肉質鮮嫩;元貝有柔嫩的口感和豐富的甜味;扁蟶子有口感,我超鍾意!肉類:安格斯牛肉味道濃郁和鮮美,而豚肉片口感嫩滑,中規中矩。丸類三寶丸呢三款肉丸好值得一試!招牌墨魚丸好彈牙;牛骨濃汁牛丸相當Juicy;而薑汁皮蛋貢丸我至推介,個薑味好特別同突出👍🏻!
今晚去咗船渦食蒸海鮮,環境好寛躺,而且職員服務都好細心。

「九五之尊」套餐

刺身

炸物:
餃子香脆,明太子雞翼味道夠特別。

海鮮:

澳洲M5和牛:

「八府巡按」套餐
另外一個套餐都好推介,佢有沙律、炸物、海鮮、肉類、肉丸等。

海鮮款色都有好多,白蜆肉質鮮嫩;鮮蝦肉質具彈性;

肉類:
安格斯牛肉味道濃郁和鮮美,而豚肉片口感嫩滑,中規中矩。

丸類三寶丸
  • 八府巡按套餐
  • 九五之尊套餐
2024-03-12 241 瀏覽
最近天氣忽冷忽熱 想食啲暖胃又健康嘅野食♨️同朋友兩個人嚟咗呢個粥底蒸氣鍋👭呢間餐廳主打一人一鍋海鮮套餐🦞唔需要一班人先食到蒸氣鍋了😛餐廳環境明亮雅致 用木簾間隔每一枱客人 座位闊落私隱度幾高😉🍴九品芝麻套餐 $258✨️前菜|沙律 & 章魚燒先送上沙律同章魚燒為前菜🥗青瓜蟹柳沙律清甜開胃😉而章魚燒亦係剛剛即燒 外脆熱乎乎🐙同時餐廳亦準備緊海鮮拼盤 同花時間預熱蒸鍋♨️貼心地為客人送上前菜💁‍♀️✨️海鮮拼盤主角海鮮拼盤一上菜 就忍唔住拎起手機瘋狂打卡📸拼盤十分豐富 包含白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,貴妃蚌同鮑魚🦐餐桌上亦貼上每款食材需要蒸焗嘅時間🕐每款海鮮都十分新鮮鮮甜🤩蜆肉同貴妃蚌帶淡淡海水咸味 唔需要特別調味都鮮味十足🐚而大大粒嘅鮑魚肉質彈牙爽口😋而整體份量對於女生嚟講 係超級飽足😳✨️三寶丸 & 肉拼盤除咗海鮮以外 亦有丸類同肉類拼盤🍲唔需要擔心食材太單調😉而丸類同肉類同樣都係以蒸氣鍋烹煮 好快便可以享用😛喺等緊海鮮嘅同時 就可以食住肉肉等啦🐽✨️時蔬拼盤 連時蔬拼盤都幾豐富足料😮包含生菜, 娃娃菜, 南瓜, 金針菇, 粟米同冬菇🥬比食客可以清清腸胃 解一解膩🤪✨️南瓜芋頭粥南瓜芋頭粥賣相幾吸引🥣店

🍴九品芝麻套餐 $258
✨️前菜|沙律 & 章魚燒

✨️海鮮拼盤
九品芝麻套餐

✨️三寶丸 & 肉拼盤

✨️時蔬拼盤

✨️南瓜芋頭粥
南瓜芋頭粥賣相幾吸引🥣店員會將冷飯加入粥底拌混💁‍♀️食嘅時候食到米飯飽滿煙韌嘅口感🍚而南瓜味香甜可口 仲食到芋頭粉粉嘅口感🎃整體海鮮味就唔算太出🤔不過晚餐嘅最後食一碗熱粥係十分暖胃窩心❤️‍🔥

✨️蟹膏蟹肉粥 +$28
想食啲海鮮味重啲的話 就可以揀蟹膏蟹肉粥🦀雖然色水望落似普通白粥😂但望住店員落咗一整碗分拆好嘅蟹肉蟹膏落去🤩食一啖已經整口都係鮮味😳真係滿滿都是日月精華☺️
蟹膏蟹肉粥

十分特別嘅用餐體驗😉同過往食嘅粥底火鍋好唔同🤔餐廳行新派路線 環境乾淨闊落✨️同時一人一鍋嘅概念 讓一小群人聚會都可以體驗到👭而且店員服務都幾周到 適時幫忙換碟 同因應食客嘅用餐速度上菜💁‍♀️而食材都幾新鮮 仲份量十分😆我同朋友未食粥底 已經超級飽足了🤰
2024-03-07
九品芝麻套餐
蟹膏蟹肉粥
餐廳嘅裝修都幾別緻,套餐嘅名好有古代特色,都幾得意,唔同價位包唔同嘅海鮮,揀左八府巡按同九品芝麻套餐八府巡按 $488前菜:清新開胃嘅青瓜絲沙律炸物:餃子,芝麻雞翼(各1隻),炸得香脆熱辣辣海鮮:白蜆,蝦,北寄貝,鮑魚,元貝,扁蟶子,鮮魚片,龍蝦,蟹(半隻)/蟶子皇(一隻)2選1🌟蒸氣火鍋食海鮮係最原汁原味,呢個餐嘅主打係龍蝦,肉質新鮮彈牙,仲有少少蝦膏白蜆好大隻,好肥美元貝大隻之餘,蒸完一定要飲埋啲汁,味道好鮮,簡直係精華;蟶子皇夠哂大隻爽口;鮑魚、北寄貝、扁蟶子同蝦都係新鮮爽口肉類:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉3選2🌟揀左兩份安格斯牛肉,牛味濃,有水準丸類:三寶丸三款丸分別係牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸同招牌墨魚丸,都係高質素嘅丸可以揀粥底、湯底或者麵底呢個套餐我揀左粥底南瓜芋頭粥湯/蟹膏蟹肉粥+$28揀左蟹膏蟹肉粥,啲粥好綿好香套餐包左蔬菜拼盤同埋雪糕糯米糍做甜品九品芝麻 $258前菜:青瓜絲沙律炸物:章魚燒(2粒)海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,扁蟶子,鮑魚肉類:美國肥牛 / 豚肉片/ 雞腿肉3選2丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)蔬菜拼盤+甜品呢個套餐揀左拉麵底

八府巡按 $488
前菜:清新開胃嘅青瓜絲沙律
炸物:餃子,芝麻雞翼(各1隻),炸得香脆熱辣辣

白蜆好大隻,好肥美

肉類:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉3選2
🌟揀左兩份安格斯牛肉,牛味濃,有水準
丸類:三寶丸
可以揀粥底、湯底或者麵底
呢個套餐我揀左粥底
南瓜芋頭粥湯/蟹膏蟹肉粥+$28
揀左蟹膏蟹肉粥,啲粥好綿好香

套餐包左蔬菜拼盤同埋雪糕糯米糍做甜品

九品芝麻 $258
前菜:青瓜絲沙律
炸物:章魚燒(2粒)
丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
蔬菜拼盤+甜品
呢個套餐揀左拉麵底+$8
翅骨濃雞湯+$15

拉麵麵質好煙靭,湯底濃郁
  • 龍蝦
  • 八府巡按套餐
  • 白蜆
2024-02-29 500 瀏覽
這間火鍋店位於銅鑼灣的維安商業大廈,主打海鮮蒸氣火鍋,店內環境寬敞舒適,有自設魚缸養飼鮮活水產,不論一人或者多人均合適。每張枱也寫明不同類型的食材分別的蒸煮時間。九品芝麻 - $258沙律日式青瓜沙律有大量爽脆的蟹籽。章魚燒圓潤飽滿的章魚燒外脆內軟,有爽滑的魷魚粒。白蜆鮮甜無沙,有足夠的海水味。蝦爽滑彈牙的鮮蝦極易去殼。鮮魚片含豐富魚脂特別嫩滑甘香。大蜆更加爽脆彈牙,清爽無渣。貴妃蚌甘脆嫩滑,鮮美無比。鮑魚厚肉爽身,有著濃郁明顯的鮑魚味鮮甜味。美國肥牛大大片肥瘦相間的肥牛好柔嫩,一咬肉汁香甜四溢,或可轉豚肉片及雞腿肉。三寶丸結實彈牙的牛骨濃汁牛丸有著豐富的牛脂香,牛味極濃郁;薑汁皮蛋貢丸一咬噴汁,有著絲絲薑香;招牌墨魚丸混著爽滑的墨魚肉特別有口感。蔬菜拼盤包括金菇、南瓜、香菇、翠玉瓜及生菜等平衡膩感。南瓜芋頭粥橙黃色的粥混入蒸煮期間的海鮮精華,有南瓜的香甜和芋頭的綿密,鮮味十足。魚湯米粉倒入奶白色的魚湯,帶一層薄薄魚油脂,鮮甜無比。雪糕糯米糍可選芒果或香芋味。可樂ZERO - $16檸檬C+ - $16除了免費的熱茶供應,亦有多款酒精及非酒精飲品選擇。

每張枱也寫明不同類型的食材分別的蒸煮時間。

九品芝麻 - $258

沙律
日式青瓜沙律有大量爽脆的蟹籽。

章魚燒
圓潤飽滿的章魚燒外脆內軟,有爽滑的魷魚粒。

白蜆
鮮甜無沙,有足夠的海水味。

爽滑彈牙的鮮蝦極易去殼。
鮮魚片

含豐富魚脂特別嫩滑甘香。

大蜆
更加爽脆彈牙,清爽無渣。
貴妃蚌

甘脆嫩滑,鮮美無比。
鮑魚

厚肉爽身,有著濃郁明顯的鮑魚味鮮甜味。

美國肥牛
三寶丸

蔬菜拼盤
包括金菇、南瓜、香菇、翠玉瓜及生菜等平衡膩感。

魚湯米粉
倒入奶白色的魚湯,帶一層薄薄魚油脂,鮮甜無比。

雪糕糯米糍
可選芒果或香芋味。

可樂ZERO - $16
檸檬C+ - $16
除了免費的熱茶供應,亦有多款酒精及非酒精飲品選擇。
2024-02-28
2024-02-27 413 瀏覽
今日同人妻去銅記行Sogo,然後佢無啦啦話想睇吓總統戲院仲喺唔喺度😂😂係到嘅😂然後想搵野食🤡一望到對面好大個banner 食海鮮鍋穩陣起見,我地睇咗OP先,然後決定去試(我地未食過蒸海鮮打邊爐🤫)食物海鮮鍋大癲🤡勁新鮮!我係第一次食到啲貝殼類咁鮮甜😨以前食鮑魚覺得佢好難𡁻😂今日食到佢呢個鮑魚超級彈牙又新鮮,啲蝦又好正我第一次食蟶子,原來聖子係咁好食🥹🥹🥹蒸完嘅海鮮水落咗個鍋到,佢哋再加魚湯,就可以煮埋個烏冬,同埋嗰啲肉類同丸嗰啲丸都好有驚喜🤡🤡🤡初初食第一粒,我已經feel到佢係醬爆啲朋友😂我唔敢咬跟住用筷子篤,真係爆汁出嚟😂超級彈牙豚肉魚湯烏冬日本烏冬!超滑🤡勁掛湯🥰啲魚湯好濃,超鮮味沙律、炸雞翼、日式餃子其他煮得咁好食🥰係因為有出貓紙。💁🏻‍♀️佢呢度私隱度好高,兩個人打邊爐就唔使怕約唔齊腳!同埋佢呢度係用手機落單,職員喺上菜同埋加湯會過嚟。呢度係用竹簾間隔,私隱度都好高🤫你睇唔到對面😂佢呢度好貼心,有個籃仔,可以放袋。唔怕阻塞通道同埋整污糟自己個袋。
穩陣起見,我地睇咗OP先,然後決定去試
(我地未食過蒸海鮮打邊爐🤫)

食物

海鮮鍋

我第一次食蟶子,原來聖子係咁好食🥹🥹🥹

跟住用筷子篤,真係爆汁出嚟😂超級彈牙

豚肉魚湯烏冬
日本烏冬!超滑🤡勁掛湯🥰啲魚湯好濃,超鮮味

沙律、炸雞翼、日式餃子

其他

煮得咁好食🥰係因為有出貓紙。💁🏻‍♀️
佢呢度私隱度好高,兩個人打邊爐就唔使怕約唔齊腳!

• 龍蝦
  • 元貝
  • 八府巡按海鮮船
  • 蟶子皇
  • 三寶丸
呢排有啲熱氣🥵,想食得清清哋🤍但係又想食得豐富啲啵,揀蒸氣火鍋就啱晒喇。清蒸海鮮冇咁肥,有營養之餘又原汁原味💖!今去咗銅鑼灣呢間佢哋係首創一人蒸鍋嘅食店⭐️。每個位都可以有竹簾相隔,就算單拖過嚟食都唔使怕尷尬😈。店內有自己嘅大魚缸🐠,一眼睇晒今日最新鮮嘅海鮮🤤!海鮮套餐$138起,最豪華係$698。與其揀2套平嘅,我就會推介嗌一套貴少少然後再追加啲食材/小食咁💁🏻‍♀️。其實慢慢蒸吓蒸吓都好快就飽🙊,亦都食唔到咁多。大家可以參考我哋兩個女仔嘅食量👇🏻👇🏻⭐️✨八府巡按套餐 $468✨⭐️送沙律、芝麻雞翼同雞軟骨餃子海鮮盤:🦞龍蝦、🦀蟹💖鮑魚、元貝、北寄貝、扁蟶子 🦐白蜆、蝦、鮮魚片🥬時蔬拼盤、三寶丸呢度有晒時間指示💡教你每樣食材要蒸幾耐⏱️!🕵🏻 : 龍蝦仔超生猛😳擺咗佢入鍋仲識郁㗎🙈隻蟹都有膏食,啖啖肉,夠新鮮就好味㗎啦!另外啲貝類海鮮要比夠5粒星🌟,好清甜肉質又唔韌,飲埋啲汁真係好好味,超滿足!🥩肉類:有牛、雞、豬肉揀,三選二。不過我覺得牛肉整一分鐘都係有啲偏韌🌚,但味道係可以。🦀蟹膏蟹肉粥 +$28揀南瓜粥係唔使加錢,你又可以揀轉麵底,真係好有彈性,任君選擇🌟。一場嚟到 係要追加個招牌蟹粥

今去咗銅鑼灣呢間[船渦🛶]

海鮮套餐$138起,最豪華係$698。

大家可以參考我哋兩個女仔嘅食量👇🏻👇🏻

⭐️✨八府巡按套餐 $468✨⭐️
送沙律、芝麻雞翼同雞軟骨餃子
海鮮盤:
🦞龍蝦、🦀蟹
💖鮑魚、元貝、北寄貝、扁蟶子
🦐白蜆、蝦、鮮魚片
🥬時蔬拼盤、三寶丸

呢度有晒時間指示💡
教你每樣食材要蒸幾耐⏱️!

🥩肉類:有牛、雞、豬肉揀,三選二。
不過我覺得牛肉整一分鐘都係有啲偏韌🌚,但味道係可以。

🦀蟹膏蟹肉粥 +$28

一場嚟到 係要追加個招牌蟹粥😍!
店員會幫你加蟹肉同蟹膏起個粥,我就再加咗啲蔥花💚,賣相靚啲。食落個蟹味都夠濃郁幾惹味,啲粥都好綿,係唔錯嘅👍🏻!

最後追加咗個🍜海鮮風味拉麵 $60

呢度嘅午市粉麵選擇有6款咁多😳
可以揀麵底 (米線、米粉、烏冬同拉麵都有),亦可以自選湯底,Mix & Match✨!

今次揀咗🐷原味豬骨湯底海鮮拉麵🦐,$60 真係好抵!!啲海鮮都係店內魚缸嗰啲嚟,好新鮮,啲麵亦整得夠爽口,都幾推介附近返工嘅打工仔上嚟試吓個Lunch🙌🏻 !

🥤可樂 + $10 x 2

‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧
我都係第一次食蒸氣火鍋🙈
雖然時間係食得耐咗啲,慢慢蒸都食咗兩個鐘🤣。不過成個體驗都幾有趣,又可以慢慢傾偈。

啲海鮮夠新鮮就好好味,
今餐真係營養滿滿💛💛!

‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧
2天前 0 瀏覽
🌟今日同朋友銅鑼灣商廈樓上店「船渦」吃火鍋/蒸海鮮,店內安排一人一鍋,呢個安排好好,另外店內海鮮非常新鮮,而且大大隻好吸引。***** ***** ***** ***** ***** *****內務總管套餐🦐🦞🐡有沙律、炸蠔、白蜆、大蝦、蟶子、帶子、鮑魚、元貝、花甲、大蜆、美國肥牛、雞髀肉、三寶丸套餐非常豐富、食材非常新鮮、尤其係鮑魚真係大大隻、新鮮嫩滑彈牙。蟹膏蟹肉粥🦀蒸完海鮮之後店員會幫手煮粥,服務好好,粥底充滿蒸海鮮嘅味道,蟹肉味亦好出色,確係好鮮甜。安格斯牛肉🥩牛肉色澤好鮮、油花分布均勻,牛味好濃郁。時蔬拼盤🥬鮮茄魚湯烏冬🍜湯烏冬係必點,因為個湯可以用作火鍋。竹蔗茅根海底椰🍻Zero可樂🥃總括來說,呢間幾有驚喜,order魚湯烏冬可以同時打邊爐, 我哋覺得好滿意。

內務總管套餐🦐🦞🐡

蟹膏蟹肉粥🦀

安格斯牛肉🥩
牛肉色澤好鮮、油花分布均勻,牛味好濃郁。

時蔬拼盤🥬

鮮茄魚湯烏冬🍜
湯烏冬係必點,因為個湯可以用作火鍋

竹蔗茅根海底椰🍻
Zero可樂🥃

今日同朋友去呢間餐廳食飯,覺得環境唔錯,幾新奇,係一人蒸海鮮,環境比較暗,一路進食過程都無咩野發生,但食到差不多尾聲,突然望到啲反光物體係我大脾到郁,再望真啲原來到隻小强係我大脾行緊,九秒九掃左落地下,跌左落朋友個位下面,朋友即時反應踩左落去,呢個時候即時叫職員過嚟同佢講,但只係回應左一句Sorry就行左去,我哋就坐係度等佢係咪叫人過嚟了解下,點知佢都係掂行掂過,要我哋開聲問有無人跟進佢先同一個職員講,當時我哋都唔想再逗留係個有小强既座位,想即時離開,枱下面有個籃放袋,隻小强就係正前面,當我朋友想攞袋離開時,發現隻小强仲未死,就手快快用個籃扎住佢,我哋就走出去搵職員講小强未死,係個籃下面,但佢哋都好似無咩反應要及時處理,只係話免我哋加一就算,我哋都已經費是再留係度,拿拿聲比完錢就走,現在都仲係好驚好陰影,之後睇番啲差評原來好多人都話見到小强,職員都係當無事,呢間餐廳既衛生環境真係好惡劣,大家要去食既諗清諗楚係咪要同小强一齊食😡
3天前
  • 小强
3天前 0 瀏覽
朋友介紹來到銅鑼灣謝斐道的「船渦」食蒸氣海鮮,一人一鍋,可以按自己的喜好控制時間,又別緻又有彈性,讚。枱與枱之間用竹簾間開,私隱度很高,蒸籠旁邊貼了每樣海鮮建議的蒸煮時間,以達到最佳口感。套餐有4款選擇,不同價錢有不同的海鮮配搭,今晚我和朋友就試了兩款。每款都有沙律和前菜🥗 九品芝麻$258章魚燒2粒海鮮:《白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚》肉類:《肥牛、豚肉片》丸類:《 牛骨龍汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、墨魚丸》很特別的牛丸和貢丸,內裡爆汁,很滋味。🥗 內務總管$328吉列炸蠔2隻海鮮:《白蜆、蝦、元貝、大蜆、扁蟶子、鮑魚蟶子皇》肉類:《肥牛、雞腿肉》海鮮非常新鮮,上枱時,蜆肉還在慢慢蠕動,用蒸的方法烹調能保留海鮮最鮮甜的湯汁,又鮮又有淡淡的海水味,滋味無窮。最後還有一粒糯米糍做飯後甜品

每款都有沙律和前菜

🥗 九品芝麻$258
章魚燒2粒
海鮮:《白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚》
肉類:《肥牛、豚肉片》
丸類:《 牛骨龍汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、墨魚丸》
很特別的牛丸和貢丸,內裡爆汁,很滋味。

🥗 內務總管$328
吉列炸蠔2隻
海鮮:《白蜆、蝦、元貝、大蜆、扁蟶子、鮑魚蟶子皇》
肉類:《肥牛、雞腿肉》

最後還有一粒糯米糍做飯後甜品

3天前 0 瀏覽
呢間餐廳設計好日式用左一人一鍋既概念用一人一蒸籠,食客揀好海鮮之後會有一個竹簾既獨立空間自己蒸海鮮,食物有套餐同散叫,我地叫左一個海鮮餐入面有新鮮魚片,鮑魚,海蝦,白蜆北寄貝等等既海鮮,我地叫左隻法國生蠔食好濃郁既海水味都幾大粒嫁,拼盤用左隻船型去裝飾,三寶丸有墨魚丸,牛肉丸同好特別既薑黃丸,薑味好濃郁,仲有肥牛片同豚肉片,枱面上面仲有時間表教你要煮幾耐先熟,食完仲可以加左粥底火鍋有職員會幫你煮埋。

2024-04-11 0 瀏覽
🐷知我鍾意食海鮮,就帶我食一人一蒸鍋,餐廳菜式都幾特別,餐廳又有個大海鮮缸,保證海鮮全部生猛,即叫即劏即蒸,所以整個蒸煮都十分新鮮。再加上餐廳表明蒸煮時間,十分容易handle. 可以選食邊款海鮮先❤️最鐘意餐廳好方便甘qr code 落單,我同🐷想食龍蝦,所以八府巡案就好岩我地❤️八府巡按套餐-沙律-芝麻雞翼雞軟骨餃子(各一)-白蜆-蝦-北寄貝(每隻)-鮑魚-元貝-扁蟶子-鮮魚片-龍蝦(半隻)- 聖子皇(1隻)-我地安格斯牛肉叫左兩款-三寶丸唔食貢丸又可隨意轉牛丸-時蔬拼盤-蟹膏蟹肉粥 +$28下次同朋友聚餐,都又一新選擇👍

八府巡按套餐
-沙律

-芝麻雞翼雞軟骨餃子(各一)

-白蜆
-蝦

-北寄貝(每隻)
-鮑魚

-元貝

-扁蟶子
-鮮魚片
-龍蝦(半隻)

- 聖子皇(1隻)
-我地安格斯牛肉叫左兩款

-三寶丸
唔食貢丸又可隨意轉牛丸
-時蔬拼盤

-蟹膏蟹肉粥 +$28

下次同朋友聚餐,都又一新選擇👍
前一排社交平台post留意到呢間船渦,主推一人蒸汽火鍋勁吸引!🥺 今次同👦黎銅鑼灣行街食飯就決定左揀呢間🤤 呢個蒸氣火鍋食完海鮮之後除左可以保留佢既原汁原味之外,最後仲可以叫埋個粥底,好鮮甜👍 (雖然最後飽得濟 食唔曬😌)佢set既選擇唔係話好多,都係得幾個set可以揀,大家可以根據返自己食到幾多去決定啦😂 (因為同👦黎之前已經食左下午茶,所以好飽😭)·🌟九品芝麻 $258- 沙律- 章魚燒- 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁聖子、鮑魚- 美國肥牛- 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)- 蔬菜拼盤- 甜品·🌟內務總管 $328- 沙律- 吉列炸蠔(2隻)- 白蜆、蝦、大蜆、扁聖子、鮑魚、元貝、聖子皇- 美國肥牛- 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)- 蔬菜拼盤- 甜品·人均:$300+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑·📍船渦 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓🚇 銅鑼灣D4出口步行2分鐘
🌟九品芝麻 $258
- 沙律
- 章魚燒
- 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁聖子、鮑魚
- 美國肥牛
- 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
- 蔬菜拼盤
- 甜品
🌟內務總管 $328
- 沙律
- 吉列炸蠔(2隻)
- 白蜆、蝦、大蜆、扁聖子、鮑魚、元貝、聖子皇
- 美國肥牛
- 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
- 蔬菜拼盤
- 甜品
人均:$300+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑
📍船渦 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
🚇 銅鑼灣D4出口步行2分鐘
2024-03-30 33 瀏覽
發現咗間好特別嘅✨一人海鮮蒸氣火鍋環境好寬敞 中間嘅竹簾可因應人數拉起放低一個人食都夠哂私隱✨九品芝麻套餐✨前菜有🥗沙律、章魚燒 🦐海鮮好新鮮 即叫即撈起白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、鮑魚枱面上有指引 每款海鮮嘅時間都計算好保證蒸出嚟啱啱好 就咁食已經好鮮味甜美 仲可以點醬油好鬼令海鮮味更突出 🥓肉類可以揀兩款美國肥牛/雞腿肉/豚肉 因🍢另外仲有貢丸、牛丸、墨丸、時蔬拼盤最後可以揀魚湯米線或者加錢轉蟹膏蟹粥蟹粥吸哂各種海鮮嘅鮮味 加上蟹膏同蟹肉粥底質感好棉滑 咸咸地 又有蟹肉碎值得加錢轉蟹粥 👍🏻
發現咗間好特別嘅✨一人海鮮蒸氣火鍋
環境好寬敞 中間嘅竹簾可因應人數拉起放低
一個人食都夠哂私隱

✨九品芝麻套餐✨

前菜有
🥗沙律、章魚燒

🦐海鮮好新鮮 即叫即撈起
白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、鮑魚
枱面上有指引 每款海鮮嘅時間都計算好
保證蒸出嚟啱啱好
就咁食已經好鮮味甜美 仲可以點醬油
好鬼令海鮮味更突出

🥓肉類可以揀兩款美國肥牛/雞腿肉/豚肉
因🍢另外仲有貢丸、牛丸、墨丸、時蔬拼盤

最後可以揀魚湯米線或者加錢轉蟹膏蟹粥
蟹粥吸哂各種海鮮嘅鮮味 加上蟹膏同蟹肉
粥底質感好棉滑 咸咸地 又有蟹肉碎
值得加錢轉蟹粥 👍🏻
2024-03-28 46 瀏覽
好耐冇食蒸氣鍋,今次揀左間位於銅鑼灣嘅《船渦》~呢間係一人一鍋嘅蒸氣鍋,想蒸乜先都自己話事,而且每張枱都有竹簾隔住,感覺好日式同埋夠哂有私人嘅感覺~手機落單,自己想叫邊個餐都得,就算係同行嘅朋友都可以選擇其他餐,唔洗一定要一模一樣,想食乜自己話事!而且每張枱都有指引唔同海鮮蒸幾耐,跟足時間就唔驚唔熟啦!我地今次叫左「內務總管」套餐,$328套餐包括沙律,吉列炸蠔,海鮮有7款,其中一款可揀蟶子皇/蟹(半隻),至於肉類揀左豚肉同埋美國肥牛,仲有三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸),蔬菜拼盤同埋甜品~我想講....呢度啲海鮮真係好新鮮,直接係魚缸撈出黎 ,上到枱啲蜆都仲識郁,而且好正好鮮甜,最後仲有個粥底添,呢個餐真係食到好飽好飽!
好耐冇食蒸氣鍋,今次揀左間位於銅鑼灣嘅《船渦》~

我地今次叫左「內務總管」套餐,$328

2024-03-22 71 瀏覽
天氣凍平時會去打邊爐,朋友提議去銅鑼灣“船渦”第一次食一人蒸氣海鮮火鍋,最正是食材跟住時間表蒸,唔使驚海鮮唔熟或蒸得太老太硬,感覺又幾好👍晚市套餐有$250-600任君選擇內務總管套戲$328前菜:🥙蟹子蟹柳青瓜絲沙律🦪2隻吉列炸蠔鬆脆香口海鮮種類超多🦐🦀🐠大蝦/鮑魚/半隻蟹/貴妃蚌/大蜆都有2款.... 海鮮洗得好乾淨,跟住檯上時間表set時間,各款海鮮原汁原味鮮甜彈牙肉類🐖🐄🐓肥牛/豚肉用蒸的方法食到肉汁原味蔬菜盤:🥬🥒🌽生菜/娃娃菜/粟米/冬菇/南瓜三寶丸:牛骨濃汁牛丸/貢丸/墨魚丸爽口又彈牙蒸完海鮮肉類用原有湯水,仲可以揀粥/米線/烏冬...今次揀咗南瓜芋頭粥,簡直是完美一餐😍😍
天氣凍平時會去打邊爐,
朋友提議去銅鑼灣“船渦”
第一次食一人蒸氣海鮮火鍋
最正是食材跟住時間表蒸,
唔使驚海鮮唔熟或

前菜:
🥙蟹子蟹柳青瓜絲沙律
🦪2隻吉列炸蠔鬆脆香口

海鮮種類超多🦐🦀🐠
大蝦/鮑魚/半隻蟹/貴妃蚌/大蜆都有2款....
海鮮洗得好乾淨,
跟住檯上時間表set時間,
各款海鮮原汁原味鮮甜彈牙

生菜/娃娃菜/粟米/冬菇/南瓜

三寶丸:
牛骨濃汁牛丸/貢丸/墨魚丸
爽口又彈牙

蒸完海鮮肉類用原有湯水,
仲可以揀粥/米線/烏冬...
今次揀咗南瓜芋頭粥,
簡直是完美一餐😍😍