2020-01-27 423 瀏覽
位於銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈三樓的船渦 (Boat Boat Steam),主打一人蒸氣火鍋。餐廳內,⼀人有一個小小的蒸氣鍋,可以按自己的需要蒸食物,而且有靠牆的位置,一個人來吃也不會覺得尷尬。午市主要提供兩款套餐,點了較為豐富的八府巡按套餐,套餐還可在粥、麵、飯中選一款主食。就在等候蒸料來到的時候,可以去拿取醬油,個人最愛醬油配蒜粒、香蔥、芫茜。海鮮來到了,賣相相當誘人,十分豐盛,包括有半隻蟹、帶子、蝦、鮮魚片、白蜆、鮑魚、貴妃蚌、元貝、半隻龍蝦、聖子皇。侍應還會講解蒸氣鍋的用法,而且有不同海鮮的計時參考。當然,可按需要調整蒸海鮮的時間。各種海鮮相當鮮甜,肉質十分爽滑,可見用料新鮮。個人最喜愛吃聖子皇,肉質飽滿,味道很鮮很甜。這款八府巡按套餐份量十足,男士來到也能填飽肚子。白蜆約有十隻,用一個小籮子盛著,滿滿的。用蒸鍋烹煮海鮮能保持海鮮的濕度,不會乾乾的。另外頗有驚喜的賣點,就是這款豪華套餐包半隻蟹和半隻龍蝦,肉質爽滑。而且蟹相當肥美,有肉的部分頗多。套餐還會包兩款肉類、特色三寶丸及蔬菜拼盤。蒸三寶丸時,可以和連底下的葉子一同蒸,避免黏底。三款丸子的味道也頗不錯,味道豐富。最

最後,可以吃種類頗多的蔬菜和主食作結,這個套餐頗為豐足。
2020-01-22
  • 水師提督套餐
2020-01-05 938 瀏覽
一個人都可以食蒸氣火鍋?最近天氣變得越嚟越凍就梗係食火鍋嘅好季節啦😆一個人食火鍋其實都冇咩問題啊,銅鑼灣呢間火鍋店就能夠比一個人輕輕鬆鬆食火鍋坐位同坐位之間用左竹簾分隔,有足夠私隱度-這裡下單是用手機掃瞄QR Code下單,桌子上清楚註明每款食物的蒸煮時間,如有任何問題店員亦都好樂意幫助今次我就叫咗一個HK$358八府巡按套餐套餐可以選擇粥底火鍋、各種米線粉麵(可以選擇魚湯或麻辣湯)如選擇粥底的話店員會先將南瓜及芋頭先放入鍋內_要呢個套餐嘅原因其中一樣係因為有超級多款嘅海鮮🦞鍾意食海鮮嘅朋友仔一定唔可以錯過包括有龍蝦、蟹、白蜆、貴妃蚌、黃金蚌、蝦、鮮魚片、聖子皇、鮑魚、帶子海鮮十分鮮甜,特別推介龍蝦和蟹,兩款海鮮都非常多膏,龍蝦肉質彈牙(留意較便宜的套餐是沒有龍蝦的)_食完海鮮就梗係要食返啲肉啦,可以從三款肉類中(安格斯牛肉、滑雞、豚肉片)選取兩款今次就揀左安格斯牛肉及豚肉片😍牛肉嘅肉味幾濃,肉質亦都唔錯😃 三色點心分別是牛肉、豬肉及魚肉,三款燒賣非常特別,平時好少喺火鍋店能夠食到😉大家嚟到一定要試吓_食到最後仲有蔬菜盆,加上一開始吸收晒海鮮精華嘅粥底,一個人食到超級飽😋店員最後仲送上
一個人都可以食蒸氣火鍋
坐位同坐位之間用左竹簾分隔,有足夠私隱度

今次我就叫咗一個HK$358八府巡按套餐

_
食到最後仲有蔬菜盆,加上一開始吸收晒海鮮精華嘅粥底,一個人食到超級飽😋店員最後仲送上黑芝麻雪條作甜品(雪條有其他口味可供選擇),這餐晚餐非常滿足,下次有機會會再來😋
2019-12-30 839 瀏覽
食大餐,平時好少食海鮮蒸鍋。依間店特別在一人一個蒸鍋🥘。而且有簾,會因應你既人數而放簾,同其他食客阻隔。所以,就算一人食,都會覺得太尷尬😃。餐牌上簡單易明,有唔同套餐,主要分別在於海鮮種類。另外,如果唔夠食,可以加其他野食。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:八府巡按套餐比前一級套餐,會有🦞龍蝦,聖子皇。可選粥底同麵底🍜。用電話📱點餐一陣,食物好快就已經到。店員會教你點樣用個爐,而爐邊有寫到各海鮮蒸煮既時間📟,只要跟返相應時間就可以了。🦞龍蝦,唔老,新鮮,仲有少量膏。聖子皇事前店鋪已經整得好乾淨,冇沙,啖啖肉。🦀蟹一樣有膏,有工具比你剝蟹🦀食。🐚貝殼類有元貝,白硯,都係冇沙,新鮮👍。肉類🐽豚肉,🐂安格斯牛肉,🐔雞腿肉(跟餐可3選2)豚肉同牛肉都好快蒸熟,每種分量約有3塊。記得唔好蒸得太熟。點心,蔬菜🥬幾有趣,將燒賣元素加入去。其實裏面係豚肉,牛肉,蝦滑。每種都有特式,我最愛係豚肉,肉味重。蔬菜類,唔少得。每種都有少少,有菇,生菜🥬,粟米🌽,南瓜。。感覺幾健康💪。最後,重頭戲。。。粥底店員會落粥底,等滾起,就可以食。我自己會加少少蔥,不但有剛剛蒸海鮮既海鮮味,而且會更香。

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

八府巡按套餐
比前一級套餐,會有🦞龍蝦,聖子皇。可選粥底同麵底🍜。

肉類
🐽豚肉,🐂安格斯牛肉,🐔雞腿肉(跟餐可3選2)
豚肉同牛肉都好快蒸熟,每種分量約有3塊。記得唔好蒸得太熟。

點心,蔬菜🥬

最後,重頭戲。。。粥底
2019-12-29
2019-12-24 771 瀏覽
2019年的香港飲食業有翻天覆地的變化,政治化身成為調味料,滲入食店,把食物染色。顏色革命,足以令一些食肆的綠咖哩轉身為黃咖哩,綠椒轉身為黃椒 ; 白雲鳳爪彷彿變成天藍色,蒸斑腩彷彿變成湖水藍色。飯桌之下,影響深遠的是,有個人主義暗湧。現在食客「開飯」是有其意識形態,與「同檯食飯,各自修行」時代不同。人與人同檯吃飯變成複雜的事。一個人吃飯吧。去年已呈現此勢頭,麥記設分享大檯,避免太多一人客佔用兩座位。日式食店多有大量向厨房吧檯位,客人寧願對著厨房師。一蘭的獨孤坐位直接影響了此店的誕生,垂簾吃飯,是新時代的特徵!此店是屬於年輕人的,屬於新世代的,年長的會覺得座位逼,談話不方便。食客多從網絡世界認識此店,並以折扣價買套票。我買的是最廉宜的「刑部尚書餐」。以玩味包裝是另一潮流,如有食店是以古代妓院包裝店舖。此店以官場為玩味點,以官階把套餐分級。個人主義式吃飯,卻幻想身在名利官場,很諷刺。官階全部是上品,令食客覺得高檔滋味。網票午價套餐名為刑部尚書,在主餐牌是沒有提供,類近118元水師提督套餐。折扣約75折。船為店名是突出日式海鮮船形大盤的豐盛和漁獲的新鮮。以一人一爐為賣點。一人一爐的涮火鍋一

我買的是最廉宜的「刑部尚書餐」。
以玩味包裝是另一潮流,如有食店是以古代妓院包裝店舖。

此店以官場為玩味點,以官階把套餐分級。

船為店名是突出日式海鮮船形大盤的豐盛和漁獲的新鮮。
以一人一爐為賣點。一人一爐的涮火鍋一度流行,卻漸被大火鍋淘汰。香港人喜大火鍋,喜百味豐盛。一人一蒸爐是創新的,可以一試。

檯面很狹小,比中學學生檯面更窄。刑部尚書的辦公桌會如此這般?
屋愈住愈細,飯桌亦愈來愈窄!
幸好蒸籠器具小巧,火力強,空調足。

官船泊岸,相貌一般,官威未顯。有蝦兵蟹將,蚌卒成蘿,鮑魚和蟶子如盾。98元折實價,似高價快餐,不宜苛求。
檢閱之下,兩人份量有鮑魚1隻,蟹小半隻(或選蟶子,元貝),蝦4隻,少許黃金蚌,小蟶子,大蚌,牛肉,菇菜。

頭盤是炸雞軟骨餃子,每人兩隻。香脆熱騰,皮薄雞腴,算是有驚喜。

海鮮價色新鮮,令我想起了粥品火鍋店,同是以多元海鮮套餐(不是放題)和火鍋為賣點。百元午餐和二百元晚餐是性價比高的。

經營蒸鍋卻較火鍋困難,除了器具較貴,還有是清蒸海鮮,少了湯水的塗抹,很易讓食客嚐到新鮮程度。
鮑魚鮮度未足,蟹太小而無膏,是將貨就價之故。

其他的反而較稱心,蝦嫩濃郁,黃金蚌不及蟶子獻上強烈海水味,大蚌亦有鮮氣。

牛肉和菇菜份量足夠。

一人食物份量的鮮氣倒流,始終難成鮮粥,故我選了和米飯。女士可選灼麵。
宜在粥底上再加料,令客人有美味的句號。

甜品有冰條,是我的心頭好

如每區多有獨孤一蘭 ~ 一人一爐新式食店,方便就食,對我和青年人而言,是有口福,新鮮又康健的。如擴大可挑選肉、菜、其他雜類,食客回頭的機會則大增。

但風氣未開,想必經營困難。故此店是在樓上,並不是食厦和商場。

其他未提及的套餐,略嫌偏貴,午市做八府巡按,要花三百多元,晚上稱帝,做九五至尊,要花費約600元。

一至兩人去食店,很少以每人300元以上為預算。

餐碟上文句標榜「布衣價格」,暫未做到,定位亦難盡招「八方顧客」。

「山珍」一詞用錯,應指「海錯」。

須每日從漁市場入貨,選供應多跌價者,因此餐牌上的海鮮種類不須自劃為牢,失去靈活性。客人更會為吃到少見甚至不知名的海鮮而驚喜。

中國內地食之網購,方興未艾,新式食店宜進一步結合網絡,如打通經脈,方有作為。
今日係SOGO後面發現呢間一人蒸汽石鍋,個概念好新穎,真係第一次見,就算自己一個人,都決定上黎食。午市都可以食得咁豐富,實在難得!呢度有好抵食既午市套餐,又有主打既海鮮套餐。一場黎到,當然揀個特別啲既,八府巡按套餐($328),午市免加一,呢度用手機落單好方便。枱面有個平時一人鍋size既蒸汽石鍋。八府巡按呢個名咁駕勢,包既食物當然唔惹少。我去倒完醬汁番黎就見到成枱都係海鮮!海鮮分別有帶子、蟹、龍蝦、蝦同大量貝殼類!豬肉、牛肉、雞肉三選二!仲有蔬菜同點心!個底可以揀粥底或者麵,我就揀左拉麵,湯底揀左原味魚湯,麵係最後加湯後先落既。蒸煮時間自己控制,夠鐘會響。不過呢個幾時器好敏感架所以我好多次手爭掂到都影響到個計時。呢度枱面有建議蒸既時間,我就蒸左蟹、龍蝦呢啲需要時間剝殼既野。蒸好就擺其他需要時間既食物。新鮮蒸好既海鮮真係非同凡響,超級新鮮,龍蝦口感無比鮮彈,又夠厚肉!隻蟹既size亦好大,好有肉,令我唔捨得就咁放棄啲腳,最後龍蝦同蟹差唔多剝左半個鐘殼!呢度既魚片都大大塊架。仲有超大隻鮑魚。最後叫侍應加魚湯落充滿海鮮精華既湯底度,然後放拉麵煮多三分鐘左右就食得喇!呢餐勁飽,午餐黎講至少預
八府巡按

豬肉、牛肉、雞肉三選二!
仲有蔬菜同點心!

呢度既魚片都大大塊架。

仲有超大隻鮑魚。

呢餐勁飽,午餐黎講至少預留1.5個鐘先黎親自蒸,親自剝殼,慢慢享受海鮮大餐。
2019-12-09
八府巡按
2020-02-20 0 瀏覽
有日行開銅鑼灣 好想食粥底火煱就搵到呢間船渦幾個人一齊去,但一人一窩感覺好似自私食甘不過就好在唔洗同人爭野食叫左$358套餐有龍蝦半隻 都值得揀呢個餐因為龍蝦肉同膏都幾多海鮮都好新鮮 每樣野食都跟足佢建議既時間 教好鬧鐘煮就真係最好食 食哂d海鮮 其實已經飽飽地仲有中式點心 好特別佢建議點心要連葉蒸 就唔會痴底最後食到差唔多 就有人加粥底佢先壓爛南瓜加芋頭 再加粥焗多陣就食得 份量大概有3碗粥不過我覺得粥底海鮮味唔夠出總括黎講 望住個時間黎等野食 成餐飯感覺食左好長時間😂😂
有日行開銅鑼灣 好想食粥底火煱
就搵到呢間船渦
幾個人一齊去,但一人一窩感覺好似自私食甘
不過就好在唔洗同人爭野食
不過我覺得粥底海鮮味唔夠出
總括黎講 望住個時間黎等野食 成餐飯感覺食左好長時間😂😂
2020-01-26
2020-02-11 0 瀏覽
呢排打邊爐家族嘅事搞到沸沸揚揚唔敢同人share同一個爐😭好彩呢間船渦係做一人蒸鍋同埋會有個簾隔住隔離左右 可以放心d食!💁🏻‍♀八府巡按套餐 $358呢個套餐咩都有齊 海鮮 肉 蔬菜 好豐富😛最搶眼當然係隻海鮮船🛶有蟹 龍蝦 鮑魚 帶子 魚片 仲有各式各樣嘅貝類🐚唔單止新鮮 仲要肉質彈牙鮮甜爽口😋蟹同龍蝦都有好多膏 貝類唔會有沙 尤其是蟶子王同帶子都值得一試一開頭調左啲火鍋醬食海鮮都唔需要點最好都係食返原汁原味👍🏻我揀咗安格斯牛肉同豬肉片🐮🐷牛肉清蒸牛味好濃 仲食到戈油脂嘅香味 推薦!仲有三粒好得意嘅點心係豬肉牛肉同蝦滑燒賣 味道同酒樓差唔多😛其他蔬菜都好清甜 尤其係粟米同娃娃菜就咁蒸都食到甜味😆店員會教你點樣用個蒸爐枱上面有個表係每樣食材要蒸嘅時間💁🏻‍♀第一次係咁樣嘅方式食好有趣而且唔會好似有幾層塔蒸出黎會過熟😚可以自己控制每樣食材都係啱啱好✌🏻最後就到精華 個粥底啦!店員會幫你加入粥膽然後同下面一路滾緊嘅番薯同芋頭打勻😍有咁多海鮮精華既粥當然係好鮮味啦😋食到最後好飽都要一定要食個粥🥳原來仲未完 店員仲話可以食埋個甜品🤓我揀咗紅豆紫米露味嘅雪條唔會太甜又健康少少 都好好食😙喺銅鑼
呢排打邊爐家族嘅事搞到沸沸揚揚

一開頭調左啲火鍋
食海鮮都唔需要點
最好都係食返原汁原味👍🏻
我揀咗安格斯牛肉同豬肉片🐮🐷

牛肉清蒸牛味好濃 仲食到戈油脂嘅香味 推薦!
仲有三粒好得意嘅點心

枱上面有個表係每樣食材要蒸嘅時間💁🏻‍♀
第一次係咁樣嘅方式食好有趣
而且唔會好似有幾層塔蒸出黎會過熟😚
可以自己控制每樣食材都係啱啱好✌🏻

最後就到精華 個粥底啦!
店員會幫你加入粥膽
然後同下面一路滾緊嘅番薯同芋頭打勻😍
有咁多海鮮精華既粥當然係好鮮味啦😋
食到最後好飽都要一定要食個粥🥳

原來仲未完 店員仲話可以食埋個甜品🤓
我揀咗紅豆紫米露味嘅雪條
唔會太甜又健康少少 都好好食😙

喺銅鑼灣想食到真係新鮮有保證嘅海鮮可以試下船渦
平時屋企一大班人整蒸海鮮實要搞餐懵,😋近排知道銅鑼灣有間一人蒸鍋之後,一個人食蒸海鮮都得啦!入到去坐低職員就介紹佢地有唔同嘅海鮮套餐,每份按人頭收費,已經有齊唒海鮮拼盤、肉類點心、蔬菜同粉麵粥。 職員好nice咁亦介紹咗呢個一人蒸鍋係點樣控制。我哋揀咗最多海鮮嘅八府巡按套餐後就用QR CODE 落餐啦🤤🤤好快等左陣,嘩~~好豐富呀!大大盤海鮮拼盤,有龍蝦🦞、鮑魚、魚蝦蟹🦀🦐、蟶子、黃金蚌、貴妃蚌、帶子、白蜆。肉類方面我就揀咗兩份安格斯肥牛🤭 一路食一路蒸咁就包保海鮮熱辣辣😝海鮮非常新鮮,份量亦恰好,按照佢哋提議嘅計時器去蒸,就唔會驚蒸到老或過時。所以每一樣海鮮都煮得剛剛好,呈現出最新鮮最完美的一面。蟶子王大大啖肉,爽口彈牙!海蝦新鮮,蝦頭仲有好多膏😍蟹亦都唔使講,蟹肉鮮甜蟹膏creamy。龍蝦鮮味,鮑魚爽口!安格斯肥牛質素相當唔錯,雪花均勻有牛味。最後要讚讚個粥底,材料分別有南瓜同芋頭,又甜又軟綿綿,好好食!而麻辣拉麵都相當惹味😝😋今次一人蒸鍋相當創新,非常方便,有得玩又有得食😋😋 質素仲高過平時食開果幾間😎

2020-02-01 29 瀏覽
天氣冷最適合食火鍋,早前見朋友介紹位於銅鑼灣的日式一人一鍋非常吸引,終於訂了位同閨蜜一齊去食~店內裝潢闊落、舒適,座位之間用竹簾間開,就算一個人去食都擁有自己的空間~晚市套餐有不同的選擇,點餐方式用手機掃描QR code就可以自助下單,非常方便又環保~今次我們點了HK$358的「八府巡按套餐」海鮮用了整艘船的造型上枱,非常豐盛,有半隻大龍蝦啖啖肉、新鮮鮑魚、爽口彈牙的黃金蚌、白蜆、蟶子、蝦蟹、魚片肉類方面可以選擇兩款,今次選了安格斯牛、豚肉,安格斯牛肉質幼嫩~仲有蔬菜拼盤,最後加湯煮粉麵,今次選擇米粉~餐枱面亦貼有不同食材需要蒸煮的時間,非常窩心~材料新鮮,環境舒適,價錢合理,飽肚而歸~

今次我們點了HK$358的「八府巡按套餐」

仲有蔬菜拼盤,最後加湯煮粉麵,今次選擇米粉~

餐枱面亦貼有不同食材需要蒸煮的時間,非常窩心~

材料新鮮,環境舒適,價錢合理,飽肚而歸~
2020-01-18
2020-01-29 34 瀏覽
今晚同男朋友去公司附近食海鮮蒸鍋💕咁嚟咗呢一間係銅鑼灣已經好出名佢哋係根據每一個人人頭計算套餐費用咁我哋兩位每人嗌咗一個八府巡按套餐💕我哋只需要由QR code入到佢嘅網頁入邊揀就得啦而且佢哋入邊選擇都好有彈性可以自己揀牛豬同雞俾肉而且仲可以揀足底或者面底咁佢成個套餐就分左3部份第一部份就係佢嘅海鮮有蜆鮑魚珍珠蚌聖子龍蝦蟹帶子扇貝同魚片上菜既時候份量都好多 😛咁佢張枱嘅左下角就會有唔同海鮮應該整幾多分鐘嘅目錄俾大家睇而且操作都好方便咁一下就代表1分鐘👍👍💕💕整出嚟嘅效果都好唔錯海鮮嘅品質好新鮮而且好鮮甜自己最鍾意鮑魚同埋麵包蟹而且海蝦都好新鮮慢慢滅點下醬就好正❤️第二part就有蔬菜籃蒸嘅時間唔使好長食完海鮮加多幾條粟米同生菜就清下腸胃👍😙而且款式都幾多除咗粟米同生菜仲有南瓜金針菇第三part就有一個點心籃一邊除咗有三粒佢哋自製嘅燒賣之外就仲有我哋之前揀咗嘅肉類我自己就叫咗安格斯牛肉油脂豐富入口即溶🥺💕❤️👍而且燒賣都幾令人覺得驚喜😁因為都幾彈牙都食到最後就可以叫侍應幫我地加啲粥底今次要左嘅係南瓜粥我哋仲自己加左少少調味料落去配合埋海鮮嘅精華其實成個粥底都勁好味其實咁樣食都幾抵到最後仲有一
今晚同男朋友去公司附近食海鮮蒸鍋💕

其實成個粥底都勁好味

其實咁樣食都幾抵
到最後仲有一條雪條送添🤪

2020-01-23 19 瀏覽
Poor service! Servants were quite unresponsive and we ended up need to walk up to the counter and asked for help. We saw a tiny cockroach on the dining table and we had to kill it ourselves as we couldn’t find anyone. The self serve app for ordering food is alright but it should include a call bell and a button for ordering the congee or noodles at the end. The selling point is seafood which was ok but the congee at the end was bad! We won’t recommend this restaurant to anyone.

2020-01-22
2020-01-22 46 瀏覽
今日去左食蒸海鮮 呢到同平時蒸海鮮有D唔同 因為呢到係一人一鍋自己蒸既可以自己睇時間 想食咩就食咩 比出面就無咁趕我叫左八府巡按套餐,358蚊 真係好飽 物超所值呀真係!海鮮船拎上黎擺盤好靚 而且佢睇落都好新鮮蒸完之後味道都好有驚喜半隻蟹有好多膏 真係好正!另一樣好好食既就係鮑魚 因為蒸出黎真係好腍蝦同龍蝦都係爽口鮮甜其他貝類魚類都係高質素 比好多出面既海鮮鍋新鮮好食之後就食海鮮湯底加烏冬 加埋好鮮味 而且仲係稻庭烏冬黎架最後就有肉類 雖然唔係主打 但一樣好食 牛肉係安格斯 蒸完牛味好濃 並唔係普通肥牛可比所以呢個價錢 又新鮮又夠飽 真係好正!
可以自己睇時間 想食咩就食咩 比出面就無咁趕

我叫左八府巡按套餐,358蚊 真係好飽 物超所值呀真係!

海鮮船拎上黎擺盤好靚 而且佢睇落都好新鮮

蒸完之後味道都好有驚喜
半隻蟹有好多膏 真係好正!

另一樣好好食既就係鮑魚 因為蒸出黎真係好腍
蝦同龍蝦都係爽口鮮甜

其他貝類魚類都係高質素 比好多出面既海鮮鍋新鮮好食

之後就食海鮮湯底加烏冬 加埋好鮮味 而且仲係稻庭烏冬黎架

所以呢個價錢 又新鮮又夠飽 真係好正!
2020-01-22 22 瀏覽
今日去左銅鑼灣食蒸海鮮,真係好有驚喜呢到個位置好方便 係電車路入一條街 SOGO行過D入到去既環境都好新好舒服 完全唔會好大煙我叫左一份八府巡按套餐 呢個價錢完全係物超所值拎到上黎係一隻擺得好靚既海鮮船海鮮餐牌都有寫左生既睇落既SIZE都好大同埋都好白 感覺好新鮮咁講下味道龍蝦係最吸引 因為都好大隻下而且佢既質地又雪白又爽口 好新鮮 比平時餐廳食既好好多無落調味清蒸都好好食之後蟶子同唔同既貝類既SIZE都好大而且全部都唔會話有沙唔開口個D都係好鮮甜食完個海鮮已經好飽喇其實不過仲有壓軸既海鮮精華 加魚湯既烏冬好入味最後既雞肉同豚肉同燒賣點心 都好新鮮好食佢拎上黎色澤好好新鮮食埋已經超飽超滿足
今日去左銅鑼灣食蒸海鮮,真係好有驚喜
呢到個位置好方便 係電車路入一條街 SOGO行過D

都好新鮮好食
佢拎上黎色澤好好新鮮
食埋已經超飽超滿足
2020-01-18 66 瀏覽
第一次去walk in冇位,今次提早打電話📲去book終於有得試一人一鍋蒸海鮮🥳環境少逼🍴、兩個人嘅話係排排坐,正對面就係其他食客👬(中間有個簾),不過整體都接受倒未至於坐得唔舒服👌-八府巡按套餐($328)-懶得單叫食物直接叫set最方便,呢個套餐cp值還可以,半隻龍蝦🦞、半隻蟹🦀️、聖子王、鮑魚同貴妃蚌都超級大隻🉐️,唯獨係啲白蜆真係得豆豉咁大粒,食完好似冇食過😂不過值得一讚係樣樣海鮮都非常新鮮👍🏻、蟹多膏、龍蝦同蚌肉質爽彈😊所有海鮮點少少豉油、蔥帶出鮮味已經夠做 。Set入面仲有點心同肉類拼盤,燒賣有驚喜,其他就中規中矩啦,肉類可以揀安格斯🐂,非常有肉味,蒸1⃣️分鐘咋,過左龍(好似我地咁😭😭)就會鞋👟如果揀左粥底,食到咁上下就會有店員👨‍🍳黎煮粥,啲湯吸收曬所有蒸海鮮🐟同肉類🥩嘅鮮味同甜味,真係滿滿嘅精華,軟綿綿暖笠笠為呢餐畫上圓滿嘅句號。

-八府巡按套餐($328)-

八府巡按套餐
早排有陣涼意就想起火鍋,但火鍋最好人多熱鬧食先最開心,款式選擇又多,但上星期Tiffany就小閨蜜兩個去食蒸氣鍋,食到捧著肚離開坐位之間以竹簾相隔,一人前的時候可以放下竹簾,極具私隱度,若然是三五知己就可以拉起竹簾,自成一角^^銅鑼灣的船渦提供不同的晚市套餐,備有多款每日由香港仔碼頭直送的新鮮海產入座時店員會提供QR Code,自助下單好方便,套餐仲可以選擇食粥底火鍋或者各款粉麵,最後我同小閨蜜點餐HK$358的八府巡按套餐店員撐著一隻船上枱,上面是各種新鮮海鮮: 黃金蚌、魚蝦蟹、白蜆、鮑魚,聖子、仲有半隻龍蝦~呵~!枱面有不同食材的蒸煮時間,調好時間即可;設有自助調味區,多款醬料配料選擇海鮮肥美鮮甜,龍蝦啖啖肉仲有蝦膏,滿足又滋味另外有3選2肉類,我點選了安格斯牛和雞件,最後有蒸蔬菜,吃食物的原汁原味食到最後就是加米粉,鍋底已經集合了剛才蒸煮食物的精華,吃飽飽很滿足啦