2020-01-12 41 瀏覽
One of the places I come to time and time again for hotpot! I usually go to their Tsim Sha Tsui Branch, but this time I was meeting my friends from the Hong Kong island side so we decided to try their causeway bay branch.For the soup base we got the abalone chicken soup which is super flavourful and delicious. They recommend you to first drink the soup by itself before putting in the hotpot ingredients.The ingredients, we got their signature seaweed heung ling. Such crispy, the seaweed inside ad

The ingredients, we got their signature seaweed heung ling. Such crispy, the seaweed inside adds an element of uniqueness and it soaks up the delicious broth so well.

Also, we ordered plenty of veggies to kid ourselves that we were eating healthy. They were super fresh.

We got a beef platter so that we could sample a little bit of everything and fish balls with a cheese center.

• 紫菜炸響鈴
  • 胡爐牛拼盤(小)
2020-01-11 28 瀏覽
突然很想吃火鍋,想要來一點好吃的湯底,剛巧來到銅鑼灣,和朋友上網搜了搜最後定了這一家養生火鍋店,胡爐。剛進來這裡的環境很好,是有點像自修室的一格格,和朋友聊天很舒服。叫了一個佛跳牆湯底,是用哈密瓜和很多養生海鮮像鮑魚花膠螺片熬出來的湯底,所以湯非常好吃清甜濃郁,是真的非常非常不錯。叫了一個小食椒鹽鮮魷,非常惹味,很好吃,也叫了一些蝦丸、墨西丸和黑松露菌餃,食物其實比較貴,但質素很好,都是手工新鮮製造,贊。

好少何食到啲咁高質嘅火鍋,所以一定要同大家分享一下,呢間位於銅鑼灣伯樂中心嘅胡爐,裝修幾精緻,兩人位仲有屏風隔開,感覺唔錯今晚我哋兩個人食,湯底叫咗一個濃湯佛跳牆雞翅鍋,再加一個牛拼盆,一個丸、一個餃,再加啲蔬菜同埋一個紫菜響鈴卷。先講下呢個佛跳牆湯底真係不得了,鮑魚、海參、嚮螺片、花膠、群翅邊,仲有成半隻雞,少量金華火腿同埋魚翅,料頭十足,淨係賣相都攞滿分,加上湯味濃郁,的料又多諗,鮮件亦夠滑,𥚃面仲有成份娃娃菜,根本4位用都好夠食,我地得2個人,每人飲咗3大碗湯同食晒啲料同菜都已經飽咗7成配料首先點咗份胡爐牛拼盆(小),有牛舌芯,手切肥牛,牛頸脊,牛胸爽同牛粒,唔同部位都食到,每樣有四至五片,份量啱晒兩個人,自己最鍾意手切肥牛,牛肉味夠香又諗身,正,牛胸爽亦係必食,爽脆口感又唔會un另外亦點咗兩款比較特別嘅丸同餃,分別係西洋菜墨魚丸同埋XO鮑魚蝦餃王,墨魚丸食到有淡淡的菠菜味而且亦幾彈牙感覺幾特別,至於蝦餃王個味道幾濃烈,亦識到有XO醬,唔錯,最好嘅係佢哋可以點半份,每樣有四粒,兩個人食就啱啱好另外紫菜響鈴卷係即炸上枱,熱辣辣就酥脆,就咁食配泰式雞醬已經好惹味,如果放湯浸軟身少少,

另外紫菜響鈴卷係即炸上枱,熱辣辣就酥脆,就咁食配泰式雞醬已經好惹味,如果放湯浸軟身少少,吸收埋湯嘅精華更加不得了。油麥菜同䈑筍都新鮮嫩綠,份量又多,差啲食唔晒。總括嚟講今餐價錢唔算貴,但食到咁嘅質素真係抵到爛。下次要約多幾個朋友嚟再戰

唔係第一次食呢間火鍋店,除左銅鑼灣,尖沙咀都有分店嘅,個人來講,就環境、服務同食物水準都覺得銅鑼灣店值得一戰,會keep住幫襯。呢度係百樂中心,食肆比較多,排隊等lift上落要預少少時間。入到來見到火鍋店環境企理,冷氣夠,每個座位間有木屏隔一隔,唔洗同隔離枱你眼望我眼,而且唔洗驚張枱唔夠大,旁邊就有木架拿拿混完醬就落單,超肚餓。呢度主打靚料火鍋,除左一般沙嗲麻辣蕃茄湯底,仲有較貴價嘅材料例如四格鍋、佛跳牆鍋、鮮蟹魚湯鍋,最正最正一定係濃湯佛跳牆雞翅鍋,好多人食過呢款湯底都讚,有budget或者人多真係要點刺身、小食唔少得,火鍋配料都有海鮮、牛肉除左本地手切牛,仲有聽到都流哂口水嘅日本和牛肉眼A5級!其餘配料都齊備例如丸、餃、滑、蔬菜。好快落左單,上湯底嘅時候店員都好小心,而且提醒我地可以等鍋滾起先飲淡湯,再打邊爐。一打開煲蓋,不得了,講真,如果人少少,飲完湯,食埋湯料,真係飽左6、7成。成煲佛跳牆好有睇頭,首先有翅、鮑魚、花膠、海參、螺片、金華火腿、雞,非常豪華,落料唔手軟鮑魚新鮮有彈性螺片柔軟!花膠食極都仲有,真心足料,女士一定鐘意。海參呢個湯底雞湯味濃郁,唔會太杰身,淡淡都係精華,

拿拿混完醬就落單,超肚餓。

鮑魚新鮮有彈性

螺片柔軟!
花膠食極都仲有,真心足料,女士一定鐘意。

海參

呢個湯底雞湯味濃郁,唔會太杰身,淡淡都係精華,我地飲左好多碗!不得不提金華火腿,你睇幾多。

雞件又係足料,兩個人差少少淨係食個鍋都飽。
好似我地咁鐘意食牛,又諗唔到點邊樣,就大多數會點呢個胡爐牛拼盤。

一份有齊5款牛肉,包括牛舌芯、手切安格斯肥牛、極上手切牛頸脊、牛胸爽同霜降牛粒

牛舌芯爽脆。

手切安格斯肥牛脂肪均勻,入口軟嫩
牛頸脊肉味較濃,口感結實。

牛柳粒都好味,食落juicy,唔會韌。

如果鐘意牛胸爽,真係要試試,入口油花爆發,口感好爽架。

其實食到呢度已經幾乎飽,好在唔係點左太多野。紫菜響鈴又係呢度必食,即炸架,新鮮脆口,就咁食都已經好正

鮑魚蝦餅王足料!

因為我地唔知道原來佛跳牆鍋入面,本身已經有好多娃娃菜,所以點左兩款菜,油麥菜同萵筍都好夾雞湯。

2020-01-07 44 瀏覽
冬天最啱打邊爐,見好耐都冇食過火鍋,就同老公去烚下烚下。揀咗位於銅鑼灣百樂中心嘅胡爐火鍋私房菜,呢度環境唔錯,每張枱都有屏風相隔,私隱度高。餐前小食係辣辣地嘅木耳, 我幾鍾意飲呢度嘅茶,,有淡淡嘅桂花香味。今晚揀咗佛跳牆湯底,裏面嘅材料好足料,有雞,魚翅,鮑魚,花膠同海參。我們再另外叫咗一碟安格斯肥牛,同埋娃娃菜。因為鍋底入面嘅材料咁豐富,飲下湯,食下湯料都飽飽哋。安格斯肥牛片超好味,好滑嫩,牛肉味濃,大力推介!

安格斯肥牛片超好味,好滑嫩,牛肉味濃,大力推介!

今日同朋友係銅鑼灣行街,見天氣凍凍地決定打邊鑪🥘依間舖位置都幾闊落,建築以木系風格為主🤗。店員安排左我地坐右邊嘅2人位。枱與枱之間有屏風隔著,感覺幾舒服,夠哂私隱方便傾計☺。店員好細心介紹餐廳嘅唔同湯底同食材配搭,亦都好快比左一堆醬料俾我地簡。仲有餐前小食。最後我地2個人點左招牌鮮椰青雞鍋湯底,手打墨魚滑,黑松露蟹肉餃各半份,手切頂級安格斯肥牛一份。店員好快手就上左個雞鍋,仲即場幫我地炒到D雞五成熟,再讚左D酒炒,好香好吸引🤤店員最後落埋原個椰青水同雞湯,話滾翻就可以飲湯。湯底飲落好清香,有好鮮的椰青,唔覺得有落到味精,仲有一條條嘅椰肉食。D雞件份量亦都好多, 肉質都好嫩滑。誠意推薦依個湯底👍👍。 安格斯肥牛油脂分佈平均,好有牛味,入口即溶。雖然叫左細份但都好夠食😊。 手打墨魚滑🦑都幾爽滑彈牙,配左少少蟹籽食落去幾夾。 黑松露蟹肉餃店員教我地煮45秒到一分鐘就夠,本身入面的餡料已經炒過。味道好香濃,但唔會蓋過蟹肉的鮮味🦀,幾好食😋。飲品方面,我地叫左一個柑桔檸檬蜜(唔肯定個名),都好滋潤,打邊爐飲好岩🤤。 今餐都食得幾滿足。特別一讚佢地位店員服務好好,好細心。會自動過黎幫我地加雞湯,得
今日同朋友係銅鑼灣行街,見天氣凍凍地決定打邊鑪🥘

安格斯肥牛

手打墨魚滑
🦑都幾爽滑彈牙,配左少少蟹籽食落去幾夾。

黑松露蟹肉餃

今餐都食得幾滿足。特別一讚佢地位店員服務好好,好細心。會自動過黎幫我地加雞湯,得閒仲會過黎撇走湯底D 泡👍。依D服務係一般的火鍋店都好少有。
2019-12-24 1027 瀏覽
經過上兩次吃胡爐美好的經驗這天再次到訪這間餐廳這次跟家人來這裡吃火鍋這次跟上次一樣點了濃湯佛跳牆雞翅鍋但是這裡跟醉胡爐不同的是上一次醉胡爐用了哈蜜瓜而這裡是用了雞件去做湯底裡面一樣有鮑魚、魚翅、螺片、瑤柱等湯底多了雞味有種不同的感覺頂級手切安格斯手切會比機刨的牛肉片更加厚一點雖然肉厚了但因為是靚牛肉的關係所以肉質還是很軟嫩的而且油脂十分香滿足感十足自家炸魚皮這裡的魚皮不是用細細片還有很多碎的那種而是一大片差不多有一隻手掌長的炸魚片單吃加點醬料脆卟卟放進火鍋中滾一會軟中帶點脆兩種吃法手打墨魚丸這個墨魚丸滑中帶彈而且是十分彈口感十足新鮮鵝腸看圖都已經覺得新鮮了鵝腸有肥膏連著才是好吃的而這裡的鵝腸裡面有超多的油脂十分好吃只要滾10多秒就可以吃了如果滾太久會縮小而且變硬豆苗這裡的豆苗只用了比較嫩的部分食下去沒有渣這裡裝醬油的瓶子是用胡盧形狀的而且燈罩也是胡盧樣的
經過上兩次吃胡爐美好的經驗這天再次到訪這間餐廳
這次跟家人來這裡吃火鍋

這次跟上次一樣點了
但是這裡跟醉胡爐不同的是上一次醉胡爐用了哈蜜瓜
而這裡是用了雞件去做湯底
裡面一樣有鮑魚、魚翅、螺片、瑤柱等
湯底多了雞味

這裡裝醬油的瓶子是用胡盧形狀的
而且燈罩也是胡盧樣的
  • 手切安格斯肥牛
2019-12-17 78 瀏覽
身為火鍋控既我,周圍搵好食既邊爐係我既嗜好。今日就揀左銅鑼灣呢間胡爐,試下胡爐火鍋質素如何。首先湯底選擇了濃湯佛跳牆雞翅鍋,鍋湯用料絕不馬虎,材料多又新鮮。材料除了雞件外,還有花膠,魚翅,鮑魚,螺片,魚唇等,海味十足。雞湯底經多款海味煮滾過後,湯呈金黃色,而且十分鮮甜,好味到每人飲兩至三碗湯也正常不過。手切頂級安格斯肥牛,手切肥牛肥瘦分布均勻,牛香味重,而且肥牛真的口感鬆軟,入口即溶。肥牛不需要恰太耐,只需要下湯十秒便可進食。芝心墨魚丸,一咬下去,濃濃的芝士立即流出來,加上手打的墨魚丸十分爽口彈牙,正!黑松露蟹肉餃,這款餃子十分特別,以往在別的火鍋店也沒有。這款餃子大約只需下湯一分鐘,待餃子皮變淋變熟,便可進食。餃子黑松露味勁重,而且十分香口,喜歡吃黑松露的朋友絕不能錯過。鮮淮山十分新鮮,咬下去非常爽口。總括來說,喜歡打邊爐的朋友,可以去試試呢間胡爐,會有驚喜哦!

鮮淮山十分新鮮,咬下去非常爽口。

2019-12-15 95 瀏覽
好耐都冇打邊爐, 天氣咁凍, 就係銅鑼灣打個邊爐, 呢間專做火鍋嘅小店, 佢嘅湯底非常之正, 叫咗一個爵士佛跳牆鍋底 , 佢有好多種餸菜, 花膠,海參,鮑魚, 螺片, 素翅, 金華火腿先飲一飲過湯底, 非常之清甜, 飲咗幾碗都唔覺得有味精, 冇話有口乾嘅感覺, 再食佢嘅材料花膠, 海參, 咬落去非常的q彈, 螺片同鮑魚都好入味, 金華火腿令到個湯底更加正, 而非常之有口感之後繼續encore海鮮, 叫咗個游水海蝦, 上到枱嗰陣, 啲蝦仲識喐嘅, 放入去鍋底度浸咗大概分量兩分鐘就食得啦, 肉質好先非常之香甜, 再另外叫咗啲黑松露墨魚丸, 黑松露嘅加持, 令到墨魚丸更加香, 咬口亦都非常的q彈西洋菜帶子餃, 要咗半份, 佢大大粒, 皮薄餡靚, 非常足料, JUICY

2019-12-11 175 瀏覽
今天天氣特別凍,係入冬以來最凍嘅一日,火鍋一定係第一時間諗到最想食嘅嘢!食到暖笠笠最滿足。試過尖沙咀嘅胡爐分店,今次去開銅鑼灣,就想試一試佢銅鑼灣嘅分店。一上到去已經有好多人等緊位,我哋二人枱要等兩張,等咗大概45分鐘。好熱鬧呀,好多人傾計飲啤酒。一嚟到店員就遞上了唔同嘅醬料配料,然後我哋就叫咗一個湯底,就係好吸引嘅濃湯雞翅鍋。店員都話記得飲咗湯先啊!湯底超級足料,有翅,花膠,雞件同埋菜,仲有一片片嘅金華火腿吊味。我哋真係當湯咁樣飲左先再打邊爐!好肚餓嘅我哋嗌咗兩碟肉,一牛一羊,仲有四五款嘅食材。牛肉當然係打邊爐嘅必點之選,我地點左最經濟實惠嘅一款手切安格斯肥牛。非常滑而且好重牛味。配上麻醬蒜粒係絕配!另外羊肉肥瘦剛好,而且羊味很夠,喜歡吃羊嘅我哋亦非常讚嘆!份量好多!一定要讚一下嘅就係手打牛丸!好好味,好彈牙,完全係食得出係手工製作手打嘅感覺!仲要係非常有牛味,同出邊食嘅好唔同,未食過咁實淨又彈牙嘅牛丸。$58 四粒都覺得好抵食,好有質素。手工炸響鈴亦係必點之選!一上菜嘅時候我睇到非常讚嘆,一卷一卷好大卷嘅響鈴,而且外皮看起來非常香脆。浸入湯大概5秒已經很足夠,吃起來香脆同時又有很濃
今天天氣特別凍,
係入冬以來最凍嘅一日,
火鍋一定係第一時間諗到最想食嘅嘢!
食到暖笠笠最滿足。
試過尖沙咀嘅胡爐分店,
今次去開銅鑼灣,就想試一試佢銅鑼灣嘅分店。

一上到去已經有好多人等緊位,
我哋二人枱要等兩張,等咗大概45分鐘。
好熱鬧呀,好多人傾計飲啤酒。

一嚟到店員就遞上了唔同嘅醬料配料,
然後我哋就叫咗一個湯底,
就係好吸引嘅濃湯雞翅鍋。
店員都話記得飲咗湯先啊!

湯底超級足料,
有翅,花膠,雞件同埋菜,
仲有一片片嘅金華火腿吊味。
我哋真係當湯咁樣飲左先再打邊爐!
好肚餓嘅我哋嗌咗兩碟肉,
一牛一羊,仲有四五款嘅食材。

手切頂級安格斯肥牛

牛肉當然係打邊爐嘅必點之選,
我地點左最經濟實惠嘅一款手切安格斯肥牛。
非常滑而且好重牛味。
配上麻醬蒜粒係絕配!

紐西蘭草飼羊肉片

另外羊肉肥瘦剛好,
而且羊味很夠,
喜歡吃羊嘅我哋亦非常讚嘆!
份量好多!

手打牛丸
手打墨魚芝士丸

一定要讚一下嘅就係手打牛丸!
好好味,好彈牙,
完全係食得出係手工製作手打嘅感覺!
仲要係非常有牛味,
同出邊食嘅好唔同,
未食過咁實淨又彈牙嘅牛丸。
$58 四粒都覺得好抵食,好有質素。

手工響鈴

手工炸響鈴亦係必點之選!
一上菜嘅時候我睇到非常讚嘆,
一卷一卷好大卷嘅響鈴,
而且外皮看起來非常香脆。
浸入湯大概5秒已經很足夠,
吃起來香脆同時又有很濃郁的腐竹豆香味道。

蔬菜拼盤

我哋仲帶咗一個蔬菜拼盤,
份量很大,可以一次過食到四五款嘅蔬菜,
而且很新鮮!

最後我想提一提嘅係,
店員非常非常親切,有熱誠,
令我哋食得非常開心!

40 分鐘 (堂食)
手切頂級安格斯肥牛
蔬菜拼盤
  • 自家製炸響鈴
  • 芝心墨魚丸
2019-12-09 97 瀏覽
天氣終於開始凍約朋友收工後打邊爐最好不過!係銅鑼灣地區胡爐都算火鍋 top pick 之中數一數二今次試龍蝦湯卜卜蜆鍋侍應好細心等埋我朋友先開始喺我哋前面炒一炒龍蝦同蜆我仲見到有牛油同洋蔥增加湯底香味煮到咁上下侍應哥哥提我哋先飲湯果然利害個湯鮮甜到放咩食材落鍋都好有濃郁嘅味道一開波落手切牛肉 炸紫菜響鈴喺必點啊!!!仲有炸午餐肉又喺入哂味不過鴨血就正常蔬菜拼盤 d 菜都好新鮮呢再加一大杯啤酒雖然食法好麻甩間唔中豪吓都算 relax 一種吧!
天氣終於開始凍
約朋友收工後打邊爐最好不過!
係銅鑼灣地區

果然利害
個湯鮮甜到放咩食材落鍋
都好有濃郁嘅味道

一開波落手切牛肉
炸紫菜響鈴喺必點啊!!!
仲有炸午餐肉又喺入哂味
不過鴨血就正常
蔬菜拼盤 d 菜都好新鮮呢

再加一大杯啤酒
雖然食法好麻甩
間唔中豪吓都算 relax 一種吧!
2019-12-09 63 瀏覽
天氣凍,就想打邊爐。 同媽媽試左呢間火鍋店,非常足料,食到好滿足!!古式古香既招牌餐具都好靚,好似皇帝用果啲咁座位好舒服,好有私人空間!仲有好多配料選擇,非常好呀Menu 都好多野選擇,有兩頁嫁~首先叫個湯底,簡左佛跳牆,一睇,已經比啲鮑魚同魚翅同海参吸引!!! 細看之下,仲有螺片,元貝,花膠,雞,娃娃菜等等,真係非常之suprise!! 係店員推介食法下,先飲左一碗湯...哇...真係鮮甜無比,不是說笑!啲海參同花膠都煮得好稔,呢煲湯真係女生既恩物。。。打邊爐點少得牛!!!呢碟牛真係好靚,啲雪花好均衡,肥瘦適中,入口好稔,好香牛味!!!仲叫左個黑松露蟹肉餃子,非常香既truffle味,仲有好多菇碎係入面,蟹肉雖然唔算多,但都食到有ga仲有呢個蟹籽蝦滑,好彈牙,食得出用左好多蝦去整,而且仲要無蝦腸,加分西洋菜墨魚丸,呢個幾特別,都幾健康,食落個口感係高質墨魚丸,唔係街邊急凍果啲菜都好多,兩個人叫一個菜,再加湯底啲娃娃菜 都夠食了冬瓜索哂啲湯,都好正架今次真係食得好滿足,出去食最驚啲餐廳食材唔新鮮/唔足料,但呢間餐廳完全令我想再幫襯第2 次
古式古香既招牌

餐具都好靚,好似皇帝用果啲咁
座位好舒服,好有私人空間!

仲有好多配料選擇,非常好呀

Menu 都好多野選擇,有兩頁嫁~

菜都好多,兩個人叫一個菜,再加湯底啲娃娃菜 都夠食了

冬瓜索哂啲湯,都好正架

2019-12-09 56 瀏覽
天氣轉冷,又來到打邊爐的時間了。今次我去了銅鑼灣的胡爐打邊爐,門面擺放不同的日本酒,很好看,因為本人都很喜歡飲日本酒。餐廳有很多特色湯底,例如卜卜蜆鍋,火焰龍蝦海鮮鍋等。今次叫了濃湯佛跳牆雞翅鍋,正如鍋名一樣,這個鍋的食材也是相當豐富,比如花膠,雞肉,翅等。丸類方面,餐牌提供了一份或者半份的選擇,視乎自己的需要,特別是一次想試兩種或以上不同味道的朋友,就可以好像我這樣叫了半份黑松露墨魚丸以及半份手打梅菜豬肉丸。個人認為,這兩款都值得一試,夠彈牙,夠味。至於肉類方面,就叫了手切頂級安格斯肥牛,真的有入口即溶的感覺,都是值得推薦的。餃類系列,我會推薦黑松露蟹肉餃,咬一口已經感受到濃郁的黑松露香味,一試愛上,應該是必叫系列。整體上,這間店無論是湯底,食物,環境等方面都是相當居有自己特色,如果三五知己想邊吃邊傾,又想有自己空間,這間店絕對是不錯的選擇。

2019-12-04
2019-12-09 76 瀏覽
香港的天氣終於轉冷了,是吃火鍋的季節呀٩(ˊᗜˋ*)و跟朋友行街到晚上9點多了,看到附近有間火鍋店就決定去暖暖胃吧!想不到胡爐在差不多10點的時間,也是滿座,需要等位,相信是天氣冷,大家也很想吃火鍋,🤣但也很快有位了!入座後已感到店內的環境很有中國特色,碗碟掛畫的配合餐廳的主題,是很用心的安排呢~點菜時間~每次也很苦惱呀,因為他們有很多特式湯底選擇,而且主打有胡爐自家製的丸類、餃類等,全部很吸引呢,點好菜後,店員會先上調味料架,讓客人調一款最合心的醬汁(〃▽〃)湯底上菜了,這次點了 濃湯花膠雞翅鍋,店員建議我們先喝完湯再打邊爐~是超級足料的鍋呀,雞件跟花膠很滑很入味,而且菜吸了湯的味道,同樣是很滋味,感覺很滋潤又美味呀!小食點了老友鬼鬼,是油炸鬼上加了蝦滑,是即叫即整,很香脆可口的一款(´ε` )♥打邊爐的食物點了 手切安格斯肥牛(小),雖然點了小份,但份量也很多了,而且每一件的雪花均勻,肉脂比例很平均,只要放左湯15秒左右已經可以了,牛肉很香口,我喜歡用牛肉包著自己調製的蒜粒、香蔥的醬汁,又是另一重風味~西洋菜墨魚丸(半份),是胡爐自製的特別丸,很香的墨魚丸味又有點西洋菜的味道,也不
香港的天氣終於轉冷了,
是吃火鍋的季節呀٩(ˊᗜˋ*)و
跟朋友行街到晚上9點多了,
看到附近有間火鍋店就決定去暖暖胃吧!

想不到胡爐在差不多10點的時間,
也是滿座,需要等位,
相信是天氣冷,大家也很想吃火鍋,🤣
但也很快有位了!

入座後已感到店內的環境很有中國特色,
碗碟掛畫的配合餐廳的主題,
是很用心的安排呢~

點菜時間~每次也很苦惱呀,
因為他們有很多特式湯底選擇,
而且主打有胡爐自家製的丸類、餃類等,
全部很吸引呢,點好菜後,
店員會先上調味料架,
讓客人調一款最合心的醬汁(〃▽〃)

湯底上菜了,
這次點了 濃湯花膠雞翅鍋,
店員建議我們先喝完湯再打邊爐~
是超級足料的鍋呀,
雞件跟花膠很滑很入味,
而且菜吸了湯的味道,
同樣是很滋味,
感覺很滋潤又美味呀!
濃湯花膠雞翅鍋

小食點了老友鬼鬼,
是油炸鬼上加了蝦滑,
是即叫即整,很香脆可口的一款(´ε` )♥
老友鬼鬼

打邊爐的食物點了 手切安格斯肥牛(小),
雖然點了小份,但份量也很多了,
而且每一件的雪花均勻,
肉脂比例很平均,
只要放左湯15秒左右已經可以了,
牛肉很香口,
我喜歡用牛肉包著自己調製的蒜粒、香蔥的醬汁,
又是另一重風味~
手切安格斯肥牛(小)

西洋菜墨魚丸(半份),
是胡爐自製的特別丸,
很香的墨魚丸味又有點西洋菜的味道,
也不錯喔!值得試試
西洋菜墨魚丸(半份)

手打牛丸,超香的牛味!
而且是手打又彈牙呢。

黑松露蟹肉餃是我的最愛的(^▽^)o
蟹肉絲加上粒粒菇,
超香黑松露味~
黑松露蟹肉餃(半份)

紫菜響鈴又是即叫即造ヽ(*´∀`)ノ
建議不用點湯吃,
更原汁原味~
喜歡它每口脆脆的感覺
紫菜響鈴

雖然店員很忙錄,
但他們也十分有禮貌和耐性,
值得一讚~~~
滿足的暖笠笠火鍋
濃湯花膠雞翅鍋
老友鬼鬼
西洋菜墨魚丸(半份)
黑松露蟹肉餃(半份)
紫菜響鈴
  • 紫菜炸響鈴
2019-12-05 110 瀏覽
今日同得媽咪出銅鑼灣就緊係要嘆下美食啦!天氣突然轉冷媽咪都話想食打邊爐暖暖身,做人阿女緊係話好,我特登帶媽咪來胡爐食佢的濃湯佛跳牆雞翅煱 ,媽咪睇到個湯底來到,嘩嘩嘩聲,因為有齊雞,花膠,海參,鮑魚,螺片, 魚唇, 素翅,金華火腿超豪華呢!侍應好熱情地叫我地先飲幾碗濃湯,食下湯入面的花膠鮑魚雞呀咁先,再慢慢打邊爐,我呢兩星期冇咩飲老火湯,所以係呢個時候忍唔住飲了好多碗,一路飲一路同媽咪讚呢個煱超足料。另外火煱材料我地叫了,西洋菜墨魚丸,黑松露墨魚丸,蟹籽蝦丸,炸支竹,皇帝菜。所有丸都新鮮手打味道好夾 , 個蟹籽蝦丸特別難忘,入口好爆炸咁超彈好正。今晚超豐富我地兩母女超滿足咁抱住個肚走,哈哈

今晚超豐富我地兩母女超滿足咁抱住個肚走,哈哈

2019-12-03
  • 濃湯佛跳牆雞翅煱