翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2019-11-06 1107 瀏覽
今日同公司同事去左食晚飯,其中一個老闆非常推薦呢一間,二話不說即刻訂位,好彩都算早訂,原來呢間野都好爆埸嫁!訂位個時已經選擇好,佢有一份份套餐,呢到最近好出名係佢地特別做法既大閘蟹,有老闆請,咁當然要叫啦,仲有其他好多唔同既款式,叫多幾款唔好失禮老闆啦!因為一早已經訂左大閘蟹,所以舖頭都好細心,放好曬用黎食大閘蟹既餐具。-黃湯煮龍躉-龍躉肉質非常滑,魚味超級濃,份量都算大,最小一人一舊厚厚的,黃湯淡淡地,用黎點魚肉岩岩好,唔會搶左魚肉既鮮味。-香辣饞嘴雞腳-即叫即整,雞腳唔會過份淋,食落都仲有咬口,雞腳入面都非常入味,辣味唔太重,岩曬我呢D唔係好食得辣既人。-酒燒大閘蟹-最最最主要個款菜黎啦!!酒燒大閘蟹!!真係聽都未聽過,老闆娘親自出黎介紹,呢個係佢地自己發明既一個煮大閘蟹方式,先蒸煮左,之後放上沙鍋碗上面,在放一D盐,拎出黎,放係客人面前加D酒,在點火,最重點每隻蟹個蓋打一下,等到D酒可以流小小入去,用火燒一燒可以令酒揮發到每隻蟹都吸收到,仲可以在熱一熱隻蟹,果然食落真係好唔同,平時食只有海鮮鮮味加蟹膏既甘香,呢個都有呢兩種味,但另外仲會多左一種層次,有小小鹹,仲有D酒香味,好正!
今日同公司同事去左食晚飯,其中一個老闆非常推薦呢一間,
二話不說即刻訂位,好彩都算早訂,原來呢間野都好爆埸嫁!
-黃湯煮龍躉-
黃湯淡淡地,用黎點魚肉岩岩好,唔會搶左魚肉既鮮味。
-香辣饞嘴雞腳-
即叫即整,雞腳唔會過份淋,食落都仲有咬口,
-酒燒大閘蟹-
最最最主要個款菜黎啦!!酒燒大閘蟹!!真係聽都未聽過,
老闆娘親自出黎介紹,呢個係佢地自己發明既一個煮大閘蟹方式,
先蒸煮左,之後放上沙鍋碗上面,在放一D盐,拎出黎,
果然食落真係好唔同,平時食只有海鮮鮮味加蟹膏既甘香,
呢個都有呢兩種味,但另外仲會多左一種層次,有小小鹹,仲有D酒香味,好正!!
-黃金流沙蝦球-
如果你唔鐘意用手咁麻煩,我最最最推薦呢一個,
黃金姐係鹹蛋王,超級超級濃,感覺真材實料用左好多鹹蛋王,
又香又脆又爽口,蝦肉仲要非常之大,啖啖肉既感覺真係難忘!!
2019-11-04
2019-11-05 107 瀏覽
My colleagues asked to go out for dinner tonight as we have just completed a big project recently. We suggested Greenland Spicy Crab, located at Ashley road, Tsim Sha Tsui.  Beside offering a wide varieties of crab flavours, they served Cantonese cuisine such as seafood, meat, vegetables and rice etc.The shop was quite spacious, able to accommodate several customers.  Fried salted egg yolk prawn ball - It was fried till the skin was crispy and has strong salted egg yolk taste. Prawn ball was che

Fried salted egg yolk prawn ball - It was fried till the skin was crispy and has strong salted egg yolk taste. Prawn ball was chewy and juicy too.

Lake crab - The presentation was done nicely, with the waiter burning a pot of fire in front of us to create the charred effect. It has alot of crab paste in it and was flavourful. The meat was fresh and juicy too.

This dish was unique in a way that it was cooked till salted soya bean. The gravy was creamy and flavourful, going well with the fish. Fish was steamed till soft and smooth.

Glutinous rice - It was cooked till chewy and was sticky in texture. It was flavourful as well as it was cooked till sausages.
2019-10-14 852 瀏覽
雖然近來社會動盪,但是吃飯也是必須的。朋友們很愛吃炒蟹, 問我有什麼好介紹。不禁令我想起位於尖沙咀亞士厘道的翠林辣蟹坊。無他, 因為他的避風塘炒蟹實在遠近馳名,而且環境寬敞地方整潔。泡椒小炒黃牛肉給端上的時候, 一陣陣翠綠的辣香搶鼻而來。泡椒香辣少微刺激,恰當好處。唐芹香脆爽口,翠綠碧麗。黃牛肉質煙韌,肉味濃郁。避風塘炒蟹光臨翠林辣蟹坊,又怎可以不點算她們的首本名菜:避風塘炒蟹呢? 細碎的香蒜粒炒得乾身脆口。肉蟹大約有兩斤重,蟹味突出,蒜味香濃。 黃金流沙蝦球另一款主打的是這個蝦球。蝦球表面佈滿乾身又金黃色的鹹蛋黃,令人垂涎欲滴。蝦球外層爽脆鹹香,內裏蝦肉爽滑彈牙,蝦味豐盛,果身是外脆內嫩。辣酒煮花螺給端上的時候,辣酒味濃撲鼻。花螺數目驚人, 而且非常入味,花螺肉結實挺身,鬆脆煙韌。食神炒飯錦鯉形的炒飯已精緻吸睛,並用上蟹子做出眼睛、 魚唇和魚鰭。 當然這個炒飯也不只是虛有其表的。味道濃郁可口, 飯粒明確顯注,煙韌爽口。雖然已經光顧無數次,但每次總是驚喜的。
泡椒小炒黃牛肉
食神炒飯

雖然已經光顧無數次,但每次總是驚喜的。
2019-10-07 232 瀏覽
今日同屋企人去尖沙咀食一間出名嘅蟹店,喺尖沙咀站A出口大概5分鐘就會抵達,都算幾易搵,食完仲可以去飲糖水添。我哋當然要叫咗招牌蟹,仲有啫啫生菜煲,酸菜魚同埋菠蘿炒酸梅骨。招牌嘅蟹炒得非常香,而且好大隻,淡淡蟹肉,仲有埋蟹膏食。佢哋嘅酸菜魚同內地嘅口味都有啲分別,但係酸酸地帶點辣到都唔錯,魚塊嘅份量都唔少,鍾意食酸菜魚嘅都不妨試一下。生菜煲係我覺得好驚喜,炒得好香口惹味,可以配到成碗飯!酸梅骨就不過不失。

2019-09-30 244 瀏覽
突然想食蟹,就上open rice找到,就給半價吸引上來叫了避風塘炒蟹,都幾好金沙流沙蝦,有驚喜,好食黑椒美國桶蠔,大隻九肚魚,脆食神炒飯,成條魚好吸引,好多蟹子,每啖飯都有
2019-09-21
  • 食神炒飯
  • 黃金流沙蟹
2019-09-29 205 瀏覽
Breezy Autumn 🍁 is the best time to have Crab 🦀 on a tasting table, celebrates Chinese Moon Cake Festival 🏮🌕🥮 Fried Crab with Typhoon Shelter Style, choose your spicy level 🌡, a bit more spicy is perfect! 🤤有感秋意漸濃🍁,朋友試呢度嘅避風塘炒蟹,賣相係幾有氣勢,個人建議越辣越惹味,黃金流沙蝦球,蝦同蛋黃味道配合得幾好 🤤 全程由地道港式阿姐為你服務,同隻蟹一樣火辣十足。🦀

2019-09-28 108 瀏覽
尖沙咀翠林辣蟹舫必食避風塘炒辣蟹.一向都係蟹迷,鮮味十足,避風塘炒辣蟹就更加惹味!涼拌豬手 : 上碟是豬手一片片切好,唔使啜骨食落啖啖肉。涼拌醬汁非常惹味,而且好入味,豬手炆得好琳,外皮又爽滑避風塘炒辣蟹:今晚嘅主角到啦,以紅木架上枱,賣相非常吸引!蟹肉結實鮮甜,食得出肉蟹好新鮮。避風塘炸蒜粒炒得好乾身,一啲都唔油膩,提升蟹肉鮮味,微辣惹味,好味到要lam埋手指,正!.椒鹽豆腐:外脆內軟,豆腐外皮炸得金黃色,裏面就非常嫩滑,全部細細粒一口過好正!
尖沙咀翠林辣蟹舫必食避風塘炒辣蟹
一向都係蟹迷,鮮味十足,避風塘炒辣蟹就更加惹味!

2019-09-26
  • 黃金豆腐
2019-09-18 335 瀏覽
好友們又再約晚飯,大家也想起尖沙咀吃蟹的店,於是又再臨。已經是多次到來,店鋪還來個九月份大優惠。這次特別也要了朝日啤酒,好友說是喝啤酒與蟹最佳配搭。避風塘炒蟹,以紅色木架及黑色方形碟送上,充滿著貴氣的感覺。蒜粒分明….蒜香四溢,單是香氣以令人唾涎,食慾大增。蟹肉鮮香,吸收了蒜香的味道,更加突出,稱得上招牌蟹,果然名不虛傳。黃金流沙蝦球,中央放著沙律杯,金黃色的蝦球在四邊圍著,已經非常突出。蝦球每塊造形都很特別,金黃色的流沙,滿佈在蝦球之上,入口香脆,很有咀嚼感,黃金流沙香而不鹹,令蝦球的鮮味更為顯著。辣酒煮花螺,在瓦煲內堆砌如金字塔的送上,造形上已花了不少心思。辣酒煮花螺以往是給人很辣的口感,這個只有點辣味,以辣香及辣味去除花螺的腥味,以及帶出花螺的鮮甜,讓辣酒煮花螺這個從新定義新味道。食神炒飯,看來是一條鯉魚的造型,除了特別之外,很有驚喜的感覺,從沒想過一個炒飯可以以魚的造型出現,而且蟹籽更是描繪魚造型最重要的部份,整條魚活靈活現,猶如在碟上游著。味道很香,各種簡單的食材,卻令整個炒飯的味道更為配合。已經是多次到來,可是每次也有新的味道,也有新的驚喜,在尖沙咀難得的食店,一而再,值得
好友們又再約晚飯,大家也想起尖沙咀吃蟹的店,於是又再臨。

已經是多次到來,店鋪還來個九月份大優惠。

這次特別也要了朝日啤酒,好友說是喝啤酒與蟹最佳配搭。

食神炒飯

已經是多次到來,可是每次也有新的味道,也有新的驚喜,在尖沙咀難得的食店,一而再,值得再來的原因。
2019-09-15 1740 瀏覽
約了舊同學食飯,尖沙咀最就腳,有人來過覺得這裡地方及食材用料都不錯,所以今晚一於在這裡相聚。餐廳地方寬敞,有大檯也有窗邊卡位,更有包房,確是相聚聊天的好地方。這裡主打雖然是海鮮,但其實其他小炒也很出色!《黃金流沙蝦球》~嘩! 單看賣相已嘩聲四起,外圍是黃金流沙蝦球,中間是一杯芒果雜果沙律,賣相別樹一格 !外脆內嫩的大蝦彈牙爽口, 鬆化香口 ,再配以冰凍的芒果沙律,口感刺激豐富😋《避風塘炒蟹》~這裡的招牌菜,香噴噴的炒蟹令人垂涎三尺,蟹肉吸收了蒜香味道,令新鮮蟹肉香惹好味,風味濃厚, 色香味俱全,必食 👍🏻《古早銀芽炒粉絲》~銀芽清爽惹味,粉絲質感輕盈軟綿,滋味滿分!《飛天水東芥菜》~芥菜爽甜,鹹香惹味《食神炒飯》~另一招牌菜, 賣相相當別緻 。以意大利米、蟹子、蝦粒、雞蛋絲等食材料炮製而成,視覺和味蕾同得享受!最後當然要食招牌甜品《海苔脆脆》~香甜脆脆加海苔絲,入口即融,簡單好味。超滿足的晚餐,有地方特色又不失自我風格,食材用料上乘,價錢大衆化,超讚 👍🏻

這裡主打雖然是海鮮,但其實其他小炒也很出色!

古早銀芽炒粉絲

《飛天水東芥菜》~芥菜爽甜,鹹香惹味

2019-09-12
古早銀芽炒粉絲
2019-09-10 139 瀏覽
女友好懂禮節, 她提醒我中秋節一家人要團圓在一起, 聚聚,  過一個溫情中秋節, 她於尖沙咀的  翠林辣蟹舫 訂了位.中秋吃蟹, 來個 蟹逅中秋.   好主意 !!餐廳位置離地鐵站不遠,  面積大, 有 VIP 房座, 優雅舒適, 我們一家人, 訂了大圓檯.   有大電視, 佈置有節日氣氛. 看看餐紙, 介紹香港開埠經歷  及避風塘港口典故, 是教小姪仔好教材.點美食, 一於由我找部長發辦.   他的介紹真好, 有店出名避風塘炒辣蟹, 有蝦, 仲有魚型炒飯, 價錢適合, 不太貴.我們先來啤酒, 開心碰杯, 開始慶祝中秋節.    第一道菜,  泡椒小炒黃牛肉黃牛肉切條, 伴有唐芹芫茜,   炒得香口, 有鑊氣.  黃牛肉鮮嫩, 有牛味.  調味佳, 大人小朋友也仲意.黃金流沙蝦球上檯好吸引, 有如 八星伴月, 小朋友好仲意中央那杯蟹稃沙律, 女友和大家最喜愛惹味黃金流沙蝦球.蝦球蓋上咸蛋黃, 炸得色澤金黃,  夠大隻, 入口新鮮彈牙,  咸蛋黃味好香, 沾些沙律, 滿口清新鮮爽. 避風塘炒蟹小朋友看見那個籃球架形擺盤, 嘩然出色.  小姪女話像花籃多一些. 我們只愛籃中物:   辣蟹炒
中秋吃蟹, 來個 蟹逅中秋.   好主意 !!
看看餐紙, 介紹香港開埠經歷 [水上人家] 及避風塘港口典故, 是教小姪仔好教材.

我們先來啤酒, 開心碰杯, 開始慶祝中秋節.
第一道菜,  泡椒小炒黃牛肉
避風塘炒蟹
我們只愛籃中物:   辣蟹炒得味道極香,  散發出濃濃香氣.

避風塘炒蟹, 蟹鉗大,
啖啖肉, 少油膩.
蒜蓉炒得香口, 大肉蟹,  蟹肉新鮮清甜, 很爽, 也有點辣味.
蟹身斬件炸得甘香酥脆, 肉質咬感非常好.
飛天水東芥菜
師傅送上炒芥菜,  在檯上轉用熱鍋再炒, 鑊氣足,
蝦乾肉碎作配料,  芥菜爽口, 調味至正.
食神炒飯.
今晚沒有點魚,  用魚型炒飯, 有新意!!   最特色是將蟹稃做魚鰭.

飯粒飽滿炒得乾身,  油分不多, 蟹稃做的魚鰭.  在口中爆, 大人小朋友也愛.   還有雞蛋絲, 蔥花, 肉粒, 口感層次豐富, 有水準, 大滿足!

餐後送上水果,  紅紅的西瓜,  今個賀節海鮮餐, 好理想 !
  • 食神炒飯.
2019-09-04 1195 瀏覽
餐廳裝潢、設計大方得體,有大玻璃的窗口位置,更有包房的房間,我們安排在大廳的一旁,靜靜地聊天好的好地方。店員詳細介紹美食之餘,重點是很多菜式是半價優惠👏🏻👏🏻!泡椒小炒和牛肉 泡椒、西芹菜、青紅椒,日本和牛小塊一道色香味俱全的爽口菜,牛肉滑嫩,芹菜特別鮮香美味!黃金流沙蝦球黃金流沙蝦球必須趁熱吃,那鹹鹹香味非常好吃睲胃,中間夾著的大蝦彈牙爽口,吃完黃金流沙蝦球,更可吃一下凍雜菜沙律,這也算是冰火兩重天,😂😂😋!避風塘炒蟹充滿蒜香、辣味避風塘炒肉蟹,聞到已經口水流😘😘,味道配合得天衣無縫,蟹肉完全吸收了蒜香味道,而且新鮮蟹肉又肥美又滑,果然係招牌菜👍🏻。有這麼多美食,當然也不少得來一杯啤酒🍻辣酒煮花螺香噴噴酒香浸泡住一隻隻爽肉花螺,我們不停地一粒接一粒,一下子全都吃光了!😁😋食神炒飯店員再度推介我們品嚐另一招牌菜式,食神炒飯,當中有意大利米、蟹子、蝦粒、雞蛋𢇁等多種材料炮製而成,味道不用多解釋,最終看到碟上「美人照鏡」,店員也笑了起來。 ☺️海苔脆脆特式甜品海苔脆脆,正蛋散加入練奶、海苔𢇃,簡簡單單原來咁好味,少許海苔配上甜甜地的練奶,和脆脆蛋散,造出了完美配合。非常滿足的一晚,味覺、臭覺

店員詳細介紹美食之餘,重點是很多菜式是半價優惠👏🏻👏🏻!

泡椒小炒和牛肉
泡椒、西芹菜、青紅椒,日本和牛小塊
一道色香味俱全的爽口菜,牛肉滑嫩,芹菜特別鮮香美味!
必食

避風塘炒蟹

有這麼多美食,當然也不少得來一杯啤酒🍻
飲翻杯冰凍啤酒😘😘

食神炒飯
店員再度推介我們品嚐另一招牌菜式,
食神炒飯👍🏻

海苔脆脆

非常滿足的一晚,味覺、臭覺、視覺、感覺都㓍満能量。 👍🏻
2019-09-02
必食
飲翻杯冰凍啤酒😘😘
食神炒飯👍🏻
2019-09-04 663 瀏覽
一年一度中秋節又快到了,  預先同家人吃晚飯慶祝團圓,  大家贊成食海鮮.   哥哥選擇了去尖沙咀的 翠林辣蟹舫.這間餐廳有明星效應, 廚神謝霆鋒及多位演藝員曾是座上客, 我們真要試一試 ! 步入餐廳, 抬頭先被那牌坊吸引.  餐廳整齊光猛, 座位有大圓檯, 卡位侍應迅速開茶及送來小食, 招呼不錯.店長又介紹招牌特式菜, 由哥哥發辦, 共點了六個菜, 包括鎮店之寶, 避風塘炒蟹, 好豐富啊 !先來前菜:  堯柱銀芽炒粉絲一個看似簡單的小炒. 足料, 有堯柱, 肉碎, 蛋絲, 蟹稃, 香芹, 芽菜等炒成, 香口唔會油膩, 蟹稃卜卜爆.  粉絲又爽口, 做前菜也不錯. 接下來, 兩個鎮店名菜, 隆重送到.   避風塘炒蟹 及 黃金流沙蝦球.避風塘炒蟹果然是個鎮店名菜, 擺盤甚有氣派.古色古香的紅色托盤, 盛載優質的大肉蟹,  炒得味道很香, 紅卜卜,  蒜頭炸至金黃色, 蒜香味飄出且很酥脆,   香料有炸蒜, 豆豉, 辣椒及香茅,  香味撲鼻.  蟹肉飽滿, 質感結實, 辣度適中,  惹味!大蟹鉗, 鮮甜, 啖啖肉.蟹蓋藏有蟹膏, 好肥美.黃金流沙蝦球又一個有氣勢的菜式, 賣相夠吸引 !我
翠林辣蟹舫.
餐廳整齊光猛, 座位有大圓檯, 卡位
侍應迅速開茶及送來小食, 招呼不錯.
店長又介紹招牌特式菜,
先來前菜:  堯柱銀芽炒粉絲

避風塘炒蟹
果然是個鎮店名菜, 擺盤甚有氣派.
大蟹鉗, 鮮甜, 啖啖肉.
蟹蓋藏有蟹膏, 好肥美.
黃金流沙蝦球
又一個有氣勢的菜式, 賣相夠吸引 !
我們一家八口, 每人一件, 剛剛好.
顏色賣相好靚, 蝦肉彈牙鮮甜, 多肉厚身, 吸收了蛋黃的香味, 入口鹹香, 好惹味, 加點蟹稃沙律. 好滋味.
辣酒煮花螺
花螺份量足, 味道鮮美, 螺肉吸收了酒香辣汁,   加上一些紅辣椒, 顏色更鮮豔, 也帶一點辣味.
辣酒煮花螺餸酒首選, 用竹簽戳出肉來一口一個, 口感彈牙又入味. 細嚼回味無窮.  很惹味也夠辣, 適合嗜辣朋友.
飛天水東芥菜
吃過多道濃味菜式, 最適合當然是來一客菜蔬.   店長介紹時令炒芥菜,  用熱鍋上檯, 勁夠鑊氣,
伴有肉碎同蝦乾作點綴,   有份咸香味,  芥菜相當爽滑, 入口惹味.
海苔脆脆
店長介紹餐後甜品, 海苔脆脆, 大家吃得夠輕鬆.
新式蛋散,  像蝦片, 各人一片片的入口, 鬆脆, 加點海苔絲芝麻, 又靚又滋味 !
餐後送西瓜, 好完美的賀節海鮮餐.
服務員招呼好,  廚師廚藝不錯.  正宗避風塘炒蟹的廚師已很少, 值得再來.
  • 辣酒煮花螺
  • 飛天水東芥菜
2019-09-04 151 瀏覽
啲為食朋又約我出來尖沙咀小聚,今次係要食辣蟹!最近仲有折扣優惠,抵食! 今晚食過之後又真係幾回味嘅!其實我唔係好食得辣嘅,最初都好擔心冇嘢啱食。(來到知悉原來辣度係就食客喜好可以調節嘅) 點知啲小菜又真好得喎!好夠鑊氣!今晚嘅~泡椒小炒黄牛肉唐芹,黃金流沙蝦,古早銀芽炒粉絲,啫啫水東芥菜,辣酒煮花螺等。連甜品;海苔脆脆,都好好味!其中我最回味嘅幾味真係忍唔住要同大家分享一下! 避風塘炒蟹 ;不愧 係鎮店之寶!我哋點咗一隻約斤多重,分咗件都好見食,啲肉質好結實又鮮甜!辣得來又香口,食到 舐舐脷! 本來想專攻食蟹嘅,見到其他小菜咁正!所以都試多幾款菜式! 辣酒煮花螺;啲螺好新鮮!又脆口鮮甜夠入味又麻又辣! 仲有味鍾意嘅係~啫啫水東芥菜;平時食過水煮嘅水東芥菜,今次嘅啫啫煮法又係幾新鮮感,燒 滾隻鐵煲一齊上,即席“渣“一聲倒入,炒幾下!即時蝦糕香氣樸鼻!熱辣辣!芥菜厚肉脆口得來微甘甜,真係好惹味!好正!
啲為食朋又約我出來尖沙咀小聚,今次係要食辣蟹!
最近仲有折扣優惠,抵食!
今晚食過之後又真係幾回味嘅!
其實我唔係好食得辣嘅,最初都好擔心冇嘢啱食。
(來到知悉原來辣度係就食客喜好可以調節嘅)
避風塘炒蟹 ;
本來想專攻食蟹嘅,見到其他小菜咁正!所以都試多幾款菜式!
辣酒煮花螺;
啲螺好新鮮!又脆口鮮甜夠入味又麻又辣!
仲有味鍾意嘅係~
啫啫水東芥菜;

2019-09-03
  • 辣酒煮花螺
  • 啫啫水東芥菜
  • 海苔脆脆
  • 鎮店之寶避風塘炒辣蟹
2019-09-03 108 瀏覽
今晚應好友 邀請我們一家到尖沙咀亞士厘道*翠林辣蟹舫*晚飯。 第一次來這間以辣蟹爲主打的中菜餐廳。 空間寬敞坐位舒服,招呼好,整晚進餐氣氛非常好!餐牌上除了海鮮還有多款其他經濟小菜,都很精緻吸引!今晚好友真的客氣,點了這個鎮店之寶;避風塘炒蟹給我們品嚐 ~ 炒蟹用了喜慶紅色的木架托盤 盛載,非常有氣派! 除了賣相了得,味道更是一流!蟹夠新鮮肉質扎實肥美,蒜香撲鼻,非常惹味!黃金流沙蝦面層炸至金黃的咸蛋黃甘香鬆脆!大大隻蝦肉爽口彈牙!配以什果沙律令口感豐盈而不膩 !銀芽炒粉這個菜炒得很乾爽!芽菜爽口,有蛋香,味道鮮美!簡單菜式,功夫獨到!香菜炒和牛嫩'嫩的和牛絲配上香菜(唐芹)芫茜辣椒等具獨特的香,令整個菜香辣惹味!辣酒煮花螺粒粒花螺大小適中,螺肉爽甜脆口,辣中惹味又 刺激!食神炒飯鯉魚造型,美得捨不得吃呢~飯是用了意大利米的,口感粒粒清爽,味道鮮美!紫菜脆脆(蛋散)片片酥脆,清甜中帶蛋香,很出色的甜品!吃完美味甜品,再回味今晚每道菜式的滋味,倍感滿足!真多謝好友的精心安排,吃上如此滋味菜式!
第一次來這間以辣蟹爲主打的中菜餐廳。
空間寬敞坐位舒服,招呼好,整晚進餐氣氛非常好!

餐牌上除了海鮮還有多款其他經濟小菜,都很精緻吸引!

炒蟹用了喜慶紅色的木架托盤 盛載,非常有氣派!
除了賣相了得,味道更是一流!
蟹夠新鮮肉質扎實肥美,蒜香撲鼻,非常惹味!

黃金流沙蝦

銀芽炒粉

香菜炒和牛

辣酒煮花螺
粒粒花螺大小適中,螺肉爽甜脆口,辣中惹味又 刺激!

食神炒飯
鯉魚造型,美得捨不得吃呢~
飯是用了意大利米的,口感粒粒清爽,味道鮮美!

紫菜脆脆(蛋散)
片片酥脆,清甜中帶蛋香,很出色的甜品
吃完美味甜品,再回味今晚每道菜式的滋味,倍感滿足!
真多謝好友的精心安排,吃上如此滋味菜式!
2019-09-02
  • 海苔脆脆
  • 鎮店之寶避風塘炒辣蟹
2019-08-15 254 瀏覽
.中菜狂熱安👸🏻又黎左食翠林辣蟹舫了🦀.•)黃金豆腐❤️外脆內軟·皮薄豆腐嫩🤤會encore💯.•)紅梅脆香蝦球❤️大大隻既新鮮大蝦🍤一咬落去超juicy💦酸酸甜甜夠哂開胃🤤.•)白雪紅梅骨令人驚喜的竟是軟棉棉的紅薯🍠份量十足.•)啫啫芥蘭煲送飯必備🥬咸香味十足.•)麻香酸菜龍躉魚❤️第一食食用龍躉煮既酸菜魚🐟麻香加上新鮮彈牙的魚🍲.相信我啦🥳我下個月又會去食架啦😆😆
中菜狂熱安👸🏻又黎左食翠林辣蟹舫了🦀
•)黃金豆腐❤️