2019-09-04
一年一度中秋節又快到了, 預先同家人吃晚飯慶祝團圓, 大家贊成食海鮮. 哥哥選擇了去尖沙咀的 翠林辣蟹舫.這間餐廳有明星效應, 廚神謝霆鋒及多位演藝員曾是座上客, 我們真要試一試 ! 步入餐廳, 抬頭先被那牌坊吸引. 餐廳整齊光猛, 座位有大圓檯, 卡位侍應迅速開茶及送來小食, 招呼不錯.店長又介紹招牌特式菜, 由哥哥發辦, 共點了六個菜, 包括鎮店之寶, 避風塘炒蟹, 好豐富啊 !先來前菜: 堯柱銀芽炒粉絲一個看似簡單的小炒. 足料, 有堯柱, 肉碎, 蛋絲, 蟹稃, 香芹, 芽菜等炒成, 香口唔會油膩, 蟹稃卜卜爆. 粉絲又爽口, 做前菜也不錯. 接下來, 兩個鎮店名菜, 隆重送到. 避風塘炒蟹 及 黃金流沙蝦球.避風塘炒蟹果然是個鎮店名菜, 擺盤甚有氣派.古色古香的紅色托盤, 盛載優質的大肉蟹, 炒得味道很香, 紅卜卜, 蒜頭炸至金黃色, 蒜香味飄出且很酥脆, 香料有炸蒜, 豆豉, 辣椒及香茅, 香味撲鼻. 蟹肉飽滿, 質感結實, 辣度適中, 惹味!大蟹鉗, 鮮甜, 啖啖肉.蟹蓋藏有蟹膏, 好肥美.黃金流沙蝦球又一個有氣勢的菜式, 賣相夠吸引 !我
翠林辣蟹舫.
避風塘炒蟹
果然是個鎮店名菜, 擺盤甚有氣派.
又一個有氣勢的菜式, 賣相夠吸引 !
我們一家八口, 每人一件, 剛剛好.
花螺份量足, 味道鮮美, 螺肉吸收了酒香辣汁, 加上一些紅辣椒, 顏色更鮮豔, 也帶一點辣味.
吃過多道濃味菜式, 最適合當然是來一客菜蔬. 店長介紹時令炒芥菜, 用熱鍋上檯, 勁夠鑊氣,
伴有肉碎同蝦乾作點綴, 有份咸香味, 芥菜相當爽滑, 入口惹味.
店長介紹餐後甜品, 海苔脆脆, 大家吃得夠輕鬆.
新式蛋散, 像蝦片, 各人一片片的入口, 鬆脆, 加點海苔絲芝麻, 又靚又滋味 !