2019-09-04 151 瀏覽
啲為食朋又約我出來尖沙咀小聚,今次係要食辣蟹!最近仲有折扣優惠,抵食! 今晚食過之後又真係幾回味嘅!其實我唔係好食得辣嘅,最初都好擔心冇嘢啱食。(來到知悉原來辣度係就食客喜好可以調節嘅) 點知啲小菜又真好得喎!好夠鑊氣!今晚嘅~泡椒小炒黄牛肉唐芹,黃金流沙蝦,古早銀芽炒粉絲,啫啫水東芥菜,辣酒煮花螺等。連甜品;海苔脆脆,都好好味!其中我最回味嘅幾味真係忍唔住要同大家分享一下! 避風塘炒蟹 ;不愧 係鎮店之寶!我哋點咗一隻約斤多重,分咗件都好見食,啲肉質好結實又鮮甜!辣得來又香口,食到 舐舐脷! 本來想專攻食蟹嘅,見到其他小菜咁正!所以都試多幾款菜式! 辣酒煮花螺;啲螺好新鮮!又脆口鮮甜夠入味又麻又辣! 仲有味鍾意嘅係~啫啫水東芥菜;平時食過水煮嘅水東芥菜,今次嘅啫啫煮法又係幾新鮮感,燒 滾隻鐵煲一齊上,即席“渣“一聲倒入,炒幾下!即時蝦糕香氣樸鼻!熱辣辣!芥菜厚肉脆口得來微甘甜,真係好惹味!好正!
啲為食朋又約我出來尖沙咀小聚,今次係要食辣蟹!
最近仲有折扣優惠,抵食!
今晚食過之後又真係幾回味嘅!
其實我唔係好食得辣嘅,最初都好擔心冇嘢啱食。
(來到知悉原來辣度係就食客喜好可以調節嘅)
避風塘炒蟹 ;
本來想專攻食蟹嘅,見到其他小菜咁正!所以都試多幾款菜式!
辣酒煮花螺;
啲螺好新鮮!又脆口鮮甜夠入味又麻又辣!
仲有味鍾意嘅係~
啫啫水東芥菜;

2019-09-03