翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2021-05-03 1220 瀏覽
#尖沙咀 我平常好少再去尖沙咀...因為母親大人🧑‍🦱想要食蟹🦀, 所以作為一個乖囡的我, 當然要搜搜邊度有蟹蟹食啦🤤! 就係咁, 我有機會去尖沙咀喇...上到餐廳, 有好大隻艇🛥...地下仲有好多小蟹🦀及龍蝦🦞裝飾擺設, 避風塘啊! 🦀黑白胡椒蟹炒蟹 ~ 要小辣, 母親大人唔食得辣! 🦀蟹好大一隻😱, 肉超級厚, 個蟹蓋仲幾好膏, 肉質鮮甜🤤, 小辣果然唔辣, 胡椒味唔嗆喉....令我突然間諗起新加坡...又一食咗當去咗系列🍤黃金流沙蝦球2隻 ~ 得獎名菜啊🏅....睇返資料原來係2016年得獎菜式。混入沙狀的鹹蛋黃, 而有別於一般液態的鹹蛋黃,蛋黃鹹香味濃, 又唔會食到一口油...🦐蝦大大的一隻, 蝦肉爽身鮮甜, 果然名不虛傳! 🦐拍蝦香芋娃娃 ~ 總要食返啲菜🥬, 菜名好得意! 拍蝦來由...應該係小蝦開邊拍扁, 好鮮甜爽口彈牙, 娃娃菜完全吸收上湯精華, 配上芋頭同食, 口感滿足!  🦀因為 order 蟹蟹, 所以送半隻污槽雞 🐥~ 啱晒, 媽咪最喜愛就係食雞🤣😂, 唔知污糟呢個名嘅由來, 只見嫩滑雞肉, 配上榨菜及紅棗用荷葉蒸, 一啖有多重口感🤤, 榨菜咸咸香香, 紅棗香甜

🦀因為 order 蟹蟹, 所以送半隻污槽雞 🐥~ 啱晒, 媽咪最喜愛就係食雞🤣😂, 唔知污糟呢個名嘅由來, 只見嫩滑雞肉, 配上榨菜及紅棗用荷葉蒸, 一啖有多重口感🤤, 榨菜咸咸香香, 紅棗香甜, 雞連胸都滑滑的, 完美!

2021-05-03 912 瀏覽
今日帶媽咪出街食飯,老人家最鍾意食海鮮,所以就揀咗呢一間好多好評既翠林(openrice 仲有優惠添)! 👍🏻黃金流沙蟹一上枱俾個紅木架嚇親,超大份,賣相十分吸引,仲聞到陣陣蛋黃香,咸蛋黃碎密鋪成隻蟹,睇到都垂涎三尺。蟹殼相當堅固,要用啲力拆殼(過程雖然辛苦,但係絕對值得),蟹肉結實鮮甜,尤其蟹鉗啖啖肉,點上蛋黃碎同蟹油實屬絕配!蛋黃有炒過,好香亦唔會死咸。👍🏻污糟雞半隻農村鄉郊的走地土雞,經常周圍走好污糟,所污糟雞個名就係咁樣嚟。雞件放入去一個好淺好薄既竹盤到蒸,配以紅棗、蔥花和榨菜絲。面層仲略見雞油,足見雞件既肥美,食落有淡淡嘅荷葉味同黑胡椒味。 雞件斬到細細件,入哂味而且好嫩好多汁。👍🏻拍蝦香芋娃娃唔係上湯煮娃娃菜咁簡單,配上好綿滑既香芋、肉碎、芹菜、蝦肉。娃娃菜煮得好淋,索哂湯汁!👍🏻豉椒炒蜆蜆嘅份量好多,隻隻開口無沙!食落好有鑊氣,而且唔會太咸,不過羡汁有啲杰。💡餐廳座位超級闊落,職員好熱心介紹餐單上嘅優惠同食飯。💡OPENRICE 訂位叫一隻蟹仲送半隻雞添,而家龍蝦同花膠雞湯做緊八折!

👍🏻黃金流沙蟹

👍🏻污糟雞半隻

👍🏻拍蝦香芋娃娃

👍🏻豉椒炒蜆

💡餐廳座位超級闊落,職員好熱心介紹餐單上嘅優惠同食飯。

💡OPENRICE 訂位叫一隻蟹仲送半隻雞添,
而家龍蝦同花膠雞湯做緊八折!
2021-04-30 856 瀏覽
近排聽朋友講...喺OpenRice訂位order一隻蟹即享用8折仲會送半隻滑雞,聽落去好吸引所以約咗朋友去試一試避風塘炒蟹✨避風塘炒蟹有幾種款蟹俾你揀,以我就比較鍾意避風塘,因炒香蒜同埋仲有蒽段同埋辣椒🌶️好香辣開胃,先講隻蟹鉗估佢唔到真係隻蟹鉗就嚟大過我隻手掌拆好晒蟹鉗殼蟹肉超巨大咬落去啖淡好滑,撈埋啲避風塘蒜蓉好惹味,食得到好夠鑊氣如果細食嘅女仔同朋友share一隻蟹啱啱好✨污糟雞/半隻食完避風塘蟹,梗係要試吓污糟雞先即時order即蒸,一嚟到枱面見到咁大個蒸籠盒有啲呆咗,打開蒸籠聞到一陣陣好香嘅荷葉鋪滿晒雞肉份量都幾多,配上紅棗同榨菜,每一啖食到榨菜味同埋荷葉味好香口帶少少辣,雞肉肉質好鮮嫩夠晒腍,真係有驚喜估唔到咁好食✨黃金流沙蝦球 蝦球大大件一啖咬落去外層好鬆脆,裏面蝦球size好大食落去啖啖肉爽口彈牙呢度嘅自製沙律醬好特別裏面薯仔同埋粟米🌽原來同蝦球都好夾,沙律醬放咗喺雪櫃,所以係有少少凍,如果無雪凍過咁就Perfect✨通天飛通菜最後嗌左碟菜通天飛,原來燒熱左個砂鍋嚟到枱上即是放入通菜聽到成個砂鍋咋渣聲勁有鑊氣隔咗一陣撈埋蝦醬、蝦米同埋蒜蓉,蝦米夾埋一齊食即刻食到鹹香味道

所以約咗朋友去試一試避風塘炒蟹

✨避風塘炒蟹
如果細食嘅女仔同朋友share一隻蟹啱啱好

✨污糟雞/半隻
食完避風塘蟹,梗係要試吓污糟雞先
即時order即蒸,一嚟到枱面見到咁大個蒸籠盒有啲呆咗
估唔到咁好食

✨黃金流沙蝦球

✨通天飛通菜
勁有鑊氣
隔咗一陣撈埋蝦醬、蝦米同埋蒜蓉,蝦米夾埋一齊食即刻食到鹹香味道非常濃郁,通菜一啲都唔過火,超爽口。越食越惹味

整體的話喺度食炒蟹又有八折再送蒸雞半隻,連埋茶芥 加一真係好抵

2021-04-29
  • 避風塘香辣蟹
我同閨密都係正宗蟹痴🦀真係無蟹不歡🙆‍♀️呢間翠林辣蟹坊都bookmark左一段時間🙌 趁假期一齊去食好西🤗避風塘炒蟹🦀 $588上枱已經感受到氣勢既鎮店之寶既避風塘炒蟹🦀大大隻蟹鉗啖啖肉❤️ 蟹肉飽滿紮實又好鮮甜👍 利用蒜香十足的避風塘做法香辣惹味😍令人回味無窮🤩潮式酸菜魚 $168一上菜即刻飲啖湯先🙌湯方面覺得唔錯,酸酸地唔算好辣🌶而且飲完都唔會好口渴🙌酸菜經過處理就咁食都唔會覺得太酸,最值得讚嘅係呢度嘅酸菜魚用咗龍躉肉代替生魚😋不單子大大片無骨之餘仲好滑添🤩秘製污糟雞 $0聽個名就好特別🤪原來就係用籠仔把雞放係荷葉上同炸菜紅棗一齊蒸😝荷葉嘅所有香氣都滲晒入新鮮雞件度👍每啖肉都佈滿荷葉香及濕潤感👏正拍薑芥蘭 $88芥蘭炒得鮮綠柔嫩,芥蘭本身有既獨特的甘香用香辣的薑去炒🤲濃濃既薑味芥蘭食落好爽脆清甜😍秘製紫薯紫米露 $38紫薯控見到隔離枱叫🤲自己明明好飽都認唔住叫返個黎食😬紫薯蓉煮到好軟滑❤️與紫米既小小煙韌口感又唔會好甜👍👍👍整體來講每味餸都好好食而且份量都幾大碟🙆‍♀️我地兩個食到捧住個肚走😂仲要打包😝店員又會主動幫忙換骨碟盡量令到枱面乾淨🥰

避風塘炒蟹🦀 $588

整體來講每味餸都好好食而且份量都幾大碟🙆‍♀️
  • 鎮店之寶避風塘炒辣蟹
  • 潮式酸菜魚
2021-04-22 1014 瀏覽
食完呢餐之後除咗過分之外仲有好過分黃金流沙蟹 蟹有五款,然後一聽到黃金流沙就諗都唔諗就簡呢個😍開頭叫完其實怕會好流,上到黎見到唔係我諗咁個心都定啲除咗鹹蛋黃嘅味道上面仲有好多脆脆以前怕食蟹係因為麻煩難開,但佢呢啲又唔算難開而且啖啖肉,最緊要好鮮甜🥰🥰🥰除咗怕膽固醇高同熱氣之外,真係邪惡之中嘅邪惡極品,蟹喺呢度係必須食的酸菜魚我已經搵到一間有一間好食嘅酸菜魚,平時食酸菜魚我淨係食魚🤣呢間嘅酸菜魚我係連埋酸菜連湯飲,正常嘅酸菜魚個湯係唔飲得因為好油,但呢間嘅酸菜魚唔油,係佢未同我講飲得我已經飲咗🤣成碟酸菜魚我哋清晒,個知客問我哋意見覺得點佢再話俾我聽因為酸菜魚佢哋係用上湯所以可以飲,魚係龍躉,難怪咁厚肉👍👍👍污糟雞雖然我唔明點解污糟雞叫污糟火雞,但佢有啲似雲耳蒸雞,但上面就轉左雪菜同埋紅棗,成件事好健康通菜煲上黎嘅時候渣渣聲夠晒熱,蝦醬真係有蝦🤣唔會話好油都唔錯出門口嘅時候睇到佢啲廣告,先知原來呢度之前拍過使徒行者,我有睇望返入去真係嗰度🤩
食完呢餐之後除咗過分之外仲有好過分

黃金流沙蟹
蟹有五款,然後一聽到黃金流沙就諗都唔諗就簡呢個😍
開頭叫完其實怕會好流,上到黎見到唔係我諗咁個心都定啲
除咗鹹蛋黃嘅味道上面仲有好多脆脆

酸菜魚
我已經搵到一間有一間好食嘅酸菜魚,平時食酸菜魚我淨係食魚🤣
成碟酸菜魚我哋清晒,個知客問我哋意見覺得點

通菜煲
上黎嘅時候渣渣聲夠晒熱,蝦醬真係有蝦🤣
唔會話好油都唔錯

• 酸菜魚
嚟到翠林辣蟹舫,餐廳嘅避風塘炒蟹好有名氣,名人明星專程去食。今天專程到來品嚐人氣美食的黃金流沙蟹,令人回味~黃金流沙蟹 $588流沙蟹嘅外殼以鹹蛋黃炸至香口,舖滿呈金黃色沙狀嘅鹹蛋黃圍著整流沙蟹,蛋黃香味撲鼻,入口香口美味。流沙蟹很好多蟹肉,蟹殻脆卜卜,用蟹鉗輕易剝開,蟹鉗有手掌嘅大,蟹肉新鮮爽甜,蟹膏都很多同鮮味,風味十足潮式酸菜魚 $168魚肉新鮮又爽口,酸菜及辣椒滲透魚肉,一啖湯一口魚肉,好惹味蒜茸番薯苗 $98番薯苗熱騰騰,番薯苗爽脆帶著蒜茸嘅香味,炒得有鑊氣夠入味,好美味水晶雞半隻已切成小件雞塊,用荷葉蒸香,放入紅棗、枸杞、榨菜,雞塊吸收荷葉及配料嘅香氣,雞肉鮮嫩香滑,紅補血氣翠林辣蟹舫📍翠林辣蟹舫 - 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

黃金流沙蟹 $588

潮式酸菜魚 $168
魚肉新鮮又爽口,酸菜及辣椒滲透魚肉,一啖湯一口魚肉,好惹味

蒜茸番薯苗 $98

水晶雞半隻

翠林辣蟹舫

2021-05-30
  • 藥膳蒸雞
  • 潮式酸菜魚
2021-06-04 0 瀏覽
💛黄店 · 中肯 · 獨到💛誠實金舌頭👅✅貼地掃街✅日常正餐✅高級餐廳✅麵包甜點✅自助餐情報✅Staycation👈🏻Follow我一齊食好西❣<食蟹專門店🦀>#露比覓食尖沙咀 #露比吃料理呢排突然好想食蟹🤤上網見呢間專食蟹嘅鋪頭,仲要有好多種食法揀🥺即刻同朋友黎食吓🌟 黃金流沙蟹 (7.5/10)平時避風塘炒吓或者辣蟹就食得多,鹹蛋黃炒蟹真係好少見。蛋黃同蟹嘅配搭好夾☺️蟹殼雖然有啲硬但開出嚟嘅蟹肉十分之鮮甜,而且仲啖啖肉,開得辛苦d都抵🤪🌟 污糟雞 (8/10)污糟雞即係走地雞,將雞件放入粥龍入面,配以紅棗蔥花榨菜黑椒清蒸,入晒味之餘有保留到雞嘅味😍🌟 金桔醬燒骨 (8.5/10)排骨配上金桔醬,味道酸酸甜甜好開胃😳🌟 欖菜肉碎四季豆 (7.5/10)四季豆炒保留到爽脆嘅口感😛配搭埋欖菜肉碎,送飯一流😋-📍翠林辣蟹舫地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
💛黄店 · 中肯 · 獨到💛誠實金舌頭👅
✅貼地掃街✅日常正餐✅高級餐廳
✅麵包甜點✅自助餐情報✅Staycation
👈🏻Follow我一齊食好西❣

<食蟹專門店🦀>
#露比覓食尖沙咀 #露比吃料理

🌟 黃金流沙蟹 (7.5/10)

🌟 污糟雞 (8/10)

🌟 金桔醬燒骨 (8.5/10)

排骨配上金桔醬,味道酸酸甜甜好開胃😳

🌟 欖菜肉碎四季豆 (7.5/10)

四季豆炒保留到爽脆嘅口感😛配搭埋欖菜肉碎,送飯一流😋

📍翠林辣蟹舫
地址: 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
2021-06-04 0 瀏覽
中意食蟹既話 呢間真係首選呀🤩加佢地啲小炒都好高質💯🌟黃金流沙蟹🦀有5種唔同既煮法可以揀避風塘 蟹油醬香辣 葱花乾,黑白胡椒但由於太鍾意食鹹蛋黃 所以好易揀🤩一黎到已經見到好吸睛🤩仲要勁香蛋黃味 隻蟹又大隻又多肉😋惹味又香口 💯🌟金桔骨🍊師傅獨創既新菜式 係用新鮮金桔整個醬真係超好味 酸酸甜甜好開胃排骨肉質又夠嫩 呢個必嗌!🌟污糟雞用蒸籠蒸既雞 肉質特別嫩滑仲有啲杞子紅棗榨菜等 感覺養生左😌🌟薑汁炒芥蘭炒得夠哂獲氣😋炒菜看似簡單但要炒得翠綠色實在唔容易👍🏻
中意食蟹既話 呢間真係首選呀🤩
加佢地啲小炒都好高質💯

🌟黃金流沙蟹🦀
有5種唔同既煮法可以揀
避風塘 蟹油醬香辣 葱花乾,黑白胡椒
但由於太鍾意食鹹蛋黃 所以好易揀🤩
一黎到已經見到好吸睛🤩
仲要勁香蛋黃味 隻蟹又大隻又多肉😋
惹味又香口 💯

🌟金桔骨🍊
師傅獨創既新菜式 係用新鮮金桔整
個醬真係超好味 酸酸甜甜好開胃
排骨肉質又夠嫩 呢個必嗌!

🌟污糟雞
用蒸籠蒸既雞 肉質特別嫩滑
仲有啲杞子紅棗榨菜等 感覺養生左😌

🌟薑汁炒芥蘭
炒得夠哂獲氣😋炒菜看似簡單
但要炒得翠綠色實在唔容易👍🏻
2021-06-04 0 瀏覽
呢晚食晚叫咗個二人套餐 800幾蚊 連一隻 鎮店之寶 蟹蟹 原本$588隻 唔叫餐原來款款都做緊8折 有避風塘炒蟹 黃金流沙蟹蟹油醬香辣醬 薑蔥乾煏蟹 我哋叫咗份避風塘炒蟹 主角避風塘炒蟹 上枱時好有氣勢 蟹肉一梳梳好似離殼 好新鮮 蟹肉鮮甜 奇加上粒粒炒起嘅避風塘脆脆 極邪惡 幾惹味 鐘意食蟹依加仲有得八折就食到靚蟹 見仲有個半價龍蝦優惠就嚟完 大家可以把握抵住食返餐好嘢除咗蟹之外個二人套餐仲送兩個廚師指定小菜兩個同半隻污糟雞 真係好豐富 食到托住個肚其中一道菜係 拍蝦浸娃娃菜 娃娃菜入口好軟滑而且道充滿香甜嘅上湯鮮味 加上蝦米食 幾香口另外湯仲有滲住芋頭條 食落軟密 真係唔錯 另一味係炒蜆 調味啱啱好 炒得好有獲氣 好惹味 蜆算厚肉靚嘅 唔頹 推介另外我哋仲食咗一大籠污糟雞 雞肉質地好彈 質地食落似好嫩口嘅蒸排骨 但充滿紅棗嘅香味 出奇地夾 係滿足嘅一餐

• 拍蝦浸娃娃菜
  • 豉椒炒蜆
  • 避風塘炒蟹
  • 污糟雞
2021-06-04 0 瀏覽
啲野食一落左order好快就到,但係第一道菜都未食完其他菜都拿拿聲黎。所以後期好快就凍曬。同埋依間餐廳係食蟹同龍蝦為主,但係最好就book左枱同留定海鮮會好啲。4個人食價錢都唔算貴,已經有隻大蟹同其他野食👍🏻🔸避風塘炒辣蟹 $1280 (再8折)有幾種煮法揀,今次揀左避風塘,因為係屋企好少會用依個煮法。隻蟹好大隻,不過主要都係蟹鉗先有肉食,實質食既蟹肉唔多。啲蟹全部都要自己用工具開,因為蟹鉗好硬,用果啲鉗其實都似較難開,如果餐廳會較為幫客人扑爛小小會好啲。🔹雞 (半隻)送買蟹送雞,但係啲雞都蒸得好滑。🔸炸鴿 $48@1黑金乳鴿,第一次見。味道同平時啲乳鴿差唔多,不過皮唔夠脆。同埋唔點喼汁都夠味。🔹金枯丈燒骨 $128好似柚子味既骨咁。🔸咸魚雞絲豆腐 $98辣辣地,送飯一流。🔹黃金流沙蝦球 $38@1咸蛋黃味唔係好夠,不過隻蝦炸得好香口。🔸鹹水妹吉仔冰 $18

🔸避風塘炒辣蟹 $1280 (再8折)

🔹雞 (半隻)送
買蟹送雞,但係啲雞都蒸得好滑。

🔸炸鴿 $48@1

🔹金枯丈燒骨 $128
好似柚子味既骨咁。

🔸咸魚雞絲豆腐 $98
辣辣地,送飯一流。

🔹黃金流沙蝦球 $38@1
咸蛋黃味唔係好夠,不過隻蝦炸得好香口。

🔸鹹水妹吉仔冰 $18

2021-06-04 0 瀏覽
我同朋友都好鍾意食海鮮,search到tst有間食蟹出名既鋪🤤book黎食放工輕鬆一下!餐廳裝潢帶懷舊風,設卡位或圓抬,座位算多,坐得都幾舒服既。黎到叫左主角🦀🦀🦀❣大隻過手掌🤣🤣🦀避風塘炒辣蟹💰💲588可以揀大中小辣,我同朋友就叫左小辣。辣蟹以紅色方形木架盛住,好有氣勢。炒蟹夠鑊氣,一上抬就聞到濃濃既蒜香,辣度對我地黎講岩岩好。餐廳用左越南肉蟹,肉質結實鮮甜,肉汁豐腴,配搭埋炸蒜好惹味。兩個人食份量好足夠,超滿足。🍤黃金流沙蝦球💰💲76虎蝦十分爽口彈牙!炸粉唔厚占滿鹹蛋黃,脆卜卜咸香滋味。仲有自家製既沙律解膩。🐔🐓污漕雞💰💲Free (原價168)雞放入蒸蘢蒸,鎖住肉汁,食落嫰滑。加入清甜既紅棗、薑絲、炸菜、白胡椒粒等配料,香氣四溢,令人再三回味,好有農家菜風味。🥬拍蝦香芋娃娃菜💰💲128食左咁多海鮮同肉,叫左碟菜中和一下。娃娃菜新鮮爽口,搭配清甜既上湯,加上蝦肉、蝦米、芋頭、芹菜,口感豐富,有衝動叫碗白飯撈湯。
餐廳裝潢帶懷舊風,設卡位或圓抬,座位算多,坐得都幾舒服既。

黎到叫左主角🦀🦀🦀❣大隻過手掌🤣🤣

🦀避風塘炒辣蟹💰💲588

🍤黃金流沙蝦球💰💲76

🐔🐓污漕雞💰💲Free (原價168)

🥬拍蝦香芋娃娃菜💰💲128

2021-06-03 0 瀏覽
終於搵到人陪我食蟹啦👏估唔到妹妹同我一樣咁鍾意食蟹🦀所以今日特登帶佢嚟呢間位於尖沙咀嘅「翠林辣蟹舫」食好嘢👏👏👏鎮店招牌蟹有5款:1.避風塘炒蟹2.黃金流沙蟹3.蟹油醬香辣蟹4·薑蔥乾煏蟹5·黑白胡椒蟹當然我哋揀咗最傳統嘅避風塘炒蟹🦀$588鍾意佢霸氣上枱,夠晒鑊氣,炸蒜香辣㘃味,配又新鮮又大隻嘅蟹一流🤤我哋揀咗微辣連妹妹都食得👍污糟雞半隻🐥$168可能係乞兒雞的同伴所以名叫污糟雞🐔用荷葉、紅棗、榨菜、蔥花、西蘭花同雞件一齊擺落蒸籠蒸,多重味道,多重口感,雞件仲又滑又多汁添😋黃金流沙蝦🦐$76用鹹蛋黃炸大蝦球,脆口而不油膩,鹹香中仲食到蝦球爽口彈牙,再配上自家製薯仔粟米沙律一齊食,別具一番風味欖菜肉碎四季豆$98新鮮四季豆配上肉碎、欖菜、辣椒一齊爆炒,既有鑊氣又鹹香又㘃味,送飯一流🍚🌟鎮店招牌龍蝦🦞/蟹🦀做緊8折優惠😻
終於搵到人陪我食蟹啦👏

2021-05-24
黃金流沙蝦
欖菜肉碎四季豆
2021-06-02 0 瀏覽
今日預祝好友生日,我特登帶佢去食尖沙咀嘅《翠林辣蟹舫 》食蟹,因為佢係一個蟹痴, 對蟹情有獨鍾! 大家都心大心細, 有5種煮蟹方法可以揀👉,包括有避風塘炒蟹、黃金流沙蟹、蟹油醬香辣蟹、薑蔥乾煏蟹& 黑白胡椒蟹!🙌🙌最後我哋揀咗《黑白胡椒蟹》, 貪佢夠惹味! 一上枱已經好吸精🤩🤩🤩,打卡一流! 隻蟹啖啖肉, 好鬼大隻, 食落勁香勁惹味,我揀咗小辣啱啱好, 味道刺激得嚟又唔太辣!蟹肉鮮甜, 超結實,超爽口,食過返尋味! 好正呀! 廚師用了一個竹籠蒸《污糟雞》,一打開散發陣陣清香,原來用了荷葉鋪底,再配上榨菜、紅棗雲耳一齊蒸,味道好夾,好好食! 雞件嫩滑,有雞味, 正! 超級推介《黃金流沙蝦球》, 真係好,好,好,好食! 蝦球一望落去已經好有睇頭, 好大件, 之後咬落去仲超鬆脆,蝦肉爽口彈牙, 仲帶有鹹蛋香味,超級好食! 沾上自製沙律醬,味道就更加豐富啦! 最後仲有一碟《拍蝦浸娃娃菜》,香芋配以上湯去煮,加上鮮甜蝦肉, 原來好香,好甜,好鮮, 娃娃菜又可以吸收到上湯精華, 真係美味之極了!

🙌🙌最後我哋揀咗《黑白胡椒蟹》, 貪佢夠惹味!
一上枱已經好吸精🤩🤩🤩,打卡一流!

蟹肉鮮甜, 超結實,超爽口,食過返尋味! 好正呀!

沾上自製沙律醬,味道就更加豐富啦!

2021-05-31 0 瀏覽
朋友好識食, 帶左我去d好隱蔽既街道食好西!平時好少經過呢邊所以唔知有好多餐廳, 今次朋友帶我去食惹味既避風塘炒蟹, 所以黎左呢邊!係門口已經見到好多名人黎過, 好多合照, 感覺應該幾出名!朋友話必試避風塘炒蟹, 當然要點一份啦!避風塘炒蟹仲可以選擇辣或唔辣!一上檯比其外貌有點嚇親, 擺盤造型好特別!即刻忍唔住要相機食先!味道方面相當惹味, 而且炒蒜好香, 蟹唔會炒得過份乾身, 整隻蟹都算多肉, 特別係蟹鉗裡面有好大舊肉, 見到已經流哂口水!另外店員推介我地食古法蒸污糟雞, 聽個名幾特別所以試下!貌相雖然無咩特別, 但無諗過會禁嫩滑, 配料有炸菜, 紅棗, 蔥等等..宜家已經比較少見到用蜜桃配咕嚕肉, 呢間仲仍然用蜜桃, 而唔係菠蘿, 咕嚕肉亦好脆身, 肉質幾嫩!拍蝦浸娃娃菜同樣係店員推介, 用左雞湯煮成, 再配炸芋頭, 炸蝦米粒, 調過味既肉碎煮成, 味道清淡得黎有點鮮味!順帶一提呢到既店員服務態度好好, 見我地杯茶凍左會主動幫我地倒左d凍既茶, 上菜時會介紹一下煮法!因為宜家部分菜式有8折優惠, 所以價錢都算合理!
朋友好識食, 帶左我去d好隱蔽既街道食好西!

係門口已經見到好多名人黎過, 好多合照, 感覺應該幾出名!

朋友話必試避風塘炒蟹, 當然要點一份啦!
避風塘炒蟹仲可以選擇辣或唔辣!
一上檯比其外貌有點嚇親, 擺盤造型好特別!
即刻忍唔住要相機食先!
避風塘炒蟹

另外店員推介我地食古法蒸污糟雞, 聽個名幾特別所以試下!
古法蒸污糟雞

蜜桃咕嚕肉

拍蝦浸娃娃菜

因為宜家部分菜式有8折優惠, 所以價錢都算合理!