近幾年來辣蟹、雞煲都在香港盛行,今次同朋友出走,試一試好多人都說不錯的【翠林辣蟹舫】最出名的菜式包括避風糖香辣蟹🦀、食神炒飯,以及各式小炒、肉類、海鮮。在辣蟹眾多餐廳料理中,這裡特色屬於出眾的。就算是口味偏西式化的客人,也絕對能夠欣賞辣蟹、雞煲呢。 尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖 Shop A, 1/F, Astoria Building, 24-38 Ashley Road, Tsim Sha Tsui 去到天星大廈1樓上去,點知係後門嚟,要落返去過隔黎先份得,大家小心找錯門口喔!認住呢個入口,咁就岩架啦!上到去中式餐館環境,辣蟹、雞煲為打,所以都係偏中式的裝修,設計元素比較貼近親民,整個格調很舒適,服務員非常友善,沒有西餐廳可能會感受到的拘束和講究,價錢也合宜,選擇很多,設加一 。餐牌簡潔,另有半價即刻抵很多呢!▪️黃金豆腐炸豆腐加埋鹹蛋嘅鹹香,令到平平無奇嘅豆腐增加左一份層次感,細細粒,一口一口,清得最快喔!將豆腐炸至香脆,真正外脆內軟,再沾滿濃香的鹹蛋黃,令人回味再回味,好受歡迎呢。▪️薑蔥生蠔煲喜歡吃薑辣味,所以對呢個薑蔥生蠔煲都有唔錯既印象,上枱時還是「咋咋聲」。

尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

認住呢個入口,咁就岩架啦!

餐牌簡潔,另有半價即刻抵很多呢!

▪️黃金豆腐

▪️薑蔥生蠔煲
薑蔥生蠔煲

正常煮生蠔會略為收縮,但呢度收縮完都非常大隻,整體夠晒鑊氣,有薑有蔥去煮好惹味,蠔肚夠肥有光澤。

▪️食神炒飯 半價後$99
好有心思既擺盤呀!魚狀的炒飯第一次見,相當吸睛!!!命名為「食神炒飯」夠字,夠晒霸氣但佢係一條魚既關係又好似唔係好襯喔。
食神炒飯

炒飯上鋪上魚子,即刻矜貴又好看。魚身既紋理,都好似有小小像樣,入面有蝦粒、菜粒同蟹籽,幾層口感好豐富。重點就係炒飯要炒得非常乾身先好食,呢度炒既功力我比100分,非常分明,富豐富嚼口,好彈牙,不錯!!!
食神炒飯

▪️秘製麻辣雞煲(半隻)
雞煲好像怎麼都吃不厭,醬汁濃郁,香辣惹味,裡面滿滿的洋蔥和豆卜,味道很香,煮久後洋蔥軟化 ...豆卜仲要好入味。

眼看雞件都有好多,吸收哂麻辣汁,每件雞都好大件,啖啖肉,嫩滑程度都足夠!
秘製麻辣雞煲(半隻)

▪️避風糖香辣蟹🦀
是日主角!!!其實除了避風塘炒蟹,都仲有好多選擇。包括黃金流沙、黑白胡椒蟹、薑蔥蟹等等。
避風糖香辣蟹🦀

呢款以紅木架上檯,好有中式味道,賣相吸引!上桌已聞到鑊氣的香味,一隻蟹足夠三至四個人分享,避風塘炸蒜粒炒得香而唔油膩,好爽好脆。
避風糖香辣蟹🦀

香辣蟹,調味很出色沒有太濃的咸鮮味,配飯就一流,蟹肉香口結實仲好鮮甜,每一口啖啖肉,好味道。蟹殼都容易打開,不太辛苦拆殼算為方便。另有濕紙巾供應,貼心喔。
避風糖香辣蟹🦀

辣蟹、雞煲早已並非綽頭,這種雞煲通街都有,但要做得好,勝利就在細節上。這是最近在九龍區吃過不錯的雞煲雞煲迷可以去試試。而辣蟹都是特別的,又惹味又香甜。
食神炒飯
秘製麻辣雞煲(半隻)
避風糖香辣蟹🦀
朋友係尖沙咀番工,見到最近做緊抗疫優惠❤️ 所有菜式 #半價👏🏻😛,而且有超過4️⃣0️⃣款菜式任你嗌👅,所以今日就約埋朋友一齊黎試。店內人頭湧湧,店內坐滿了人,等了一會才能入座,看見每枱都一定要叫店內的⭐️鎮店之寶⭐️ 🦀🦀🦀有啲一枱仲叫左3隻唔同口味,認真誇張。🦀黑白胡椒蟹($588;半價後$294) 除了胡椒蟹,還可以選擇其他口味,例如黃金流沙蟹、避風塘香辣買張局香辣蟹、蟹醬焗香辣蟹、薑蔥乾煏蟹 黑白胡椒味道相當出,肉質肥美,新鮮嫩滑。 雖然提供了蟹鉗給客人,但廚師還細心地將蟹殼剝碎,讓客人方便食用。 ☘️話梅涼瓜($68;半價後$34) 經過醃製的涼瓜入口酸酸甜甜,苦瓜帶點微甘,味道有點似蕎頭。🦪薑蔥生蠔煲($128;半價後$64) 薑蔥生蠔煲夠晒鑊氣,上枱時還是「咋咋聲」,香味四溢。 生蠔分量相當足,一煲有九隻,每隻都肉質肥厚,入口嫩滑,相當好吃。配上的蔥炒得非常香口,最後成煲清曬。🍲黃酒煮鮮雞🐥($168/半隻;半價後$84) 黃酒煮鮮雞配以紅棗、杞子、黃酒、薑等材料製成,湯底有米粒,相信是用黃酒醃製的,湯底濃郁美味,非常滋補。 雞件預先炒過,所以食落非常香口,肉質保

🦀黑白胡椒蟹($588;半價後$294)
☘️話梅涼瓜($68;半價後$34)
經過醃製的涼瓜入口酸酸甜甜,苦瓜帶點微甘,味道有點似蕎頭。

🦪薑蔥生蠔煲($128;半價後$64)
薑蔥生蠔煲夠晒鑊氣,上枱時還是「咋咋聲」,香味四溢。

🍲黃酒煮鮮雞🐥($168/半隻;半價後$84)
雞件預先炒過,所以食落非常香口,肉質保持嫩滑口感,還有一隻煎蛋放在中間,賣相吸引。
🐷剁椒蒸豬手($138;半價後$69)
剁椒蒸豬手肉質不會太硬,不會太辣,啱晒食少辣嘅朋友。
🐟食神炒飯($198;半價後$99)
擺碟成魚狀的炒飯擺相相當吸睛,還命名為「食神炒飯」,夠晒霸氣。
炒飯相鋪上魚子造成魚身的紋理,矜貴又好看。
炒飯炒得非常乾身,富豐富嚼口,還細心地用上兩種米增加層次口感,配合蝦仁、菜粒和雞蛋成了一道非常美味的炒飯。

2020-06-02
2020-06-03 1621 瀏覽
蟹醬焗香辣蟹蟹固然是今日的主角,其實除了避風塘炒蟹,都仲有好多選擇。包括黃金流沙、黑白胡椒蟹、薑蔥蟹等等。今日揀了蟹醬焗香辣蟹,店員推介可以理解為「濕的」避風塘,其實上面一樣有避風塘的蒜粒配料,只是用蟹醬焗香,而非爆炒。超級好食,好味道。1)蟹 大隻,夠厚肉,而且係實肉的新鮮蟹。2)香料 足夠,食得出香味。3)價錢 半價中(超級吸引,所以座冇虛席)星期1,7點半都已經坐得滿滿。 黃酒煮雞平日不太常見於小菜list, 今日決定一試。因為平日不太常吃酒煮的美食。第一口食,覺得有點甘。但越食越回味,因為裡面配有杞子、紅棗,其實有啖啖的甜味。加上雞件的美味,入曬落去湯底裡面。而且並不會油,反而是一個曖笠笠,又補身的湯,加上裡面再加上洋蔥等等配料,好回味,會令人越食越想食。 黑蒜京蔥牛肉比起平日的洋蔥及蔥,京蔥給予牛肉更多一層香味。可以說是食出了穫氣及爆炒的味道。牛肉炒的時間亦剛剛好,不多也不少。用來絆酒,絆飯都不錯。 最後黎個食神炒飯炒飯是有咬口的炒飯,每粒飯都炒到好分明,不會油膩地黏成一舊,另外,外表已經十分正,魚的形狀,加上蟹子等等,蟹子混入飯之後錦上添花,令它更加香餐牌上都是半價

蟹醬焗香辣蟹

1)蟹 大隻,夠厚肉,而且係實肉的新鮮蟹。

2)香料 足夠,食得出香味。

黃酒煮雞
平日不太常見於小菜list, 今日決定一試。
因為平日不太常吃酒煮的美食。第一口食,覺得有點甘。

最後黎個食神炒飯

餐牌上都是半價
2020-05-27 1423 瀏覽
大家也應知道電影《食神》內的名菜食神炒飯吧!這夜跟車爸爸外出拍拖吃飯便到了翠林辣蟹舫與食神蟹逅! 來這兒主要想吃出名靚的招牌的炒蟹,而且現正推出半價優惠更是必到的理由! 店子裝潢簡潔而且十分光猛,更設有數間廂房小的4人房更不設最低消費,大房也只是$3000最低消費十分合理,最正是免收開瓶費我們的酒局真的可以諗諗!! 點了壺鐵觀音茶味不錯耶翻沖多次仍然夠味這$10/位的茶錢抵比呀! 一看餐牌原來有成40款半價菜式可選真的超級優惠!款款也十分吸引弄得我選擇困難症發作了! 好不容易跟車爸爸選好心水菜式!不消一會先上檯是我最期待的黑白胡椒蟹原價$588,熱氣騰騰的到來那香氣撲鼻的味道教人期待擦蟹一刻。 用上新鮮越南蟹目測約一斤鬆點,選了平時自己少煮的黑白胡椒味炒蟹,霸氣賣相實在冇得輸不知味道又如何呢? 先品嚐蟹蓋內有不少我愛的肉蟹羔,那胡椒汁醬内有滿滿的香甜洋蔥,汁內除了胡椒的辛香外更帶上幽幽的牛油香氣,味道相當誘人吃到吮晒手指真滋味! 大家看那蟹鉗真的好巨大耶,除殼後內裡盡是鮮甜的飽滿蟹肉,跟車爸爸一人一隻Chrees隊了它哈哈哈........

大家看那蟹鉗真的好巨大耶,除殼後內裡盡是鮮甜的飽滿蟹肉,跟車爸爸一人一隻Chrees隊了它哈哈哈.............

接力的是椒鹽白飯魚原價$78,跟一般坊間的出品有所分別,酥脆粉漿緊緊包裹著白飯魚,另外配上有甘香鹹蛋味的脆脆真的想點枝啤酒來品嚐!

喜歡吃蠔的我們還點了薑蔥生蠔煲原價$128,須然是半價但絕無將價就貨內裡有8隻肥美生蠔,熱烘烘的上檯怎會不吸引耶!除了生蠔外惹味的蔥段也不要浪費呀弄得超好吃。

除了半價菜式外另一Bonus便是吃到戴龍師傅親自傳授給辣蟹舫總廚的食神炒飯$188,炒飯以鯉魚造型上檯非常吸睛打卡之選。

而這炒飯不止貌美內涵亦相當豐富!採用意大利米來炮製配上海蝦、蜜糖豆、雞蛋和脆卜卜的蟹子等,入口米飯粒粒分明爽口彈牙絕沒一絲油膩感味道亦相當出色,果然是食神炒飯並非浪得虛名啊~
2020-05-25
2020-05-13 1724 瀏覽
疫情嚴重,餐廳都各出奇招吸引多d客人,而呢度既優惠非常抵呀!原價$599既炒蟹而家只係半價咋😍其餘小菜都一律半價😜我地一行三人趁機試多幾碟小菜先黎得翠林辣蟹舫,當然要試下招牌炒蟹啦🦀淨係炒蟹都有幾種口味,分別係避風塘香辣蟹,蟹醬焗香辣蟹,黃金流沙蟹同黑白胡椒蟹。我地一致決定食避風塘辣蟹!上枱擺盤非常有中國特色,好似以前宮廷d送食物籃咁😂蟹肉份量都幾多👍拎住蟹腳慢慢食,好香好脆😜蟹肉一梳梳新鮮大大隻蟹鉗已經拆殼👍一拎起就食得啦,大大啖肉😋薑蔥魚雲煲平時好少食魚雲,見到都有d手足無措唔知點食添😂相反朋友就好鍾意食啦,雖然冇咩魚肉, 至在損下損下食魚皮同啖味😋 薑蔥炒得好香口,如果再少d油就好啦。素豆腐食咁多肉點都要叫d蔬菜先健康架嘛☺️簡單地有雲耳,茹類同豆腐。豆腐滑捋捋,配上爽口的茹類。味道唔會太清淡,醬汁好香濃😋驚喜永遠都係最後先出現!完全估唔到炒飯咁有造型😍魚仔超可愛,粒粒蟹籽刻畫出魚尾同魚鰓。炒得粒粒分明,乾身唔濕👍除左普通白米,仲用左糙米更健康

蟹肉份量都幾多👍拎住蟹腳慢慢食,好香好脆😜蟹肉一梳梳新鮮

大大隻蟹鉗已經拆殼👍一拎起就食得啦,大大啖肉😋

薑蔥魚雲煲

素豆腐

2020-07-06 0 瀏覽
今日我同朋友book咗位食翠林辣蟹坊真係好誇張!七點鐘嚟到已經爆曬滿座,張枱都已經坐滿人就知道呢間嘢好好食,一早預訂位,仲要等一陣間先可以入座!所以下次嚟嗰陣時記住要book定位先啦!🤗🤗咁多人排隊就知一定好食啦!一於是試試我哋叫咗一個薑蔥蠔,避風塘蟹,食神炒飯,魚香通菜煲薑蔥蠔,離遠已經聞到好香嘅薑蔥味,啲蠔好大隻呀,一啖可以食一個,而且咬落口仲有啲蠔汁知道成口腔都係,又香又脆~~正!避風塘蟹!好有特色呀個避風塘蟹,上菜就知道佢架勢果然係呢度個招牌菜好似成座寶殿咁樣上,隻蟹超級大隻,隻蟹好新鮮而且肉質好彈牙同新鮮!食神炒飯,好得意呀個樣,原來佢係原條金魚咁嘅咁樣造型,魚生餘生好似喺嗰度游水一樣,真係靚到唔捨得食呀!而且每一粒飯都充滿咗魚子,食落去口感真係好鮮味!豉椒絲腐乳通菜街食得多有冇食過好似魚香通菜煲呢?原來都係好好味同埋好好餸飯㗎,如果肚餓呀唉呢一個真係一流!!
今日我同朋友book咗位食翠林辣蟹坊
真係好誇張!
所以下次嚟嗰陣時記住要book定位先啦!🤗🤗
咁多人排隊就知一定好食啦!一於是試試

我哋叫咗一個薑蔥蠔,避風塘蟹,食神炒飯,魚香通菜煲
薑蔥蠔,

正!
避風塘蟹!
,隻蟹好新鮮而且肉質好彈牙同新鮮!

食神炒飯,

豉椒絲腐乳通菜街食得多有冇食過好似魚香通菜煲呢?

2020-07-05 13 瀏覽
好耐冇食蟹喇,咁啱依間菜館做緊半價優惠,所以就同朋友黎試試。菜館好多人,座無虛席,所以一定要book位呀!我和朋友點左: 1. 避風塘香辣蟹賣相吸引,大大隻,非常新鮮,蟹鉗啖啖肉,調味適中,勁多炸蒜,好惹味,但唔會好鹹,辣度適中,一定要試!2. 潮式酸菜魚魚片厚肉新鮮,肉質彈牙,魚皮好重骨膠原,酸酸地好開胃。3. 牛仔粒賣相吸引,色彩繽紛,分量多,厚切嘅牛柳粒好腍,薯仔粒就外脆内軟,熱辣辣,好味道,值得一試!
我和朋友點左:
1. 避風塘香辣蟹
2. 潮式酸菜魚
魚片厚肉新鮮,肉質彈牙,魚皮好重骨膠原,酸酸地好開胃。
3. 牛仔粒
2020-07-03 7 瀏覽
見到呢排咁多人收藏呢間食店,仔細一睇原來餐牌上嘅菜式有半價,而且仲有避風塘炒蟹!立即book位試一試。平日嘅7pm去到去已經爆場,強烈建議一定要訂位先好去,如果唔係喺門口有排等。點左一客避風塘炒蟹、XO醬炒白鱔(有配蜜糖豆)、炒魚翅同兩碗白粥($12@),除咗炒魚翅味道比較一般之外,其餘兩道菜都好好味!蟹多肉好鮮甜,白鱔肉質又彈牙,推薦大家試下。不過杯青檸梳打冇乜味⋯好似齋梳打水咁⋯大家可以試吓叫其他嘢飲。

• 避風塘香辣蟹
2020-07-01 23 瀏覽
本身自己好鍾意食蟹, 今次終於有機會試下翠林辣蟹舫最出名既辣蟹啦😎嘩隻蟹一上枱真係冇諗過咁大隻😎 (避風塘香辣蟹)~ 一上枱已聞到好香既蟹味,份量大, 足夠兩至三人既份量. 蟹肉鮮甜啖啖肉而且亦算易剝殼. 除了招牌蟹外, 餐廳仲有好多小炒小食可以選擇, 而且夠穫氣, 份量亦夠大碟. 特別一提要試這裡的酸菜魚. 魚塊啖啖肉, 配上酸菜特別好味又開胃.而且近期餐廳做緊菜式半價, 絕對係值得去一試. 💕餐廳:[翠林辣蟹舫]💕地址:尖沙咀亞士厘道24-28號天星大廈1樓A

而且近期餐廳做緊菜式半價, 絕對係值得去一試.

💕餐廳:[翠林辣蟹舫]
💕地址:尖沙咀亞士厘道24-28號天星大廈1樓A
2020-06-29
  • 避風塘炒蟹
2020-07-01 19 瀏覽
Facebook見佢半價咁抵 梗係要過黎試下嗌左避風塘炒蟹 食神炒飯 同生蠔煲個炒蟹果然係招牌菜 擺盤都夠晒大陣仗隻蟹都算大隻不過嫌佢唔夠辣 但蒜香味都算幾入味而食神炒飯既材料好豐富 不過有少少咸而個生蠔煲就不過不失
Facebook見佢半價咁抵 梗係要過黎試下
嗌左避風塘炒蟹 食神炒飯 同生蠔煲
而食神炒飯既材料好豐富 不過有少少咸
而個生蠔煲就不過不失
一句講曬,完全唔值,半價只係招徠,實際都唔平,食物質素唔合格,尤其是啲小菜,求其一間茶記絕對好過佢,炸生蠔過火,硬哂,黃金鮮魷無咸蛋味又過哂火,硬到x街又靭,個飯無特別,只係特別貴,計埋半價加一要過佰蚊,個香醋骨無話可說,比差更勝一籌,very 骨,very多骨。薑蔥蟹好淡薑蔥味,亦肯定唔係乾煏,唔應該咁樣改名,全晚最得既算係個避風塘炒蟹同黃金豆腐,蟹夠香又夠味,但兩隻蟹比想像細隻好多,加埋一要三佰幾一隻通街都係,而質素都比佢好。豆腐炸得香脆,味道唔錯,半價連加一四十幾蚊算係全晚最對得住個價。結論只可到此一遊,兩次都唔會喇。
結論只可到此一遊,兩次都唔會喇。
2020-06-27 65 瀏覽
食物,環境,服務都痳痳哋,唔會再試,唔係全部餐牌都係半價,加一服務費係原價加一,唔係打折後價錢,食物超咸,原價食,一定唔會食,服務欠奉,唔會幫你加茶,食蟹連紙巾都冇張,成間酒樓,油淋淋,佢哋嘅所為招牌菜,黃金流沙蝦,蝦肉還蝦肉,炸粉還炸粉,唔好食,薑蔥生蠔好實又無味,個燉湯好似加咗水,唔夠味,我坐個位係角位,冷氣唔到,成餐飯食到滴哂汗,埋單$854,2個人,加一連碟花生要比$132,成張單實際要比15%,抵唔抵,自己諗。
2020-06-27
2020-06-27 51 瀏覽
用左openrice訂座半價優惠。蟹同指定小菜可以半價。兩個人安排左個小包廂比我地。開心入座時咁啱師傅拿住一籮蟹行過。見到隻隻勁大隻。滿心歡喜。坐下即叫左個薑葱蟹,一個咕嚕肉,一個牛仔粒先講個薑葱蟹,係有少少失望既,原來唔係頭先見到成個藍球咁大果種。後尾問侍應,原來果d係要900幾一隻.不過唔怪佢,係我地唸太多。。個蟹好鮮,雖然唔係大隻,呢個半價價錢係物超所值既。味道唔錯咕嚕肉做得好好,又香口又好味。如果可以少d肥肉會更好牛仔粒味道好,全部勁大粒但又唔會硬,而且份量好多。呢個價錢好物超所值。下次叫佢少油會更好
用左openrice訂座半價優惠。蟹同指定小菜可以半價。

兩個人安排左個小包廂比我地。開心

入座時咁啱師傅拿住一籮蟹行過。見到隻隻勁大隻。滿心歡喜。

坐下即叫左個薑葱蟹,一個咕嚕肉,一個牛仔粒

咕嚕肉做得好好,又香口又好味。如果可以少d肥肉會更好

2020-06-27 42 瀏覽
媽咪成日話食蟹貴,我自己又唔識整,所以就決定帶佢出街食,翠林辣蟹舫--重點係有半價,平過自己煮係尖沙咀亞士厘道,地方都幾闊落原來拎過好奬每枱一碟花生好大個LOGO係門口,一定認到好大隻,自己係街市買都要$300+以上半價左之後先係$294,堅抵食而且炒得好香蟹肉好新鮮,啖啖肉,2個人食都覺得多蟹鉗好大隻,好易起肉,好易食再點多一碟食神炒飯,好似一隻魚咁,又好睇又好食,半價左之後先係$99呢個價錢真係抵食,2個人食仲可以打包走,我寧願係度食都好過自己煮,正!!
媽咪成日話食蟹貴,我自己又唔識整,所以就決定帶佢出街食,
翠林辣蟹舫--重點係有半價,平過自己煮

係尖沙咀亞士厘道,地方都幾闊落

原來拎過好奬

每枱一碟花生

好大個LOGO係門口,一定認到

好大隻,自己係街市買都要$300+以上
半價左之後先係$294,堅抵食
而且炒得好香蟹肉好新鮮,
啖啖肉,2個人食都覺得多

蟹鉗好大隻,好易起肉,好易食

再點多一碟食神炒飯,好似一隻魚咁,
又好睇又好食,半價左之後先係$99
呢個價錢真係抵食,2個人食仲可以打包走,
我寧願係度食都好過自己煮,正!!
喺電台聽到介紹講到師傅好傳統好有heart去做嘅一間中菜館,想過嚟支持下,特登兩星期前訂位,用OpenRice訂位服務訂了兩位,並備注了要求卡位,朋友比我早到,當我到咗餐廳嘅時候,我企喺門口問職員使唔使量體溫,職員話唔使,我入去行去卡位發現搵唔到我朋友,然後我行返出去,我竟然發現我朋友坐咗喺餐廳門口嘅第一張枱,然後我坐低埋,完全無辦法忍受,兩星期前因為walk in叫我坐門口,我冇辦法接受先訂枱,我醒醒目目上網訂咗,兩星期後竟然都係要我坐門口,我背脊就係門口,所有人喺我背脊度出出入入都算,我右手邊就係廁所,我仲要喺嗰度除低口罩慢慢食蟹?係咪諗多咗?之後我就問職員咩情況、點解會係咁樣安排?第一我哋準時到,第二卡位冇人坐,第三我兩星期前訂,咩原因我要坐係門口食?而且我訂枱時候已經備注左要求卡位,佢話佢知,但只可以盡量安排,然後我問佢明明有位,咁點解你唔俾我坐?佢話人哋四位,卡位俾四位坐,但我見到有一男一女坐喺其中一個卡位度,我問佢咁嗰兩個人呢?佢解釋唔到,我再問佢,特登提前兩個星期訂位就係咁樣?佢冇嘢講,就話如果呢一個鐘內走就可以坐低,我話冇問題,我哋本來就係打算食完就走唔會係坐喺度傾一晚,之後佢俾我哋坐低係卡位,跟住一坐低1秒都無,即刻問我地食D咩啊,快啲落,你得一個鐘,係咪食蟹,依家就落,豆腐要唔要,要落埋佢,你哋之後慢慢睇,聽到火都嚟埋,我叫佢是但落咗先,之後1分鐘都冇又再嚟,問我食咩,快啲落埋其他,之後一路食一路收碟,問仲要唔要,一放低筷子已經叫我埋單,驚死我唔肯走咁,埋完單就拎住埋完單找嘅錢,企係你側邊,叫你走,我都未見過一間舖頭嘅服務態度可以咁差,咁大個女終於見識到比澳洲牛奶公司服務態度咁差嘅舖頭,講開又講入嚟都係為咗食蟹,叫咗避風塘炒蟹,椒鹽豆腐,話梅豬手,同埋炒椰菜花,避風塘炒蟹唔入味,豆腐正常水平,話梅豬手味道可以,但上枱只係屬於暖嘅水平,我估係一早煮定,類似食三送飯嗰啲咁,喺個兜度拎出黎個種,椰菜花味都可以。食到一肚氣,我呢世都唔會再嚟!
2020-06-26
紀念日