翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2020-04-28 49 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,咁就梗係帶佢去食佢最愛嘅避風塘香辣蟹, 嚟到餐廳樓下見到有一排相片,朋友話原來有咁多明星嚟過😍😍,咁真係要試真個味道啦,呢度地方都好闊落同朋友食吓美食,傾吓計係一個唔錯嘅選擇避風塘香辣蟹🦀🦀呢道菜係呢一間餐館嘅招牌菜,宜家好抵呀做緊半價,我哋叫咗一隻,餐館介紹話係用越南嘅蟹,好大隻又好多肉,肉質非常鮮甜,避風塘炒,更加惹味,私心推介必食海參炒蛋白😋😋呢款菜賣相好靚,海參爽脆,蛋白嫩滑,加埋蟹籽鮮艷嘅顏色,可以話係色香味俱全,佐飯一流香煎北海道大元貝👍🏻👍🏻呢個元貝真係好大隻,煎得啱啱好元貝嘅中心剛剛熟,所以唔會韌,鮮甜無比

避風塘香辣蟹🦀🦀

海參炒蛋白😋😋

香煎北海道大元貝👍🏻👍🏻
  • 避風塘炒蟹
2020-04-27 58 瀏覽
今天到翠林辣蟹坊和慶祝家人生日,特地選了一家港式酒樓,讓我們四人坐埋一齊聚一聚。由於是抗疫時期,所以有一個餐牌上全部餸菜也是半價, 十分抵食。首先叫了十出名的潮州酸菜魚。來的時候很大鍋,魚肉一片片,沒有帶任何骨,滲透了酸菜魚的酸香味, 十分開胃。我本身10分愛吃酸菜,所以這碟菜10分足了,選材吃完還有,喜歡吃湯飯的朋友也可以伴着飯吃, 味道一流。叫中式飯菜怎麼少得了叫飯食,想叫飯食的朋友可以試試這裏著名的炒飯。來的時候,廚師把炒飯砌成一條金魚形狀, 十分有氣氛。炒飯面頭帶有滿滿的蟹子,裏面混着白飯和紅埋一齊炒,材料十分足! 每一口飯吃下去也有孩子彈牙爽口的味道,口感10分特別,也令你覺得與外面吃的炒飯不一樣。下次來的時候會試試其他菜式,繼續發掘驚喜。

下次來的時候會試試其他菜式,繼續發掘驚喜。
2020-04-26 52 瀏覽
今天經過尖沙咀,突然想找一些中式酒樓叫餸吃,經過海旁附近,發現這家餐廳,便想去試試。來到這裏,當然要試試鎮店之寶,翠林辣蟹。我選了黑白胡椒蟹,來到,外貌已經十分吸引,成隻蟹原隻相,適合二至三人吃。外面沾滿了香香的胡椒醬汁,蟹肉裏面也滲透着香香的醬料味, 十分開胃。而我自己本身十分怕麻煩,不愛拆蟹殼,廚師已經細心把大部份蟹肉及蟹鉗剪開, 10分輕易便能吃到裏面的蟹肉, 10分惹味。如果不能行吃辣的朋友,可以常常黃金流沙蝦,也是十分香脆美味。喜歡吃辣蟹或被仔鞋的朋友,來到尖沙咀一定要常常這家店, 10分推介。

2020-04-26 31 瀏覽
近日朋友食過一間中菜餐廳覺得幾好食☺️就帶左E.L去試下餐廳門前都貼左好多同明星既合照📸似乎都有啲名氣 甘就一定要去試下係咪真係甘好食🧐.🦀黃金流沙蟹講明蟹舫一定要要試下蟹 蟹以用木盒裝住一上台已經聞到濃烈鹹蛋黃味 超香🥚拆開後見到蟹肉都好大件 食落鮮甜厚實 而且連拌碟既炸脆脆都好好食 一流🤤.🐟黑松露醬炒龍躉球擺盤幾靚 睇到已經想食龍躉塊厚肉實正 食落新鮮彈牙同清甜既甜豆好夾 可惜無咩黑松露味 扣返少少分.仲試左黃金豆腐🧈油鹽水浸蜆🐚中式牛柳 🐮同食神炒飯🍚😋豆腐外脆內軟 水準ok🤤牛柳嫩滑入味🙂蜆肉大隻而且新鮮 不過可惜芥菜有啲苦 影響左成個菜既味道 😋食神炒飯材料新鮮 粒粒分明 不過可惜油左啲 都扣左少少分.整體而言☝🏻餐廳既食物既質素唔錯 夠哂鑊氣而且擺盤好靚 見得出大廚既用心😋尤其而家做緊半價優惠真係好抵食 值得試下👍🏻.人均消費:$270美味指數:😋😋😋😋😋😋😋(8/10)抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰 (8/10)打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷(7.5/10).店名:翠林辣蟹舫地址:尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

近日朋友食過一間中菜餐廳覺得幾好食☺️

而且擺盤好靚 見得出大廚既用心😋
尤其而家做緊半價優惠
真係好抵食 值得試下👍🏻

人均消費:$270
美味指數:😋😋😋😋😋😋😋(8/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰 (8/10)
打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷(7.5/10)
店名:翠林辣蟹舫
地址:尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
2020-04-24 83 瀏覽
叫得翠林『辣蟹』舫,主打食物必定係蟹囉。間店镇店菜式有避風塘香辣蟹,蟹醬焗香辣蟹,黄金流沙蟹,黑白胡椒蟹,呢晚試咗蟹醬焗香辣蟹,一出場,都幾巨型,外表亮麗,蟹味飄香,蟹醬焗嘅,故有雙層滋味,而蟹殼已拍打過,好易打開,吃到啲結實鮮甜的蟹肉,再睇吓個鉗,大,彈牙,鮮甜無比,對一個蟹痴來講,真係超級满足。薑葱生蠔煲啲蠔好大好大隻,蠔味十足,加埋薑葱,實在好中式,好夾,另一惹味之選。出街吃,吃少咗瓜菜,故今日嗌咗個豉蒜涼瓜燒腩仔來彌補不足。食神炒飯同樣係招牌,我視之為中日fusion菜式,因炒飯面舖滿晒蟹子,然後好有心機堆成一條魚,年年有餘(魚)係人都希望啦。再提一提,明星廚神謝霆鋒都來過吖,見到好多合照,除霆鋒之外仲有好多藝人來幫襯。

出街吃,吃少咗瓜菜,故今日嗌咗個豉蒜涼瓜燒腩仔來彌補不足。

2020-04-22 657 瀏覽
今日同朋友食生日飯,佢話想食蟹,所以就去左呢一間翠林辣蟹舫到食晚飯。朋友話之前食過,好好味,咁我緊係順佢意,一定要叫蟹比佢食😂避風塘炒辣蟹,呢個係鎮店之寶,所以一定要叫。隻蟹大隻到,兩個人食都夠,加上啲炸蒜頭同調味,真係無得輸,吾怪得係鎮店之寶👍🏻👍🏻佢地炸到外殼都好脆,將肉汁鎖定向蟹入面,所以肉質一啲都吾乾,好好味👍🏻隻蟹鉗成隻手掌咁大,啖啖肉,太爽了,朋友食得好開心,我都收晒貨😍磯燒五頭鮑魚,配上特製醬汁,美味可口。鮑魚一啲都吾韌,重好鮮味,賣相美觀,都係一個必食之選。黃金流沙蝦球,店員介紹這個餸係出面參賽攞過獎👍🏻首先,賣相美觀,當我放入口時,一咬落去,入面熱辣辣,原來外面暖暖既蛋黃醬,將蝦肉保溫,好利害👍🏻 當然味道好好味,勁日新鮮,應該吾係急凍蝦肉,非常高水平👍🏻上湯浸水東芥菜,本身以為係普通炒菜,原來佢地用蕃茄烹調上湯,浸熟芥菜。芥菜本身比較硬,仺佢地竟然將芥菜煮到入口即溶既感覺,但芥菜又無被煮到黃晒,好高既技巧,好好味,用黎餸飯係一流👍🏻最後一味係食神炒飯,賣相贏晒,成條鯉魚咁👍🏻炒飯最難係每粒飯都分明,佢地做到,而且重有好多配料,口感一流,加上蟹子,添加了一份鮮味👍🏻大

朋友話之前食過,好好味,咁我緊係順佢意,一定要叫蟹比佢食😂

最後一味係食神炒飯,賣相贏晒,成條鯉魚咁👍🏻

大家真係要去試一下,佢地重做緊推廣,好多小菜都半價,包括真店之寶避風塘炒辣蟹。

2020-04-19
2020-04-22 52 瀏覽
屋企人好鐘意食中菜同海鮮,我地呢日專登去左一間食中菜既餐廳食佢既招牌辣蟹。有好多好正既中菜!黎呢度當然要點佢既招牌菜-避風塘香辣蟹。呢隻蟹好大隻,而且炒得好香,勁惹味,啖啖肉,正!另外,我地仲點左薑蔥生蠔煲,生蠔好大隻,而且勁新鮮,外層炸到好香脆,食唔停!仲有呢個豉蒜涼瓜燒腩仔,兩樣野幾夾,微苦既涼瓜中和返啲燒腩仔!最後,食中菜當然要有啲飯落肚啦,我地點左個食神炒飯,呢個炒飯入面有好多料,有魷魚、菜、蟹子等,炒飯仲要整成魚型,好靚!
有好多好正既中菜!
  • 避風塘炒蟹
  • 食神炒飯
好耐冇食過蟹啦!今日等埋男朋友收工再去翠林辣蟹舫食蟹!!原來而家有半價優惠,指定餐牌上既菜式全部半價,當中仲包括佢地既招牌炒蟹!識食緊係食避風港炒蟹啦,係翠林既招牌荣,蟹超級大隻,蟹蓋仲有羔架!蟹肉非常鮮甜,d炸蒜都超級惹味!食完隻蟹都已經半飽!今日食豪d,我地仲叫左隻磯燒五頭南非鮮鮑魚,口感好腍,醬汁帶少少甜,好味!跟住就輪到佢地既得獎菜式,黃金流沙蝦球,勁大隻,口感鬆脆,蛋黃味濃度恰到好處,唔會掩蓋左蝦球既鮮味,配埋沙律一齊食又係另外一個味道,建議先食原味,之後再配沙律一齊食之後就到食神炒飯,好有心思,砌成一條魚既形狀,炒飯好乾身,裡面有菜粒,蝦仁,配埋紅米一齊炒,個面仲有好多蟹籽!識食緊係配埋頭先避風塘炒蟹既炸蒜一齊食啦!最後叫左個上湯蕃茄娃娃菜,娃娃菜煮得好腍,仲加入左百合落去煮,令湯底更加鮮甜,出色!下次要帶埋屋企人黎再食!
好耐冇食過蟹啦!今日等埋男朋友收工再去翠林辣蟹舫食蟹!!

蟹肉非常鮮甜,d炸蒜都超級惹味!食完隻蟹都已經半飽!

下次要帶埋屋企人黎再食!

2020-04-19
2020-04-17 70 瀏覽
今日放工又同同事V去食好野,呢次就落左去尖沙咀一間專門整炒辣蟹嘅餐廳食,聽聞佢呢度啲避風塘炒蟹係佢地啲招牌菜黎,咁緊係要睇下係咪咁堅啦。呢個避風塘炒蟹嘅上菜方式都幾特別,係以手抽嘅形式拎過黎,但呢樣都未算特別,最勁嘅係隻肉蟹好大隻好多肉呀,當我地對呢隻蟹好感歎嘅時候,店員同我地介紹佢地餐廳用嘅肉蟹係要越南大肉蟹,從佢地對食材嘅堅持,呢樣係值得欣賞嘅。講返味道方面,蟹肉甚至係蟹殼內嘅蟹膏都已經相當入味,啖啖肉好正。雞子相信大家係打邊爐嘅時候都會見過佢嘅蹤影,今次佢又出現了,而且係以椒鹽嘅形式現身,真係不得了。其實唔係咁多人都食雞子,因為怕左佢浸味,但對我黎講只係輕鬆事,我一下子就食下十粒都能面不改容,呢樣已經嚇親我個同事,哈哈。另外,佢地嘅小炒,食神炒飯,甜品等等都整得唔錯,下次黎要試下佢嘅黑白胡椒蟹先得。

2020-04-14
2020-04-17 61 瀏覽
當我身處美食超多的尖沙咀,正在煩惱吃什麼時,看見阿士厘道的這家中菜本來就不貴,竟然還做半價,一隻蟹只要$300!(折後)上到去發現座無虛席,枱與枱之間安排得比較疏,剛好1.5米吧黃金流沙蟹$294!蟹肉份量足,估計有斤半,而且非常新鮮,全部蟹肉都一梳梳,黏殻而多肉汁,蛋黃又香又濃,好吃,抵吃!水蜜桃脆皮大腸$59!非常爽脆,極級肥美,喜歡吃肥膏的應該超愛吧,嫌太肥膩的還有水蜜桃,降低了肥膩感食神炒飯$94有蝦仁跟四季豆襯托的炒飯,此外還有蟹籽調味,味道很足,口感一流,不過如果原價就有點貴了莞香粒粒炒粉絲$44非常簡單的炒粉絲,蛋 蒽段 肉碎,而且跑得夠乾身,價格也是非常抵吃!不過好像找不到莞茜的影踪就是了

上到去發現座無虛席,枱與枱之間安排得比較疏,剛好1.5米吧

黃金流沙蟹
$294!

水蜜桃脆皮大腸
$59!

食神炒飯

莞香粒粒炒粉絲
2020-04-16 53 瀏覽
這間餐廳專食海鮮, 尤其是辣蟹, 佢畀其他辣蟹嘅餐廳有所不同, 就係佢喺賣相方面顯盡心思, 這個炒辣蟹用上木架, 鐵板上放上大大隻, 擺放得好靚仔辣蟹, 避風塘式制法, 令到蟹非常之惹味, 大啖啖肉, 非常之新鮮黃酒煮鮮雞, 包含住豐富藥材, 有杞子, 紅棗, 圓肉 , 豐富嘅酒香, 一飲入魂, 雞也都非常啲鮮嫩每人都叫咗個大元貝, 平時都食開粉絲蒸大元貝, 今次轉食用美極醬汁嚟煎, 個感覺都幾新鮮, 嗰醬汁令到個元貝非常之提鮮, 爽口彈牙的口感, 實在吸引, 另外最抵就放咗洋蔥, 洋蔥日吸收曬醬汁嘅鮮味, 非常之香甜蜜桃咕嚕肉, 賣相真係非常之有心思, 將紅椒, 青椒, 洋蔥鋪在碟上面, 做個topping, 蜜桃非常的香甜, 再加上外脆內軟嘅咕嚕肉, 真係生色不少

2020-04-16 50 瀏覽
HI~有折@翠林辣蟹舫 Greenland Spicy Crab尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖 Shop A, 1/F, Astoria Building, 24-38 Ashley Road, Tsim Sha Tsui 香港地食SEAFOOD一點都不便宜, 一個人要有魚蝦蟹, 一定要過$500一位, 做緊半價大優惠, 可以善待自己一下, 出面死沉沉, 要打倒中國武漢肺炎, 一定要身心都強大才行$588 一隻黃金流沙蟹,最愛鹹蛋黃,加了脆脆麵粉碎,蟹係新鮮架,半價左就好抵食啦。但鹹蛋黃含量低得可憐,完全食唔到鹹蛋,很失望除了蟹其實有小菜, 我自己就覺得好抵食啦! 平均都是一百元左右一碟地方同食物好適合一大班人聚餐, 不過而家最多4人, 等節日再帶埋全家來食飯啦!!不過上菜超慢,等足半個鐘先上第一道

尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

2020-04-16 592 瀏覽
最近疫情嚴重, 少了出外吃飯, 多數叫外賣, 專找有折扣的去吃, 比較著數。但朋友介紹說這間餐廳堂食都有半價優惠, 認真少見, 於是吸引到我們出動吃飯, 屈得耐真要出去抖抖氣呢。原以為半價只有幾款食物, 但出乎意料, 有幾十款食物都有半價, 連續來吃一星期也不會悶。而且地方很寬敞, 和其他食客距離很遠, 食得比安心。避風塘炒辣蟹先來招牌的避風塘炒辣蟹, 上桌已聞到鑊氣的香味, 一隻蟹大大隻, 夠四個人分享。辣的味道很惹味, 調味很出色, 味道也滲入了蟹肉中, 香濃中透出蟹鮮味, 蟹鉗部分更是淡淡肉, 十分滋味。殼都已經爆好, 不用再辛苦拆殼, 吃得方便。黃酒煮鮮雞湯底呈濃郁的顏色, 帶有酒香及雞的甜香, 滋補的味道, 一看材料有很多雞件, 還有杞子圓肉紅棗等, 不少得的是薑塊, 可以驅寒, 有助血氣循環, 特適合女生補身。黃酒煮雞可叫一隻或半隻, 兩小口子來也可以吃到。特別之處是它有一隻大大的煎蛋, 可以邊吃蛋補充蛋白質, 更靚靚, 而蛋又和這個湯很夾。美極煎帶子帶子中間界開, 分成薄片更入味及容易吃, 很少用美極作為調味, 想不到用在海鮮上, 也沒搶走它的鮮味, 出來感覺又幾合襯,

避風塘炒辣蟹

黃酒煮鮮雞

美極煎帶子
帶子中間界開, 分成薄片更入味及容易吃, 很少用美極作為調味, 想不到用在海鮮上, 也沒搶走它的鮮味, 出來感覺又幾合襯, 仍然吃到帶子的鮮甜, 而且煮得剛好不會老, 口感嫩滑。

抵食又好食, 加上服務好, 招呼親切, 來這裡吃飯無得輸。
  • 黃酒煮鮮雞
  • 避風塘炒辣蟹
  • 美極煎帶子
2020-04-16 30 瀏覽
經過尖沙咀翠林辣蟹坊,見到全部菜品半價, 非常吸引! 半價完之後同茶餐廳差唔多價錢, 識食一定食呢度啦! 而且翠林辣蟹坊不嬲都有番咁上下質素! 所以無慮即決。黃酒煮鮮雞,湯頭非常濃郁入味,黃酒與雞既味道好正! 湯頭又甜又香" 配料又足料!肉蟹可以選擇避風塘,香辣,黃金流沙,黑白胡椒, 我哋叫咗黑白胡椒蟹大隻得很! 半價只係三百蚊有咁大隻蟹! 黑白胡椒完全滲入蟹內, 非常香味, 但仍然食得出蟹嘅鮮味, 又有蟹膏,yummy!!蜜桃咕嚕肉,咕嚕肉嘅芡汁不多不少,醬汁包含曬嚕嚕肉, 咕嚕肉嘅外層 仍然保持非常脆口, 內層肉質仍然嫩滑。食神炒飯, 擺到成條鯉魚既樣, 用咗魚籽做 topping, 更有口感! 配料有五穀米,蝦,蛋,飯粒炒到香口又不油!抵讚!

黃酒煮鮮雞,

2020-04-16 17 瀏覽
朋友今晚想食避風塘炒蟹然後上網睇左一輪 見到呢間啲comment唔錯所以就上嚟試吓佢喺亞士厘道嘅一棟大廈入面我哋唔識係後門入左去入到去發現原來環境幾好.我哋兩個人坐四人枱相當舒適店員好熱心介紹佢哋嘅招牌菜式.避風塘炒辣蟹擺盆已經好特別一定會相機食先隻蟹啖啖肉 而且辣度適中而且火候掌握得啱啱好脆到連啲軟殼位置都可以食埋 .其他小菜都相當出色通菜煲好有鑊氣相當之惹味.呢個酸菜魚用嘅係龍躉片魚嘅肉質相當結實 而且魚皮成呎厚啖啖都係骨膠原.去到買單嘅時候好開心原來而家做緊半價優惠咁嘅價錢食到咁高質嘅食物忍唔住即刻介紹俾身邊嘅朋友😙
朋友今晚想食避風塘炒蟹
然後上網睇左一輪