翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2020-09-05 132 瀏覽
話說今日又食唔到牛角,但又想食蟹,所以搵咗呢間好味又抵食嘅辣蟹。本身係因為好奇先點咗呢味,雖然賣相嘛嘛地,但估唔到真係好好味! 酸酸咸咸嘅話梅同苦澀嘅涼瓜原來都幾鴿下唔好苦瓜嘅朋友都可以try try.呢個豆腐都好抵食,山水豆腐花既質感俾炸漿包住,外脆內軟不過記得趁熱食啊主腳到啦!主打食蟹嘅地方真係唔同啲,可以確保到蟹嘅鮮甜味。真係啖啖肉㗎~至愛粉絲登場~原理好似平時食開果啲泰式包生菜啲料不過轉咗中式調味同炮製齋食呢味其實都好味,不過再撈埋果碟有啲油嘅醬汁,成碟嘢當堂昇華咗!**唔好芫荽嘅朋友可以請佢落少啲**因為冇咩菜所以叫咗碟秋葵自己係屋企都可以試下整。因為疫情,人少啲,坐疏啲,安靜啲,可以慢慢嘆😊😊😊staff都好sweet,好有禮貌。話說我論論盡盡,跌咗支湯羹,佢地即刻送上紙巾另外好勤力換新碟同埋食完蟹又再奉上乾濕紙巾so sweet.

話梅涼瓜

唔好苦瓜嘅朋友都可以try try.

黃金豆腐

呢個豆腐都好抵食,山水豆腐花既質感俾炸漿包住,外脆內軟

不過記得趁熱食啊

主腳到啦!

主打食蟹嘅地方真係唔同啲,可以確保到蟹嘅鮮甜味。

真係啖啖肉㗎

芫香鮑魚炒粉絲

~至愛粉絲登場~

原理好似平時食開果啲泰式包生菜啲料
不過轉咗中式調味同炮製
**唔好芫荽嘅朋友可以請佢落少啲**

蔥燒秋葵

因為冇咩菜所以叫咗碟秋葵
自己係屋企都可以試下整。

因為疫情,人少啲,坐疏啲,安靜啲,可以慢慢嘆😊😊😊
staff都好sweet,好有禮貌。
話說我論論盡盡,跌咗支湯羹,佢地即刻送上紙巾
另外好勤力換新碟
同埋食完蟹又再奉上乾濕紙巾
so sweet.

2020-09-05
話梅涼瓜
黃金豆腐
芫香鮑魚炒粉絲
2020-09-05 53 瀏覽
疫情終於回落單位數字了,又去食好d,抖抖氣,日日屈喺屋企人都癲,朋友將出遠門,約我下午吃飯聚聚。朋友選了尖沙嘴翠林辣蟹舫。準時到達~嘩,門口貼滿明星合照,上到二樓,感覺亁淨,一盞盞仿燈籠吊燈挂滿,讓人回想起80年代避風塘船上的璀璨光華。黃金流沙蟹一上來好澎湃,盛載的盒子像一個牌坊,吸晴十足,蒜香和鹹蛋黃炸到金黃金黃真像陽光下的沙粒,蟹肉鮮甜,香味和鮮味混合在口中,簡直好味到難以形容店裏侍應雖然不多亦都殷勤地幫手換碟值得一讚。黑椒蜂蜜牛仔粒賣相極度精美,用鮮淮山砌出像孔雀的羽毛,牛仔粒甜甜軟軟,加上鮮淮山中和甜味和爽脆,吃多也不膩。炒菜花廣東菜通常用蒜蓉炒,它用了乾辣椒,比較特別,感覺有少少川味朋友趁我吃到不停口,偷偷地去結賬,真不好意思,想同他踐行反而要他埋單。這頓飯吃得很滿足,希望在異鄉他生活安康!
朋友選了尖沙嘴翠林辣蟹舫。
黃金流沙蟹
店裏侍應雖然不多亦都殷勤地幫手換碟值得一讚。
黑椒蜂蜜牛仔粒
炒菜花
廣東菜通常用蒜蓉炒,它用了乾辣椒,比較特別,感覺有少少川味
這頓飯吃得很滿足,希望在異鄉他生活安康!
2020-08-27
2020-09-03 77 瀏覽
上星期和同事在尖沙咀辦完公事後,肚餓的我倆便到餐廳滿佈的亞士厘道看看有什麼餐廳,留意到這一間位於樓上的辣蟹店,我和同事都沒有嘗試過辣蟹,抱着好奇的心情上去一試,非常滿意抗疫期間不少餐廳都做不同的推廣,這間餐廳正在做指定小菜半價推廣,這個椒鹽豆腐雖然半價但是非常驚喜!絕對做到外脆內嫩,而且廚師調味非常香口,是一道非常驚艷的小菜黑白胡椒蟹現時他們亦做半價推廣,非常抵食,我和同事選擇了用黑白胡椒作菜式,並沒有選擇錯,醬汁濃香惹味,而且蟹肉厚實彈牙,非常新鮮,而且份量之多,足夠三人食用亦可以基於前兩道菜同樣高質,我和同事額外點了一個酸菜魚嘗試一下,同樣驚喜,先說魚肉鮮甜嫩滑,配合酸菜的調味非常適合送白飯

2020-09-01 291 瀏覽
朋友揾我吃辣蟹午餐,我說明不受得辣,朋友說:「放心,你吃過一定番尋味!」朋友約會在「翠林辣蟹舫」,環境不錯且地方整潔。朋友是熟客,自然請她發辦點菜好了!黑白胡椒蟹,肉蟹是頂級新鮮,肉質結實爽彈,味道鮮甜,胡椒的麻香獨特香味與洋葱絲煮蟹,獻汁麻香鮮美不鹹不辣,令肉蟹如錦上添花!脆香咖啡骨,第一次品嚐咖啡入餚,咖啡香味是微微淡淡的,看見肉排除了披上咖啡色外衣,咖啡色外衣之外,更有一層如蟬衣的薄脆包裹,非常香酥可口,吃下第一口肉排,享受到肉質非常鮮嫩且有美味肉汁,於是決定也外賣回家,晚飯加餸。小魚煎蛋,小魚十分香脆,加埋蛋香,是無敵的小菜,家中爐火細,很難做到如此美味小魚煎蛋。蒟蒻芒果梳打水、蒟蒻百香果梳打水。我除了外賣脆香咖啡骨,還有燒汁鮮魷。堂食與外賣是半價,飲品是正價。

朋友約會在「翠林辣蟹舫」,環境不錯且地方整潔。
朋友是熟客,自然請她發辦點菜好了!

小魚煎蛋

蒟蒻芒果梳打水、蒟蒻百香果梳打水。
蒟蒻芒果梳打水& 蒟蒻百香果梳打水

我除了外賣脆香咖啡骨,還有燒汁鮮魷。
脆香咖啡骨&燒汁鮮魷

燒汁鮮魷

堂食與外賣是半價,飲品是正價。
2020-09-01
蒟蒻芒果梳打水& 蒟蒻百香果梳打水
脆香咖啡骨&燒汁鮮魷
燒汁鮮魷
2020-08-31 127 瀏覽
同朋友一路行一路諗食咩,行行下就去左阿士厘道!我哋大家都話好耐無食過蟹,見到menu上既避風塘炒蟹勁吸引,就好有共識話食蟹而且仲有半價優惠$300都唔駛就可以食到仲有好多菜式都有半價,抵食到喊餐廳內既裝潢好寬敞舒適,而且又好乾淨服務員又勁有禮貌,食得特別開心避風塘香辣蟹隻蟹好夠份量,好大隻,肉質好厚又鮮甜,啖啖肉避風塘既香味令味覺更昇華撈飯食簡直一流麻辣雞煲辣味同花椒既麻味唔會好重微微既麻辣香,更能食到雞本身既雞油香味啲雞好滑,全部都係啖啖肉既位置避風塘雞軟骨超級鍾意食避風塘,自己係屋企真係好難整到雞軟骨有咬口之餘仲好容易咬開,唔會硬綁綁佐酒一流呢間既小炒&避風塘系列超級好味,限聚令放寬之後一定要約埋一大班朋友再黎食
同朋友一路行一路諗食咩,行行下就去左阿士厘道!

而且仲有半價優惠
$300都唔駛就可以食到

仲有好多菜式都有半價,抵食到喊

餐廳內既裝潢好寬敞舒適,而且又好乾淨
服務員又勁有禮貌,食得特別開心

避風塘香辣蟹
隻蟹好夠份量,好大隻,肉質好厚又鮮甜,啖啖肉
避風塘既香味令味覺更昇華
撈飯食簡直一流

辣味同花椒既麻味唔會好重
微微既麻辣香,更能食到雞本身既雞油香味
啲雞好滑,全部都係啖啖肉既位置

避風塘雞軟骨
超級鍾意食避風塘,自己係屋企真係好難整到

雞軟骨有咬口之餘仲好容易咬開,唔會硬綁綁
佐酒一流

2020-08-31
2020-08-31 89 瀏覽
友人向來性格好動,喜愛遊山玩水,吃喝玩樂,不過有見早排疫情一直反反覆覆,所以亦盡量減少外出,最近終於忍唔住,相約我來尖沙咀吃頓午飯。友人一向識飲識食,今次就揀咗位於亞士厘道嘅「翠林辣蟹舫」。晏晝都食辣蟹咁豪?原來友人話餐廳早前推出咗多項抗疫優惠,不但可以用半價食不同製法的特色蟹,而且仲有接近 40 款小菜可供選擇,全部都可享半價,十分抵食。 餐牌上的選擇果然好豐富,單係招牌辣蟹就已經有 5 款,當中包括:避風塘香辣蟹、蟹醬焗香辣蟹、黃金流沙蟹、黑白胡椒蟹、薑蔥乾煏蟹。交由友人發板,點了蟹醬焗香辣蟹 (半價 $294,原價 $588),另外再加咗兩款小菜。隻蟹果然有睇頭,用一個紅色方形木架再襯以黑碟盛上,氣勢十足,而且上桌時還傳來陣陣辛香,十分誘人。搶先拿了一隻蟹鉗品嚐,蟹肉肥美鮮甜,帶微微辛辣,而且入口明顯比坊間炒蟹 Juicy,肉質又軟又綿,啖啖有汁,加上吸滿了蟹醬的香氣,吃起來特別滋味,真不愧為鎮店之寶。小菜選了順德小炒皇 (半價 $64,原價 $128)  同黃金豆腐。吃過不少順德小炒,處處不同,此店以臘肉、煎鯪魚條、蝦仁、蕎頭、紅椒配蓮藕和西芹,幾款食材都炒得唔錯,鑊氣十足又夠
小菜選了順德小炒皇 (半價 $64,原價 $128)  同黃金豆腐。吃過不少順德小炒,處處不同,此店以臘肉、煎鯪魚條、蝦仁、蕎頭、紅椒配蓮藕和西芹,幾款食材都炒得唔錯,鑊氣十足又夠乾身,足見火候掌握得恰好,用來佐酒一流。
另外碟黃金豆腐 (特價 $34;原價 $68)  亦很有水準,炸粉薄而香脆,豆腐入口仍然非常滑溜,很好吃,點上甜辣醬,更加惹味。
遲些等限制令放寬,到時一定會再多約幾個朋友一起來聚餐。
2020-08-31 44 瀏覽
翠林辣蟹坊太耐冇出街食飯,決定食一啲平時唔會喺屋企煮嘅菜式!今日同屋企人去咗尖沙咀站附近嘅一間中式餐廳食飯,呢間餐廳出名食蟹,而我同屋企人都鍾意食蟹,所以就決定嚟試吓!依家「鎮店之寶」做緊半價優惠,$588就食到全肉蟹,真係非常優惠,我哋就叫咗個避風塘香辣蟹試吓!侍應端上避風塘香辣蟹嘅時候,隔離枱都忍唔住望左幾眼,因為真係好大隻蟹!而且賣相十分討好,兩隻大肉鉗非常吸睛。廚師首先拎蟹去炸,再用避風塘炒法,好好味!而且蟹肉非常結實同新鮮,啖啖肉嘅感覺真係好正!我自己就鍾意刷完啲蟹肉再加多d避風塘脆脆一齊食^_^蜜桃咕嚕肉擺盤非常有心機,用咗三色椒、紫洋蔥同埋蜜桃放外圍,蜜桃並非罐頭蜜桃,沒有浸糖水,食落都算清甜。咕嚕肉啖啖肉,仲要係五花腩,所以炸完都係咁嫩!酥炸雞軟骨屋企人表示呢個係佢哋食過最好食嘅炸雞軟骨,因為出面個份非常之薄,而且好香蛋白味!雞軟骨份量都幾多,夠3-4人食。伴碟亦有炸蓮藕,非常香脆,好似食緊薯片咁。餐廳環境都幾闊落舒服,卡位可以望吓窗外風景,整體而言覺得呢間餐廳非常好,因為睇得出揀選食材方面有一手!
翠林辣蟹坊

蜜桃咕嚕肉

炸雞軟骨

前牌路過,見佢地門口大大嗰牌寫,炒蟹同小菜都係半價。 心諗有冇咁大隻蛤乸隨街跳。 炒蟹半價真係好過自己喺屋企整。 限聚令下,今次同小白兔返嚟試下先。坐電梯及入到餐廳時,都聞到消毒藥水味 ,感覺乾淨衛生,安心好多。睇下餐牌先,原來半價菜單都有好多選擇。黃金流沙蝦球侍應姐姐推介話攞過獎,果然別有風味!外層鬆軟,有濃濃的鹹蛋黃味,內裏有隻鮮味大蝦,肉質彈牙,味道鮮甜。配上冰涼的自制沙律一齊食,又熱又凍,酸酸甜甜,好開胃。香辣胡椒蟹上枱時已聞到好香胡椒味,師傅仲要好用心咁炒完,再砌返成隻蟹形出黎,賣相好得。蟹大隻,多肉,同洋蔥胡椒一齊炒,夠哂鍋氣, 胡椒味濃又惹味。真係色香味俱全。水煮牛肉半價後才60零蚊,就點黎試下。估唔到真係童叟無欺, 沒有因為半價而份量變少。 材料及份量十分之多,絕對對得起這個價錢。除了有大量牛肉,還有筍類,香菇,紅椒,豆卜等。麻辣味很正宗,先麻後辣, 屬後勁凌厲型。好耐冇食辣嘢, 食下辣辣地的牛肉,再食下甜甜地的紅椒及香菇, 的確過癮!今次我地都食得好開心,食物有質素,姐姐都好落力介紹。等下次可以多d人黎時再食過,試埋其他菜式。

限聚令下,今次同小白兔返嚟試下先。

睇下餐牌先,原來半價菜單都有好多選擇。

黃金流沙蝦球
侍應姐姐推介話攞過獎,果然別有風味!

香辣胡椒蟹

水煮牛肉

✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。翠林辣蟹舫.半價食蟹爽爽爽。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤ 好久沒有上街吃飯難得星期六有時間即時與好友往去食蟹因為,真係忍左口好耐啦!  翠林辣蟹舫 在尖沙咀極出名加上現在有半價優惠,避風塘香辣蟹、蟹醬焗香辣蟹、黃金流沙蟹、黑白胡椒蟹、薑蔥乾蟹都半價你唔係唔食呀??抵食的蟹宴,令人食指大動 \\\避風塘香辣蟹///炒蟹呈金黃色,份量大大,炸蒜香氣撲鼻蟹肉鮮香,炸蒜超級惹味一個鮮,一個辣,配合一流香口又引人炸蒜令我好想留番來配白飯食  三蔥排骨煲3種蔥蔥,味道香到震排骨索晒蔥蔥的香氣好食又有骨氣有飯就更好了   蓮藕炒雞柳鑊氣之選,蓮藕非常爽口雞柳入味帶汁香與油香食到唔停,整體5個字:超級有鑊氣

雜感女生   好味日記

˚*。翠林辣蟹舫.半價食蟹爽爽爽。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

好久沒有上街吃飯

難得星期六有時間

即時與好友往去食蟹

因為,真係忍左口好耐啦!

翠林辣蟹舫 在尖沙咀極出名

加上現在有半價優惠,

你唔係唔食呀??

抵食的蟹宴,令人食指大動

\\\避風塘香辣蟹///

炒蟹呈金黃色,份量大大,炸蒜香氣撲鼻

蟹肉鮮香,炸蒜超級惹味

一個鮮,一個辣,配合一流

香口又引人

炸蒜令我好想留番來配白飯食

三蔥排骨煲

3種蔥蔥,味道香到震

排骨索晒蔥蔥的香氣

好食又有骨氣

有飯就更好了

蓮藕炒雞柳

鑊氣之選,蓮藕非常爽口

雞柳入味帶汁香與油香

食到唔停,整體5個字:超級有鑊氣

2020-08-29 107 瀏覽
之前一直都想黎翠林辣蟹舫,因為有時經過門口,都見到好多餐廳老闆同明星嘅合照相,相信餐廳應該又番咁上下水準,已經喺餐廳餐廳做緊半價優惠,所以冒着肺炎嘅危險都要出黎食餐飽我同朋友就叫咗個麻辣雞煲,而家都只係八十幾蚊,呢度係半隻雞既份量,但係其實都相當多,材料就有芹菜、蒜頭、冬菇、木耳、豆卜、花椒、八角,之前食過咁多餐廳嘅雞煲,呢度嘅雞肉就係最滑啦,而辣味其實唔算太濃,所以唔食得辣嘅朋友都可以一試登登登登我期待而舊嘅香辣醬油蟹終於到啦,連裝蟹個器皿都架勢過人一大隻蟹依家都仲係做緊半價,二百幾蚊,呢個價錢仲可以係邊度搵到啊蟹鉗其實都開好咗,我好輕易就可以搣到咁完整嘅蟹鉗食落真係啖啖肉,仲要吸晒啲辣味,正呀呢部通菜都唔可以睇小,一埋枱就渣渣聲翠綠色嘅通菜配上鮮嫩嘅蝦仁,真係冇得頂呀
香辣醬油蟹
呢部通菜都唔可以睇小,一埋枱就渣渣聲
飛天通菜
翠綠色嘅通菜配上鮮嫩嘅蝦仁,真係冇得頂呀
2020-08-23
香辣醬油蟹
3K
2020-08-28 138 瀏覽
是日放假,同朋友出黎食個飯,順便同佢慶生。作為蟹痴嘅朋友話想食蟹,咁就上網搵下有咩好地方,見翠林評價唔錯,就試下佢啦。無得食晚飯,轉晏晝食都得嘅。中午黎到餐廳,都好多人喎,幾乎滿座,好好彩仲有卡位坐,雖然唔係咩靚景,但靠窗就感覺開揚啲嘛,哈哈,講到好似買樓咁。先開壺茶,要左鐵觀音,幾香呀,夠晒熱水滾茶靚嘛。仲送上花生,要收費的,不過出黎食野都預左啦。朋友點了薑蔥乾煏蟹,雖然呢度辣蟹出名啲,但朋友同我都唔算好食得辣,穩陣啲要款唔辣嘅先,而加做緊特價,幾款招牌蟹都有半假優惠。蟹屬中型蟹,呢款size夠啦,太大反而無咁好味。黎多張先,咁靚仔梗係要相機食先,勁多蔥正呀,吸晒蟹汁好鮮味㗎。大大個蟹蓋,留返比生日嘅朋友享用啦。蟹蚶都係大大隻,略硬身,要用啲力先鉗爆佢。呵呵,大大塊蟹肉,極鮮甜!肉質厚實彈牙,果然係有名有實,好好味呀!仲點左話梅金沙骨,賣相幾靚。閃亮亮嘅話梅汁,睇見都想食。入口真係好香話梅味,酸酸甜甜的,肉已經煮得軟腍,吸飽汁好正喎,用黎送白飯真係可以添幾碗。仲叫左其他野,但食蟹食到一手係就無影相了,哈哈,折蟹折到無晒儀態添……
先開壺茶,要左鐵觀音,幾香呀,夠晒熱水滾茶靚嘛。
仲送上花生,要收費的,不過出黎食野都預左啦。
蟹屬中型蟹,呢款size夠啦,太大反而無咁好味。
大大個蟹蓋,留返比生日嘅朋友享用啦。
蟹蚶都係大大隻,略硬身,要用啲力先鉗爆佢。
仲點左話梅金沙骨,賣相幾靚。
閃亮亮嘅話梅汁,睇見都想食。

2020-08-25
同老公難得一齊放假 ,好耐冇去過街啦 🤗🤗疫情又穩定咗,今日一於行街食飯 尖沙咀,真係少咗好多人,行街舒服咗 ,亞士厘道呢度喺尖沙咀都算系一條 美食街 😻好多正嘢 🤩🤩見到banner 半價食蟹 ,300蚊唔使有一隻 😝😝同老公二話不說 ,上咗去食 !店員好nice ,防疫意識仲好高添 枱與枱之間真係隔得足足有兩米, 可能呢度地方比較大 ,坐得又舒適 👍👍干淨企理 揀咗呢隻 避風塘香辣炒蟹 😆😆連小菜都係半價㗎 🍻🍻一上枱 嚇親我哋😱😱超級大隻 店員活斤幾呀,蟹鉗好似手掌咁大 😍😍啖啖肉,好似食蟹扒咁 🤭🤭最緊要係個避風塘香辣嘅做法 ,香得嚟又唔 太辣 👍一啲都唔影響蟹嘅鮮味 🤤🤤兩個人食咗一隻斤幾嘅蟹 😝食完隻蟹都飽咗一半啦!!哈哈 😄真係好滿足 好耐未食過咁正嘅嘢啦 另外叫咗兩個小菜 子薑炒牛仔肉好有特色啊😁😁 你喺平時食開嘅牛肉特別嫩滑 ,而且用上子薑嚟炒特別開胃酸酸地三蔥啫啫排骨煲 ,火候十足 上枱真係吱吱聲㗎 ,非常之惹味,喺屋企整唔到㗎!😋😋兩個人清曬 真係食唔落白飯喇哈哈 埋單五百蚊鬆啲 真係超值呀 下個星期要再嚟呀😬😬

紫薑炒牛仔肉

埋單五百蚊鬆啲 真係超值呀 下個星期要再嚟呀😬😬
紫薑炒牛仔肉
2020-08-24 159 瀏覽
有D菜式係要出面食先OK,例如炒蟹啦,家陣晚市堂食未放寬,就趁今日放假午市去食坐係卡座相當寬敞舒服,又可以望到街景,開好茶,食住花生慢慢落單鎮店之寶嘅炒蟹,家陣做緊半價優惠,多款烹煮方法比你選擇,當然唔可以錯過啦幾款煮法都令人流口水,選擇困難症又出現啦.................最終選擇係......黃金流沙蟹原隻蟹以木架上枱,甚有氣勢隻蟹大約重斤二至斤四,全身被"黃金流沙"所遮蔽,變成黃金蟹神先由蟹蓋開始,用匙更"畢"黎食,有少少膏幾綿口,配以帶有淡淡咸蛋黃脆脆,雙重口感!跟住要開始嘗試蟹肉,肉質唔係"水",味道相當鮮甜,配合大廚嘅炒功,超級惹味!好啦..........到重點環節出場.............睇下隻蟹鉗幾咁澎湃,D肉多到一個點,將佢成隻放入口一"算",全部肉都輕易落進口中,超級滿足呀!食完咁好味嘅炒蟹,見到另一張餐牌寫住"半價優惠菜品",你無睇錯,餐牌中嘅菜式全日做半價,咁嘅價錢點抗拒呀?!  又即管叫D試下呢客係順德小炒皇 ($128),每間菜館都有自己風格嘅小炒皇,呢度打正係順德,材料包括蓮耦條,萵荀條,鯪魚煎餅,蝦仁,臘肉等調教味道得宜,個人歡喜用萵荀條

原隻蟹以木架上枱,甚有氣勢

調教味道得宜,個人歡喜用萵荀條配以臘肉一齊食,鮮甜味中和臘肉嘅咸香味,配飯食真一梳!

而呢度竟然有黃酒煮鮮鷄 (半隻/$168),好耐都無食過啦,上枱時比佢嘅份量嚇左一跳,咁大鍋嘅?!

呢鍋煮鷄材料相當豐富,除左鮮鷄件外,仲有大量洋蔥,薑及紅棗,配以黃酒及酒糟煮起嘅湯底,最忠於傳統仲有煎蛋係面頭,真係超級足料,誠意之作!

先飲啖湯,濃香酒味但唔會令人有唔舒服感覺,之後再有紅棗及鷄肉嘅甜味,不同味道層次共治一鍋

鷄肉唔會煮到嚡口,一啖湯一啖鷄又一啖煎蛋,感覺實在得黎又補身,呢個時候更要令自己身體健康,估唔到比我地係呢度遇到佢!

呢餐午飯令人滋味又滿足,打以半價優惠,笑住埋單!
2020-08-19 2410 瀏覽
我本人呢就鐘情日本菜,但係呢就有個中菜胃,之前係外國時,隔日就想食中菜,而家返黎香港,雖然冇咁誇張,但時不時就想食中菜,咁啱今日女友話都想食,咁自然就一拍即合啦,我地去左間位於尖沙咀叫翠林辣蟹舫既中菜館,朋友介紹話啲蟹唔錯,所以就決定去試試。去到時晚市唔算多人,當時仲係疫情時期,好彩仲可以出去食飯,但客人真心唔多。我地叫左個避風塘香辣蟹、桂花陳皮鱔、蜜桃咕嚕肉、避風塘海鮮炒飯。首先黎左個避風塘辣蟹先,最鐘意就係個炸蒜,連埋蟹肉一齊食,超正,蟹肉份量唔少,兩個人食啱啱好,成隻蟹炸過之後,外殼超脆,雖然唔會食埋,但連啲炸蒜一齊‘選’黎食,好正。跟住黎到桂花陳皮鱔,個鱔肉又係炸過,連桂花醬一齊炒,酸酸甜甜,好開胃,鱔肉雖然炸過但仲有鮮味,咬落彈牙又脆脆地,唔錯。跟住蜜桃咕嚕肉都上埋枱,咕嚕肉炸到金黃色,咬落去啖啖肥豬肉,有種入口即溶既感覺,雖然好邪惡但我鐘意🤤,配埋酸酸甜甜既蜜桃,好夾👍🏼最後先上避風塘海鮮炒飯,賣相勁吸睛,將啲飯砌成條魚,第一次見,立即相機食先;但當時其實已經大半飽,以為唔會點食得落,點知又出奇地好食,最後成碟清😋 啲飯粒粒分明,火喉控制得好好,炒飯有味得黎又唔咸,又勁多蝦

最後先上避風塘海鮮炒飯,賣相勁吸睛,將啲飯砌成條魚,第一次見,立即相機食先;但當時其實已經大半飽,以為唔會點食得落,點知又出奇地好食,最後成碟清😋 啲飯粒粒分明,火喉控制得好好,炒飯有味得黎又唔咸,又勁多蝦肉,真心有驚喜,推介。

2020-07-13
  • 避風塘香辣蟹
  • 食神炒飯
2020-08-05 83 瀏覽
平時食辣蟹一定諗起灣仔鵝頸橋,但其實尖沙咀區呢間翠林辣蟹舫嘅辣蟹都唔錯㗎😜.避風塘炒辣蟹 (大辣)🦀辣蟹炒得好香,蟹肉肉質軟滑鮮甜,又唔會太辣😋炸蒜炒到乾身🧄辣得尼又少少鹹🌶又香脆😆超級好味.黃金流沙蝦球 (2 隻)💛 蝦球上面灑滿金黄色嘅蛋黃碎😍入口鹹蛋黃味濃郁又香口🤤蝦球大隻厚肉,新鮮彈牙🦐連埋旁邊嘅沙律一齊食就無乜油膩感☺️.紅豆涼粉冰🍹香甜嘅紅豆加上爽滑嘅涼粉😉飲完好清涼💦
紅豆涼粉冰🍹香甜嘅紅豆加上爽滑嘅涼粉😉飲完好清涼💦
  • 避風塘炒蟹