2021-06-09
早前母親節因為工作嘅關係只係屋企簡單食飯最近多番空餘時間,就同媽咪補食豐富嘅晚餐媽咪想食蟹嘅關係,就book咗間專門食蟹嘅店舖-翠林辣蟹舫一入門口,有隻可愛既翠林蟹公仔歡迎你,而且店舖設有卡位令客人坐得舒服睇Menu蟹同龍蝦都做緊8折優惠,而且有小菜都做緊優惠蟹係好生猛嘅大肉蟹,一入門口見到隻隻大肉蟹好生猛,放係枱面個盤度郁而且蟹有五種煮法避風塘炒蟹、黃金流沙蟹、蟹油醬香辣蟹、薑蔥乾煏蟹、黑白胡椒蟹黃金流沙大肉蟹 $ 688 (再有八折優惠)整個黃金流沙佈滿肉蟹,令每啖蟹肉融入鹹蛋黃味,而且鹹蛋黃炒過,所以特別帶有香味蟹肉質鮮甜,意料之內,畢竟係新鮮嘅食材,自然食到新鮮嘅味道上海醬鴨 $ 148 (半隻)鴨肉經油炸至金黃,再放薑蔥煸香,再將香料用紗布包好,加入黃酒,再加上鹽及糖煮大約半小時再加入調味料 (傳統上海醬鴨做法)醬鴨醬油味煮得入味,而且鴨既處理方法很好,無鴨騷味蜂蜜醬燒黑毛豬排 $ 168採用黑毛豬,黑毛豬排肉質嫩,加上蜂蜜醬燒汁甜蜜既味道潮式酸菜魚 $ 168用上無骨龍躉魚片,魚肉更有咬口,而且酸菜湯味道做得相當出色話梅涼瓜 $ 68 涼瓜加入冰糖及話梅,煮好再放入雪櫃過
最近多番空餘時間,就同媽咪補食豐富嘅晚餐
媽咪想食蟹嘅關係,就book咗間專門食蟹嘅店舖-翠林辣蟹舫
睇Menu蟹同龍蝦都做緊8折優惠,而且有小菜都做緊優惠
而且蟹有五種煮法
黃金流沙大肉蟹 $ 688 (再有八折優惠)
蟹肉質鮮甜,意料之內,畢竟係新鮮嘅食材,自然食到新鮮嘅味道
上海醬鴨 $ 148 (半隻)
醬鴨醬油味煮得入味,而且鴨既處理方法很好,無鴨騷味
蜂蜜醬燒黑毛豬排 $ 168
採用黑毛豬,黑毛豬排肉質嫩,加上蜂蜜醬燒汁甜蜜既味道
潮式酸菜魚 $ 168
用上無骨龍躉魚片,魚肉更有咬口,而且酸菜湯味道做得相當出色
話梅涼瓜 $ 68
涼瓜加入冰糖及話梅,煮好再放入雪櫃過夜,便成為這道餐前小菜
味道甘甜
早古味紅糕 $ 48
內有紅棗整成既發糕,食落比較口感鬆軟,而且發糕整得好有彈性
整體感覺很好,員工有禮貌,而且會跟客人介紹菜單,感覺很親切