翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2021-06-02 22 瀏覽
今日預祝好友生日,我特登帶佢去食尖沙咀嘅《翠林辣蟹舫 》食蟹,因為佢係一個蟹痴, 對蟹情有獨鍾! 大家都心大心細, 有5種煮蟹方法可以揀👉,包括有避風塘炒蟹、黃金流沙蟹、蟹油醬香辣蟹、薑蔥乾煏蟹& 黑白胡椒蟹!🙌🙌最後我哋揀咗《黑白胡椒蟹》, 貪佢夠惹味! 一上枱已經好吸精🤩🤩🤩,打卡一流! 隻蟹啖啖肉, 好鬼大隻, 食落勁香勁惹味,我揀咗小辣啱啱好, 味道刺激得嚟又唔太辣!蟹肉鮮甜, 超結實,超爽口,食過返尋味! 好正呀! 廚師用了一個竹籠蒸《污糟雞》,一打開散發陣陣清香,原來用了荷葉鋪底,再配上榨菜、紅棗雲耳一齊蒸,味道好夾,好好食! 雞件嫩滑,有雞味, 正! 超級推介《黃金流沙蝦球》, 真係好,好,好,好食! 蝦球一望落去已經好有睇頭, 好大件, 之後咬落去仲超鬆脆,蝦肉爽口彈牙, 仲帶有鹹蛋香味,超級好食! 沾上自製沙律醬,味道就更加豐富啦! 最後仲有一碟《拍蝦浸娃娃菜》,香芋配以上湯去煮,加上鮮甜蝦肉, 原來好香,好甜,好鮮, 娃娃菜又可以吸收到上湯精華, 真係美味之極了!

🙌🙌最後我哋揀咗《黑白胡椒蟹》, 貪佢夠惹味!
一上枱已經好吸精🤩🤩🤩,打卡一流!

蟹肉鮮甜, 超結實,超爽口,食過返尋味! 好正呀!

沾上自製沙律醬,味道就更加豐富啦!