翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2021-05-27 70 瀏覽
口痕想食蟹,見呢度Openrice訂座有優惠,8折加叫蟹附送半隻污糟雞,咁抵食就同朋友黎左試下🙈半隻污糟雞 免費附送本身睇賣相就無咩期望,送嘅嘢通常唔係咩好嘢,點知一食好大驚喜😳真係好好食,雞肉超嫩滑,鮮嫩可口。蒸嘅以為佢味道好清淡啦,又唔係wor,好惹味,食到好香白胡椒味,真係一定要試下👍🏻豉椒炒蜆 $88豉椒汁唔錯,唔會太鹹太甜,蜆肉無沙,食得出新鮮,完全唔腥。雖然未去到眼前一亮非試不可水準,但如果鍾意食的話,叫佢絕對唔差,係好食過出面好多大排檔小炒店。避風塘炒辣蟹 原價 $588 **Openrice訂座8折+送半隻污糟雞有大中小辣選擇,唔食得辣嘅我地選擇左小辣,譚仔10小嘅我地覺得辣度係可以接受嘅香辣。真係好大隻蟹,避風塘嘅蒜蓉炸得夠乾身而且好香,認真如果叫白飯的話,我可以就咁餸飯食一碗🤣拆左食都好多蟹肉,特別係蟹鉗最大舊最多蟹肉,超滿足🥰鍾意蟹黃蟹膏嘅可能會失望,但最愛蟹肉的話表示,大愛💕總評:非試不可!無論蟹定係雞都無令我失望,特別係個雞真係仲出色過蟹,令人眼前一亮。記得Openrice訂座先有8折+送污糟雞半隻優惠!原價一隻污糟雞都要188㗎😉
古法污糟雞

半隻污糟雞 免費附送

豉椒炒蜆 $88

古法污糟雞
2021-05-27 35 瀏覽
這天突然很想吃避風塘炒蟹😆然後找到了在尖沙嘴的翠林辣蟹坊,店內招牌便是避風塘炒蟹🤤而且餐廳正在進行推廣優惠,所以點炒蟹除了可以享有八折優惠,更會贈送半隻雞🤣所以小編便果斷到內一嚐🤤#避風塘炒辣蟹 $588 (八折後 $470.4)辣蟹可自選辣道,小編當天點了小辣,所以辣味較不明顯,不過避風塘味道跟蟹肉融為一體🤤十分惹味,蟹肉十分新鮮!而蟹蓋更有不少蟹膏🤤蟹膏經油炸後所以味道十分香而且脆🥰味道小評分:😋😋😋😋/5#秘制污糟雞贈送的半隻雞🐓以蒸籠原個送上,剛剛蒸好的雞件肉質仍然嫩滑,而其他配料,例如紅棗、榨菜等味道亦被雞件吸收🤤雖然是贈送的雞但一點也不馬虎~味道小評分:😋😋😋😋/5#山渣汁魚塊 $118另外小編也點了一些小菜~山渣汁魚塊感覺像咕嚕魚塊,魚塊十分嫩滑,首先會嚐到山渣汁的酸甜味,然後便有陣陣魚肉香味😆一旁的洋蔥🧅味道亦不錯,十分爽口但卻不會辣🥰味道小評分:😋😋😋😋/5#拍蝦啫啫通菜煲 $108十分有鍋氣的通菜煲,上菜時仍在冒煙😍內裡有不少蝦肉並有有鹹香,通菜份量頗多而不會太老~味道小評分:😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數

#避風塘炒辣蟹 $588 (八折後 $470.4)

#秘制污糟雞

性價比:💰💰💰/5
環境:💕💕/5
打卡指數:📸/5
2021-05-26 44 瀏覽
今日放假,可以同老公抖抖,所以我們決定去食一些平時好少食的東西。於是靈機一觸,就去咗呢間餐廳食蟹。來到餐廳,人客可不少,中式餐廳的設計,最吸睛的是大大燈籠形的吊燈。黃金豆腐豆腐大大粒,最特別是點酸辣醬,很開胃。潮式酸菜魚其實我係第一次食酸菜魚,魚肉索咗湯的酸味,算是容易入口。不過我好耐無食辣,覺得湯底辣咗少少,要一口湯一口香片,老實說算辣得過癮的。秘製污糟雞以多種食材鋪在雞肉上,放入蒸籠內蒸,雞肉吸收了食材的香味,也保持肉質的鮮嫩。黃金流沙蟹隻蟹超大隻,加上大量的蛋黃碎,超吸睛。用少少力就可以用鉗開蓋,肉身超厚,尤其是兩隻鉗,真係厚到好似髀咁。芫香粒粒炒粉絲粉絲炒得好香,但又唔會太大陣芫荽味,容易接受。
於是靈機一觸,就去咗呢間餐廳食蟹。

黃金豆腐
豆腐大大粒,最特別是點酸辣醬,很開胃。

潮式酸菜魚
其實我係第一次食酸菜魚,魚肉索咗湯的酸味,算是容易入口。

秘製污糟雞

黃金流沙蟹
隻蟹超大隻,加上大量的蛋黃碎,超吸睛。

芫香粒粒炒粉絲
粉絲炒得好香,但又唔會太大陣芫荽味,容易接受。

2021-05-19
已經成年幾兩年無得去旅行,香港同新加坡個旅遊氣泡爆完又爆,始終未能成事。一直都好想去新加坡食胡椒蟹,只好約朋友去呢間食蟹既專門店過下口癮。胡椒辣蟹一上檯已經聞到好香,急不及待要開黎食,舔到個殼既汁已經知好味。 蟹肉鮮甜厚肉,一絲絲蟹肉好結實,一啲都唔會削,仲食到鮮味既蟹汁,加上黑胡椒同洋蔥好惹味,微辣又香口,好岩送飯。原來叫蟹既客人都會送半隻污糟雞,污糟雞用上榨菜同紅棗、荷菜蒸成,賣相一啲都唔污糟,仲好清新,雞肉吸收左紅棗味好香,肉質嫩滑。豉椒炒蜆用上蒜蓉、豆豉、薑片同辣椒炒香,個汁惹味又唔太咸,蜆肉肥美多汁,而且乾淨無沙,真係幾正!比較驚喜既係啫啫蝦醬通菜,用煲仔上檯,一黎已經咋咋聲,加上蝦醬味好香,仲有D豬肉粒,通菜入口仲有少少豬油香味,好有鑊氣!以食海鮮黎講價錢唔貴,比起山長水遠去食海鮮,加上小菜又有鑊氣,值得再食!

2021-05-26 31 瀏覽
今日收工朋友話搵我食飯,想食小菜同海鮮,所以就黎咗呢間食辣蟹既餐廳,一於食餐好!一入見就見到檯檯客人都有叫蟹,蟹又好大隻好吸引咗,我地都叫左隻胡椒炒蟹食下。胡椒炒蟹鑊氣十足,色香味俱全,侍應姨姨事前會問我地食咩辣度,我地揀咗小辣,胡椒味好出,加上蟹肉好新鮮,食落好惹味,又唔會搶走主角蟹肉既風頭。污糟雞係送既,但雖然係送,估唔到都唔錯,無揸流灘,賣相幾抱,用荷菜蒸雞,加埋紅棗榨菜蔥花,雞肉新鮮但唔會太肥,嫩滑十足,都幾好食。朋友仲叫左個啫啫蝦醬通菜,一黎到已經出曬煙,有肉碎同蝦醬,炒得好香,通菜無渣,好脆口,好適合撈飯食。豉椒炒蜆都好出色,豉汁加上炒蜆絕對係經典小菜,豆豉味好香,蜆肉粒粒都好大,新鮮無死蜆,食炒蜆最怕有沙有死蜆,呢到就無,抵讚。

2021-05-26 12 瀏覽
鍾意食蟹嘅朋友🦀🦀相信「翠林辣蟹舫」會好啱你🤗.避風塘炒蟹🦀肉厚鮮甜👍🏻👍🏻炸蒜香辣惹味🧄好滋味😋.古法蒸污糟雞(半隻)🐓雞件配以紅棗、蔥花同榨菜蒸😍雞肉嫩滑,味道鹹香帶甜😗.金桔醬燒骨🐖唔會剩係得骨😆有好多肉😌酸酸甜甜,好開胃🤤.拍蝦啫啫通菜🥬上枱時將通菜放入砂鍋炒熱🔥通菜撈埋蝦醬、蝦肉同埋蒜蓉🦐鹹香惹味😋😋.另外叫咗壺鐵觀音🫖亦都有附上花生🥜🥜
鍾意食蟹嘅朋友🦀🦀相信「翠林辣蟹舫」會好啱你🤗
避風塘炒蟹🦀肉厚鮮甜👍🏻👍🏻炸蒜香辣惹味🧄好滋味😋
金桔醬燒骨🐖唔會剩係得骨😆有好多肉😌酸酸甜甜,好開胃🤤
另外叫咗壺鐵觀音🫖亦都有附上花生🥜🥜
  • 避風塘炒辣蟹
  • 鎮店之寶避風塘炒辣蟹
2021-05-26 13 瀏覽
假日同左家人晚飯,約左黎呢間位於尖沙咀的翠林辣蟹坊,四處都放滿得意嘅蟹形公仔, 餐牌上好多都做緊優惠, 咁又幾抵啊~ #黃金流沙蝦球蝦🦐鮮好爽同大隻,炸粉唔多食落輕脆,調味得宜,咸蛋黃很香唔會過咸。#黑白胡椒蟹蟹沾上了粉再油輕炸,之後原隻用上胡椒炒,食到蟹嘅原汁原味外,胡椒亦都非常惹味!蟹肉新鮮肉質嫩滑多汁,見到個蟹鉗咁大隻,就知佢咩料啦! #污糟雞半隻 (叫蟹有半隻送)用上蒸籠蒸的雞件,配以紅棗榨菜絲,蔥花鋪面,荷葉墊底故有淡淡嘅荷葉香味,雞肉用上胡椒調味,雞件很嫩滑。#炒番薯葉喜愛食番薯葉,炒得翠綠色澤均勻,菜煮得好淋,而且都好大碟。

#黃金流沙蝦球

#黑白胡椒蟹

#污糟雞半隻 (叫蟹有半隻送)

#炒番薯葉
喜愛食番薯葉,炒得翠綠色澤均勻,菜煮得好淋,而且都好大碟。
2021-05-19
2021-05-25 25 瀏覽
今晚同大學同學一聚,大家一致想吃靚海鮮,來到尖沙咀,搵食蟹的必然想起這家翠林辣蟹舫😁上次同媽媽來吃,隻肉蟹令我念念不忘,今日再encore😏。黑胡椒蟹果然是肉蟹,兩隻蟹鉗強而有力😂用上店家附上的工具後,輕易將蟹鉗煎皮拆骨,蟹肉非常清甜!再配上淡淡的黑胡椒味,惹味😋👍🏼雞半隻蒸雞是最能考驗計的新鮮程度,這間店用護照輕輕調味後,雞件在荷葉上蒸起,再配上榨菜和紅棗後,整件事非常有鮮味👍🏼黃金流沙蝦球流沙蝦球的面脆卜卜,大大啖蝦肉,配上沙律醬後,非常惹味,一個人吃一隻非常滿足。拍蝦香芋娃娃想不到娃娃菜配上新鮮香芋和肉碎後,再加上清甜的雞湯湯底和其他配料(紅椒、芹菜和蝦仁🍤),非常鮮甜,而且每吃一口都有新鮮感🤣個人特別喜歡香芋,這樣的配搭也很新鮮。我們三人都覺得不錯,最喜歡的還是肉蟹,果然是招牌菜😏🦀

黑胡椒蟹

雞半隻

黃金流沙蝦球

拍蝦香芋娃娃

我們三人都覺得不錯,最喜歡的還是肉蟹,果然是招牌菜😏🦀

2021-05-25 16 瀏覽
老公知我鍾意食海鮮今次特登帶我嚟呢間餐廳食蟹。翠林辣蟹掂坊呢間餐廳主打係食蟹同龍蝦,距地嘅食法都有好多種包括有避風塘炒蟹黑白胡椒蟹黃金流沙蟹,蟹油醬香辣蟹等等今次我地就選擇左避風塘炒蟹,最近只要叫蟹仲會送半隻污糟雞Tim 嫁!另外我地仲叫左豉椒炒蜆同通菜煲。避風塘炒蟹一上枱估唔到咁大隻而且賣相好靚因為仲有個木架喺度可以比大家影吓相添。避風塘啲蒜蓉非常之惹味不過可能因為好大隻所以啲蟹殼非常之堅硬好難拆肉辛苦一輪但係都好值得嘅因為真係食落啖啖肉,而且啲肉質好鮮甜。污糟雞係用咗蒸籠蒸啲雞嘅,蒸籠底下有一大塊荷葉面頭再配上啲紅棗同埋榨菜,雞肉食落好滑嫩而且估唔到雞肉同榨菜都幾夾。豉椒炒蜆呢碟係我老公嘅最愛豉椒炒蜆隻隻都好肥美,唔會得d殻而且食落好鮮甜不過我老公就鍾意食辣所以就話覺得辣返少少會更惹味。呢間餐廳絕對如果鍾意食海鮮嘅朋友一定黎要試吓因為真係非常之好食嫁!
老公知我鍾意食海鮮今次特登帶我嚟呢間餐廳食蟹。

避風塘炒蟹

污糟雞

豉椒炒蜆

2021-05-24 21 瀏覽
《翠林辣蟹舫》的辣蟹向來有名,這天特意來吃避風塘炒辣蟹一踏入餐廳就見到一隻艇,旁邊還放了小蟹🦀和龍蝦🦞裝飾,滿滿的避風塘感覺避風塘炒辣蟹:用大紅木架放著大大隻的炒辣蟹超吸睛,🦀蟹有一斤重,光是蟹鉗就已經跟我的手差不多size,超誇張的,難怪是鎮店之寶~辣蟹用了炸蒜、辣椒🌶️和蔥來炒,鑊氣十足又夠入味;啖啖蟹肉又爽又甜,必點👍🏻👍🏻豉椒炒蜆:鑊氣十足的炒蜆,蠻大碟,豉椒味超濃,每隻蜆都頗大隻,而且很有鮮味😋秘制污糟雞:對於污糟雞我聽名字是完全不知道是什麼樣的。店員一打開蒸籠,好香濃的荷葉味撲鼻而來,嫩滑的雞肉加入榨菜、紅棗一起蒸,2個字-滋味;雞肉切成小塊,每件都沾滿醬汁,入口有胡椒味和淡淡荷香,肉質夠嫩滑🤤 現在還有優惠,只要點炒蟹就會送半隻污糟雞,超划算飛天通菜:上枱時才把通菜放人燒熱了的砂鍋裡,砂鍋立馬發出咋咋聲;連同蝦肉、蝦醬和蒜蓉一起拌著,滿滿的鹹香味,很惹味的一道菜《翠林辣蟹舫》📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
《翠林辣蟹舫》的辣蟹向來有名,這天特意來吃避風塘炒辣蟹

《翠林辣蟹舫》
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
2021-05-24 15 瀏覽
媽媽特別喜歡吃蟹,早前和同事到過這間翠林辣蟹舫吃蟹,蟹肉新鮮又啖啖肉,於是今天帶媽媽來一嚐😋❤️黑胡椒蟹平時吃開薑蔥炒蟹,今天想來點特別的—— 黑胡椒蟹。意想不到的是,黑胡椒的濃烈香氣配上蟹後惹味得來又不會搶味,讓我們都吃到蟹肉的鮮味。重點是,這蟹非常大隻😁雞半隻蒸雞最能吃到雞的鮮味,這雞加上胡椒醃製,有淡淡的胡椒味,配上榨菜、紅棗和荷葉墊底後,有荷葉香氣🤩👍🏼媽媽都很喜歡。豉椒炒蜆豉椒炒蜆很有鑊氣,蜆肉粒粒飽滿,不錯。拍蝦香芋娃娃媽媽和我都很喜歡這道菜,和平常吃的津白娃娃菜不同,這道菜加上不少配料,豐富得多。有芹菜、紅椒、蝦仁和芋頭等等,芋頭還要先煎香,非常惹味又有心機💯難怪座無虛席,下次和媽媽也想再來吃吃其他菜🥰❤️

黑胡椒蟹

雞半隻

豉椒炒蜆
豉椒炒蜆很有鑊氣,蜆肉粒粒飽滿,不錯。

拍蝦香芋娃娃

難怪座無虛席,下次和媽媽也想再來吃吃其他菜🥰❤️
2021-05-24 16 瀏覽
一路都知呢間食蟹好岀名,不過都冇諗過多人成咁,強烈建議大家book位😂鍾意食海鮮的話唔可以唔試嘅餐廳,各種特色烹調手法去處理唔同嘅海鮮,又有鑊氣小炒等等,唔知點解覺得呢間餐廳好啱請屋企人食飯😆.🦀二人套餐 $788套餐包括自選一款招牌蟹同兩款小菜🥰雖然套餐冇包白飯,但兩個人食三個餸都好夠飽,千其唔好眼闊肚窄🤣個蟹小編揀咗黃金流沙蟹,姐係鹹蛋黃味,鹹蛋黃味嘅食物從來都冇令小編失望過,十分之香口惹味😍隻蟹大隻得好交關,雖然食得有啲狼狽,但真係好鮮甜,乜都值返曬😮‍💨小菜有超多選擇,小編點嘅酥炸蜆肉餅同埋辣子雞都幾好食,好夠鑊氣,不過食完都係覺得應該叫返個清啲/蔬菜類嘅菜式平衡下😂.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 3.5/5👨🏼‍🍳服務: 3.5/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 3.5/5
🦀二人套餐 $788
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 3.5/5
👨🏼‍🍳服務: 3.5/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 3.5/5
2021-05-23 22 瀏覽
之前來過翠林辣蟹舫吃它們最出名的避風塘炒蟹,非常回味,這次回訪就試試同樣都很受歡迎的黃金流沙蟹,用openrice平台訂位更可享8折優惠。點購任何一款蟹,即送半隻污糟雞(原價$188) )(送完即止),至到5月31日黃金流沙蟹 $588蟹的外層是薄薄金黃色的咸蛋黃炸皮,還有大量咸蛋黃脆脆包圍整隻蟹,充滿香濃的蛋黃味,鹹香可口。蟹很大隻,蟹殻很脆身,用鉗一夾就很容易剝開,吃起來算方便,蟹鉗手掌般大隻,蟹肉豐滿,鮮甜爽口,更充滿水份不乾身,蟹蓋上的蟹膏都很香,古法污糟雞半隻 (送)雞肉切成小件,加入紅棗、枸杞、榨菜放在一大塊荷葉去蒸,所以很入味,雞肉很新鮮嫩滑,淡淡清香,配合爽口榨菜絲一起吃,口感豐富,美味可口,金桔醬燒骨 $128排骨陣陣焦香,肉厚軟腍,金桔醬濃稠,充滿濃郁的金桔果香味,濃濃的肉香配合香甜酸酸的金桔醬,很開胃拍蝦啫啫通菜煲/飛天通菜 $117熱騰騰的上枱,香氣撲鼻,翠綠爽脆的通菜加上蝦和蝦醬一起炒,很惹味,炒得很有鑊氣夠入味,通菜吸滿了鹹香蝦醬汁,風味十足

黃金流沙蟹 $588

古法污糟雞半隻 (送)

金桔醬燒骨 $128

拍蝦啫啫通菜煲/飛天通菜 $117
2021-05-23 15 瀏覽
一直都好愛食海鮮特別係蟹🤤🤤🤤薑蔥炒蟹!辣蟹!通通都愛!尖沙咀呢間辣蟹舫滿足到我好多個食蟹願望隻隻都大大隻!又有唔同唔味喎呢晚食黃金流沙蟹啲蝦肉完全唔乾唔柴口👍🏻👍🏻啖啖都係肉,咸蛋香味濃郁豉椒炒蜆(粒粒大大粒又脹卜卜仲要好鮮味)除左蟹外我要大推!蒸雞半隻,比想像中多🤣🤣仲有拍蝦香竽娃娃係上湯裡面有蝦粒竽頭同埋娃娃菜呢兩樣比較清淡,食完香辣蟹等等清清胃口幾好~#蟹蟹蟹蟹全部都是蟹
一直都好愛食海鮮特別係蟹🤤🤤🤤
薑蔥炒蟹!辣蟹!通通都愛!
尖沙咀呢間辣蟹舫滿足到我好多個食蟹願望
隻隻都大大隻!又有唔同唔味喎
呢晚食黃金流沙蟹
啲蝦肉完全唔乾唔柴口👍🏻👍🏻
啖啖都係肉,咸蛋香味濃郁
豉椒炒蜆(粒粒大大粒又脹卜卜仲要好鮮味)除左蟹外我要大推!
蒸雞半隻,比想像中多🤣🤣
仲有拍蝦香竽娃娃
係上湯裡面有蝦粒竽頭同埋娃娃菜
呢兩樣比較清淡,食完香辣蟹等等
清清胃口幾好~

#蟹蟹蟹蟹全部都是蟹
  • 黃金流沙蟹
  • 黃金豆腐
  • 豉椒炒蜆
  • 話梅涼瓜
  • 藥膳蒸雞
2021-05-21 21 瀏覽
好多明星都光顧過,應該不錯吧!話梅涼瓜本身以為好苦,點知加入左話梅同檸檬汁,涼瓜又酸又甜,夏日炎炎食非常合適!黃金豆腐炸至金黃食,外脆內軟,mini size,一口一粒~蟹油醬香辣蟹越食越過癮,個辣係慢慢係口腔迥盪~好入味,每啖蟹肉都佔滿醬油,這場蟹宴💯秘制污糟雞烹煮方法係原籠蒸雞,有啲荷葉墊底,配菜有榨菜,杞子,味道幾特別,雞肉仲好嫩~必點之菜式!京葱牛肉鍾意食京葱就有福了,比左好多葱比你夾住牛肉,冇咁油膩,又夠香,食到層次感!吾怪得攞咁多獎,啲食物幾有高水準!
好多明星都光顧過,應該不錯吧!

話梅涼瓜

黃金豆腐
炸至金黃食,外脆內軟,mini size,一口一粒~

蟹油醬香辣蟹

秘制污糟雞

京葱牛肉
吾怪得攞咁多獎,啲食物幾有高水準!