翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2021-06-29 53 瀏覽
伍仟蚊嘅消費卷都未到手,啲消費意欲就已經湧哂出來😆我們這一家都鍾意食蟹,又成日喺網上平台見到人地post蟹,就決定試吓呢間。鎮店招牌蟹有五種口味,我地揀咗避風塘炒辣蟹、黑白胡椒蟹。而家做緊八折優惠,仲送黃金流沙蝦球。👍🏻👍🏻避風塘炒辣蟹~大量嘅炸蒜超香好有風味,點左小辣。隻蟹都幾大隻有多件,蟹蓋有少少膏,蟹鉗多肉。黑白胡椒蟹~都係點咗小辣但比想像中辣🥵黑白胡椒濃香,惹味之選!黃金流沙蝦球~鹹鹹香香嘅蛋黃醬包住大大個蝦球,鮮嫩香軟,呢個好好味好得😋有多款小菜都有八折,就點多個黃金豆腐、酥脆蠔仔餅,我覺得佢哋啲炸嘢做得唔錯,個黃金豆腐炸得好鬆化,裏面嫩滑。蠔仔餅都好多蠔仔好鬆脆、口感正,送飯一流。呢度嘅營業時間開到11:30 ,最多可以坐到六個人一圍,如果一班朋友嚟宵夜都唔錯!

2021-06-29 144 瀏覽
平時好少係街食蟹,食嘅話都係蒸蟹、打邊爐多,口味重啲少試今次就試下避風塘炒蟹,好似係真係幾乎係第一次係街食避風𡐓炒蟹😂先講吓環境,呢度係中式酒樓感覺嘅格局,位置幾多,有卡位同圓枱,最多可以 6個人一枱,而且最夜可以去到12點~同朋友傾計想傾耐啲都得避風糖炒蟹 呢到嘅避風塘炒蟹係用咗「越南肉蟹」,最過癮係有隻「大蟹鉗」,本身已經敲碎咗少少,我哋勁易起到一大舊肉,食落肉質都幾爽口,點返啲炸蒜食都唔錯,擺盤一嚟到真係霸氣十足,超級多炸蒜,影相前大家都被炸蒜吸引咗夾咗啖嚟食。炸蒜超鬆脆,而且跟咗姐姐推介話「中辣」係最好食,所以叫咗中辣,的確好惹味而且鑊氣十足。黃金蝦球超級鬆脆嘅黃金蝦球表面加咗黃金䶢蛋碎,咸香配大大隻蝦球口感豐富。
平時好少係街食蟹,食嘅話都係蒸蟹、打邊爐多,口味重啲少試

,而且最夜可以去到12點~同朋友傾計想傾耐啲都得

避風糖炒蟹

。

黃金蝦球
避風塘炒蟹
🌸尖沙咀美食🌸翠林辣蟹舫🦀今天心血來潮想品嘗一下海鮮,但又不想到西貢或離島,於是想起了一間位處於市區尖沙咀鬧市的炒蟹名店-「翠林辣蟹舫」❗️疫情關係,現時晚上10:00後,尖沙咀很多餐廳也關門,很少餐廳營業至晚上12:00。而翠林辣蟹舫卻是尖沙咀少有營業至晚上11:30 的餐廳❗️而且可以最多6人一桌❗️餐廳不論內外也滿佈蟹🦀的佈置擺設,而且餐廳裝修企理,座位寬敞闊落,客人都能在舒適寬敞的座位用餐❗️而且服務員的工作態度也十分友善,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗️能夠向客人詳盡地介紹菜式❗️我們一行2人共截顧了以下2款菜式:1️⃣🌟避風塘炒辣蟹🦀 $688身為餐廳最鎮店之寶,果然是名不虛傳❗️避風塘炒辣蟹配有炒香蒜、葱及辣椒🌶️份量十足❗️味道既香辣而不燥❗️而且很有鑊氣❗️非常之開胃❗️炒蟹放置在餐廳特製的木盒菜碟上❗️賣相非常搶眼❗️打卡📸一流❗️蟹肉鮮嫩多汁❗️而且蟹肉煮得非常之入味,啖啖的蟹肉也極具風味❗️蟹殼亦充滿滋味豐富的蟹膏,令人一試難忘❗️十分推薦給喜歡食避風塘炒蟹的朋友✅美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌2️⃣🌟黃金流沙蝦球🦐 $38/只黃金流沙蝦球味道非常惹味❗️而且份量十足❗️此
🌸尖沙咀美食🌸翠林辣蟹舫🦀

我們一行2人共截顧了以下2款菜式:

1️⃣🌟避風塘炒辣蟹🦀 $688
美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
避風塘炒辣蟹

2️⃣🌟黃金流沙蝦球🦐 $38/只
黃金流沙蝦球味道非常惹味❗️而且份量十足❗️此菜式配有咸蛋黃碎及沙津拌碟,蝦球外層鬆脆,而且肉質爽口彈牙❗️鮮味多汁,口感極為豐富😍味道恰到好處❗️十分推介給喜歡食咸蛋黃及炸蝦球的朋友✅
美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
黃金㳘沙蝦球

總括而言,這間蟹舫絕對值得推介給各位喜歡食蟹🦀及蝦🦐球的朋友✅除此之外,餐廳亦提供不同種類多元化的小菜任君選擇,很多甚至還會有8折優惠❗️大家千忻唔好錯過❗️

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜式👍🏻
2021-06-27
5 分鐘 (堂食)
避風塘炒辣蟹
黃金㳘沙蝦球
  • 避風塘炒蟹
  • 黃金流沙蝦球
2021-06-27 348 瀏覽
奧爾加一向喜歡食蟹,由於家有喜事,於是同媽咪去慶祝一下。我哋揀呢度有另一個原因既,就係一般尖沙咀既餐廳都開到夜晚十點,呢度就開到夜晚十一點半,而且可以最多6人一檯。遲下家姐完婚,叫埋姐夫,我地一家六口可以坐一圍檯咁開心食夜少少都得,唔駛咁趕。呢度專食蟹,有5種主打蟹菜式。避風塘炒蟹$688呢度既招牌菜,喜歡食蟹既我當然要點黎試下。個蟹好新鮮,好好食,周圍既脆炸香蒜同芝麻令成道蟹食出獨特既香辣海鮮滋味。聽老闆娘話,黎緊7月係OpenRice 訂座,叫避風塘炒蟹有8折,有叫呢隻蟹既會再送每人一隻黃金流沙蝦球。黃金流沙蝦球 $38/隻 (2隻起)新鮮既蝦外層塗上一層牛油咸蛋,經油炸,入口外脆內軟,而且咸蛋既濃郁味直逼味蕾,令人回味無窮。磯燒鮑魚 $48/隻 (2 隻起)磯燒汁有蠔油既味,唔太咸,反而有少少甜味,鮑魚肉質軟身,整體入味但又保持到海鮮既鮮度。潮式酸菜魚 $168用新鮮龍躉,酸菜,小辣椒🌶️烹製,魚肉香甜,口感鮮美。酸菜湯比較微辣,但不失暖胃既好選擇。食物賣相一流,同埋隻蟹公仔一齊影,呃like 都得!乳鴿王 $88/隻由於媽咪鍾意食乳鴿,我地叫左一隻食,都幾香脆好食。上海小籠包 $

呢度專食蟹,有5種主打蟹菜式。

避風塘炒蟹$688

黃金流沙蝦球

黃金流沙蝦球 $38/隻 (2隻起)

磯燒鮑魚

磯燒鮑魚 $48/隻 (2 隻起)

潮式酸菜魚

潮式酸菜魚 $168

食物賣相一流,同埋隻蟹公仔一齊影,呃like 都得!

乳鴿王

乳鴿王 $88/隻

由於媽咪鍾意食乳鴿,我地叫左一隻食,都幾香脆好食。

上海小籠包

上海小籠包 $48

對小籠包控黎講,去到邊都叫一份小籠包係常識吧!

蒟蒻芒果梳打 $28

有雜果賓治同芒果汁,仲有梳打水調製,甜甜地,有芒果味,解渴既夏日飲日。

薑汁撞奶

薑汁撞奶 $36/杯

薑味重,有奶香,口感幼滑。

磯燒鮑魚
2021-06-17 120 瀏覽
好耐冇食過避風塘炒蟹啦🦀 外出食大泥蟹嘅價錢一向都唔平,朋友見到呢間餐廳做緊特惠價,又好似幾多人都話唔錯,就約埋我去試下啦💢 炒蟹都有五款口味揀🤩 我哋都掙扎究竟叫避風塘好,定係黑白胡椒炒辣蟹好😝 結果都係叫番避風塘,上枱嘅時候都幾震撼呀😲 用咗個大紅色架裝住上,蟹都幾大隻🦀 加埋避風塘嘅炸蒜好吸引🤤 香口‼️朋友係喺蟹痴嚟嘅,佢對隻蟹好滿意,話肉厚又夠新鮮👍🏼海鮮方面我哋叫埋豉椒炒蜆,比預期中仲好,因為啲蜆全部冇沙,同埋食落肉質飽滿~ 蔬菜乾面朋友想叫返清淡啲,就試咗拍蝦香芋娃娃菜🥬 正常水準啦😌 因為我本身係鍾意濃味嘅,如果畀我揀就會叫啫啫通菜/芥蘭煲😝 不過朋友請客,所以當然佢話事啦🤭預早訂枱食蟹仲送咗半隻蒸雞添‼️調味唔錯~雞肉幾滑,有好多炸菜一齊蒸~

炒蟹都有五款口味揀🤩

2021-05-27
2021-06-13 182 瀏覽
今日同老公兩個又去搵野食,其實呢間野唔係第一次食,不過之前係食外賣,今次係堂食。首先講分量,呢間餐廳份量都算偏大碟覺得份量上大食嘅朋友唔需要太擔心。一坐低叫完野食送左個上海醬鴨黎,覺得d鴨肉偏乾同略騷,我個人就唔係咁中意。俾2星然後上左蒸蟶子,火候控制得唔錯,時間啱啱好,有好濃蒜香,個人幾中意。俾4星而翡翠炒帶子就好差 , 帶子老過雞胸肉!主角帶子差到不得了 ,但d甜豆好味🤣拉返都係成碟菜得2星老干媽炒鱔球味道偏咸,要用茶浸走d鱔嘅咸味先再食,但老公好欣賞佢嘅口感,值2星最後主角炒蟹,叫左中辣,同譚仔中辣差不多,幾香幾好味。但蟹蓋就唔得,嘥左。服務上整體上菜都快,但女侍應偏hard sell , 覺得有d反感。 整體感覺餐廳不過不失,可以一試。
今日同老公兩個又去搵野食,

其實呢間野唔係第一次食,
不過之前係食外賣,今次係堂食。

整體感覺餐廳不過不失,可以一試。
蒸蟶子
翡翠炒帶子
老干媽炒鱔球
蒸蟶子
避風塘炒蟹
睇完戲有啲夜,但蟹癮又發作,行過呢到見到收12點,二話不說入咗去食!黃金流沙蟹~蟹身都幾大隻,蟹鉗大隻到真係啖啖肉又新鮮,我最鐘意食個蟹蓋,咸蛋黃味痴住啲蟹膏,加埋啲脆脆一齊食,真係超邪惡呀,不過食完成隻蟹都唔會好漏。荔枝醬燒骨~依家係荔枝當造嘅季節,荔枝超多汁同甜,用黎入饌就啱晒!燒骨唔算多肉,但醬汁好甜,用黎餸飯好正!上海醬鴨~第一次試,鴨味好濃,咸咸地但味道幾豐富,口感結實。原來openrice訂枱食蟹有折之餘,仲送半隻鴨,下次去食之前記得book位先!

同朋友TST覓食,今晚食翠林辣蟹舫~!地方坐落舒服,裝飾擺設很有特色,辣蟹舫蟹公仔SO cute~.*黃金流沙蟹上菜是宮廷的上菜架,幾古色古香~鹹蛋黃鋪滿成隻蟹,鹹蛋黃味道香濃~蟹足料幾大隻啖啖蟹肉,是滿足的感覺*酸菜魚龍躉魚肉食落肉質細嫩滑口,鮮中帶滑,酸湯鮮香美味,微辣不膩,酸香味四溢*秘制污糟雞蒸籠內的鬍鬚雞肉好嫩口入味,別具風味,配以榨菜紅棗,味道更佳*欖菜四季豆有鑊氣!!!很惹味!!!欖菜滿滿鹹香,四季豆跟欖菜很搭,而肉碎幼滑,走油走得唔錯,十分適合送白飯食,十分開胃~!
同朋友TST覓食,今晚食翠林辣蟹舫~!
*黃金流沙蟹
上菜是宮廷的上菜架,幾古色古香~
鹹蛋黃鋪滿成隻蟹,鹹蛋黃味道香濃~蟹足料幾大隻
啖啖蟹肉,是滿足的感覺
*酸菜魚
*秘制污糟雞
*欖菜四季豆

• 潮式酸菜水煮魚
  • 酸菜魚
最近同咗媽媽去咗呢一間好出名嘅蟹舫🦀🦀食咗餐晚飯,原來除咗有海鮮,仲會有涼菜、特色小菜(豬手、雞),啲菜式好高質又有鑊氣😍 我當然叫咗佢哋嘅招牌菜🦀,另外仲會送一份上海醬鴨添。黃金流沙蟹🦀 $588餐廳有五種口味嘅蟹,最出名嘅梗係避風塘味😍,不過我就揀咗黃金流沙蟹😂。原來佢哋嘅黃金流沙唔似一般嘅牛油炒鹹蛋黃咁濕,佢係比較乾爽。鹹蛋黃炒成粒粒碎,一粒粒鋪滿晒喺蟹上。鹹蛋黃黐晒係蟹蓋、蟹肉上,食到好濃郁嘅鹹蛋黃香味,好鍾意呢一個配襯😘。蟹身好多肉,好飽滿,蟹鉗好大隻,食到啖啖肉😜。而且蟹肉炒過後,依然嫩身有鮮味。避風塘豬手 $148本身已經去咗骨,仲有成條骨放咗喺碟上😎。去咗骨,食落去啖啖肉,方便。豬手份量多,豬手外皮香脆,入面淋身。避風塘味好濃,有好多香蒜係豬手外圍,仲幾辣添🌶。不過,佢好惹味,會想食完一啖再接一啖🤤。拍蝦芋頭娃娃 $118除咗有芋頭、蝦同埋娃娃菜,仲有啲芹菜、肉碎,煮咗個湯汁,湯汁幾香芹菜味😘。芋頭有輕輕煎香,同肉碎好夾。上海醬鴨 (送)呢一個係餐廳叫蟹送嘅菜式,比較特別。上海醬鴨原身鴨呈上,有齊鴨髀鴨掌... 味道就比較濃郁,肉質比較硬實,有少少似臘肉醃製感覺,用嚟

黃金流沙蟹🦀 $588
黃金流沙蟹

避風塘豬手 $148
避風塘豬手

拍蝦芋頭娃娃 $118
拍蝦芋頭娃娃

上海醬鴨 (送)
呢一個係餐廳叫蟹送嘅菜式,比較特別。上海醬鴨原身鴨呈上,有齊鴨髀鴨掌... 味道就比較濃郁,肉質比較硬實,有少少似臘肉醃製感覺,用嚟送酒、送飯一流。

話梅涼瓜 $68
平時唔係成日見呢個前菜,好重話梅味,佢會喺你食完之後慢慢帶出。涼瓜味道偏酸少少,質感爽口,係一個幾好嘅開胃菜😝。
話梅涼瓜

古早味紅糕 $48
平時都比較少見到呢一款嘅紅糖糕,紅糖糕口感煙韌、彈牙,佢唔會太甜😚,仲有啲紅棗點綴。
古早味紅糕

總括來說,餐廳食物質素好,啲菜式好夠味又有特色😛。餐廳侍應服務都幾好,下次可以再去試埋其他味道😋。
黃金流沙蟹
避風塘豬手
拍蝦芋頭娃娃
話梅涼瓜
古早味紅糕
2021-06-10 68 瀏覽
Hv been wanting to try this for a while, finally had the chance. Super excited. Went with my friend, the two of us ordered a crab and 3 other dishes. $688(20%off=$550)避風塘炒辣蟹 The crab was so big, it was meaty and flavorful, loved the fried garlic, couldn’t had enough of it. It’s the perfect size for two persons. There is a promotion right now 20% off if u order the crab.$138老乾媽炒鱔球This one is a bit spicy and oily, the fish were quite big, and it comes with lots of veggies, I quite like this as wel

$138老乾媽炒鱔球This one is a bit spicy and oily, the fish were quite big, and it comes with lots of veggies, I quite like this as well.

(FREE)上海醬鴨 This is for free, since we ordered a crab so this is complimentary, they actually hv quite a few promotions going on. Apparently for this dish, u hv to order it a day before, it takes preparation.

$128拍蝦香芋娃娃 Veggie, taro, shrimps and minced meat, it looks quite colorful and light flavor, a pretty healthy option.

This place is quite famous for its crabs and now I know why! Totally worth the try!

Btw, restaurant opens till 12 so for all of u crab lovers it’s good news!
2021-06-01
  • 避風塘炒辣蟹
2021-06-09 70 瀏覽
上網經youtube Kol 介紹, 推薦餐廳有半價, 結果是。。。沒有半價, 只有8折。。。感覺比騙了☹️😭食物質素是可以, 但因為比騙的感覺太強, 所以餐飯食得有點掃興。。。短期內也不會再幫襯。。。。
感覺比騙了☹️😭
短期內也不會再幫襯。。。。
2021-06-09 72 瀏覽
話說細佬經過呢間食蟹既話想試就訂位黎試下呀點左~薑蔥炒蟹(小朋友唔食到辣)一黎到雖然好似無避風塘咁大份但食落其實一樣咁多D蔥炒到好香蟹鉗又好肥大勁厚肉腳都好多肉一個字.....讚呀~花膠雞湯翅分到四碗D翅碗碗都一大梳口感一流呀而且個湯好濃好香又唔會好油呀都係好讚~送既污糟雞望落似籠仔炸菜蒸雞D雞肉幾滑呀而且索左炸菜咸香都幾入味呀份量仲幾多~翡翠炒帶子即係豆加冬菇絲炒帶子帶子口感幾好SIZE又唔會好細剛剛好豆就正常呀整體黎講呢個餸都OK
話說細佬經過呢間食蟹既話想試
就訂位黎試下呀
點左
~薑蔥炒蟹
(小朋友唔食到辣)
一黎到雖然好似無避風塘咁大份

豆就正常呀
整體黎講呢個餸都OK
2021-05-29
  • 炒蟹
Very quiet tonight. Wasn't realized the half-price dishes disappeared and replaced by 20% off dishes.It's fine if you do that but at least take time to update this change online on FB or other social mediaEnd up ordered a few dishes including the  Preserved Egg deep Fried lobster, Preserved Egg Fried beancurd, sweet and sour pork with peaches, fried pigeons, etc.Overall - 6.75 to 6.8Food - 8/10.  The lobster dish was great, the Beancurd dish was great, sweat and sour pork slightly raw.Environmen

Overall - 6.75 to 6.8
Environment - 6/10 - average Canto restaurant setting
Service - 6.5/10 -  not bad
Price -  Mid range  6/10
Value  - (or Value for money - CP value) - 5/10 - see above comments

Worth a try and better than the average Canto restaurant 5.0
2021-06-06
  • Lobster
  • Fried Beancurd
友人放工收得晏而且想食蟹,諗起尖沙咀呢度有間辣蟹舫幾出名又開到晚上12點,決定帶佢黎呢度試試,用openrice訂枱,可以8折揀其中一款蟹,仲會送半隻上海醬鴨,感覺幾抵食。今次我地就點咗黃金流沙蟹,蟹上面佈滿超多咸蛋脆脆,剝好嘅蟹肉加埋啲脆脆一齊食勁過癮,撈埋飯口感超豐富,好出色!上海醬鴨感覺有啲似食臘鴨,煙熏味濃,味道較咸,但感覺幾特別。拍蝦啫啫菜心,店員即時撈勻熱辣辣,食落幾惹味,咬落去爽脆無渣。

2021-06-02
2021-06-09 45 瀏覽
呢間餐廳位處亞士厘道一樓店舖,一轉入樓梯已見到好多明星幫襯嘅相!由於之前試過去一啲類似食店用膳後比較失望,所以我即時起左戒心…不過朋友話一場黎到,都要試吓佢嘅招牌炒蟹!為左大家都啱食,就選擇黃金流沙蟹試吓!金黃色大堆頭嘅黃金流沙蟹用紅色木架盛著上枱,感覺更有氣勢!我地見到澎湃嘅流沙已經忍唔住嘩一聲,完全覆蓋左橙紅色嘅蟹!蟹鉗都有返咁上下份量,食一啖肉再另外舀多一啖流沙放入口,正!香口得來又唔漏,真係夠晒滿足! 當然最重要就係食落去有蟹肉既鮮甜味!夠晒色香味俱全!呢度嘅古法蒸污糟雞 都好特別,用竹籠蒸起上枱,而且面頭鋪滿榨菜絲,除咗食到雞肉嘅甜味,仲吸收到榨菜小小嘅鹹辣,望落簡單但夠晒惹味~~另一個令我印象深刻嘅菜式係拍蝦香芋娃娃菜,初初叫嘅時候冇咩期望,純粹想清清地有啲菜食,到食物上枱時一望就知道系好嘢!芋頭無論係選材或者處理都做得好好,又夠香又夠粉。娃娃菜面鋪滿拍蝦,食落又香又甜,味道一D都唔會寡,最緊要係佢嘅湯汁夠晒清甜,食啖蟹又再飲啖湯汁,寧捨好味!蜜桃咕嚕肉都好好食,多肉夠脆又掛汁,仲有少少脂肪,食落感覺更香滑!成餐飯都食得好滿足,經open rice訂8折仲送半隻污糟雞!每道

成餐飯都食得好滿足,經open rice訂8折仲送半隻污糟雞!每道菜都有佢嘅特色,師傅好手勢又好禮貌,值得一讚!!
2021-05-23
  • 拍蝦香芋娃娃菜