翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2021-05-21 24 瀏覽
近排好想食辣野,心動不如行動,所以今日同媽咪一齊出尖沙咀食晚飯。避風塘炒蟹,香辣惹味,夠鑊氣。蟹肉部分鮮甜爽口,好入味!真心好正!食蟹仲會送半隻秘制污糟雞,好抵!雞肉好嫰滑,份量好多,好足料。上面鋪滿左榨菜同蔥花,好好味!蜜桃咕嚕肉,酸甜開胃,香甜可口。媽咪食完都讚不絕口,送飯一流,好味道!飛天通菜,係你面前爆香之後再上碟。通菜鮮嫩食落爽脆,仲有肉碎蝦乾,太正了。環境唔錯,店員會主動幫你換碟,服務好。
近排好想食辣野,心動不如行動,
所以今日同媽咪一齊出尖沙咀食晚飯。

避風塘炒蟹,香辣惹味,夠鑊氣。
蟹肉部分鮮甜爽口,好入味!真心好正!

食蟹仲會送半隻秘制污糟雞,好抵!
雞肉好嫰滑,份量好多,好足料。
上面鋪滿左榨菜同蔥花,好好味!

蜜桃咕嚕肉,酸甜開胃,香甜可口。
媽咪食完都讚不絕口,送飯一流,好味道!

飛天通菜,係你面前爆香之後再上碟。
通菜鮮嫩食落爽脆,仲有肉碎蝦乾,太正了。
環境唔錯,店員會主動幫你換碟,服務好。
難得和老公到尖沙咀逛街,想坐定定吃中菜🤣性價比不錯粵菜館,順便吃吃蟹吧😁😋黑胡椒蟹雖然有不同味道的蟹供我們選擇,我們最後選擇了黑胡椒蟹。因較特別,鮮甜洋蔥用黑胡椒炒起後,加上新鮮大肉蟹,有鑊氣之餘,蟹肉亦鮮味👀✅黃金流沙蝦球蝦球炸得卜卜脆,再配上黃金流沙碎碎,非常有香氣!咬下蝦球時,更是啖啖肉,再配上沙律醬,酸酸甜甜,好開胃。蒸雞半隻雞肉新鮮非常,是用荷葉墊底,雞肉吸收了荷葉香氣,再配上胡椒粒令雞味再添加多一種層次,胡椒把雞的鮮味帶出來❤️豉椒炒蜆雖然是家常小菜,但粒粒蜆肉都掛上豉椒汁,再配上青椒和紅椒後,更加惹味💋大肉蟹真是超正,難怪有不少名人來光顧,亦座無虛席,下次必定必定再來

黑胡椒蟹

黃金流沙蝦球

蒸雞半隻

豉椒炒蜆

2021-05-19 76 瀏覽
🇭🇰翠林辣蟹舫·我地見佢依家做緊優惠 好多野都做緊8折 而且嗌蟹/龍蝦就送半隻雞 所以就去左😈😈·黑白胡椒蟹$588 l 古法蒸污糟雞$188我本身以為佢個胡椒蟹會好似新加坡個種咁 但係原來佢都係中式嗰種煮法🤣不過佢個醬汁都係超惹味 一啜入口真係超正 不過都係好掛住新加坡嗰種咖喱蟹😏佢隻蟹都超級多肉 而且肉質好結實 不過佢啲蟹肉都比較痴殼 所以要bok得比心機啲😂😂之後佢送個隻雞都唔錯 好香花雕酒同埋胡椒味 而且啲雞好嫩 不過佢有啲碎骨 大家食既時候要小心啲😌·金吉醬燒骨$128 l 拍蝦啫啫通菜煲 $117呢兩個就係平時食開咁嘅水準啦 佢個醬燒骨係好似柚子蜜咁既 都幾夾 不過佢個炸粉就偏厚少少🤔佢個通菜煲超大兜 而且一上檯好熱辣辣 佢入邊都幾多蝦肉同埋蝦米仔 不過如果佢用蝦乾應該會再香啲😈😈·#rbyeat#rby中式#rby尖沙咀·📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
🇭🇰翠林辣蟹舫

📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖
黑白胡椒蟹
古法蒸污糟雞
2021-05-17 28 瀏覽
約朋友去尖沙咀shopping梗係順便訂枱飯食啦,蟹迷嘅我就最喜歡去翠林因為次次都非常滿意冇失拖😀避風塘炒蟹~呢個主角當然超正冇得輸啦啖啖肉又鮮甜避風塘炒蟹的靈魂當然是炸至金黃的蒜蓉佈滿了整碟蟹蜜桃咕嚕肉~新鮮熱辣外脆內軟嘅咕嚕肉又加上蜜桃,菠蘿,紅綠辣椒真係色香味都有拍蝦香芋娃娃菜~芋頭炸香有些炸菜,蝦米同肉碎做上湯煮個娃娃菜這個菜幾特別入口幾有層次感古法蒸污糟雞~雞非常嫩滑又有微微酒香味~唔錯大家記得上openrice 訂位有半隻古法蒸污糟雞送又可以八折食蟹或龍蝦
避風塘炒蟹~呢個主角當然超正冇得輸啦啖啖肉又鮮甜
避風塘炒蟹的靈魂當然是炸至金黃的蒜蓉佈滿了整碟蟹
這個菜幾特別入口幾有層次感

古法蒸污糟雞~雞非常嫩滑又有微微酒香味~唔錯

• 拍蝦香芋浸娃娃
  • 古法蒸污糟雞
  • 避風塘炒蟹
  • 蜜桃咕嚕肉
🦀凍辣蟹,凍辣蟹。。有無人知係咩歌?😂😂知唔知都好,我今次食嘅係熱嘅辣蟹,超好食,要推介🤓。🦀鎮店之寶避風塘炒辣蟹:名不虛傳呀😍炸蒜同蔥炒咗原隻越南肉蟹,好香口之餘超多肉汁,蟹肉多,夠彈牙👍🏻我揀咗微辣啱啱好!下次想試下其他味例如黃金流沙😆。🐥污糟雞:順德名菜,因為走地雞好似周街走咁好污糟咁而得名🧐用咗紅棗、枸杞等等去蒸至僅熟,重胡淑味,雞肉嫰滑,第一次食好正😜。🐟酸菜魚:近排成日食呢類餸,但之前都係有唔同嘅整法,而今次係最基本嘅酸菜魚😗真係夠酸,我覺得咁先係正宗😋😋魚肉滑,無骨,都係高質推介😁。🥬拍薑芥蘭:芥蘭獨特嘅甘香,同薑味嘅香辣,其實好夾~。🔺食物注重味道細節,店員又親切,鍾意食蟹嘅朋友絕對應該一試😗

🥬拍薑芥蘭:芥蘭獨特嘅甘香,同薑味嘅香辣,其實好夾~

2021-05-15 49 瀏覽
翠林辣蟹坊 ~ 食過多次了水準依然保持到,疫情期間推出多種優惠,不過絕無將貨就價,比之前更抵食,所以每隔一段時間都會再黎幫襯。門口換了兩隻好可愛嘅獅子,造型生動,好搞笑🤩黎過數次,招牌辣蟹都試過幾種,黃金流沙蟹,黑白胡椒蟹,避風糖炒蟹,後者依然系我嘅至愛,惹味非常,滿滿的避風塘炒蒜,辣住都要食呀,最多飲多幾杯桔仔冰解下辣🤪古法汙糟雞 ~ 個菜名好搞笑,竉仔荷葉蒸架,有紅棗,炸菜,黑椒,味道好豐富,幾特別架,可以試下。蜜桃咕嚕肉 ~ 每次去食中菜都會想點嘅菜色,有無同道中人呀!拍蝦浸蛙蛙菜 ~ 有炸過嘅芋頭系入面,又系我至愛

門口換了兩隻好可愛嘅獅子,造型生動,好搞笑🤩

蜜桃咕嚕肉 ~ 每次去食中菜都會想點嘅菜色,有無同道中人呀

拍蝦浸蛙蛙菜 ~ 有炸過嘅芋頭系入面,又系我至愛

2021-05-12
  • 黃金流沙蝦球
  • 避風塘炒辣蟹
  • 黑白胡椒蟹
  • 蜜桃咕嚕肉
<很懷舊的味道 · 大大啖食蟹>_尖沙咀翠林辣蟹坊 - 黑白胡椒炒蟹、黃金流沙蝦、啫啫通菜煲、污糟雞半隻_ 又係對自己好多啲,平日食好西系列🥰,今日經歷左35度嘅洗禮,認真說寶寶我快溶掉了😌今日放工只想做一件事😝就係要大大啖蟹🙈所以就去咗位置尖沙咀嘅翠林辣蟹坊😼_一坐低心大心細咁,甘多款蟹,揀邊款好🤣,一於試吓未食嘅黑白胡椒蟹🥳,一上枱😂心諗點解成個架上,氣派十足👍🏻,隻蟹好大隻,黑白胡椒唔會太過辣,好惹味,打開蟹鉗啖啖肉,肉質鮮嫩,點D黑白胡椒汁食,正🥳_污糟雞呢?依度做法都好傳統,用咗竹籠,喺上面鋪上一層荷葉,再配上紅棗、榨菜、蔥花,再胡椒調一調味,令走地雞充滿左淡淡嘅荷葉味,肉質夠彈牙充滿肉汁,師傅都好細心切到細細件😋_黃金流沙蝦😻呢?蝦球Size 好大隻,爽口彈牙,鹹蛋黃炸得岩岩好,好脆口,配埋沙律醬食,有加乘作用喎,減低左油膩感✌🏻_啫啫通菜煲,依度做到名副其實喎,因為真係燒熱左個砂煲,由待應哥哥放上枱面,再將個通菜放入去,即係有咋咋聲,香氣十足,食落去蝦醬味濃,配埋蝦米、肉碎,炒到鹹香味十足,令到時令菜-通菜有絕對加乘作用,好想食個白飯呀😆
<很懷舊的味道 · 大大啖食蟹>
2021-05-14 31 瀏覽
今次試左呢間位於尖沙咀嘅食辣蟹嘅專門店 身為海鮮愛好者嘅我 叫左一個避風塘炒辣蟹 污糟雞 柑桔骨 拍薑芥蘭 😁避風塘炒蟹: 避風塘好惹味 辣度有得選擇 蟹都好新鮮 不愧係招牌菜😍 我食到lam 埋手指😆污糟雞: 雞肉蒸得好滑 仲伴隨榨菜 送飯一流 💕🙏🏻柑桔骨: 炸得好香口 肉質滑嫩 柑桔醬超級開胃! 拍薑芥蘭: 芥蘭炒得唔硬 配埋薑汁 好好味! 😘總結 呢間餐廳位置便利 價錢都正常 唔會overpriced 如果中意食海鮮 真係唔可以錯過啦!💕💕💕

污糟雞: 雞肉蒸得好滑 仲伴隨榨菜 送飯一流 💕🙏🏻

柑桔骨: 炸得好香口 肉質滑嫩 柑桔醬超級開胃!

拍薑芥蘭: 芥蘭炒得唔硬 配埋薑汁 好好味! 😘

• 避風塘炒辣蟹
  • 柑桔骨
2021-05-12 71 瀏覽
之前已光顧過幾次,質素不錯所以決定在這裡慶祝母親節。當天花膠雞湯半價,阿姐亦極力推介,但因為母親喜歡魚翅雞湯所以即使原價亦點了魚翅雞。以前他們會原煲上然後分,但這次上抬時候已經分了 (旁邊枱有原煲上),一飲大失所望,雞湯是冷的,翅好像剛放進湯,完全沒有雞湯味,母親大人面巳黑一半😔。 抄蟹上枱時沒有放在架上(我留意到其他抬都有,唯獨我們那兩隻隨便上)也沒問題,只是一吃下去大嚇一跳,蟹肉是”梅”的,當日蟹折後四百多一隻,我豪氣地叫了兩隻,無辦法忍受下去,唯有同阿姐投訴,阿姐解釋天氣太熱如何如何,好像不太想回收,但因為太難吃所以大家都無辦法繼續食。最後阿姐先offer 再幫我哋做一隻了事😣我哋亦聽到隔離枱投訢蟹有異味!其實疫情嚴峻嘅時候,我哋一直非常支持呢啲非集團式餐廰,但當市道一好轉,質素服務亦隨之下降!這絕非同舟共濟之道,非常失望!又失去一間心水餐廳。

2021-05-12 56 瀏覽
▫️ 【黃金流沙蟹】⭐️強烈推薦⭐️首先,真係從來都未食過鹹蛋黃既蟹😧通常食避風塘就比較多,鹹蛋黃味既蟹就真係的確好少見🥰所以創意方面我真係加好多分,正所謂物以罕為貴😂佢嘅做法有啲似避風塘咁,都算惹味,賣相都幾有睇頭,蟹既炸漿都薄身,唔會好似食麵粉咁,但如果再鹹香啲或者濃味多d就更好😇蟹肉都嫩滑~..▫️ 【酸菜魚】我覺得佢哋嘅酸菜魚既口味就有家庭式嘅感覺🏠唔會好濃烈,或者好重味精嘅感覺,所以啲湯汁真係可以啖啖都夠膽飲落肚😉啲魚唔會落晒粉漿搞到好滑好假咁,如果鍾意清淡啲或者冇咁油膩,都可以一試㗎💁🏻‍♀️..▫️ 【拍薑芥蘭】本身我真係唔係好鍾意食芥蘭,特別係嗰條菜莖😆😆不過菜莖將佢切半炒,食落更加爽脆~口感提升左‼️..▫️ 【污糟雞】經openrice訂座食蟹,會送半份污糟雞😱呢個污糟雞有啲似平時我哋食紅棗蒸雞咁,有紅棗、木耳、榨菜,同埋半隻雞一齊蒸,比較值得一提係鍾意食佢嘅榨菜,都幾爽甜🤗
▫️ 【黃金流沙蟹】

▫️ 【酸菜魚】

▫️ 【拍薑芥蘭】

▫️ 【污糟雞】
2021-05-11 57 瀏覽
早排同我家姐去左食呢間人人都話啲蟹好正既「翠林辣蟹舫」!一坐低我哋就睇下有咩蟹可以揀啦,總共有5款:1. 避風塘炒蟹2. 黃金流沙蟹3. 蟹油醬香辣蟹4. 薑蔥乾煏蟹5. 黑白胡椒蟹我哋一致選擇左黃金流沙蟹!另外我哋仲叫多兩個餸豉椒炒蜆 同埋 拍蝦啫啫芥蘭菜,跟住職員同我地講經OpenRice book位有得送秘製污糟雞半隻👍👍流沙蟹 無得輸啦!又有啲蛋黃味又夠哂鮮味😋炒蜆 夠哂鑊氣,食到停唔到!芥蘭菜 一上枱已經好香,職員再即席係個鐵鍋上面兜一兜,啲香味真係撲鼻咁黎🙈每樣餸都好好味,我哋都食到好滿足,有機會一定會再去食🤤
早排同我家姐去左食呢間人人都話啲蟹好正既「翠林辣蟹舫」!

一坐低我哋就睇下有咩蟹可以揀啦,總共有5款:
1. 避風塘炒蟹
2. 黃金流沙蟹
3. 蟹油醬香辣蟹
4. 薑蔥乾煏蟹
5. 黑白胡椒蟹

流沙蟹 無得輸啦!又有啲蛋黃味又夠哂鮮味😋
炒蜆 夠哂鑊氣,食到停唔到!

每樣餸都好好味,我哋都食到好滿足,有機會一定會再去食🤤
2021-04-26
  • 黃金流沙蟹
  • 豉椒炒蜆
  • 藥膳蒸雞
2021-05-08 101 瀏覽
每次想食蟹都會嚟呢一度食,今次試吓新野避風塘龍蝦 🦞。 同埋花膠濃湯雞, 兩樣都有特價,做緊半價。避風塘龍蝦大大隻,澳洲游水貨, 應該有斤幾,二百幾蚊,真係好抵食,仲平過喺街市買返嚟自己喺屋企煮。一人一隻都不為過。肉質鮮甜爽口彈牙,啖啖肉,非常入味,唔算好辣,非常惹味。花膠濃湯雞, 用咗半隻鮮雞,都係二百幾蚊,足夠四人分享,真係好抵食。雞湯煲到黃色,濃濃鮮雞味。雞肉煲完都仲係滑嘅,又可以當一味餸食,真係好抵食。

每次想食蟹都會嚟呢一度食,今次試吓新野避風塘龍蝦 🦞。
同埋花膠濃湯雞, 兩樣都有特價,做緊半價。

肉質鮮甜爽口彈牙,啖啖肉,非常入味,唔算好辣,非常惹味。

雞湯煲到黃色,濃濃鮮雞味。

雞肉煲完都仲係滑嘅,又可以當一味餸食,真係好抵食。
✨避風塘炒蟹 (小辣)💰588💫評分: 8.5/10📝咁大個女都係第一次食, 佢係有分BB小中大辣, 上枱好有霸氣, 隻蟹鮮甜同啲炸蒜香辣惹味, 浸透晒啲蟹肉😋, 搞到我忍唔住都唔想晒啲炸蒜攞嚟點其他餸嚟食🤣, 最後忍唔住叫多咗杯大支裝嘅藍妹(💰39), 配呢個係蟹就perfect🤣✨污糟雞🐔(半隻) 💰168💫評分: 7.7/10📝雞放竹盤到蒸, 配紅棗、蔥花和榨菜, 雞件斬到細細件入哂味同多汁, openrice訂位叫一隻蟹仲送半隻雞, 雖然唔明點解污糟雞叫污糟雞但有啲似雲耳蒸雞, 幾健康 ✨黑椒蜂蜜牛柳粒 💰138💫評分: 7.8/10📝份量都幾大, 比其他特別嘅地方係佢會有切到細細粒嘅三色椒, 賣相更加靚, 鍾意佢啲薯仔好入味😌✨蝦醬通菜煲 💫評分: 8/10📝上枱渣渣聲夠熱, 蝦醬有蝦都幾特別🤣, 係比較重口味所以配埋白飯會更好, 唔會話好油😌翠林辣蟹舫 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟𝕝𝕒𝕟𝕕 𝕊𝕡𝕚𝕔𝕪 ℂ𝕣𝕒𝕓📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓(尖沙咀🚇A1 出口行2分鐘就到)💫評分: 7.8/10💬鍾意食佢個避風塘炒蟹, 自己都好耐冇食過蟹🤣啲員工服務態度好好, 會幫你換碟啦同埋係斟
避風塘炒蟹
✨避風塘炒蟹 (小辣)💰588
💫評分: 8.5/10
污糟雞🐔(半隻)

✨污糟雞🐔(半隻) 💰168

✨蝦醬通菜煲
💫評分: 8/10

翠林辣蟹舫 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟𝕝𝕒𝕟𝕕 𝕊𝕡𝕚𝕔𝕪 ℂ𝕣𝕒𝕓
📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓
(尖沙咀🚇A1 出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.8/10
💬鍾意食佢個避風塘炒蟹, 自己都好耐冇食過蟹🤣啲員工服務態度好好, 會幫你換碟啦同埋係斟茶☺️

用餐優惠
試食活動
避風塘炒蟹
蝦醬通菜煲
今日係想食海鮮日😋特別係蟹,上網見到網上訂位有野送而且仲做緊唔同既優惠,就即刻訂位試下宜家網上平台訂枱有污糟整雞送,我都係第一次聽污糟雞,上菜用左蒸籠,用咗榨菜紅棗等既材料去蒸,睇落就好淡味,但食落就好夠味,而且雞肉仲好有肉汁。豉椒炒蜆蜆隻隻都肥美,而且份量好多,醬汁調教岩岩好,不過我覺得辣啲會好食啲😋避風塘香辣蟹(小辣)避風塘炒蟹最重要就係鑊氣,上菜一睇就知道鑊氣十足,色香味俱全,因為驚太辣,所以只係揀咗小辣,試咗先發現都係辣啲好,蟹肉感覺都好新鮮,食落去非常惹味,食完好想再黎多round拍蝦浸娃娃菜最後係食個菜,食左咁多熱氣野,梗係要食個菜平衡下,我地就叫左拍蝦娃娃菜試下,拍蝦顧名思義就係用刀將蝦拍扁,再用上湯芋頭等煮娃娃菜,非常夠味

豉椒炒蜆

避風塘香辣蟹(小辣)

拍蝦浸娃娃菜
2021-04-22
2021-05-03 2103 瀏覽
#尖沙咀 我平常好少再去尖沙咀...因為母親大人🧑‍🦱想要食蟹🦀, 所以作為一個乖囡的我, 當然要搜搜邊度有蟹蟹食啦🤤! 就係咁, 我有機會去尖沙咀喇...上到餐廳, 有好大隻艇🛥...地下仲有好多小蟹🦀及龍蝦🦞裝飾擺設, 避風塘啊! 🦀黑白胡椒蟹炒蟹 ~ 要小辣, 母親大人唔食得辣! 🦀蟹好大一隻😱, 肉超級厚, 個蟹蓋仲幾好膏, 肉質鮮甜🤤, 小辣果然唔辣, 胡椒味唔嗆喉....令我突然間諗起新加坡...又一食咗當去咗系列🍤黃金流沙蝦球2隻 ~ 得獎名菜啊🏅....睇返資料原來係2016年得獎菜式。混入沙狀的鹹蛋黃, 而有別於一般液態的鹹蛋黃,蛋黃鹹香味濃, 又唔會食到一口油...🦐蝦大大的一隻, 蝦肉爽身鮮甜, 果然名不虛傳! 🦐拍蝦香芋娃娃 ~ 總要食返啲菜🥬, 菜名好得意! 拍蝦來由...應該係小蝦開邊拍扁, 好鮮甜爽口彈牙, 娃娃菜完全吸收上湯精華, 配上芋頭同食, 口感滿足!  🦀因為 order 蟹蟹, 所以送半隻污槽雞 🐥~ 啱晒, 媽咪最喜愛就係食雞🤣😂, 唔知污糟呢個名嘅由來, 只見嫩滑雞肉, 配上榨菜及紅棗用荷葉蒸, 一啖有多重口感🤤, 榨菜咸咸香香, 紅棗香甜

🦀因為 order 蟹蟹, 所以送半隻污槽雞 🐥~ 啱晒, 媽咪最喜愛就係食雞🤣😂, 唔知污糟呢個名嘅由來, 只見嫩滑雞肉, 配上榨菜及紅棗用荷葉蒸, 一啖有多重口感🤤, 榨菜咸咸香香, 紅棗香甜, 雞連胸都滑滑的, 完美!