2023-01-21 611 瀏覽
1月係我&熊聰嘅1周年快樂👩‍❤️‍💋‍👨所以要搵間餐廳慶祝🎉我哋都好鍾意食鐵板燒,竟然比我哋搵到間性價比極高嘅Teppanyaki❤️呢個set每人$888咋就有齊活青龍🦞活鮑魚、鮮帶子、仲有A4和牛🐮✨真係性價比極高✨今次餐廳可能知道我哋係慶祝周年,仲安排左包廂房比我哋,真係非常貼心💞💞有特別日子慶祝,仲會送日本生蠔添🦞係香港普遍嘅龍蝦多數都係用波士頓龍蝦,但波龍肉質比較實,加上又無咩鮮味,Surprise 嘅係呢間係用青龍 肉質鮮嫩爽彈‼️加上師傅控制時間岩岩好,中間仲有少少raw,更能有出鮮味鮮帶子非常厚肉 師傳燒到外層金黃色,中間仲好嫩口鵝肝魚籽蒸蛋呢個蒸蛋好奢華魚籽好大pat中間有幾舊鵝肝粒,不過略嫌無咩蛋香~~薄燒A4和牛中間加左日本蔥蒜,軟滑口感嘅和牛,當中帶有又香又有脆口感,成個口感勁正仲有呢間嘅賣點就係會用鐵板燒做啲祝福字句圖案都會因應客人需求,今次我就揀左🐷小豬嘜~~然後再製成櫻花蝦炒飯呢間鐵板燒嘅服務、食物質素都好一流,性價比極高‼️
1月係我&熊聰嘅1周年快樂👩‍❤️‍💋‍👨
所以要搵間餐廳慶祝🎉
呢個set每人$888咋

就有齊活青龍🦞活鮑魚、鮮帶子、仲有A4和牛🐮
✨真係性價比極高✨

有特別日子慶祝,仲會送日本生蠔添

🦞係香港普遍嘅龍蝦多數都係用波士頓龍蝦,
但波龍肉質比較實,加上又無咩鮮味,
Surprise 嘅係呢間係用青龍
肉質鮮嫩爽彈‼️
加上師傅控制時間岩岩好,中間仲有少少raw,更能有出鮮味

鮮帶子非常厚肉

師傳燒到外層金黃色,中間仲好嫩口

鵝肝魚籽蒸蛋
呢個蒸蛋好奢華

魚籽好大pat
中間有幾舊鵝肝粒,不過略嫌無咩蛋香~~

薄燒A4和牛

仲有呢間嘅賣點就係會用鐵板燒做啲祝福字句

圖案都會因應客人需求,今次我就揀左🐷小豬嘜~~

然後再製成櫻花蝦炒飯

呢間鐵板燒嘅服務、食物質素都好一流,性價比極高‼️
2023-01-16
2023-01-18 172 瀏覽
今晚為了慶祝老公生日,預約了一間位於尖沙咀的鐵板燒專門店,一邊欣賞廚師的廚藝,一邊享受美食。餐廳比想像的大,空間感亦不錯,以黑色和木色為主調。沙律🥗以清新爽口的開胃沙律作為開始。蒸蛋🥚魚籽鵝肝蒸蛋很香滑,很視乎師傅的火候控制。魚乾🐡雞泡魚乾配沙律醬,甜甜地,很香口。龍蝦🦞用龍蝦膏整成的汁煎完的龍蝦很香,鮮味十足,爽口彈牙。鮑魚用昆布加鹽焗一焗,再配牛油🧈香煎,新鮮爽口。帆立貝牛油🧈香煎北海道帆立貝配柚子醬,夾住紫菜,香口鮮爽。和牛🥩牛肉來自鹿兒島,選擇了厚切,簡單配鹽、胡椒或蒜片已很足夠,牛肉味香,入口即溶。飯🍚 炒飯粒粒分明,充滿蛋香,更配上煙肉🥓、大量櫻花蝦和香蔥等。湯🥣先用龍蝦🦞來個火焰🔥表演,再煮成湯,十分清甜。甜品🍮即時整的銅鑼燒配紅豆🫘,加上綠茶雪糕,為這餐畫上完美句號。生日祝福用炒飯整成公仔,再用蛋黃寫上祝福語,為這餐畫龍點睛。

沙律🥗
以清新爽口的開胃沙律作為開始。

蒸蛋🥚
魚籽鵝肝蒸蛋很香滑,很視乎師傅的火候控制。

魚乾🐡
雞泡魚乾配沙律醬,甜甜地,很香口。

龍蝦🦞
用龍蝦膏整成的汁煎完的龍蝦很香,鮮味十足,爽口彈牙。

鮑魚
用昆布加鹽焗一焗,再配牛油🧈香煎,新鮮爽口。

帆立貝
牛油🧈香煎北海道帆立貝配柚子醬,夾住紫菜,香口鮮爽。

和牛🥩

飯🍚
炒飯粒粒分明,充滿蛋香,更配上煙肉🥓、大量櫻花蝦和香蔥等。

湯🥣
先用龍蝦🦞來個火焰🔥表演,再煮成湯,十分清甜。

甜品🍮
即時整的銅鑼燒配紅豆🫘,加上綠茶雪糕,為這餐畫上完美句號。

生日祝福
用炒飯整成公仔,再用蛋黃寫上祝福語,為這餐畫龍點睛。
2023-01-16 133 瀏覽
放假吃了一家好喜歡的鐵板燒🔝餐廳位於尖沙咀主打鐵板燒料理 〰️不論精緻度與擺盤都是有水準 CP 值超高 👨🏻‍🍳🥇秋田二人前套餐 $1088/位 季節沙律 + 雞泡魚乾 👅沙律醬汁味道酸甜又開胃 ‼️加埋雞泡魚乾 是個好吸引的前菜 🔝魚籽鵝肝蒸蛋👅蒸蛋入口滑嫩嫩 蛋味香濃 💦加入了魚籽鵝肝 味道更昇華了 🫶🏻鮮活龍蝦半隻👅鐵板煎更可可以保持肉嘅嫩度 肉質緊實彈牙 😍真係色香味俱備 十分難得 👍原隻鮮活南非鮑魚👅 口感扎實又彈牙 熟度掌握得剛剛好 🤩鮑魚切片很軟嫩 💯 口感 juicy 飽滿 🥳香煎北海道帆立貝👅表皮煎到微脆 🤤 帆立貝鮮味無比 肉汁飽滿💦 用紫菜包住食好有驚喜呢😈鹿兒島霜降和牛厚燒👅和牛煎到五成熟 ~完美熟度🔥迷人的油花分佈 肉質細嫩 入口香氣四溢🥰旁邊有附上店家自製的炸蒜片👍🏻搭配牛排一起享十分加分 😋秋田炒飯👅米飯粒粒分明 再加上大量櫻花蝦 🦐蝦味濃郁 用料真的好足 炒野菜👅野菜非常解膩 燒得爽口之餘🥬同時能保留到蔬菜嘅水份 龍蝦清湯 👅龍蝦湯充滿左龍蝦頭嘅鮮味 ~湯底清淡而高質 🍴🍴 精選甜品 - 紅豆銅鑼燒 + 芝麻雪糕👅 芝麻雪糕同紅豆銅
放假吃了一家好喜歡的鐵板燒🔝

龍蝦湯充滿左龍蝦頭嘅鮮味 ~湯底清淡而高質 🍴🍴

精選甜品 - 紅豆銅鑼燒 + 芝麻雪糕👅

芝麻雪糕同紅豆銅鑼燒唔會太甜 🧂

最後師傅仲會畫埋指定既公仔送俾你
真係值得一試嘅餐廳!
2023-01-12 142 瀏覽
尖沙咀人氣日本高級鐵板燒店 - 秋田鐵板燒刺身專門店 ✨想食鐵板燒,第一時間就想起這間餐廳了🍴所有食材處於最新鮮狀態 新鮮度爆燈!!而且仲可以一路睇住師傅烹煮的過程,一路品嚐美食🥇食物質素相當不錯, 侍應態度友善、服務很細心 👨🏻‍🍳 🌸 秋田二人前套餐 $1088/位 💨♥️ 季節沙律🥗沙律作為前菜酸酸甜甜好開胃~🧡 魚籽鵝肝蒸蛋🥚 雞泡魚乾 鵝肝味夠香濃 蒸蛋亦十分嫩滑🤩🤩 加埋魚籽口感豐富 好想encore唷 !仲有雞泡魚乾軟硬度剛好 送酒一流👍🏻 💛 鮮活龍蝦半隻🦞 龍蝦十分鮮甜!! 口感緊實 爽口甜美 🦞再加入清酒點火, 更滿足了視覺享受 🌱💚 原隻鮮活南非鮑魚 生猛到郁下郁下🥰🥰 鮑魚質地十分淋身 🫰🏻原汁原味鮮甜味 真的一試愛上!💙 香煎頂級鵝肝鵝肝煎到兩邊微微香,食落外脆內軟😎😎真的十分肥美 再配埋脆多士 真係絕配唷 🤟🏻💜 鹿兒島霜降和牛厚燒和牛厚燒牛味較濃,油脂香極豐富 😋😋簡直令人齒頰留香 值得一讚👍🏼🖤 秋田炒飯大量櫻花蝦既炒飯🍚 蝦味惹味香濃 🦐米飯粒粒分明有口感 香味扑鼻 💨💨🤍 炒野菜蒜香炒野菜, 份量岩岩好營養十足 很美味 🥬🥬🤎 龍蝦清湯
尖沙咀人氣日本高級鐵板燒店 - 秋田鐵板燒刺身專門店 ✨

想食鐵板燒,第一時間就想起這間餐廳了🍴
所有食材處於最新鮮狀態 新鮮度爆燈!!
而且仲可以一路睇住師傅烹煮的過程,一路品嚐美食🥇
食物質素相當不錯, 侍應態度友善、服務很細心 👨🏻‍🍳

🌸 秋田二人前套餐 $1088/位 💨

♥️ 季節沙律🥗
沙律作為前菜酸酸甜甜好開胃~

🧡 魚籽鵝肝蒸蛋🥚 雞泡魚乾
鵝肝味夠香濃 蒸蛋亦十分嫩滑🤩🤩
加埋魚籽口感豐富 好想encore唷 !
仲有雞泡魚乾軟硬度剛好 送酒一流👍🏻

💛 鮮活龍蝦半隻🦞
龍蝦十分鮮甜!! 口感緊實 爽口甜美 🦞
再加入清酒點火, 更滿足了視覺享受 🌱

💚 原隻鮮活南非鮑魚
生猛到郁下郁下🥰🥰 鮑魚質地十分淋身 🫰🏻
原汁原味鮮甜味 真的一試愛上!

💙 香煎頂級鵝肝
鵝肝煎到兩邊微微香,食落外脆內軟😎😎
真的十分肥美 再配埋脆多士 真係絕配唷 🤟🏻

💜 鹿兒島霜降和牛厚燒
和牛厚燒牛味較濃,油脂香極豐富 😋😋
簡直令人齒頰留香 值得一讚👍🏼

🖤 秋田炒飯
大量櫻花蝦既炒飯🍚 蝦味惹味香濃 🦐
米飯粒粒分明有口感 香味扑鼻 💨💨

🤍 炒野菜
蒜香炒野菜, 份量岩岩好
營養十足 很美味 🥬🥬

🤎 龍蝦清湯
湯內有大大個龍蝦頭 🫕
飲落啖啖鮮味 超好飲 💦💦

🧡 精選甜品 - 紅豆銅鑼燒 +🍦芝麻/綠茶雪糕
濃郁的抹茶口味 一定要試下 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
仲有紅豆銅鑼燒 為鐵板燒劃上完美句號👍🏻👍🏻
2022-12-31 240 瀏覽
秋田二人前套餐 $1088/位食材好新鮮,每一道菜煮嘅時候師傅都用左好多唔同嘅技巧去煮,都係一種食鐵板燒嘅享受味道好高質,食到飽到捧住個肚走😋季節沙律🥗酸酸甜甜嘅醋汁幫🖤黑白配⚪️開一開個胃迎接之後嘅美食魚籽鵝肝蒸蛋🥚鵝肝入口即溶,基本上同蛋一齊入口已經分唔到兩種口感🤪蛋味仲幫手吊起左鵝肝同魚籽嘅鮮味雞泡魚干唔係Menu之一,但燒埋黎緊係食🤣雖然感覺味道就淡咗少少,但都食到淡淡的鮮甜鮮活龍蝦半隻🦞龍蝦等被煎時,生猛到跳咗落街,搞到師傅要幫佢沖返個涼先😂肉質十分彈牙,一入口黑椒味較重,帶少少奶油味過程中仲有火燒龍蝦頭表演睇😆原隻鮮活南非🇿🇦鮑魚/季節時令海鮮當日嘅時令海鮮係桂花蚌(二選一)強烈建議要揀南非鮑魚,好大隻好新鮮,燒前仲郁得好勁配海帶同奶油汁,成件事好rich好夾香煎頂級鵝肝/香煎北海道帆立貝(二選一)賣相好靚😍鵝肝有差唔多半塊手掌大,入口即溶🤤加上黑魚籽同多士嘅脆口,口感十分豐富鵝肝完全冇油膩感👍 有金箔係面做點綴對比之下帆立貝不太特別鹿兒島霜降和牛厚燒🐃未燒前見到塊牛雪花分佈好平均點左5成熟 又係入口即溶🤤 配住個炸蒜片食可以中和少少油脂感食到呢道菜開始有啲飽😂秋田炒飯主要

秋田二人前套餐 $1088/位
味道好高質,食到飽到捧住個肚走😋

季節沙律🥗
酸酸甜甜嘅醋汁幫🖤黑白配⚪️開一開個胃迎接之後嘅美食

魚籽鵝肝蒸蛋🥚

雞泡魚干
唔係Menu之一,但燒埋黎緊係食🤣
雖然感覺味道就淡咗少少,但都食到淡淡的鮮甜

鮮活龍蝦半隻🦞
龍蝦等被煎時,生猛到跳咗落街,搞到師傅要幫佢沖返個涼先😂
肉質十分彈牙,一入口黑椒味較重,帶少少奶油味
過程中仲有火燒龍蝦頭表演睇😆

原隻鮮活南非🇿🇦鮑魚/季節時令海鮮
當日嘅時令海鮮係桂花蚌(二選一)
強烈建議要揀南非鮑魚,好大隻好新鮮,燒前仲郁得好勁
配海帶同奶油汁,成件事好rich好夾

香煎頂級鵝肝/香煎北海道帆立貝(二選一)
賣相好靚😍鵝肝有差唔多半塊手掌大,入口即溶🤤
加上黑魚籽同多士嘅脆口,口感十分豐富
鵝肝完全冇油膩感👍 有金箔係面做點綴
對比之下帆立貝不太特別

鹿兒島霜降和牛厚燒🐃
未燒前見到塊牛雪花分佈好平均
食到呢道菜開始有啲飽😂

秋田炒飯
主要係蛋、蘿蔔粒同蔥炒,再加海量櫻花蝦
炒到粒粒飯分明,好食!

炒野菜
正常發揮,嚟到呢度菜已經開始飽到食唔落😚

龍蝦清湯
用龍蝦頭熬一晚嘅湯💜 湯十分清,淡淡嘅茶色,飲落十分鮮甜🤤 如果有得encore就好啦🤪

精選甜品
係🫘紅豆銅鑼燒&🍦芝麻/綠茶雪糕
紅豆銅鑼燒唔好食,紅豆得紅豆本身既味,無調過味,而燒出黎嗰兩塊蛋漿都淡而無味😩口感偏硬
雪糕味道二選一,不太甜,原材料味道較濃👍

12月初,朋友約飯聚介紹食呢間其實食開鐵板燒午餐,晚餐則超過十年前的事情了。行個條斜路個陣,不停罵我朋友玩嘢,點解揀間咁遠不過入到餐廳就道歉了😛 日式裝潢以及有少許間隔一行三人帶左入較入的鐵板燒房,感覺相比安靜方便閒談服務非常優秀,Keep住隔唔時後望一望收碟同斟茶水。但個人比較喜歡濃少少嘅綠茶,所以茶味偏淡了些。最值得推介及必須要食嘅鵝肝多士和牛厚燒甜品銅鑼燒最驚喜 - 特別環節整公仔圖案感覺幾浪漫同好有氣氛好開心會提供呢啲特別生日紀念服務
12月初,朋友約飯聚介紹食呢間
其實食開鐵板燒午餐,晚餐則超過十年前的事情了。
行個條斜路個陣,不停罵我朋友玩嘢,點解揀間咁遠

不過入到餐廳就道歉了😛 日式裝潢以及有少許間隔
一行三人帶左入較入的鐵板燒房,感覺相比安靜方便閒談

服務非常優秀,Keep住隔唔時後望一望收碟同斟茶水
。但個人比較喜歡濃少少嘅綠茶,所以茶味偏淡了些。

最值得推介及必須要食嘅

澳洲龍蝦
南非新鮮鮑魚
  • 銅鑼燒
  • 鵝肝蒸蛋
今日同朋友去咗試一直都好想食嘅鐵板燒上到餐廳就覺得好有feel好似去咗日本咁餐廳職員服務都好好唯一不足係冇得自己圍內一張台上到去嘅時候張台開對面已經坐左客不過最辛苦嘅都係師傅 一個人要應付咁多個客所以去到最後我都比左貼士師父 多謝佢咁用心整野比我地食 鐵板龍蝦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 師傅會將隻活龍蝦放喺鐵板煮 隻龍蝦出到嚟嘅時候仲郁嚟郁去非常新鮮 然後仲會用龍蝦嘅膏去整汁 味道好鮮 好爽口。最後師傅仲會有個放火嘅表演 十分精彩南非鮑魚:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鮑魚放喺鐵板嘅時候仲會轉來轉去 食落好煙靭 而且仲有個白色嘅醬汁 連埋一啲類似海帶嘅物體 超級正蒜心螺片:⭐️⭐️⭐️⭐️非常有咬口 比較適合飲酒嘅時候食 帶子:⭐️⭐️⭐️⭐️帶子煎得好靚 用紫菜包住食 幾過癮鵝肝:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鵝肝煎得好好食 見到師傅落咗紅酒同豉油 另外仲會有黑醋醬 令到個鵝肝冇咁油膩 牛肉薄燒卷:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️師傅會將蔥同蒜放入和牛片然後再捲埋一齊咬落去入口即溶再跟住就係蔥同蒜既香味個口感非常好 師傅話推薦食5成熟去到最後師傅仲會砌個公仔同寫字比我地影相師傅切公仔手勢非常好 倒轉寫字都好犀利
今日同朋友去咗試一直都好想食嘅鐵板燒

帶子
公仔
  • 活伊勢龍蝦
2022-12-10 194 瀏覽
今日心血來潮想食鐵板燒經朋友很多次介紹嘅日式鐵板燒秋田,打電話book枱,餐廳同事好有耐性,問我有冇特別日子慶祝,仲提我生日有蛋糕送,當我一嚟到餐廳周圍環境有少少年齡嘅裝修,但畀我感覺都比較乾淨乾淨企理,坐低落完單之後鐵板師傅幾細心問我問有冇對咩食物敏感蟹肉鮮甜本人至愛鵝肝配黑醋香而不膩帶子面柚子胡椒酱,有一種特別嘅味道海草忌廉汁有點驚喜最後師傅都好有心機砌咗個公仔

蟹肉鮮甜

本人至愛鵝肝配黑醋香而不膩

帶子面柚子胡椒酱,有一種特別嘅味道

海草忌廉汁有點驚喜

最後師傅都好有心機砌咗個公仔
2022-12-06
  • 鵝肝
2022-12-06 233 瀏覽
女朋友生日過黎試下 因為見到有得整公仔俾人影相 幾特別。開頭有魚子鵝肝蒸蛋 好滑好好味 師傅仲送左塊雞泡魚干俾我地食😋龍蝦鮮甜、彈牙  !師傅會將🦞膏挖出黎做汁  、勁好味🤤然後龍蝦頭會放火燒一下(一定要拎手機出黎錄低 好靚😍)  再拎去煲湯鮑魚放上鐵板個陣好鬼生猛    係咁左右扭😂,食落非常有咬口,加埋個鮑汁 真係絕配試過就知😂唔識講牛肉味幾重  蔥加蒜片幾香口鵝肝配多士,鵝肝嘅油脂好重 而且煎到外脆內軟 ,擺設亦唔錯  影相一流食哂野之後會砌公仔同寫字😍好得意 。
女朋友生日過黎試下 因為見到有得整公仔俾人影相 幾特別。

牛肉味幾重  蔥加蒜片幾香口

食哂野之後會砌公仔同寫字😍好得意 。

2022-12-05
生日
  • 鵝肝魚子蒸蛋
2022-12-04 212 瀏覽
海鮮非常新鮮,生猛到差啲喺鐵板逃跑。煮龍蝦嘅時候,有放火moment, 打卡位一。龍蝦蝦肉彈牙,配埋龍蝦膏汁,味道昇華。鵝肝多士好足料,目測1-1.5 cm 厚度,如果怕膩,仲有黑醋汁蘸。薄燒牛,有得揀熟嘅程度,入口即融。生日有驚喜,有時令海鮮(燒蠔) + 芝士蛋糕送。 打卡位2:公仔炒飯100% match ,師傅手勢畫畫能力good服務方面:職員會睇你食完一道,先會再煮下一道菜式。職員好細心幫我睇啱角度,背景影相,仲比我哋入咗廚師領域比我哋打卡。美中不足嘅係:炒飯味道略淡,本身唔係幾食櫻花蝦,有d 乾身。龍蝦麵豉湯無咩龍蝦味
海鮮非常新鮮,生猛到差啲喺鐵板逃跑。
薄燒牛,有得揀熟嘅程度,入口即融。
生日有驚喜,有時令海鮮(燒蠔) + 芝士蛋糕送。
打卡位2:公仔炒飯
100% match ,師傅手勢畫畫能力good

服務方面:
職員會睇你食完一道,先會再煮下一道菜式。

美中不足嘅係:
炒飯味道略淡,本身唔係幾食櫻花蝦,有d 乾身。
龍蝦麵豉湯無咩龍蝦味

2022-12-04
生日
  • 炒飯
  • 銅鑼燒
2022-11-24 381 瀏覽
同屋企人慶祝生日,佢提議黎呢間食鐵板燒,其實佢地已經喺尖沙咀好多年㗎喇~一路都覺得幾值得去,因為lunch set只係198起✨🐾楓($208)💛💛💛💛🖤呢個係成個setstarters有田園沙律、三文魚籽原殼蒸蛋沙律落左柚子醋,好開胃~而蒸蛋係好滑溜,一隻根本唔夠🤣海鮮可以揀一款(虎蝦、鵝肝、銀鱈魚柳、帶子同螺片),我就揀左鵝肝,見到主廚煎得好靚,多士用牛油黎烘,鵝肝外脆內軟,好好食😋肉類都係揀一款(脆蒜片青蔥美國牛肉薄燒卷、脆蒜片美國牛小排同西班牙伊比利亞黑毛豬),我揀左薄燒卷,因為唔鍾意牛排可能有筋,難咬🤣,薄燒牛肉連埋脆蒜片同蔥一齊咬口感好豐富!跟住仲有鐵板炒飯同炒野菜,啲飯粒唔會濕luplup,粒粒分明,師傅會落櫻花蝦、蔥、蛋、蘿蔔粒等等,如果有唔食既材料記得同佢講~佢會唔落!炒野菜就普普通通,冇乜特別✨最後就係每次黎都期待既銅鑼燒!如果你想要多啲紅豆蓉係可以提出的😋紅豆蓉完全唔甜,而兩塊pancake就帶少少甜,啱啲唔鍾意死甜既人~✨要注意,lunch set先係咁平🤣夜晚就唔係一樣價錢~整體推薦指數:💛💛💛💛🖤

🐾楓($208)💛💛💛💛🖤

呢個係成個set
starters有田園沙律、三文魚籽原殼蒸蛋

沙律落左柚子醋,好開胃~而蒸蛋係好滑溜,一隻根本唔夠🤣

最後就係每次黎都期待既銅鑼燒!

✨要注意,lunch set先係咁平🤣夜晚就唔係一樣價錢~

整體推薦指數:
💛💛💛💛🖤
2022-08-16 1709 瀏覽
已經是第二次食秋田鐵板燒Encore 有幾個原因,首先就係服務好!我地都未落車,已經有個靚女係天文台圍斜坡等住幫你parking, friendly到不得了!park左成5個鐘… 都係$140,抵!而且,成餐飯起碼一個廚.. 一個waitress 全程service 你一圍!大家一齊飲,很高興!今次係食lunch,就沒有食很多…沙律🥗、燒雞泡魚干作為前菜,standard好食蒸雞蛋🥚好夠滑,待應話係師傅逐隻雞蛋殼剪… 哈哈😆唔知真唔真鵝肝麵包🦢 兩次都有食,火侯剛剛好,非常軟滑,膽固醇之選!大蝦、鮑魚、和牛… 本身食材都很好,鑊氣十足,無得唔好食!炒飯就夠乾身…. 粒粒分明,但就味道略淡… 無想添飯😅😅銅鑼燒、雪糕🍦正常發揮,合格,無驚喜!另一個去秋田食lunch的好處就係… privacy高…. 8人一圍自成一角…. 無左限聚令,可以座夠12人添!食完個lunch….4點仲可以轉去諾士佛台飲一round… 7點剛好回家照顧家人,哈哈!Happy day 🌝
已經是第二次食秋田鐵板燒

今次係食lunch,就沒有食很多…
沙律🥗、燒雞泡魚干作為前菜,standard好食
鵝肝麵包🦢 兩次都有食,火侯剛剛好,非常軟滑,膽固醇之選!
大蝦、鮑魚、和牛… 本身食材都很好,鑊氣十足,無得唔好食!
炒飯就夠乾身…. 粒粒分明,但就味道略淡… 無想添飯😅😅
銅鑼燒、雪糕🍦正常發揮,合格,無驚喜!

Happy day 🌝
2022-08-15
2022-08-13 1243 瀏覽
好耐都未食過鐵板燒,呢間都係第一次食,估唔到有好大嘅驚喜,佢有唔同嘅套餐或者散嗌,我哋嗌咗個⭐️橫濱二人前套餐⭐️裏面包括有:🥗季節沙律🥚魚籽鵝肝蒸蛋🇦🇺原隻鮮活澳洲黑邊鮑魚🦐珍寶大虎蝦🦆香煎頂級鵝肝或香煎北海道帆立貝🐮自選牛肉鐵板燒🍚秋田炒飯🥦炒椰菜🍲虎蝦清湯🍨精選甜品🐮鹿兒島霜降和牛薄燒卷或厚燒,呢個套餐$1388/一位,套餐超級豐富,味道都非常值得一讚,介紹吓裏面啲菜式先😋😋🥚魚籽鵝肝蒸蛋:底層係蛋,上層佈滿黑魚籽,造型特別,佢蒸蛋嘅時間真係控制得啱啱好,每一啖都係好滑好重蛋味,而魚籽鵝肝作一個配搭,兩樣較為濃郁嘅食材同蛋融為一體,味道非常鮮甜👍🏻👍🏻🇦🇺原隻鮮活澳洲黑邊鮑魚:師傅會預備好食材,例如鮑魚龍蝦都會即場烹調,之後佢就喺鐵板上煎炒,原隻鮑魚本身非常新鮮厚肉之餘都好大隻,經過烹調切片呈上,真係非常爽口彈牙,完全唔使加任何調理料都可以將鮑魚嘅鮮味帶出😋😋🦐珍寶大虎蝦:又到師傅表演嘅時候喇,重點出場既大虎蝦啦,超級新鮮,見住由生煮到熟再切粒,成個過程好精彩😂😂又噴晒火咁,師傅仲好風趣,關心我哋對食物嘅味道同質素,又傾下計咁,好開心享受咗一餐豐富嘅晚餐,大蝦都係一樣,鮮味俱全,話明
🥗季節沙律
🍚秋田炒飯
🥦炒椰菜
🍲虎蝦清湯
🍨精選甜品

🦐珍寶大虎蝦:又到師傅表演嘅時候喇,重點出場既大虎蝦啦,超級新鮮,見住由生煮到熟再切粒,成個過程好精彩😂😂又噴晒火咁,師傅仲好風趣,關心我哋對食物嘅味道同質素,又傾下計咁,好開心享受咗一餐豐富嘅晚餐,大蝦都係一樣,鮮味俱全,話明係珍寶,真係有手掌咁大,肉質都係超級爽嫩👍🏻👍🏻

🦆香煎頂級鵝肝或香煎北海道帆立貝:我覺得咁多道菜裏面最好食嘅一道菜,就係鵝肝,因為我哋係二人份所以揀咗一份鵝肝同一份帆立貝,首先鵝肝佢嘅比例非常好,只要肉質夠靚,輕輕煎就已經足夠,佢嘅口感好似糕狀咁,咬落去油脂旺盛,每一啖都係有種好香濃嘅味道,入口即溶,配埋多士一齊食仲正🤤🤤,而帆立貝都唔輸蝕,佢都係超厚超大粒,用紫菜包住,味道一樣都係好鮮甜

🐮自選牛肉鐵板燒:而佢嘅牛肉肥瘦比例均勻,為左方便我哋食都係切粒,好重牛味之餘一啲都唔韌,幾juicy,燒到有少少紅就啱晒😆😆

🍚秋田炒飯,🥦炒椰菜,🍲虎蝦清湯:食到七七八八梗係會有飯落肚,佢哋嘅炒飯裏面包括有,櫻花蝦,蛋,蔥同蘿蔔等,淡淡地又幾有鑊氣,前菜多數都係海鮮比較重味既野,但個炒飯雖然淡淡地,但我又覺得唔錯喎,炒椰菜冇咩太特別,只要做到菜夠新鮮,有鹹味剛好就得啦,佢地炒得都ok,至於湯嘅方面,因為佢係將蝦頭放入湯去熬製,令到成個湯鮮味濃郁😍😍

到佢哋嘅精選甜品就係自家製豆沙包,佢哋係鐵板燒上面倒入麵粉,將豆沙餅整好後再加入豆沙,賣相的確唔錯,味道熱辣辣之餘又夠晒新鮮製,好味💚💚

🐮鹿兒島霜降和牛薄燒卷厚燒:最後一味菜就係和牛卷,我哋揀咗厚燒,佢嘅配料有炸蒜同埋蔥,和牛真係非常之吸引,入口即溶,肥瘦超級均勻,口感真係豐富到無敵,冇誇大嫁,真係好食,仲要整完出嚟冇多餘嘅油份,不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻整個套餐都食晒真係超級飽,雖然每一份睇落好似好細份咁,但其實真係會好飽,由前菜,主菜到甜品,整體菜單設計得唔錯,會再嚟食💚💚💚

今日慶祝週年諗住食吓啲高檔嘢。見依間餐廳可以整公仔樣炒飯幾啱打卡。類似柚子醋沙律。酸酸哋。開胃。正常。魚子蒸蛋。一啖食晒。無乜魚子味。淡淡的蒸蛋。雞泡魚乾。燒到幾香。食落好似魷魚絲咁。不錯。龍蝦。有蝦膏香味。新鮮龍蝦一路燒一路郁。肉爽口彈牙。得三舊。鮑魚。有啲昆布。唔知係鮑魚未熟得透定點。有啲生味。個汁好食。有牛油香草味。配爽口唔靭鮑魚很夾。鵝肝多士。鵝肝夠大。同多士一比一。但一齊食會比包味搶。反而要就咁食鵝肝厚切和牛。比想像中簿。入口幾乎即溶。不過都係一舊舊係咁。有啲都有筋。有油香。就咁食已經好正。側邊脆脆越食越苦唔知咩玩法。龍蝦清湯。清甜嘅面豉湯咁。無乜龍蝦味。麻麻哋。炒雜菜。有穫氣。正常。有個櫻花蝦炒飯無影。無乜味。啲飯有啲生硬嘅感覺。甜品係紅豆燒餅。普普通通。綠茶雪糕綠茶味都係普通。總結。食材大部分都新鮮嘅。但份量比較少。味道可以嘅。環境都舒服。價錢就相對下太貴。

類似柚子醋沙律。酸酸哋。開胃。正常。

魚子蒸蛋。一啖食晒。無乜魚子味。淡淡的蒸蛋。

雞泡魚乾。燒到幾香。食落好似魷魚絲咁。不錯。

龍蝦清湯。清甜嘅面豉湯咁。無乜龍蝦味。麻麻哋。

炒雜菜。有穫氣。正常。
有個櫻花蝦炒飯無影。無乜味。啲飯有啲生硬嘅感覺。

甜品係紅豆燒餅。普普通通。

綠茶雪糕綠茶味都係普通。
2022-08-08
紀念日
2022-08-03 1388 瀏覽
今日到咗下晝三點,老公帶我去尖沙咀食好嘢,鐵板燒。係天文台圍秋田,可能落場時間,餐廳近乎得我同老公兩個人二人世界。🥰🥰叫咗個平靚正套餐$350一個人,食過之後覺得性價比好高。有前菜,海鮮,肉類,炒飯,湯,甜品我地另外加左兩杯野飲:柚子梳打& 啤酒。如果唔加嘢飲,餐廳都有提供茶,是免費的餐廳環境都好日式,最緊要好寧靜,清潔衛生,睇得出廚師嘅工架十足,每煮一道菜都好細心,每一個步驟都好細緻。埋單$9xx ,是性價比好高的鐵板燒😘

埋單$9xx ,是性價比好高的鐵板燒😘
三文魚子茶碗蒸/ 清新沙律