2023-04-18
出咗bonus梗係去食好嘢啦😆同朋友一早book呢間鐵板燒,食餐勁😋餐廳全部都係吧枱位,每個食客都可以望住廚師即席炮製美食,仲可以拼公仔慶祝字句打卡,簡直係視覺味覺嘅享受👍🏻首先食個開胃沙律,水晶海藻、櫻桃蘿蔔、蓮芋都好爽脆,配咗柚子醋好清新👍🏻首先廚師燒咗塊雞泡魚乾送俾我哋做小食,邊食邊睇佢炮製第一樣嘢食。魚籽鵝肝蒸蛋廚師先將鵝肝粒煎香,再放入蛋液蒸,最後加埋黑魚籽,蛋又香又滑溜溜👍🏻跟住就嚟到主角之一龍蝦,店員將嚟緊要食嘅海鮮一盤咁擺喺度俾我哋影相,龍蝦鮑魚都仲係好生猛,超級新鮮👍🏻廚師將龍蝦起肉,然後將蝦頭嘅膏加入去龍蝦肉燒,蝦肉超級爽口鮮味,又有蝦膏嘅甘香😋跟住就到燒鮑魚,用昆布同埋海鹽焗一焗鮑魚,煮出嚟鮑魚肉質軟得嚟又爽爽地,配忌廉海苔汁鮑魚好好味😋煎鵝肝分量超級大,有成大半個手掌咁大,足夠兩個人share😆睇住廚師慢慢煎香,然後灑上紅酒,香氣十足,而且賣相仲好靚添,加咗魚子同埋金箔😍 鵝肝係外脆內軟,入口即溶😋用脆多士墊底去掉咗啲油膩👍🏻跟住就到鹿兒島霜降和牛,我就揀咗厚燒😍和牛油脂豐富,燒到7成熟啱啱好,牛肉油香得嚟keep到肉汁又唔會太膩👍🏻配岩鹽同埋脆蒜片都一樣正😋跟
魚籽鵝肝蒸蛋
跟住廚師就用頭先隻龍蝦個蝦球煮咗兩碗湯俾我哋,好鮮甜。然後有個炒雜菜,食咗咁多正嘢可以清清味蕾油膩😍
然後嚟到炒飯,唔好以為飯可以skip,呢個蛋炒飯有少少煙肉,大量蔥、櫻花蝦,勁香好好鑊氣😋
最後甜品係銅鑼燒,紅豆餡配抹茶雪糕最夾👍🏻