2023-03-07 64 瀏覽
朋友黎緊移民,臨走前想同佢食餐好野farewell,佢又想食日本餐,所以我地就揀左呢間鐵板燒食,夠豐富😋秋田二人前套餐,呢個set有兩道菜可以揀,我揀左季節時令海鮮同香煎北海道帶子。前菜季節沙律-沙律菜加上柚子醬,清新口腔又開胃😛季節時令海鮮係螺肉-火喉控制得岩岩好,爽口又唔韌👍-十分新鮮,食得出好鮮甜!香煎北海道帆立貝-好大粒加上牛油煎,表面焦香,鮮甜彈牙🙆🏻‍♀️鹿兒島霜降和牛-可以選擇厚燒定薄燒,分別都唔同價錢-師傅會先問你生熟度,我哋叫咗5成熟,煎得剛剛好,油花均勻入口即化,可以配上香脆嘅蒜片🐮最後師傅仲會砌一個卡通公仔,我哋叫咗嘅比卡超都好似😂打卡用,可以叫員工幫手影相,之後可以印返出嚟留念添,總結成餐飯非常滿足,師傅都好有趣,同埋員工服務都好好🙏🏾

前菜季節沙律
-沙律菜加上柚子醬,清新口腔又開胃😛
前菜季節沙律

季節時令海鮮係螺肉
-火喉控制得岩岩好,爽口又唔韌👍
-十分新鮮,食得出好鮮甜!

香煎北海道帆立貝
-好大粒加上牛油煎,表面焦香,鮮甜彈牙🙆🏻‍♀️

鹿兒島霜降和牛
-可以選擇厚燒定薄燒,分別都唔同價錢

2023-03-05 342 瀏覽
呢間鐵板燒間隔好特別, 分割成不同區域, 每個區域都好似私人空間, 每個廚師只招呼4-6個客人, 可以專心招呼每位客人. 員工亦非常有禮貌, 令每位客人感覺舒服!秋田二人前套餐季節沙律沙律以新鮮蔬菜, 配上水晶海草同蓮芋, 超級爽脆, 本身淡味, 但係加埋柚子醋變得好夾, 好開胃!雞泡魚乾師傅即燒雞泡魚乾, 表皮微燶, 帶出香味, 內裡冧冧地, 食唔停.魚籽鵝肝蒸蛋外貌好特別, 用原本既雞蛋殼做茶碗蒸, 蒸出黎非常熱, 蛋香味濃同埋超級滑身, 一邊食一邊有魚籽鵝肝既香味滲出, 無得彈!鮮活龍蝦鐵板上即場將鮮活龍蝦開邊, 保證新鮮, 利用蝦頭裡面滿滿既蝦羔, 包住整件蝦球, 肉質煮到啱啱好, 爽口彈牙, 鮮甜味美!原隻鮮活南非鮑魚南非鮑魚本身已經好鮮味, 鮑魚味濃, 肉質爽口, 再配上忌廉昆布醬, 非常獨特, 增添海鮮既味道!香煎頂級鵝肝鵝肝既香味, 由放上鐵板一刻已經滲出, 師傅慢慢煎到金黃色, 將配上魚籽, 金箔, 黑醋醬, 鵝肝入口即溶, 濃濃既鵝肝味充滿口腔, 視覺與味覺既享受!和牛薄燒薄切和牛裡面包住蒜片, 蔥, 短短幾秒, 已經將和牛既香味煎出, 肉質嫩滑, 濃厚既和牛味,

雞泡魚乾

和牛薄燒
薄切和牛裡面包住蒜片, 蔥, 短短幾秒, 已經將和牛既香味煎出, 肉質嫩滑, 濃厚既和牛味, 一絕!
龍蝦清湯
師傅將鮮活龍蝦既蝦殼保留, 製作清湯, 清澈既高湯裡面, 充滿濃郁既龍蝦味!
炒飯+炒野菜
師傅純熟既技術炒飯, 煙肉, 蔥, 櫻花蝦, 蛋續一放入, 睇都值回票價.
甜品
最後仲有即製紅豆餅配芝麻雪糕, 完美既一餐!
2023-02-23
位於尖沙咀天文台道,要行斜路上,再喺一個唔多起眼嘅入口,嚟到坐低都有啲喘氣🤣,不過真係值得嘅😇午餐時間分兩個時段: 12-1:30/ 1:30-3:00,set lunch由$1xx起錶,非常經濟實惠👍🏻,今次我哋揀咗個楓餐($208)同桃餐($350):🌟頭盤 - 田園沙律、三文魚籽蒸蛋田園沙律配咗香醋汁,醒神開胃,三文魚籽蒸蛋非常香滑鮮甜,冇得輸🫶🏻🌟海鮮 - 原隻大虎蝦 (楓)、鮑魚+龍蝦尾(桃)海鮮爽口彈牙,一啲都唔韌,見到師父拆蝦殼嘅手勢真係好治癒🤩🤩🌟牛 - 蒜片薄燒牛肉卷(+$65升級日本牛)之前試過美國牛其實都好味,不過日本牛真係唔同層次,入口即溶嘅油脂,滿口牛肉香,加埋蒜片同埋蔥花,一啲都唔膩🤤🤤🌟味噌湯、櫻花蝦炒飯、炒野菜味噌湯無乜太大驚喜,櫻花蝦就非常之香口,仲有大大粒嘅牛肉,非常之有誠意,炒野菜用上蒜蓉牛油,真係食到連汁都撈埋🤭🌟甜品 - 豆沙薄餅有啲似多啦A夢鍾意食嘅豆沙包,不過我哋唔係好鍾意食甜嘢,所以走咗個餡,淨係食個包包,少少甜嘅感覺,為呢一餐鐵板燒畫上完美句號🙆🏼‍♀️

🌟頭盤 - 田園沙律、三文魚籽蒸蛋
田園沙律
三文魚籽蒸蛋

🌟海鮮 - 原隻大虎蝦 (楓)、鮑魚+龍蝦尾(桃)
原隻大虎蝦
鮮活原隻南非鮑魚、冰鮮龍蝦半尾

🌟牛 - 蒜片薄燒牛肉卷(+$65升級日本牛)
薄燒日本牛卷

🌟味噌湯、櫻花蝦炒飯、炒野菜
炒野菜、味噌湯
櫻花蝦炒飯

🌟甜品 - 豆沙薄餅
豆沙薄餅(走豆沙😆)

田園沙律
三文魚籽蒸蛋
原隻大虎蝦
鮮活原隻南非鮑魚、冰鮮龍蝦半尾
薄燒日本牛卷
炒野菜、味噌湯
櫻花蝦炒飯
豆沙薄餅(走豆沙😆)
2023-02-27 86 瀏覽
情人節嚟到尖沙咀嘅秋田,之前試過佢地嘅網燒海鮮,今次一於試吓樓上嘅鐵板燒🤤日式嘅裝修,座位都係圍住師傅坐嘅,可以一邊享受食物一邊望住師傅處理食材,我地簡咗秋田二人前套餐,選擇完食材就等欣賞師傅嘅手勢啦👍🏼魚籽鵝肝蒸蛋蛋味好香又滑,加上黑魚籽同鵝肝會有唔同嘅口感😋鮮活龍蝦🦞食材非常新鮮,嚟到果時仲識郁,一邊煮條觸鬚一直郁嚟郁去😂師傅先將頭尾分開,然後用龍蝦頭入面嘅蝦膏嚟煮蝦肉,肉質爽口彈牙,最後蝦頭會拎去煲湯🍲原隻鮮活南非鮑魚都係煮嘅時候仲識郁,用昆布包住咁煎,加上自家製醬汁,肉質結實👍🏼香煎頂級鵝肝鵝肝好厚,剪得好香,少小脆面。放係多士上面,令多士都吸到鵝肝味,整體好香口。而且擺碟都好有心思😋龍蝦清湯用咗啱啱龍蝦頭,非常清甜🙆🏻‍♀️甜品紅豆銅鑼燒同雪糕,本身係分開既兩道甜品,但職員推介我地可以夾住雪糕食,又出奇地夾,有冰火交融既感覺🤣

魚籽鵝肝蒸蛋
蛋味好香又滑,加上黑魚籽同鵝肝會有唔同嘅口感😋

鮮活龍蝦🦞

龍蝦清湯
用咗啱啱龍蝦頭,非常清甜🙆🏻‍♀️

甜品

通關後,公司生意有明顯好轉,特意來到尖沙咀天文台圍食鐵板燒慶祝!主廚更即場在鐵板上寫上「 風生水起 ! 揚眉兔氣! 」祝我們生意一年比一年興旺!十分好意頭!秋田 二人前套餐 $1,150/位季節沙律沙律內有水晶菜,蓮湖,蘿蔔片等蔬菜,配合黑醋一齊食,清新爽脆,很開胃!味醂魚乾味醂魚乾燒香後更香口,魚味香甜,送酒一流!魚籽鵝肝蒸蛋賣相小巧精緻,鵝肝蒸蛋入口油潤滑嫩,配上卜卜脆黑魚籽,唔錯!鮮活龍蝦原隻活龍蝦上枱,份量十足!師傅即場開邊,表演火焰龍蝦,再將龍蝦拆肉,加入龍蝦羔炒香!整個過程香到不得了!龍蝦香口彈牙,肉質細嫩,非常好食!原隻鮮活南非鮑魚鮮活南非九孔鮑生猛大隻,肉質厚實而柔滑富彈性!加入牛油一齊煎真係好香,配埋忌廉海草汁,香香滑滑突出鮑魚鮮味!香煎頂級鵝肝鵝肝大塊厚身,伴上黑魚子,金箔,賣相矜貴!煎香後油脂感爆發,滿口香甜湯汁,吸滿鵝油嘅法包好香脆!沾埋伴碟嘅黑醋汁食,仲可減低油膩感!鹿兒島霜降和牛厚燒套餐除左有龍蝦,鮑魚,鵝肝,仲有色澤鮮明嘅A4 霜降和牛,用來鐵板燒一流!牛香比一般和牛濃郁細膩,入口即化,真係太香了!秋田炒飯炒飯環節同樣令人期待~師傅把卡通人物畫得維肖維妙,
通關後,公司生意有明顯好轉,
特意來到尖沙咀天文台圍食鐵板燒慶祝!
主廚更即場在鐵板上寫上
「 風生水起 ! 揚眉兔氣! 」
祝我們生意一年比一年興旺!十分好意頭!
主廚用心畫公仔+寫字
秋田 二人前套餐 $1,150/位
季節沙律
沙律內有水晶菜,蓮湖,蘿蔔片等蔬菜,
配合黑醋一齊食,清新爽脆,很開胃!
味醂魚乾
味醂魚乾燒香後更香口,魚味香甜,
送酒一流!
魚籽鵝肝蒸蛋
賣相小巧精緻,鵝肝蒸蛋入口油潤滑嫩,
配上卜卜脆黑魚籽,唔錯!
鮮活龍蝦
原隻活龍蝦上枱,份量十足!
鮮活龍蝦
師傅即場開邊,表演火焰龍蝦,
再將龍蝦拆肉,加入龍蝦羔炒香!
整個過程香到不得了!
龍蝦香口彈牙,肉質細嫩,非常好食!
原隻鮮活南非鮑魚
鮮活南非九孔鮑生猛大隻,
肉質厚實而柔滑富彈性!
原隻鮮活南非鮑魚
加入牛油一齊煎真係好香,
配埋忌廉海草汁,香香滑滑突出鮑魚鮮味!
香煎頂級鵝肝
鵝肝大塊厚身,伴上黑魚子,金箔,
賣相矜貴!
煎香後油脂感爆發,
滿口香甜湯汁,吸滿鵝油嘅法包好香脆!
沾埋伴碟嘅黑醋汁食,仲可減低油膩感!
鹿兒島霜降和牛厚燒
套餐除左有龍蝦,鮑魚,鵝肝,
仲有色澤鮮明嘅A4 霜降和牛,
用來鐵板燒一流!
鹿兒島霜降和牛厚燒
牛香比一般和牛濃郁細膩,
入口即化,真係太香了!
秋田炒飯
炒飯環節同樣令人期待~
師傅把卡通人物畫得維肖維妙,
亦在鐵板寫上祝福字句,影相後再炒飯!
大量黑魚籽,櫻花蝦,香蔥,
材料豐富,色香味俱全!
仲有
炒野菜~
龍蝦清湯~
即燒豆沙餅~
即燒豆沙餅
雪糕🍦
一次食齊10 道菜,大滿足!
📍秋田鐵板燒刺身專門店
📍尖沙咀天文台圍8號1樓

🌙月光太太
即燒豆沙餅
2023-02-25 491 瀏覽
今晚慶祝周年紀念,老公悉心揀左呢間鐵板燒餐廳,食完所有菜式後師傅會用炒飯為你做出喜歡既卡通人物圖案,然後寫底祝福字句,店員仲會幫你拍照,然後將相片打印出黎,作為紀念。食完仲有禮物拎走,真係開心。秋田二人前套餐季節沙律沙律有沙律菜、水晶海草、蓮芋等等,配以柚子醋,酸酸甜甜,好開胃。然後仲有餐前小食,就係煎到香脆既雞泡魚乾。魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋放係蛋嗀入面,造型十分可愛,蒸蛋非常嫩滑,裡面加入鵝肝,上面放有魚籽,非常惹味。鮮活龍蝦半隻龍蝦肉質非常爽口彈牙,味道鮮甜,醬汁係用蝦頭嘅膏煮成,味道超濃郁。而剩返既蝦頭都唔會浪廢,拎去煮清湯。原隻鮮活南非鮑魚南非鮑魚味道比澳洲鮑魚香濃,口感爽脆,彈牙,再配以忌廉昆布醬,食落口感幼滑,更能帶出鮑既鮮味。香煎頂級鵝肝鵝肝煎到外脆內軟,師傳配以黑醋醬可以減少油膩感,食多幾件都冇問題。鹿兒島霜降和牛薄燒卷牛肉油脂分佈均勻,肉質軟熟,肉汁豐富,入口即溶,牛肉味香濃,薄燒裡面加入蒜片和蔥花,味道層次分明。龍蝦清湯湯底用剛才剩返既龍蝦頭熬煮而成,用一個紙袋裝住黎煮,好特別,清湯特別清澈,鮮甜。秋田炒飯炒飯香口,配料有煙肉、蔥、櫻花蝦、蛋。炒野菜甜品甜品係豆沙燒餅拼雪

季節沙律

然後仲有餐前小食,就係煎到香脆既雞泡魚乾。
雞泡魚乾

秋田炒飯

炒飯香口,配料有煙肉、蔥、櫻花蝦、蛋。

甜品

甜品係豆沙燒餅拼雪糕,燒餅即煎即食特別香,豆沙餡料甜甜地,再配埋綠茶雪糕真係好夾。
2023-02-23
2023-02-22 114 瀏覽
今天是慶祝周年紀念日,於是我們訂了這家在尖沙咀的高級鐵板燒店享受下美味晚餐。餐廳地點方便易找,環境舒適,服務也很有禮而週到。二人套餐的菜式很吸引,於是我們便點了這個餐。我們坐在檯前,可以欣賞到師傅的手藝。季節沙律沙律菜新鮮爽脆,醬汁酸酸甜甜,伴有蒟蒻絲,口感爽甜。魚籽鵝肝蒸蛋用料珍貴,鋪上份量不少的魚籽,鵝肝厚身,香味散發,蛋很滑溜入水潤,香甜美味。鮮活龍蝦半隻龍蝦很大隻,新鮮鮮甜,肉質彈牙爽口,醬汁混有牛油,惹味香味。原隻鮮活南非鮑魚鮑魚很生動,新鮮即撈,肉肉彈牙滑溜,鮮甜美味。香煎頂級鵝肝鵝肝厚身而豐膄,咬下油脂香港散發,入口即溶,煎得香氣撲鼻。自選牛肉鐵板燒,鹿兒島霜降和牛厚燒和牛雪花油脂分佈平均,肉汁充沛,香甜嫩滑,牛肉味香濃,入口彈牙有咬口秋田炒飯材料豐富,有蛋絲,青豆,火腿等,飯粒炒得乾身爽口,煙韌可口,配有櫻花蝦乾更添美味。自定祝福語句師傅還可以跟客人要求用炒飯畫出多款公仔圖案和寫祝賀語句,十分有心思,而且之後還提供即影即有相片服務,很有紀念價值。炒野菜有椰菜和芽菜等,爽脆美味,吸引醬汁的精華。龍蝦清湯湯清澈而鮮甜,充满龍蝦的鮮甜,美味而不油膩精選甜品即製銅鑼燒配紅豆蓉,

季節沙律
沙律菜新鮮爽脆,醬汁酸酸甜甜,伴有蒟蒻絲,口感爽甜。

原隻鮮活南非鮑魚
鮑魚很生動,新鮮即撈,肉肉彈牙滑溜,鮮甜美味。

香煎頂級鵝肝
鵝肝厚身而豐膄,咬下油脂香港散發,入口即溶,煎得香氣撲鼻。

自選牛肉鐵板燒,鹿兒島霜降和牛厚燒

自定祝福語句

炒野菜
有椰菜和芽菜等,爽脆美味,吸引醬汁的精華。

龍蝦清湯
湯清澈而鮮甜,充满龍蝦的鮮甜,美味而不油膩

精選甜品
即製銅鑼燒配紅豆蓉,熱辣辣,軟熟而香甜,還可以配芝麻或者綠茶味雪糕。
2023-02-21 263 瀏覽
情人節過後來到這間老牌鐵板燒專門店,補祝正日沒有慶祝的遺憾。餐廳仍保持以往的高性價比,服務高質,用料十分新鮮,因此我們享受了完美的一餐😄✏️位置(8/10): 經諾士佛臺入,地點便利✏️環境(9/10): 面積大座位多,日式裝修✏️衛生(9/10): 餐桌整潔,鐵板乾淨✏️服務(9/10): 師傳侍應很有禮,收拾高效✏️食物(9/10): 食材超新鮮,生猛直燒🍱秋田 二人前套餐 - $1,150/位🌟季節沙律首先是沙律,用水晶菜、「蓮湖」、櫻桃蘿蔔及沙律菜等,混合日本醋製成,酸中帶鮮,非常開胃😃🌟味醂魚乾沙律後是餐牌上沒有的小食,燒得帶點香脆,充滿魚香味的味醂魚乾,配沙律醬食更為香甜😆🌟魚籽鵝肝蒸蛋用雞蛋殼裝著蛋漿去蒸,蒸蛋放上鵝肝及飛魚籽,蛋味香甜而鵝肝及飛魚籽增添鮮味☺️🌟鮮活龍蝦兩人份共一大隻龍蝦,上枱時仍然非常活躍,親眼目睹由生變熟的烹調過程,龍蝦啖啖肉,口感鮮嫩結實,醬汁鮮甜可口,非常滿足😘🌟原隻鮮活南非鮑魚採用來自南非的高級九孔鮑,上枱亦是活生生,燒時見到鮑魚不停躍動。燒完後師傅會切粒,口感超軟滑,伴上海草及特製香甜的忌廉海草汁,鮮味更出🤩🌟香煎頂級鵝肝鵝肝比想像中還大件,煎香後放上同

✏️位置(8/10): 經諾士佛臺入,地點便利

🌟魚籽鵝肝蒸蛋

🌟鮮活龍蝦

🌟原隻鮮活南非鮑魚

🌟香煎頂級鵝肝
鵝肝比想像中還大件,煎香後放上同樣煎得非常香脆的法包,鵝肝鮮嫩多汁,味道香濃,伴上法包後口感豐富,沾上師傳附上的黑醋醬,能中和油膩感😍

🌟鹿兒島霜降和牛厚燒
師傳用來自九州鹿兒島的A4 霜降和牛,單看牛肉紋理已非常吸引,燒出來油香滿溢,肉質嫩滑,咀裡滿滿和牛的爆汁油脂🥰

🌟秋田炒飯
未炒飯前,師傳會特別會用米飯及飛魚籽等畫公仔及寫字,雖然我們沒有寫什麼,也特別拍下其他食客有意思的祝賀語,感覺師傅相當利害🎈
炒飯除了米飯及飛魚籽,還放入香蔥、櫻花蝦等,色彩繽紛,炒出來相當香甜惹味😆

🌟炒野菜
用鐵板燒燒出來的日本椰菜,特別鮮甜,口感爽脆🎉

🌟龍蝦清湯
用剛才燒過的龍蝦去煮的龍蝦清湯,伴幾片小油揚,味道清甜而不油膩,進一步去除肉食的油膩感😎
豆沙餅

🌟精選甜品
師傅會即場燒製豆沙餅,粉漿十分香滑,奶香足,紅豆不會太甜,對港人口味來說剛剛好😋
食過豆沙餅後,可選綠茶或芝麻味雪糕,同樣不算太甜,口感香滑,味道不錯😊

🏠秋田鐵板燒刺身專門店
📬地址: 尖沙咀天文台圍8號1樓
2023-02-19
慶祝紀念
情人節
豆沙餅
秋田炒飯
跟老婆結婚一週年紀念, 吃一餐精緻的晚餐也是絕對需要的, 既然大家也愛吃日本菜, 當然要選廚師發辦或者鐵板燒。在朋友的社交平台看過在尖沙咀這間秋田鐵板燒刺身專門店, 知道了餐廳會為客人準備驚喜, 儀式感十足!季節沙律新鮮清甜的沙律菜擺碟擺得很精緻, 外觀上看來很像一朵花, 味道清新, 喚起食慾。魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋造型別緻, 用了真的蛋殼盛載, 香滑的蒸蛋上面加上了魚籽鵝肝, 美味又美觀。鮮活龍蝦半隻生猛新鮮的龍蝦在我們面前即時處理, 師傅處理龍蝦的手法純熟, 手起刀落, 龍蝦肉爽彈鮮甜, 淋上熱辣辣的龍蝦膏醬, 非常惹味吸引。季節時令海鮮 - 螺肉今晚的季節時令海鮮是螺肉, 新鮮的海螺經過輕輕一燒, 令部分水份揮發了, 海洋氣味更為濃厚, 口感爽彈清新。香煎頂級鵝肝鵝肝經加熱煎香後, 口感細膩絲滑, 入口即化, 油脂軟軟地在口中化開, 伴隨的是淡淡的唇齒生香, 讓鵝肝的口感層次更加豐富誘人。鹿兒島霜降和牛厚燒霜降和牛的油花分布細緻, 嚐起來多汁美味, 燒烤後味道更是香氣逼人, 同時必備了視覺﹑味覺﹑嗅覺, 三重頂級享受。秋田炒飯師傅把炒飯炒得很乾爽, 粒粒分明, 不同顏色的配料令炒飯的色
秋田炒飯
師傅把炒飯炒得很乾爽, 粒粒分明, 不同顏色的配料令炒飯的色彩豐富, 賣相吸引, 並加入大量的櫻花蝦來調味, 色香味俱全。
炒野菜
鐵板燒最後用到鐵板的便是炒野菜, 野菜把晚餐前面全部的食材的精華吸收了, 有海鮮的香氣之餘亦帶一點和牛的味道, 層次感出色。
龍蝦清湯
龍蝦的蝦頭也絕不浪費, 師傅把龍蝦頭用火一炙後, 便拿去製作這道龍蝦清湯, 清甜美味。
銅鑼燒
精選甜品
甜品可揀銅鑼燒, 金黃色蓬鬆的麵皮中間夾上綿密的豆沙餡, 吃起來香甜可口。
完成整道晚餐後, 餐廳會特地為客人在鐵板上畫出祝賀句, 並可以讓客人在鐵板前合照一下, 為你的另一半送上難忘驚喜。
銅鑼燒
2023-02-17 247 瀏覽
在朋友的帶路下來了這家餐廳,又是滿足的一餐‼️❤️ 有別於其他的鐵板燒,這裡可以用炒飯圍成喜歡的公仔圖案,也可以寫想表達的字句,相信無論是大人、小孩一定都會喜歡‼️💖▫️❥$𝟵𝟱𝟬/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 秋田二人前套餐 🍽️~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 季節沙律🥢翠綠色的沙律很新鮮,喜歡那微酸的黑醋,很開胃‼️▫️▰ 魚籽醬鵝肝蒸蛋🥢師傳三兩下功夫就將熱乎乎的蒸蛋呈現在眼前‼️鵝肝確實有畫龍點睛的效果,令蒸蛋更加美味‼️▫️▰ 鮮活龍蝦🥢龍蝦的肉質爽彈得很,淋上用龍蝦膏、牛油煮成的醬汁,既濃郁又美味‼️▫️▰ 鮮活南非鮑魚 (或時令海鮮)🥢一整塊昆布覆蓋著鮑魚,再加入少許鹽將鮑魚烤熟‼️鮑魚切成塊狀,好嫩好鮮‼️加點調製的忌廉昆布汁,也很喜歡‼️▫️▰ 香煎北海道帆立貝 (或香煎頂極鵝肝)帆立貝兩面煎成金黃色,再用香脆的紫菜包著進食‼️看著帆立貝它那一絲絲的纖維,甜鮮又彈牙‼️▫️▰ 鹿兒島霜降和牛薄燒卷🥢一大片和牛卷輕微烤成五成熟,滿口的油脂香‼️中間包裹著青蔥及蒜片,所以不會有太大的膩感‼️▫️▰ 秋田炒飯🥢看著粒粒分明的飯粒在師傅熟練的手勢下不停的跳躍,很療癒‼️加了青蔥、雞蛋、櫻花蝦等食材,一整碗香氣撲鼻‼️▫️▰ 炒

❥$𝟵𝟱𝟬/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 秋田二人前套餐 🍽️
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 季節沙律🥢
翠綠色的沙律很新鮮,喜歡那微酸的黑醋,很開胃‼️

▰ 魚籽醬鵝肝蒸蛋🥢

▰ 鮮活龍蝦🥢

▰ 鮮活南非鮑魚 (或時令海鮮)🥢

▫️
▰ 香煎北海道帆立貝 (或香煎頂極鵝肝)

▰ 鹿兒島霜降和牛薄燒卷🥢

▰ 秋田炒飯🥢

▰ 炒野菜🥢
簡單地加了牛油,爽口充滿牛油香‼️

▰ 龍蝦清湯🥢
熱乎乎相當清新‼️

甜品🥢
當晚是現製的紅豆銅鑼燒,不過甜很美味‼️另外還有抹茶/黑芝麻雪糕‼️

2023-02-15 114 瀏覽
侍應態度惡劣,個個都趕收工。未食完上一道菜,已經熟好之後個三道菜,放到凍晒。最過份係食緊主菜,已經整好埋個豆沙餅,再俾埋個雪糕你,問佢雪糕可唔可以雪住先,個侍應答你「已經裝左出黎」,放低就走左。差過放題!

差過放題
2023-02-14
2023-02-13 92 瀏覽
位於TST 舊式小小嘅鐵板燒料理,除左環境比較舊啲,其他食物水準都可以嘅, 因為佢啲價錢都算最抵食嘅一間,食物就不過不失,不過你話好靚又唔係😂😂平平地成班fd 食野吹水就岩曬
舊式鐵板燒
2022-07-23
慶祝紀念
生日
舊式鐵板燒
  • 豆沙包
  • 鐵板龍蝦
2023-02-11 114 瀏覽
秋田有一系列的餐廳,有浜燒、刺身料理、鐵板燒。記得細個嘅時候同屋企人去過諾士佛台嘅秋田鐵板燒刺身專門店,原來佢已經搬咗,而家喺尖沙咀天文台圍,附近環境好寧靜❤️鐵板燒位於一樓,一搭Lift上去,職員就好nice咁帶左我地一行4人入座😉 岩岩好獨坐一個鐵板燒枱😬😬分別揀左2個唔同嘅二人餐,有鮑魚、帶子、和牛、龍蝦,好豐富🥢 其中龍蝦同鮑魚仲郁緊,非常新鮮😎 最印象深刻就係師傅火燒龍蝦,佢一邊準備啲食材一邊講:我依家要放火啦,你地好準備好相機📷 好搞笑😆每次食鐵板燒的炒飯都令我又愛又恨,炒得好香好想食,但又好飽,非常矛盾😂😂

2023-02-04 137 瀏覽
鐵板燒既omakasa除左食材要新鮮之外,最好緊係師傅同客人有足够既交流啦。呢間老牌秋田就明白呢一點啦,首先前菜有柚子沙律同燒雞泡魚干,雞泡魚干同出面普通既吾同,師傳只係輕輕辣一辣塊魚干,口感煙韌得黎又吾會鞋主菜有印尼活青龍,南非鮑魚同北海道珍寶带子青龍肉質係点相信都吾駛点介紹,而師傳拆龍蝦既手法都係鐵板燒既重点之一🤓,present起上黎簡直係藝術品添.南非鮑魚,一個字,爽,兩個字,鮮甜。不過師傳就冇拆肝整肝醬,追求原味既我就有少少失望珍寶带子略煎後用少許柚子胡椒做dressing, 味道带出左又吾會太誇張。魚子酱燉蛋,完全係食佢既矜貴😎,口感軟滑既日本蛋加魚子酱既咸香,滋味一絕。日本生蠔同A4和牛,食鮮味同油花,師傳特登係呢個時侯present呢兩樣菜輪住食,我覺得配搭幾好,味蕾吾會太單一。做主食前師傳知道我今次係慶祝特别節日,就應我地要求就用主食材料整左我最鍾意既猪仔出黎。之後食完個鐵板炒飯我諗我都會記住隻猪仔🤗🤗
主菜有印尼活青龍,南非鮑魚同北海道珍寶带子
2023-01-28 138 瀏覽
新一年新開始加上朋友生日,今日一於好好慶祝一下,迎接農曆新年.這間鐵板燒的餐廳充滿了鐵板餐枱,好適合廚師及顧客的互動,廚師會細心介紹每樣食材的特點及烹調技巧,看得出廚師的用心.沙律加上自家製的醬汁十分之開胃.即燒的魚乾熱烘烘,魚味十足.黑魚子加上即叫即整的蒸蛋十分之細滑.大大隻生猛的龍蝦,加上鮑魚,真是想起也令人回味.廚師三兩下手勢手起刀落,經已把龍蝦處理得妥妥當當,真是令人佩服.鮑魚加上自家製的醬汁爽口彈牙好味道.鵝肝廚師火候控制得宜,入口十分之細滑,充滿了幸福的感覺.日本和牛油脂分布平均,配上香脆的炸蒜,真是水準之作.櫻花蝦炒飯鑊氣十足.最後這個龍蝦湯,十分香甜.最後即整豆沙餅看得出廚師的功力.由於朋友的生日,餐廳還為朋友送上生日快樂,可供大家打卡,這一餐生日飯朋友十分之滿意,也帶了不少的驚喜.

沙律加上自家製的醬汁十分之開胃.

即燒的魚乾熱烘烘,魚味十足.

黑魚子加上即叫即整的蒸蛋十分之細滑.

大大隻生猛的龍蝦,加上鮑魚,真是想起也令人回味.

鮑魚加上自家製的醬汁爽口彈牙好味道.

鵝肝廚師火候控制得宜,入口十分之細滑,充滿了幸福的感覺.

日本和牛油脂分布平均,配上香脆的炸蒜,真是水準之作.

櫻花蝦炒飯鑊氣十足.

最後這個龍蝦湯,十分香甜.

最後即整豆沙餅看得出廚師的功力.