2023-07-05 473 瀏覽
這間位於尖沙咀的日式鐵板燒餐廳,裝修充滿🎏高級和風,而且地方很大,還有不少吧枱位置,可以一邊欣賞師傅手藝,一邊品嚐美食👍🏻.而且餐廳好適合慶祝🎊 不單有熊熊烈火🔥的視覺表演體驗,還可安排寫上慶祝字句,餐廳還奉上的🎂生日蛋糕,替客人慶生,幫忙📸拍美照留念,真的值得一讚👍🏻.✨秋田 二人前套餐✨配鹿兒島霜降和牛薄燒$950/位 或 配厚燒$1150/位.🔺季節沙律沙律菜🥗好新鮮,酸酸地好醒胃。.🔺味醂魚乾雞泡魚乾🐟燒後口感煙韌又惹味,配上沙律醬更美味,是不錯的前菜。.🔺魚籽鵝肝蒸蛋用上蛋殼🥚作容器,蒸蛋口感順滑,加上鵝肝和魚子醬,味道更富層次。.🔺鮮活龍蝦半隻用上生猛的🦞澳洲龍蝦,肉質新鮮彈牙,鮮味十足,加上蝦頭膏等調味,味道更提升之餘,又不會蓋過龍蝦的濃郁鮮味。.🔺原隻鮮活南非鮑魚 或 季節時令海鮮:.▫️原隻鮮活南非鮑魚用上鮮活南非鮑魚💕 肉質彈牙鮮美,配上用昆布整成的忌廉醬汁,每口都充滿滋味。.▫️季節時令海鮮是日海鮮是🐚螺片,用上自家醬汁烹調,口感爽彈,而且鮮味十足。.🔺香煎頂級鵝肝 或 香煎北海道帆立貝:.▫️香煎頂級鵝肝鵝肝很厚身,而且充滿油脂香,香煎後有外脆內軟的口感,上面還放了魚
✨秋田 二人前套餐✨
配鹿兒島霜降和牛薄燒$950/位
或 配厚燒$1150/位
🔺季節沙律
沙律菜🥗好新鮮,酸酸地好醒胃。
🔺味醂魚乾
🔺魚籽鵝肝蒸蛋

🔺鮮活龍蝦半隻

🔺原隻鮮活南非鮑魚 或 季節時令海鮮:
▫️原隻鮮活南非鮑魚

▫️季節時令海鮮

🔺香煎頂級鵝肝 或 香煎北海道帆立貝:
▫️香煎頂級鵝肝
鵝肝很厚身,而且充滿油脂香,香煎後有外脆內軟的口感,上面還放了魚子醬和金箔,造型豪華之餘,味道也令人難忘😋

▫️香煎北海道帆立貝
用上高質的北海道帶子💕 肉質雪白透亮,而且肉厚鮮甜,配上柚子胡椒和紫菜一起吃,味道即時提升了不少。

🔺自選牛肉鐵板燒(可選 鹿兒島霜降和牛薄燒卷 或 厚燒):
▫️鹿兒島霜降和牛薄燒卷
用上🐮鹿兒島霜降和牛,不但油花很美,而且肉質嫩滑,牛味香濃又充滿肉汁,配上惹味的香蔥和炸蒜,每口都滋味十足🤤

🔺秋田炒飯
炒飯🍚炒得有鑊氣,而且粒粒分明,入面還有不少煙肉、🦐櫻花蝦、香蔥、蘿蔔粒,口感層次豐富又惹味,忍不住吃光。
🔺炒野菜
吃點菜感覺健康點,蔬菜🥬都很新鮮。
🔺龍蝦清湯
用上龍蝦殼🦞熬煮而成,雖然是清湯🥣 但味道十分濃郁,鮮味十足,而且有即時解膩效果。
🔺精選甜品
即製豆沙餅口感鬆軟,夾著香甜的🫘十勝紅豆,十分合適;另外,芝麻和朱古力雪糕🍦都好濃,而且充滿奶香。兩樣一齊食有冰火交融的感覺👍🏻
2023-07-05 299 瀏覽
這間日式高級餐廳位於尖沙咀,主打日本傳統的鐵板燒和爐端燒,店內裝修充滿和風格調,座位以廚師吧枱為主,可欣賞到師傅席前料理的過程。秋田二人前套餐 - $950/位季節沙律新鮮翠綠的沙律伴以酸甜的柚子醋,更有粟米和芋絲等,清爽開胃。味醂魚乾味醂醃裝的雞泡魚乾很入味,煙煙韌韌,又帶油脂清香,作為餐前小食一流。魚籽鵝肝蒸蛋滑嫩鮮味的日式蒸蛋,有著油脂豐富的鵝肝,更有大量魚子醬提鮮。鮮活龍蝦半隻生猛的鮮活澳洲龍蝦,有著肥美飽滿的龍蝦肉,鮮嫩又彈牙,伴以甘香的龍蝦頭膏,加上清酒揮發的酒香,更突顯出原本的鮮味。鮮活南非鮑魚厚肉爽身的南非鮑魚有著濃郁的鮑味和鮮甜味,幼滑的忌廉昆布醬,更能帶出鮮鮑的自然口感。或季節時令海鮮是日為螺片,切成薄片的口感很爽脆,有著獨特的鮮甜味。香煎頂級鵝肝超大塊厚厚的鵝肝,豐溢的油脂香,綿密細膩,幾近入口即化,餘韻久久不散,酸甜的黑醋醬正好有解膩作用。或香煎北海道帆立貝雪白肉厚的北海道帶子,肉質細密又鮮甜,塗上少許清爽辛香的柚子胡椒,以及一片香脆的紫菜,更突顯其鮮味。鹿兒島霜降和牛薄燒鹿兒島和牛有著霜降般的油花,肉脂豐富且平均,牛肉風味非常濃郁。薄燒至五成熟,外焦內嫩恰到好
秋田二人前套餐

鮮活龍蝦

鮮活南非鮑魚

鮮活南非鮑魚

季節時令海鮮
是日為螺片,切成薄片的口感很爽脆,有著獨特的鮮甜味。

鹿兒島霜降和牛薄燒
鹿兒島和牛有著霜降般的油花,肉脂豐富且平均,牛肉風味非常濃郁。薄燒至五成熟,外焦內嫩恰到好處,包著炸蒜及香蔥,飽滿的肉汁滿嘴甘香的油脂。

秋田炒飯
即炒的日式炒飯粒粒分明又充滿鑊氣,均勻染上醬油和雞蛋,有鹹鮮的煙肉粒增添油香,更有香脆的櫻花蝦香氣,還有香蔥、紅蘿蔔粒等等。

炒野菜
熱呼呼的日式炒雜菜,爽脆的椰菜絲配上紅蘿蔔、芽菜和韭菜等等,平衡膩感。

龍蝦清湯
用剛才的澳洲龍蝦殼熬成,清澈的湯色更能帶出龍蝦的鮮味與香味。

精選甜品
鬆軟的豆沙包夾著香甜綿密的十勝紅豆蓉,更配上細滑的日本芝麻及朱古力雪糕。
日式芝士蛋糕

此外,訂座時標明慶祝生日,餐廳會準備一系列的慶祝環節。送上一份日式芝士蛋糕,綿密濕潤又香濃鬆軟,富芝士香。師傅更於鐵板上寫上「Happy Birthday」,可站到師傅位置拍照留念。不得不提,侍應的拍攝技術相當不錯,拍得很好。
2023-07-04
2023-07-04 67 瀏覽
📍尖沙咀 秋田鐵板燒📍慶祝週年紀念,嚟咗呢一間秋田鐵板燒🤭🤭,好靚嘅裝修,亦都好有私隱,每個房嘅座位唔多,好舒服。可以坐喺吧枱,前面睇住師傅即時煎嘢食,體驗一流。😆前菜:沙律😆魚籽鵝肝蒸蛋超級嫩滑嘅蒸蛋,配埋魚子,同埋煎得好香嘅鵝肝,每一啖都好享受。鵝肝嘅油份配合蛋嘅清香,好正。😆半隻活伊勢海老 原隻活龍蝦喺你嘅面前煎,拆肉,煮汁,擺盆,上碟,成個過程可以睇晒,好開心。龍蝦嘅蝦膏用嚟煮汁,配上牛油等調味,令到龍蝦嘅層次再提升咗。龍蝦因為好新鮮,口感爽脆。😆季節時令海鮮:螺片同樣都係口感爽脆,鮮味十足,師傅嘅調味都好有心機!大讚!😆香煎頂級鵝肝 鵝肝好大塊,配多士,多士吸晒鵝肝嘅油脂,好香口。師傅加咗一啲醋,完美解咗鵝肝嘅油膩感!第一次咁大舊嘅鵝肝,係唔會覺得油膩!😆鹿兒島霜降A4和牛厚燒 ($1150@)A4和牛,啖啖香濃嘅和牛油脂,入口即溶,配上即磨嘅岩鹽,同埋炸蒜片,都係一流嘅味道。😆秋田炒飯 師傅好有心機咁樣用食材砌字,以往食鐵板燒,都係用粉漿砌字,真係第一次見用食材砌公仔同埋寫字!炒飯勁足料,淡淡櫻花蝦!😆炒野菜 😆龍蝦清湯 用紙火鍋煮嘅龍蝦清湯,有昆布嘅清香同埋龍蝦嘅鮮味,正
📍尖沙咀 秋田鐵板燒📍

😆前菜:沙律

😆魚籽鵝肝蒸蛋

😆半隻活伊勢海老

😆季節時令海鮮:螺片
同樣都係口感爽脆,鮮味十足,師傅嘅調味都好有心機!大讚!

😆香煎頂級鵝肝

😆鹿兒島霜降A4和牛厚燒 ($1150@)

😆秋田炒飯

😆炒野菜

😆龍蝦清湯
用紙火鍋煮嘅龍蝦清湯,有昆布嘅清香同埋龍蝦嘅鮮味,正。

😆精選甜品:十勝紅豆銅鑼燒配抹茶雪糕
唔會太甜,好好食!

推薦呢一間鐵板燒,環境舒服,食材新鮮,師傅專業,服務態度好,係一次好享受嘅體驗!

2023-07-03 56 瀏覽
秋田鐵板燒刺身專門店 (尖沙咀) 尖沙咀居然有間穩世高質廚師發辦!Weekend去到尖沙咀,朋友帶我去左天文台圍一間樓上廚師發辦,一入餐廳,映入眼簾的是簡單而精美的日式裝飾。前菜三點:水雲藻物啫哩魷魚和蕃茄沙律。第一道菜式是水雲藻物啫哩魷魚,這是一道非常清爽的開胃菜。啫哩口感非常嫩滑,魚肉味道鮮美,和啫哩完美結合。蕃茄沙律則是一道簡單卻美味的沙律,蕃茄的酸甜口感非常突出,搭配新鮮蔬菜和醬汁,味道令人驚艷。刺身:接下來是刺身,廚師選用了高品質的海鮮,包括長崎縣華年蠔、金木鯛、赤貝、白象拔蚌和深海池魚。每一款刺身都非常新鮮,口感清爽,質地鮮嫩,令人感到非常滿足。壽司:接下來是壽司,廚師精心地製作了多種不同口味的壽司。油口魚邊壽司是我最喜歡的一款,魚肉口感非常柔軟,帶有微微的甜味,非常美味。中拖羅壽司和油甘魚腩壽司也非常好吃,口感豐富,讓人回味無窮。煙薰銀雪魚壽司和燒拖羅紫菜手卷是比較特別的口味,煙薰銀雪魚壽司帶有燻燒的香氣,燒拖羅紫菜手卷則是口感酥脆,非常特別。海膽三文魚籽蟹肉飯和蟹肉茶碗蒸:這兩道主菜都非常美味。海膽三文魚籽蟹肉飯是一道豐富的海鮮飯,米飯蓬鬆,海膽鮮美,三文魚籽口感豐富,
秋田鐵板燒刺身專門店 (尖沙咀)

刺身:接下來是刺身廚師選用了高品質的海鮮,包括長崎縣華年蠔、金木鯛、赤貝、白象拔蚌和深海池魚。每一款刺身都非常新鮮,口感清爽,質地鮮嫩,令人感到非常滿足。

壽司:接下來是壽司廚師精心地製作了多種不同口味的壽司。油口魚邊壽司是我最喜歡的一款,魚肉口感非常柔軟,帶有微微的甜味,非常美味。中拖羅壽司和油甘魚腩壽司也非常好吃,口感豐富,讓人回味無窮。煙薰銀雪魚壽司和燒拖羅紫菜手卷是比較特別的口味,煙薰銀雪魚壽司帶有燻燒的香氣,燒拖羅紫菜手卷則是口感酥脆,非常特別。

海膽三文魚籽蟹肉飯和蟹肉茶碗蒸:這兩道主菜都非常美味。海膽三文魚籽蟹肉飯是一道豐富的海鮮飯,米飯蓬鬆,海膽鮮美,三文魚籽口感豐富,蟹肉則是增添了豐富的口感。蟹肉茶碗蒸則是一道清淡的菜式,蟹肉鮮嫩,加上清淡的湯汁,非常開胃。

燒泰刀魚(又稱日本牙帶魚):這是一道簡單而美味的菜式,刀魚燒得恰到好處,口感嫩滑,外皮焦香,非常好吃。

甜品:最後是甜品,讓人回味無窮。杏仁布甸是一道非常濃郁的甜品,口感滑順,杏仁味道濃郁。芝麻雪糕口感柔軟,芝麻味道突出,非常適合作為甜品。靜崗蜜瓜則是清爽的水果甜點,蜜瓜口感清新,作為結束一頓豐盛的晚餐的甜點。
2023-06-27 63 瀏覽
前排去咗尖沙咀嘅秋田鐵板燒刺身專門店🔥餐廳裝潢充滿日本風🎌有燈籠、竹簾、掛滿日式和風畫🖼️餐廳主打鐵板燒同爐端燒🔥喺客人面前將和牛、海鮮喺鐵板嘅高熱上煎香🔥能夠保留食物最原始嘅鮮味😋而且只要喺訂位前預先講定,大廚就會用炒飯同食材喺鐵板上砌出卡通人物😍夠晒開心🥰慶祝生日、節日紀念日就啱晒🥳秋田二人前套餐🥢🔴季節沙律🟠魚籽鵝肝蒸蛋🟡鮮活龍蝦半隻🟢原隻鮮活南非鮑魚或季節時令海鮮🔵香煎頂級鵝肝 或 香煎北海道帆立貝🟣自選牛肉鐵板燒⚪️秋田炒飯🟤炒野菜⚫️龍蝦清湯🔴精選甜品今次我哋就叫咗秋田二人前套餐😛當中海鮮拼盤用上北海道螺片、南非鮑魚、北海道帶子刺身、西歐鵝肝😍帶子係直接12個鐘內空運過嚟✈️非常新鮮😝而大廚會用上不同食材同調味配搭海鮮,好似帶子上面會有柚子胡椒,味道清新🍋螺片會配搭蒜芯🐚🦞龍蝦絕對係重頭戲😍大廚會將龍蝦頭做上火焰效果🔥非常澎湃同震撼🤩龍蝦味道鮮甜,用埋新鮮蝦膏一齊炒🦞口感彈牙😗另外我哋叫咗清酒🍶餐廳會送返雞泡魚干比客人送酒🐡雞泡魚干用咗味淋料理酒浸2-3個鐘,吸收左後煎出嚟會特別香😚一邊食一邊飲清酒,味道令人享受😛🥗沙律加入咗日本空運過嚟嘅連芋,連芋纖維好爽,餐廳會浸上冰水,令到佢

秋田二人前套餐🥢
⚪️秋田炒飯
🟤炒野菜
⚫️龍蝦清湯
🔴精選甜品

🥗沙律加入咗日本空運過嚟嘅連芋,連芋纖維好爽,餐廳會浸上冰水,令到佢爽身,加上柚子醋🍋味道酸酸地令人開胃,食落去夠晒爽😆

🥚魚籽鵝肝蒸蛋,首先將鵝肝煎香,之後再加落蒸蛋度一齊蒸🥚蒸咗出嚟鵝肝嘅油脂會喺埋蛋入面,味道更香😛

🐟鮮活南非鮑魚,大廚整咗兩個味道比我哋試🤩一個係鹽昆布整嘅忌廉汁🫕另一個係原味,原味可以食到鮑魚嘅鮮味,連埋昆布一齊食口感亦會改變,原來只要落昆布配搭鮑魚,就會令味道提升大層次😋

🦞龍蝦清湯用咗紙火鍋嘅紙嚟燒🔥可以用熱力傳遞入去,底係清雞湯,另外會再加龍蝦頭同龍蝦肉喺湯入面熬製🦞令味道更出😚個湯非常鮮甜,好濃郁龍蝦味😋

🦆香煎頂級鵝肝,上面加上金箔做點綴,賣相更靚😍同埋有黑魚籽😎鵝肝有入口即溶嘅感覺,煎過味道可口,配搭埋香脆多士🍞口感豐富😚

🐮自選牛肉鐵板燒可以揀鹿兒島霜降和牛薄燒卷或者厚燒🐮我哋揀咗厚燒🔥伴碟會有岩鹽同炸乾蒜🧄配搭和牛油脂油香,一兩片乾蒜夾住和牛一齊食,會好好味😚和牛肉質嫩滑🐮

🍚炒飯大廚整咗一個熊仔比我哋🐻好得意😛炒飯相當足料🍚入面有甘筍粒、櫻花蝦、蔥花、煙肉、韭菜、蛋花😗每一啖都食到配料😛

🍦最後甜品係紅豆銅鑼燒同埋雪糕😝用上北海道十勝紅豆🫘每一粒紅豆都好大粒🤩銅鑼燒加入咗蜜糖🍯所以煎出嚟古銅色,而且花香重唔會好甜👍🏻口感鬆軟😚再食埋抹茶同芝麻雪糕夠晒大滿足🥳

2023-06-26 70 瀏覽
之前食過刺身omakase好正,呢晚終於來試下鐵板燒!再訪感覺一樣棒,真的好喜歡呢到店員和師傅相當親切友善,成餐飯食得好開心👍🏻.🌟二人前套餐 $1150/person➡️ 季節沙律➡️ 魚籽鵝肝蒸蛋➡️ 鮮活龍蝦半隻➡️ 原隻鮮活南非鮑魚/季節時令海鮮➡️ 香煎頂級鵝肝/香煎北海道帆立貝➡️ 自選牛肉鐵板燒(鹿兒島霜降和牛薄燒卷或厚燒)➡️ 秋田炒飯➡️ 炒野菜➡️ 龍蝦清湯➡️ 精選甜品.前菜沙律配搭柚子醋,入面仲有日本連芋好爽身,清新開胃🥗第二道茶碗蒸加上鵝肝碎,上面粒粒黑魚籽,口感脆卜卜非常鮮味👍🏻餐廳仲送上雞泡魚乾俾我地送酒,用上味淋特別香!送俾我地送酒🍶.龍蝦登場😍好生猛係鐵板上仲扎扎跳非常新鮮,入口厚肉鮮味彈牙👍🏻最吸睛龍蝦湯😍用上龍蝦汁和蝦膏,再來個火焰龍蝦頭🔥 之後以紙火鍋煮,炒龍蝦汁,會加上蝦膏,多啲膏金黃色,那龍蝦,龍蝦新鮮跳跳,鮮味彈牙!轉火焰龍蝦頭,拎來煲湯入口好鮮甜😋.下道南非鮑魚一樣新鮮,用上昆布忌廉汁,可先試原味,再加汁,再加昆布,層次慢慢提升🤤時令海鮮北海道螺片配蒜芯,味道偏濃,師傅後上呢碟,由淡食到濃相當貼心🥰.空運帆立貝,可以生食,所以唔係全熟,用上柚子胡椒味道清新,
🌟二人前套餐 $1150/person
➡️ 季節沙律
➡️ 魚籽鵝肝蒸蛋
➡️ 鮮活龍蝦半隻
➡️ 原隻鮮活南非鮑魚/季節時令海鮮
➡️ 香煎頂級鵝肝/香煎北海道帆立貝
➡️ 自選牛肉鐵板燒(鹿兒島霜降和牛薄燒卷或厚燒)
➡️ 秋田炒飯
➡️ 炒野菜
➡️ 龍蝦清湯
➡️ 精選甜品

火焰龍蝦頭,拎來煲湯入口好鮮甜😋

空運帆立貝,可以生食,所以唔係全熟,用上柚子胡椒味道清新,配上藍色食用花好靚又清香😍加上紫菜脆卜卜好好食🤤再來煎鵝肝,下面係麵包,上面金箔黑魚籽,配上黑醋,外脆內軟,超級好食幸福感覺🥰

牛肉鐵板燒時間!選左厚燒和牛,配搭homemade炸蒜和岩鹽好正,入口即溶,不得了🤤

炒飯本身無咩期待,貼心師傅問我地鐘意咩公仔,竟然炒左個可愛熊熊🐻飯🤩我地嘩一聲即刻相機食先📸真心超驚喜👍🏻最後甜品即叫即燒銅鑼燒 ,加上十勝紅豆超正!配搭綠茶同芝麻雪糕,一啖銅鑼燒一啖雪糕,熱和冷的口感無得彈,畫上完滿的句號🥰
再訪仍然好喜歡呢到滿滿的人情味,食物質素非常高,服務貼心待客友善,平時番工咁辛苦,就係要食餐咁正去獎勵自己😆
2023-06-22 83 瀏覽
//季節沙律//沙律酸甜,開胃清新.//魚籽鵝肝蒸蛋//清新蛋香,口感嫩滑,上面有粒粒魚子好有咬口.//鮮活龍蝦半隻//一定要準備相機! 師父會係你面前淋火上龍蝦上,頓時熊熊烈火,超震撼.//原雙鮮活南非鮑魚//入口爽口彈牙,配忌廉昆布汁,creamy 香口。.//香煎頂級鵝肝//入口即化,配黑醋醬,酸酸地解膩.//自選牛肉鐵板燒//和牛厚燒好有咬口。五成熟和牛粒燒得啱啱好,嫩滑多汁.//秋田炒飯//搭配大量櫻花蝦一齊炒,飯粒粒分明帶咸香.//炒野菜//野菜多汁整體有獲氣.//龍蝦清湯//新鮮龍蝦熬成,非常鮮甜.//精選甜品//係紅豆包配抺茶雪糕,紅豆包係即製熱辣辣,配上凍冰冰雪糕,冰火交融感覺好爽
//季節沙律//
沙律酸甜,開胃清新
//魚籽鵝肝蒸蛋//
清新蛋香,口感嫩滑,上面有粒粒魚子好有咬口
//鮮活龍蝦半隻//
//原雙鮮活南非鮑魚//
入口爽口彈牙,配忌廉昆布汁,creamy 香口。
//香煎頂級鵝肝//
入口即化,配黑醋醬,酸酸地解膩
//自選牛肉鐵板燒//
和牛厚燒好有咬口。五成熟和牛粒燒得啱啱好,嫩滑多汁
//秋田炒飯//
搭配大量櫻花蝦一齊炒,飯粒粒分明帶咸香
//炒野菜//
野菜多汁整體有獲氣
//龍蝦清湯//
新鮮龍蝦熬成,非常鮮甜
//精選甜品//
2023-06-18 115 瀏覽
囡囡幫我慶生系列,第一次食鐵板燒,店舖的私隱度高,整個套餐的性價比都很高。雞泡魚魚乾: 沒有乾身的感覺,入口有少許甜味很香口,是一道非常好的送酒小吃。鵝肝魚籽蒸蛋:蛋很軟滑,鵝肝的味道很出。龍蝦:師傅先起肉,龍蝦的爽彈口感和牛油調味的黑椒味道相得益彰,蝦膏汁也是讓人難忘的一部分原隻鮮活南非鮑魚:鮑魚香煎過後配上忌廉昆布醬,味道鮮甜,忌廉醬增加奶滑感覺香煎頂級鵝肝:香氣十足,外脆內嫩,上面放上魚子金箔,讓人回味無窮。鹿兒島霜降和牛厚燒:口感和味道上都非常出色,燒得剛好五成熟 牛味重加蒜片同沾一點岩鹽更好味。秋田炒飯:炒飯有蛋香,煙肉的鹹香很突出,也有樱花蝦和蔥花點綴。龍蝦清湯:湯底清澈,味清帶甜。燒紅豆餅配雪糕:紅豆清甜,餅底煎得夠熱帶脆邊,加上黑芝麻雪榚同吃。廚師知道我們慶祝生日,有寫字和砌公仔的服務,很驚喜,他的手勢和技巧非常熟練。
鵝肝魚籽蒸蛋:蛋很軟滑,鵝肝的味道很出。

龍蝦清湯:湯底清澈,味清帶甜。

2023-06-18 106 瀏覽
食材新鮮,即整即食,服務味道都5錯,廚師重好好,每台一公仔,我地食生日飯,問可5可2個公仔,廚師話如另一台無要求,可幫我整2個,好好人,好用心整,起緊2有8成似,主角開心又滿意。
二人餐
$2000
二人餐
$ 2000
2023-06-18 114 瀏覽
整體味道唔錯,就個龍蝦湯好似飲麵豉湯咁囉,食完飯亦有小驚喜比客人,但而家天氣咁酷熱,冷氣壞咗嘅情況下食鐵板燒成個半鐘好難受,我眼見每位客人都話熱要換位,前面師傅都滴汗滴到鐵板上了,然後聽師傅口吻應該冷氣係壞咗一段時間,感覺兩個人比咗二千幾蚊去大排檔食一樣,只想快啲食完快啲走,即係我覺得冷氣壞應該喺我訂枱時講,我係五點幾訂六點的,如果我知道冷氣壞絶對唔會上去,食完餐飯成身汗😞

2023-06-17
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 魚籽鵝肝蒸蛋
  • 原隻鮮活南非鮑魚
  • 鵝肝多士
2023-06-17 73 瀏覽
雞泡魚乾簡簡單單但好考功力煎得焦香脆身 又唔會過硬過乾魚籽鵝肝蒸蛋 一定要把握溫度 趁熱食 魚籽和鵝肝都很濃郁但夾埋蒸蛋食係好夾又唔會搶左大家嘅鮮味鐵板燒開始前廚師會準備好所有食材 向客人介紹將會烹調什麼 好細心鮮活龍蝦半隻活伊勢海老 原隻鮮活南非鮑魚龍蝦同鮑魚極新鮮 在鐵板上還不斷郁 好生猛肉質鮮嫩又彈牙 鮑魚配忌廉海苔汁 昆布碎別具風味季節時令海鮮 蒜心炒螺片螺片鮮甜爽口 唔需要多餘調味已經好出色香煎頂級鵝肝 口感細膩絲滑 入口即溶油脂重而香香煎北海道帆立貝 自選牛肉鐵板燒 鹿兒島霜降和牛薄燒卷或厚燒我地選擇左厚燒 的口感層次更加豐富 誘人

簡簡單單但好考功力

鹿兒島霜降和牛薄燒卷或厚燒
我地選擇左厚燒
的口感層次更加豐富 誘人
2023-06-16 52 瀏覽
忙碌工作過後,要好好慰勞自己,今天試新店。鐵板燒店通風做得很好,分隔開有私隱度。味醂魚乾:燒香後更香口,魚味香甜,送酒一流!沙律:用水晶菜、「蓮湖」、櫻桃蘿蔔及沙律菜等,混合日本醋製成,酸中帶鮮,非常開胃魚籽鵝肝蒸蛋:賣相小巧精緻,鵝肝蒸蛋入口油潤滑嫩鮮活龍蝦:火焰龍蝦,再將龍蝦拆肉,加入龍蝦羔炒香,香口彈牙,肉質細嫩。剩返既蝦頭都唔會浪廢,拎去煮清湯。原隻鮮活南非鮑魚:配埋忌廉海草汁,突出鮑魚鮮味香煎北海道帆立貝:帆立貝兩面煎成金黃色,再用香脆的紫菜包著進食‼️看著帆立貝它那一絲絲的纖維,甜鮮又彈牙‼️鹿兒島霜降和牛厚燒:牛香比一般和牛濃郁細膩,雪花油脂分佈平均,肉汁充沛,入口即化,真係太香了!龍蝦清湯:師傅把龍蝦頭用火一炙後, 便拿去製作這道龍蝦清湯,用一個紙袋裝住黎煮,好特別,清湯特別清澈,鮮甜。炒飯:香口,配料有煙肉、蔥、櫻花蝦、蛋。炒得乾身爽口,煙韌可口,配有櫻花蝦乾更添美味。豆沙燒餅拼雪糕:燒餅即煎即食特別香,豆沙餡料甜甜地,再配埋綠茶雪糕真係好夾。

味醂魚乾:燒香後更香口,魚味香甜,送酒一流!

魚籽鵝肝蒸蛋:賣相小巧精緻,鵝肝蒸蛋入口油潤滑嫩

原隻鮮活南非鮑魚:配埋忌廉海草汁,突出鮑魚鮮味

2023-06-14 609 瀏覽
為了慶祝朋友移民前大吃一番,決定一起吃日式料理,到了位於尖沙咀的秋田鐵板燒刺身專門店,十分傳統的日式居酒屋格調餐廳,暗暗的燈光很有氣氛。😍套餐有前菜,各式主食,甜品,先上前菜河豚魚干,河豚魚干燒得香脆但保留到水份,完全不韌,配上沙律醬更滋味。季節沙律新鮮,椰菜上微酸的柚子汁,非常開胃。黑魚籽鵝肝蒸溏心蛋餐點高級華麗,黑魚籽新鮮甘甜爽脆,鵝肝煎後油香十足,外皮香脆。原隻鮮鮑魚🌟我的最愛,看著師傅燒烤烹調海鮮,視覺同樣享受,火候燒得到位,鮑魚肥美爽口,切開了幾份方便進食,少許調味已帶出了原本的鲜味。活伊勢龍蝦🌟大大一隻鮮味突出,時間燒得剛好保留了水份,惹味非常的龍蝦頭是我的最愛,啖啖肉汁豐富,大推。日本帶子十分飽滿,厚身表面輕輕煎香至金黃,加上海苔香脆,鮮甜又有層次感。日本螺片口感爽脆,以特製醬汁一起燒非常提鮮,十分入味!香煎頂級鵝肝及多士🌟香煎至外脆內軟,油脂感重,切開盡見肉汁,香氣四溢,加上一片脆皮多士,份外滿足和牛肉厚燒🌟油脂豐富,分佈平均,燒得極香滑,入口肉質即溶,加上炸蒜片,非常滿足。招牌秋田炒飯炒得有鑊氣粒粒分明,配料足,不帶油份,鐵板上炒飯份外不同。日式炒野菜炒過後依然保留豐

黑魚籽鵝肝蒸溏心蛋

原隻鮮鮑魚🌟

活伊勢龍蝦🌟

日本帶子

日本螺片
口感爽脆,以特製醬汁一起燒非常提鮮,十分入味!

香煎頂級鵝肝及多士🌟

和牛肉厚燒🌟

招牌秋田炒飯
炒得有鑊氣粒粒分明,配料足,不帶油份,鐵板上炒飯份外不同。

日式炒野菜
炒過後依然保留豐富水份,表面乾身,野菜脆口又解膩。

伊勢海老湯
湯頭用上龍蝦頭及肉,用料高級,入口清淡中帶鮮甜。

精選甜品紅豆餅&抺茶雪糕
紅豆餅甜度不錯,微微脆身加上冰冷的抹茶雪糕,茶味香濃,入口富清新的感覺!

總括而言,主打鐵板燒的秋田驚喜連連,它的食品質素相當之高,餐廳以日本新鮮運到的不同海產做保證,食客絕對感受得到用心之處,另外不得不讚的是店員專業友善,十分滿意!😋😋
  • 鵝肝多士
  • 鮑魚
  • 鹿兒島霜降和牛厚燒
2023-06-14 472 瀏覽
今日朋友生日,見佢鍾意食鐵板燒,一於帶佢去呢間主打日式鐵板燒既餐廳試試😎入面成個環境都好日式,仲可以坐喺師傅面前睇住佢煮,即叫即煮,好治癒🈵️🥗季節沙律 沙律有入面有多款菜,其中水晶菜口感爽脆好特別!另外亦有蓮芋同蘿蔔片,配埋黑醋成個口感好fresh 🍃🥚魚子鵝肝蒸蛋蒸蛋上面有黑魚籽同鵝肝,聞落已經好香😍蒸蛋口感好嫩滑💦配埋鵝肝魚子帶來豐富既鮮味,口感好濃郁。煎龍蝦(半隻)龍蝦真係好新鮮生猛😱佢一直都郁緊🦞師傅即場用白酒同火焰去燒龍蝦🔥個火大到嚇親😂雖然咁大火,但肉質好彈牙多汁,再煎烤左下,陣味好香😍食完之後仲會用返個龍蝦嚟整湯🍲個龍蝦清湯非常之鮮甜👍🏾原隻鮮活南非鮑魚採用全隻新鮮活南非鮑魚,配埋昆布忌廉汁。師傅再用牛油煎左下,鮑魚肉質彈牙之餘仲好惹味😋香煎頂級鵝肝鵝肝煎到金黃色,再搭配紅酒去煎,成個口感豐潤,入口即溶🤩成口腔都彌漫著呢股鵝肝味🫶🏻鹿兒島霜降和牛薄燒卷🐄師傅先將和牛切成薄片,捲起再煎,搭埋炸蒜片。塊霜降和牛本身已經口感嫩滑,再連埋塊口感香脆既蒜片真係不得了😍好豐富既層次🤩秋田炒飯🍚主要以櫻花蝦為主🦐用大量櫻花蝦去炒,炒既時侯已經聞到好香既蝦既咸香味😌飯粒分明軟硬適中,師傳

🥗季節沙律

🥚魚子鵝肝蒸蛋

煎龍蝦(半隻)

龍蝦真係好新鮮生猛😱佢一直都郁緊🦞

鹿兒島霜降和牛薄燒卷🐄

秋田炒飯🍚

主要以櫻花蝦為主🦐用大量櫻花蝦去炒,炒既時侯已經聞到好香既蝦既咸香味😌飯粒分明軟硬適中,師傳仲好有心幫我走蔥🫶🏻食落好舒服唔使夾蔥😂口感一流

炒野菜🥬

入面用左椰菜、芽菜同蒜蓉。未食已經好香,食落帶有豐富既蒜蓉香氣,用嚟送個炒飯簡直一流🫰🏾

雪糕配紅豆餅🫘

即製紅豆餅配綠茶雪糕,可以話係冰火交融❄️今餐真係好完美🌈
  • 和牛薄燒
2023-06-12 458 瀏覽
每次找地方跟朋友慶祝生日,第一時間便會想起這鐵板燒,從來沒令我失望位於天文臺圍之旗艦店已開業二十年,佔三層樓,同是秋田系列一樓為鐵板燒刺身專門店,主打鐵板燒和爐端燒店內以和服、燈籠、竹簾和清酒等典型裝潢陳設佈置座位全圍着師傅,可以一邊享受食物一邊欣賞師傅處理食材先來前菜居酒屋必食雞泡魚乾油脂清香,烤得惹味翠水純米吟釀以清爽米香為主,具有哈密瓜、青蘋果的香氣季節沙律用上水晶菜、櫻桃蘿蔔等,蔬菜爽脆新鮮,醬汁的酸甜度拿捏得很好魚籽鵝肝蒸蛋用雞蛋殼裝著蛋漿去蒸再放上鵝肝及飛魚籽,蛋味香甜師傅用酒做成火焰即場烹調生猛鮮活龍蝦半隻,真材實料活伊勢龍蝦肉質爽彈,蝦頭蝦羔另外加熱烹煮,待蝦身煮熟後再蘸回引味原隻鮮活南非鮑魚以昆布焗一焗再落酒烹調,配忌廉海苔汁昆布碎鮮甜可口季節時令海鮮為日本蒜芯配螺片,清脆爽甜香煎頂級鵝肝伴上黑魚子,金箔, 賣相矜貴香煎北海道帆立貝煎成金黃色,再用香脆的紫菜包著進食厚燒鹿兒島霜降和牛油花分布細緻,多汁美味秋田炒飯用上大量櫻花蝦,飯粒分明、軟硬適中炒野菜以牛油去炒日本椰菜,爽口充滿牛油香龍蝦清湯以剛才燒過的龍蝦去煮,伴幾片小油揚,味道清甜不油膩精選甜品為紅豆燒餅脆卜卜的
位於天文臺圍之旗艦店已開業二十年,佔三層樓,同是秋田系列
一樓為鐵板燒刺身專門店,主打鐵板燒和爐端燒
店內以和服、燈籠、竹簾和清酒等典型裝潢陳設佈置
座位全圍着師傅,可以一邊享受食物一邊欣賞師傅處理食材
雞泡魚乾
先來前菜居酒屋必食雞泡魚乾油脂清香,烤得惹味
翠水純米吟釀
翠水純米吟釀以清爽米香為主,具有哈密瓜、青蘋果的香氣
鮮活龍蝦半隻
師傅用酒做成火焰即場烹調生猛鮮活龍蝦半隻,真材實料
季節時令海鮮
季節時令海鮮為日本蒜芯配螺片,清脆爽甜
香煎頂級鵝肝
香煎頂級鵝肝伴上黑魚子,金箔, 賣相矜貴
香煎北海道帆立貝
香煎北海道帆立貝煎成金黃色,再用香脆的紫菜包著進食
厚燒鹿兒島霜降和牛
厚燒鹿兒島霜降和牛油花分布細緻,多汁美味
秋田炒飯
秋田炒飯用上大量櫻花蝦,飯粒分明、軟硬適中
炒野菜
炒野菜以牛油去炒日本椰菜,爽口充滿牛油香
龍蝦清湯
龍蝦清湯以剛才燒過的龍蝦去煮,伴幾片小油揚,味道清甜不油膩
精選甜品為紅豆燒餅脆卜卜的外皮香脆可口
享用甜品之際,師傅以炒飯砌出蠟筆小新並寫上生日快樂為友人慶祝
雪糕
之後更有黑芝麻雪糕及插有蠟燭的芝士蛋糕,十分貼心
芝士蛋糕
2023-06-08