2020-04-07 174 瀏覽
與朋友聚餐聽說這裏食物不錯於是就決定嚟咗神燈海鮮酒家一試😋豉椒蟶子皇:估唔到想來嘅時候係咁大隻,而且新鮮爽口川麻ロ水雞(小食) 個人比較少食辣,不過味道其實唔錯,份量絕對係小菜級別而且雞肉嫩滑金湯海皇豆腐:又係送飯一流嘅小菜😂因為佢我哋特登叫咗兩碗白飯👍🏻燒乳豬(1/4隻) 呢個吾洗講,乳豬皮烤岀細緻嘅荔枝紋,加上醬汁同砂糖我哋個個都食到停停唔到口搶住食🤣砂窩蟹粥:熱辣辣的送上火喉好夠,粥底軟綿綿,裏頭加上陳皮仲有成大隻花蟹🥰

與朋友聚餐聽說這裏食物不錯於是就決定嚟咗神燈海鮮酒家一試😋

豉椒蟶子皇:估唔到想來嘅時候係咁大隻,而且新鮮爽口

2020-03-14
1K
神燈海鮮酒家是佐敦新開張的餐館,裝修充滿古典風格,亭台樓閣的設計,融合懷舊中菜,令人躍躍欲試。砂鍋蟹粥 $168蟹粥原汁原味,有兩隻花蟹,蟹蓋上的豐富蟹膏,入口鮮帶鹹香,挖出拌匀粥底,令人舐舐脷。用較剪剪開蟹鉗,是一絲絲蟹肉,肉滑細嫰。粥底經過多小時熬煮,質感綿稠,啖啖品嚐到蟹味鮮甜。蠔皇鮮鮑伴菜苗 $98一位原隻鮑魚圓潤肥厚,入口帶嚼勁,鮮甜爽滑,炆得濃郁入味, 啖啖無比鮮香。花菇和嫩綠菜苗吸收了蠔汁精華,令人津津回味。杏香海老丸 $128炸海老丸是必點推介,外皮金黃色,圓滾滾而厚身。杏仁片入口甘香酥脆,包裹著彈牙濃郁的蝦肉,香炸至油而不膩,沾上泰式酸辣醬,令人欲罷不能!椒鹽豬手$46/件豬手酥脆迫人,一件如手掌般大,咬下去"咔嚓咔嚓",微辣惹味。外皮脆卜卜,皮下骨膠原啫喱豐盛,口感軟硬兼施,炮製出黏糯細滑的口感,令人食慾大增。蒜蓉金菇蒸娃娃菜 $88娃娃菜浸在蒜蓉汁中,透明軟身,是吃過惹味豬手後的緩衝。蒜蓉粉絲是我最喜歡的,粉絲吸收了迷人蒜香,是純樸的吸引。

砂鍋蟹粥 $168

蠔皇鮮鮑伴菜苗 $98一位

杏香海老丸 $128

椒鹽豬手$46/件

蒜蓉金菇蒸娃娃菜 $88
2020-04-03
  • 蠔皇鮮鮑伴菜苗
  • 杏香海老丸
同家人食餐生日飯,當然要選擇一間服務好嘅中餐廳 呢間海鮮酒家係比較新開嘅餐廳,所以裝修唔錯 環境舒服企理 最重要係職員好用心服務客人,上到1樓即刻幫手消毒,食嘢途中主動添茶 分菜👍🏻 - 水煮深海鱈魚柳 $138 貼心地可以揀辣度,叫左小辣,唔係好食所辣嘅我都食到。魚柳好嫩,入面重有木耳,芽菜,薯粉等配菜,香香辣辣好開胃。 - 砂窩蟹粥 $168 勁大窩,4個人食都夠。入面有兩隻蟹,以蟹粥嚟講算多肉。粥鮮味,加上欖菜提味,令粥唔會太寡。 - 柑桔醬燒蝦球 $128 入口微酸,味濃。蝦球巨大而爽口,真正係啖啖肉,非常滿足。 - 麻辣肚絲 $58 酸酸辣辣,非常開胃。肚絲爽脆,加上一條條切到好長嘅雲耳增加口感。 - 椒鹽豬手 $46 / 1件 本日一大亮點,豬手勁大隻,上面有滿滿嘅椒鹽,每一啖都有滿滿嘅骨膠原。店舖重貼心咁提供手套,等食客可以盡情咁用手食。 - 神燈海鮮酒家 佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
同家人食餐生日飯,當然要選擇一間服務好嘅中餐廳
呢間海鮮酒家係比較新開嘅餐廳,所以裝修唔錯 環境舒服企理
水煮深海鱈魚柳 $138
砂窩蟹粥 $168
柑桔醬燒蝦球 $128
入口微酸,味濃。蝦球巨大而爽口,真正係啖啖肉,非常滿足。
麻辣肚絲 $58
椒鹽豬手 $46 / 1件
神燈海鮮酒家
佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
2020-04-05 124 瀏覽
好耐冇食中菜,通常係我的美食名單中通常都唔揀中菜,但今次farewell 同事,我一個叔叔同事推介就試吓啦!點知一行十個人,全部覺得好好好食同菜式好驚喜!首先,我唔食豬手,平時唔食塊皮,因為好肥😅個椒鹽豬手,見到都好好想食,食落係KFC 味,好脆又入味好特別!所有脆口的食物都好脆,好似食薯片,好過份!傳統的乳豬的皮片到好薄,片曬D肥膏😝!上湯灼鮑魚片,D鮑魚片得好薄,個湯好清好香與笌菜的口感好夾!順便清一清口腔,等食下一味😆重頭戲就係亞拉斯加蟹兩食,我未食過用日式手法煮的甲羅燒,最正仲配脆卜卜的蝦多士,嘏多士都有雙重口感,原隻蝦加蝦膠,又彈牙又脆口!配上蟹膏,送酒一流!第二食係雞油花雕蒸亞拉斯加蟹,個汁正到暈帶有酒香蟹鮮,我地叫了幾碗白飯來撈埋個汁啫啫生菜煲,生菜好新鮮脆口,咸香噗鼻🤪

好特別!

所有脆口的食物都好脆,好似食薯片,好過份!
傳統的乳豬的皮片到好薄,片曬D肥膏😝!

啫啫生菜煲,生菜好新鮮脆口,咸香噗鼻🤪
2020-03-06
2020-04-04 947 瀏覽
全城強制禁止四人以上飯聚的首個晚上,兩夫妻來到這間位於佐敦長樂街的「神燈海鮮酒家」吃晚飯。這夜一如最近數月的絕大部分日子,沒有親戚,也沒朋友與我共餐,唯有與我共同進退,甘苦與共的太太與我一起,二人世界,絕對符合不能四人飯聚的要求,加上地方偌大的酒家內食客不多,除我倆外,只得兩三檯只有兩三人用膳的稀客,每檯客人都相隔得遠遠的,絕對符合桌與桌之間必須有1.5米的距離的要求,所以大可安心用膳,不怕毅勇忠誠的警察上門巡查,也配合林鄭特首一貫以來愛民如子的德政。雖說這兒開張不久,其實「神燈」是我的童年回憶之一,早在多年前「神燈」已在上海街開業,當時的我,與公公、婆婆、爸爸、舅舅、姨姨偶然會到「神燈」吃飯,一家大細,不管是六個人、八個人還是十個人,都是熱熱鬧鬧,高高興興的,樂也融融,好不開心!往事依稀,韶華如水,香港變了,神燈變了,家人也變了。香港回歸,神燈結業,親愛的公公、婆婆與姨姨也相繼離我而去。昔日的「神燈」早已成了回憶,想不到在多年之後,竟有有心人讓這盞神燈光芒再現,難道阿拉丁神燈故事中的燈神真的聽到有心人的許願,讓人心願成真?酒家雖有兩層,實際上招待客人的地方主要卻在樓上,地下一層無非得

酒家雖有兩層,實際上招待客人的地方主要卻在樓上,地下一層無非得一廂房待客而已。

侍應替我探熱之後,我緩步登上二樓,只見前方牆上一幅上面寫有「神燈」二字的長形牌匾,下面一道立體的月洞門,門內繪有竹鳥山水,門旁更有極富層次感的遠山近嶺裝飾,兩面牆中間一道立體橋樑裝飾橫架其上,灰白的色調古樸淡雅,給我留下極深刻的印象。
這兒的環境的確不錯,牆上的灰調花鳥繪畫同樣素淨清雅,翻開封面上繡有燙金「神燈海鮮酒家」的餐牌,裡面可又截然兩樣,各款重點推介菜式的照片彩色精印,美侖美奐,當中不少菜式,好像「神燈十光」中的「招牌焗魚腸」、「XO醬爆牛骨髓」、「椒鹽豬手」等與各款海鮮菜式,都十分吸引,不過海鮮菜式始終價錢較高,我倆只得兩人,又吃不得太多,所以還是小試牛刀,就先點選其他同樣有興趣的菜式品嚐好了。
想吃乳豬的我在訂座前已預留了「1/4隻乳豬」($208),即燒乳豬共有12件,其中10件排成整齊的兩行,另有兩件一大一小的散件放在旁邊。這乳豬皮是烤得不錯的,薄而脆,也夠熱,無論蘸以砂糖還是乳豬醬,兩皆適宜,都好味道。乳豬皮下的肉就稍嫌瘦了點,沒有乳豬皮那麼可口。
推介菜式之一的「柑桔醬燒蝦球」($128)有八隻大蝦碌,蝦肉爽口彈牙,自家製柑桔醬酸甜可喜,十分開胃,輕易地贏得我與太太的一致讚賞。
見餐牌上有多款養生燉湯,每天新鮮製作,天天不同,十分吸引。雖然各款燉湯的價錢並不便宜,仍向侍應查詢,看看這天推出的是哪款靚湯。侍應本說這晚推出的是餐牌上唯一一款最貴的「羊肚菌燉鷓鴣」($328/盅),但後來但我再問她是否有其他選擇的時候,她對我說還有另一款「養生黑蒜燉響螺」($268/盅)這晚也有供應,雖然羊肚菌夠香,鷓鴣又夠滋補,但我一向喜歡黑蒜與別不同的味道,那便先試試「養生黑蒜燉響螺」吧!
這「養生黑蒜燉響螺」足可分得六碗,兩夫妻正好一人三碗。燉湯味道濃甜,帶有黑蒜獨特的甜味,趁熱喝下去,滿足極了。湯中大量的精肉,多隻雞腳,數粒黑蒜和非常容易與瘦肉混淆的螺頭,侍應舀起放在碟子上後,堆得高高的,既為這晚飯加餸,也是這燉湯真材實料的最佳證明。
凡在 社交平台讚好這酒家,都可以免費獲贈糕點一客,這夜送的是「合桃酥」,為這晚飯送上一個意想不到的結束,也挺不錯。
小時候常到的酒樓、餐廳,甚至快餐店,經過無情的歲月沖洗,全部都幾乎聲沉影寂,永遠消失了,這「神燈」,我本來也以為會永遠與它作別了,真想不到,它竟能死而復生,實在讓我喜出望外。人不可以,店舖卻可以,香港現正飽受摧殘,彷似患有危疾的病人,奄奄一息,苟延殘喘,它又是否會有燈神打救?
燈神呀燈神,我雖然只是一介蟻民,命薄如紙,可否讓我許一個卑微的願望,不求富貴,不求長壽,只要......便可以了,祢可以憐憫我這個誠心向你祈求許願的人,讓我願望成真嗎?
  • 養生黑蒜燉響螺
  • 柑桔醬燒蝦球
位於內街位置🗺 木的地酒店🏨對面是也「雀仔聲🐦」既陪伴令人覺得好舒適😌服務員好週到👍🏻 適時就會出現😃👍🏻茶方面可以揀玄米茶、龍井同鐵觀音🍵記住有茶芥+ 前菜費用架💰竹簡聖旨🎍其實係飲品menu😆 仲有西域美酒揀添🍷原來呢度既蟹🦀、蝦多士🦐同乳豬都好多人食😭<椒鹽豬手🐷💰$46/件> (推介💯)上菜剩係不斷嘩嘩聲😆 真係好大隻豬手呀😮佢既炸皮好薄好香好脆💥 而且好入味😌 蒜鹽味道好香軟腍之餘仲超多骨膠原😳 啖啖漿住個口👀骨與骨之間仲好容易分開🦴 食到無停口🙈 記住帶埋手套趁熱食😃留意返每次係兩件起計架❗️😉<川麻口水雞🤤🐔>賣相幾唔錯😃 望落仲幾紅添🙈條脷👅起初會感受到包覆住輕輕既麻😌一瞬間⚡️麻辣會覆蓋全條脷👅 仲要維持好一陣😖「脷👅」申🙋🏻‍♂️: 👦🏻係屬於譚仔5小辣既程度🤦🏻‍♂️雞🐔食落都算幾滑⛷ <龍鬚糖🐲🍬>只要👍🏻<神燈>既FB/IG就可以免費獲得😳估計晚晚款色都會唔同😮 今晚係龍鬚糖🐲龍鬚糖🐲裡面既椰絲味好香呀🥥外層既「龍鬚」仲好痴牙添😆
位於內街位置🗺 木的地酒店🏨對面是也
「雀仔聲🐦」既陪伴令人覺得好舒適😌
服務員好週到👍🏻 適時就會出現😃👍🏻

茶方面可以揀玄米茶、龍井同鐵觀音🍵
記住有茶芥+ 前菜費用架💰

竹簡聖旨🎍其實係飲品menu😆 仲有西域美酒揀添🍷
原來呢度既蟹🦀、蝦多士🦐同乳豬都好多人食😭

<椒鹽豬手🐷💰$46/件> (推介💯)

上菜剩係不斷嘩嘩聲😆 真係好大隻豬手呀😮

龍鬚糖🐲裡面既椰絲味好香呀🥥
外層既「龍鬚」仲好痴牙添😆
龍鬚糖
2020-03-30 138 瀏覽
[ 此♥神燈♥不同彼神燈. 神燈海鮮酒家 ]行完山梗係食好西啦,新店開張就梗係嚟踩場啦,但係呢間同另一間1d關係都冇架。只老闆對神燈有情意結,將好嘅菜色留低➕ fusion‼️.一入店,店員都幫我哋探熱 ➕ 消毒雙手,食完餐飯仲送咗支 #酒精搓手液🧴係愛啊哈利💘.𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗最期待就係食🐖 #燒乳豬🐷,門口已見到師父已經燒緊,今次叫係 1/4 比例牌多d,訂半隻以上請提前預訂😚 乳豬外皮燒得乳卜卜,而且1d都唔肥膩,食唔停口😋😋.🥩#蜜椒金薯牛肝連🥩薯仔炸得超好,入面軟軟糯糯,口感1d都唔似薯仔🥔完全冇肥膩感。#牛肝連 唔係「肝」係全牛最濃肉味,果然濃郁又甘香,牛魔王嘅表示💯.🦪#生焗桑拿珍寶蜆🦪 $𝟸𝟿/客𝗢𝗺𝗴~完全打破平嘢冇好嘅定義,隻隻都咁大粒,夠鮮甜‼️而且每枱都可以優惠價 $𝟮𝟵/客(必叫).🍲#砵酒焗魚腸🍲呢個係𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗最愛,但處理繁複已經食少見少😭傳統係會有魚腸 + 油炸鬼,但今次係冇油炸鬼,仲落咗 #陳皮🍂呢份清香真係豐富哂成個味蕾👍🏽👍🏽. 🍄#椒鹽茶樹菇🍄粉少香口,而且冇肥膩感,越食越正‼️.每日燉湯🍲 #青橄欖螺頭燉豬展🍲➪O̺͆h̺͆...真係用料十足,加少少鹽花,吊返個甜
[ 此♥神燈♥不同彼神燈. 神燈海鮮酒家 ]

🥩#蜜椒金薯牛肝連🥩

🦪#生焗桑拿珍寶蜆🦪 $𝟸𝟿/客

🍲#砵酒焗魚腸🍲

🍄#椒鹽茶樹菇🍄
粉少香口,而且冇肥膩感,越食越正‼️

每日燉湯🍲 #青橄欖螺頭燉豬展🍲
➪O̺͆h̺͆...真係用料十足,加少少鹽花,吊返個甜味!仲可食埋湯渣😍下次要試其他靚湯

🕊#滷水乳鴿🕊
滷水好入味,但略嫌老咗少少
上菜方面都快,最後送咗3款甜品🍮,但味道廣麻,所以都冇特別影相📸️𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 今次係冇伏 又好味😋勝價比高✌︎︎✌︎︎希望之後水準穩定,成為中菜飯堂之一❤️
📍神燈海鮮酒家 (佐敦)
佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
  • 砵酒焗魚腸
  • 青橄欖螺頭燉豬展
  • 蜜椒金薯牛肝連
  • 燒乳豬
  • 生焗桑拿珍寶蜆
上星期係公司附近搵到呢間中式小菜一坐低 最吸引眼球既係呢度既酒水menu❤️好似古時候皇上既聖旨咁 十分過癮。.點左幾款高人氣小菜 好唔好食真係一試就知 好睇火喉同功夫!!!仲好好配飯添🤤蜜椒金薯牛肝連好juicy 比起一般係街食到既牛柳粒更正🐂牛肝連係牛腹部邊肋脊附近既肉 肉質好柔軟牛味濃烈 甜甜地 薯仔切左一粒粒 唔會太硬/淋高質👍🏻而且份量適中.菠蘿咕嚕肉🐖一直係我名列首3既菜式加入青椒 菠蘿 甜酸醬汁唔會太稀咕嚕肉啖啖肉 食落有口感 半肥瘦脢頭豬肉油炸後都唔韌 容易咬開呢碟餸一定要配返碗飯先對得住😋椒鹽九肚魚香脆得黎夠曬味 外脆內軟魚肉好滑溜 朋友勁中意 一食就停唔到口‼️.巨型椒鹽豬手超大隻 本身都怕會好硬但一切就知好軟 外脆內軟 好重骨膠原 又香口仲配有手套可以拎住黎食 最滋味。.配埋呢度既玄米茶🍵解一解膩 滿足~💙
上星期係公司附近搵到呢間中式小菜
一坐低 最吸引眼球既係呢度既酒水menu❤️
好似古時候皇上既聖旨咁 十分過癮。
蜜椒金薯牛肝連好juicy 比起一般係街食到既牛柳粒更正
椒鹽九肚魚香脆得黎夠曬味 外脆內軟
魚肉好滑溜 朋友勁中意 一食就停唔到口‼️
巨型椒鹽豬手超大隻 本身都怕會好硬
但一切就知好軟 外脆內軟 好重骨膠原 又香口
仲配有手套可以拎住黎食 最滋味。
配埋呢度既玄米茶🍵解一解膩 滿足~💙
2020-03-26
2020-03-28 96 瀏覽
呢間中菜館原來係新開冇耐~係朋友介紹我去試下的~餐廳環境唔錯,台與台之間唔會覺得迫~服務態度幾好~.招牌焗魚腸 $108好特別、少見到既菜式~味道ok,不過個蛋如果滑啲會更好🙈.鮮鳳梨咕嚕肉 $108咕嚕肉好爽口!啖啖肉!好好味🤤👍🏻係好出色既咕嚕肉呀👏🏻.蜜椒金薯牛肝連$148牛粒超高質!好腍好juicy😍好正😭記得趁熱食呀!配薯仔粒真係好match👍🏻.脆皮小棠菜 $108第一次見呢個菜式,好有新鮮感,所以叫嚟試下先🤣原來出面係有層脆皮,入面係魚肉釀小棠菜,好特別!點甜酸醬食,唔錯!.椒鹽豬手 $46件應該係餐廳既招牌菜之一,即炸豬手熱烚烚,肉質好嫩、有肉汁!上面撒上好多椒鹽,非常惹味!送啤酒一流!🍻食物好有水準,下次再同屋企人嚟食🧡

呢間中菜館原來係新開冇耐~係朋友介紹我去試下的~
餐廳環境唔錯,台與台之間唔會覺得迫~

服務態度幾好~
招牌焗魚腸 $108

好特別、少見到既菜式~味道ok,不過個蛋如果滑啲會更好🙈
鮮鳳梨咕嚕肉 $108

咕嚕肉好爽口!啖啖肉!好好味🤤👍🏻係好出色既咕嚕肉呀👏🏻
蜜椒金薯牛肝連$148

脆皮小棠菜 $108

椒鹽豬手 $46件

食物好有水準,下次再同屋企人嚟食🧡
2020-03-26 96 瀏覽
#招牌焗魚腸 🐟 ($108)而家好少地方有得食呢碟懷舊菜😱 外層焗得好靚😍 最怕魚腸有腥味😳 但呢度既魚腸無👍🏻#懷舊蝦多士 🦐 ($158)必叫蝦多士🍞 即叫即炸👌🏻 多士非常脆身😎 蝦大隻兼彈牙🦐 食落juicy☺️ 作為前菜一流😏#特大聖子皇 😎 (每隻$60)聖子皇夠哂大隻👍🏻 聖子肉質鮮甜😋 配埋蒜蓉粉絲夠惹味👏🏻#椒鹽豬手 🐷 (一件$46)好大隻豬手🐷 望落有啲似KFC炸雞🤣 外層香脆惹味🤤 椒鹽味好濃✌🏻 豬手肉質保持軟淋juicy☺️ 充滿骨膠原🥰#脆皮小棠菜 🥬 ($108)就咁睇唔似菜🤣 因為外層係用魚膠包住煎😏 煎得好香口👏🏻#大富豪炒飯 🍚 ($118)炒飯炒得乾身👍🏻 亦唔會好油☺️ 有魚子蟹肉口感豐富🍚
#招牌焗魚腸 🐟 ($108)

#懷舊蝦多士 🦐 ($158)

#特大聖子皇 😎 (每隻$60)
聖子皇夠哂大隻👍🏻 聖子肉質鮮甜😋 配埋蒜蓉粉絲夠惹味👏🏻

#椒鹽豬手 🐷 (一件$46)

#脆皮小棠菜 🥬 ($108)
就咁睇唔似菜🤣 因為外層係用魚膠包住煎😏 煎得好香口👏🏻

#大富豪炒飯 🍚 ($118)
炒飯炒得乾身👍🏻 亦唔會好油☺️ 有魚子蟹肉口感豐富🍚
Dream Dream Dream💙💙💙 Lets get a big dream💫..佐敦 一向比我既感覺就有好多中菜餐🥢,酒樓`酒家選擇真不乏,係同親戚朋友吃飯 吃中菜既好地區。呢間全新開業既中菜館,名子夠晒特別易記,以✨神燈✨命名,讓人印象特別深刻呢。而且裝修明亮舒服 感覺乾淨衛生,提供既菜式亦多樣化,包括:燉湯、特色小食、家鄉小菜、海鮮佳餚🦞🦀🐙🦐,真係好多主打菜啊。今次一場黎到 就想試一下家鄉手工麵線,海鮮🦐🦑🐙海皇小品,全部都金碧輝煌黃金金顏色💛,感覺更顯精緻高貴呢。ll $46件Salt & Pepper Spicy Pork Knuckle神燈十光✨其中一光💫 當然不能不點選吧。巨型豬手🐽 已經夠晒睇頭,皮脆內滑,先咬一口焦香脆口,咬深一點就是啫喱般既骨膠原,滑溜溜既千言萬語難以形容,唯有"點燈"最實際。哈哈哈相信女士們對骨膠原 一定難以抗拒吧,真的很滑溜`很黏口,吃罷感覺充滿骨膠原在嘴裡呢。推薦既菜式,不能不試啊啊啊。ll $138Seafood Mix with Tofu and Crab Paste一個普通豆腐,遇上海鮮海皇🦐🦑🐚 份量好足 味道即刻提鮮十倍呢。加

l[巨形椒鹽豬手 (2件起)]l $46件

l[金湯海皇豆腐]l $138
一個普通豆腐,遇上海鮮海皇🦐🦑🐚 份量好足 味道即刻提鮮十倍呢。加上蟹皇蟹肉🦀,味道更提升去另一層次,而且顏色金其黃💛 賣相已經夠吸引,是一道很好下飯既菜式。若然蟹皇蟹肉更多,味道一定更昇華。

l[柑枯醬燒蝦球]l $128
Stir-fried Shrimp in Marmalade Sauce
燒蝦球吃得多吧❓新鮮彈牙既蝦肉🦐,配上創新既醬汁 柑桔醬🍊,味道更清新 酸酸甜甜又帶陣陣柑桔香🧡,新奇有趣的味道。

l[金沙墨魚餅]l $138
Pan-fried Cuttlefish Patties
新鮮煎香既墨魚餅🐙,又是新鮮彈牙,加上惹味既金沙蛋黃醬汁,掛在每一塊熱辣辣既墨魚餅上,讓人不能拒抗既誘惑。

l[潮式炒手工麵線]l $98
Fried Mixed Noodles in ChaoZhou Style
家鄉菜湯羹`麵線羹🍜 吃得多,炒手工麵線還是第一次吃呢。估唔到炒起來既手工麵線亦相當不出 有驚喜❤️,麵條保持到煙韌口感,大概是預先處理浸泡過吧。

潮式做法 簡簡單單,配上蛋絲`蔥花`銀芽,卻能帶出食材本身既原味道。另沾點潮式辣椒醬同吃,味道更惹味呢。

前菜 $25;茗茶$15位
中菜廳不少得前菜,喬頭小吃 酸酸甜甜,很開胃呢。茗茶我就愛喝香片最我既首選,唔知你地又鐘意飲咩茶呢❓

神燈神燈。。但願係呢度食飯既每一個人 都能夠願望成真 開開心心 身體健康,唔知呢個願望可以幾時成真呢❓不過至少 希望每一個人吃完呢頓晚飯後 能滿足到吃海鮮既願望啦。
2020-03-24 156 瀏覽
細細個已經聽過神燈酒家,以為佐敦呢間就係神燈酒家嘅分店,但係原來係同名嘅新開餐廳。新年前後,好多朋友都係社交平台瘋狂洗版,人人都話要來吃這裡的阿拉斯加蟹同脆皮乳豬,就決定訂枱過嚟試試。來到先知道原來原址係新斗記。甫進餐廳,就見到有廚師在開放式廚房即燒乳豬,非常吸引;可惜只係得三個人食飯,所以只能點一份例牌乳豬。乳豬皮好似紙咁薄,燒得非常鬆脆!豬的肉質唔算太肥,如果多人,我一定會點乳豬全體。聽朋友講,呢度食阿拉斯加蟹都非常之抵食,於是叫了一蟹兩食,第一食係「花雕雞油蒸蟹」, 第二食係「甲羅燒」。花雕雞油蒸都唔需要話你知有幾咁好味吧!雞油好香而且酒味非常濃郁,送飯一流。第二食「甲羅燒」加上蟹膏蟹子混合蟹肉,呢個日式做法竟然在中餐廳做得咁好,值得推介。傳統中餐廳當然不能錯過小炒菜式,呢度嘅「脆皮小棠菜」做得好好。小棠菜用上豐富的蝦肉和其他配料,煎得金黃香脆,又係極力推介。至於「生焗桶蠔」調味均勻,大大隻桶蠔外脆內軟,回味無窮。最後點了兩個菜式,一個係少見嘅「梅菜蒸菜心」,出奇地鮮甜同夾。另外一道菜「雲耳百合鮮淮山」,就相對簡單咗啲。最後值得一提,呢間餐廳嘅服務拍得住酒店,職員都好細心知道客人

至於「生焗桶蠔」調味均勻,大大隻桶蠔外脆內軟,回味無窮。

另外一道菜「雲耳百合鮮淮山」,就相對簡單咗啲。

最後值得一提,呢間餐廳嘅服務拍得住酒店,職員都好細心知道客人嘅需要,令每一位食客都賓至如歸,食得好開心滿足。
2020-03-22 116 瀏覽
今日去佐敦探朋友👯‍♀️先至呢度新開咗間懷舊中菜餐廳👉🏻神燈海鮮酒家👈🏻 就同朋友去試下先🙆🏻‍♀️.入餐廳,會有店員幫你量體溫同提供搓手液,防疫工作做得幾好‼️講返嘢食先...點左個冷盤”冰鎮舟山海蜇頭”(HK$98)食落好爽口又開胃👅 “懷舊蝦多士”(HK$158)係即叫即整,炸得好鬆脆,加上用鮮蝦🦐味道鮮甜🤤..“巨型椒鹽豬手”(HK$92/件) 一上枱見到豬手好巨型,熱辣辣嘅外皮炸得鬆脆香口,入面肉質鮮嫩,有超多骨膠原,好正呀😍 .“水煮深海鱈魚柳”(HK$138) 我就叫咗小辣🌶味道香辣,魚柳嫩滑,下面仲有薯粉吸晒辣味,都幾好食架➰ ..“蜜椒金薯牛肝連”(HK$148) 介紹返先...” 牛肝連” 係腹部邊肋脊附近嘅肉,亦有人叫佢做 “封門柳” 🥩 而呢道菜超濃牛味,配上軟綿金薯同脆卜卜既蜜椒,好惹味👍🏻.甜品有“紅棗糕同奶黃玫瑰糕”只要你like 餐廳社交平台就會送俾你食架喇💗 .

2020-03-22 987 瀏覽
一般來講都係手機食先,換言之,set腳架自拍已經用左前前後後成半個鐘有多,吾係趁熱食,大家唔好學我1️⃣砂窩蟹粥(份)($168)裏頭加咗陳皮仲有成大隻花蟹,伴碟仲有蔥花同欖菜,重點係火喉好夠,好軟綿綿🥰食完好舒服2️⃣油鹽水花甲($168)花甲隻隻都好足秤又足料,而裏頭既粉絲吸晒湯汁之後,就係精華所在啦😂😂3️⃣豉椒蟶子皇4隻($240)真係要講下,因為點菜嘅時候我都唔知道係叫咗四隻😂一上枱食極都仲有,再問之下原來只係點左四隻😱4️⃣川麻ロ水雞(小食)($68)雖則餐牌上口水雞係小食類別,份量絕對係小菜級別,而且雞肉嫩滑,調味係辣左少少但係10分惹味👍🏻食下食下又幾過癮5️⃣燒乳豬(1/4隻) ($208)呢個吾洗講,乳豬皮烤岀細緻嘅荔枝紋,加上醬汁同砂糖簡直係令人停唔到口😍連啲肉都要搶住食6️⃣金湯海皇豆腐($138)因為呢個豆腐煲我哋叫咗兩個白飯😂😂😂食鹹蛋黃同豆腐又點可以冇白飯呢!重點係裏面嘅河蝦魷魚令到成個口感⬆️⬆️7️⃣椒鹽豬手2件($92)like咗社交平台送豬手兩件同甜品,你以為免費冇好嘢?咁你就錯啦😎廚師將豬手炸得皮骨分離,輕易而舉就可以拆開,勁多膠原😍勁香如果約埋一大班人聚餐,好推介您去,因為佢

如果約埋一大班人聚餐,好推介您去,因為佢既河鮮真係好新鮮同大隻,碟碟都好大份,性價比好高🤩
2020-03-13
2020-03-22 133 瀏覽
蟹癡自問食蟹無數,今次都真係相當滿足 😌 竟然可以用一個噤優惠嘅價錢就可以食到如此重磅嘅阿拉斯加蟹,蟹癡確實係興奮到不能 😆 今晚邂逅重逾四斤嘅阿拉斯加蟹,一蟹可以兩食,分別係將焗好嘅蟹蓋配上蟹糕、蟹肉、蟹子同鵪鶉蛋製成色香美俱全嘅 「甲羅燒」,仲有以花雕酒同蛋白蒸嘅「雞油花雕蒸蟹腳」,蟹味真係相當香濃,食到停唔到呀 😋最後三個人食都食唔晒,下次再叫多幾位朋友再次 "蟹后鮮" 😌

2020-03-21