2020-03-18
今日約左幾個靚女食飯, 大家肯定都覺得女仔都係鍾意食西餐架啦但係我地今日就去左神燈海鮮酒家, 因為大家都好想食下中式小菜店員向我地推介招牌菜係阿拉斯加長腳蟹, 會用佢既巨型蟹蓋做甲羅燒蟹膏然後再用黎沾上懷舊蝦多士黎食, 聽到都流哂口水但我地今次人丁單薄, 下次約多幾個朋友先試係等緊朋友期間就開定壺靚茶等佢地個咁靚既竹卷原來係飲品酒水既menu, 真係幾有心思, 好鍾意古式古香既野等齊人就睇下menu有咩食, 係樓下上黎果陣已經見到有師傅係度燒緊乳豬MENU上面有唔同既份量可以選擇, ,而店員就介紹我地食1/4豬就夠啦4個人食岩岩好, 每人3-4件, 呢個乳豬真係必點平時出面食既乳豬, 豬皮底下都會有層好厚肥羔, 同埋一定會連住D肉神燈既乳豬係唔會咁樣, 可以做到2者分開, 所以食落唔會油膩, 個乳豬皮好薄好脆而肉質好嫩, 唔會好咸, 真心正!!黎到海鮮酒家又點可以唔叫海鮮豉椒炒蟶子皇 - 火喉控制得岩岩好, 蟶子肉大大隻, 鮮甜無比油鹽水花甲 - 油鹽水煮更加突出花甲既鮮味, 花甲肉飽滿, 洗得好乾淨, 好新鮮唔會有壞死變臭既花甲, 鮮味十足, 精華所在就緊係個湯, 大家最後連個湯都
蟹膏然後再用黎沾上懷舊蝦多士黎食, 聽到都流哂口水
但我地今次人丁單薄, 下次約多幾個朋友先試
係等緊朋友期間就開定壺靚茶等佢地
4個人食岩岩好, 每人3-4件, 呢個乳豬真係必點
而肉質好嫩, 唔會好咸, 真心正!!
黎到海鮮酒家又點可以唔叫海鮮
油鹽水花甲 - 油鹽水煮更加突出花甲既鮮味, 花甲肉飽滿, 洗得好乾淨, 好新鮮唔會有壞死變臭既花甲, 鮮味十足, 精華所在就緊係個湯, 大家最後連個湯都飲埋
砂窩蟹粥 - 平時係出面食蟹粥起碼二三百蚊, 估唔到神燈既蟹粥只係賣$168, 而且裡面仲有2隻細蟹, 粥底好綿, 仲加埋陳皮絲落去煲, 唔會腥, 超級抵食, 性格比高
金湯海皇豆腐 - 非常足料, 裡面有蝦仁, 貝柱粒, 冬菇粒等等, 再用蟹黃做出黎既醬汁, 連平時唔多食飯落肚既人都要叫返碗飯黎撈飯食
最後又點少得甜品呢, 只要係某社交平台打卡就可以送甜品
今日係馬荳糕, 食完非常滿足
要食靚海鮮又使乜去咁遠丫!