𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞 𝐰/ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞黑松露玻璃燒鵝🖤$𝟐𝟑𝟖 (𝟏/𝟒隻) (🌟𝟗/𝟏𝟎)全黑色皮嘅燒鵝真係好似黑玻璃咁令! 肉質超級嫩滑又多油脂,又無羶味,入口就散發出黑松露嘅餘香,配上秘製黑松露酸汁更加係錦上添花!亦唔會蓋過本身燒鵝肉嘅鹹香味✔️𝘠𝘰𝘶 𝘸𝘰𝘯’𝘵 𝘣𝘦 𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘵𝘰 𝘵𝘢𝘬𝘦 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘦𝘺𝘦𝘴 𝘢𝘸𝘢𝘺 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘴𝘩𝘪𝘯𝘺 𝘨𝘭𝘢𝘻𝘦!! 𝘐𝘵 𝘣𝘰𝘢𝘴𝘵𝘴 𝘮𝘦𝘭𝘵𝘺 𝘧𝘢𝘵, 𝘨𝘭𝘪𝘴𝘵𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘬𝘪𝘯, 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘶𝘤𝘤𝘶𝘭𝘦𝘯𝘵 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘰𝘰 𝘨𝘢𝘮𝘦𝘺. 𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘯 𝘪𝘴 𝘴𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵𝘭𝘺 𝘭𝘦𝘴𝘴 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱 𝘢𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘨𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘪𝘴 𝘦𝘯𝘩𝘢𝘯𝘤𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘢 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘤𝘪𝘥𝘪𝘤 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘱𝘭𝘶𝘮 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘐 𝘢𝘮 𝘴𝘶𝘳𝘦 𝘺𝘰𝘶 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘭𝘰𝘷𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘵𝘸𝘪𝘴𝘵!𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐆𝐥𝐮𝐭𝐢𝐧𝐨𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐰/ 𝐌𝐮𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛糯米炒膏蟹🦀$𝟓𝟔

𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞 𝐰/ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞
黑松露玻璃燒鵝🖤
$𝟐𝟑𝟖 (𝟏/𝟒隻) (🌟𝟗/𝟏𝟎)

糯米炒膏蟹🦀
$𝟓𝟔𝟖 (𝟏隻) (🌟𝟗/𝟏𝟎)
有大大個蟹蓋同蟹腳、蟹鉗,一開蓋就聞到香味,好吸引!蟹蓋入面裝載粒粒金黃色蟹膏,精華滲晒入糯米飯,鍋底仲有好香嘅飯焦,食到停唔到口!
𝘔𝘶𝘥 𝘤𝘳𝘢𝘣 𝘢𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘪𝘵𝘴 𝘢𝘣𝘶𝘯𝘥𝘢𝘯𝘵 𝘨𝘰𝘳𝘨𝘦𝘰𝘶𝘴 𝘰𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘳𝘰𝘦 𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘨𝘭𝘶𝘵𝘪𝘯𝘰𝘶𝘴 𝘳𝘪𝘤𝘦, 𝘢𝘭𝘭𝘰𝘸𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘴 𝘵𝘰 𝘱𝘦𝘳𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘨𝘳𝘢𝘪𝘯 𝘰𝘧 𝘳𝘪𝘤𝘦.

𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐒𝐮𝐜𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐢𝐠
招牌即燒乳豬🐷
$𝟐𝟓𝟖 (𝟏/𝟒隻) (🌟𝟗/𝟏𝟎)
即叫即燒!皮薄超級脆卜卜!大廚將乳豬皮嘅肥膏都去清,食完零罪惡感!! 肉質仲要係非常軟稔又夠味,老人家都食到~乳豬完全不比黑松露燒鵝遜色!
𝘓𝘰𝘰𝘬 𝘢𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘶𝘳𝘯𝘪𝘴𝘩𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘳𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘵𝘪𝘭𝘦𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘯 𝘪𝘴 𝘱𝘢𝘱𝘦𝘳-𝘵𝘩𝘪𝘯 𝘢𝘴 𝘮𝘰𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘢𝘵𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘤𝘳𝘢𝘱𝘦𝘥 𝘰𝘧𝘧. 𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘳𝘦𝘲𝘶𝘪𝘳𝘦𝘴 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘢𝘥𝘷𝘢𝘯𝘤𝘦𝘥 𝘴𝘬𝘪𝘭𝘭!!

𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐋𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐞 𝐢𝐧 𝐂𝐥𝐚𝐲 𝐏𝐨𝐭
啫啫生菜煲🥬
$𝟏𝟏𝟖 (🌟𝟖/𝟏𝟎)
黎小菜館一定會叫煲仔小菜! 熱辣辣炸炸聲超有大排檔風味!咸蝦醬同蝦米足料又惹味!
𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘪𝘻𝘻𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘪𝘴 𝘴𝘰 𝘧𝘳𝘢𝘨𝘳𝘢𝘯𝘵, 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘭𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘦.

最後估唔到仲有驚喜,就係免費附送嘅桂花糕配西式牛乳布甸!布甸牛奶味超濃厚又好滑,桂花糕清新少甜,做飯後甜品一流~

現場環境舒適企理,平日夜晚都爆滿,見好多都係一家大細或者成班朋友嚟食~超熱鬧
  • 脆皮燒乳豬
爸爸最鍾意就係食中菜,今日特登約佢一齊出街shopping買新衫,順便喺附近食埋晚餐先返屋企❤️比咗幾個選擇佢揀,佢話見到神燈海鮮酒家嘅蜜汁脆燒鱔好吸引,一於帶佢去試吓先🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️🔹南非鮑魚啫啫雞熱辣辣原煲呈上,南非鮑魚肉厚肥美,食落彈牙好有嚼勁~配以嫩滑juicy雞件,色香味俱全,惹味至極🌟🔹龍蝦粉絲煲嚴選新鮮龍蝦🦞蝦肉鮮甜彈牙、緊實滑脆~加入薑蔥、粉絲及秘製醬汁炮製,香氣濃郁,尤其粉絲索滿蝦之鮮味及醬汁精華,滋味升級💡🔹蜜汁脆燒鱔鱔皮燒至金黃色,香脆可口,鱔肉肥美豐腴,啖啖肉鮮嫩多汁,配以蜜汁調味,香甜又滋味😋🔹招牌焗魚腸將魚腸混入陳年果皮、白胡椒、雞蛋醬等材料放入缽仔先蒸後焗,工序繁多,絕對係必須機之作!魚腸口感外脆內軟,肥美不帶半點苦澀,層次分明,值得一試👍🏻🔹雲耳百合炒鮮淮山新鮮淮山特別有益健康,當中黏液蛋白蘊含豐富纖維素,有助腸胃蠕動,更可滋潤皮膚~配搭雲耳、百合,鮮香十足💁🏻‍♀️最後仲有兩款甜品送,有驚喜!神燈海鮮酒家✨📍 佐敦長樂街14-20號18廣場地下

🔹南非鮑魚啫啫雞

🔹龍蝦粉絲煲

🔹蜜汁脆燒鱔

🔹招牌焗魚腸

🔹雲耳百合炒鮮淮山

最後仲有兩款甜品送,有驚喜!

神燈海鮮酒家✨
📍 佐敦長樂街14-20號18廣場地下
2024-03-15
2024-02-07 4207 瀏覽
自從神燈搬咗長樂街都已有一些日子,都一直未曾去過,今日一行四人,決定食吓飲下⋯⋯門口有待客泊車服務。門口看著燒乳豬,遊客會覺得相當吸引⋯⋯一坐落,附上送酒小食,餐牌寫著琥珀合桃$25,又幾好味喎!蜜汁脆燒鱔$268~皮未算脆,但也算乾身,帶點點甜,配白酒頗夾。神燈小炒王$168~筆者當晚最愛這碟神燈小炒王,和傳統的小炒王有分別,那油炸鬼脆脆,菜甫、腰果、花生、豆角⋯⋯很有自己風格,下酒菜必點。蜜椒金薯牛肝連$188~即是升級版薯仔牛柳粒,所謂牛肝連是牛的腹部邊的肋脊附近肉,餐牌註明,此乃油花分布均匀,肉質柔軟味濃。薯仔做得香脆,質地腍,小朋友一定很喜歡。膏蟹糯米飯$568~食店招牌菜之一,眼見枱枱都點,第一次到訪必點。如果喜歡吃硬蟹膏的會喜歡,但筆者較為喜歡軟膏。雞蛋焗魚腸$118~老實說,現今很難找到出色的雞蛋焗魚腸,其實真係幾考功夫,除咗要做到魚腸唔苦又唔腥之外,仲要雞蛋滑漏,的確有難度,當晚的雞蛋過火。豉油皇銀芽炒麵$128~記憶中從前神燈的炒麵很討好的,但今次到來,炒麵未夠乾身。整體來說:整體菜色平均,略嫌枱與枱之間頗窄,但富有香港地道風味,適合酒友或外地朋友到訪,這裡是一個唔
門口有待客泊車服務。

門口看著燒乳豬,遊客會覺得相當吸引⋯⋯

一坐落,附上送酒小食,餐牌寫著琥珀合桃$25,又幾好味喎!

蜜汁脆燒鱔$268~
皮未算脆,但也算乾身,帶點點甜,配白酒頗夾。
燒脆鱔

神燈小炒王$168~

蜜椒金薯牛肝連$188~
薯仔做得香脆,質地腍,小朋友一定很喜歡。

膏蟹糯米飯$568~
食店招牌菜之一,眼見枱枱都點,第一次到訪必點。

如果喜歡吃硬蟹膏的會喜歡,但筆者較為喜歡軟膏。

雞蛋焗魚腸$118~

豉油皇銀芽炒麵$128~
記憶中從前神燈的炒麵很討好的,但今次到來,炒麵未夠乾身。

整體來說:
整體菜色平均,略嫌枱與枱之間頗窄,但富有香港地道風味,適合酒友或外地朋友到訪,這裡是一個唔錯的選擇。

2024-01-25
今次去呢間位於佐敦嘅神燈海鮮酒家食晚餐,呢間中菜真係好人氣,平日去好好旺場,差不多坐滿,而呢度就主打多款海鮮同特色小菜!🦀糯米炒膏蟹$568/隻鐘意食蟹的必試呀!一上枱己聞到好香,有原隻膏蟹放在面頭,打卡一流!膏蟹都好大隻又多肉,蟹膏滿滿的,味道好濃郁,糯米飯亦炒得好入味,同蟹膏好爽,每一口都好滋味!🖤黑松露玻璃燒鵝 $238(1/4隻)第一次見黑色外皮的燒鵝 ,精髓就係呢個外皮,有陣陣黑松露香氣,仲整得好酥脆,而鵝肉就好嫩滑多汁,重點要點埋個黑松露醬汁就更加正啦!🐷即燒乳豬$238(1/4隻)呢款乳豬係即燒的,皮脆肉嫩,肥膩適中,仲烤得剛剛好,外層金黃酥脆,正呀!🐥姬松茸滑雞煲 $168呢個雞煲份量十足,雞肉嫩滑,配上鮮甜嘅姬松茸,味道好濃香!最後甜品仲有免費送嘅北海道牛乳奶凍奶味超濃又嫩滑,作為圓滿嘅結束!
差不多坐滿,而呢度就主打多款海鮮同特色小菜!

🦀糯米炒膏蟹$568/隻
鐘意食蟹的必試呀!一上枱己聞到好香,

🖤黑松露玻璃燒鵝 $238(1/4隻)
而鵝肉就好嫩滑多汁,重點要點埋個黑松露醬汁就更加正啦!

🐷即燒乳豬$238(1/4隻)
呢款乳豬係即燒的,皮脆肉嫩,肥膩適中,
仲烤得剛剛好,外層金黃酥脆,正呀!

🐥姬松茸滑雞煲 $168
呢個雞煲份量十足,雞肉嫩滑,
配上鮮甜嘅姬松茸,味道好濃香!

最後甜品仲有免費送嘅北海道牛乳奶凍
奶味超濃又嫩滑,作為圓滿嘅結束!

2024-07-11 0 瀏覽
佐敦 | 神燈海鮮酒家.▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : 神燈海鮮酒家 地址:佐敦長樂街14-20號18廣場地下▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 說到吃中菜,非來這裡不可,有齊各類中菜菜式,位於佐敦的神燈,下車後過來也只是數分鐘,逛街後過來非常方便,入內環境光潔明亮,設有少量卡位,環境熱鬧,服務員態度非常好,來這裡準沒錯💫 . 💢糯米炒膏蟹 $568 這裡的招牌菜之一,每次來的必點 以原隻膏蟹烹調,膏蟹煮後蟹膏溶入糯米中,令每口糯米入口都充滿膏蟹味道,精華所在,糯米入口軟糯,上卓時開蓋所噴出的香氣,令人食慾大增💫 . 💢黑松露燒鵝1/4隻 $238 以累松露醃後再燒,所以全隻鴨皮程現出黑累的,松露香氣未吃已經先沖擊臭覺,香氣滿瀉,而且皮脆肉嫩,食時可以再沾上酸梅醬,又另一翻滋味💫 . 💢招牌即燒乳豬1/4隻 $258 即叫即燒,外皮香脆,入口肉嫩,乳豬皮肉比例均稱,乳豬皮脆不利口,酥香嫩滑 💫 . 💢杏香海老丸 $188炸蝦丸上沾滿杏仁片,入口香脆,中間鮮味、爽口彈牙,而且頗大粒一個,入口盡是滿足💫.💢甜品北海道牛奶布甸,奶香味濃,入口香滑💫
佐敦 | 神燈海鮮酒家

💢甜品
北海道牛奶布甸,奶香味濃,入口香滑💫
位於佐敦的「神燈海鮮酒家」已經多次回訪,依舊令人回味,間中更會心思思掛念佢哋嘅「糯米炒膏蟹」、全港首創「黑松露玻璃燒鵝」、仲有「即燒乳豬」全部都係我嘅心頭好,適逢有朋友喺外國返嚟話想食中菜,毫不猶豫就帶佢嚟神燈朝聖🫶🐷▪️即燒乳豬 $ 258乳豬皮超級香脆,就如食薯片一樣,大部份肥膏已去除,所以絕不油膩,乳豬的肉非常鮮嫩,配合乳豬皮再沾上乳豬醬和砂糖,超級好食🪿▪️黑松露玻璃燒鵝 $ 238燒鵝外皮黑如木炭,食咗一啖之後,就會迷上了,燒鵝以黑松露及秘製醬料把鵝醃好,經風乾後再即叫即燒,外皮勁脆,淡淡黑松露味道,肉質有咬口,入味又甘香,醬汁加入了黑松露煉製的酸梅醬汁,同時另有利用鵝肉的精華而調成的醬汁,兩種滋味🦀▪️糯米炒膏蟹 $ 588每次必點,神燈堅持用生米炒成熟飯,糯米炒得乾爽,粒粒分明而且軟硬適中,配上大大隻的膏蟹、味道鮮香、肉質嫩滑,在翻炒的過程中,蟹汁渗透飯粒中,每一口糯米飯吸了蟹黃蟹膏以及蟹肉的鮮香,蟹膏油潤甘香,重有我最愛既糯米飯焦,每次幾飽都可以食唔停口🌟▪️滷水豬生腸 $ 158懷舊經典菜式,要做得好味並唔簡單,而家唔係好多地方都有得食,這裏生腸非常入味,充滿滷水香,口感爽脆

🐷▪️即燒乳豬 $ 258

🪿▪️黑松露玻璃燒鵝 $ 238

🦀▪️糯米炒膏蟹 $ 588

🌟▪️滷水豬生腸 $ 158
懷舊經典菜式,要做得好味並唔簡單,而家唔係好多地方都有得食,這裏生腸非常入味,充滿滷水香,口感爽脆彈牙,沾上甜醬和芥辣,就是最傳統的美味

🥬▪️濃湯一級竹笙浸翡翠 $ 168
每頓飯一定要有菜才算完美,食咗幾味比較濃味嘅餸菜,點個清新嘅菜,上湯配上菜心和竹笙,只加少許鹽調味,完全食到菜嘅清甜,竹笙吸收上湯更加美味

🍯甜品時間
每次都要食埋佢哋嘅清甜清香嘅杞子桂花糕和奶味特濃既北海道牛乳奶凍,才會心滿意足,令人再次回味🫶
  • 即燒乳豬
😋鬧區中的隱世中菜廳😋位於鬧市區的隱世中菜廳,終於有機會相約舊老闆一同嚐嚐,驚喜萬分🤤⭕️脆皮蜜汁脆燒鱔 ($278)以鮮嫩肥美白鱔作用料,以蜜汁燒至外脆內富油香,鱔皮炸至脆而香口,連平常不愛好鱔的我也讚不絕口,絕對是我吃過最好吃的鱔之做法了!⭕️ 椒鹽烏賊裙邊 ($108)香脆彈牙而又帶鮮味,炸衣非常薄脆,炸得恰到好處卜卜脆,烏賊裙邊卻十分彈牙,帶咸香而不膩,絕對是最佳下酒菜⭕️ 伊比利亞叉燒皇 ($248)吃起上來有一種入口即溶的感覺,叉燒肥瘦非常剛好,鬆化香口,必定是下了一番苦功!⭕️ 即燒脆乳豬 (四份一隻$248/半隻$498)不錯的菜式,做到乳豬需要有的條件,脆口而又不會太乾⭕️ 糯米炒膏蟹 ($568)相對是比較一般的菜式,唯一可取是糯米飯口感煙靭,下次再訪未必會再點了神燈海鮮酒家地址:佐敦長樂街14-20號18廣場地下及一樓電話:2866 6177 (午市專用)/2866 6292 (晚市專用)
😋鬧區中的隱世中菜廳😋
位於鬧市區的隱世中菜廳,
終於有機會相約舊老闆一同嚐嚐,驚喜萬分🤤

⭕️脆皮蜜汁脆燒鱔 ($278)

⭕️ 椒鹽烏賊裙邊 ($108)

⭕️ 伊比利亞叉燒皇 ($248)

⭕️ 即燒脆乳豬 (四份一隻$248/半隻$498)

不錯的菜式,做到乳豬需要有的條件,脆口而又不會太乾

⭕️ 糯米炒膏蟹 ($568)

神燈海鮮酒家
地址:佐敦長樂街14-20號18廣場地下及一樓

家中大老闆生日,指明要食呢一間餐廳,特別心心念念佢嘅燒味!👍🏻黑松露燒鵝望落去黑鼆鼆,但係食落絕對有驚喜,鵝肉肉汁濃厚,表皮酥脆而肉質嫩滑,吸滿黑松露嘅香氣!👍🏻糯米炒膏蟹神燈堅持生米炒成熟米,單單係個糯米飯已經睇到餐廳嘅誠意,食落去口感煙靭,唔會特別黏稠,飯粒吸入哂蟹黃、蟹膏以及蟹肉嘅鮮香!至於隻蟹確係膏量十足,肉質鮮甜厚實。👍🏻招牌即燒乳豬乳豬肥瘦均勻,加上即叫即燒,金黃焦糖色嘅外皮香脆而不膩口,酥香嫩滑!👍🏻神燈小炒皇用上韭菜花、蝦乾、銀魚、吊片、菜圃、腰果去炒,整碟菜式非常香口,而且鑊氣十足。魷魚鹹香提鮮 ,整體食落口感豐富。👍🏻豉油王炒麵越簡單嘅菜式就越睇到廚師嘅功架,用上幼麵質地,口感彈牙煙靭,行到適中,而且唔會過分油膩,一碟份量都幾多㗎!食完飯之後仲更加送上鮮奶奶,凍幫忙解一解膩!
家中大老闆生日,指明要食呢一間餐廳,特別心心念念佢嘅燒味!

👍🏻黑松露燒鵝

👍🏻糯米炒膏蟹

👍🏻招牌即燒乳豬

👍🏻神燈小炒皇

👍🏻豉油王炒麵

食完飯之後仲更加送上鮮奶奶,凍幫忙解一解膩!

• 神燈小炒皇
呢排好想試下一啲精緻同特別啲中菜,我就上網搵下邊間好,最後決定book左呢間起佐敦嘅神燈海鮮酒家試試。人地話必試嘅係佢個黑松露燒鵝+糯米炒膏蟹+招牌即燒乳豬,我就叫哂呢3樣重點菜式試試佢!黑松露玻璃燒鵝心入面最期待係佢,因為從來未食過黑色皮嘅燒鵝。食落個味道好特別,有黑松露香,加上肉質幼嫩同juicy。佢仲有個有黑松露嘅甜酸汁,點左更加香。糯米炒膏蟹一打開個煲,我嘩左一聲!因為見到成個蟹蓋喺面,加上蟹膏嘅精華融哂入個煲仔糯米飯入面,個底仲有脆口飯焦,食到我lam lam脷😂我最中意食個蟹鉗,啲肉最彈牙。招牌即燒乳豬首先,我無諗過連個碟都會係辣手嘅,等隻豬上碟無甘快凍,廚房真細心。一咬落去啲皮超級香脆,肉都好嫩,唔太肥,可以一咬放哂入。蜜椒金薯牛肝連佢menu寫佢地嘅時候所有牛肉菜式一律使用牛肝連,佢嘅肉質柔軟啲、油花分布又均勻啲。牛肝連好有肉香,唔un,配埋我最中意食嘅粒粒薯仔🥔 正❣️食完仲有甜品送!係3.6牛乳布甸,夠哂香滑。menu有過百樣菜式,啲食物都好有特色,有別於一般中餐。見全間餐廳坐滿人就知佢有水準。一次試唔哂想試嘅菜式,下次我會想嚟試個蟹宴套餐😋
呢間起佐敦嘅神燈海鮮酒家試試。

黑松露玻璃燒鵝

糯米炒膏蟹

招牌即燒乳豬

蜜椒金薯牛肝連

食完仲有甜品送!係3.6牛乳布甸,夠哂香滑。

2024-06-21 141 瀏覽
神燈海鮮酒家⭐️ 糯米炒蟹膏 $568第一道菜是糯米炒蟹膏。這道菜一上桌,香氣就撲鼻而來。蟹膏的濃郁鮮香與糯米的糯滑口感完美融合,每一口都讓人回味無窮。蟹膏的豐富風味在口中慢慢散開,與糯米的細膩質感相得益彰,整體味道層次分明,令人欲罷不能。這道菜不僅是視覺和味覺的雙重享受。⭐️ 黑松露玻璃燒鵝 $238接下來要介紹的是黑松露玻璃燒鵝。這道菜的精髓在於其外皮的酥脆和內裡的嫩滑。黑松露特有的濃郁香氣與鵝肉的鮮美相互交織,每一口都像是在品味一場味覺的盛宴。鵝皮烤得金黃酥脆,入口即化,鵝肉則嫩而多汁,搭配上黑松露的香氣,整道菜的味道達到了極致的平衡。一個能夠帶給你極致味覺享受的地方。下次聚餐或慶祝活動,不妨帶上家人朋友來這裡,一同分享這份美味與快樂。
神燈海鮮酒家

⭐️ 糯米炒蟹膏 $568

⭐️ 黑松露玻璃燒鵝 $238

之前已經有朋友推介😋今次就提早訂位嚟試吓佢哋話,必試的「黑松露燒鵝+糯米炒膏蟹+招牌即燒乳豬」🤎黑松露玻璃燒鵝後製而成黑色皮的燒鵝 好特別,有淡淡的黑松露香氣,肉質真係好幼嫩好juicy ,另有黑松露汁可沾上更香濃🤎 糯米炒膏蟹好足料!膏蟹大大隻,蟹膏精華全部融入煲仔糯米飯,蟹鉗蟹肉好鮮味,鍋層仲有飯焦🤎招牌即燒乳豬脆豬皮超級香脆,肉也很嫩,吃唔停口,廚師貼心將小份乳豬的皮肉分開切好,拼好後一齊上菜方便享用🤎小食/前菜,手拍青瓜、夠爽甜微微的辣夠醒胃五香金錢牛展:鮮嫩多汁亦好入味,肉質豐厚,每一片厚薄均勻香茜鮮沙薑豬手粒:沙薑味夠香濃,配搭爽口的豬手粒好惹味🤎贈送甜品清甜的桂花糕,另仲仲有牛乳奶凍香滑美味食物真的夠鑊氣和水準,座客滿滿,氣氛會較為熱鬧的,適合幾個或一班人來聚餐

🤎黑松露玻璃燒鵝

🤎 糯米炒膏蟹

🤎招牌即燒乳豬

🤎小食/前菜,手拍青瓜、夠爽甜微微的辣夠醒胃

五香金錢牛展:鮮嫩多汁亦好入味,肉質豐厚,每一片厚薄均勻

香茜鮮沙薑豬手粒:沙薑味夠香濃,配搭爽口的豬手粒好惹味

🤎贈送甜品
清甜的桂花糕,另仲仲有牛乳奶凍香滑美味