屋企人成日都心心念念想食呢間中菜難道最近早收工 就約左佢地過去食晚餐😍而且佢地晚市真系座無虛👍🏻記得提早訂位!座位有點迫 但不影響食美食既心情😂呢到既菜式好新穎特別 價錢中等 但勝在份量多同味道真系一流 帶屋企人過泥一定會好鐘意😍▫️1/4隻 黑松露玻璃燒鵝呢個有驚喜 上枱已經聞到香噴噴既黑松露味 鵝肉肉質鮮甜 厚身有肉汁 黑松露+燒鵝醬酸甜好開胃!▫️蜜汁脆燒鱔 ▫️ 伊比利亞叉燒皇脆燒鱔淋上蜜汁一齊燒 鱔魚肉質爽脆嫩滑 食落無骨啖啖肉 口感一流💓叉燒皇外皮塗滿蜜糖汁 烤至微焦 厚身之餘仲帶點麥芽香 肥瘦均勻 唔錯👍🏻小食當然要食佢哋最鐘意既前菜 份量好多 豬蹄肉質好嫩滑 蒜香味好重 骨膠原滿滿💓豬腳仔煮得大件入味 豬腳筋爽口 好正🙌🏻豬板筋係筋膜位🤣平時好小食到 油脂感十足😍用蝦醬蒸 超入味 仲有D豆腐墊底 送飯必食!同老人家食飯 一定要叫啲健康既綠葉😂菜心好淋 面層鋪左極多梅菜 味道出眾 菜底既豉油汁都係充滿梅菜味 好入味又健康🙌🏻

▫️1/4隻 黑松露玻璃燒鵝

• 蜜汁脆燒鱔
  • 伊比利亞叉燒皇
  • 黑松露玻璃燒鵝
2023-05-23 2765 瀏覽
位於佐敦的新式中菜館。餐廳地理位置相當便利,就位於佐敦地鐵站附近。得天獨厚的地理位置加上具口碑的招牌,未到7點已見座無虛席,人頭湧湧。餐廳裝潢優雅,餐具及擺設亦十分精緻,盡現中式富麗堂皇的風範。但樓底略顯太矮,而人流太多,環境難免顯得有點吵雜。這間新派的中菜廳除了保留一些傳統菜式,也加入創新的元素,使菜式精緻化,更能迎合現時年青人的口味,打破了一般年青人對於中菜就是老土的刻板印象。  ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆° 糯米炒膏蟹 $568° 蜜汁脆燒鱔 $268° 黑松露玻璃燒鵝  $238° 醬皇翡翠鴛鴦蚌 $228- ✧° 糯米炒膏蟹 $568熟悉我的朋友都知道我無飯不歡,尤其是生炒糯米飯簡直就是我的最愛。這道糯米炒膏蟹由口感煙韌的泰國糯米製作,餐廳即叫即炒,米飯粒粒分明,黏口煙韌,入口完全不油膩,而且每粒飯粒更是吸收了蟹黃蟹肉的精華,香氣四溢!🦀膏蟹真材實料,鮮甜多膏,愛吃蟹人士相信難以抗拒! ° 蜜汁脆燒鱔 $238本來就很喜歡吃燒鱔,平時串燒店的燒鱔也是吃好吃滿!這間中菜廳非賣傳統蒸鱔,而是蜜汁脆燒鱔,很是新奇。白鱔經蜜汁烹燒後,使白鱔變得酥脆煙韌,入口時肥
位於佐敦的新式中菜館。
餐廳地理位置相當便利,就位於佐敦地鐵站附近。
但樓底略顯太矮,而人流太多,環境難免顯得有點吵雜。
  ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

° 糯米炒膏蟹 $568
° 蜜汁脆燒鱔 $268
° 黑松露玻璃燒鵝  $238
° 醬皇翡翠鴛鴦蚌 $228
- ✧

° 糯米炒膏蟹 $568
熟悉我的朋友都知道我無飯不歡,
尤其是生炒糯米飯簡直就是我的最愛。
這道糯米炒膏蟹由口感煙韌的泰國糯米製作,
餐廳即叫即炒,米飯粒粒分明,黏口煙韌,入口完全不油膩,
而且每粒飯粒更是吸收了蟹黃蟹肉的精華,香氣四溢!
🦀膏蟹真材實料,鮮甜多膏,愛吃蟹人士相信難以抗拒!
° 蜜汁脆燒鱔 $238
本來就很喜歡吃燒鱔,平時串燒店的燒鱔也是吃好吃滿!
這間中菜廳非賣傳統蒸鱔,而是蜜汁脆燒鱔,很是新奇。
白鱔經蜜汁烹燒後,使白鱔變得酥脆煙韌,入口時肥美爽口,配合帶甜的蜜汁更是滋味~
° 黑松露玻璃燒鵝 $238
早前在燒鵝關注組已見過有人介紹這款全黑的燒鵝! 久仰大名~
雖然黑漆漆的外表卻呈油亮光澤,外皮燒得薄脆,鵝肉肉質粉嫩且油脂香濃,
能吃出淡淡的黑松露香氣;
再蘸點秘製的法式松露酸梅醬😍,
黑松露香氣會更突出,酸甜酥脆,回味無窮!

°  醬皇翡翠鴛鴦蚌 $228
由珊瑚蚌和桂花蚌組成的鴛鴦蚌,口感爽脆鮮甜;配上爽口翠綠的西芹及惹味的XO醬,風味更佳!
- ✧
飯後更贈送甜品,非一般酒樓的紅豆沙,而是牛奶布甸及桂花糕。
桂花糕帶清新的桂花香氣,不過於甜膩;而牛奶布甸雖然樸素,但滋味濃厚,奶香滑溜! 兩者用作飯後甜品一流!
2023-05-21 213 瀏覽
各位注意!作為中菜控,呢間一定要bookmark!真心食評!好味到震❤️ 🍚燸米炒糕蟹糯米飯 $568 上枱大砂鍋打開蓋時已聞到香噴噴的蟹香~蟹身及蟹腳的蟹肉飽滿又鮮嫩蟹蓋上的蟹膏超澎湃融入了蟹膏精華的糯米飯軟、滑、香!糯米飯炒得乾身、粒粒分明,口感煙韌有咬口。底部金黃香脆的飯焦飯mix蟹汁,好惹味! 🍚黑松露玻璃燒鵝(1/4隻)$228你咪見佢烏卒卒咁以為燶咗,黑松露mix燒鵝真係第一次見鵝皮表層酥脆,黑松露香味十足~鵝肉質感厚實,充滿鵝油香,醬汁入味沾上兩款不同味的蘸醬唔同風味:秘製法式松露醬:入口酸酸甜甜,非常開胃特式燒鵝汁: 淡淡油香令鵝味更昇華! 🍚 蜜汁脆燒鱔$238鱔鱔色澤金黃色,睇見已垂涎欲滴咬落外皮口感酥脆,醬汁滲入鱔身入口香甜而且冇腥味冇泥味又冇骨真正做到皮香肉脆又爽彈沾上檸檬汁口感清新又減膩,家人都大讚香口好味呀!🍚蟹味銀絲鍋 $98粉絲拌入蟹籽很爽脆,粉絲煙韌吸汁, 鮮味誘發蟹汁的鮮美在舌尖肆意,令人上癮。特别是上面加了蟹子,口感獨特。仲有金針菇做配菜,消滯解膩 🍚干扁四季豆 $118一向唔鍾意食蔬菜的我,卻對四季豆情有獨鍾 完全唔油膩,仲好乾爽,加上它清脆的口感
各位注意!
作為中菜控,呢間一定要bookmark!
真心食評!好味到震❤️

🍚燸米炒糕蟹糯米飯 $568
上枱大砂鍋打開蓋時已聞到香噴噴的蟹香~
蟹身及蟹腳的蟹肉飽滿又鮮嫩
蟹蓋上的蟹膏超澎湃
融入了蟹膏精華的糯米飯軟、滑、香!
糯米飯炒得乾身、粒粒分明,口感煙韌有咬口。
底部金黃香脆的飯焦飯mix蟹汁,好惹味!

🍚黑松露玻璃燒鵝(1/4隻)$228
你咪見佢烏卒卒咁以為燶咗,
黑松露mix燒鵝真係第一次見
鵝皮表層酥脆,黑松露香味十足~
鵝肉質感厚實,充滿鵝油香,醬汁入味
沾上兩款不同味的蘸醬唔同風味:
秘製法式松露醬:入口酸酸甜甜,非常開胃
特式燒鵝汁: 淡淡油香令鵝味更昇華!

🍚 蜜汁脆燒鱔$238
鱔鱔色澤金黃色,睇見已垂涎欲滴
咬落外皮口感酥脆,
醬汁滲入鱔身入口香甜
而且冇腥味冇泥味又冇骨
真正做到皮香肉脆又爽彈
沾上檸檬汁口感清新又減膩,
家人都大讚香口好味呀!

🍚蟹味銀絲鍋 $98
粉絲拌入蟹籽很爽脆,
粉絲煙韌吸汁, 鮮味誘發
蟹汁的鮮美在舌尖肆意,令人上癮。
特别是上面加了蟹子,口感獨特。
仲有金針菇做配菜,消滯解膩

🍚干扁四季豆 $118
一向唔鍾意食蔬菜的我,
卻對四季豆情有獨鍾
完全唔油膩,仲好乾爽,
加上它清脆的口感與特殊的甜味
調味控制得好好,
連埋素一齊炒,唔會愈食愈鹹~
值得一讚!

🍚甜品
滑溜溜的自家製牛奶奶凍
口感Q彈香滑又細嫩
蛋奶香極為濃厚,唔死甜~

🍚前菜 $15
🍚晚茶 $13

*設加一服務費

唔係講笑平日晚7點鐘已經full曬喇~
記得! 記得! 記得要預先book位丫!

2023-05-21 286 瀏覽
omakase就聽得多,中菜版本就第一次試因為朋友識得神燈海鮮酒家嘅老闆,所以人頭$300叫佢發版haha去之前上網睇咗,都好多人推介,話好難預約到位。最多人推介都係個叉燒,所以超級期待😋😋蜜汁叉燒真係好好好正喔燒鱔我麻麻地,本身唔鍾意食鱔咕嚕肉是我的最愛~呢度嘅咕嚕肉及格啦haha蝦多士~同事們好鍾意我係一個好鍾意食蟶子嘅人,係好大隻,但係我覺得蒸過龍,好韌。同埋冇乜味,就算林淋左個豉油都冇味,少少失望嘅。食咗咁多肉,終於有返個菜,都幾有味幾香蜜糖黑椒薯仔牛柳粒太多醬料!好重口味!淡返少少會好啲黑松露瑤柱蛋白炒飯有啲苦🤨不過都OK好食呢個糯米飯正,一睇就知啦最好仲有可愛甜品😚😚我兩個都好鍾意~
omakase就聽得多,中菜版本就第一次試

蜜汁叉燒真係好好好正喔

燒鱔我麻麻地,本身唔鍾意食鱔

咕嚕肉是我的最愛~呢度嘅咕嚕肉及格啦haha

蝦多士~同事們好鍾意

食咗咁多肉,終於有返個菜,都幾有味
幾香

蜜糖黑椒薯仔牛柳粒
太多醬料!好重口味!淡返少少會好啲

黑松露瑤柱蛋白炒飯
有啲苦🤨不過都OK好食

呢個糯米飯正,一睇就知啦

最好仲有可愛甜品😚😚我兩個都好鍾意~
2023-02-17
2023-05-19 156 瀏覽
🚩 神燈海鮮酒家之前我哋一大班人過嚟食乳鴿放題,裏面無論點心定係乳鴿嘅質素都好好,所以一直對依間餐廳都好有印象🤤不過而家好似已經冇咗乳鴿放題,試吓其他嘢先〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈豬腳仔 $88偷偷地同大家講依家係我嘅童年回憶以前細個屋企人每次去酒樓都會叫依個食不過已經越來越少酒樓有得食🥹豬腳仔好香滷水味,外皮爽爽彈彈一啲都唔油膩配埋佢嘅白醋100分,我經過都好想打包返屋企食🌈掌翼 $88已經分開曬翼尖,中翼同埋柄位想食邊part就食邊part不過個人就覺得鹹咗少少🌈鮮鳳梨咕嚕肉 $128咕嚕肉用嘅係瘦肉部份,不過一啲都唔柴醬汁稀杰程度啱啱好,我哋食到最尾啲肉都可以keep住脆🌈糯米炒膏蟹 $568全場嘅主角‼️糯米醬香味十足而且煲底啲油啱啱好,啲飯焦輕鬆剷晒出嚟,但又唔會太油膩膏蟹偏大隻,極多膏,蟹肉一節節好新鮮🌈黑松露玻璃燒鵝 $238食唔到乳鴿就食下燒鵝!黐線超級好食🥹首先燒鵝外皮好脆身,脂肪唔會多啱啱好食到鵝油香味,但又唔會好油膩記得記得要點埋佢嘅黑松露酸梅醬,估唔到係可以咁夾🌈蜜汁脆燒鱔 $268白鱔超級厚身,不過略嫌外皮炸得有少少靭左
🚩 神燈海鮮酒家
🌈豬腳仔 $88
偷偷地同大家講依家係我嘅童年回憶
以前細個屋企人每次去酒樓都會叫依個食
不過已經越來越少酒樓有得食🥹
豬腳仔好香滷水味,外皮爽爽彈彈一啲都唔油膩
配埋佢嘅白醋100分,我經過都好想打包返屋企食

🌈掌翼 $88
已經分開曬翼尖,中翼同埋柄位
想食邊part就食邊part
不過個人就覺得鹹咗少少

🌈鮮鳳梨咕嚕肉 $128
咕嚕肉用嘅係瘦肉部份,不過一啲都唔柴
醬汁稀杰程度啱啱好,我哋食到最尾啲肉都可以keep住脆

🌈糯米炒膏蟹 $568
全場嘅主角‼️糯米醬香味十足
而且煲底啲油啱啱好,啲飯焦輕鬆剷晒出嚟,但又唔會太油膩
膏蟹偏大隻,極多膏,蟹肉一節節好新鮮

🌈黑松露玻璃燒鵝 $238
食唔到乳鴿就食下燒鵝!黐線超級好食🥹
首先燒鵝外皮好脆身,脂肪唔會多
啱啱好食到鵝油香味,但又唔會好油膩
記得記得要點埋佢嘅黑松露酸梅醬,估唔到係可以咁夾

🌈蜜汁脆燒鱔 $268
白鱔超級厚身,
不過略嫌外皮炸得有少少靭左
2023-05-19 134 瀏覽
糯米炒膏蟹 $568🧛🏿大少最愛呢度道,次次都叫❗️ 糯米飯嗞嗞聲上枱~膏蟹大隻多肉,蟹肉鮮甜😍最正係個糯米飯🍚入味而且軟糯乾身,夾雜少少香脆飯焦,口感豐富👍🏻薑蔥桶蠔 $228桶蠔大隻,脹卜卜飽滿水潤✨薑蔥惹味傳陣陣香氣🤤蠔味濃郁而肉嫩,好滋味~黑松露玻璃燒鵝 1/4隻$238松露燒鵝夠特別,既有松露香氣又不會蓋過燒鵝肉香。燒鵝皮薄脆,皮下有一層鵝脂,吃起很罪疚,夠晒邪惡🧛🏻‍♀️二小姐大推❗️蜜汁脆燒鱔 $268招牌菜之一🤩燒鱔外皮香脆,沾滿蜜糖甜蜜蜜🍯魚肉彈牙記得要加檸檬汁🍋酸酸甜甜好開胃✨
糯米炒膏蟹 $568

🧛🏿大少最愛呢度道,次次都叫❗️
糯米飯嗞嗞聲上枱~膏蟹大隻多肉,蟹肉鮮甜😍最正係個糯米飯🍚
入味而且軟糯乾身,夾雜少少香脆飯焦,口感豐富👍🏻

薑蔥桶蠔 $228

黑松露玻璃燒鵝 1/4隻$238

松露燒鵝夠特別,既有松露香氣又不會蓋過燒鵝肉香。

蜜汁脆燒鱔 $268

招牌菜之一🤩
燒鱔外皮香脆,沾滿蜜糖甜蜜蜜🍯魚肉彈牙
記得要加檸檬汁🍋酸酸甜甜好開胃✨

2023-05-03
2023-05-18 368 瀏覽
-神燈海鮮酒家 小橋流水人家 晚飯有魚有蝦岩哂一家大細既中菜 就係佐敦搵到同屋企人去咗呢間海鮮酒家食晚飯 見menu都有勁多選擇云云菜色裏面我哋揀咗⋯⋯⋯.🟢糯米炒膏蟹泰國糯米製作 餐廳即叫即煮🤩用煲上可以keep住個溫度 由生米炒成熟飯 粒粒分明黏黏的⋯口感煙韌😋完全唔油膩食得出吸哂蟹黃蟹肉既香味14兩斗門蟹🦀蟹肉鮮甜同時超多膏👍🏻好正🟢蜜汁脆燒鱔蜜汁燒方式可以逼出白鱔本來既油脂同時保留魚肉彈牙口感😍勁肥美爽口 調味都做得好好如果中意酸酸地⋯再滴少少檸檬汁吊味又得🟢黑松露玻璃燒鵝全黑既燒鵝真係第一次見😮 外皮脆卜卜 鵝肉保持肉汁 嫩滑又有油脂香食得出淡淡黑松露味想黑松露味再重啲⋯就必須點埋用黑松露煉製嘅松露甜酸醬濃濃松露香 好味🤤可以生產賣出市場 應該都好多人會中意🟢鮮鳳梨咕嚕肉咕嚕肉份量好多 炸到脆卜卜 豬肉保侍軟腍伴碟嘅新鮮菠蘿好甜😋 完全冇菠蘿嗰種澀味味道上比較酸少少🤏🏻整體表現都唔錯㗎🟢干煽四季豆四季豆大大條 好爽口 好多肉碎一齊炒好乾身 一啲都唔會油淋淋 送飯食一流🫶🏻.

神燈海鮮酒家 小橋流水人家 晚飯有魚有蝦

四季豆大大條 好爽口 好多肉碎一齊炒
好乾身 一啲都唔會油淋淋 送飯食一流🫶🏻

• 蜜汁脆燒鱔
  • 黑松露玻璃燒鵝
又新式又懷舊😂因為呢到可以食到好多傳統粵菜!懷舊蝦多士 焗魚腸 古法金錢雞等都可以揾到但同時又有好多新式fusion做法嘅菜式食厭普通海鮮酒家嘅 可以帶長輩嚟一試!🤍黑松露玻璃燒鵝1/4隻($238) | Rating: 8.8/10聽聞曾經喺燒鵝關注組都比被大推過嗰日我哋有幸食到啱啱燒起嘅一份 好好食!!鵝皮薄身 燒至脆口 黑松露味好香又唔會喧賓奪主鵝肉入味多汁 可以點埋特製黑松露酸梅醬不過略嫌我嗰隻肥咗啲 扣翻少少分記住要訂枱嗰陣留埋先有得食 可以加$30要髀位!🤍糯米炒膏蟹($568) | Rating: 8.5/10另一款人氣菜式 安全起見我都係喺訂枱嗰陣留埋用上原隻巨大肉蟹啖啖肉 份量夠3-4個人分糯米香口軟糯 蟹嘅鮮味同蟹膏撈曬落去石鍋底到仲會有飯焦 令米飯更加香口同更有口感/嗰日媽媽想食菜 所以另外叫咗兩碟普通嘅小炒價錢唔平 但質素都十分普通 所以相都冇影😥建議嚟到都係叫啲特色菜 唔好浪費個胃嘅quota!

又新式又懷舊😂因為呢到可以食到好多傳統粵菜!
懷舊蝦多士 焗魚腸 古法金錢雞等都可以揾到
但同時又有好多新式fusion做法嘅菜式
食厭普通海鮮酒家嘅 可以帶長輩嚟一試!

聽聞曾經喺燒鵝關注組都比被大推過
嗰日我哋有幸食到啱啱燒起嘅一份 好好食!!
鵝皮薄身 燒至脆口 黑松露味好香又唔會喧賓奪主
鵝肉入味多汁 可以點埋特製黑松露酸梅醬
不過略嫌我嗰隻肥咗啲 扣翻少少分
記住要訂枱嗰陣留埋先有得食 可以加$30要髀位!

🤍糯米炒膏蟹($568) | Rating: 8.5/10
另一款人氣菜式 安全起見我都係喺訂枱嗰陣留埋
用上原隻巨大肉蟹啖啖肉 份量夠3-4個人分
糯米香口軟糯 蟹嘅鮮味同蟹膏撈曬落去
石鍋底到仲會有飯焦 令米飯更加香口同更有口感
嗰日媽媽想食菜 所以另外叫咗兩碟普通嘅小炒
價錢唔平 但質素都十分普通 所以相都冇影😥
建議嚟到都係叫啲特色菜 唔好浪費個胃嘅quota!
2023-05-16 163 瀏覽
服務態度非常差食物質素一般環境十分擠迫俾錢買難受叫左兩個四人餐 叉燒難食又嚡十十,炸雞唔脆,小炒皇好咸黑色鵝凍冰冰仲要受氣4000幾銀 用難堪形容絕不過分最慘 事前買錯左兩張午餐套票 要再黎食 無得係是次晚餐兌現金錢使用 祈求唔好要受氣
服務態度非常差
食物質素一般
環境十分擠迫
俾錢買難受
叫左兩個四人餐
叉燒難食又嚡十十,炸雞唔脆,小炒皇好咸
黑色鵝凍冰冰
仲要受氣
4000幾銀
用難堪形容絕不過分
最慘 事前買錯左兩張午餐套票 要再黎食
無得係是次晚餐兌現金錢使用
祈求唔好要受氣
2023-05-15 117 瀏覽
滷豬仔腳,好林好入味,味道啱啱好。👍滷水鵝掌翼、滷水味好香,好容易食、唔會食到污糟邋遢。👍黑松露玻璃燒鵝,皮脆肉嫩、燒鵝皮有好濃黑松露香味、燒鵝味道超好。👍蜜汁脆燒蟮,條蟮好口厚、蜜汁好香皮好脆、好好食。👍糯米炒糕蟹、炒得好出色,糯米唔會妙到好濕、啲蟹有好多膏,糯米飯原煲上,有飯焦好香好食👍
滷豬仔腳,好林好入味,味道啱啱好。👍
滷水鵝掌翼、滷水味好香,好容易食、唔會食到污糟邋遢。👍
蜜汁脆燒蟮,條蟮好口厚、蜜汁好香皮好脆、好好食。👍
今日同朋友聚會,到訪一間口啤甚佳的老字號中菜館<神燈海鮮酒家> ! 餐廳鄰近佐敦地鐵站,位置方便。最重要是食物相當高質素,招牌菜式實在太多! 而職員服務相當親切友善。 難怪甚多捧場客,全場滿座,十分熱鬧-🔸糯米炒膏蟹❗️食指大動❗️餐廳招牌菜式有很多,而這個糯米飯是我一直很想試的🤤 生炒糯米飯一開蓋就香氣逼人! 米飯粒粒飽滿,吸收了蟹黃蟹膏的鮮香! 橘紅色的蟹膏份量相當多,配以蟹肉的鮮甜,風味絕佳-🔸蜜汁脆燒鱔魚皮燒得脆香,入口不油不膩! 鱔肉無幼骨,厚身而且非常爽彈! 配上蜜糖更為香口,而鮮檸檬汁可中和膩滯感-🔸黑松露玻璃燒鵝終於試到這個在網上口啤極佳的黑松露燒鵝!燒鵝以全身漆黑的賣相登場,以黑松露及秘製醬汁醃好再烤香,一上枱就香氣撲鼻。 外皮脆香肉嫩,配上傳統酸梅醬及特調黑松露醬汁,一份燒鵝,兩份風味-🔸豉椒炒蟶子皇 ❗️超惹味❗️ 豆豉的香氣加上燈籠椒及洋蔥的甜味,可帶出蟶子的鮮甜味! 而蟶子亦相當厚肉,口感爽脆!-餐後再來甜品,有香滑牛奶布甸及清香桂花糕,少甜為主,十分滿足!

🔸糯米炒膏蟹

🔸蜜汁脆燒鱔

🔸黑松露玻璃燒鵝

🔸豉椒炒蟶子皇

2023-05-14 108 瀏覽
Happy Fri 啦, 相約舊戰友開餐先。今次來到佐敦既神燈海鮮酒家。這裡環境舒適二人有卡位坐,多人可坐圓檯。先來一道特色菜糯米炒膏蟹,由於用砂鍋煮這道菜特別色香味俱佳,糯米的口感爽滑,膏蟹的肉質鮮美,兩者混合在一起帶來獨特的風味。椒鹽魷魚來了,外層脆而不厚,內裡魷魚香滑。蜜汁脆燒鱔到,開頭還以為係叉燒,鱔肉給人的感覺是一種微妙的嚼勁,清爽不膩口,而蜜汁的甜味更是將整道菜提升至另一個層次。最後的嚐試則是黑松露玻璃燒鵝,燒鵝皮脆肉嫩,口感極佳,而黑松露的香氣則是更增了這道菜的豪華氣息。整體而言,環境舒適非常出色,食物滋味可口~大伙人一齊食是好選擇!

這裡環境舒適二人有卡位坐,多人可坐圓檯。

2023-05-13 90 瀏覽
今晚我和室友去了🏮佐敦的神燈餐廳,餐廳的品質很高,客人也很多。我們點了黑松露玻璃燒鵝,這道菜的味道非常棒,💰而且價格也很合理。當這道菜上桌時,全黑的燒鵝很特別。🍄聞到黑松露的香氣,即使我本來沒有特別黑松露,但這道菜的香氣真的讓我覺得非常香。再加上黑松露的燒鵝醬,🔥讓整道菜的味道更加突出。燒鵝很香脆,肉汁也很豐富。我們還點了蜜汁脆燒鱔和糯米炒蟹膏。🍯蜜汁脆燒鱔的外表燒得金黃色,非常吸引人,而且鱔肉很厚實,❤每口都是肉。加上蜜糖汁,更讓鱔肉的鮮味更上一層樓。糯米炒蟹膏的味道真的很好,🍚打開蓋子時,蟹香和糯米飯的香氣就充滿了整個桌子,甚至連隔壁桌的客人都能聞到。蟹膏都好多,糯米飯可以食到橙色的蟹膏。👍每一口糯米飯,都可以品嘗到蟹肉和蟹膏的鮮甜。

一直被佐敦神燈海鮮酒家既糯米膏蟹飯燒到終於趁住母親節去慶祝下ꔐ黑松露玻璃燒鵝($238)店家名物之一,黑色既燒鵝其實係用上秘製醬汁同黑松露醃製成鵝肉肉汁香濃,皮脆肉質嫩淡淡既黑松露香氣,非常有特式ꔐ蜜汁脆燒鱔($268)另一得意小菜,燒鱔燒到金黃香脆每塊都沾滿蜜糖一咬落去脆卜卜,先黎係香甜蜜糖繼而係燒鱔既魚油甘香果然香口野特別得人鍾意ꔐ糯米炒膏蟹($568)一直睇相都覺得好吸引,終於有機會見真身膏蟹舖滿糯米飯面,浮誇既橙黃色既蟹膏糯米飯同膏蟹一齊香炒,糯米完全吸收蟹既精華一口糯米飯一口蟹膏蟹肉,是晚完全被飽腹了口腹ꔐ蝦醬蒸豬板筋($138)豬板筋唔會太肥膩, 口感彈牙有咬口蝦醬咸香惹味,味道會稍重但配埋豆腐食就完美ꔐ蜜椒金薯牛肝連($188)牛肝連第一次聽,位於腹部肋骨附近牛肉軟腍有彈性,每粒都沾滿黑椒味,香甜又夠辣薯仔炸到外脆內綿密,比起牛肉我更鍾意薯ꔐ奶凍口感Q嫩,飯後來一杯幾舒服
一直被佐敦神燈海鮮酒家既
糯米膏蟹飯燒到
終於趁住母親節去慶祝下

ꔐ黑松露玻璃燒鵝($238)
店家名物之一,黑色既燒鵝
其實係用上秘製醬汁同黑松露醃製成
鵝肉肉汁香濃,皮脆肉質嫩
淡淡既黑松露香氣,非常有特式

ꔐ蜜汁脆燒鱔($268)
另一得意小菜,燒鱔燒到金黃香脆
每塊都沾滿蜜糖
一咬落去脆卜卜,先黎係香甜蜜糖繼而係燒鱔既魚油甘香
果然香口野特別得人鍾意

ꔐ糯米炒膏蟹($568)
一直睇相都覺得好吸引,終於有機會見真身
膏蟹舖滿糯米飯面,浮誇既橙黃色既蟹膏
糯米飯同膏蟹一齊香炒,糯米完全吸收蟹既精華
一口糯米飯一口蟹膏蟹肉,是晚完全被飽腹了口腹

ꔐ蝦醬蒸豬板筋($138)
豬板筋唔會太肥膩, 口感彈牙有咬口
蝦醬咸香惹味,味道會稍重
但配埋豆腐食就完美

ꔐ蜜椒金薯牛肝連($188)
牛肝連第一次聽,位於腹部肋骨附近
牛肉軟腍有彈性,每粒都沾滿黑椒味,香甜又夠辣
薯仔炸到外脆內綿密,比起牛肉我更鍾意薯

ꔐ奶凍
口感Q嫩,飯後來一杯幾舒服

中菜必然之選,吃過一次神燈真的欲罷不能,每次來訪後都想一吃再吃裝潢也就像一般的酒樓一樣,乾淨企理但不富麗堂皇,不過晚晚都非常爆場!服務也都不錯,在超忙碌的場面下仍然保持禮貌出品👍糯米炒膏蟹這個真的是必點!蟹肉超黏殼,肉質很新鮮很甜,蟹膏的份量超多,入口相當粉!糯米飯意外地竟然有飯焦!入口煙韌又爽脆,實在有創意又好吃👍👍👍蜜汁脆燒鱔外皮烤得像薯片般脆皮的鱔肉,魚肉回彈力極強,配上少量濃稠的蜜糖,令肉質更甜而爽脆,沒有多餘的配料,就用上佳的鱔肉跟廚藝已經相當出色👍1/4隻 黑松露玻璃燒鵝這裏的份量也不少,其貌不揚的黑松露燒鵝,原來外皮黑色是因為用了黑松露醃製,松露味道出奇地濃郁配合鵝油或者黑松露梅子醬,這個超肥美的鵝肉又別有一番風味而我是屬意梅子醬的,更提胃惹味梅菜蒸菜心 這道菜清新而簡單,菜心沒有渣,入口不會過鹹,配飯吃想就知道好吃👍👍法式芥末蝦球蝦球大大隻法式芥末 甜中帶少量哽辣,蝦仁是相當彈牙也鮮,炸皮超薄, 整體都相當出色甜品牛奶奶凍桂花糕香甜軟滑,奶香適中,糕點也不會太過甜,很適合家庭客進食呢!

服務也都不錯,在超忙碌的場面下仍然保持禮貌

出品

👍糯米炒膏蟹
這個真的是必點!
蟹肉超黏殼,肉質很新鮮很甜,蟹膏的份量超多,入口相當粉!

糯米飯意外地竟然有飯焦!入口煙韌又爽脆,實在有創意又好吃

👍👍👍蜜汁脆燒鱔

👍1/4隻 黑松露玻璃燒鵝

配合鵝油或者黑松露梅子醬,這個超肥美的鵝肉又別有一番風味

而我是屬意梅子醬的,更提胃惹味

梅菜蒸菜心

👍👍法式芥末蝦球

甜品
牛奶奶凍
桂花糕
香甜軟滑,奶香適中,糕點也不會太過甜,很適合家庭客進食呢!