2023-02-25 196 瀏覽
🖤黑色幽默相信大家都聽過🖤黑色嘅燒鵝大家又見未過食咗未!?今晚就同朋友慕名而來💡神燈海鮮酒家朝聖一下黑松露玻璃燒鵝✨主打新菜式 - 黑色皮脆燒鵝夠哂型😎以黑松露醃製鵝皮,上菜時有松露香味, 燒鵝外皮夠薄仲好香脆,肉質好嫩滑再帶點鵝酥味,再配埋個黑松露酸梅醬,原來真係好出色🤩糯米炒膏蟹🦀砂鍋上嘅膏蟹糯米飯上菜時已香噴噴,先打大開蟹蓋真係超多膏🤭糯米飯吸收哂膏蟹嘅鮮味,飯粒軟糯,仲有微微飯焦卜卜脆伊比利亞叉燒皇叉燒嘅半肥瘦肉質軟軟淋,肥瘦均勻 ,叉燒外層表滿特調蜜汁,燒至微微外焦香又保持肉汁滿滿傳統小炒皇小炒皇即叫即炒,炒得夠乾身好有鑊氣,有韭菜花、蝦乾、銀魚、吊片、菜團同腰果,用來送啤酒啱哂🍻甜品自家製牛奶奶凍同桂花糕🫙奶凍香口,口感嫩滑桂花糕爽口彈牙,有淡淡桂花味🎈神燈海鮮酒家🎈佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
🖤黑色幽默相信大家都聽過🖤
黑色嘅燒鵝大家又見未過食咗未!?
今晚就同朋友慕名而來💡神燈海鮮酒家朝聖一下

🫙奶凍香口,口感嫩滑
桂花糕爽口彈牙,有淡淡桂花味

🎈神燈海鮮酒家🎈
2023-02-24 295 瀏覽
今天晚上 家人聚會,來到佐敦長樂街 「神燈海鮮酒家」品嚐美食,特色粵菜館,環境一般啦,近門口位置,見到🔥即燒乳豬 🤗 訂位有得吃,走上樓梯,樓上雅座餐牌招牌焗魚腸 $118賣相不錯,砵仔 … 金黃色 香噴噴,費時 功夫多,但蛋餅內就能夠吸收每種材料的精華,清淡不油膩,入口滿是魚腸甘香者者芥蘭煲 $118冒煙 😀熱辣辣好香,急不及待,嫩綠 爽口 ,集 薑片、蒜粒,蝦乾,非常惹味,好似太咸喎越式牛肋骨 $168香口 啖啖肉,滋味啦神燈小炒王 $168濃郁味道、微辣🤣材料豐富,豬板筋、蝦乾、馬蹄、四季豆,油炸鬼 夠香脆

餐牌

招牌焗魚腸 $118

者者芥蘭煲 $118
冒煙 😀熱辣辣好香,急不及待,嫩綠 爽口 ,
集 薑片、蒜粒,蝦乾,非常惹味,好似太咸喎

越式牛肋骨 $168
香口 啖啖肉,滋味啦

神燈小炒王 $168

2023-02-18
2023-02-24 405 瀏覽
#星星之食評🧡好中意食蟹🦀🦀喺我尋尋覓覓搵地方食蟹之際,比我發現到依個套餐😍阿拉斯加蟹雞煲翅盛宴🦀🥰真係食到幸福嘅感覺☺️🧡活膏甲羅燒伴蝦多士甲羅燒有濃濃的蟹膏味,蟹膏香濃鮮甜,第一次食熱辣辣嘅甲羅燒,將甲羅燒放上蝦多士係一流食法!雙重口感,又脆又香!正!🧡宮廷濃湯雞煲翅🍲雞煲翅質地濃稠,材料十足,好味!🧡阿拉斯加長腳蟹上碟是一大碟滿滿的蟹腳😍其實加埋前面菜式,食左幾條就飽啦😂拆出來的蟹肉有一隻手指咁粗!真係啖啖肉👏🏻啖啖蟹肉好鮮嫩,食每一啖都有滿滿嘅幸福感🥰妹仲建議食法:放啲甲羅燒上蟹肉到更加鮮味😂🧡清蒸虎杉斑虎杉斑蒸得剛剛好,肉質鮮嫩又滑~ 🧡紅燒乳鴿乳鴿香脆!🧡啫啫生菜煲食完咁多味正菜都要食返煲菜,但略有略鹹~清多一點會更好☺️💮成個餐真係好豐富!結果我地食唔哂😂打包左啲蟹腳返屋企!再整返都好鮮味😂不要浪費‼️🧡神燈海鮮酒家 (佐敦)佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
#星星之食評
🧡
好中意食蟹🦀🦀
喺我尋尋覓覓搵地方食蟹之際,
比我發現到依個套餐😍
阿拉斯加蟹雞煲翅盛宴🦀
🥰
真係食到幸福嘅感覺☺️
🧡活膏甲羅燒伴蝦多士
甲羅燒有濃濃的蟹膏味,
蟹膏香濃鮮甜,
第一次食熱辣辣嘅甲羅燒,
將甲羅燒放上蝦多士係一流食法!
雙重口感,又脆又香!正!
🧡宮廷濃湯雞煲翅🍲
雞煲翅質地濃稠,
材料十足,好味!
🧡阿拉斯加長腳蟹
上碟是一大碟滿滿的蟹腳😍
其實加埋前面菜式,食左幾條就飽啦😂
拆出來的蟹肉有一隻手指咁粗!
真係啖啖肉👏🏻
啖啖蟹肉好鮮嫩,食每一啖都有滿滿嘅幸福感🥰
妹仲建議食法:放啲甲羅燒上蟹肉到更加鮮味😂
🧡清蒸虎杉斑
虎杉斑蒸得剛剛好,肉質鮮嫩又滑~
🧡紅燒乳鴿
乳鴿香脆!
🧡啫啫生菜煲
食完咁多味正菜都要食返煲菜,
但略有略鹹~
清多一點會更好☺️
💮
成個餐真係好豐富!
結果我地食唔哂😂
打包左啲蟹腳返屋企!
再整返都好鮮味😂不要浪費‼️
🧡
神燈海鮮酒家 (佐敦)
2023-02-23 142 瀏覽
🖤黑色幽默相信大家都聽過🖤
黑色嘅燒鵝大家又見未過食咗未!?
今晚就同朋友慕名而來💡神燈海鮮酒家朝聖一下

🫙奶凍香口,口感嫩滑
桂花糕爽口彈牙,有淡淡桂花味

🎈神燈海鮮酒家🎈
佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
黑過炭既黑松露玻璃燒鵝,之前成日聽人講,終於今次可以黎食啦!餐廳係內街,仲以為會冇乜人,好彩book左位,唔係未必有位。玻璃燒鵝既黑松露味好出,我覺得好味過出名既燒鵝,皮脆,肉質都唔錯,鵝亦唔會過肥,鹹度適中~雖然叫1/4隻,但都有髀位😛伊比利亞叉燒皇,佢係原條燒既,中間最好味,淋淋地,側邊就會相對乾d,但焦香味又會明顯d~ 糯米炒膏蟹一上黎,店員姨姨會幫手炒一炒,d蟹膏多到不得了!而且佢d肉都好多,啖啖肉,好新鮮!糯米飯食食下仲有飯焦,好耐冇食脆卜卜既飯焦🤭另外仲叫左個蜜汁脆鱔,估佢唔到鱔可以咁煮,真係冇改錯名,好脆,新鮮既,食落爽口~ 調味剛剛好。前菜有琥珀合桃,又整得幾唔錯,脆口大粒,出面好多都得花生咋。食完仲有甜品,好特別!

• 蜜汁脆燒鱔
2023-02-17 138 瀏覽
Bookmark咗好耐的老字號「神燈海鮮酒家」,主打海鮮及懷舊粵菜,喺平日晚上到訪,入座率高人氣甚高先奉上前菜琥珀核桃 ($2️⃣5️⃣),香甜脆口==========🔹糯米炒膏蟹 $568以大砂鍋奉上,鮮艷的蟹蓋放在糯米飯上,內含原隻膏蟹,配合青綠芫荽,賣相得體蟹蓋內滿滿甘甜濃郁又美味的蟹膏,係較實淨的口感;蟹身及蟹鉗肉厚鮮味糯米飯份量足兩飯碗;近鍋邊的飯被烘至成飯焦帶焦脆感,米飯粒粒分明帶點芫茜香,整體感覺不油膩==========🔹伊比利亞叉燒皇 $248選用上乘的西班牙伊比利亞黑毛豬,配上酸蘿蔔厚切叉燒軟嫩腍滑,鬆化富肉汁,豬味突出而芳香;蜜汁甜度調較恰好==========🔹黑松露玻璃燒鵝 1/4 隻 $238創新的配搭,第一次品嚐黑松露味道及黑色外皮的燒鵝,配上兩種醬料燒鵝外皮香脆富黑松露味道,鵝肉味濃,肉質緊實肉汁豐富個人偏愛蘸上酸甜醬汁以解鵝的微膩感==========🔹金湯海皇豆腐 $138同樣以砂鍋奉上,上檯時還是熱滾滾的豆腐份量充足,配上唐芹,紅蘿蔔絲,草菇,帶子及蝦仁豆腐嫩滑,帶子及蝦仁鮮甜;金湯稀稠度適中帶鮮味==========🔹新肉欖菜四季豆 $108四季豆翠綠新
先奉上前菜琥珀核桃 ($2️⃣5️⃣),香甜脆口
🔹糯米炒膏蟹 $568
🔹伊比利亞叉燒皇 $248
選用上乘的西班牙伊比利亞黑毛豬,配上酸蘿蔔
🔹黑松露玻璃燒鵝 1/4 隻 $238
燒鵝外皮香脆富黑松露味道,鵝肉味濃,肉質緊實肉汁豐富
個人偏愛蘸上酸甜醬汁以解鵝的微膩感
🔹金湯海皇豆腐 $138
同樣以砂鍋奉上,上檯時還是熱滾滾的
豆腐份量充足,配上唐芹,紅蘿蔔絲,草菇,帶子及蝦仁
豆腐嫩滑,帶子及蝦仁鮮甜;金湯稀稠度適中帶鮮味
🔹新肉欖菜四季豆 $108
四季豆翠綠新鮮;新肉為素肉,感覺健康
==========
最後奉上牛奶布甸甜品,軟滑帶淡淡奶香,甜度不高
茗茶每位$1️⃣5️⃣,收取加一服務費
整體用餐體驗滿意,招牌菜式做得出色,服務員態度殷勤有禮
2023-02-14
2023-02-16 149 瀏覽
老友早前說想去#佐敦 呢間#神燈海鮮酒家,食下佢地嘅招牌菜式,於是就book左今晚去品嘗囉☺️。點左蜜汁叉燒,望落去己覺得對辦,味道很正宗,肉質有咬口且鬆軟,蜜味十足,送飯絕對一流☺️。呢款黑松露玻璃燒鵝, 唔好睇佢個皮黑黑的,實際個味道調較得很美味,皮香肉嫩,黑松露味剛剛好,仲有個甜酸醬,點埋仲惹味😋。豉汁蒸大魚頭🐟,魚頭有補腦功效,見到呢度有都即時點左。魚頭很大個,新鮮又滑滑,個豉汁唔咸又惹味。招牌菜嘅糯米炒膏蟹, 老友就係為左呢個而黎的,真係香到不得了,原隻蟹跟糯米飯一併蒸煮,蟹🦀️很鮮甜, 蟹膏溶入糯米飯內,令煙韌的飯充滿了鮮味,食到最後仲有飯焦添架。餐廳食物質素高,坐位闊落坐得舒服😌,店員服務都幾好👍。

仲有個甜酸醬,點埋仲惹味😋。

豉汁蒸大魚頭🐟,魚頭有補腦功效,見到呢度有都即時點左。
魚頭很大個,新鮮又滑滑,個豉汁唔咸又惹味。

餐廳食物質素高,坐位闊落坐得舒服😌,店員服務都幾好👍。
2023-02-13
2023-02-16 135 瀏覽
一向都中菜都情有獨鍾,特別係啲鑊氣小炒嘅中菜館,今日二訪神燈,貪佢價錢抵食,環境乾淨企理,所以嚟親都好多人。.今次再嚟,除咗嚟探下個蟹飯之外,我仲嚟探下隻鵝😂 知佢哋出左個黑松露玻璃燒鵝,外皮黑黑的,但肉質鮮嫩,一於同朋友嚟品嘗品嘗。.嚟到一定叫佢哋招牌菜😎.1/4隻 黑松露玻璃燒鵝有型士黑皮鵝,黑松露玻璃燒鵝,可以叫1/4隻,兩個人食好滿足,職員行緊埋嚟已經有陣陣松露飄香,以黑松露醃製,鵝皮有濃濃松露香味,燒鵝肉質粉嫩,入口帶少少鵝酥味,再沾上秘製松露醬,更加一流😍.伊比利亞叉燒皇🐷肥瘦適中,叉燒太瘦會好柴,帶少少脂肪就啱啱好,又唔會一口油,呢度叉燒係自己燒,唔係外面交嚟,而且即叫即燒,肉質可口,有啲燶邊,完全合我口味👍🏻.糯米炒膏蟹🦀發夢都掛住嘅糯米炒膏蟹,原隻膏蟹同糯米一齊烹飪,食嘅時候跟蟹膏撈勻蟹🦀️油已經浸入糯米飯入面,再拌勻蟹膏,味道更加升華。.干扁四季豆用肉碎炒四季豆,不油膩,入口爽脆 😎.椒鹽雙菇茶樹菇+金針菇,酥炸後椒鹽,香脆可口,作餐前小食無得頂😂.奶凍 + 桂花糕自家制奶凍,奶味香濃口感軟滑。桂花糕爽口彈牙,好香桂花味。.整體食物有水準,侍應有主動換碟,冷氣好夠😂
嚟到一定叫佢哋招牌菜😎
1/4隻 黑松露玻璃燒鵝
伊比利亞叉燒皇🐷
干扁四季豆
用肉碎炒四季豆,不油膩,入口爽脆 😎
椒鹽雙菇
茶樹菇+金針菇,酥炸後椒鹽,香脆可口,作餐前小食無得頂😂
奶凍 + 桂花糕
自家制奶凍,奶味香濃口感軟滑。
桂花糕爽口彈牙,好香桂花味。
整體食物有水準,侍應有主動換碟,冷氣好夠😂 呢點要加分,夠晒通爽😂
📍 神燈海鮮酒家
地址:佐敦長樂街14-20號18廣場地下

2023-02-13
踏入兔年, 立即相約好友食開年飯, 以豐富中菜迎接食神! 佐敦神燈海鮮酒家推出期間限定的「$1,888 兔氣揚眉『魚蝦蟹』富貴宴」套餐, 菜名有意頭, 而食完還可以搖骰玩魚蝦蟹, 有機會享用免費菜式. 先來一個別緻的葫蘆, 內藏招財進寶八爪魚、柚醋舟山海蜇頭及手拍青瓜、古法金錢雞. 古法金錢雞是一道手工菜, 做法繁複, 雞膶瘦肉醃入味後, 先炆煮後火燒, 而豬肉經長時間釀味及多重燒製後,肉汁味濃濃厚.  海蜇頭以上乘柚子醋醃製, 特別開胃. 八爪魚是內有乾坤的, 釀入甜菜及酸蘿蔔, 味道及口感均特別. 生炸黃油農圃雞, 炸得乾身香口, 皮脆之餘肉質仍嫩滑有汁, 超讚!!年年有餘, 賀年菜當然要有魚~ 約一斤重精品虎杉斑以清蒸烹調, 魚肉鮮甜彈牙~ 星洲麥皮蝦是新加坡名菜, 以特選麥皮、牛油與原隻大蝦一同炸香, 連殼也十分香口, 啖啖肉, 咸甜有緻, 好惹味!糯米炒膏蟹是神燈的招牌名菜之一,膏蟹大約14兩至1斤, 夠肥美多膏, 糯米吸了蟹汁精華, 寧舍香甜, 糯米飯的精髓要夠乾身, 是否掌握得來就要看師傅功架. 我地也額外點了黑松露燒鵝(半隻)及伊比利亞叉燒例牌.  第一次食黑松露燒鵝,

古法金錢雞

我地也額外點了黑松露燒鵝(半隻)及伊比利亞叉燒例牌.  第一次食黑松露燒鵝, 好盞鬼! 不說還以為烏雞~ 燒得皮脆肉嫩, 超美味!

而伊比利亞叉燒也穩打穩紥, 幾乎燶邊, 肉質鬆軟之餘又有少少嚼勁.

今餐比較少蔬菜, 所以也額外點了啫啫芥蘭, 同樣惹味之選, 趁熱吃啦~

吃完「魚蝦蟹」富貴宴, 店員拿來骰盅及元寶, 元寶作落注用, 買定離手,  若然揭盅一刻中了我們元寶所在處, 可於2月6日至3月31日到店惠顧任何食品, 便可免費換領指定菜式一份. 例如雞代表生炸黃油農圃雞蝦代表星洲麥皮蝦.

$1,888兔氣揚眉『魚蝦蟹』富貴宴」套餐
價錢:$1,888(包一次遊戲機會)
供應日期:2023年1月22日至2月5日
  • 星洲麥皮蝦
  • 生炸黃油農圃雞
  • 古法金錢雞
2023-02-13 204 瀏覽
有朋友從外國番嚟, 一班人相約神燈!鮮沙薑豬手粒 $88 :冷盤,沙薑味香,豬手口感爽口。不過話就話係豬手粒,其實只係將豬手斬細件D,都係要自己lun 骨!!椒鹽魷魚鬚 $98:粉漿算薄,但魷魚鬚比較細條,椒鹽味唔太夠!法式蜂蜜芥末蝦球 $168:蝦球大大粒,啖啖肉,雖然係油炸,但醮咗法式蜂蜜芥末醬之後,甜甜酸酸,一解油膩感!配搭得唔錯!金湯海皇豆腐 $138:質素一般,份量偏少,豆腐算滑GE,金湯味道濃郁,不過成煲都係得D豆腐、菇,唔划算!大富豪炒飯 $128:炒飯炒得幾香,有D蛋白、蟹籽、菜粒、貌似蟹肉,粒粒飯炒得有咬口,口感唔會好綿!者者芥蘭煲 $118:一開煲香氣四溢,芥蘭非常入味,口感爽脆,不過份量偏少!朝日啤酒 $38青島啤酒 (大樽) $38總括嚟講,部份菜式質素高,但價錢唔抵,性價比較低!人好多,坐得比較擠逼!
有朋友從外國番嚟, 一班人相約神燈!

朝日啤酒 $38

青島啤酒 (大樽) $38

2023-02-05
  • 法式蜂蜜芥末蝦球
🌟餐廳:神燈海鮮酒家📍地址:佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 15:00 / 18:00 - 23:00📱電話:2866 6177今日約左爸爸出街撐枱腳,當然陪佢食佢最愛既傳統粵菜既菜式啦我地就揀左位於佐敦既「神燈海鮮酒家」,地點夠哂方便之餘,又可以一試最近大熱既黑松露玻璃燒鵝,即刻去朝聖下先!!———————————————————🔹即燒伊比利亞叉燒皇呢款即燒伊比利亞叉燒皇好出色,用上肉質最鬆軟既梅頭部位,口感一流~餐廳調制既蜜汁同火喉控制都好有水準,上枱時熱辣辣香噴噴,外層焦脆,肉質juicy又嫩滑,真係食到停唔到口!———————————————————🔹黑松露玻璃燒鵝餐廳既主打菜式~黑色外皮既燒鵝夠哂型格,打卡一流!餐廳以黑松露幫鵝身上色, 一上菜已經飄來陣陣黑松露味,正~燒鵝外皮夠薄之餘而且夠哂脆,燒制得相當出色~鵝肉記得要趁熱食,肉質好嫩滑又夠入味,重點係個黑松露酸梅醬搭配燒鵝黎食特別夾,必試!———————————————————🔹糯米炒膏蟹另一主打菜式~原煲糯米炒膏蟹上菜時熱辣辣,香氣十足~餐
🌟餐廳:神燈海鮮酒家
📍地址:佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓
💰價位:~$100 - $200
📱電話:2866 6177

今日約左爸爸出街撐枱腳,當然陪佢食佢最愛既傳統粵菜既菜式啦

🔹即燒伊比利亞叉燒皇
🔹黑松露玻璃燒鵝
餐廳既主打菜式~黑色外皮既燒鵝夠哂型格,打卡一流!
🔹糯米炒膏蟹
另一主打菜式~原煲糯米炒膏蟹上菜時熱辣辣,香氣十足~餐廳以糯米飯做底,砂煲既熱力將底部糯米飯造成飯焦,卜卜脆好惹味~重點係原隻大膏蟹,蟹膏超澎湃,一啖蟹膏一啖糯米飯,大滿足!!
🔹紅燒妙齡乳鴿
呢度既燒味樣樣都好出眾~乳鴿炸至外皮香脆,肉身仍保留大量肉汁,啖啖肉!
🔹翠塘海皇豆腐
食左咁多肉,係時間食返款豆腐平衡下先~呢款翠塘海皇豆腐蒸得夠哂嫩滑,上層用上蝦、帶子、草菇等煮成芡汁,滋味又健康~
🔹牛乳奶凍 及 桂花糕
今餐飯夠哂滿足又飽~最後仲獲送上餐廳自家制甜品!牛乳奶凍奶味夠濃郁而且甜度適中,桂花糕夠哂清甜而且口感一流,有驚喜!
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳主打經典傳統既粵菜,種類選擇繁多~而且菜式份量十足,大大碟食得好滿足~
環境方面,餐廳以傳統中菜菜館裝修,夠古色古香,係呢個環境食飯都幾舒服,好適合帶埋屋企人黎開開心心聚下食餐飯~
2023-02-07
2023-02-12 364 瀏覽
位於佐敦長樂街的「神燈海鮮酒家」,係一間充滿藝術氣息的中菜館,環境乾淨衛生又舒適。Menu菜式選擇多元化,包括特色小食、燉湯及家常菜等等,當中以海鮮為主打琥珀合桃一坐低店員便送上餐前小食——琥珀合桃,香脆可口糯米炒膏蟹餐廳招牌「糯米炒糕蟹」,加入咗原隻膏蟹一齊炒,蟹肉飽滿鮮甜,勁多蟹膏,份量十足!糯米口感煙韌,富有米香,每啖飯都吸滿蟹肉及蟹膏的鮮味,底部仲有香脆飯焦,不得了呀伊比利亞叉燒皇厚切叉燒選用伊比利亞豬肉製作而成,即叫即燒,新鮮熱辣辣!叉燒肥瘦適中,肉質軟嫩多汁,充滿油香1/4隻黑松露玻璃燒鵝第一次食黑色燒鵝,以秘製醬料及黑松露醃製而成,因此外皮呈黑色。燒鵝好肥美,皮脆肉嫩,滿載黑松露香氣,邪惡滋味,齒頰留香濃湯一級竹笙浸翡翠最後點咗呢個清清哋嘅素菜。熱騰騰濃湯浸住一級竹笙及新鮮翠綠的菜心,吸收晒湯汁精華牛奶布甸最後店員仲送咗甜品俾我地食~牛奶布甸甜度適中,富有奶香,口感嫩滑

琥珀合桃

一坐低店員便送上餐前小食——琥珀合桃,香脆可口

糯米炒膏蟹

1/4隻黑松露玻璃燒鵝

濃湯一級竹笙浸翡翠

牛奶布甸

🦆 燒鵝關注組大推黑松露玻璃燒鵝🌟 最近在社交平台上看到燒鵝關注組大熱討論黑松露玻璃燒鵝,趕快相約好友一同潮試被譽為是店中黑鑽石的黑燒鵝。🦆 黑松露玻璃燒鵝 - 1/4隻 $238神燈去年中推出的新菜式,選用5斤半至6斤的大鵝,以秘製黑松露及醬汁醃製,風乾後把鵝燒烤,由於鵝體風乾後外表全黑,燒製時火喉的掌控要相當精準。黑松露玻璃燒鵝上桌時,傳來陣陣黑松露香,黑掹掹的外皮皮脆肉香,鵝肉肉質嫩滑,鵝皮有香濃的黑松露味。燒鵝可蘸傳統酸梅醬或特調黑松露醬汁,吃下滿口洋溢豐腴鵝油香的燒鵝,實在是享受。🦀 糯米炒膏蟹 $568大大煲的砂鍋膏蟹糯米飯上桌時熱騰騰,香氣撲鼻。膏蟹多膏啖啖肉,糯米飯吸收了膏蟹鮮味,飯粒香糯美味,鍋底更帶飯焦,甘香可口。砂鍋保溫度高,吃到最尾飯粒仍保持微暖。糯米飯份量十足,4-6人分享都絕對無問題。🐷 即燒伊比利亞叉燒皇 $248半肥瘦叉燒實在是讓人愛不釋口,叉燒肉質軟腍,肥瘦均勻,充滿肉汁。叉燒外層裹滿特調蜜汁,能做到外焦香,內軟腍,果真是叉燒皇。最值得加分的是叉燒放在小砧板上桌,格調自然高,是色、香、味俱全之作。🍤法式蜂蜜芥末蝦球 $168 炸得金黃的蝦球外層裹上法國
🦆 燒鵝關注組大推黑松露玻璃燒鵝

🦆 黑松露玻璃燒鵝 - 1/4隻 $238

🦀 糯米炒膏蟹 $568

🐷 即燒伊比利亞叉燒皇 $248

🍤法式蜂蜜芥末蝦球 $168
炸得金黃的蝦球外層裹上法國蜂蜜芥末醬汁,蝦球大大件,爽口味美,一客有8件,適合與朋友共享。

🥬 蟹肉菠菜豆腐盒 $128
啖啖肉過後來一點清新之選,如果怕炒時蔬之類太單調,不妨考慮來一客蟹肉菠菜豆腐盒,玉子豆腐釀上蟹肉和菠菜炸得金黃,口感外香脆,內嫩滑,加上蛋白芡汁和蟹籽,增強小菜的層次感。

🍮 埋單後,店中侍應姐姐更送上北海道牛乳奶凍作為飯後甜品,真心豐富又滿足,小編和朋友都捧著肚子離開呢!

🔸小總結:
神燈給小編的印象是材實料,食物賣相至味道都高質可靠,打卡一流。店員態度慇勤親切,服務細心周到,是親朋共聚的落腳點。

👅 味道:4.8/5
🌐地址: 佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓

🐮#cowing吃在佐敦
2023-02-06
2023-02-11 139 瀏覽
神燈海鮮酒家 📍佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓家中兩老好鍾意食中菜🤩今晚帶佢地來左位於佐敦~神燈海鮮酒家 主打Fusion粵菜😋來一試幾款招牌菜式👍🏻。糯米炒膏蟹 🦀$568 用上原隻蟹🫶🏻♥️足料之選砂鍋原鍋上碟~更能保持飯餸溫度糯米飯🍚吸收哂蟹膏同蟹汁精華✨配上鍋底飯焦😘好味又飽肚~滿足。伊比利亞叉燒皇 🐽$248 用上豬中極品~伊比利亞豬叉燒燒得焦香~用上半肥瘦叉燒~香而不膩食落肉質軟腍~配上特調蜜汁~ 蜜味濃厚。黑松露玻璃燒鵝 1/4隻 $238 ~ 燒鵝外皮黑鼆鼆是經過黑松露醃製燒鵝皮脆內軟~口感香脆~鵝肉鮮嫩多汁食落除左黑松露香味外~更帶鵝油油香味 配埋佢地秘製黑松露醬汁🥰非常濃香。傳統小炒王 $158韭菜花、蝦乾、銀魚、吊片、菜莆、腰果 材料豐富~非常香口🤩~食唔停口。鮮鳳梨🍍咕嚕肉 $128 鮮鳳梨酸甜~配上脆香咕嚕肉非常開胃。玄米綠茶 🍵~ 清新消滯。餐前小食 🌰~焦糖合桃。飯後甜品🥛~ 鮮滑奶凍整體來講~食物非常高質~價錢合理啱晒聚餐~而且地點方便~菜式新穎環境舒適~非常推介大家來試下😋
神燈海鮮酒家

燒鵝皮脆內軟~口感香脆~鵝肉鮮嫩多汁
食落除左黑松露香味外~更帶鵝油油香味
配埋佢地秘製黑松露醬汁🥰非常濃香

。傳統小炒王 $158
韭菜花、蝦乾、銀魚、吊片、菜莆、腰果
材料豐富~非常香口🤩~食唔停口

。鮮鳳梨🍍咕嚕肉 $128
鮮鳳梨酸甜~配上脆香咕嚕肉非常開胃

。玄米綠茶 🍵~ 清新消滯

。餐前小食 🌰~焦糖合桃

。飯後甜品🥛~ 鮮滑奶凍

整體來講~食物非常高質~價錢合理
啱晒聚餐~而且地點方便~菜式新穎
環境舒適~非常推介大家來試下😋
2023-02-10 172 瀏覽
誤打誤撞成功有空枱可以Walk In,見到網上好評如潮,都有一定嘅期望。老實講其實食物味道唔錯,但定價比較進取,埋單九百蚊左右,但食物質素驚喜欠奉,只係唔錯但係冇特別出色嘅地方,仲要食唔到佢最招牌嘅黑松露玻璃燒鵝(本身特登為咗呢樣嘢而來)🥺伊比利亞叉燒王,略嫌比較瘦,調味OK但係肉質唔算特別軟嫩,冇乜特別🥹呢個價錢我有食過更加好食嘅叉燒🥹帶子好食,好肥美,蔬菜都幾清新。炒飯都唔錯,不過都係冇乜驚喜🙈🙈

帶子好食,好肥美,蔬菜都幾清新。

炒飯都唔錯,不過都係冇乜驚喜🙈🙈