2020-09-27 80 瀏覽
突然好想食拉麵 係觀塘拉麵店選擇唔多就揀左<神山麵屋>因下午茶時間唔駛排隊就入得繁忙時候行過見都唔少人排隊疫情期間每2人檯都有板隔住 招牌~~神山沾汁麵 $89麵條較粗身 好彈牙煙韌 睇落份量唔太多 但未食完都有D飽飽地將麵條浸係碗汁先再 啖啖充滿汁既麵 YUMMY厚厚灸燒豚肉好香炭燒味 脂肪同肉分佈平均 一層脂肪一層肉全隻流心蛋 好入味 多數拉麵都係得半隻流心蛋沾麵一般都較濃味唔想食濃味都有各種拉麵、飯同小食可選 總括: 價錢合理 味道OK – 可以一試
突然好想食拉麵 係觀塘拉麵店選擇唔多就揀左<神山麵屋>

將麵條浸係碗汁先再 啖啖充滿汁既麵 YUMMY
厚厚灸燒豚肉好香炭燒味
脂肪同肉分佈平均 一層脂肪一層肉
全隻流心蛋 好入味 多數拉麵都係得半隻流心蛋

沾麵一般都較濃味唔想食濃味都有各種拉麵、飯同小食可選

總括: 價錢合理 味道OK – 可以一試
2020-09-23
2020-09-25 78 瀏覽
作為一個日本控,有排都未有得回鄉...好彩香港都有正宗日本美食可以頂下癮!其中一間就係位於APM 既東京神田人氣拉麵店「神山麵屋」其實已經食過好多次,平時我哋通常都係堂食,但見要等位我地就決定買外賣返屋企食.每次必食:神山沾汁麵沾麵既湯底選用大量豚骨同秘製醬油調味,質感濃稠,將一小撮麵放入湯,煙煙韌韌既麵條沾滿湯汁,食落味道濃郁得黎唔會太咸,配埋好juicy 既厚燒既豚肉,表層有少少焦香,食落香脆. 加埋溏心蛋令人十分滿足.叉燒沾汁麵(白神山):白神山其實係濃郁既豚骨湯底,配埋兩大塊肥瘦均勻既薄切叉燒,味道同樣令人回味. 不得不提外賣沾汁麵有成隻半熟溏心蛋,就算係外賣都keep到個質素,正!另外仲叫左神山炸雞:唔會只得粉漿,啖啖肉夠鮮嫩,配埋芥末沙律醬好好味又唔會熱氣.神山手造餃子:餃子永遠都係拉麵嘅好朋友,雖然只係sidedish,但佢仍然做到外脆內嫩,點埋醋食好開胃.
作為一個日本控,有排都未有得回鄉...
好彩香港都有正宗日本美食可以頂下癮!
其中一間就係位於APM 既東京神田人氣拉麵店「神山麵屋」

每次必食:神山沾汁麵

• 神山沾麵
  • 神山手造餃子
  • 神山炸雞
2020-09-25 51 瀏覽
.經常食嘅一間拉麵,原來係東京過江龍黎🙈基本上餐牌上所有款嘅拉麵都試過曬,冇一次係中伏,所以對佢嘅印象都幾好🤪.🍜白神山叉燒拉麵小編每次黎食都係叫呢個,豬骨湯嘅終極fans😋湯底好濃郁,不過今次特別鹹,明明前幾次食都唔會🥴好鍾意啲筍同叉燒,叉燒幾大塊,肥瘦都均勻🙈溏心蛋同麵質就一般貨色🤭.🍜白神山豚角拉麵豚角燒得好靚,不過今次又係比上幾次差咗,雖然有三舊但係兩舊都差唔多肥到唔食得🤯不過講味道嘅話,一定好食過叉燒,油脂感會豐富啲同惹味啲🤗.🍜和風蘋果沙律上面講咗啲湯係偏鹹,所以食幾啖麵再食返啖蘋果沙律可以中和返,蘋果幾甜同爽脆,感覺好fresh🥗不過個沙律有小編最憎嘅火腿,即刻扣分,同埋個沙律都易整,可以慳返幾廿蚊自己整🤪.🍽味道: 3/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🍜白神山叉燒拉麵
💰價錢: 3/5
  • 白神山叉燒拉麵
  • 白神山豚角拉麵
2020-09-22 418 瀏覽
之前行街經過想試下呢間,點知見到排超長龍,所以只好揀第二間今日早左黎行街,見到有位就入去試吓神山沾汁麵 $89呢個真系必試👍🏻厚燒豚肉配上秘製醬汁,外脆內 juicy,口感一啲都唔韌,配埋坑紋麵條,點上湯汁一齊食,真係好滋味番茄豚肉片拉麵 $85番茄湯唔系好酸那種,味道剛剛好,除左有新鮮番茄➕薄滑嘅豚肉片外,仲有薯蓉同糖心蛋,好滿足😌唐揚豆池魚 $45個炸粉夠薄,魚肉唔會炸到好乾,食落好香口,魚肚位置有少許幼骨神山炸雞(配芥末沙律醬) $42炸雞冇雪味,外面層皮好脆,點上芥末沙律醬就更加惹味雜果特飲 $15Fruit punch 有埋雜果,唔會太甜蘋果椰果特飲 $15鍾意飲甜啲嘅朋友可以揀蘋果汁,唔會酸,配上椰果幾有咬口
之前行街經過想試下呢間,點知見到排超長龍,所以只好揀第二間
今日早左黎行街,見到有位就入去試吓

神山沾汁麵 $89

番茄豚肉片拉麵 $85

唐揚豆池魚 $45

神山炸雞(配芥末沙律醬) $42
炸雞冇雪味,外面層皮好脆,點上芥末沙律醬就更加惹味
神山炸雞

雜果特飲 $15
Fruit punch 有埋雜果,唔會太甜

蘋果椰果特飲 $15
鍾意飲甜啲嘅朋友可以揀蘋果汁,唔會酸,配上椰果幾有咬口
神山炸雞
2020-09-22 67 瀏覽
黎開觀塘APM購物後,經過呢間神山麵屋,見都多人食,感覺應唔差,店鋪裝修精緻很日式化,很久沒有食過拉麵🍜,就進去開餐Lu。打開餐牌第一頁,就見到神山沾汁麵,很吸引咁啊,就叫佢啦😋,有2塊厚厚實實的豬肉,肥膏夾肉一齊食,咬落好香炭燒味,肉質淋滑,成口油香🤭,雖肥但耐唔耐食一次滿足下都需要嘅😛,配料有流心蛋,蔥同筍,沾汁濃郁麵較粗彈有咬口,麵質較一般拉麵粗,但我比較喜歡呢個煙韌質感,非常之掛汁。友人叫左個蕃茄豚肉片拉麵,說番茄🍅 湯夠熱味鮮,豚肉鬆軟且好味😋,佢都好欣賞隻流心蛋👍。小食叫左藥膳雞肉同炸春卷,雞肉有成6大片,厚度適中,藥味剛剛好,個皮有小小膠質,感覺滋補😚,炸春卷內是蝦肉,新鮮彈牙,外脆內軟👍。

2020-09-21
2020-09-20 67 瀏覽
今次黎到觀塘終於都食下呢間拉麵啦🤣一次過嗌左好多野食 好豐富好滿足🥰環境都適合同朋友黎食個晏 選擇又多味道又唔錯😌🍜神山沾汁麵睇下舊肉幾厚😍一送到黎真係想唔影相直接食 不過都真係要同大家分享下🤤舊肉仲燒到好鬼香添 佢個湯味道好濃郁 同埋麵既口感偏硬身 我個人係幾中意嘅😬🍜白神山叉燒拉麵佢其實即係豬骨湯底 味道冇咁咸會清少少 另外有兩塊薄切叉燒好嫩滑😋拉麵就比起上面提到既沾麵幼身 所以都幾彈牙👍又有埋我最愛既溏心蛋🤤真係好正🍖和風醬汁煮豚腿肉 🍗二重芝士手羽我地仲嗌左兩樣小食試下😗第一樣既賣相唔錯之餘 佢個和風醬汁都好特別 有少少似黑蒜油咁 我會比較推薦大家試佢地既雞翼 炸到好香好脆😍有埋濃濃既芝士係上面 正呀👍🥭雜果特飲🍇巨峰椰果特飲

🍜神山沾汁麵

🍜白神山叉燒拉麵

🍖和風醬汁煮豚腿肉 🍗二重芝士手羽

🥭雜果特飲
🍇巨峰椰果特飲
  • 白神山叉燒拉麵
2020-09-20 79 瀏覽
呢日心血來潮想食拉麵,咁岩朝早有事要到官塘,就到APM的神山麵屋買外賣返去慢慢食,見到佢個招牌占汁麵好吸引所以就試吓。占汁麵同拉麵最大嘅分別,就係占麵嘅湯同麵條係分開上,每次夾少少麵沾落湯內進食,所以湯底會比較濃味,麵條亦都會做得比較粗。神山占汁麵湯汁濃稠好入味,麵條較粗身,食落煙韌有口感;厚燒豚肉微微焦香,鎖緊肉汁,咬落一啲都唔韌,加上油脂甘香,入口即化,配埋溏心蛋真係好正!叉燒占汁麵有三種湯底選擇,我就揀左白神山(豚骨湯底) ,味道鮮甜亦相對冇咁濃稠,叉燒薄身又大塊!我仲追加左武藏煎餃子同炸雞,炸雞份量都幾多,外皮夠脆肉夠嫩,配埋芥茉醬可以中和返油膩感。

神山占汁麵

叉燒占汁麵

我仲追加左武藏煎餃子同炸雞炸雞份量都幾多,外皮夠脆肉夠嫩,配埋芥茉醬可以中和返油膩感。

外賣自取
午餐
2020-09-19 129 瀏覽
觀塘無乜正宗拉麵店,lunch特登行去APM #神山麵屋 買拉麵食。全個觀塘商業區唯一呢間有較為正宗嘅拉麵。我地叫左兩碗沾麵,一碗叉燒一碗豬軟骨。沾麵汁非常濃稠,拉麵沾滿醬汁,入口味道香濃。今日比較好運,每碗都有一隻流心蛋,平時得半隻㗎咋🤭 仲叫左啲小食,煎餃子同炸雞。每樣都係$38,好抵食!餃子皮薄多肉,肉汁豐富。炸雞外脆內嫩,份量都唔少。汽水每罐加$8,勝在唔洗左搵右搵😂返工小確幸,就係食到日本拉麵🍜 Oishi!

全個觀塘商業區唯一呢間有較為正宗嘅拉麵。

今日比較好運,每碗都有一隻流心蛋,平時得半隻㗎咋🤭

炸雞外脆內嫩,份量都唔少。

2020-09-18 1309 瀏覽
從來對座落商場內的拉麵店沒信心,連鎖店品質通常控制不佳,如果是獨家店選址商場,又可能因為昴貴租金而裹足不前。神山早在六點已經坐滿人,難得我早放,又有一人位,當然要來嚐一下環境:挺光鮮亮麗的,看起來比較像中價居酒屋的感覺,空間感很足,坐得很舒適食物:神山沾麵$89一上桌,似模似樣的啊!中等粗度的沾麵,中間的坑位掛湯力強,口感煙韌得來不會因太粗而要咀嚼很久,平衡度非常出色豚角煮,採用厚重的五層腩,先行用滷汁煮過,之後再煎封外層,做到肥而不膩,很正其餘的配菜如筍尖都是無渣又清甜,溏心蛋做到蛋黃半流而蛋白僅熟,分數絕不低沾汁略為濃稠了點,還是不影響他整體的高分叉燒+207:3左右的瘦肥比例,叉燒切得薄又帶點咬口,跟豚角煮比完全不肥膩,還附少量菠菜,也是不錯蘋果沙律$45清甜的蘋果水份超充足,用來為沙律調味比任何醬汁都好,加上少量的咸火腿吊味,為油膩的沾麵清一清腸胃效果真的不俗服務:大都非常友善,而且夠專業,亦有做功課,能把豚肉煮的特色煮法娓娓道來,難得!

食物:

神山沾麵$89

沾汁略為濃稠了點,還是不影響他整體的高分

叉燒+20

蘋果沙律$45

服務:
2020-09-17 129 瀏覽
記得嗰日我地去咗佐敦谷露營兼野餐,亦係我人生第一次參加露營活動,好開心!雖然已經係春天嘅時分,但係天氣都仲係較為清涼。嗰晚我地離開佐敦谷都仲落起微絲小雨,非常浪漫添!嗰陣又凍又餓,就好想食碗熱辣辣嘅麵! APM嘅選擇頗多,最後我地揀咗「神山」。餐廳環境不錯,有吧枱,有四人枱等。店員安排我地坐四人枱,坐得舒服。跟住我地就嗌咗兩碗麵分享啦,小妹揀咗「赤神山叉燒拉麵」,男友揀咗「白神山豚角煮拉麵」。最開心嘅係每碗拉麵都有兩片紫菜同埋我最愛嘅溏心蛋呢!唔似一般拉麵店只有半隻蛋,而係一整隻蛋啊啊啊~~~湯底極濃而且偏油,所以食完拉麵就要飲返啲玄米茶解下膩喇!
湯底極濃而且偏油,所以食完拉麵就要飲返啲玄米茶解下膩喇!

2020-04-02
2020-09-14 205 瀏覽
高質沾麵💜沾麵嚟講 呢個價錢唔算貴神山沾汁麵麵條幾硬身湯底好濃稠本身我食得重口味 佢地嘅汁對我嚟講啱啱好🤣豚肉好厚好大舊好軟熟 表面少少脆 整體嚟講好香口 好juicy🤤溏心蛋超流心😋係一間可以回購嘅沾麵舖💜🤑 神山沾汁麵 $89
高質沾麵💜

溏心蛋超流心😋

係一間可以回購嘅沾麵舖💜

🤑 神山沾汁麵 $89
2020-05-02
15 分鐘 (堂食)
2020-09-13 96 瀏覽
疫情之前試過神山麺屋,覺得佢哋嘅沾麵同埋拉麵做得好好。今日放工後經過APM,雖然冇得堂食,但仍然能夠外帶返屋企品嚐。所有食品在回家後仍然能夠保持溫度,是食物很重要的一環!,而神山麺屋就能夠做到!他們的包裝十分企理整潔,沾麵汁或其他醬汁都沒有倒瀉的痕跡。小食方面,我哋點了一份煎餃子和唐揚炸雞。餃子火候剛剛好,皮脆餡料多。沾上一點醋吃更加滋味。炸雞外皮香脆,鹹度適中,沾上沙律醬吃感覺更清新。我們還點了神山沾汁麵和叉燒沾汁麵。麵底、配料和醬汁到時分開擺放,房子麵條發脹。豚角煮非常入味,入口香軟,油脂十足!而叉燒質感軟而不散!沾麵汁十分鮮味,使整個沾麵昇華!

第二次試神山麵屋啦🤣 今次試佢地嘅黑神山一嚟到已經聞到好香嘅黑蒜油味貌相麻麻地 好黑 以為食緊墨汁意粉食到個嘴有啲黑色好尷尬🤣但湯底有啲油 食左一半覺得好濟叉燒普通 唔係好特別一早估到麻麻地 追加左豚角 豚角真係好正🤤大大舊 燒到好香口肉質好冧 勁有肉汁加$25有兩大舊好食嘅肉 都幾抵😋💜🤑 黑神山 叉燒沾汁麵 $79🤑 追加豚角 $25
第二次試神山麵屋啦🤣

黑神山 叉燒沾汁麵
🤑 黑神山 叉燒沾汁麵 $79
🤑 追加豚角 $25
2020-09-12
15 分鐘 (堂食)
豚角
黑神山 叉燒沾汁麵
2020-09-02 337 瀏覽
話說lunch未諗到食乜之際,見神山出面個牌影住碗擔擔麵,似乎係新野,而且樣子紅通通,本人嗜辣,凡聲稱自己辣味都要試食,試吓佢真偽。辣就算了,唔覺佢辣。如果唔好鹹野,我都唔會建議,唯一亮眼之處,就係有芫荽!話說我好鍾意芫荽,初頭唔知有,一食好驚喜!大大塊。叫了菠蘿特飲,跟麵唔洗加錢,還可以啦,菠蘿汁咁囉。Overall 來講,今次第四次食呢間,係咪好好食又唔算,但又唔係唔好食。弊,好似無講咁?😂😂不如咁講,還可以,坐得也舒服,但apm有其他更好味的選擇。埋單88沒有特價,有野食有野飲有一碟仔蘿蔔前菜,算係抵㗎啦。

叫了菠蘿特飲,跟麵唔洗加錢,還可以啦,菠蘿汁咁囉。

2020-09-02
之前個排味有堂食但又好想食拉麵,就用網上外賣平台叫左依間主打沾麵既餐廳,沾麵黎講依個價錢吾貴,而且係屋企就食到好方便❤️神山沾汁麵($89)麵條比較硬身,湯底質感濃稠,將一小撮麵放係豚骨湯,麵條沾滿哂湯汁,食落去味道濃郁但吾會太咸,而且麵條口感好煙韌,再配上厚燒既豚肉,豚肉燒得岩岩好,秘製既醬汁好入味,仲有溏心蛋好流心🥰 叉燒沾汁麵(黑神山)($79)味食已經聞到好香既黑蒜油味,叉燒口感軟嫩,惹味既蒜香岩哂鍾意重口味既人❤️神山炸雞($42)炸雞配芥末沙律醬,雖然外賣係屋企食已經無咁脆,但雞肉鮮嫩肉汁豐富,食落去吾會好油膩神山手造餃子($38)每次食日本野都好鍾意食煎餃,底部煎至金黃色,再蘸點醋食好正🥰

神山沾汁麵($89)

叉燒沾汁麵(黑神山)($79)

神山炸雞($42)

神山手造餃子($38)
2020-08-29