2024-01-22 124 瀏覽
踏入呢間餐廳,食客嘅笑聲同碟碌聲交織成一段悅耳樂章🎵。開胃前菜煙燻倉魚,煙韌得嚟唔失水潤,緊致嘅口感同獨特嘅煙香味撩撥住味蕾,真係一試難忘!炒鮮奶滑溜得嚟人哋有層次感,奶香味可能淡咗啲,但都夠味道傳到心坎裡面。來到檸檬雞,外皮炸得脆彈,檸檬醬香氣撲鼻,酸酸甜甜順滑過喉,一啖之後,真係停唔到口😋。咕嚕肉雖然有啲細件,但啖啖肉,炸到外酥內嫩,唔會過於油膩。最後,豉油皇中蝦色香俱全,但體積同心中想像嘅有差距,鮮味係在,但隻蝦真係可以肥美啲。食物之間,我都試咗小食炸鮮奶,香脆外衣同綿滑內裡組合得啱啱好,只係奶味可以再濃郁d嘅話就無得輸。全晚食完,即刻朋友圈check in,又影相又發文📸,呢個美味經歷,絕對值得同好友分享。以普羅大眾嘅眼光嚟講,呢度嘅菜式質素真係稱得上係「價廉物美」,特別適合同一大班朋友嚟開餐,各有所愛,開開心心聚埋一齊。下次再來,一定要再點多幾樣新嘢試吓!

2024-01-17 35 瀏覽
今日我同班朋友去咗益新呢間餐廳食飯,味道真係好有驚喜😋!首先,個煙蒸魚真係正到爆燈💡!魚肉鮮美得嚟又滑,個煙薰香味又唔會太搶戲,食落真係好過癮。西檸雞出場時酥脆聲音就攞晒分,雞肉保持着滑嫩,加上西檸咁清新既味道,真係每啖都喜出望外!焗魚腸都一樣吸引,魚腸口感糯滑,但可能焗咗啲乾,所以少少入面嗰股魚湯味要湊近啲先聞到。大良炒鮮奶就完全冇得輸,啲雞蛋炒得又香又滑,有種溫柔嘅口感,食落真係幾滿足。其實我哋一班人每人都食得好孖實😄,但就唔少得啲小意見。例如咸魚香酥肉就啲意思喇,唔算特別,食落有少少鞋口。而家講番最後個驚喜,綠豆沙份量同味道都係滿分,陳皮海帶嘅加入,完全提升咗呢碗傳統甜品!總體黎講,今次飯局真係食得開心又滿足。依家肚仔飽滾滾,仲要散步散吓氣先得喇🚶‍♂️。益新下次有機會,我仲會回味無窮!

來到這家食堂,首先點的圓桌上擺滿了經典的港式大菜。🍴 那份煙燻倉魚味道唔錯,魚肉彈牙,煙香撲鼻,但輕了點,可能我對濃烈的煙燻情有獨鐘。西檸雞一上桌,香氣撲鼻,炸得金黃酥脆,檸檬的微酸提味得正!啖啖雞肉,配上檸檬的清新,真系滿足到唔得了!🍋大良炒鮮奶那個滑,啊!系口感嘅絕配,輕輕一啜,奶味濃郁,簡直唔想停口。飲湯,那粉葛與鯪魚的湯底,暖笠笠,融入一點赤小豆帶來的甘甜,正宗老火湯,系入面溫暖慢慢蔓延。🔥最後一提,那鹹魚煎肉餅,鹹香俘虜味蕾,肉餅入口嫩滑,鹹魚的鹹香跟肉餅的肉香結合得剛剛好。每一口都喚起對傳統粵菜的無限憧憬。總之,這次嘅食物體驗,簡單來講,就系舊香港的味道浓得來,真系食到心满意足。

2008-09-28 1414 瀏覽
1Sep2007 1845有人要求想黎呢度試,咁就選定日子。預先訂了的煙燻倉魚沒有令到我地失望,肉及骨每一分每一吋都有濃濃及強烈的煙燻味;西檸雞的甜酸度剛剛好,係屋企整實在有點難度,想食唯有俾錢,雞就冇咁特別,但如果用新鮮嫩雞效果又會點呢?其餘的4味菜式,沒有正面及負面的驚喜,都叫做合格,總算黎講試過,有機會的還會再來也。
1Sep2007 1845

有人要求想黎呢度試,咁就選定日子。

煙燻倉魚
(上)大良炒鮮奶、(下)南乳炆齋
(上)油炸鬼炒牛肉、(下)鳳凰焗魚腸
西檸雞
2008-09-22 673 瀏覽
現今在開飯的圈子中,已不再依靠好幾個來搞飯聚,而且越來越即慶,好像這一次到奇雲高達兄,帶大家到跑馬地益新,品嘗出色的懷舊粵菜局,也是三數日之內成團.一早訂定位,十三個人坐在一張大團檯,係逼一點,但夠熱鬧.如果去過跑馬地店的朋友,也知道這間飯店是很細小的.所以小到連燒味也做不到,想吃琵琶鴨?要一早訂,而且由渣甸山店送過來,新鮮度一定比不上,今次唯有割愛.餐前的例湯是粉葛赤小豆鯪魚湯,近期吃得頗多,來一碗實在有下火之效用,有人說為何不見鯪魚,也許是用魚袋盛著來煲,所以不著一點痕跡.另一道出色的是炒鮮奶,第三次來再吃,一樣保持水準.炒得很香滑,永不失手.接著的順德鯪魚片,伴西芹一同炒之.沒有甚麼特別.肉鬆生菜包的肉鬆很幼細,用生菜包住來吃是一貫食法.記得兩年前的食評說過,之前吃過很多做得差的西檸雞,來到益新,吃過其西檸雞之後,才開始愛上此道.之前的光陰,就是如此浪費掉,不須多說,這店用的雞件,皮肉分明,吃落皮脆,而且很薄,肉質鮮嫩可人.而西檸汁味道平衡,不會偏向一面.仍然做得很好.鳳皇焗魚腸非常足料,上桌時有人打趣說:{好像梳乎里!},一打開,魚腸多過蛋,甘香可口,不帶一

鳳皇焗魚腸非常足料,上桌時有人打趣說:{好像梳乎里!},一打開,魚腸多過蛋,甘香可口,不帶一點腥味.是近期吃過最好的魚腸.反觀全夜的重頭戲煙倉魚就有點點不及,今次吃沒有多層的燻味,吃落魚肉仍嫩,亦有點燻香.感覺上,比上次來差一點點.香口菜式有吉列鮮魷,脆漿不厚,吃落香脆可口,鮮魷新鮮又彈牙.

缽仔飯也是益新之主力,鮮茄牛肉片飯似是茶記的茄膏,梳打牛的味道.另一味葡汁焗飯也不算甚麼特別.

這夜上菜速度以極速來形容,好像我們去大排檔的速度.每一刻也是與時間競賽.店方是否想做多一輪生意?

離開時,店員說這店即將會會搬遷,地點會在灣仔.面積比現今的大,其實早應該要搬,只是小店格局,燒味也要由渣甸山做好才送來.食客由坐不下那麼多...

期望新店繼續保持水準,到時希望會有琵琶鴨吃,誠為食家之福.
炒鮮奶
色水不自然的煙倉
神奇頂級超卓西檸雞
梳乎里魚腸
炒鮮奶
神奇頂級超卓西檸雞
梳乎里魚腸
跑馬地於我的印象,是一個富豪和中產人士的集居之地,也相信當地的居民,對生活都有一定的要求。知道這裡也出一些出名的食肆,今次吃的益新美食館,由利舞臺遷至這裡,有傳說中的西檸雞、煙倉魚和雞蛋焗魚腸等,未吃之前,我是有些期待的。先上的赤小豆鯪魚粉葛煲瘦肉,很足火侯,對熱氣人士,很有下火的功效;奇餘的炒鮮奶、炒鯪魚崧和鴿崧生菜包,賣相和味道都見得出大廚的功架,炒鮮奶夠滑、鯪魚崧也有鑊氣,口有彈性,惟生菜包的的炒鴿崧,可以炒得乾身一點。其招牌的煙倉魚,大家試後覺得煙薰味不足,又吃不著倉魚的鮮味,味道來得兩頭不到岸,口感總算來得結實。反而另一招牌西檸雞實是名不虛傳,用的應是新鮮雞,炸得剛好,外皮不會過硬,雞肉也嫩,加上恰到好處的開胃西檸芡汁,各方面都配合得好好。吉烈鮮魷也很香口,能鎖到內裡的水份,另一高潮來到,一個貌似疏芙里的雞蛋魚腸,漲卜卜的,內裡滿是甘香的魚腸,絕對比上一次另一間老牌食肆為佳。還來多個不太苦澀的上湯菜膽,平衡回過飽的感覺。最後來了兩個葡式焗飯,有茄膏和葡汁兩款,味道不過不失,勝在有些飯焦。這餐飯原本食物方面已可接受,但一來因地方太擠迫,坐得不太舒服,二來上菜速度太快,令這餐飯吃

這餐飯原本食物方面已可接受,但一來因地方太擠迫,坐得不太舒服,二來上菜速度太快,令這餐飯吃得急了一點,不可以細心地去品嚐每一道菜,對於一個「有要求」的地區食肆,當晚大部份客人,好多也覺得可以悠閒一些。

2K
2008-09-13 313 瀏覽
10-9-2008一直想試益新出晒名的西檸雞及煙焗倉魚, 呢日終於有機會了, 多謝食友 K 的安排!- 先飲碗粉葛赤小豆鯪魚湯, 味道老火又住家得很, 唔錯唔錯.- 大良炒鮮奶: 名物 #1, 當然唔會錯過. 奶香幾夠, 質地好滑, 不過身邊的食友 S 就話覺得鳳城0個個炒得更好, 搞到我好想試試0個邊的出品 tim. - 鯪魚片炒西芹: 其實我唔係咁鍾意食鯪魚片/球 etc, 唔講太多了.- 鴿崧生菜包: 鴿崧肉汁唔少, 幾惹味, 配生菜包幾清新, 不過我覺得齋食鴿崧仲好食. - 煙燻倉魚: 比名物 #1 更「名物」的名物 #2, 所以一上檯大家就嘩聲四起 魚肉又鮮又 juicy 又滑, 煙燻味點到即止, 好食. 另外亦可蘸落了水果的沙律醬, 不過我就覺得原汁原味仲正.- 吉列魷魚: 勁熱, 好脆口, 炸漿薄薄一層, 魷魚彈牙爽口又鮮甜, 好食.- 西檸煎軟雞: 全晚最期待的名物 #3, 亦係全晚最好食的一碟 -- 雞肉滑, 皮薄脆, 唔會好肥, 但最正係個檸檬汁, 香味撲鼻, 檸檬味好出, 唔會太酸, 而且完全唔會杰, 食唔停口! 絕對係我 so far 食過
10-9-2008

- 西檸煎軟雞: 全晚最期待的名物 #3, 亦係全晚最好食的一碟 -- 雞肉滑, 皮薄脆, 唔會好肥, 但最正係個檸檬汁, 香味撲鼻, 檸檬味好出, 唔會太酸, 而且完全唔會杰, 食唔停口! 絕對係我 so far 食過最好食的西檸雞, 極力推介!
- 鴛鴦焗飯: 係蕃茄鮮牛肉及葡汁焗, 不過呢鴛鴦分開了上... 梳打牛肉腍腍膠膠的, 茄汁係杰杰的茶記 style, 可以不試; 葡汁0個邊就有雞肉, 蘑菇之類, 味道普通, 係比茄牛好食咁0者.
- 上湯浸芥菜膽: 一向唔食芥菜膽, 呢日食了一條, 係比出面餐館的無咁澀, 但仍然接受唔到芥菜的味道, 唔講咁多了.
- 雞蛋焗魚腸: 名物 #4, 叫了中 size (?), 不過仍然成個洗手盤咁大, 我見到眼都突埋! 賣相好靚, 香噴噴好吸引, 食落 d 蛋好滑, 魚腸勁多又甘香, 比上次蓮香樓的好得多, 正!
- 仲有送的一窩綠豆沙, 甜度適中, 夠「沙」又夠多渣, 帶點陳皮香, 好食.

食店鋪位幾細, 一行 13 人已佔了 1/3 個場, 不過地方乾淨舒服, 感覺不錯; service ok, 雖然上菜快0左 d, 令大家食得好忙碌, 但態度不錯的.

$200 一個頭, 話平唔平話貴唔貴, 不過食物好好, 加上呢度係跑馬地, 都合理的. 會再幫襯 -- 為0左佢的西檸雞!
  • 煙燻倉魚
  • 西檸煎軟雞
2008-06-26 255 瀏覽
not gonna talk about their lemon chicken, as i said, can't say the best but worth to give it a try, also don't forget about their 肉餅, its very nice and something i'd order everytime. -p.s: good serive as well.

p.s: good serive as well.
2008-06-16 74 瀏覽
Just want to comment on this signature dish of theirs: 西檸煎軟雞Boneless; Deep fried, very crispy yet meat is still very tender; strong lemon flavor; somehow I tasted very strong butter flavor also; but a little too much sauceThis restaurant is super small, only 7 tables. Not a comfy place at all and nothing fancy. But service is definitely good. They'd name all the fresh items of the day immediately, give you a lot of recommendations, & will not force you to order the pricy items.

• 西檸煎軟雞
2008-03-26 65 瀏覽
星期六訂了7:00pm 去益新吃飯,入到去第一感覺是地方面積細,所以我和朋友座下來感覺有点迫,心想沒所謂啦,最重要是想吃好嘢。約15分鐘後,座位已坐滿了。叫左"西檸煎軟雞":檸檬汁甜酸度適中、好香、不愧為必食推介,"焗魚腸":我覺得就一般了。其他都幾好味。吃完飯後,準備上糖水時有人客到來問有冇位,侍應話等5分鐘,這時我們都知應該是等我們的座位,所以好心地快点吃糖水啦,点知我們一吃完糖水,個侍應就比張單來,唔系嗎?我都未叫埋單,服務真是唔得,心想算啦,点知起身走時,個侍應立即行來執枱,大佬呀,條通道己經很窄,你仲行入來,我点出去呀?比偏高價錢去食啲咁嘅服務及環境(地方少,很迫),食物水準唔錯都留唔到啲客啦!

(非會員)
2008-01-03 58 瀏覽
要為十二月三十一號晚飯找個好地方是一件具挑戰的工作. 看到食評不錯的這間中式餐廳, 早在三星期前訂位, 聽電話叔叔笑說: ' 咁早就訂?' 很好禮貌.當日七點半到達, 差不多己坐滿. 點了幾味小菜:- 大良炒鮮奶- 茄汁蝦- 蟹黃時蔬- 焗魚腸- 瑤柱雞容羹實在想不到可以批評的地方. 樣樣好味, 啖啖足料. (尤其是羹, 瑤柱多多多)侍應態度友善, 看我們吃剩些炒鮮奶, 忍不住說: ' 今日炒得好靚呀~ 唔好呀~ '當然想一點不溜...可是肚皮得兩個(四碟菜一湯!!!)07 年最後一餐超好味~ 一定會再來~p.s. 還有番薯糖水送, 羌湯驅寒又好味..又加分...

當日七點半到達, 差不多己坐滿. 點了幾味小菜:

- 大良炒鮮奶
- 茄汁蝦
- 蟹黃時蔬
- 焗魚腸
- 瑤柱雞容羹

當然想一點不溜...可是肚皮得兩個(四碟菜一湯!!!)

07 年最後一餐超好味~ 一定會再來~

p.s. 還有番薯糖水送, 羌湯驅寒又好味..又加分...
2007-12-02 152 瀏覽
光顧日期:2007年11月23日這所餐館前身是位於利舞台的《益新飯店》。聽聞是老字號,新店於跑馬地開幕後,仍原用舊廚師和伙計,以確保新店有舊店的素質。餐館的面積很少,可容納的客人固然不多,職員預先已跟我們表明19:00入座,20:30便要交枱。還未到19:00,我己抵達,只見兩名客人,另外還有一位正在等候外賣取走。時間慢慢過去,預訂了座位的客人遂漸到來,兩圍約12人的餐桌坐滿後,還有不少散客前後到來,蠻受歡迎喔!煙焗倉魚(時價)$338:是整飯最好味的一道菜。魚肉不但結實嫰滑,配合濃郁的煙薰味,實在令人停不了口。好味道!(左上)椒鹽生中蝦(時價)$180:說實話,$180只有8~10隻蝦,價錢確實偏高,還要吃不出驚喜的味道,不是蝦不夠爽,不是味道不足,是一般水準,而很多餐館也能吃到此貨式的菜。(右上)豉椒味菜鮮魷$80:魷魚新鮮爽口,用豉椒炒作必定惹味,但也是一般貨式,沒有獨特之處。(左下)上湯浸豆苗$83?:酒味過重,不用吃也能嗅出來,味也很鹹。那麼簡單的一度菜也做不好,是我們極不喜歡的。(右下)西檸煎軟雞(半隻)$125:香脆、多汁、嫰滑的雞肉拌上濃郁的檸檬香、酸甜得宜的檸檬汁,不
光顧日期:2007年11月23日

(右下)西檸煎軟雞(半隻)$125:香脆、多汁、嫰滑的雞肉拌上濃郁的檸檬香、酸甜得宜的檸檬汁,不愧為絶配,很好味喔!

概括:
(1)食物:價錢偏高,要吃差不多水準的菜式,鳳城較合理。
(2)服務:看到有些客人跟伙計談笑風生,相信是益新的常客,服務當然周到,我們這些生面孔的,服務只屬一般。
(3)環境:地方太少了,每把餐桌之間的空位不多;客人多,固然嘈吵。
益新美食館_煙焗倉魚
2007-10-16 50 瀏覽
猶記得上年一大班人,替幾位朋友在此"慶生",轉眼間,差不多一年.闊別差不多五十周,今次是同另一班朋友前來.友人要求吃益新,兼是跑馬地的一間,作為搞手,又沒有理由去拒絕.本來計劃去大坑的浣沙廚房,唯有繼續擱置.沒有上次的大堆頭,八人的飯局,點菜方面亦不是大問題,上次小弟吃過什麼,就吃什麼.當然人數減半,很多菜式也減免.但有兩味一定要叫,如西檸雞,燻倉魚.單叫此兩味,已經夠壓場.可惜就是沒有琵琶鴨供應.要上去渣甸山店才能吃到.上次吃過的炒鮮奶感覺不錯,今次再吃仍然覺得很好,火喉十足,炒得極為嫩滑,席上的M小姐,大叫吃罷效果可比SKII.至於上次感覺一般的焗魚腸,這一次終收復失地,魚腸的甘香,同陳皮的味道,加埋便是惹味組合,連一向視內臟如洪水猛獸的K小姐,也忍不住吃兩口,結果也大叫好吃.西檸雞水準照例良好,之前的慶生局食評已提及,不贅.煙蒼魚上桌時大家嘩嘩聲不絕,小弟邊吃邊說其有層次的煙燻味,仍然令人蝕骨消魂.就同坐在身旁,M小姐身上傳來的"三宅一生"的香水味一樣.)說罷全檯大笑.I先生問有沒有叫粥粉麵飯之類?)我當然有.)益新的焗飯,又是撚手作.來個鴛鴦焗飯作結尾,再追加碟干燒伊麵,眾人已

I先生問
有沒有叫粥粉麵飯之類?)我
當然有.)益新的焗飯,又是撚手作.來個鴛鴦焗飯作結尾,再追加碟干燒伊麵,眾人已大叫滿足矣.

大家各有各忙,差不多一季見一次,單是這場飯局,一拖了兩個月,才能成事.

如今之計,唯有在往後的日子,盡量保持"連線"狀態.
2007-09-05 33 瀏覽
不值一提, except for the service.
不值一提, except for the service.
2007-09-01 46 瀏覽
曾到益新的利舞臺店吃過一次點心,可能當天沒有食運,點心沒有什麼驚喜,所以知道它結業後重開,也沒有想過來光顧。雖然看了幾篇口碑不錯的報導,但始終跑馬地是比較令人傷腦筋的地方,除了電車和的士,搞不懂在那裡乘車來成和道。心理有了障礙,自然就沒有來的動力。這天還是在銅鑼灣打的過來,的士小哥居然不知道埃索油站在那裡,幸好小卡眼利,一眼就看到益新的招牌,否則還不知在那裡下車。這店很小,六/七張桌、四十個客人左右的規模,當日重開時大概是抱著投石問路的心態吧。例湯是清補涼煲唐排,清甜潤喉,甚有住家菜風味。此店名菜之一,就是西檸軟雞。小臣一向不太喜歡西檸雞,因那汁不是過甜就是過酸,這裡卻調得剛好,炸的火候亦掌握得妙,外脆而肉嫩,香口而不乾,果然不錯。可惜少了一個人(托眼鏡)作權威性的結論,有所不足也。焗魚腸弄了個梳乎里出來,也真有創意(拍了幾張照已癟下來),味道亦是近期吃過最好的,蛋味和魚腸的甘香混在一起,明知膽固醇高亦要吃。四寶扣鵝掌味道調得不錯,不過鵝掌燜得未夠腍。四寶中居然有髮菜,還以為除了外母大人有存貨外,此物已經絕跡。梅菜杞子浸時蔬味道清淡,用來下飯不俗。鍋貼明蝦炸得頗乾,我覺得鳳x做得較出色

例湯是清補涼煲唐排,清甜潤喉,甚有住家菜風味。

梅菜杞子浸時蔬味道清淡,用來下飯不俗。

鍋貼明蝦炸得頗乾,我覺得鳳x做得較出色。

一說要點荷葉飯,娜姐的眼裡就發出光芒。清爽的飯滲了荷香,沒有用蠔油把其他味道蓋過,配料鮮美但不過多,都是好的荷葉飯的要素。此飯俱備。

友人在別的網誌見過鮮茄牛肉焗飯,無論如何也要吃。不過侍應小哥硬是說只有鮮茄免治牛肉焗飯和鴛鴦焗飯,最後找來最老資格的侍應叔叔才肯弄一份給我們。果然沒有介紹錯,炒過的飯再放進烤爐,加上鮮而不酸的肉茄,和沒有被梳打粉摧殘的牛肉,好吃之餘又勾起美味回憶,不得不讚。

甜品是海帶綠豆沙,濃稠度適中,臭草下得不過多,但也不太甜,味道不俗。

買單每人一百八十,絕對不算貴。