2K
2008-09-13 313 瀏覽
10-9-2008一直想試益新出晒名的西檸雞及煙焗倉魚, 呢日終於有機會了, 多謝食友 K 的安排!- 先飲碗粉葛赤小豆鯪魚湯, 味道老火又住家得很, 唔錯唔錯.- 大良炒鮮奶: 名物 #1, 當然唔會錯過. 奶香幾夠, 質地好滑, 不過身邊的食友 S 就話覺得鳳城0個個炒得更好, 搞到我好想試試0個邊的出品 tim. - 鯪魚片炒西芹: 其實我唔係咁鍾意食鯪魚片/球 etc, 唔講太多了.- 鴿崧生菜包: 鴿崧肉汁唔少, 幾惹味, 配生菜包幾清新, 不過我覺得齋食鴿崧仲好食. - 煙燻倉魚: 比名物 #1 更「名物」的名物 #2, 所以一上檯大家就嘩聲四起 魚肉又鮮又 juicy 又滑, 煙燻味點到即止, 好食. 另外亦可蘸落了水果的沙律醬, 不過我就覺得原汁原味仲正.- 吉列魷魚: 勁熱, 好脆口, 炸漿薄薄一層, 魷魚彈牙爽口又鮮甜, 好食.- 西檸煎軟雞: 全晚最期待的名物 #3, 亦係全晚最好食的一碟 -- 雞肉滑, 皮薄脆, 唔會好肥, 但最正係個檸檬汁, 香味撲鼻, 檸檬味好出, 唔會太酸, 而且完全唔會杰, 食唔停口! 絕對係我 so far 食過
10-9-2008

- 西檸煎軟雞: 全晚最期待的名物 #3, 亦係全晚最好食的一碟 -- 雞肉滑, 皮薄脆, 唔會好肥, 但最正係個檸檬汁, 香味撲鼻, 檸檬味好出, 唔會太酸, 而且完全唔會杰, 食唔停口! 絕對係我 so far 食過最好食的西檸雞, 極力推介!
- 鴛鴦焗飯: 係蕃茄鮮牛肉及葡汁焗, 不過呢鴛鴦分開了上... 梳打牛肉腍腍膠膠的, 茄汁係杰杰的茶記 style, 可以不試; 葡汁0個邊就有雞肉, 蘑菇之類, 味道普通, 係比茄牛好食咁0者.
- 上湯浸芥菜膽: 一向唔食芥菜膽, 呢日食了一條, 係比出面餐館的無咁澀, 但仍然接受唔到芥菜的味道, 唔講咁多了.
- 雞蛋焗魚腸: 名物 #4, 叫了中 size (?), 不過仍然成個洗手盤咁大, 我見到眼都突埋! 賣相好靚, 香噴噴好吸引, 食落 d 蛋好滑, 魚腸勁多又甘香, 比上次蓮香樓的好得多, 正!
- 仲有送的一窩綠豆沙, 甜度適中, 夠「沙」又夠多渣, 帶點陳皮香, 好食.

食店鋪位幾細, 一行 13 人已佔了 1/3 個場, 不過地方乾淨舒服, 感覺不錯; service ok, 雖然上菜快0左 d, 令大家食得好忙碌, 但態度不錯的.

$200 一個頭, 話平唔平話貴唔貴, 不過食物好好, 加上呢度係跑馬地, 都合理的. 會再幫襯 -- 為0左佢的西檸雞!