2019-06-08 48 瀏覽
好少會聯想到來中環食碗麵,但近年在中環帶本土或中國人特色的麵店開得琳琅滿目,今日就是這間帶有川菜風味的麵店。這裏的裝修帶點新潮的格局,不會是有山水畫的傳統中式餐館風格。餐牌就是帶有強烈的本土特色,只需要將自己愛吃的畫好就可以了。先來滷水拼盤,但與其說是滷水拼盤不如說是他一個凍肉拼盤,因為他不是浸在滷水的那一種,反而是可以沾一些中間的粉一齊吃,這是四川的味道。主角來了,我要了小辣和再加麻,這碗麵可以恰如其分做到麻而不太辣,香而不重味的感覺這是四川菜少見的味道,而且麵質爽口,配上肉醬一齊食非常之惹味另一碗是牛肉麵的,牛肉不會很鞋,點的是小辣,這個辣的程度真是非常輕微,配上牛肉一齊吃,就算是不太吃辣的朋友亦吃得津津有味口水雞嫰滑無比,那種麻而不辣的效果又再上了舌尖,是一個惹味的小食

2019-06-08 4016 瀏覽
朋友約我食飯,仲揀咗間佢食過幾次又覺得幾好食嘅瘋狂小麵!成個餐廳嘅裝修好有中國風,好古色古香!餐牌上面主要係套餐,$98就有碗麵,飲品,小菜同甜品4樣野,咁抵食就一人點咗一個套餐🤤🍀瘋狂牛肉麵加滷蛋 (+$9)朋友揀咗紅湯,少辣同少麻,湯底好濃郁好滋味,搞到我都忍唔住飲咗好多啖🤤燉煮2小時嘅牛腱子肉好腍,麵係幼身都幾彈牙👍🏻🍀瘋狂擔擔麵我叫咗少辣少麻,不過我比較鐘意食辣,下次可以叫辣啲肉碎同麻辣汁嘅份量都好足,撈麵啱啱好! 仲有花生青瓜絲同蔥花,撈埋一齊好惹味!😋😋😋🍀紅油耳片 (+$32)豬耳切到薄薄地,非常爽口!👍🏻🍀棒棒雞 (+$33)雞肉切成好多塊薄片,再用麻辣油浸到入晒味,食落麻香味十足,推介!!!😍😍🍀烏梅汁飲落酸酸地,生津解渴又可以解辣!🍀羅漢果冬瓜茶羅漢果味濃,加埋冬瓜茶都幾清甜!🍀熱醪糟粉子醪糟粉子甜甜地帶有少少酒味,粉子軟糯! 仲加左幾粒枸杞☺️🍀凍成都老冰粉冰粉口感好似啫喱,食落冰冰涼涼,好清甜!!! 再加埋花生芝麻葡萄乾等,口感豐富!!! 勁好食!😍😋
朋友約我食飯,仲揀咗間佢食過幾次又覺得幾好食嘅瘋狂小麵!
成個餐廳嘅裝修好有中國風,好古色古香!
瘋狂牛肉麵

🍀瘋狂牛肉麵加滷蛋 (+$9)

燉煮2小時嘅牛腱子肉好腍,麵係幼身都幾彈牙👍🏻

🍀瘋狂擔擔麵
我叫咗少辣少麻,不過我比較鐘意食辣,下次可以叫辣啲
紅油耳片

🍀紅油耳片 (+$32)
豬耳切到薄薄地,非常爽口!👍🏻
棒棒雞

🍀棒棒雞 (+$33)

🍀烏梅汁
飲落酸酸地,生津解渴又可以解辣!
🍀羅漢果冬瓜茶
羅漢果味濃,加埋冬瓜茶都幾清甜!

🍀熱醪糟粉子
醪糟粉子甜甜地帶有少少酒味,粉子軟糯! 仲加左幾粒枸杞☺️

🍀凍成都老冰粉
2019-06-04
紅油耳片
棒棒雞
2019-06-07 49 瀏覽
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌗🌑商廈1樓嘅小舖-瘋狂小面,想試左好耐,冇諗過身邊D同事個個都食過,終於輪到我試喇!木製嘅檯凳好有中國風,齋環境已經加分。選擇都唔少,有麵都有串串,想試小食都可以係麵套餐上A+B+C咁揀,啱曬我哩種貪心想試幾樣嘢嘅人。碗雜麵有好香嘅芝麻醬味,同麻辣底撈埋一齊,簡直係絕配香口。肥腸同扣肉都冇得輸,唔會好似一大舊肥肉入口咁油膩。棒棒雞都做得出色,飲品都OK!其實食得出D湯底同調味都係用心製作,估計應該餚左幾個鐘先可以咁入味。
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

木製嘅檯凳好有中國風,齋環境已經加分。

碗雜麵有好香嘅芝麻醬味,同麻辣底撈埋一齊,簡直係絕配香口。

肥腸同扣肉都冇得輸,唔會好似一大舊肥肉入口咁油膩。

棒棒雞都做得出色,飲品都OK!
  • 瘋狂碗雜麵
2019-06-07 2436 瀏覽
有睇開我啲post 既朋友都知我好中意食麵,今次試咗間食小面既鋪頭,絕對可以挑戰你味蕾。「小面」即係以蔥、蒜、醬、醋、辣椒去調味,有分湯麵同埋撈麵。呢度有幾款套餐組合,任君選擇。—————————————————————以下既套餐都揀咗💰98 (A+B+C+D)A.瘋狂小面#瘋狂大排面 一開始仲以為大排係豬扒,原來係排骨😂每舊都好大,而且炆得好淋好入味,有啲仲有軟骨位,幾好食。欣賞佢既湯好濃同結身,唔會好稀,麵既份量都好多。#瘋狂牛肉麵 牛肉同樣好淋同入味,份量好多。👉🏻睇餐牌見到燒白面得限量15份,睇圖覺得好吸引,下次希望試到。B. 瘋狂飲品#冰糖雪梨汁 (需另加$6)估唔到飲落唔係死甜味,好冰凍,感覺好清涼,食住小面飲呢杯真係夠爽。#凍檸茶 (需另加$5)C.瘋狂小吃 #棒棒雞 (需另加$32)凍食既雞食落有好香濃既辣椒醬味,雞件切得比較薄身,食既時候都好方便,唔洗吐骨頭😂#燒椒茄子 (需另加$32)食落凍凍地,茄子好淋,吸咗啲辣椒醬好惹味。D.瘋狂甜品#成都老冰粉 食完辣野,呢款冰粉絕對可以幫你解辣,食落感覺好似啫喱,仲加咗少量白同黑芝麻,令味道更香,好中意呢款甜品。
—————————————————————
以下既套餐都揀咗💰98 (A+B+C+D)
A.瘋狂小面
#瘋狂大排面

#瘋狂牛肉麵

牛肉同樣好淋同入味,份量好多。

B. 瘋狂飲品
#冰糖雪梨汁 (需另加$6)

#凍檸茶 (需另加$5)

C.瘋狂小吃
#棒棒雞 (需另加$32)

#燒椒茄子 (需另加$32)

食落凍凍地,茄子好淋,吸咗啲辣椒醬好惹味。

D.瘋狂甜品
#成都老冰粉

2019-06-05
2019-06-07 85 瀏覽
經朋友介紹下,我決定來試試這家餐廳。先跟大家說說這家餐廳環境,雖然地方空間看起來好像很寬敞,但還是比較擠擁。中午吃飯時候比較多人,基本上等候時間可能需要15分鐘到半個小時。來到重點了,就是要跟大家說說這碗麵。我個人來說很喜歡他的麵和湯底,麵夠彈牙,湯底夠濃夠辣,但是他的餸菜就比較少令人有點失望。然後就說價錢,價錢其實我覺得偏貴了一點,套餐(麵+飲料)就已經HK78。單單一碗麵(份量少)跟一個配料(份量少)就已經收我HK78,我覺得有一點貴得令人不可接受。總括就說,味道是好好吃但如果份量可以加多一點就滿分啦!希望我下次再吃的時候份量會多一些,我個人來講真的不太夠飽。提醒大家,如果怕辣的話,我建議大家選bb辣。

2019-06-06
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 瘋狂肥腸面
2019-06-03 122 瀏覽
食完這一碗瘋狂小麵真係嬲到好瘋狂😃首先佢個Menu 設計是一個大伏,求求其其叫碗麻辣牛腩麵都$80叫你加lee加路好似好抵咁 但你再加上去就成舊水了😞貴,都唔係一個最大的問題!但比得咁既價錢就預返咁上下質數。首先,我承認我是叫外賣自取的,叫得外賣就預左冇堂食咁好味。但...由拎完碗麵到返到我公司只不過係短短10分鐘,碗麵凍左😃😃加上碗野辣,變左成碗油麵咁。之後🙂個麻辣味係同大陸買果d醬一樣味🤣hea到😂唉我都不禁慨嘆一句 現金世代 睇食評真係要小心d 因為真係好多網路打手。就系因為咁 我中過好多次伏
食完這一碗瘋狂小麵真係嬲到好瘋狂😃
首先佢個Menu 設計是一個大伏,
求求其其叫碗麻辣牛腩麵都$80
叫你加lee加路好似好抵咁 但你再加上去就成舊水了😞
貴,都唔係一個最大的問題!但比得咁既價錢就預返咁上下質數。
首先,我承認我是叫外賣自取的,叫得外賣就預左冇堂食咁好味。
外賣自取
2019-06-02 49 瀏覽
麵我就叫左酸辣粉,又酸又麻又辣,薯粉都超煙韌!簡簡單單配搭肉碎、芫荽,超滋味!嘢飲就叫左一杯蜜糖雪梨水,好清涼,超fresh嘅感覺!食熱氣野,飲番杯,即刻自我感覺良好,哈哈!小食就叫咗滷水拼盤同埋蒸蛋!個蛋超滑,食一啖就滑入喉嚨~ 滷水拼盤有我最中意嘅豬耳,超級入味!甜品我就叫左冰粉,平時我都係要上到大陸先有得食,今次終於比我搵到香港邊度有得食!口感爽滑、冰爽,好似啫喱咁,甜甜地超好味!真係食過返尋味!
2019-06-01 63 瀏覽
位於中環呢一間瘋狂小面係行街嘅時候途經所以上咗去試。 其實佢唔係好難搵只係喺中環扶手電梯附近,但係因為係樓上舖,所以有時可能會忽略咗佢。上到餐廳,餐廳都算幾大幾寬敞。 一點鐘時間,餐廳唔算多人,好彩唔使等位。佢個menu好精美,圖文並茂,有好多相。可以睇完再揀,感覺好安心。 而且佢有做套餐優惠,可以揀小食,主食,嘢飲同甜品。 視乎你想要邊一種配搭都得。煮食方面叫咗瘋狂燒白麵要白湯,加煎蛋同牛舌,小食方面就加錢要咗蒸蛋, 另外嘢飲方面我哋都要咗藍蝶花雪梨汁, 甜品就要咗成都老冰粉。燒白面嘅肉超好食, 鋪滿咗好多嘅雪菜, 湯底香濃。至於蒸蛋,蒸得超嫩滑,蛋香味重,再加埋少少肉碎,簡直一流。蝶豆花雪梨汁賣相超靚, 雪梨味濃,值得一試。成都老冰粉加咗提子乾,花生,少少糯米, 感覺上好似食緊啫喱咁,冰涼爽口。總括而言,呢間舖頭,值得再試。

燒白面嘅肉超好食, 鋪滿咗好多嘅雪菜, 湯底香濃。

至於蒸蛋,蒸得超嫩滑,蛋香味重,再加埋少少肉碎,簡直一流。

蝶豆花雪梨汁賣相超靚, 雪梨味濃,值得一試。

總括而言,呢間舖頭,值得再試。

2019-06-01
2019-05-31 1791 瀏覽
中環的特式食肆真的何其多, 就好像一個發掘不完的寶藏!今日想講這間餐廳, 除了它有一個特別「吸睛亅同容易記的名稱外,還有一個特點,就是最啱「月光血拼一族亅前來吃, 因為它從你落單到所有東西到齊你張枱的時間,大約只需要五分鐘 ,是出了名的 香港精神 「快、靚、正亅,最啱得一個小時「午膳時間亅的中環OL來吃,吃完還可以剩下半小時去gossip 、去逛街,去 ON THE LIST 掃名牌開倉。。。去喪買!👍餐廳的裝修十分有「四川風情亅, 面譜的版畫十分吸睛,也成了食客的打卡熱點!今日,我就點了它的招牌牛肉麵 套餐來吃, 價錢以中環的物價來說十分親民 ,一啲都唔貴。。。普通套餐是100元有找!我今日的套餐($139)包括 基本套餐 ($98)及額外加料:蕃茄牛肉麵(加鹵蛋+$9)蕃茄湯底很濃,配上惹味的牛展肉, 簡單得來味道不錯, 作為中環人午膳的選擇 蠻不錯。小食轉「棒棒雞」(+$32)好辣呀! 我其實不太吃得辣, 這個吃下去有一點噴火的感覺, 但十分能刺激味覺, 食完即刻醒曬!羅漢果冬瓜茶(熱)(下圖右)十分滋潤的一個特飲, 我很喜歡! (下圖左為我朋友叫的凍檸茶。)醪糟粉子(熱)(下圖
中環的特式食肆真的何其多, 就好像一個發掘不完的寶藏!

蕃茄牛肉麵(加鹵蛋+$9)

麵條頗為彈牙, 而且沾滿了濃濃的番茄汁, 很惹味!

小食轉「棒棒雞」(+$32)

羅漢果冬瓜茶(熱)(下圖右)

醪糟粉子(熱)(下圖左)

吃起來有點像酒釀丸子, 作爲飯後甜品還不錯!

( 下圖右為我朋友叫的成都老冰粉, 這個吃起來冰冰凍凍,又像啫喱又像涼粉, 是四川的甜品名物,值得一試!)

就這樣我們邊講邊笑,極速地便食完了這個3-course menu!

唔使「急亅。。。現在就去shopping!!
正所謂「 lunch hour一刻值千金亅。。。 最緊要「快亅!!

。。。🦉

+ ==============================
福福郎希望可以寫一些。。。有自我觀點,並非人云亦云的食評 !!也希望和你分享「戀戰中環亅的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅!

有興趣可以按左上角「福福郎的貓頭鷹頭像亅 。。。閱讀/訂閱我的其他 餐廳介紹文章!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉
慶祝紀念
紀念日
麵條頗為彈牙, 而且沾滿了濃濃的番茄汁, 很惹味!
  • 棒棒雞
  • 瘋狂牛肉麵
  • 醪糟粉子
  • 瘋狂套餐
喜歡辣味的美食窟,這家隱身在中環半山手扶梯下,其實在手扶梯上可以看到在Stanley Street上有大大的招牌「瘋狂小面」,但的確入口有些難找,其實就在招牌下方的Mansion上了階梯,直上1樓,雖然是重慶菜,店裡也有了Neon招牌,帶有小小的港味。在中環想食百元以下的套餐,談何容易,這裡的A+B+C+D套餐,就只要98蚊,A.主餐:瘋狂大排面,滿滿的蔥花撒在湯頭上,排骨滷得透,排肉與排骨透得滿滷水,湯頭鮮甜,差點又要把湯頭喝得精光(臺灣人喝湯的習慣啊😅)加料滷蛋9蚊B.瘋狂飲品:就是來杯凍檸茶🍋C.瘋狂小吃:加價可爲升級小吃,立刻升級成我最愛的蒸蛋,拌上辣醬的滑順口感D.瘋狂甜品:當然要來個地道的成都老冰粉,彈Q的口感,好似在臺灣我最愛的愛玉。今天是公眾假期的中午,想當然而的是餐廳不會太多人,所以有好舒適的用餐環境,同時,喜歡重慶料理辣辣的刺激味覺,以及所有食材都有彈彈的嚼勁,同時在中環半山裡感受山城的重慶情節。

B.瘋狂飲品:就是來杯凍檸茶🍋

• 蒸蛋
2019-05-30 96 瀏覽
中環區吃辣無難度,要食正宗、有特色又唔貴的,來瘋狂小面不會錯,晚市雖座無虛席,但甚有空間感。缽缽雞套餐好吸引,見到都feel到陣辣味。食住辣,啤啤佢都唔錯。套餐組合有3個,我們要A+B+C $88。白湯瘋狂大排麵豬大排用香料醃過,很入味,有軟骨,白湯似日式拉麵湯頭濃厚,帶葱味,有特色又好吃,不吃辣的一定要選這個!羅漢果冬瓜茶/熱,羅漢果味濃厚,飲下都即刻健康左。滷水拼盤(+$72)牛舌、牛肚、豬肚、牛展,薄切,肉質細嫩,分開香料放不錯,可以自己控制辣度。紅湯瘋狂牛肉麵+牛舌(+$13) BB辣牛肉帶半筋,份量不少,湯麻得不錯,不會過辣,很合我的胃口。冰糖雪梨汁(+$6)喝一口,清甜涼爽。上湯素菜($32)有菜心和菇,新鮮。豐富又有質素的地道晚餐。

缽缽雞套餐好吸引,見到都feel到陣辣味。

食住辣,啤啤佢都唔錯。

套餐組合有3個,我們要A+B+C $88。

白湯瘋狂大排麵

羅漢果冬瓜茶/熱,羅漢果味濃厚,飲下都即刻健康左。

滷水拼盤(+$72)

紅湯瘋狂牛肉麵+牛舌(+$13) BB辣
牛肉帶半筋,份量不少,湯麻得不錯,不會過辣,很合我的胃口。

冰糖雪梨汁(+$6)喝一口,清甜涼爽。

上湯素菜($32)有菜心和菇,新鮮。

豐富又有質素的地道晚餐。
  • 瘋狂牛肉麵
  • 瘋狂大排麵
2019-05-30 274 瀏覽
因為我有個好朋友係四川人所以每年我都去一次四川玩我已經練到一身爆菊花既好功夫🌻今日放工又去左食肥腸麵慰藉下自己☺️💦上次食叫左加辣🌶食得好爽而今次試普通辣係無咩感覺🤷🏼‍♀️叫左個肥腸麵同擔擔麵🍜湯麵整體好食過撈麵🥰食得辣嘅推介食紅湯加辣🌶另外小食份量比較少👌🏻味道都無咩特別👀可食可唔食今次叫個餐98蚊👍🏼簡一個麵+一杯飲品+一個小食+甜品好滿足👅推介:瘋狂肥腸麵👅成都老冰粉👅
因為我有個好朋友係四川人

成都老冰粉👅
瘋狂肥腸麵
蒜泥青瓜
2019-05-11
5 分鐘 (堂食)
瘋狂肥腸麵
  • 酸辣粉
  • 瘋狂肥腸面
2019-05-28 47 瀏覽
鋪面比較隱蔽,好彩門口有個牌指示位置,唔係真係幾難見到呢間鋪。間鋪個裝修好靚,睇得出有落過心思去設計,覺得個環境氣氛都ok。呢到既waiters都好有禮貌,而且反應幾快,寫野落單都唔洗等可能好少食小面,覺得呢到d面好特別,配料湯底都好正,叫咗個冰粉,鐘水餃都好好食,鐘水餃極力推薦,好軟糯同埋個汁超好味,又唔會太辣,棒棒雞都好滑。成餐飯都令人好滿意,不過如果可以將飲品杯轉做可以重用既膠杯就好啦,而家用既即棄膠杯有d浪費。

• 鐘水餃
2019-05-28 58 瀏覽
最近去完深圳好想繼續食辣野,聽朋友介紹就來左這一間中環小有名氣的川菜試下,我就叫左佢的A+B+C+D餐,即係有麵、飲品、小食同甜品。我叫左一份瘋狂豌雜麵、蒸蛋、羅漢果冬瓜茶同埋成都老冰粉。先講佢的豌雜麵先,我覺得佢比起麻辣小麵口感豐富啲,因為係撈麵,落左豌豆同雜醬。豌豆的耙爛、雜醬的香、佐料的麻辣同口感偏軟的麵條十分配合。略為可惜的係辣度唔夠,食得辣的朋友建議可以加辣。我為驚唔夠飽叫左佢的肥腸,估唔到非常爽口,唔會咬極唔爛。蒸蛋的質素亦非常好,清清地,而且滑得誇張。我個人最喜歡的係佢的冰粉,食落彈牙、涼浸浸,非常舒服。

2019-05-25
2019-05-26 1442 瀏覽
夏天冇乜胃口 想食啲酸辣麻辣野🙋‍♂️ 我哋搵左呢間成都小面十強 Crazy noodles瘋狂一下🙆‍♂️餐廳設計都走中式風 紅噹噹襯晒成都麻辣氣息🙆‍♂️餐紙有唔同嘅order set仲可以upgrade小食我要咗個瘋狂牛肉麵加滷蛋加豬肝 小食就要左蒸蛋(話係限量得15份嘅咋)💁‍♀️男朋友讚碗嘅設計好靚好有質感💁‍♂️ 蛋都蒸得好滑 連埋肉燥同蔥好香💁‍♀️💁‍♀️瘋狂牛肉麵黎啦 望見個湯底都覺得好瘋狂💁‍♀️ 麻香同辣都好四川嘅口味 但其實我只係叫咗BB麻 幾辣 但過足口癮💁‍♀️ 牛肉粒連筋位都燉到好稔 豬肝一定要叫 好大塊 吸左少少辣食超爽 鍾意食辣嘅人千祈唔好錯過🙆‍♀️瘋狂燒白面男朋友要左呢個廚師推介 燒白其實就好似東坡肉五花腩咁 真係好似menu寫咁肥而不膩 入口即溶 好好食呀💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️ 湯底落咗小小酸菜 中和左個辣度 男朋友就係話最好面都可以揀硬度 咁就perfect啦💁‍♂️而肥腸係切開沖洗好乾淨 一啲都唔臊 不過入邊嘅肥膏都沖走唔少💁‍♂️ 所以唔會好油 不妨試吓💁‍♂️男朋友嘅小食就要左 燒椒茄子🍆 但出奇地一啲都唔辣喎💁‍♀️ 只係食到好清新嘅茄子味 唔知我味蕾係咪已經被個麵

餐廳設計都走中式風 紅噹噹襯晒成都麻辣氣息🙆‍♂️

餐紙有唔同嘅order set仲可以upgrade小食

蒸蛋

瘋狂燒白麵

瘋狂燒白面

燒椒茄子

男朋友嘅小食就要左 燒椒茄子🍆 但出奇地一啲都唔辣喎💁‍♀️ 只係食到好清新嘅茄子味 唔知我味蕾係咪已經被個麵麻左呢haha🙆‍♀️
冰糖雪梨汁
飲品我就加咗$6要個冰糖雪梨汁 有雪梨味但唔會過甜 真係超解辣💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️
蒸蛋
瘋狂燒白麵